Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 27 /2023 10 28

Palestiniečiai praneša apie Izraelio tankus Gazos Ruože ir susišaudymus

VIDEO: Izraelio tankai vėl Gazoje, aktyviai dirbo naikintuvai ir dronai
VIDEO: Tel Avive nugriaudėjo sprogimas: „Hamas“ raketa nusitaikė į gyvenamąjį namą

Visas naujienas apie karą Izraelyje skaitykite čia.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelis intensyvina smūgius, o sausumos pajėgos šįvakar „išplės“ veiklą

20:36 Atnaujinta 21:15

Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari per brifingą pareiškė, kad kariuomenė per kelias pastarąsias valandas suintensyvino oro smūgius Gazos Ruože ir toliau vykdys antžemines operacijas.

„Karinės oro pajėgos labai reikšmingai smogia požeminiams taikiniams“, – sakė jis, pridurdamas, kad sausumos pajėgos šiąnakt „išplės“ savo veiklą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari

Naujienų agentūros AFP tiesiogiai filmuotoje medžiagoje buvo užfiksuotas intensyvus teritorijos šiaurinės dalies bombardavimas.

Pastarąsias dvi dienas IDF pėstininkų pajėgos ir tankai vykdė ribotus reidus į Gazos Ruožą.

D.Hagari pareiškė, kad IDF toliau smogs Gazos miestui ir aplinkinėms teritorijoms šiaurinėje Gazos dalyje, ir dar kartą ragina palestiniečius evakuotis į Gazos Ruožo pietus.

„Esame pasirengę gintis visose srityse. Veikiame siekdami apsaugoti Izraelio valstybės saugumo interesus“, – sakė D.Hagari.

JAV ir Izraelio pareigūnai: šios nakties operacija nėra plataus masto puolimas

01:04

JAV ir Izraelio pareigūnai „ABC News“ teigia, kad šią naktį Gazos Ruože vykstanti sausumos operacija nėra plataus masto puolimas.

Neįvardytas amerikiečių šaltinis televizijos kanalui sakė, kad operacija yra ribota. O Izraelio gynybos pajėgų atstovas spaudai Peteris Lerneris pareiškė, kad dabartiniai veiksmai nėra didelė operacija, kokios tikimasi.

JT Generalinė Asamblėja ragina Gazos Ruože nedelsiant sudaryti paliaubas

00:05

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja penktadienį didele balsų dauguma paragino nedelsiant sudaryti humanitarines paliaubas Gazos Ruože, Izraelio ir „Hamas“ konfliktui tęsiantis jau 21 dieną.

Už neįpareigojančią rezoliuciją, kurią Izraelis ir Jungtinės Valstijos kritikavo dėl to, kad joje nepaminėta „Hamas“, balsavo 120 narių, 14 buvo prieš ir 45 susilaikė.

„Hamas“ teigia besipriešinanti Izraelio kariuomenės įsiveržimui

23:38

Teroristinės grupuotės „Hamas“ karinis sparnas „al Qassamo brigados“ teigia, besipriešinančios Izraelio gynybos pajėgų įsiveržimu į Gazos Ruožą.

„Hamas“ pareiškime sakoma, kad „nuožmūs susirėmimai“ vyksta netoli Beit Hanuno šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje ir centrinėje dalyje prie Bureidžo.

Jordanijos URM: Izraelio sausumos puolimas Gazos Ruože reikštų ilgai trunkančią katastrofą

23:26

Jordanijos užsienio reikalų ministras Aymanas Safadi penktadienį perspėjo, kad Izraelio sausumos invazija į Gazos Ruožą Palestiniečių teritorijoms reikštų daugelį metų trunkančią katastrofą.

„Rezultatas būtų daugelį metų trunkanti epinio masto humanitarinė katastrofa“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė A.Safadi iš Niujorko, kur dalyvavo Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos posėdyje.

Palestiniečiai praneša apie Izraelio tankus Gazos Ruože ir susišaudymus

22:55

Palestiniečiai Gazoje praneša, kad anklave jau veikia Izraelio antžeminės pajėgos, įskaitant tankus.

Pranešama apie smarkius Izraelio karių ir ginkluotų kovotojų susišaudymus.

„Scanpix“/AP nuotr./Gaza
„Scanpix“/AP nuotr./Gaza

Šių pranešimų iš karto patikrinti neįmanoma. Izraelio kariuomenė komentarų nepateikia.

Anksčiau oro pajėgos vykdė intensyvų Gazos ruožo bombardavimą, matyt, ruošdamosi antžeminiam įsiveržimui.

„Hamas“ sako, kad yra pasirengusi Izraelio sausumos invazijai

22:44

„Hamas“ yra pasirengusi Izraelio invazijai į Gazos Ruožą dėl spalio 7-osios išpuolių, vėlai penktadienį, Izraeliui paskelbus, kad dar pratęs sausumos operaciją, pareiškė aukščiausio rango palestiniečių islamistų grupuotės pareigūnas.

„Jeigu (Izraelio premjeras Benjaminas) Netanyahu nuspręstų šį vakarą įžengti į Gazos Ruožą, pasipriešinimas yra pasirengęs“, – platformoje „Telegram“ sakė Ezzatas al Rishaqas.

„Tai, kas liks iš jo kareivių, praris Gazos žemė“, – pridūrė jis.

Po Izraelio smūgių Gazos Ruože nebeliko interneto ir telefono ryšio

22:39

Intensyviai bombarduojant Gazos Ruožą sutriko interneto ir telefono ryšio paslaugos, dėl to 2,3 mln. gyventojų liko atskirti nuo išorinio pasaulio ir vieni nuo kitų.

Dažni oro antskrydžių sukelti sprogimai nušvietė dangų virš Gazos miesto sutemus, kai nutrūko interneto, mobiliojo ir fiksuotojo ryšio paslaugų teikimas, rašo „The Times of Israel“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gazos miestas po oro smūgių paniro į tamsą.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gazos miestas po oro smūgių paniro į tamsą.

Raudonasis pusmėnulis teigia, kad prarado ryšį su savo operacijų skyriumi ir medikų komandomis. Organizacija teigia bijanti, kad žmonės nebegalės susisiekti su greitosios pagalbos tarnybomis. Kitos pagalbos grupės teigia negalinčios susisiekti su darbuotojais vietoje.

Palestinos telekomunikacijų bendrovė „Paltel“ skelbia, kad dėl bombardavimo „visiškai sutriko visos ryšio ir interneto paslaugos“.

Baltieji rūmai: JAV pritaria humanitarinėms pauzėms Izraelio ir „Hamas“ kare

22:34 Atnaujinta 23:12

Jungtinės Valstijos pritaria humanitarinėms pauzėms Izraelio ir „Hamas“ kare, kad į blokuojamą Gazos Ruožą būtų įleista pagalba, penktadienį pareiškė Baltieji rūmai, Izraeliui pranešus, kad pratęs sausumos operacijas.

„Pritartume humanitarinėms pauzėms, kad būtų galima įvežti daiktus ir išvežti žmones, taip pat įvežti degalų bei atkurti elektros energijos tiekimą“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby ir pridūrė, kad Gazos Ruožo gyventojams labai reikia medicininių, vandens valymo bei kitų reikmenų.

Jo komentarai nuskambėjo po to, kai Briuselyje susitikę Europos Sąjungos vadovai pareikalavo humanitarinių koridorių ir pauzių konflikte.

Baltųjų rūmų teigimu, J.Bidenas išklausė įprastą aukščiausio rango diplomatinių, karinių ir žvalgybos pareigūnų instruktažą apie naujausius įvykius Izraelyje ir Gazos Ruože.

Tačiau J.Kirby nekomentavo nei kas buvo pasakyta J.Bidenui, nei naujausių Izraelio veiksmų, nei to, ar tai yra žadėtos sausumos invazijos į Gazos Ruožą pradžia.

„Žinoma, per pastarąsias porą dienų matėme, kaip Izraelis vykdė įvairias operacijas vietoje, – sakė J.Kirby. – Tačiau vėlgi, mes nenorime būti tie, kurie stebi iš šono ir kažką kalba.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kirby
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kirby

J.Bidenas ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu nesikalbėjo apie naujausius pokyčius nuo praėjusio penktadienio, sakė J.Kirby. O štai po „Hamas“ išpuolių abu lyderiai kalbėjosi dažnai.

J.Kirby pridūrė, kad Jungtinės Valstijos nenustatė Izraeliui jokių raudonų linijų, tačiau ir toliau uždavinėjo sudėtingus klausimus dėl jo karinių tikslų ir civilių gyventojų Gazos Ruože apsaugos.

„Mes nevengėme išreikšti savo susirūpinimą dėl civilių aukų, netiesioginės žalos ir požiūrio. Elgėmės taip, kaip ir turėtų draugai“, – pridūrė jis.

JAV teigia, kad smogė į Irano pajėgų objektus Sirijoje

22:08

Jungtinės Valstijos penktadienį pranešė, kad Sirijos rytuose smogė objektams, susijusiems su Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpusu (IRGC), tikėdamiesi susilpninti Teherano remiamas nereguliariąsias karines pajėgas.

„Smūgio į šiuos du objektus, į kuriuos taikėme, tikslas buvo padaryti didelį poveikį būsimoms IRGC ir Irano remiamų kovotojų grupuočių operacijoms“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby.

„Smūgis buvo nukreiptas tiesiai į saugyklas ir amunicijos sandėlius, kurie, kaip žinome, bus naudojami šių sukarintų grupuočių veiklai remti, ypač Sirijoje“, pridūrė jis.

„Hamas“ ragina pasaulį nedelsiant imtis veiksmų dėl Izraelio vykdomo bombardavimo

21:40

Kovotojų grupuotė „Hamas“ penktadienį po to, kai buvo smogta Palestiniečių teritorijose, paragino pasaulį nedelsiant imtis veiksmų, kad būtų sustabdytas Izraelio vykdomas Gazos Ruožo bombardavimas.

„Raginame arabų ir musulmonų šalis bei tarptautinę bendruomenę prisiimti atsakomybę ir nedelsiant imtis veiksmų, kad būtų sustabdyti nusikaltimai ir mūsų žmonių žudymas“, – sakoma „Hamas“ pareiškime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sprogimai Gazoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sprogimai Gazoje

Spalio 7 dieną „Hamas“ ginkluoti užpuolikai prasiveržė pro stipriai įtvirtintą Gazos Ruožo sieną su Izraeliu ir, žydų valstybės duomenimis, nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis į atakas atsakė nesiliaujančiu Gazos Ruožo bombardavimu.

„Hamas“ kontroliuojama sveikatos apsaugos ministerija penktadienį pranešė, kad Palestiniečių teritorijose nuo išpuolio prieš Izraelį žuvo 7 326 žmonės.

JT vadovas perspėjo apie nežmoniškas Gazos Ruožo gyventojų kančias

20:42

Jungtinių Tautų vadovas penktadienį perspėjo, kad Gazos Ruožo gyventojai patiria nežmoniškas kančias po to, kai Izraeliui pradėjus atsakomuosius veiksmus, reaguojant į „Hamas“ išpuolį, atsirado maisto, vandens ir elektros energijos trūkumas.

„Pakartoju savo raginimą sudaryti humanitarines paliaubas, besąlygiškai paleisti visus įkaitus ir pristatyti gyvybes gelbstinčius reikmenis“, –sakoma JT generalinio sekretoriaus Antonio Guttereso pareiškime.

„Skurdas auga kiekvieną minutę. Jei neįvyks esminių pokyčių, Gazos gyventojus precedento neturinčios kančios užgrius tarsi sniego lavina“, – priduriama jame. 

Prieš karą į Gazos Ruožą kasdien įvažiuodavo apie 500 sunkvežimių, gabenančių atsargas, tačiau pastarosiomis dienomis vidutiniškai įvažiuoja tik 12 krovininių automobilių, kurie įvažiuoja per Rafos sienos perėją su Egiptu, sakė jis.

A.Guterresas sakė, kad šiuo metu žmonių poreikiai yra daug didesni nei bet kada anksčiau.

Jei nebus pakeista pagalbos teikimo tvarka, Jungtinės Tautos negalės toliau teikti pagalbos, teigė JT vadovas.

„Turi būti pakoreguota prekių judėjimo per Rafos perėjimo punktą tikrinimo sistema, kad į Gazos Ruožą galėtų įvažiuoti daugiau sunkvežimių“, – sakė A.Guterresas.

„Humanitarinei sistemai Gazos Ruože gresia visiškas žlugimas, o tai turės neįsivaizduojamų pasekmių daugiau nei dviem milijonams civilių gyventojų“, – perspėjo jis.

„Intensyvėjant bombardavimui, poreikiai tampa vis didesni“, – pridūrė jis.

Izraelis intensyvina smūgius, o sausumos pajėgos šįvakar „išplės“ veiklą

20:36 Atnaujinta 21:15

Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari per brifingą pareiškė, kad kariuomenė per kelias pastarąsias valandas suintensyvino oro smūgius Gazos Ruože ir toliau vykdys antžemines operacijas.

„Karinės oro pajėgos labai reikšmingai smogia požeminiams taikiniams“, – sakė jis, pridurdamas, kad sausumos pajėgos šiąnakt „išplės“ savo veiklą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari

Naujienų agentūros AFP tiesiogiai filmuotoje medžiagoje buvo užfiksuotas intensyvus teritorijos šiaurinės dalies bombardavimas.

Pastarąsias dvi dienas IDF pėstininkų pajėgos ir tankai vykdė ribotus reidus į Gazos Ruožą.

D.Hagari pareiškė, kad IDF toliau smogs Gazos miestui ir aplinkinėms teritorijoms šiaurinėje Gazos dalyje, ir dar kartą ragina palestiniečius evakuotis į Gazos Ruožo pietus.

„Esame pasirengę gintis visose srityse. Veikiame siekdami apsaugoti Izraelio valstybės saugumo interesus“, – sakė D.Hagari.

AFP: Izraelis smogė šiaurinei Gazos Ruožo daliai

20:08 Atnaujinta 20:22

Intensyvūs Izraelio smūgiai penktadienio vakarą sudrebino šiaurinę Gazos Ruožo dalį, rodo naujienų agentūros AFP filmuota medžiaga.

Izraelio kariuomenė agentūrai AFP pranešė, kad nuolat smogia Gazos Ruožą valdančiai palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“.

„Hamas“ vyriausybė netrukus pranešė, kad Izraelis penktadienį Gazos Ruože nutraukė beveik visas susisiekimo linijas ir interneto ryšį.

Vyriausybės žiniasklaidos biuras apkaltino Izraelį, smogusį šiaurinei Gazos Ruožo daliai, kad šis ėmėsi priemonių „vykdyti žudynes kruvinais atsakomaisiais smūgiais iš oro, sausumos ir jūros“.

Vėliau „Hamas“ kovotojai pareiškė, kad, reaguodami į naujausius smūgius Palestiniečių teritorijose, paleido raketų salves į Izraelį.

„Raketų salvės į (Izraelio) okupuotas teritorijas – tai atsakas į civilių žudynes“, – savo „Telegram“ kanale pranešė „Hamas“ karinis sparnas, Ezzedine'o al Qassamo brigados.

Spalio 7 dieną „Hamas“ ginkluoti užpuolikai prasiveržė pro stipriai įtvirtintą Gazos Ruožo sieną su Izraeliu ir, žydų valstybės duomenimis, nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis į atakas atsakė nesiliaujančiu Gazos Ruožo bombardavimu.

„Hamas“ kontroliuojama sveikatos apsaugos ministerija penktadienį pranešė, kad Palestiniečių teritorijose nuo išpuolio prieš Izraelį žuvo 7326 žmonės.

Izraelis taip pat įvedė paralyžiuojančią Gazos Ruožo anklavo apsiaustį, dėl kurios jo gyventojams labai trūksta maisto, vandens ir degalų.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

„Hamas“ atmetė Izraelio kariuomenės kaltinimus, kad vykdo karą iš ligoninių

18:34

„Hamas“ penktadienį atmetė Izraelio kariuomenės teiginius, kad grupuotė Gazos Ruože esančias ligonines naudoja kaip operatyvinius centrus išpuoliams prieš Izraelį rengti, ir pavadino kaltinimus nepagrįstais.

„Tai, ką pareiškė priešo kariuomenės atstovas spaudai, neturi jokio pagrindo“, – sakė „Hamas“ politinio biuro aukšto rango narys Izzatas al Rishqas. Jis apkaltino Izraelį, kad šis pateikė įtarimus siekdamas „paruošti dirvą naujoms žudynėms prieš mūsų žmones“.

VIDEO: Izraelis teigia, kad po Gazos Šifos ligonine yra slapta „Hamas“ vadavietė
IDF/Izraelis paskelbė palydovines nuotraukas, kuriose matyti po Gazos ligonine esantys "Hamas" vadavietės centrai
IDF/Izraelis paskelbė palydovines nuotraukas, kuriose matyti po Gazos ligonine esantys "Hamas" vadavietės centrai

 

Pasirodė nauji vaizdai iš raketomis atakuoto Tel Avivo

17:57

VIDEO: Tel Avive nugriaudėjo sprogimas: „Hamas“ raketa nusitaikė į gyvenamąjį namą

 

Izraelio kariuomenė: „Hamas“ ligonines naudoja kovai prieš Izraelį

17:47 Atnaujinta 18:11

Izraelio kariuomenė penktadienį apkaltino islamistų grupuotę „Hamas“, kad ši karo krečiamame Gazos Ruože esančias ligonines naudoja kaip operatyvinius centrus išpuoliams prieš Izraelį rengti.

Gazos Ruože „Hamas“ vykdo karą iš ligoninių, žurnalistams sakė kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari ir pridūrė, kad ši grupuotė savo operacijoms vykdyti taip pat naudoja šiose patalpose laikomus degalus.

IDF/Izraelis paskelbė palydovines nuotraukas, kuriose matyti po Gazos ligonine esantys „Hamas“ vadavietės centrai
IDF/Izraelis paskelbė palydovines nuotraukas, kuriose matyti po Gazos ligonine esantys „Hamas“ vadavietės centrai

Izraelio gynybos pajėgos paskelbė Šifos ligoninės palydovinę nuotrauką, kurioje matyti, kaip teigiama, po ligonine paslėpti „Hamas“ vadavietės centrai.

VIDEO: Izraelis teigia, kad po Gazos Šifos ligonine yra slapta „Hamas“ vadavietė

Spalio 7 dieną „Hamas“ ginkluoti užpuolikai prasiveržė pro stipriai įtvirtintą Gazos Ruožo sieną su Izraeliu ir, žydų valstybės duomenimis, nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis į atakas atsakė nesiliaujančiu Gazos Ruožo bombardavimu.

„Hamas“ kontroliuojama sveikatos apsaugos ministerija penktadienį pranešė, kad Palestiniečių teritorijose nuo išpuolio prieš Izraelį žuvo 7 326 žmonės.

Izraelis taip pat įvedė paralyžiuojančią Gazos Ruožo anklavo apsiaustį, dėl kurios jo gyventojams labai trūksta maisto, vandens ir degalų.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Apšaudyta Gazos Ruožo ligoninė
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Apšaudyta Gazos Ruožo ligoninė

 

E.Macronas ragina sudaryti humanitarines paliaubas „Hamas“ ir Izraelio konflikte

16:46

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį paragino sudaryti humanitarines paliaubas islamistų grupuotės „Hamas“ ir Izraelio konflikte, kad būtų užtikrinta civilių Gazos Ruože apsauga.

Pabrėždamas Izraelio teisę kovoti su terorizmu, E.Macronas atkreipė dėmesį į „visišką blokadą, beatodairišką bombardavimą ir ypač plataus masto antžeminės operacijos perspektyvą“ kaip riziką civiliams gyventojams.

REUTERS-Scanpix nuotr./ Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
REUTERS-Scanpix nuotr./ Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

Jis paragino sudaryti humanitarines paliaubas, kad būtų apsaugoti Gazos Ruožo gyventojai, susidūrę su Izraelio bombardavimu po spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolio.

Izraelyje nuo tada žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant civilius. Dar 222 žmonės buvo pagrobti. Palestiniečiai skelbia, kad Gazos Ruože žuvo apie 7 tūkst. žmonių.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu trečiadienį sakė, kad žydų valstybė rengiasi sausumos karui Gazos Ruože.

Jungtinės Tautos penktadienį pareiškė, kad dėl beveik tris savaites trunkančio Izraelio bombardavimo, kuris sukėlė humanitarinę krizę apsiaustoje palestiniečių teritorijoje, Gazos Ruože reikia nepertraukiamos pagalbos.

Į Gazos Ruožą įvažiavo Raudonojo Kryžiaus medikai

16:45

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) medikai penktadienį pirmą kartą nuo karo pradžios spalio 7 dieną įvažiavo į Gazos Ruožą, naujienų agentūrai AFP sakė organizacijos atstovė spaudai.

Šeši medicinos darbuotojai kartu su keturiais kitais TRKK specialistais ir šešiais pagalbos sunkvežimiais įvažiavo į apgultą Gazos Ruožą per Rafacho pasienio punktą iš Egipto.

Eye on Palestine/Telegram/Gazos gyventojai po galingos atakos
Eye on Palestine/Telegram/Gazos gyventojai po galingos atakos

 

Izraelis naikins „Hamas“ tunelių tinklą: degalai jiems reikalingi orui pumpuoti

16:43

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas pareiškė, kad Izraelis netrukus ketina pradėti sausumos puolimą Gazos Ruože, kuris bus ilgas ir sudėtingas, o jo tikslas – sunaikinti didžiulį tunelių tinklą, kuriuo naudojasi teritoriją valdanti „Hamas“ grupuotė, skelbia „Times of Israel“.

Pasak Y.Gallanto, sausumos invazijoje dalyvaus didelės pajėgos, kurias rems oro antskrydžiai, ir „ji užtruks ilgai“. Jo teigimu, po jos seks trečiasis, mažesnio intensyvumo kovų etapas, kai Izraelis naikins „pasipriešinimo židinius“.

Karo pradžioje Izraelis nutraukė degalų tiekimą į Gazą ir privertė uždaryti vienintelę elektrinę. Tuo tarpu Gazos ligoninės stengėsi gauti degalų avariniams generatoriams, kurie maitina inkubatorius ir kitą gyvybę gelbstinčią įrangą.

Gynybos ministras bet kokiam degalų įvežimui į Gazos Ruožą griežtai prieštarauja, nes mano, jog „Hamas“ konfiskuos visus įvežamus degalus.

Y.Gallantas nurodė, jog „Hamas“ naudoja degalus generatoriams orui pumpuoti į savo šimtus kilometrų tunelių, kurie išrausti civilinėse teritorijose.

„Orui jiems reikia naftos. Tačiau dėl naftos jiems reikia mūsų“, – pabrėžė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ tunelis Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ tunelis Gazos Ruože

 

„Al Jazeera“: derybos dėl įkaitų įkaitų sandorio ir paliaubų vyksta sparčiau

16:24

Katare įsikūrusi žiniasklaidos grupė „Al Jazeera“ pranešė, kad vyksta derybos dėl susitarimo paleisti Izraelio įkaitus Gazos Ruože ir dėl galimų paliaubų.

Kol kas šio pranešimo negalima patikrinti ar patvirtinti.

Šiitų dvasininkas Muqtada al-Sadras ragina uždaryti JAV ambasadą Irake

16:14

Irako šiitų dvasininkas Muqtada al-Sadras penktadienį paragino Irako vyriausybę ir parlamentą balsuoti už JAV ambasados Irake uždarymą dėl jos „nevaržomos paramos Izraeliui“.

„Jei vyriausybė ir parlamentas nesilaikys šio reikalavimo, imsimės tolesnių veiksmų, apie kuriuos paskelbsime vėliau“, – sakoma pareiškime.

Praėjusią savaitę šimtai Irano remiamų Irako sukarintų grupuočių šalininkų susirinko prie pagrindinės Irako sienos su Jordanija perėjos išreikšti solidarumo su Gazos Ruožu ir paraginti nutraukti Izraelio blokadą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tūkstantiniai palestiniečių rėmėjų protestai Irake
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tūkstantiniai palestiniečių rėmėjų protestai Irake

 

E.Macronas: Prancūzija siekia artimiausiu metu evakuoti savo piliečius iš Gazos

16:11

Prancūzija siekia kuo greičiau evakuoti savo piliečius iš Gazos Ruožo, kurį aktyviai bombarduoja Izraelis, penktadienį pareiškė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

„Norime kuo greičiau juos evakuoti. Tai organizuojame kartu su palestiniečių valdžia ir Egiptu. Tai, koordinuojant su mumis, nori padaryti ir kelios kitos Europos šalys“, – kalbėjo E.Macronas per spaudos konferenciją po dvi dienas trukusio Europos Sąjungos viršūnių susitikimo Briuselyje.

Eye on Palestine/Telegram/Gazos gyventojai po galingos atakos
Eye on Palestine/Telegram/Gazos gyventojai po galingos atakos

 

Kuo skyrėsi dvi naktinės Izraelio atakos prieš „Hamas“

16:10

Per pastarąsias porą naktų Izraelio kariai įvykdė du viešai paskelbtus įsiveržimus: pirmasis – šiaurinėje Gazos dalyje, antrasis – praėjusią naktį – toliau į pietus, centrinės Gazos dalies link.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigė, kad buvo taikomasi į konkrečius su „Hamas“ susijusius taikinius netoli centrinės Gazos dalies, netoli pasienio tvoros.

IDF teigė, kad tikslas buvo pasiektas, taikinys sunaikintas, o izraeliečių aukų nebuvo.

Anot BBC korespondento Wyre‘o Davieso, pirmąją naktį dalyvavo gerokai daugiau transporto priemonių, įskaitant tankus ir buldozerius. Izraelio vyriausybė ir Izraelio kariuomenė teigia, kad tai buvo dalis proceso, kuriuo tiesiogine prasme ruošiama dirva, tiesiami keliai tam, kas gali įvykti ateityje – išvalomi minų laukai ir „Hamas“ pozicijos netoli sienos.

Be to, praėjusią naktį izraeliečiai pranešė, kad nukovė „Hamas“ aukšto rango vadą Shadi Barudą – jis buvo „Hamas“ vado pavaduotojas, kuris, Izraelio teigimu, tiesiogiai dalyvavo rengiant spalio 7 d. išpuolius, kai tūkstančiai ginkluotų „Hamas“ vyrų prasiveržė pro pasienio užtvaras ir nužudė 1 400 žmonių Izraelyje.

Taigi Izraelis ne tik šalina objektus ir „Hamas“ taikinius, kuriuose gali nustatyti aukštus „Hamas“ veikėjus, bet ir, Izraelio žodžiais tariant, juos neutralizuoja.

VIDEO: Izraelio tankai vėl Gazoje, aktyviai dirbo naikintuvai ir dronai
VIDEO: Izraelio tankai įvažiavo į Gazos Ruožą: surengtas tikslinis reidas

 

Izraelio komandosai surengė reidą prieš „Hamas“ jūrų pajėgų padalinį Gazoje

15:56

Naktį Izraelio karinio jūrų laivyno komandosų būrio „Shayetet 13“ kariai iš jūros surengė reidą pietinėje Gazos Ruožo dalyje, praneša Izraelio gynybos pajėgos (IDF).

IDF teigia, kad pajėgos sunaikino „Hamas“ infrastruktūrą ir veikė komplekse, kuriuo naudojosi šios grupuotės jūrų desantininkų pajėgos.

Misijoje dalyvavo ir kitos karinio jūrų laivyno pajėgos, o visi „Shayetet 13“ komandosai paliko vietovę ir po operacijos grįžo į Izraelį, pridūrė IDF.

Anksčiau penktadienį paskelbtame pareiškime „Hamas“ grupuotė teigė atrėmusi Izraelio reidą iš jūros.

VIDEO: Izraelio komandosai surengė reidą prieš „Hamas“ jūrų pajėgų padalinį Gazoje

 

Ispanijoje sulaikytas vyras, įtariamas ryšiais su Briuselio šauliu

15:45

Ispanijos policija penktadienį pranešė, kad sulaikė vieną vyrą, įtariamą ryšiais su islamistu, šį mėnesį Briuselyje nužudžiusiu du švedų futbolo sirgalius.

Pareigūnai įtariamąjį, kuris Belgijoje ieškomas dėl prekybos narkotikais ir ginklais, pinigų plovimo ir narystės nusikalstamoje grupuotėje, sulaikė pietiniame Benaaviso mieste per operaciją, surengtą padedant Ispanijos žvalgybos agentūrai CNI, sakoma policijos pranešime.

45 metų šaulys Tuniso pilietis Abdesalemas Lassouedas, praėjusią savaitę nužudęs du švedus ir sunkiai sužeidęs trečiąjį per išpuolį, kurį, kaip jis teigė vaizdo įraše, įkvėpė grupuotė „Islamo valstybė“, vėliau buvo nušautas policijos.

Išpuolis sukėlė politinį šoką Belgijoje, kai paaiškėjo, kad dėl daugybės pareigūnų aplaidumo šauliui buvo skirta nepakankamai dėmesio.

VIDEO: Per išpuolį Briuselyje vyras nušovė du švedų futbolo sirgalius

 

Kilus neramumams Artimuosiuose Rytuose, EVT ragina nepamiršti Ukrainos

15:44

Europos Sąjungos šalių vadovai penktadienį Briuselyje aptarė paramos Ukrainai didinimą, siekdami padėti šiai šaliai gintis nuo Rusijos invazijos net ir tuo metu, kai pasaulio dėmesį prikaustė neramumai Artimuosiuose Rytuose.

Diskusija dėl Ukrainos vyko antrąją aukščiausiojo lygio susitikimo dieną, o pirmąją dieną daugiausia dėmesio buvo skiriama vieningai Europos Sąjungos pozicijai dėl Izraelio ir „Hamas“ karo.

„Labai svarbu, kad vienas iš šio susitikimo rezultatų būtų tai, jog dėl visų kitų pasaulyje vykstančių įvykių, taip pat ir Artimuosiuose Rytuose, dėmesys Ukrainai nesumažėtų“, – sakė Airijos premjeras Leo Varadkaras.

„Būtų labai lengva nukreipti dėmesį nuo karo Ukrainoje, bet labai svarbu, kad to nedarytume“, – sakė jis.

ES lyderiai ketvirtadienį po kelias valandas trukusių derybų paragino sukurti „humanitarinius koridorius ir pertraukas“, kad į Gazos Ruožą būtų galima pristatyti pagalbą ten įstrigusiems civiliams gyventojams bei šimtams ES šalių pilietybę turinčių asmenų. 

Plačiau skaitykite ČIA.

„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjungos (ES) šalių vadovų susitikimas
„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjungos (ES) šalių vadovų susitikimas

 

Gazos Ruože žuvusiųjų skaičius viršija 7 tūkst.

15:41

„Hamas“ kontroliuojama Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija penktadienį pranešė, kad Palestiniečių teritorijose nuo karo, prasidėjusio po spalio 7-osios išpuolio prieš Izraelį, žuvo 7 326 žmonės.

Naujausiame ministerijos pranešime teigiama, kad Gazos Ruože žuvo 3 038 vaikai, o 18 967 žmonės buvo sužeisti.

 

JAV skelbia naujas sankcijas ir bando užkirsti kelią „Hamas“ finansavimui

15:40

Jungtinės Valstijos penktadienį išplėtė savo pastangas nutraukti finansavimą „Hamas“ ir paskelbė antrą sankcijų paketą žmonėms ir organizacijoms, susijusiems su šia palestiniečių islamistų grupuote.

Gazos Ruožą kontroliuojanti „Hamas“ spalio 7 dieną netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelyje žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant civilius. Dar 222 žmonės buvo pagrobti.

Izraelis vykdo atsakomuosius oro smūgius Gazos Ruožui. Palestiniečiai skelbia, kad nuo karo su Izraeliu pradžios Gazos Ruože žuvo per 7,3 tūkst. žmonių.

Naujos JAV sankcijos akcentuoja Irano vaidmenį teikiant finansinę, logistinę ir operatyvinę paramą „Hamas“, sakoma JAV iždo departamento Užsienio turto kontrolės biuro pareiškime. Naujajame fizinių ir juridinių asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąraše yra „Hamas“ atstovas Irane, Irano Revoliucijos gvardijos narių.

Apie sankcijas paskelbta iždo sekretorės pavaduotojui Wally Adeyemo nuvykus į Londoną užsitikrinti tvirtesnės Jungtinės Karalystės paramos nutraukiant finansavimą „Hamas“, kurią abi sąjungininkės laiko teroristine organizacija.

„Šiandienos veiksmai akcentuoja Jungtinių Valstijų įsipareigojimą išardyti „Hamas“ finansavimo tinklus pasitelkiant mūsų antiteroristinių sankcijų institucijas ir dirbant su partneriais pasaulyje, kad „Hamas“ negalėtų išnaudoti tarptautinės finansų sistemos“, – sakė W. Adeyemo.

Tarp asmenų, kuriems nuo šiol bus taikomos sankcijos, yra Khaledas Qaddoumi, kuris, kaip teigiama, palaiko ryšį tarp „Hamas“ ir Irano vyriausybės, Irano Revoliucijos gvardijos elitinių „Kudso pajėgų“ pareigūnai Ali Morshedas Shirazi ir Mostafa Mohammadas Khani. „Kudso pajėgos“ yra kaltinamos „Hamas“ kovotojų apmokymu ir pagalba jiems.

JAV taip pat įvedė sankcijas virtinei organizacijų, įskaitant Irano „Bonyad Shahid“ („Kankinių fondą“). JAV pareigūnų teigimu, ši grupė, susijusi su palestiniečių „Islamo džihadu“, per Gazoje įsikūrusią labdaros asociaciją „al Ansar“ nukreipia milijonus dolerių (eurų) kovotojų šeimoms.

Ši praktika „galiausiai tarnauja kaip verbavimo įrankis teroristinei veiklai“, nurodo JAV.

Sankcijomis įšaldomas bet koks JAV esantis į sąrašą įtrauktų fizinių ir juridinių asmenų turimas ar valdomas turtas, blokuojamos finansinės operacijos su jais, draudžiama aukoti jiems pinigus, prekes ir paslaugas.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

Stopkadras/Izraelio pajėgos surengė dešimtis smūgių prieš „Hamas“ taikinius
Stopkadras/Izraelio pajėgos surengė dešimtis smūgių prieš „Hamas“ taikinius

 

Tel Avivo pareigūnai prašo pašalinių stebėtojų nesiartinti prie atakos vietos

15:16

Tel Avivo policijos viršininkas Perecas Omeras teigia, kad per raketos smūgį į daugiabutį Tel Avive buvo sužeisti du žmonės, vienas jų sužeistas vidutiniškai, kitas – lengvai, tačiau pažymėjo, kad policijai dar nepavyko patekti į statinį ir įsitikinti, ar niekas daugiau nėra įstrigęs.

Jis teigia, kad raketa apgadino ir viršutiniame aukšte esantį butą, ir žemiau esantį butą,

P.Omeras prašė, kad didelės minios, kurios susirinko į įvykio vietą pasižiūrėti, to nedarytų, o liktų nuošalyje ir stebėtų per televiziją.

Įvykio vietoje pasirodęs meras Ronas Huldajus taip pat liepė žmonėms laikytis atokiau.

Jis teigė, kad miesto mokyklos bus atidarytos tik tose vietose, kur yra slėptuvės, kadangi įspėjamosios raketų sirenos gaudžia nuolat.

Times of Israel/Tel Avivas atakuotas raketomis
Times of Israel/Tel Avivas atakuotas raketomis

 

Izraelio policija įspėja: neatsakinėkite į „WhatsApp“ skambučius iš nežinomų numerių

15:12

Izraelio policija ir Nacionalinis kibernetinis direktoratas pataria žmonėms neatsakinėti į „WhatsApp“ skambučius iš nežinomų numerių, gaunamus iš užsienio, įspėdami, kad jie gali būti mėginimo įsilaužti į telefonus dalis.

Valdžios institucijų teigimu, skambučiai, tarp kurių yra ir vaizdo skambučių, akivaizdžiai užplūdo izraeliečių telefonus.

Bent vienas toks skambutis iš Toledo (Ohajo valstija) telefono numerio buvo gautas į „Times of Israel“ telefono numerį.

„Rekomenduojame į juos neatsakinėti ir neperskambinti“, – sako policija.

Tiesa, Nacionalinis kibernetinis direktoratas pažymi, kad pats atsiliepimas į skambutį nesukels įsilaužimo į telefoną ar jo nesugadins.

Valdžios institucijos prašo „WhatsApp“ naudotojų nustatyti privatumo nustatymus taip, kad būtų užkirstas kelias skambučiams iš nežinomų numerių.

123RF.com nuotr./„Whatsapp“
123RF.com nuotr./„Whatsapp“

 

Tel Avivas atakuotas raketomis: sužeisti žmonės

14:46

Nuo tiesioginio smūgio į pastatą Tel Avive sužeisti mažiausiai 3 žmonės, skelbia Izraelio žiniasklaida.

20-mečio vyro sužeidimai vidutinio sunkumo, o dviejų – nesunkūs, pranešė „Magen David Adom“ gelbėjimo tarnyba.

Atsakomybę už į Tel Avivą paleistą raketų ugnį prisiėmė „Hamas“ sukarintojo sparno „Al-Qasam“ brigados.

„Al-Qassam“ brigados atnaujino Tel Avivo bombardavimą, atsakydamos į sionistų žudynes prieš civilius gyventojus“, – sakoma grupuotės pranešime.

Vaizdo įraše matyti, kaip iš pastato, akivaizdžiai apgadinto raketų ugnimi, kyla dūmai.

VIDEO: Tel Avivas atakuotas raketomis
VIDEO: Momentas, kai raketa pataiko į pastatą Tel Avive

 

JT reiškia susirūpinimą dėl karo nusikaltimų per Izraelio ir „Hamas“ konfliktą

13:16

Jungtinės Tautos penktadienį išreiškė susirūpinimą tuo, kad per Izraelio ir „Hamas“ konfliktą vykdomi karo nusikaltimai.

„Esame susirūpinę, kad vykdomi karo nusikaltimai. Esame susirūpinę dėl kolektyvinės bausmės Gazos Ruožo gyventojams reaguojant į žiaurias „Hamas“ atakas, kurios taip pat prilygsta karo nusikaltimams“, – spaudos konferencijoje Ženevoje sakė JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro (OHCHR) atstovė Ravina Shamdasani.

Gazos Ruožą kontroliuojanti palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ spalio 7 dieną netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelyje žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant civilius. Dar 222 žmonės buvo pagrobti.

Izraelis vykdo atsakomuosius oro smūgius Gazos Ruožui. Palestiniečiai skelbia, kad nuo karo su Izraeliu pradžios Gazos Ruože žuvo apie 7 tūkst. žmonių.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu vėlai trečiadienį sakė, kad žydų valstybė rengiasi sausumos karui Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

VIDEO: Žmonės traukiami iš po griuvėsių Gazoje

 

Per ataką Sirijoje žuvo vienas amerikietis ir kelios dešimtys sužeisti

12:32

JAV Gynybos departamentas skelbia, kad per ataką Sirijoje žuvo vienas JAV karys ir 21 buvo sužeistas.

„Prezidentui Joe Bidenui nurodžius, JAV karinės pajėgos sudavė savigynos smūgius dviem objektams Sirijos rytuose, kuriuos naudoja Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpusas ir su juo susijusios grupuotės. Šie tikslūs savigynos smūgiai – tai atsakas į spalio 17 d. prasidėjusius Irano remiamų sukarintų grupuočių vykdomus ir dažniausiai nesėkmingus išpuolius prieš JAV personalą Irake ir Sirijoje. Dėl šių išpuolių vienas JAV pilietis kontraktininkas mirė nuo širdies smūgio slėpdamasis; 21 JAV karys patyrė nedidelių sužalojimų, tačiau visi jie jau grįžo į tarnybą“ , – sakoma Gynybos departamento pranešime.

„Jungtinės Valstijos nesiekia konflikto ir neketina bei nenori įsitraukti į tolesnius karo veiksmus, tačiau šie Irano remiami išpuoliai prieš JAV pajėgas yra nepriimtini ir turi būti nutraukti. Iranas nori paslėpti savo įsitraukimą ir neigti savo vaidmenį išpuoliuose prieš mūsų pajėgas. Mes jiems to neleisime. Jei Irano įgaliotinių išpuoliai prieš JAV pajėgas tęsis, nedvejodami imsimės tolesnių būtinų priemonių mūsų žmonėms apsaugoti“ , – toliau tęsiama pranešime.

Anot Gynybos departamento, šiais siaurai pritaikytais savigynos smūgiais buvo siekiama tik apsaugoti ir apginti JAV personalą Irake ir Sirijoje. Jie yra atskiri ir „nesusiję su vykstančiu Izraelio ir „Hamas“ konfliktu ir nereiškia mūsų požiūrio į Izraelio ir „Hamas“ konfliktą pasikeitimo.“

„Mes ir toliau raginame visus valstybinius ir nevalstybinius subjektus nesiimti veiksmų, kurie peraugtų į platesnį regioninį konfliktą“, – sako JAV kariuomenė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje/Asociatyvinė nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje/Asociatyvinė nuotr.

 

Pranešama, kad per JAV ataką Sirijoje žuvo Irano sukarintų grupuočių nariai

12:11

Su opozicija susijusi organizacija „Syrian Network for Human Rights“, veikianti Londone, pranešė, kad per amerikiečių smūgius naikintuvais F-16 naktį Sirijoje žuvo keli kariai, priklausantys proiraniškoms grupuotėms, ir septyni buvo sužeisti.

Taip pat pranešta, kad atakos buvo nukreiptos į Irano sukarintų grupuočių ginklų ir šaudmenų sandėliu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./F-16 naikintuvas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./F-16 naikintuvas

 

Irano užsienio reikalų ministras pagrasino JAV

11:57

„Atvirai pasakysiu Amerikos valstybininkams, kurie dabar vykdo genocidą Palestinoje, kad mes nepritariame karo plėtrai regione. Tačiau jei genocidas Gazoje tęsis, ši liepsna jų taip pat nepagailės“, – JT Generalinėje Asamblėjoje sakė Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas.

„AFP“/„Scanpix“/Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas
„AFP“/„Scanpix“/Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas

.

JT agentūra: Gazai reikia nepertraukiamos pagalbos, dabar tai tik trupiniai

11:48

Jungtinės Tautos penktadienį pareiškė, kad dėl beveik tris savaites trunkančio Izraelio bombardavimo, kuris sukėlė humanitarinę krizę apsiaustoje palestiniečių teritorijoje, Gazos Ruože reikia nepertraukiamos pagalbos.

JT agentūros palestiniečių pabėgėliams remti vadovas Philippe‘as Lazzarini teigė, kad Gazos Ruožui reikia prasmingos ir nenutrūkstamos pagalbos.

Dabar į šią teritoriją patenkančią pagalbą jis pavadino trupiniais.

„Dabartinė sistema yra pasmerkta žlugti. Reikia prasmingo ir nenutrūkstamo pagalbos srauto. O kad tai pavyktų, mums reikia humanitarinių paliaubų, kurios užtikrintų, kad ši pagalba pasiektų tuos, kuriems jos reikia“, – Jeruzalėje per spaudos konferenciją žurnalistams sakė Ph. Lazzarini.

Jis taip pat patvirtino, kad per karą žuvo 57 agentūros darbuotojai.

„Patvirtinta, kad žuvo mažiausiai 57 mano kolegos, – kalbėjo Ph. Lazzarini. – Nuostabūs žmonės, kurie savo gyvenimą paskyrė savo bendruomenėms.“

Jis taip pat pasisakė dėl kontroversijos, susijusios su „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos pateikiamais duomenimis apie civilių gyventojų žūtis, sakydamas, kad jos skelbti skaičiai per ankstesnius konfliktus pasirodė esantys patikimi.

„Praeityje, per penkis ar šešis konfliktų Gazos Ruože ciklus, šie skaičiai buvo laikomi patikimais ir niekas niekada iš tikrųjų neginčijo šių skaičių“, – sakė jis žurnalistams.

 

Dykumos festivalio vieta pakeista paskutinę minutę: sutapimas ar sąmokslas?

11:24

Jau po spalio 7-osios „Hamas“ atakų prieš Izraelį internete ėmė rasti įvairių sąmokslo teorijų. Kai kurios iš jų susietos su muzikos festivaliu kibuce, kuris tapo bene pirmuoju teroristinės grupuotės taikiniu.

Socialiniuose tinkluose platinami įrašai, esą renginys iš pradžių turėjo vykti kitoje vietoje, o apie tikslią jo vietą pranešta vos 48 val. iki pradžios. Internautų aiškinimu, tai buvo sąmokslas.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: Pirmosios „Hamas“ įsiveržimo į dykumos festivalį minutės: pasirodė vaizdo įrašas
VIDEO: Vaizdai, kaip „Hamas“ teroristai leidžiasi iš oro į festivalį dykumoje

 

Karybos ekspertas: „Hamas“ nori atitolinti Izraelio sausumos operaciją

11:15

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys ketvirtadienį savo kasdienėje karo apžvalgoje teigė, kad didžiausias „Hamas“ noras yra pasiekti paliaubų ir atsikvėpti po naikinančių Izraelio smūgių, taip pat išvengti sausumos operacijos, arba ją atitolinti.

„Izraelio fronte „Hamas“ rodo noro susitarti požymius. Nors siūlomas apsikeitimo įkaitais ir kaliniais variantas nėra priimtinas, bet derybų ir vienokio ar kitokio susitarimo tikimybė didėja. Tai labai padėtų sumažinti įtampą regione, o amerikiečiams atsilaisvintų rankos.

Visgi didžiausias „Hamas“ noras yra pasiekti paliaubų ir atsikvėpti po naikinančių Izraelio smūgių, taip pat išvengti sausumos operacijos, arba ją atitolinti, – sakė karybos ekspertas.

Pasak jo, rusiški šaltiniai mėgina parodyti, kad JAV ir Europa, prisidengdami įtampa regione, ketina čia sustiprinti savo karinę grupuotę, tačiau „tai yra visiškas nonsensas – amerikiečiai, jau nekalbant apie europiečius, absoliučiai nenori čia laikyti karių, ir suinteresuoti kiek galima greitesniu taikiu sprendimu.“

„Rusų propaganda toliau eskaluoja naratyvą apie ukrainiečių parduodamus vakarietiškus ginklus teroristams. Tačiau kol kas nėra sulaikyta jokia ginklais prekiavusi nusikalstama grupuotė iš Ukrainos, bet vos ne kasdien pranešama apie FST sulaikytas ginklais prekiaujančias rusų kriminalines gaujas. Neabejoju, kad nedidelius kiekius trofėjinių vakarietiškų ginklų į Artimuosius Rytus atgabeno „Wagner“ samdiniai“, – apibendrina E.Papečkys.

Stopkadras/Per Izraelio smūgį žuvo „Hamas“ žvalgybos vadovo pavaduotojas
Stopkadras/Per Izraelio smūgį žuvo „Hamas“ žvalgybos vadovo pavaduotojas

 

Iranas pradėjo karines pratybas: kils 200 sraigtasparnių

11:06

Irano sausumos pajėgos penktadienį pradėjo dvi dienas truksiančias pratybas, per kurias bus tikrinamas daugiau kaip 200 sraigtasparnių pasirengimas skrydžiams, pranešė valstybinė televizija.

Anksčiau suplanuotomis pratybomis siekiama „atremti galimas grėsmes“, su kuriomis susiduria islamo respublika, televizijai sakė atstovas spaudai brigados generolas Amiras Cheshakas. Jis nepateikė išsamesnės informacijos.

Jis teigė, kad kariai ir karinė įranga buvo perkelti iš septynių Irano provincijų į Nasr Abad centrinėje Isfahano provincijoje vykstančias pratybas.

„AFP“/„Scanpix“/Irano bepiločių orlaivių saugykla/Asociatyvinė nuotr.
„AFP“/„Scanpix“/Irano bepiločių orlaivių saugykla/Asociatyvinė nuotr.

 

Netikėta versija: „Hamas“ teigia, kad jai reikia laiko surasti įkaitus, paslėptus Gazoje

10:30

Pasak Rusijoje viešinčios „Hamas“ delegacijos nario, „Hamas“ turi surasti, kur paslėpti visi žmonės, kuriuos kovotojai pagrobė per spalio 7 d. surengtą išpuolį prieš pietų Izraelį.

Abu Hamidu vadinamas „Hamas“ pareigūnas Rusijos leidiniui „Kommersant“ sakė, kad grupuotė visada buvo pasirengusi paleisti civilius gyventojus, tačiau „reikia laiko jiems surasti“.

Jis teigia, kad įvairių grupuočių nariai laiko įkaitus, o paliaubos reikalingos tam, kad „Hamas“ galėtų atlikti paiešką, surasti įkaitus ir juos paleisti.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje
VIDEO: „Hamas“ išplatino vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip paleidžiamos dvi įkaitės

 

Izraelio tankai vėl Gazoje: pajėgos surengė antrą reidą

09:56

Izraelis naktį pasiuntė tankus ir karius į Gazos Ruožą ir surengė antrą ribotą įsiveržimą per kelias naktis, teigė Izraelio gynybos pajėgos(IDF), smogusios „Hamas“ kovotojams ir jų objektams.

Pasak kariškių, reidą netoli Šudžajos rajono Gazos miesto rytuose vykdė pėstininkų, kovinės inžinerijos ir šarvuotosios pajėgos, o Izraelio oro pajėgų dronai ir koviniai sraigtasparniai teikė oro apsaugą.

IDF teigia, kad artilerijos ir aviacijos smūgiai buvo vykdomi prieš „Hamas“ grupuotės objektus, įskaitant prieštankinių valdomų raketų paleidimo vietas ir valdymo centrus.

IDF teigimu, pajėgos taip pat smogė keliems „Hamas“ nariams.

Visos Izraelio pajėgos po kelių valandų paliko vietovę, apie sužeistuosius nepranešama.

Ši operacija – tai jau antra naktis iš eilės, kai IDF pajėgos trumpam įžengia į Gazos Ruožą prieš numatomą antžeminį puolimą.

VIDEO: Izraelio tankai vėl Gazoje, aktyviai dirbo naikintuvai ir dronai

 

Žiniasklaida: Izraelio dronas sudužo Gazos mieste

09:53

Nedidelis Izraelio karinis stebėjimo dronas sudužo Gazos miesto Zeitouno rajone, pranešė Palestinos žiniasklaida.

Teigiama, kad bepilotis orlaivis, „Skylark“ modelio, vykdė žvalgybos misiją, kai dėl kol kas nežinomų priežasčių nukrito iš dangaus.

Izraelis supranta: įkaitų išlaisvinimas turės savo kainą

09:42

Izraelis informavo tarpininkus Katare, kad mainais už didelio skaičiaus įkaitų išlaisvinimą iš Gazos Ruožo yra pasirengęs ką nors duoti mainais, skelbia Izraelio visuomeninis transliuotojas Kan.

Pranešime, kuriame cituojamas neįvardytas politinis šaltinis, nenurodoma, ką Izraelis būtų pasirengęs pasiūlyti. Nors anksčiau iš Izraelio pusės buvo girdėti, kad jis atmeta pasiūlymus, pagal kuriuos reikalaujama leisti įvežti degalų į Gazą, nes baiminamasi, kad jais pasinaudos „Hamas“.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių

Izraelis viešai tvirtino, kad įkaitai turi būti paleisti besąlygiškai, ir neaišku, ar jie ką nors davė mainais už pirmųjų keturių įkaitų paleidimą praėjusią savaitę.

Pasak visuomeninio transliuotojo, Izraelis Kataro tarpininkams perdavė savo raudonąsias derybų linijas.

Pranešama, kad „Hamas“ siekia, kad į Gazos Ruožą būtų galima įvežti degalų, taip pat kad kartu su paliaubomis būtų paleisti iš Izraelio kalėjimų saugumo kaliniai.

Kan kalbintas šaltinis spėjo, kad netrukus derybose įvyks svarbus pokytis.

Izraelio vyriausybė ruošiasi pritarti susidorojimui su protestuotojais

09:35

Izraelio vyriausybė ketina patvirtinti naujas priemones, kurios leis policijai naudoti kovinę ugnį prieš Izraelio piliečius, blokuojančius kelius ar įvažiavimus į miestus kelių frontų karo metu, pranešė Izraelio visuomeninis transliuotojas Kan.

Teigiama, kad pagal sušvelnintas taisykles policijai reikės tik vyresniojo pareigūno leidimo prieš pradedant šaudyti, ir priduriama, kad generalinė prokurorė Gali Baharav-Miara sutiko paspartinti teisės akto, kurį anksčiau šiais metais inicijavo kraštutinių dešiniųjų nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben Gviras, priėmimą.

„AP“/„Scanpix“/Protestas Tel Avive
„AP“/„Scanpix“/Protestas Tel Avive

 

Paaiškėjo, apie ką „Hamas“ kalbėjosi Maskvoje

09:29

Užsienio reikalų ministerija naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pranešė, kad „Hamas“ politinio biuro narys Abu Marzouqas atvyko į Maskvą.

„Su juo buvo bendrauta tęsiant Rusijos poziciją dėl Gazos Ruože laikomų užsienio įkaitų neatidėliotino paleidimo, taip pat aptarti klausimai, susiję su Rusijos ir kitų užsienio piliečių evakuacijos iš Palestinos anklavo teritorijos užtikrinimu“, – nurodė ministerija.

VIDEO: „Hamas“ ir Irano atstovai atvyko į derybas Maskvoje

Rusijos Užsienio reikalų ministerija taip pat pažymėjo, kad Rusija dar kartą patvirtino savo tvirtą poziciją remti tarptautinės bendruomenės sprendimų, įskaitant JT Saugumo Tarybos ir JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijas dėl „suverenios Palestinos valstybės 1967 m. ribose, kurios sostinė būtų Rytų Jeruzalė ir kuri taikiai ir saugiai sugyventų su Izraeliu“, įgyvendinimo.

Savo ruožtu „Hamas“ teigė, kad abi šalys taip pat aptarė būdus, kaip sustabdyti „Vakarų remiamus Izraelio nusikaltimus“.

„Judėjimo delegacija gyrė Rusijos prezidento Vladimiro Putino poziciją, taip pat aktyvios Rusijos diplomatijos pastangas“, – pridūrė „Hamas“.

Per reidus Vakarų Krante žuvo keturi palestiniečiai

09:26

Naktį Izraelio pajėgoms surengus reidus Vakarų Kranto miestuose, žuvo keturi palestiniečiai ir dar mažiausiai 12 buvo sužeisti, praneša oficiali Palestinos naujienų agentūra „Wafa“.

Trys iš jų žuvo Dženino pabėgėlių stovykloje, kur, palestiniečių „Islamo džihado“ grupuotės teigimu, jo nariai susirėmė su buldozeriais įvažiavusiomis karinėmis pajėgomis.

Agentūros duomenimis, per reidą Nabluso mieste taip pat buvo nušauti ir sužeisti keturi žmonės.

Trys šiauriniai Vakarų kranto miestai, kuriuose teroristų grupuotės sugebėjo mesti iššūkį Palestinos savivaldos kontrolei, jau daugiau kaip metus yra Izraelio reidų objektas.

Izraelio kariai surengė antrą ribotą reidą į Gazos Ruožą

09:22

Praėjusią naktį Izraelis naktį pasiuntė tankus ir karius į Gazos Ruožą ir surengė antrą ribotą įsiveržimą per kelias pastarąsias naktis, kad smogtų „Hamas“ kovotojams ir objektams, pranešė Izraelio gynybos pajėgos.

Pasak kariškių, reidą netoli Šudžajos rajono Gazos miesto rytuose vykdė pėstininkų, kovinės inžinerijos ir šarvuotosios pajėgos, o Izraelio oro pajėgų bepiločiai lėktuvai ir koviniai sraigtasparniai teikė oro apsaugą.

Pasak kariuomenės, artilerijos ir aviacijos smūgiai buvo vykdomi prieš „Hamas“ teroristinės grupuotės objektus, įskaitant prieštankinių valdomų raketų paleidimo vietas ir valdymo centrus.

Visos Izraelio pajėgos po kelių valandų paliko vietovę, apie sužeistuosius nepranešama.

Ši operacija – tai jau antra naktis iš eilės, kai Izraelio pajėgos trumpam įžengia į Gazos Ruožą prieš numatomą visišką antžeminį puolimą.

49 proc. izraeliečių nori atidėti invaziją į Gazos Ruožą

09:14

Šiandien paskelbtos naujos apklausos duomenimis, beveik pusė izraeliečių nori atidėti bet kokią invaziją į Gazos Ruožą.

Paklausti, ar kariuomenė turėtų nedelsdama pradėti plataus masto sausumos puolimą, 29 proc. izraeliečių su tuo sutiko, 49 proc. atsakė, kad „geriau palaukti“, o 22 proc. buvo neapsisprendę, sakoma laikraštyje „Maariv“ paskelbtoje apklausoje.

Laikraštis teigė, kad rezultatai skiriasi nuo praėjusią savaitę atliktos apklausos, kurioje 65 proc. respondentų pritarė dideliam antžeminiam puolimui.

Naujausios apklausos rezultatai rodo, kad parama planuojamam kitam kontrpuolimo prieš „Hamas“ kovotojus, kurie laiko apie 200 įkaitų, etapui sumažėjo.

Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“, atsakydamas į šio mėnesio pradžioje šios kovotojų grupuotės įvykdytą daugialypę žudymo ir grobimo operaciją, ir sustiprino tankų ir pėstininkų reidus Gazos Ruože, intensyviai apšaudydamas teritoriją.

„Zuma press“/„Scanpix“/Izraelio kariai prie Gazos Ruožo
„Zuma press“/„Scanpix“/Izraelio kariai prie Gazos Ruožo

 

M.Johnsonas po susitikimo su J.Bidenu: respublikonai pirmiausia padės Izraeliui

08:31

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose susitikęs su naujuoju Atstovų Rūmų pirmininku Mike'u Johnsonu ir demokratų mažumos lyderiu Hakeemu Jeffriesu aptarė savo prašymą skirti beveik 106 mlrd. dolerių (100 mlrd. eurų) Izraeliui, Ukrainai ir kitiems su nacionaliniu saugumu susijusiems poreikiams.

Tvirtas respublikonų konservatorius ir eksprezidento Donaldo Trumpo sąjungininkas M.Johnsonas nerodė didelio entuziazmo dėl papildomų pinigų skyrimo su agresore Rusija kariaujančiai Ukrainai.

Vėliau naujasis Atstovų Rūmų pirmininkas tvirtino, kad JAV Kongresas neapleis Ukrainos.

Joe Bidenas kreipėsi iš Ovaliojo kabineto
Joe Bidenas kreipėsi iš Ovaliojo kabineto

Atstovų Rūmų respublikonai pirmiausia sieks atskiro įstatymo skirti 14,5 mlrd. dolerių pagalbą Izraeliui, o dėl J.Bideno administracijos strategijos Ukrainos atžvilgiu jiems reikia daugiau informacijos, sakė M.Johnsonas.

„Negalime leisti Vladimirui Putinui nugalėti Ukrainoje, nes nemanau, kad ten viskas sustos“, – sakė jis televizijai „Fox News“.

Tačiau M.Johnsonas pridūrė: „Privalome palaikyti savo svarbų sąjungininką Artimuosiuose Rytuose (...) Izraelį.“

JT pagalbos agentūra: perpildytos prieglaudos Gazoje kelia pavojų sveikatai

08:10

Jungtinių Tautų pagalbos ir darbo agentūros (UNRWA) teigimu, šiuo metu apie 629 000 pabėgėlių glaudžiasi 150 JT objektų visame Gazos Ruože.

Tai reiškia, kad šių prieglaudų talpa beveik tris kartus viršijo numatytąją.

„Dabartinės perpildymo sąlygos tebekelia susirūpinimą ir kelia pavojų sveikatai ir apsaugai“, – teigiama neseniai atnaujintame agentūros pranešime.

Ji taip pat pranešė, kad trys Gazos Ruožo mokyklos nukentėjo nuo netoliese vykdomų oro antskrydžių. Vienas žmogus žuvo, o dar 15 buvo sužeisti.

Taip pat žuvo dar vienas UNRWA darbuotojas, taigi nuo konflikto pradžios jų darbuotojų aukų skaičius išaugo iki 39.

Pagalbos agentūra pridūrė, kad daugiau kaip 5 000 Izraelyje gyvenusių Gazos gyventojų buvo perkelti į Vakarų krantą ir jiems taip pat reikia užtikrinti maisto saugą, pastogę ir piniginę paramą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palestniečiai Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palestniečiai Gazos Ruože

 

JAV smūgiavo Sirijoje neinformavusios Izraelio iš anksto

07:24

Jungtinės Valstijos nekoordinavo veiksmų su Izraeliu ir iš anksto neinformavo jo apie šiandienos oro smūgius Sirijos rytuose, Pentagone žurnalistams sakė JAV pareigūnai.

Jie pakartojo, kad šis incidentas nesusijęs su Izraelio ir Hamas konfliktu. Anksčiau gynybos sekretorius Lloydas Austinas pareiškime pabrėžė, kad smūgiai buvo „atskiri ir skirtingi“ nuo to, kas vyksta Gazoje, ir „nereiškia mūsų požiūrio į konfliktą pakeitimo“.

Pentagono pareigūnai taip pat teigė, kad smūgiais buvo siekiama pasiųsti aiškią žinią Iranui.

„Mes norime, kad Iranas imtųsi labai konkrečių veiksmų ir lieptų savo karinėms pajėgoms ir įgaliotiniams pasitraukti“, – sakė vienas pareigūnas.

„AFP“/„Scanpix“/Sirija
„AFP“/„Scanpix“/Sirija

 

JAV smūgiavo Irano ginklų sandėliams Sirijoje

07:08

Po Pentagono pranešimo žurnalistams Vašingtone daugiau pasirodė žinių apie JAV oro antskrydžius Sirijoje.

Pareigūnų teigimu, smūgiais buvo smogta Irano pajėgų naudojamoms ginklų ir šaudmenų saugykloms.

Jie buvo surengti apie 04.30 val. vietos laiku netoli Abu Kamalio miesto, esančio pasienyje su Iraku, ir juos atliko naikintuvai F-16.

Kol kas nežinoma, ar per atakas buvo nukentėjusiųjų.

„Zuma press“/„Scanpix“/Naikintuvas F-16
„Zuma press“/„Scanpix“/Naikintuvas F-16

 

Egipto žiniasklaida pranešė apie sprogimą netoli Izraelio sienos

06:15 Atnaujinta 07:11

Egipto žiniasklaida pranešė, kad ketvirtadienio vakarą raketai nukritus pasienyje su Izraeliu esančiame mieste buvo sužeisti šeši žmonės.

„Šiuo metu Gazos Ruože eskaluojamos situacijos metu Taboje nukrito raketa, kuri lengvai sužeidė šešis žmones“, – pranešė naujienų televizija „AlQahera News“.

Liudininkai naujienų agentūrai AFP sakė, kad raketa pataikė į ligoninės priestatą Raudonosios jūros pakrantės mieste, esančiame netoli sienos perėjos su Izraeliu.

Internete ir vietos žiniasklaidoje pasirodžiusiuose vaizduose matyti apgadintas pastatas ir suniokotos transporto priemonės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai

Egiptas atlieka svarbų tarpininko vaidmenį kare, kilusiame po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ užpuolė Izraelį ir nužudė daugiau kaip 1 400 žmonių, daugiausia civilių, o daugiau kaip 220 paėmė įkaitais.

Gazos Ruožą valdančios „Hamas“ kovotojų grupuotės pareigūnai teigia, kad per žydų valstybės atsakomuosius smūgius anklavui žuvo daugiau kaip 6 500 palestiniečių, taip pat daugiausia civilių.

Gazos Ruožo Rafos sienos perėja su Egiptu yra vienintelis Izraelio nekontroliuojamas įvažiavimo į anklavą ir išvažiavimo iš jo punktas, per kurį gabenami maisto produktai ir pagalba.

Trečiadienį Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi patikrino Egipto karius Sueco kanalo provincijoje ir liepė jiems visada būti pasirengusiems.

JAV kariuomenė smogė objektams Sirijos rytuose

06:12

Jungtinės Valstijos teigia smogusios dviem objektams Sirijos rytuose ir tvirtina, kad jais naudojosi Irano pajėgos ir su jomis susijusios grupuotės.

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas pareiškime teigė, kad „tikslieji savigynos smūgiai“ buvo suduoti siekiant apsaugoti JAV personalą Irake ir Sirijoje ir buvo atsakas į pastarojo meto Irano remiamų sukarintų grupuočių išpuolius.

„Šie Irano remiami išpuoliai prieš JAV pajėgas yra nepriimtini ir turi būti nutraukti. Iranas nori neigti savo vaidmenį šiose atakose prieš mūsų pajėgas. Mes jiems to neleisime“, – sakė jis ir pridūrė, kad jie imsis tolesnių priemonių, jei „Irano įgaliotinių“ atakos prieš JAV pajėgas tęsis.

JAV smūgiai buvo „atskiri ir nesusiję su vykstančiu Izraelio ir „Hamas“ konfliktu ir nereiškia mūsų požiūrio pasikeitimo“, pridūrė L.Austinas, ragindamas nesiimti veiksmų, kurie peraugtų į platesnį konfliktą.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas