Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 22 /23:59

Izraelis netyčia smogė pozicijai Egipte

Izraelio kariai
Izraelio kariai / „Scanpix“/AP nuotr.

Svarbiausios žinios

  • „Hamas“ teigia, kad per naktinius Izraelio oro antskrydžius Gazos Ruože sekmadienį žuvo mažiausiai 55 žmonės
  • Izraelis iš oro atakavo mečetę okupuotame Vakarų Kranto Dženino mieste. Oficialiai teigiama, kad šią mečetę, kaip priedangą, naudojo „Hamas“ ir „Palestinos islamo džihado“ kuopelė, rengianti „žudikišką teroro išpuolį Izraelio teritorijoje“.
  • Agentūra AP dekonstravo sprogimą Gazos Ruožo ligoninėje: raketa buvo paleista iš Palestinos teritorijos.
  • Izraelis surengė reidą „Hamas“ lyderio pavaduotojo namuose Vakarų Krante.
  • Izraelis suintensyvins smūgius Gazos Ruože.
  • Kairo susitikime arabų šalių vadovai išreiškė vis didėjantį pyktį dėl karo Gazos Ruože.

Visas naujienas apie karą Izraelyje skaitykite čia.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

J.Bidenas ir B.Netanyahu: humanitarinė pagalba ir toliau bus gabenama į Gazos Ruožą

23:59

JAV prezidentas Joe Bidenas ir Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį, kai Gazos Ruožą iš Egipto pasiekė antrasis humanitarinės pagalbos konvojus, sutarė, kad tokia pagalba bus teikiama ir toliau, pranešė Baltieji rūmai.

„Lyderiai patvirtino, kad dabar ši itin svarbi pagalba į Gazos Ruožą bus teikiama ir toliau“, – sakė Baltieji rūmai po abiejų lyderių pokalbio telefonu.

Šeštadienį pirmieji sunkvežimiai su humanitarine pagalba įvažiavo į karo nuniokotą ir apgultą Gazos Ruožą per Rafos pasienio punktą iš Egipto.

Anksčiau sekmadienį pranešta, kad į šią teritoriją įvažiavo pirmieji degalus gabenantys sunkvežimiai.

Šiomis atsargomis siekiama šiek tiek padėti palestiniečiams Gazos Ruože, kurį Izraelis blokuoja, atsakydamas į „Hamas“ kovotojų surengtą išpuolį prieš žydų valstybę.

E.Macronas rengiasi vykti į Izraelį derybų su B.Netanyahu

23:58

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį atvyks į Tel Avivą derybų su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, sekmadienį pranešė jo biuras.

Jo vizitas įvyks praėjus daugiau nei dviem savaitėms po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo ir nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių. Tarp jų buvo 30 Prancūzijos piliečių.

„Reuters“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
„Reuters“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

Izraelis teigia, kad per susirėmimus žuvo apie 1,5 tūkst. „Hamas“ kovotojų, kol jo kariuomenė atgavo užpultos teritorijos kontrolę.

Naujausiais „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos pateiktais duomenimis, nuo to laiko per Izraelio bombardavimus, kuriais žydų valstybė atsako į palestiniečių islamistų kovotojų grupuotės išpuolius, visame anklave žuvo daugiau kaip 4,6 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilių gyventojų.

Septyni Prancūzijos piliečiai vis dar laikomi dingusiais be žinios. Patvirtinta, kad tarp „Hamas“ paimtų įkaitų yra viena prancūzė. E.Macronas sakė, kad kiti šeši asmenys taip pat laikomi įkaitais, tačiau patvirtinimo dar nėra.

Izraelyje su solidarumo vizitais jau lankėsi JAV prezidentas Joe Bidenas Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas ir Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni.

Sekmadienį J.Bidenas su šiais lyderiais, o taip pat – su E.Macronu ir Kanados premjeru Justinu Trudeau, telefonu aptarė Izraelio ir „Hamas“ karą.

J.Bidenas aptarė su didžiųjų Vakarų valstybių vadovais Izraelio ir „Hamas“ karą

23:10

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį, Izraeliui intensyviau atakuojant Gazos Ruožą, aptarė su didžiųjų Vakarų valstybių vadovais žydų valstybės ir „Hamas“ karą, pranešė Baltieji rūmai.

J.Bidenas kalbėjosi su Jungtinės Karalystės, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos vadovais, pranešė Baltieji rūmai.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas

 

JT agentūra praneša apie 29 savo darbuotojų žūtį nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios

20:55

Jungtinių Tautų agentūra palestiniečių pabėgėliams remti (UNRWA) sekmadienį pranešė, kad per karą Gazos Ruože žuvo 29 jos darbuotojai.

„Esame sukrėsti ir gedime. Patvirtinta, kad nuo spalio 7 dienos Gazos Ruože žuvo 29 mūsų kolegos“, – socialiniame tinkle „X“ rašė UNRWA, šeštadienį pranešusi apie 17 savo darbuotojų žūtį nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios.

„Pusė šių kolegų buvo UNRWA mokytojai“, – apie naujausią aukų skaičių pranešė agentūra.

Tūkstančiai Gazos Ruožo gyventojų ieškojo prieglobsčio UNRWA patalpose nuo tada, kai Izraelis pradėjo oro bombardavimo kampaniją, keršydamas už „Hamas“ išpuolius Izraelyje, per kuriuos žuvo mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Per Izraelio antskrydžius Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 4,6 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilių, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija. Izraelis taip pat nutraukė degalų, vandens, maisto ir elektros tiekimą į nuskurdusį anklavą.

JT agentūros mokyklose žuvo dvylika perkeltųjų asmenų, beveik 180 buvo sužeista, o apie 38 UNRWA įrenginiai buvo apgadinti, pranešė agentūra.

Atskirame pareiškime UNRWA įspėjo, kad jos degalų atsargos Gazos Ruože baigsis per tris dienas.

„Be degalų nebus vandens, neveiks ligoninės ir kepyklos. Be degalų pagalba nepasieks daugelio civilių gyventojų, kuriems jos labai reikia“, – sakė UNRWA vadovas Philippe‘as Lazzarini.

„Be degalų nebus jokios humanitarinės pagalbos“, – pridūrė jis.

Šeši sunkvežimiai galėjo pasiimti degalų iš Rafos sienos perėjimo punkte esančio terminalo, tačiau tai toli gražu nepatenkina kasdienių 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų poreikių.

Izraelis netyčia smogė pozicijai Egipte

19:43 Atnaujinta 20:30

Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė, kad, ginkluotosioms pajėgoms toliau bombarduojant palestiniečių anklavą, netoli sienos su Gazos Ruožu netyčia apšaudė ir su tanku pataikė į poziciją Egipte.

Egipto kariuomenė pranešė, kad buvo nukentėjusiųjų per atsitiktinį Izraelio apšaudymą, bet nedetalizavo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

„IDF (Izraelio kariuomenė) apgailestauja dėl incidento“ netoli Kerem Šalomo kibuco, sakoma kariuomenės pareiškime.

„Incidentas tiriamas ir detalės peržiūrimos“, – priduriama pareiškime.

Egipto kariuomenė teigė, kad Izraelis „nedelsdamas išreiškė apgailestavimą dėl netyčinio incidento ir šiuo metu vyksta tyrimas“.

Egipto žiniasklaida, remdamasi liudininkais, teigė, kad Izraelio smūgis nesutrikdys pagalbos gabenimo į Gazos Ruožą.

Nuo šeštadienio iš Egipto per Rafacho pasienio punktą, esantį maždaug už trijų kilometrų nuo Izraelio, į Gazos Ruožą įvažiavo 37 sunkvežimiai, gabenantys humanitarinę pagalbą.

Nuo spalio 7 dienos, kai prasidėjo karas, sienos perėjimo punktai tarp Gazos Ruožo ir Izraelio buvo uždaryti.

Kinija: jėga nėra būdas išspręsti Izraelio ir Palestinos konfliktą

18:01

Kinija mano, kad jėga nėra būdas išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą, ir dar kartą ragina nutraukti ugnį, pareiškė jos pasiuntinys Artimiesiems Rytams Egipte, sekmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Egipte šeštadienį įvyko aukšto lygio pareigūnų susitikimas dėl jau dvi savaites trunkančio Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karo Gazos Ruože, kuriame Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas paragino „imtis pasaulinių veiksmų, kad būtų užbaigtas šis baisus košmaras“.

Pekino specialusis pasiuntinys Zhai Junas viršūnių susitikimo kuluaruose susitiko su Arabų Lygos vadovu Ahmedu Abul Gheitu.

Kinijos diplomatas paragino nedelsiant nutraukti ugnį ir kuo greičiau užbaigti kovas, sakoma jo ministerijos pranešime.

„Kinija mano, kad jėga nėra būdas išspręsti problemą ir kad atsakas į smurtą smurtu veda tik į užburtą keršto ratą“, – sakoma Zhai Juno pareiškime, kuriame neminimas nei Izraelis, nei „Hamas“.

Kinija iki šiol palaikė gerus santykius su Izraeliu, tačiau jau dešimtmečius remia palestiniečių siekį ir tradiciškai pritaria dviejų valstybių sprendimui.

Kinija ketvirtadienį pareiškė esanti labai nusivylusi Jungtinių Valstijų sprendimu vetuoti JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuria raginama padaryti humanitarinę pertrauką Izraelio ir „Hamas“ konflikte.

Vašingtonas savo veto motyvavo tuo, kad tekste neminima Izraelio teisė gintis.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas Egipto premjerui Mostafai Madbouli per susitikimą Pekine sakė, kad „labai svarbu neleisti, kad konfliktas išsiplėstų ar net prarastų kontrolę ir sukeltų rimtą humanitarinę krizę“.

L.Austinas: JAV nedvejodamos imsis veiksmų Artimųjų Rytų konflikto paaštrėjimo atveju

17:53

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas sekmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos imsis atitinkamų veiksmų reaguodamos į bet kokį Izraelio ir „Hamas“ konflikto eskalavimą Artimuosiuose Rytuose.

„Jei kuri nors grupė ar šalis nori išplėsti šį konfliktą ir pasinaudoti šia labai apgailėtina situacija, kurią matome, mes patariame: nedarykite to“, – sakė jis „ABC News“ po to, kai Pentagonas paskelbė didinantis savo karinę parengtį regione.

„Turime teisę gintis ir nedvejodami imsimės atitinkamų veiksmų“, – pridūrė L.Austinas.

„Reuters“/„Scanpix“/Pentagono vadovas Lloydas Austinas
„Reuters“/„Scanpix“/Pentagono vadovas Lloydas Austinas

Šeštadienį Pentagonas pranešė, kad JAV padidino savo karinę parengtį Artimuosiuose Rytuose, įsakydamas aktyvuoti oro gynybos sistemas visame regione ir įspėdamas, kad netrukus gali būti dislokuotos papildomos Vašingtono pajėgos.

L.Austino paskelbtame pareiškime teigiama, kad šių veiksmų imtasi reaguojant į „pastarojo meto Irano ir jo įgaliotųjų pajėgų eskalavimą Artimuosiuose Rytuose“.

Tačiau jis nenurodė, kiek papildomų JAV karių bus dislokuota regione.

Pentagonas šiuos sprendimus priėmė po išsamių diskusijų su JAV prezidentu Joe Bidenu.

Gazos Ruože žuvusiųjų skaičius pasiekė 4651

17:50

Izraelio atakų Gazos Ruože aukų skaičius išaugo iki 4651, sekmadienį pranešė šios grupuotės „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Šeštadienį, kai Izraelis paskelbė intensyvinantis savo oro antskrydžius, šis skaičius išaugo nuo 4385 ir dabar į jį įeina 1873 vaikai, nurodė ministerija. Pareiškime priduriama, kad sužeistųjų yra 14 245.

„Scanpix“ nuotr./Per „Hamas“ išprovokuotą konfliktą žuvę palestiniečiai
„Scanpix“ nuotr./Per „Hamas“ išprovokuotą konfliktą žuvę palestiniečiai

Gazos Ruožo palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ spalio 7 dieną netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Izraelyje žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant civilius.

Pirmieji degalus gabenantys sunkvežimiai įvažiavo į Gazos Ruožą

16:35 Atnaujinta 17:59

Į palestiniečių anklavą sekmadienį įvažiavo pirmieji nuo karo tarp Gazos Ruožo kovotojų „Hamas“ ir Izraelio pradžios cisterniniai sunkvežimiai, pranešė Rafos perėjos pareigūnas ir naujienų agentūros AFP korespondentas.

AFP žurnalistas matė šešis sunkvežimius, važiuojančius į Gazos Ruožą per Rafos perėją su Egiptu, o palestiniečių pareigūnas perėjoje patvirtino, kad šie sunkvežimiai vežė degalus.

Leidimas įvažiuoti sunkvežimiams duotas po Jungtinių Tautų įspėjimo, kad palestiniečių teritorijoje gali būti uždarytos ligoninės ir kitos gyvybiškai svarbios tarnybos, jei nebus tiekiami degalai.

Nepaisant atnaujinto tiekimo, ligoninės skundžiasi vis mažėjančiomis atsargomis, kurių reikia elektros energijos tiekimui generatoriais palaikyti.

„Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija sekmadienį paragino „degalinių savininkus ir žmones, turinčius bet kokį kiekį degalų, nedelsiant vykti į ligonines ir paaukoti jų sužeistųjų ir ligonių gyvybėms gelbėti“.

B.Netanyahu: jei „Hezbollah“ pradės karą prieš Izraelį, jis padarys didžiausią klaidą

16:34 Atnaujinta 19:48

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį pareiškė, kad Libano judėjimas „Hezbollah“, jei pradės karą prieš Izraelį, padarys „didžiausią savo gyvenimo klaidą“, toliau didėjant įtampai Izraelio ir Libano pasienyje.

B.Netanyahu aplankė karius Libano pasienyje Izraelio šiaurėje, kur vis dažniau vyksta susirėmimai, todėl Izraelis, kovodamas su „Hamas“ Gazos Ruože, baiminasi, kad gali atsiverti naujas karo frontas.

Izraelio gynybos ministerija sekmadienį įsakė dar 14 bendruomenių prisijungti prie dešimčių bendruomenių, kurios jau buvo evakuotos iš pasienio zonos.

Premjeras pažymėjo, kad jei „Hezbollah“ pradės karą prieš Izraelį, jis smogs tokia jėga, kuri bus pražūtinga šiam Libano islamistų judėjimui ir pačiai Libano valstybei.

„Hezbollah“ yra „Hamas“ sąjungininkė.

Izraelio ministras pirmininkas paskelbė „Hamas“ karą po to, kai šios islamistų grupuotės kovotojai spalio 7 dieną pro smarkiai įtvirtintą sieną prasiveržė į Izraelį ir ten nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu

Izraelis atsakė antskrydžiais, per kuriuos Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 4,65 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilių, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija. 

Tuo pat metu ji apsikeitė ugnimi su „Hezbollah“ per savo šiaurinę sieną.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, nuo spalio 7-osios Libane per susirėmimus žuvo mažiausiai 33 žmonės – daugiausia kovotojai ir mažiausiai keturi civiliai, tarp jų ir naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas.

Izraelyje žuvo dar keturi žmonės – trys kariai ir vienas civilis. Izraelis evakavo savo pusėje esančius kaimus, o keli tūkstančiai libaniečių pabėgo iš pasienio regionų į Tyrą šalies pietuose.

„Žaidžia labai pavojingą žaidimą“

Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė, kad jos pajėgos „išaiškino teroristų būrį, bandžiusį paleisti prieštankines raketas į Avivimo rajoną prie sienos su Libanu“.

„Kareiviai sudavė smūgį grupuotei dar nespėjus įvykdyti išpuolio“, – sakoma pranešime.

Kariuomenė taip pat pranešė, kad prieštankinė raketa buvo paleista į Izraelio tanką Har Dovo teritorijoje ginčijamame Šebos ūkių pasienio rajone. Kariuomenė pridūrė, kad tankas atsakė ugnimi, tačiau nepranešė, kad Izraelio pusėje yra aukų ar apie padarytą žalą.

Oficialioji Libano nacionalinė naujienų agentūra pranešė, kad Izraelio lėktuvai sekmadienį praskrido virš Pietų Libano ir kad Izraelis bombardavo įvairius objektus palei sieną.

Iki šiol atsakomieji išpuoliai buvo palyginti nedideli, tačiau analitikai perspėjo, kad Izraeliui pradėjus sausumos puolimą Gazos Ruože „Hezbollah“ gali suintensyvinti savo veiksmus.

„Hezbollah“ judėjimo lyderio pavaduotojas Naimas Qassemas šeštadienį perspėjo, kad grupuotė gali suaktyvinti savo veiklą.

Izraelio kariuomenės atstovas Jonathanas Conricusas perspėjo, kad „Hezbollah“ „įtraukia Libaną į karą, iš kurio nieko negaus, bet gali daug prarasti“.

„Hezbollah“ žaidžia labai pavojingą žaidimą. Jie eskaluoja situaciją. Kasdien matome vis daugiau išpuolių“, – tęsė jis.

„Ar Libano valstybė tikrai nori rizikuoti tuo, kas liko iš libaniečių klestėjimo ir Libano suvereniteto, dėl teroristų Gazoje?“ – klausė jis.

Libano ministras pirmininkas Najibas Mikati sekmadienį sakė, kad diplomatinėmis pastangomis siekiama sustabdyti Izraelio išpuolius prieš Libaną ir užkirsti kelią Gazos Ruožo konflikto plitimui.

„Libano draugai yra kartu su mumis ir toliau deda visas pastangas, kad padėtis normalizuotųsi“, – sakoma N.Mikati pareiškime.

Tačiau Libanas atsargumo sumetimais rengia reagavimo į ekstremalias situacijas planą, pridūrė jis.

2006-aisiais Izraelis ir „Hezbollah“ kariavo itin žiaurų karą, per kurį Libane žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių gyventojų, o Izraelyje – 160 žmonių, daugiausia karių.

Humanitarinės pagalbos sunkvežimiai iš Egipto antrą dieną iš eilės įvažiavo į Gazos Ruožą

15:36

Antrą dieną iš eilės sunkvežimiai, gabenantys humanitarinę pagalbą, iš Egipto per Rafos pasienio punktą įvažiavo į Gazos Ruožą, sekmadienį pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Sekmadienį į palestiniečių anklavą atvyko 17 sunkvežimių, praėjus dienai po to, kai 20 vilkikų pristatė medicininę pagalbą, maistą ir vandenį.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Sunkvežimiai su humanitarine pagalba Gazos Ruožo gyventojams
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Sunkvežimiai su humanitarine pagalba Gazos Ruožo gyventojams

Jungtinių Tautų skaičiavimais, Gazos Ruožo, kuriame dėl Izraelio oro antskrydžių žuvo daugiau kaip 4,6 tūkst. žmonių, o daugiau kaip milijonas buvo priversti palikti namus, gyventojų poreikiams patenkinti kasdien reikia apie 100 sunkvežimių.

Iranas įspėja Izraelį ir JAV, kad Artimieji Rytai gali tapti nekontroliuojami

15:28

Irano užsienio reikalų ministras sekmadienį perspėjo Izraelį ir jo sąjungininkę JAV, kad Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karas gali privesti prie to, kad padėtis Artimuosiuose Rytuose taps nekontroliuojama.

„Įspėju JAV ir jų įgaliotąjį atstovą (Izraelį), kad jei jie nedelsdami nenutrauks nusikaltimų žmoniškumui ir genocido Gazos Ruože, bet kuriuo metu viskas įmanoma ir regionas taps nekontroliuojamas“, – per spaudos konferenciją Teherane sakė Hosseinas Amiras-Abdollahianas. 

Kariuomenės atstovas: taikiniu tapusi Dženino grupuotė planavo išpuolį Izraelio teritorijoje

12:17

Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari teigia, kad teroristinė grupuotė, į kurią Izraelis sekmadienio naktį taikėsi Vakarų Kranto Dženino mieste, planavo „žudikišką teroro išpuolį Izraelio teritorijoje“.

Pasak jo, „Hamas“ ir „Palestinos islamo džihado“ kuopelė buvo „tiksinti bomba“, todėl jai buvo smogta tuo metu, kai ji slėpėsi po mečete esančiame tunelyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari

„Hamas“ išniekina šventas vietas tikėdamasi, kad mes jas atakuosime. Jie naudojasi islamo simboliais kaip gyvuoju skydu“, – pridūrė D.Hagari.

„Hamas“: per naktinius Izraelio oro antskrydžius Gazos Ruože žuvo mažiausiai 55 žmonės

10:43

Izraeliui paskelbus, kad jis intensyvina smūgius, per naktinius oro antskrydžius Gazos Ruože žuvo mažiausiai 55 žmonės, sekmadienį pranešė palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ vyriausybė.

„Daugiau nei 55 kankiniai“, – sakoma vyriausybės spaudos tarnybos pranešime apie naujausius Izraelio smūgius.

Ji pridūrė, kad per kelias valandas po to, kai Izraelio kariuomenės atstovas spaudai pareiškė, kad smūgių skaičius bus padidintas, buvo sunaikinta daugiau kaip 30 namų.

„Scanpix“/AP nuotr./Palestinietis sėdi tarp žuvusiųjų kūnų Gazos ruože
„Scanpix“/AP nuotr./Palestinietis sėdi tarp žuvusiųjų kūnų Gazos ruože

„Nuo šiandien mes didiname smūgių skaičių ir mažiname pavojų“, – vėlų šeštadienio vakarą sakė Izraelio kariuomenės atstovas spaudai. 

„Didinsime atakų skaičių, todėl paraginau Gazos miesto gyventojus toliau judėti į pietus dėl savo saugumo“, – pridūrė jis. 

Izraelis ne kartą ragino 1,1 mln. žmonių, gyvenančių šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje, persikelti į pietus prieš prasidedant bet kokiai Izraelio antžeminei operacijai.

„Hamas“ vyriausybė taip pat išreiškė nusivylimą, kad palestiniečiai negauna humanitarinės pagalbos, tačiau šeštadienį buvo paskelbta, kad į anklavą atvyko 20 pagalbos sunkvežimių.

Be to, ji pažymėjo, kad šiuo metu Gazos Ruože yra 1,4 mln. perkeltųjų asmenų.

„Gazos Ruožą pasiekusios pagalbos neužteks vienai dienai. Raginame tarptautinę bendruomenę spausti Izraelio vyriausybę, kad ši atgabentų tūkstančius sunkvežimių“, – sakoma „Hamas“ vyriausybės išplatintame pranešime. 

Sirijos žiniasklaida: Izraelio oro antskrydžiai sutrikdė pagrindinių oro uostų veiklą

10:03

Izraelio oro antskrydžiai sekmadienį sutrikdė dviejų pagrindinių Sirijos oro uostų veiklą, pranešė valstybinė žiniasklaida, remdamasi kariniu šaltiniu.

Nors Izraelio oro antskrydžiai ne kartą sutrikdė skrydžius vyriausybės kontroliuojamuose sostinės Damasko ir šiaurinio Alepo miesto oro uostuose, tai jau antras kartas, kai nuo Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karo pradžios šie objektai buvo atakuojami tuo pat metu. 

„Apie 5 val. 25 min. (vietos ir Lietuvos laiku) priešas iš Izraelio surengė (...) oro ataką (...) prieš Damasko ir Alepo tarptautinius oro uostus, žuvo civilis Damasko oro uosto darbuotojas, dar vienas buvo sužeistas“, – sakoma karinio šaltinio išplatintame pranešime, kuris buvo perduotas Sirijos valstybinei naujienų agentūrai SANA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Damasko oro uostas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Damasko oro uostas

„Oro uostų kilimo ir tūpimo takams padaryta materialinė žala, todėl jie nebegalėjo būti naudojami“, – priduriama pareiškime. 

Kiek vėliau Susisiekimo ministerija nurodė, kad skrydžiai buvo nukreipti į Latakijos oro uostą.

Pasak kariuomenės šaltinio, „vienu metu“ buvo smogta „iš Viduržemio jūros regiono į vakarus nuo Latakijos ir iš okupuotų Sirijos Golano kalnų“.

Spalio 12 dieną Sirija pranešė, kad dėl vienu metu surengtų atakų neveikė Damasko ir Alepo oro uostai.

Praėjusį savaitgalį Izraelis atakavo Alepo oro uostą. Per išpuolį buvo sužeisti penki žmonės. Pasak valdžios institucijų, tąkart oro uosto veikla buvo laikinai sustabdyta.

Per daugiau nei dešimtmetį trunkantį karą Sirijoje Izraelis surengė šimtus oro antskrydžių prieš savo šiaurinę kaimynę, daugiausia taikydamasis į Irano remiamas pajėgas ir Libano „Hezbollah“ kovotojus, taip pat į Sirijos pajėgų pozicijas.

Izraelis retai komentuoja atskirus savo smūgius Sirijoje, tačiau ne kartą yra sakęs, kad neleis savo aršiam priešui Iranui, kuris remia Damaską, plėsti savo įtakos šioje šalyje.

Izraelis: per oro antskrydį Vakarų Krante nukauta „Hamas“ ir „Islamo džihado“ kovotojų

09:49

Izraelis sekmadienį paskelbė, kad per oro antskrydį prieš mečetę okupuotame Vakarų Kranto Dženino mieste buvo nukauta „Hamas“ ir „Islamo džihado“ kovotojų.

Per ataką buvo smogta al Ansar mečetei, kurią, pasak Izraelio kariuomenės, „teroristai naudojo kaip vadavietę išpuoliams planuoti ir kaip jų vykdymo bazę“.

Anot Izraelio kariuomenės, atakos taikiniais tapę asmenys pastaraisiais mėnesiais jau buvo įvykdę „kelis teroro išpuolius ir rengėsi neišvengiamam papildomam teroro aktui“.

Kariuomenė pareiškė, kad jie buvo „neutralizuoti“, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Oficiali palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“ citavo Palestinos Raudonojo pusmėnulio organizacijos Džanine direktorių Mahmoudą al Saadi, kuris sakė, kad per smūgį vienas žmogus žuvo, o dar trys buvo sužeisti.

Spalio 7-ąją islamistų grupuotė „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, paėmė daugiau kaip 200 įkaitų ir nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Nuo to laiko Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir teigia, kad per susirėmimus žuvo apie 1,5 tūkst. šios grupuotės kovotojų, kol jo kariuomenė atgavo užpultos teritorijos kontrolę.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai ir iki šiol žuvo beveik 4 385 palestiniečiai, daugiausia civiliai gyventojai, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą. Ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Pentagonas nurodė, kad JAV didina karinę parengtį Artimuosiuose Rytuose

09:16

Šeštadienį Pentagonas pranešė, kad JAV padidino savo karinę parengtį Artimuosiuose Rytuose, įsakydamas aktyvuoti oro gynybos sistemas visame regione ir įspėdamas, kad netrukus gali būti dislokuotos papildomos Vašingtono pajėgos.

JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino paskelbtame pareiškime teigiama, kad šių veiksmų imtasi reaguojant į „pastarojo meto Irano ir jo įgaliotųjų pajėgų eskalavimą Artimuosiuose Rytuose“.

Tačiau jis nenurodė, kiek papildomų JAV karių bus dislokuota regione.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Lloydas Austinas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Lloydas Austinas

Pentagonas šiuos sprendimus priėmė po išsamių diskusijų su JAV prezidentu Joe Bidenu.

„Šie veiksmai sustiprins atgrasymo pastangas regione, padidins JAV pajėgų apsaugą regione ir padės ginti Izraelį“, – teigė L.Austinas. 

Jis nurodė, kad visame regione įsakė dislokuoti priešraketinės sistemos „Terminal High Altitude Area Defense“ (THAAD) bateriją ir papildomus vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų „Patriot“ batalionus.

„Galiausiai, vykdydamas apdairų planavimą nenumatytiems atvejams, įsakiau pasirengti dislokavimui papildomam skaičiui pajėgų, kad padidinčiau jų parengtį ir gebėjimą greitai reaguoti, jei prireiktų“, – pridūrė L.Austinas. 

Izraelio kariuomenė: „Hezbollah“ gali įtraukti Libaną į karą

09:13

Izraelio kariuomenė sekmadienį pareiškė, kad kovotojų grupuotės „Hezbollah“ atakos gali įvelti Libaną į karą.  

Šis pareiškimas nuskambėjo po to, kai atsinaujino tarpvalstybinis susišaudymas, sukėlęs baimę, kad gali kilti platesnio masto konfliktas.

„Hezbollah“ (...) įtraukia Libaną į karą, iš kurio nieko negaus, bet gali daug prarasti“, – perspėjo Izraelio kariuomenės atstovas Jonathanas Conricusas.

„Jie eskaluoja situaciją“, – pridūrė jis. 

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas