Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 30 /22:55

JAV teigia šiuo metu nepritariančios Izraelio ir „Hamas“ paliauboms

Izraelio artilerija atakuoja Gazos Ruožą
Izraelio artilerija atakuoja Gazos Ruožą / dpa/Scanpix

Naujausias žinias apie karą Izraelyje skaitykite čia.

VIDEO: Nufilmuota, kaip Izraelio tankas susprogdino automobilį
VIDEO: „Hamas“ išplatino emocingą vaizdo įrašą: izraelietės įkaitės šaukė ant B.Netanyahu
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelis sako, kad per operaciją Gazoje išgelbėjo vieną įkaite paimtą karę

18:40

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) ir saugumo agentūra „Shin Bet“ pranešė, kad per nakties operaciją Gazos Ruože buvo išgelbėta „Hamas“ grupuotės į nelaisvę paimta Izraelio karė.

Bendrame IDF ir „Shin Bet“ pareiškime teigiama, kad Ori Megidish būklė gera, ji susitiko su savo šeima.

IDF teigia, kad O.Megidish buvo išgelbėta per antžeminę operaciją naktį, tačiau daugiau informacijos nepateikiama.

Shin Bet/Ori Megidish (centre) su šeimos nariais
Shin Bet/Ori Megidish (centre) su šeimos nariais
Telegram/Ori Megidish
Telegram/Ori Megidish

 

Naujausios žinios

06:07

Naujausias žinias apie karą Izraelyje skaitykite čia.

JAV teigia šiuo metu nepritariančios Izraelio ir „Hamas“ paliauboms

22:55

Jungtinės Valstijos nepritaria dabartiniams raginimams nutraukti ugnį Izraelio ir „Hamas“ kare, pirmadienį pareiškė Baltieji rūmai ir pridūrė, kad vietoj to reikėtų apsvarstyti humanitarine pauzes, skirtas į Gazos Ruožą tiekti pagalbą.

„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kirby
„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kirby

„Nemanome, kad paliaubos šiuo metu yra tinkamas sprendimas, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby. – Šiuo metu nepritariame paliauboms.“

JT įspėja, kad dabartinė pagalbos Gazos Ruožui sistema yra pasmerkta žlugti

22:52

Jungtinių Tautų agentūra palestiniečių pabėgėliams remti (UNRWA) pirmadienį įspėjo, kad į Gazos Ruožą įvažiuojančių pagalbos konvojų nepakanka precedento neturintiems humanitariniams poreikiams šioje teritorijoje patenkinti.

„Sistema, pagal kurią į Gazos Ruožą įvežama pagalba, pasmerkta žlugti, jei nebus politinės valios užtikrinti prasmingą ir precedento neturinčius humanitarinius poreikius atitinkantį tiekimo srautą“, – sakė UNRWA vadovas Philippe'as Lazzarini, ragindamas JT Saugumo Tarybą pareikalauti nedelsiant sudaryti humanitarines paliaubas.

JAV: į Gazos Ruožą per dieną turėtų įvažiuoti po maždaug 100 pagalbos sunkvežimių

22:51

Jungtinės Valstijos pareiškė esą įsitikinusios, kad pagalbą gabenančių sunkvežimių, įvažiuojančių į Gazos Ruožą per Rafos perėją su Egiptu, skaičius padidės iki maždaug 100 per dieną, pirmadienį pranešė Baltieji rūmai.

„Šiuo pirmuoju etapu, apie kurį kalbėjomės su izraeliečiais, stengiamasi pasiekti, kad per dieną jų būtų apie 100, – sakė Jungtinių Valstijų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby, pridūręs, kad sekmadienį atvyko apie 45. – Esame įsitikinę, kad artimiausiomis dienomis galėsime tai pasiekti.“

V.Putinas: už neramumų Artimuosiuose Rytuose stovi JAV

21:24

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį apkaltino Jungtines Valstijas, kad jos yra atsakingos už tai, ką jis pavadino mirtinu chaosu Artimuosiuose Rytuose.

„Kas organizuoja mirtiną chaosą ir kas iš to turi naudos, mano nuomone, šiandien jau tapo akivaizdu (...) Tai dabartinis JAV valdantysis elitas ir jų šalininkai, kurie gauna didžiausią naudą iš nestabilumo pasaulyje“, – sakė V.Putinas per televiziją transliuotuose komentaruose.

„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Jis taip pat apkaltino Ukrainą ir Vakarų specialiąsias tarnybas sukėlus prieš Izraelį nukreiptus neramumus Dagestano respublikoje esančiame Machačkalos oro uoste.

„Praėjusios nakties įvykiai Machačkaloje taip pat buvo išprovokuoti per socialinius tinklus, taip pat ir iš Ukrainos, Vakarų specialiųjų tarnybų agentų rankomis“, – sakė V.Putinas.

Rusijos vadovas paragino šalies teisėsaugą imtis ryžtingų veiksmų.

„Noriu atkreipti visų regionų vadovų, teisėsaugos institucijų ir specialiųjų tarnybų vadovų dėmesį į būtinybę imtis ryžtingų, savalaikių ir aiškių veiksmų siekiant apsaugoti Rusijos konstitucinę santvarką, mūsų piliečių teises ir laisves, etninę ir religinę santarvę“, – kalbėjo jis.

JAV: džiaugiamės, kad Izraelis paklausė mūsų prašymo atkurti interneto prieigą Gazos Ruože

20:43

Jungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė, kad savaitgalį spaudė Izraelį atkurti interneto prieigą Gazos Ruože, ir džiaugėsi, kad Izraelis to ėmėsi.

„Savaitgalį aiškiai pasakėme Izraelio vyriausybei, kad reikia atkurti ryšių tinklus, ir džiaugiamės, kad ji ėmėsi veiksmų tai padaryti“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

„Taip siekiama užtikrinti, kad būtų perduodama gyvybiškai svarbi informacija, tęsiamas humanitarinės pagalbos koordinavimas ir šeimos galėtų palaikyti ryšį“, – teigė jis.

Penktadienį, Izraeliui bombarduojant teritoriją, visame Gazos Ruože buvo nutrauktas interneto ir telefono ryšys.

Palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis teigė, kad dėl nutrūkusio ryšio buvo užblokuoti skubios pagalbos skambučiai ir sutriko svarbiausių greitosios pagalbos paslaugų teikimas.

Sekmadienį pasaulinė tinklo stebėsenos organizacija „Netblocks“ pranešė, kad ryšys buvo atkurtas.

B.Netanyahu: paliaubų su „Hamas“ nebus

20:18 Atnaujinta 20:43

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį pareiškė, kad paliaubų Gazos Ruože nebus, nes tai, anot jo, reikštų pasidavimą „Hamas“.

B.Netanyahu spaudos konferencijoje taip pat pareiškė, kad kitos šalys turi labiau padėti kovoje dėl 239 įkaitų, kuriuos „Hamas“ pagrobė per spalio 7-osios išpuolius, išlaisvinimo.

Jis sakė, kad tarptautinė bendruomenė turi reikalauti, kad belaisviai, tarp kurių, premjero teigimu, yra 33 vaikai, būtų išlaisvinti nedelsiant ir besąlygiškai.

„Raginimai nutraukti ugnį yra raginimai Izraeliui pasiduoti „Hamas“, pasiduoti terorizmui, pasiduoti barbariškumui. Taip nebus“, – kalbėjo jis.

Pažadėjęs, kad Izraelis kovos tol, kol šis mūšis bus laimėtas, B.Netanyahu teigė, kad kariuomenė deda visas pastangas, kad Gazos Ruože būtų išvengta civilių aukų.

B.Netanyahu: Izraelis Gazos Ruože daro sistemingą pažangą

18:46

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį savo ministrų kabinetui pareiškė, kad Izraelis daro sistemingą pažangą savo karinėje kampanijoje prieš „Hamas“ Gazos Ruože.

B.Netanyahu teigė, kad Izraelio kariuomenė „išplėtė antžeminį patekimą į Gazos Ruožą, tai daro pamatuotais, labai galingais žingsniais, darydama sistemingą pažangą žingsnis po žingsnio“, sakoma oficialiame vaizdo pareiškime.

Po to, kai spalio 7 dieną Gazos Ruožą valdantys „Hamas“ kovotojai įsiveržė į žydų valstybės teritoriją ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei paėmė 239 įkaitus, Izraelis pradėjo plataus masto anklavo bombardavimo kampaniją.

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu

 

Izraelis sako, kad per operaciją Gazoje išgelbėjo vieną įkaite paimtą karę

18:40

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) ir saugumo agentūra „Shin Bet“ pranešė, kad per nakties operaciją Gazos Ruože buvo išgelbėta „Hamas“ grupuotės į nelaisvę paimta Izraelio karė.

Bendrame IDF ir „Shin Bet“ pareiškime teigiama, kad Ori Megidish būklė gera, ji susitiko su savo šeima.

IDF teigia, kad O.Megidish buvo išgelbėta per antžeminę operaciją naktį, tačiau daugiau informacijos nepateikiama.

Shin Bet/Ori Megidish (centre) su šeimos nariais
Shin Bet/Ori Megidish (centre) su šeimos nariais
Telegram/Ori Megidish
Telegram/Ori Megidish

 

Vokietijos kancleris: Shani Louk mirtis rodo „Hamas“ barbariškumą

18:30

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas apgailestauja dėl siaubingos žinios, kad žuvo Shani Louk, kurią prieš tris savaites per „Hamas“ vadovaujamą puolimą Izraelio pietuose sučiupo teroristai.

„Tai rodo visą barbariškumą, slypintį už „Hamas“ išpuolio – ir jie turi būti patraukti atsakomybėn, – rašė O.Scholzas socialinės žiniasklaidos platformoje X. – Tai teroras, o Izraelis turi teisę gintis.“

Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

Socialinių tinklų ir Scanpix nuotr./Shani Louk
Socialinių tinklų ir Scanpix nuotr./Shani Louk

 

18:20

VIDEO: Šimtai tuščių lovų Jeruzalės aikštėje: artimieji gedi „Hamas“ įkaitais laikomų namiškių

 

Kyjivas: Maskva mėgina perkelti atsakomybę dėl neramumų Dagestane

18:18

Ukraina pirmadienį atmetė Rusijos kaltinimus, kad ji esą organizavo prieš žydus nukreiptus neramumus Dagestane, ir pareiškė, kad Maskva bando perkelti atsakomybę, o antisemitizmas Rusijoje yra giliai įsišaknijęs.

„Rusijos užsienio reikalų ministerijos kaltinimai Ukrainai prisidėjus prie įvykių Dagestane yra bandymas perkelti atsakomybę nuo sergančio žmogaus ant sveiko“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenka.

„Įvykiai Machačkaloje atspindi giliai įsišaknijusį Rusijos elito ir visuomenės antisemitizmą“, – pridūrė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova anksčiau pirmadienį apkaltino Ukrainą suvaidinus esminį vaidmenį dėl prieš Izraelio piliečius nukreiptų neramumų, dėl kurių sekmadienį buvo uždarytas oro uostas daugiausia musulmoniškame Dagestano regione.

„Nusikalstamas Kyjivo režimas suvaidino tiesioginį ir esminį vaidmenį vykdant naujausią destruktyvų aktą“, – sakoma jos pareiškime.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams savo ruožtu sakė, kad „vakarykščiai įvykiai Machačkalos oro uoste didele dalimi yra išorinio kišimosi rezultatas“.

Rusijos policija pirmadienį pranešė, kad sulaikė 60 asmenų, įtariamų įsiveržus į oro uostą ir siekus užpulti iš Izraelio atvykstančius žydų tautybės keleivius.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: Rusijos oro uoste kilo chaosas, įsiveržė minios žmonių ieškodami izraeliečių

 

Ką Izraelio kariškiai planuoja aplink Gazos miestą?

17:40

„Labai sunku nustatyti, kas tiksliai vyksta Gazos ruože, nes izraeliečiai labai kruopščiai valdo ryšius. Šį rytą vienu metu atrodė, kad izraeliečiai trumpam atkirto vieną iš dviejų šiaurės-pietų kelių Gazoje. Vaizdo įraše matyti, kaip automobilis artėja prie kelyje stovinčio Izraelio tanko, paskui skubiai apsisuka, o tankas atidengia ugnį ir įvyksta sprogimas“, - pasakoja BBC tarptautinių naujienų redaktorius Jeremy Bowenas.

Kodėl izraeliečiai taip elgiasi? Galbūt dėl to, kad galbūt bando apsupti Gazos miestą, kurį kariškiai laiko pagrindiniu „Hamas“ lizdu, sako žurnalistas.

„Manau, kad jei jie bandys tai padaryti, kariuomenei teks įsitraukti į kovą nuo namo prie namo. Vis dėlto nesu visiškai tikras, ar Izraelio kariuomenė turi pakankamai pajėgų, kad galėtų visiškai apsupti tokią didelę ir sudėtingą vietą kaip Gazos miestas. „Hamas“ yra stipriai įsitvirtinusi mieste, įskaitant tunelių tinklą, todėl galima manyti, kad jie ruošėsi ir galvojo apie tai, ką Izraelis gali padaryti. Taigi izraeliečiams tai bus didelis iššūkis“, - sakė jis.

Stopkadras/Izraelio tankas susprogdino automobilį
Stopkadras/Izraelio tankas susprogdino automobilį

 

Pentagonas: per 2 savaites JAV ir koalicijos pajėgos Irake ir Sirijoje buvo užpultos 23 kartus

17:24

Du aukšto rango JAV gynybos pareigūnai Pentagone žurnalistams pranešė, kad nuo spalio 17 d. iki spalio 30 d. JAV ir koalicijos pajėgos mažiausiai 14 kartų buvo atakuotos Irake ir devynis kartus – Sirijoje, naudojant bepiločius lėktuvus ir raketas, iš viso surengtos 23 atakos.

Pareigūnai teigia, kad daugelis bepiločių orlaivių ir raketų buvo perimti ir nepasiekė taikinių.

Bazės, kuriose įsikūrę JAV kariai Sirijoje ir Irake, pastarosiomis savaitėmis buvo atakuojamos raketomis ir dronais, nes regione didėja įtampa dėl Izraelio ir „Hamas“ karo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje

 

Melagienų TOP-6: abejoja ir Izraelio valstybės teisėtumu, ir „Hamas“ aukų nuotraukomis

17:22

Tęsiantis karui Izraelyje, tęsiasi melagienų ir sąmokslo teorijų srautas. Internete skleidžiamos abejonės dėl Izraelio valstybės teisėtumo, „Hamas“ sukūrimo aplinkybių ir šios grupuotės įvykdytų atakų, svarstoma, ar teroristų užpultas festivalis nebuvo suplanuotas specialiai, abejojama, ar viešai skelbiamos tikrai nužudytų vaikų nuotraukos.

Portalas 15min apžvelgia kai kurias iš pastarojo meto melagienų.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Scanpix“/AP nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože
„Scanpix“/AP nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože

 

B.Netanyahu apie įrašą su įkaitėmis: tai „Hamas“ propaganda

17:17

„Hamas“ pirmadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, grupuotės teigimu, matomos trys moterys iš mažiausiai 239 įkaitų, Izraelio duomenimis, į Gazos Ruožą pagrobtų per spalio 7 dieną surengtus išpuolius.

Izraelis tai pavadino žiauria psichologine propaganda.

76 sekundžių trukmės vaizdo įraše viena iš moterų ragina Izraelį susitarti dėl visų belaisvių paleidimo.

„Hamas“ nufilmuotas moteris pristatė kaip „sionistų kalines“.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį pasmerkė šį vaizdo įrašą pavadinęs jį žiauria psichologine propaganda.

Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu

„Tai žiauri psichologinė „Hamas“ ir ISIS propaganda“, – sakė B. Netanyahu, Gazos Ruožą kontroliuojančius kovotojus prilygindamas džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“.

B.Netanyahu biuras jo komentarus paskelbė netrukus po to, kai buvo paskelbtas „Hamas“ vaizdo įrašas.

B.Netanyahu įvardijo tris jame matomas moteris kaip Yeleną Trupanob, Daniel Aloni ir Rimon Kirsht, ir pažadėjo „sugrąžinti namo visus pagrobtus ir dingusius žmones“.

VIDEO: „Hamas“ išplatino emocingą vaizdo įrašą: izraelietės įkaitės šaukė ant B.Netanyahu

 

Premjeras teigia besistengiąs užtikrinti, kad Libanas neįsitrauktų į karą su Izraeliu

16:58

Libano laikinasis ministras pirmininkas pirmadienį pareiškė, kad stengiasi užtikrinti, jog jo šalis neįsitrauktų į palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ ir Izraelio karą, nors Irano remiama „Hezbollah“ ir žydų valstybė yra susišaudžiusios pasienio teritorijoje.

Najibas Mikati nurodė, kad baiminasi eskalacijos, nes dėl susirėmimų pasienyje kyla nuogąstavimų, kad „Hezbollah“ įsitrauks į karą su Izraeliu.

„Vykdau savo pareigą neleisti Libanui įsitraukti į karą“, – N.Mikati sakė interviu naujienų agentūrai AFP.

AP-Scanpix nuotr./ Libano laikinasis ministras pirmininkas Najibas Mikati
AP-Scanpix nuotr./ Libano laikinasis ministras pirmininkas Najibas Mikati

Libanui gresia karas praktiškai be lyderio, nes dėl politinių nesutarimų šalis jau beveik metus neturi prezidento, o N.Mikati jau pusantrų metų vadovauja laikinajam ministrų kabinetui.

„Libanas yra audros akiratyje“, – sakė premjeras. 

N.Mikati, kuris palaiko gerus santykius su „Hezbollah“, sakė, kad neturi aiškaus atsakymo, ar esama karo grėsmės, ir pridūrė, kad „tai priklauso nuo regiono įvykių“.

2006 metais tarp Izraelio ir „Hezbollah“ kilo kruvinas konfliktas, per kurį Libane žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, o Izraelyje – 160 žmonių, daugiausia karių.

„Kol kas „Hezbollah“ situaciją valdo racionaliai ir išmintingai, o žaidimo taisyklės išliko suvaržytos iki tam tikrų ribų“, – sakė N.Mikati.

„Tačiau kartu jaučiu, kad negaliu nuraminti libaniečių“, nes situacija vis dar vystosi, pridūrė jis.

„Negaliu atmesti eskalacijos galimybės, nes lenktyniaujama dėl paliaubų, kol eskalacija neišplito visame regione“, – pridūrė N.Mikati. 

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ užpuolė Izraelį, „Hezbollah“ beveik kasdien apsikeičia ugnimi su Izraeliu.

Irano remiamos ar su juo susijusios grupuotės taip pat surengė išpuolius prieš Izraelį iš Sirijos ir taikėsi į Sirijoje ir Irake dislokuotas JAV pajėgas.

„Hamas“ išplatino emocingą vaizdo įrašą: izraelietės įkaitės šaukė ant B.Netanyahu

16:25

Pirmadienį „Hamas“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame trys pagrobtos Izraelio moterys kreipėsi į ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu, piktai kaltindamos jį dėl „spalio 7 d. nelaimės“.

„Hamas“ pateiktame vaizdo įrašo aprašyme rašoma: „Al-Qassam“ laikomos kelios sionistų kalinės siunčia žinią B.Netanyahu ir sionistų vyriausybei“.

VIDEO: „Hamas“ išplatino emocingą vaizdo įrašą: izraelietės įkaitės šaukė ant B.Netanyahu

„Sveiki, Bibi Netanyahu“, – pradėjo moteris, sėdinti viduryje iš trijų. „Mes esame „Hamas“ nelaisvėje [jau] 23 dienas. Vakar įvyko spaudos konferencija su įkaitų šeimomis. Žinome, kad turėjo būti paskelbtos paliaubos. Turėjo mus visus paleisti. Jūs įsipareigojote mus visus paleisti.“

„Vietoj to, – tęsė ji, – mus baudžia už jūsų politinį, nacionalinį aplaidumą – už tą jūsų spalio 7 d. padarytą klaidą. Nes ten nebuvo kariuomenės. Niekas neatvyko. Niekas mūsų negirdėjo.“

Vaizdo įrašą „Hamas“ paskelbė savo socialiniuose tinkluose, jį greitai išplatino užsienio ir Izraelio žiniasklaida. Laikraštis „The Jerusalem Post“ primena, kad būtina pažymėti, jog „Hamas“ garsėja kaip išmanantys psichologinį karą, todėl jų informacija negalima pasitikėti.

Vaizdo įraše moteris taip pat pabrėžia, kad ji ir kitos moterys yra nekalti piliečiai, kurie moka mokesčius, tačiau yra nelaisvėje.

„Mes esame nekalti piliečiai. Piliečiai, kurie moka mokesčius Izraelio valstybei. Jūs norite mus visus nužudyti. Norite mus visus nužudyti pasitelkdami IDF... Neužtenka to, kad buvo nužudyti Izraelio piliečiai, – tęsė ji.  – Leiskite mums išeiti. Leiskite mums išeiti dabar. Išleiskite jų piliečius, išleiskite jų kalinius. Išlaisvinkite mus. Išlaisvinkite mus visus. Leiskite mums grįžti pas savo šeimas!“

Vaizdo įrašo pabaigoje kalbanti moteris kelis kartus sušunka „DABAR!“.

Izraelio premjero B.Netanyahu biuras pasmerkė "žiaurią psichologinę propagandą", kurią vykdo "Hamas", paskelbusi vaizdo įrašą su įkaitėmis.

"Mūsų širdis su jumis ir visais kitais įkaitais. Darome viską, ką galime, kad visi pagrobtieji ir dingę be žinios grįžtų namo", - ministrą pirmininką citavo "The Times of Israel".

Izraelis patvirtino įkaitų tapatybes ir pridūrė, kad jų pareiškimus vaizdo įraše beveik neabejotinai padiktavo juos Gazoje nelaisvėje laikanti teroristų grupuotė.

Izraelio kilpa aplink Gazos miestą pradeda veržtis

16:06

Izraelio tankas pagrindiniame Gazos Ruožo šiaurės-pietų greitkelyje yra ženklas, kad Izraelio kilpa aplink Gazos miestą pradeda veržtis, sako BBC korespondentas Jeruzalėje Paulas Adamsas.

Tankas, apšaudęs Gazos miesto link važiuojantį automobilį, yra pirmasis Izraelio pajėgų pasirodymas kelyje vos į šiaurę nuo Vadi Gazos.

Atrodo, kad tankas pajudėjo toliau, tačiau Vadi Gaza yra ta linija, kurią Izraelio pajėgos (IDF) ne kartą minėjo sakydamos Gazos Ruožo šiauriniame trečdalyje (įskaitant Gazos miestą ir aplinkines teritorijas) gyvenantiems žmonėms judėti į pietus.

Akivaizdu, kad Izraelio pajėgoms palaipsniui eskaluojant savo operacijas, Gazos miestas bus pagrindinis jų pastangų objektas, tvirtina BBC.

Tačiau dešimtys – o gal ir šimtai – tūkstančių žmonių iš baimės ar apsisprendimo lieka šiaurėje – atrodo, kad IDF gali bandyti visiškai ją atkirsti, sako korespondentas.

Yra tik du keliai iš šiaurės į pietus. Salah-al-Dinas, kur pirmadienio rytą įvyko incidentas, yra pagrindinis kelias. Mažesnis kelias, einantis palei pakrantę, gali būti lengvai apšaudomas Izraelio karo laivų, plaukiojančių pakrantėje.

Teritorija į šiaurę nuo Vadi Gazos yra mažiau apgyvendinta nei Gazos miestas šiaurėje ir Bureidžas bei Nuseiratas pietuose. Tai būtų logiška vieta Izraeliui bandyti perskirti Gazos ruožą į dvi dalis, pastebi BBC.

Stopkadras/Izraelio tankas susprogdino automobilį
Stopkadras/Izraelio tankas susprogdino automobilį
VIDEO: Nufilmuota, kaip Izraelio tankas susprogdino automobilį

 

Pasaulio bankas: konfliktui Gazos Ruože išsiplėtus, naftos kainos gali labai išaugti

15:45

Pasaulio bankas pirmadienį pareiškė, kad, suintensyvėjus karui tarp Izraelio ir „Hamas“, naftos kainos gali atsidurti „nepažįstamoje teritorijoje“ ir dėl to visame pasaulyje gali padidėti maisto kainos.

Organizacijos parengtoje prekių rinkų apžvalgoje teigiama, kad nors poveikis naftos kainoms turėtų būti nedidelis, jei karas neišsiplės, vaizdas greitai pablogėtų konfliktui paaštrėjus ir peraugus į platesnio masto neramumus.

Palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ spalio 7 dieną surengtas išpuolis prieš Izraelį ir jo išprovokuota žydų valstybės karinė kampanija Gazos Ruože sukėlė baimę dėl eskalacijos Artimųjų Rytų regione.

Pasaulio banko vyriausiasis ekonomistas Indermitas Gillis sakė, kad Rusijos įsiveržimas į Ukrainą jau turėjo trikdantį poveikį pasaulio ekonomikai, kuris išlieka iki šiol.

„Jei konfliktas paaštrėtų, pasaulio ekonomika pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius patirtų dvigubą energetinį smūgį – ne tik dėl karo Ukrainoje, bet ir dėl Artimųjų Rytų“, – sakė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Naftos gavyba
„Scanpix“/AP nuotr./Naftos gavyba

 

15:23

VIDEO: Nuo antskrydžių bėgantys Gazos Ruožo gyventojai glaudžiasi palapinėse

 

Jeruzalėje aidėjo raketų pavojaus sirenos ir keli sprogimai

15:06

Jeruzalėje pirmadienį girdėjosi raketų pavojaus sirenos ir keli sprogimai, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Pasak jų, apie 14 val. 29 min. (vietos ir Lietuvos laiku) pasigirdo sirenos, o po jų – mažiausiai penki sprogimai.

Apie tai pranešta Izraelio pajėgoms pastarosiomis dienomis suintensyvinus antžeminį puolimą, kuris yra karinio atsako į spalio 7-osios „Hamas“ išpuolius dalis, žadėdamos sunaikinti Gazos Ruožą kontroliuojančius islamistus.

Izraelio kariuomenė anksčiau pirmadienį pranešė, kad per naktinius susirėmimus Gazos Ruože nukovė dešimtis „Hamas“ kovotojų.

Kariuomenė teigė, kad pastarosiomis dienomis smogė „daugiau kaip 600 teroristų taikinių, įskaitant ginklų sandėlius, dešimtis prieštankinių raketų paleidimo pozicijų, taip pat „Hamas“ teroristinės organizacijos naudojamas slėptuves ir aikšteles“.

Palestiniečių kovotojų grupė taip pat pranešė apie įnirtingus mūšius Gazos Ruožo šiaurėje, Izraeliui, pasitelkusiam tankus ir karius, vykdant antžeminius reidus į palestiniečių teritoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio policininkai Jeruzalės senamiestyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio policininkai Jeruzalės senamiestyje

 

„Hezbollah“ nusitaikė į Izraelio pozicijas šiaurėje ir IDF smūgiavo atgal

15:04

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) sako, kad „Hezbollah“ kovotojai pietų Libane anksčiau apšaudė kariuomenės poziciją prie šiaurinės sienos.

IDF teigimu, kad per išpuolį kariai nenukentėjo.

Atsakydama į tai, IDF kariai atakavo apšaudymo šaltinį iš artilerijos ir smogė „Hezbollah“ objektui.

Kariuomenė skelbia vaizdo įrašą, kuriame matyti smūgis Libano grupuotei priklausančiai karinei infrastruktūrai.

VIDEO: Izraelis smogė „Hezbollah“ karinei infrastruktūrai

 

Ar tikrai kompanija „Lego“ sukūrė vaikams skirtą Gazos griuvėsių rinkinį?

14:52

Įrašai socialiniuose tinkluose apie karą Izraelyje pasiekė pokštų lygį. Internautai tikina, esą Danijos žaislų kompanija „Lego“ jau spėjo sukurti konstruktorių „Gaza City“, kurį sudaro krūva pilkų kaladėlių – neva apšaudomo miesto griuvėsiai. Bet jis neegzistuoja – platinama pakeista nedidelio bėgių rinkinio dėžutės nuotrauka.

Pastarosiomis dienomis įvairiuose socialiniuose tinkluose, forumuose ir tinklalapiuose (čiačiačiačia) pasirodė nuotrauka, kurioje matyti „Lego“ rinkinys „Gaza City“.

Jį sudaro krūva pilkų įvairių dydžių ir formų detalių. Panašu, kad ant dėžutės nupieštas jau sugriuvęs namas. Tai turėtų būti aliuzija į šiuo metu vykstantį Izraelio ir teroristine laikomos grupuotės „Hamas“ karą.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Tikrojo „Lego“ rinkinio dėžutė ir pakeista jos nuotrauka. Žaliai pažymėti išlikę elementai, raudonai – pakeistos vietos
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Tikrojo „Lego“ rinkinio dėžutė ir pakeista jos nuotrauka. Žaliai pažymėti išlikę elementai, raudonai – pakeistos vietos

 

Izraelio prezidentas paskelbė daugiau sukrečiančių faktų apie Sh.Louk

14:38

„Hamas“ įkaitei paimtai Shani Louk buvo nukirsta galva. Tai paskelbė Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas duodamas interviu Vokietijos laikraščiui „Bild“.

„Labai apgailestauju, kad dabar gavome žinią, jog patvirtinta, kad Shani Nicole Louk buvo nužudyta ir mirė. Buvo rasta jos kaukolė“, – sakė prezidentas I.Hercogas.

„Tai reiškia, kad šie barbariški, sadistiški žvėrys, užpuldami, kankindami ir žudydami izraeliečius, paprasčiausiai nukirto jai galvą. Tai didžiulė tragedija, todėl reiškiu gilią užuojautą jos šeimai“, – sakė jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

Socialinių tinklų nuotr./Shani Louk
Socialinių tinklų nuotr./Shani Louk

 

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija: žuvusiųjų skaičius viršijo 8 tūkst.

14:04

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pirmadienį pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 8 306 žmonės.

Ministerija teigė, kad tarp žuvusiųjų yra mažiausiai 3 457 vaikai.

Po to, kai spalio 7 dieną Gazos Ruožą valdantys „Hamas“ kovotojai įsiveržė į žydų valstybės teritoriją ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei paėmė 230 įkaitų, Izraelis pradėjo plataus masto anklavo bombardavimo kampaniją.

Izraelis taip pat įvedė paralyžiuojančią anklavo apsiaustį, dėl kurios jo gyventojams labai trūksta maisto, vandens, vaistų ir degalų.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

IDF/Izraelio antžeminė operacija Gazoje
IDF/Izraelio antžeminė operacija Gazoje

 

Vokietija prašo Izraelio apsaugoti palestiniečius Vakarų Krante nuo naujakurių išpuolių

14:03

Vokietija pirmadienį paragino Izraelį apsaugoti okupuotame Vakarų Krante gyvenančius palestiniečius nuo ekstremistinių žydų naujakurių išpuolių.

„Izraelis, kaip Vakarų Kranto okupacinė valdžia, yra atsakingas už palestiniečių gyventojų saugumą ir vientisumą Vakarų Krante“, – teigė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Sebastianas Fischeris. 

„Raginame Izraelį apsaugoti palestiniečius nuo ekstremistiškai nusiteikusių naujakurių veiklos ir patraukti atsakingus asmenis atsakomybėn“, – pridūrė jis. 

VIDEO: Palestiniečiai akmenimis apmėtė pravažiuojančią Izraelio šarvuotą techniką Vakarų Krante

 

JAV viceprezidentė: Izraelio ir „Hamas“ kare JAV kariai nedalyvaus

13:54

„JAV nenurodinėja Izraeliui, ką daryti“, – pareiškė JAV viceprezidentė Kamala Harris, nes diskusijos dėl Vašingtono pozicijos dėl karo Gazos Ruože vis labiau įsiplieskia.

Sekmadienį duodama interviu CBS, K.Harris pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos tik teikia Izraeliui patarimus, įrangą ir diplomatinę paramą. Ji pridūrė, kad JAV kariai nebus siunčiami nei į Izraelį, nei į Gazos Ruožą.

JAV politika dėl šio konflikto tapo dar svarbesnė po to, kai Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad jo šalies karas su „Hamas“ perėjo į antrąjį etapą.

„Teroristinė organizacija „Hamas“ koncerte išžudė šimtus jaunų žmonių... Izraelis, be jokių abejonių, turi teisę gintis“, – CBS žurnalistui Billui Whitakeriui sakė K.Harris.

„Atsižvelgiant į tai, labai svarbu, kad „Hamas“ ir palestiniečiai nebūtų supriešinami. Palestiniečiai nusipelno vienodų saugumo ir apsaugos, apsisprendimo ir orumo priemonių, ir mes labai aiškiai pasakėme, kad turi būti laikomasi karo taisyklių ir kad turi būti teikiama humanitarinė pagalba“, – sakė ji.

Paklausta, ar į karą gali įsitraukti JAV kariai, K.Harris atsakė: „Mes visiškai neketiname ir neturime jokių planų siųsti kovinius karius į Izraelį ar Gazos Ruožą, ir taškas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai

 

 

NYT: Izraelio kariuomenė prieš metus nustojo klausytis „Hamas“ rankinių radijo stotelių

13:06

Izraelio kariuomenės 8200 signalų žvalgybos padalinys prieš metus nustojo klausytis Gazos Ruože veikiančių „Hamas“ rankinių radijo stočių, nes tai buvo laikoma „pastangų švaistymu“, rašo „The New York Times“.

Išsamiame pranešime apie žvalgybos nesėkmes, dėl kurių įvyko spalio 7 d. žudynės, laikraštis taip pat rašo, kad JAV žvalgybos agentūros pastaraisiais metais iš esmės nustojo rinkti informaciją apie „Hamas“, manydamos, kad Izraelis suvaldė šios teroristinės grupuotės keliamą grėsmę.

Stopkadras/Per Izraelio smūgį žuvo „Hamas“ žvalgybos vadovo pavaduotojas
Stopkadras/Per Izraelio smūgį žuvo „Hamas“ žvalgybos vadovo pavaduotojas

 

Kremlius kaltina kitus: smurtas Dagestano oro uoste – išorinės įtakos rezultatas

12:40

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad sekmadienį prieš Izraelį nusiteikusios minios šturmas pietiniame Rusijos Dagestano regione esančiame oro uoste buvo „išorinės įtakos“ rezultatas.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, kalbėdamas su žurnalistais, sakė, kad piktavaliai pasinaudojo plačiai matomais kančių Gazoje vaizdais, kad išjudintų žmones daugiausia musulmoniškame Šiaurės Kaukazo regione.

Kremlius taip pat pranešė, kad prezidentas Vladimiras Putinas vėliau pirmadienį surengs susitikimą, kuriame bus aptarti Vakarų bandymai suskaldyti Rusijos visuomenę.

Plačiau apie sekmadienio įvykius skaitykite ČIA.

VIDEO: Rusijos oro uoste pikta minia bandė laužtis į izraeliečių lėktuvą
VIDEO: Rusijos oro uoste kilo chaosas, įsiveržė minios žmonių ieškodami izraeliečių

 

„Hamas“ puolimas numatytas dar 2016 m. dokumente: ketinta pasiųsti komandosus į kibucus ir paimti įkaitų

12:33

2016 m. tuometinis Izraelio gynybos ministras Avigdoras Libermanas parengė 11 puslapių dokumentą, kuriame įspėjo apie „Hamas“ planus prasiveržti per Gazos Ruožo sieną, užimti pietų Izraelio bendruomenes, surengti žudynes ir paimti įkaitų.

Dokumente, kurio dalis pirmadienio rytą paskelbė dienraštis „Yedioth Ahronoth“, šiurpiai nusakoma daugelis spalio 7 d. puolimo elementų ir nurodoma, kad Izraelio pareigūnai jau kelerius metus žinojo apie galimą tokį „Hamas“ išpuolį, tačiau, matyt, nepakankamai rimtai atsižvelgė į perspėjimus.

Tą šeštadienio rytą į Izraelį sausuma, jūra ir oru įsiveržė apie 2 500 teroristų, kurie nužudė daugiau kaip 1 400 žmonių, daugiausia civilių. Be to, „Hamas“ ir su ja susijusios teroristų grupuotės paėmė mažiausiai 239 įkaitus, tarp kurių buvo apie 30 vaikų.

„Hamas“ ketina perkelti konfliktą į Izraelio teritoriją, pasiųsdama į Izraelį nemažai gerai parengtų pajėgų (pavyzdžiui, „Nukhba“ [komandosų]), kurios bandytų užimti Gazos Ruožo pasienyje esančią Izraelio bendruomenę (o gal net kelias bendruomenes) ir paimti įkaitų“, – rašė A.Libermanas dokumente, kuris buvo pažymėtas kaip visiškai slaptas.

„Be fizinės žalos žmonėms, tai taip pat padarys didelę žalą Izraelio piliečių moralei ir jausmams“, – sakoma dokumente.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kariai kibuce rado du šimtus kūnų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kariai kibuce rado du šimtus kūnų

 

Iranas liepia JAV: nustokite kaltinti mus dėl „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį

11:48

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai pirmadienį pareiškė, kad JAV turėtų susilaikyti nuo kaltinimų Teheranui dėl spalio 7 d. „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį.

„Nustokite“, – sakė Nasseras Kanaani, žurnalisto paklaustas apie JAV pareigūnų, tarp jų ir prezidento Joe Bideno, pareiškimus, kaltinančius Iraną dėl įvykių Gazos Ruože.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje

 

Iš dykumos festivalio pagrobta 22 m. Shani Louk – negyva: rasta jos kaukolės dalis

11:22

22 metų Shani Louk, Vokietijos ir Izraelio pilietės, kuri buvo pagrobta ir išgabenta į Gazos Ruožą per „Hamas“ spalio 7 d. puolimą, šeimai pranešta apie jos mirtį.

„Deja, vakar gavome žinią, kad mano dukters nebėra gyvos“, – vokiečių transliuotojui RTL sakė Sh.Louk motina Ricarda.

Ricarda Louk pirmą kartą prabilo dėl savo dukters, kai atpažino ją internete platinamuose vaizdo įrašuose dėl ryškių tatuiruočių ir dažytų plaukų.

Vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip pusnuogė moteris guli be sąmonės veidu žemyn pikapo, pilno ginkluotų vyrų, gale.

Ji buvo pagrobta, kai „Hamas“ užpuolė festivalį dykumoje netoli sienos su Gazos Ruožu.

Nors Sh.Louk paskelbta mirusia, jos kūnas iš Gazos negrąžintas.

Izraelio žiniasklaida cituoja merginos šeimos narius, kurie teigia, kad gavo Izraelio gelbėjimo tarnybos „Zaka“ laišką, kuriame rašoma, jog buvo rastas ir identifikuotas kaulas iš jos kaukolės pagrindo, be kurio žmogus negali išgyventi.

 

„Instagram“ nuotr./Shani Louk
„Instagram“ nuotr./Shani Louk
Stop kadras iš video/Shani Louk "Hamas" teroristų sunkvežimyje
Stop kadras iš video/Shani Louk "Hamas" teroristų sunkvežimyje

 

Trukdymas pagalbos tiekimui į Gazos Ruožą gali būti laikomas nusikaltimu

11:13

Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas sekmadienį įspėjo, kad humanitarinės pagalbos patekimo į Gazos Ruožą blokavimas gali būti traktuojamas kaip nusikaltimas. 

„Trukdymas teikti pagalbą, kaip numatyta Ženevos konvencijose, gali būti laikomas teismo jurisdikcijai priklausančiu nusikaltimu“, – žurnalistams Kaire sakė K.Khanas. 

Tai jis pareiškė po apsilankymo Rafos sienos perėjimo punkte Egipte, kur, pasak K.Khano, įstrigo ir negalėjo įvažiuoti į Gazos Ruožą sunkvežimiai su labai reikalingomis prekėmis.

„Mačiau, kaip sunkvežimiai su kroviniais ir humanitarine pagalba įstrigo ten, kur jų niekam nereikia, įstrigo Egipte, įstrigo Rafoje“, – teigė jis.

„Šios atsargos turi nedelsiant pasiekti civilius Gazos gyventojus“, – pridūrė prokuroras. 

Rafos perėja yra vienintelis įvažiavimo punktas, per kurį tarptautinė humanitarinė pagalba šiuo metu gali patekti į „Hamas“ kovotojų grupuotės kontroliuojamą palestiniečių anklavą, kuris yra beveik apsuptas ir nuolat puolamas Izraelio.

Plačiau skaitykite ČIA.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Sunkvežimiai su humanitarine pagalba Gazos Ruožo gyventojams
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Sunkvežimiai su humanitarine pagalba Gazos Ruožo gyventojams

 

Į Gazą įžengė daugiau Izraelio karių

11:05

Izraelio gynybos pajėgų atstovas spaudai Danielis Hagari teigia, kad per pastarąją parą į Gazos Ruožą įžengė daugiau karių, nes kariuomenė plečia antžeminę operaciją.

„Per naktį kariai likvidavo dešimtis teroristų, kurie užsibarikadavo pastatuose ir bandė pulti jų kryptimi judančias pajėgas“, – sakė jis ir pridūrė, kad kovos tęsiasi.

„Vykdome išplėstinę antžeminę operaciją Ruože... pajėgos juda teroristų link, teroristai užsibarikaduoja stovėjimo aikštelėse, o mes juos atakuojame iš oro“, – teigė D.Hagari.

VIDEO: Nufilmuota, kaip atrodo Izraelio antžeminė operacija Gazoje

 

Gazos miesto pakraštyje – Izraelio tankai, sako liudininkai

10:31

Izraelio tankai pirmadienį įvažiavo į Gazos miesto pakraščius ir atkirto pagrindinį kelią, vedantį iš karo draskomos palestiniečių teritorijos šiaurės į pietus, naujienų agentūrai AFP pranešė liudininkai.

Liudininkai pasakojo, kad tankai buvo pastebėti Zaituno rajone.

„Jie atkirto Salahedino kelią ir šaudo į visas juo bandančias važiuoti transporto priemones“, – sakė vienas gyventojas.

VIDEO: Nufilmuota, kaip Izraelio tankas susprogdino automobilį

Izraelio pajėgos pastarosiomis dienomis suintensyvino antžeminį puolimą, kuris yra karinio atsako į spalio 7-osios „Hamas“ išpuolius dalis, žadėdamos sunaikinti Gazos Ruožą kontroliuojančius islamistus.

Izraelio kariuomenė anksčiau pirmadienį pranešė, kad per naktinius susirėmimus Gazos Ruože nukovė dešimtis „Hamas“ kovotojų.

Kariuomenė teigė, kad pastarosiomis dienomis smogė „daugiau kaip 600 teroristų taikinių, įskaitant ginklų sandėlius, dešimtis prieštankinių raketų paleidimo pozicijų, taip pat „Hamas“ teroristinės organizacijos naudojamas slėptuves ir aikšteles“.

Palestiniečių kovotojų grupė taip pat pranešė apie įnirtingus mūšius Gazos Ruožo šiaurėje, Izraeliui, pasitelkusiam tankus ir karius, vykdant antžeminius reidus į palestiniečių teritoriją.

Po to, kai spalio 7 dieną Gazos Ruožą valdantys „Hamas“ kovotojai įsiveržė į žydų valstybės teritoriją ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei paėmė 230 įkaitų, Izraelis pradėjo plataus masto anklavo bombardavimo kampaniją.

„Hamas“ kontroliuojama sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo to laiko dėl nesiliaujančių Izraelio smūgių Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 8 tūkst. žmonių.

Izraelis taip pat įvedė paralyžiuojančią Gazos Ruožo anklavo apsiaustį, dėl kurios jo gyventojams labai trūksta maisto, vandens ir degalų.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

Stopkadras/Izraelio tankai Gazoje
Stopkadras/Izraelio tankai Gazoje

 

Al Shifos ligoninėje Gazoje glaudžiasi daugiau nei 55 tūkst. žmonių

09:51

Al Shifa ligoninės Gazos Ruože pacientai bei personalas dabartinę padėtį apibūdino kaip "katastrofišką“, skelbia britų naujienų tarnyba BBC.

Dr. Marwanas Abusada sekmadienio popietę atsiųstame balso įraše teigė, jog apie 55 tūkst. šalies viduje perkeltųjų asmenų dabar „užima kiekvieną kvadratinį metrą“ Al Shifos ligoninėje.

Gydytojo teigimu, ligoninė yra „perpildyta“, o atvykstantys pacientai „užplūdo“ jos koridorius. Pasak jo, savaitgalį apie 100 pacientų buvo perkelti į kitas ligonines.

„Tačiau vis dar sulaukiame daug, daug, daug atvejų. Kiekvieną pusvalandį sulaukiame daugybės sužeistųjų“.

Jis pridūrė, kad situaciją „labai apsunkina“ tai, kad trūksta įvairių vaistų – nuo anestetikų iki skausmą malšinančių vaistų ir antibiotikų.

„Daugiau padaryti negalime“, – pridūrė dr. M.Abusada.

Izraelio kariuomenė teigė, kad pagrindinė „Hamas“ operacijų bazė yra po Al Shifa ligonine. „Hamas“ smogikai šį teiginį atmetė, o kai kurie ten dirbantys gydytojai ragino ligoninę apsaugoti.

Sekmadienį naujienų agentūra „Associated Press“, remdamasi Gazos miesto gyventojais, pranešė, kad Izraelio karo lėktuvai naktį smogė netoli ligoninės.

Karybos ekspertas: Izraelio sausumos pajėgos trepsi pasienyje, gilyn nesiveržia

08:49

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ sekmadienio vakarą pasidalijo įžvalgomis apie Izraelio ir „Hamas“ konfliktą.

Jo teigimu, Izraelis toliau atakuoja „Hamas“ taikinius Gazos sektoriuje, ir toliau nukenčia ir civiliai, bet jų nuostoliai ženkliai sumažėjo.

„Zuma press“/„Scanpix“/Izraelio kariai prie Gazos Ruožo
„Zuma press“/„Scanpix“/Izraelio kariai prie Gazos Ruožo

„Izraelis ir toliau sulaukia Vakarų priekaištų dėl civilių aukų, bet visi supranta, kad kare jos neišvengiamos, ypač Gazos sąlygomis“, – pabrėžė jis.

Sausumos pajėgos trepsi pasienyje ir gilyn nesiveržia. Dabar naudojama taktika yra skausmingiausia „Hamas“, teroristai neturi kuo atsakyti, gali tik retkarčiais apšaudyti Izraelio miestus, įvertino E.Papečkys.

„Izraelyje sulaikyti ar, teisingiau būtų pasakyti, internuoti, visi čia dirbę palestiniečiai, taip atimant „Hamas" agentams galimybę rinkti informaciją iš vidaus. Beje, tokia praktika – internuoti vienos ar kitos tautybės asmenis siekiant užkirsti kelią šnipinėjimui buvo taikoma tiek Pirmojo, tiek Antrojo pasaulinių karų metais“, – rašė karybos ekspertas.

Jo tvirtinimu, Izraeliui apribojus informacijos sklaidą ir karo zonos, tarp naujienų yra daugiau propagandos ir išgalvotų istorijų nei patikimų žinių.

„Girdime daug ryžtingų kalbų iš regiono valstybių ir atskirų grupuočių su grasinimais Izraeliui, bet JAV ir didžiosios vietos valstybės ir toliau išlaiko stabilią padėtį. Bent jau kol kas“, – reziumavo E.Papečkys.

„Hezbollah“ grupuotė teigia numušusi Izraelio droną

08:42

Pietų Libane įsikūrusi ginkluota grupuotė „Hezbollah“ paskelbė, kad numušė Izraelio bepilotį orlaivį - tai pirmas kartas, kai ji padarė tokį pareiškimą per pastarąsias savaites vykstančias kovas.

Pranešta, kad numušimas įvyko sekmadienį virš Chijamo, maždaug už 5 km nuo sienos su Izraeliu. Dronas buvo pastebėtas krentantis į Izraelio teritoriją, teigė „Hezbollah“.

Organizacijos, kurią Jungtinė Karalystė ir JAV yra įtraukusios į teroristinių organizacijų sąrašą, duomenimis, nuo spalio 7 d. „Hamas“ išpuolio kovose su Izraeliu žuvo 46 jos kovotojai, taip pat 43 buvo sužeisti.

Be to, „Hezbollah“ teigia, kad per kasdienius susirėmimus su Izraelio kariais ji surengė 84 išpuolius 42 pasienio punktuose.

Izraelis tuo tarpu tvirtina, kad iki šiol žuvo mažiausiai septyni jo kariai.

„SIPA“/„Scanpix“/„Hezbollah“ kovotojas
„SIPA“/„Scanpix“/„Hezbollah“ kovotojas

 

Jungtinės Valstijos spaudė Izraelį atkurti telekomunikacijas Gazos Ruože

08:33

Jungtinės Valstijos diplomatinėmis priemonėmis spaudė Izraelį atkurti ryšius Gazos Ruože po to, kai penktadienio vakarą jie buvo nutraukti, Izraelio gynybos pajėgoms pradėjus pirmąjį antžeminės operacijos į anklavą etapą, skelbia leidinys „The Washington Post“, remdamasis JAV pareigūnu.

Pareigūno teigimu, taip pasielgęs Izraelis nenurodė ryšio nutraukimo priežasties.

„Mes aiškiai nurodėme, kad jis turi būti vėl įjungtas, – „The Washington Post“ tvirtino JAV pareigūnas ir pridurė, kad vėliau ryšis buvo atnaujintas.

Vėlyvą sekmadienį palestiniečių žiniasklaidoje pasirodžiusiuose pranešimuose teigiama, kad kai kuriose šiaurinės Gazos dalies vietose ryšys vėl nutrūko.

Situacijai regione vis aštrėjant, JAV viceprezidentė Kamala Harris pabrė, kad jos šalis nesiųs savo karių nei į Izraelį, nei į Gazos Ruožą.

„Mes visiškai neketiname ir neplanuojame siųsti kovinių pajėgų į Izraelį ar Gazą“, – sakė ji CBS laidoje "60 minučių“.

Jos komentaras pakartoja ankstesnį Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovo spaudai Johno Kirby šio mėnesio pradžioje išsakytus žodžius, kad „JAV kariai nepadės kojos ant tos žemės“.

Praėjusią savaitę JAV paskelbė, kad siunčia į Izraelį karinius patarėjus, tarp kurių yra karininkas, išmanantis karo miestuose strategiją iš JAV operacijų Irake. Į regioną taip pat buvo išsiųstos dvi karinio jūrų laivyno lėktuvnešių grupės, kurios, pasak Vašingtono, skirtos atgrasyti Irano įgaliotinį „Hezbollah“ nuo bandymo įsitraukti į karą.

Per susirėmimus Dženine žuvo palestiniečių smogikų lyderis

08:19

Palestiniečių naujienų portalas WAFA pranešė apie Vakarų Krante vykstančius smarkius susirėmimus ir nurodė, kad per Izraelio ugnį Dženine žuvo trečias žmogus.

Vyras įvardijamas kaip Wiamas Hanounas, socialiniuose tinkluose minimas kaip „Islamo džihado“ atšakos „Dženino brigados“ įkūrėjas.

Internete platinamoje filmuotoje medžiagoje matyti, kad Izraelio kariai, jau nusileidus saulei, toliau veikia mieste.

Pranešimuose nurodoma, kad per kovas nukentėjo miesto centre esantys ikoniški arkiniai vartai.

Izraelio kariuomenė komentarų šiuo klausimu nepateikė.

Ar tikrai Palestina egzistavo visada, o Izraelis – tik nuo 1948 m.?

08:15

Nuo „Hamas“ agresijos pradžios, socialinėje žiniasklaidoje vis dažniau pasirodo pranešimų, kuriuose vienaip ar kitaip teigiama, kad Palestina atsirado daug anksčiau nei Izraelis. 15min patikrino, kiek tokiuose teiginiuose yra istorinės tiesos.

Pavyzdžiui, vienoje „Facebook“ žinutėje rašoma: „Palestina buvo dar prieš 1948 m. sukuriant Izraelį“.

Dviprasmiškumas iš karto krinta į akis: ką konkrečiai reiškia Izraelis ir ką – Palestina? Ar turimi omenyje visi valstybiniai ir administraciniai dariniai, kurie skirtingais laikotarpiais buvo vadinami Izraeliu arba Palestina? Ar kalbama apie Artimųjų Rytų arabų, ar žydų gyventojus? Ar tik apie šiuolaikines Izraelio ir Palestinos valstybes (tiksliau – Palestinos Nacionalinę Administraciją, PNA).

Plačiau skaitykite ČIA.

Gazos ruožas
Gazos ruožas

 

Izraelis teigia, kad sekmadienį smogė 600 „Hamas“ taikinių

07:55

Izraelio gynybos pajėgos paskelbė, kad, kariams tęsiant antžeminę operaciją Gazos Ruože, jau žuvo kelios dešimtys „Hamas“ ginkluotų užpuolikų

Pasak kariuomenės, sausumos pajėgos nukovė teroristus, kurie užsibarikadavo Gazos Ruožo pastatuose ir bandė pulti karius.

Vieno incidento metu antžeminės pajėgos nurodė oro pajėgoms surengti bepiločio lėktuvo smūgį į „Hamas“ susitelkimo vietą, per kurį žuvo daugiau kaip 20 kovotojų, tvirtino Izraelio gynybos pajėgos.

Kito incidento metu naikintuvas smogė prieštankinių valdomų raketų paleidimo pozicijai ir keliems „Hamas“ kovotojams, kuriuos sausumos pajėgos atpažino netoli Al-Azharo universiteto Gazos mieste.

Kariuomenės atstovai nurodė, kad per pastarąją parą sudavė smūgius maždaug 600 „Hamas“ taikinių Gazos Ruože, įskaitant ginklų sandėlius, slėptuves ir paruošimo vietas.

Šeštadienį buvo smogta 450 taikinių.

Po propalestinietiškų protestų Londone penkiems asmenims pateikti kaltinimai

07:33

Londono policija pranešė, kad sekmadienį penkiems asmenims buvo pateikti kaltinimai po to, kai jie buvo suimti per propalestinietiškus protestus, vykusius dieną anksčiau. Tada dešimtys tūkstančių žmonių dalyvavo eitynėse už humanitarines paliaubas Gazos Ruože.

Metropoliteno policija suėmė devynis asmenis: du įtariamus policijos pareigūnų užpuolimu, o septynis – viešosios tvarkos pažeidimais.

Sekmadienio rytą buvo suimti dar du asmenys, įtariami rasinės neapykantos kurstymu po šeštadienio vakarą Trafalgaro aikštėje įvykusio incidento, sakoma Metropoliteno policijos pranešime.

Plačiau skaitykite ČIA.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Rusijoje po protestų Dagestano oro uoste suimta 60 žmonių

07:24

Rusijoje po protestų Dagestano oro uoste suimta 60 žmonių.

Šimtai prieš Izraelį nusiteikusių protestuotojų šturmavo pastatą, esantį daugiausia musulmoniškoje Rusijos teritorijoje, po to, kai į jį atskrido lėktuvas iš Tel Avivo. 

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad per protestus keli žydų tautybės žmonės oro uoste turėjo būti patalpinti į saugią apsaugą.

Didžiausias pagalbos konvojus atvyksta į Gazos Ruožą, tačiau reikia daugiau pagalbos

07:05

Sekmadienį į Gazą įvažiavo beveik trys dešimtys sunkvežimių, kurie sudarė didžiausią nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios pagalbos konvojų.

Tačiau humanitarinės pagalbos darbuotojai teigė, kad, tūkstančiams žmonių įsibrovus į sandėlius ir paėmus miltų bei būtiniausių higienos priemonių, pagalbos vis dar labai trūko.

33 sunkvežimiai vežė vandenį, maistą ir vaistus ir įvažiavo į vienintelę pasienio perėją iš Egipto, naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė Rafos perėjos atstovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruože dalijama humanitarinė pagalba
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruože dalijama humanitarinė pagalba

Savaitgalį tūkstančiai žmonių įsilaužė į sandėlius, kad pasiimtų miltų ir būtiniausių higienos priemonių.

Pagalbos sandėlių įsilaužimai buvo „nerimą keliantis ženklas, kad po tris savaites trukusio karo ir griežtos Gazos Ruožo apsiausties pradeda griūti civilinė tvarka, – sakė JT Palestinos pabėgėlių agentūros, žinomos kaip UNRWA direktorius Thomas White'as. – Žmonės yra išsigandę, nusivylę ir beviltiški.“

JT teigia, kad bombarduojamos Gazos ligoninių apylinkės

06:46

Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) duomenimis, šeštadienį ir sekmadienį, kaip pranešama, buvo bombarduojamos Šifos ir Al Kudso ligoninių Gazos mieste bei Indonezijos ligoninės šiaurinėje Gazos dalyje apylinkės.

Tai įvyko po to, kai Izraelio kariškiai vėl paragino nedelsiant evakuoti šias įstaigas.

Pastarosiomis dienomis pakartotinai buvo duoti nurodymai evakuotis visoms dešimčiai Gazos mieste ir šiaurinėje Gazos dalyje tebeveikiančių ligoninių.

„Scanpix“/AP nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože
„Scanpix“/AP nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože

Šiose įstaigose gyvena tūkstančiai pacientų ir medicinos personalo, taip pat apie 117 000 šalies viduje perkeltųjų asmenų.

Šeštadienį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paragino „visas konflikto šalis imtis visų atsargumo priemonių civiliams gyventojams ir civilinei infrastruktūrai [įskaitant] sveikatos priežiūros darbuotojus, pacientus, sveikatos priežiūros įstaigas ir greitosios pagalbos automobilius bei šiose įstaigose prisiglaudusius civilius gyventojus“.

Izraelis teigia smogęs karinei infrastruktūrai Sirijoje

06:31

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad taikėsi į karinę infrastruktūrą Sirijos teritorijoje.

„Reaguodamas į anksčiau šį sekmadienį iš Sirijos paleistus raketas Izraelio link, Izraelio karinių oro pajėgų (KOP) lėktuvas smogė karinei infrastruktūrai Sirijos teritorijoje“, – sakoma IDF pranešime „X“, anksčiau buvusiame „Twitter“.

Tai įvyko po to, kai penktadienį JAV kariuomenė iš oro smogė dviem vietovėms Sirijos rytuose, susijusioms su Irano revoliucinės gvardijos korpusu (IRGC).

Izraelio kariuomenė anksčiau sakė, kad jos lėktuvai anksti trečiadienį smogė Sirijos kariuomenės infrastruktūrai ir minosvaidžių paleidimo įrenginiams.

Įniršusi minia šturmavo Rusijos oro uostą, į kurį atskrido lėktuvas iš Izraelio: sužeista mažiausiai 10 žmonių

06:28 Atnaujinta 06:44

Rusijos Dagestano regione, kuriame gyvena daugiausia musulmonai, įniršusi minia sekmadienį šturmavo oro uostą, į kurį atskrido lėktuvas iš Izraelio, ir privertė valdžios institucijas uždaryti oro uostą bei nukreipti skrydžius.

Per susirėmimus buvo sužeista mažiausiai 10 žmonių, iš kurių dviejų būklė kritinė, teigiama Dagestano sveikatos apsaugos ministerijos pranešime, paskelbtame vėlai sekmadienį.

Pasak Rusijos valstybinės žiniasklaidos agentūros TASS, „susirinkusieji pasisakė prieš Palestinos ir Izraelio konfliktą“.

Laikinai uždarytas Machačkalos Uytash oro uostas (MCX) ir nukreipti skrydžiai, teigiama Rusijos federalinės oro transporto agentūros pareiškime, kuriame sakoma, kad „nežinomi asmenys“ įsiveržė į objektą.

Oro bendrovės „Red Wing Airlines“ lėktuvas iš Tel Avivo atskrido sekmadienį 19.17 val. vietos laiku, praneša „Flight Aware“, o nusileidus jį greitai apsupo protestuotojai.

Daugelyje socialinėje žiniasklaidoje paskelbtų vaizdo įrašų matyti, kaip oro uoste ir ant kilimo ir tūpimo tako būriavosi minia žmonių, kai kurie mojavo Palestinos vėliava, kiti veržėsi pro uždarytas tarptautinio terminalo duris.

Plačiau skaitykite ČIA.

Paskutinis atnaujinimas 2023-10-30 06:28

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas