Karalius Charlesas III vyksta į Australiją ir Sandraugos viršūnių susitikimą

Karalius Charlesas III (Karolis III) šią savaitę pradeda savo pirmąjį karališkąjį vizitą Australijoje, vėl pakursčiusį debatus apie tai, ar šalis turėtų nutraukti ryšius su britų monarchija ir tapti respublika.
Karalius Karolis III / Pool / ZUMAPRESS.com
Karalius Karolis III / Pool / ZUMAPRESS.com

Charlesas III, kuriam šiais metais buvo diagnozuotas vėžys, pertraukia savo gydymą devynių dienų kelionei, kurios metu taip pat dalyvaus Sandraugos viršūnių susitikime Ramiojo vandenyno salų valstybėje Samoa.

Vizitas į dvi regiono šalis rengiamas vis garsiau skambant Sandraugai priklausančių Karibų valstybių raginimams sumokėti reparacijas už vergovę.

Sandrauga vienija 56 šalis, daugiausia buvusias britų kolonijas. Charlesas III yra 14 iš jų valstybės vadovas. 

Australijoje, kur Charlesas III taip pat yra valstybės galva, monarchijos priešininkų grupės šalininkams pardavinėja „atsisveikinimo kelionės“ prekes.

Britų grupės „Republic“, kuri nori renkamo Britanijos valstybės vadovo ir organizavo daug dėmesio šalyje sulaukusius protestus, vadovas taip pat vyksta ten planuoti renginių ir demonstracijų.

Tuo metu britų laikraštis „Daily Mirror“ rašė, kad visi Australijos valstijų premjerai atmetė kvietimus susitikti su karaliumi priėmime sostinėje Kanberoje.

Patvirtinimo kol kas nebuvo.

Bendrovės „YouGov“ pernai atlikta apklausa parodė, jog trečdalis australų pritaria respublikos paskelbimui, o maždaug tiek pat nori, kad šalis liktų konstitucinė monarchija.

Organizacijos „Australian Republic Movement“ (ARM) vadovo pavaduotojas Adamas Spenceris (Adamas Spenseris) tvirtina, kad parama monarchijai silpsta ir kad Charlesas III „neturėtų būti australų piliečių karalius“.

Vergija

Pirmuoju spalio 18–26 dienomis vyksiančios keliones etapu 75 metų Charlesas III ir jo 77 metų sutuoktinė karalienė Camilla (Kamila) lankysis Sidnėjuje ir Kanberoje. Vėliau jie dalyvaus Sandraugos vyriausybių vadovų susitikime (CHOGM) Samoa.

CHOGM rengiami kas dvejus metus. Šiemetinis vyks Sandraugai ieškant atsakymų į klausimus dėl jos aktualumo ateityje ir dabartinio pobūdžio.

Per praėjusį susitikimą, įvykusį prieš dvejus metus Ruandoje, Charlesas III sureagavo į raginimus naudos iš vergovės turėjusioms šalims sumokėti reparacijas ir atsiprašyti. Jis tuomet išreiškė savo „asmeninį apgailestavimą“ dėl vergovės sukeltų kančių, bet nesiėmė reikalautų konkretesnių veiksmų.

Britų ministro pirmininko Keiro Starmerio (Kiro Starmerio) atstovas pirmadienį atmetė galimybę sumokėti reparacijas ir pridūrė, kad šio klausimo nėra būsimo susitikimo darbotvarkėje.

Tačiau Karibų jūros regiono šalių bloko CARICOM Reparacijų komisija pažadėjo siekti „visiško ir oficialaus atsiprašymo“ už vergovę ir su reparacijomis susieto teisingumo modelio.

Sandraugos viršūnių susitikime šalys narės taip pat išrinks kitą savo asociacijos generalinį sekretorių. Nuo 2016 metų šiame poste dirba britė Patricia Scotland (Patriša Skotland).

Visi trys kandidatai ją pakeisti – Mamadou Tangara (Mamadu Tangara) iš Gambijos, Shirley Botchwey (Širli Bočvėj) iš Ganos ir Joshua Setipa (Džošua Setipa) iš Lesoto – yra sakę, kad pritaria reparacijoms.

Vėžio tyrimai

Į karaliaus vizito planą iš pradžių buvo įtrauktas ir apsilankymas Naujojoje Zelandijoje, kur Charlesas III taip pat yra valstybės galva, bet po vėžio diagnozės kelionės planas buvo sutrumpintas.

Gydytojai, kaip pranešta, yra patenkinti karaliaus gydymo rezultatais ir leido trumpam sustabdyti gydymo kursą, kad jis galėtų vykti šio vizito.

Charleso III ir Camillos vieši renginiai vizito metu atspindės jų individualias domėjimosi sritis.

Jie turi aptarti klimato kaitos poveikį su Australijos nacionalinių botanikos sodų darbuotojais, domėsis, kaip šalies nacionalinės mokslo agentūros mokslininkai sprendžia krūmynų gaisrų pasekmes.

Charlesas III turi susitikti su garsiais medicinos mokslo atstovais Georgina Long (Džordžina Long) ir Richardu Scolyeru (Ričardu Skoljeru).

Šie mokslininkai sukūrė būdą organizmo imuninei sistemai prieš melanomos formas, anksčiau laikytas nepagydomomis, nukreipti.

Kepsnių vakarėlis

Australijoje karališkoji pora taip pat pareikš pagarbą karuose žuvusiems australams ir dalyvaus kepsnių vakarėlyje, taip atiduodami duoklę neatsiejamai australų kultūros daliai.

Samoa karaliaus vizito temos bus tvarumas ir bioįvairovė, o karalienė didžiausią dėmesį skirs raštingumui, smurto artimoje aplinkoje bei lytinio išnaudojimo problemoms.

Karališkoji šeima yra surengusi daugybę vizitų į Australiją.

Charleso III velionė motina karalienė Elizabeth II (Elžbieta II) daug dėmesio skyrė vadovavimui Sandraugai, o Australijoje lankėsi 16 kartų, vėliausią kartą – 2011 metais. Vėliau valdančių monarchų vizitų Australijoje nebuvo.

Charlesas III Australijoje daug kartų lankėsi kaip princas. Būdamas 17-os jis du trimestrus praleido vienoje mokykloje kalnuose žemyno pietryčiuose.

1983-iaisiais, kai jis lankėsi su buvusia žmona, velione princese Diana, ir dar mažu poros sūnumi princu Williamu (Viljamu), pamatyti princesės buvo susirinkusios didžiulės minios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito