Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelio pajėgos: pralaužėme „Hamas“ gynybinę fronto liniją šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje

Izraelio kariai Gazos Ruože
Izraelio kariai Gazos Ruože / IDF

Svarbiausios naujienos

  • JT vadovas pasmerkė Izraelio smūgius Džabalijos pabėgėlių stovykloje Gazos Ruože.
  • Iš Gazos Ruožo į Egiptą išvyko 76 sužeistieji ir 335 dvigubą pilietybę turintys asmenys.
  • „Hamas“ kontroliuojama ministerija: per naują smūgį Gazos stovykloje žuvo dešimtys žmonių.
  • JT pažadėjo toliau tvirtai remti palestiniečius Gazos Ruože.
  • B.Netanyahu: Izraelis tęs misiją iki pergalės.
  • Gazoje žuvusių palestiniečių skaičius išaugo iki 8 796.
  • „Hamas“ teigia, kad per smūgį pabėgėlių stovykloje žuvo septyni įkaitai
  • Izraelio pajėgos: pralaužėme „Hamas“ gynybinę fronto liniją šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje.
  • Izraelio gynybos ministras: „Hamas“ turi mirti arba besąlygiškai pasiduoti.

Visas Izraelio ir „Hamas“ karo naujienas skaitykite čia.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„Hamas“ kontroliuojama ministerija: per naują smūgį Gazos stovykloje žuvo dešimtys žmonių

17:37

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad trečiadienį per antrąjį Izraelio bombardavimą per dvi dienas didžiausioje šioje teritorijoje Džabalijos pabėgėlių stovykloje žuvo ir buvo sužeista dešimtys žmonių.

Praėjus dienai po to, kai Izraelis pripažino surengęs pirmuosius smūgius ir teigė, kad jie buvo nukreipti prieš „Hamas“ vyriausiąjį vadą, ministerija pareiškė, kad „per karo lėktuvų bombardavimą žuvo dešimtys kankinių ir sužeistųjų“.

Nuotraukose, kurias gavo naujienų agentūra AFP, matyti dešimtys gelbėtojų, traukiančių kūnus ir sužeistuosius iš sugriautų pastatų aplink dar vieną didelį, nuolaužų nusėtą kraterį, atsivėrusį po trečiadienio apšaudymo.

Gelbėtojai teigė, kad trečiadienį žuvo ištisos šeimos, tačiau duomenų apie aukas iš karto patikrinti nepavyko.

Izraelio kariuomenė iš karto nekomentavo smūgių. 

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, kontroliuojamos grupuotės „Hamas“, duomenimis, per antradienio išpuolį žuvo daugiau kaip 50 žmonių.

JT humanitarinės pagalbos vadovas M. Griffithsas pasmerkė smūgį Džabalijos pabėgėlių stovykloje paskelbė po dviejų dienų vizito regione.

„Tai tik naujausias žiaurumo aktas, ištikęs Gazos Ruožo gyventojus, kur kovos įžengė į dar baisesnę fazę, o jų humanitarinės pasekmės darosi vis katastrofiškesnės“, – sakoma M. Griffithso pareiškime.

Jis teigė, kad „pasaulis, atrodo, nesugeba arba nenori imtis veiksmų“, ir pridūrė, kad „tai negali tęstis. Mums reikia esminių pokyčių.“

M. Griffithsas sakė: „Mums reikia, kad kariaujančios šalys sutiktų nutraukti kovas“, kad į Palestiniečių teritorijas, kuriose gyvena 2,4 mln. žmonių, galėtų patekti be galo reikalinga pagalba.

Izraelis teigė, kad per antradienio smūgį žuvo Džabalijos pabėgėlių stovykloje įsikūręs „Hamas“ aukšto rango vadas Ibrahimas Biari, „kuris buvo vienas iš tų, kurie vadovavo spalio 7-ąją įvykdytam teroristiniam išpuoliui“.

Izraelis Gazos Ruožo bombardavimą pradėjo po to, kai spalio 7 dieną per sieną įsiveržę „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir, anot Izraelio pareigūnų, pagrobė daugiau kaip 240 žmonių.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 8,7 tūkst. žmonių, iš jų daugiau kaip 6 tūkst. moterų ir vaikų.

„Hamas“ karinis sparnas teigė, kad per sprogimą žuvo septyni įkaitai, įskaitant tris užsienio pilietybę turinčius asmenis. 

REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

 

Izraelio pajėgos: pralaužėme „Hamas“ gynybinę fronto liniją šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje

22:26

Izraelio kariuomenė tvirtina, kad pralaužė „Hamas“ gynybinę fronto liniją šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje ir plečia kovas juostoje, teigia Izraelio gynybos pajėgų atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagaris.

D.Hagaris sakė, kad trečiadienį pažanga pasiekta koordinuotomis atakomis iš žemės, jūros ir oro. Jis pavadino „Hamas“ prieštankinių pajėgų vado nužudymą svarbiu, sakydamas, kad tai turės įtakos grupuotės koviniam pajėgumui ateityje.

JT pažadėjo toliau tvirtai remti palestiniečius Gazos Ruože

21:38

 Jungtinės Tautos ir toliau tvirtai rems palestiniečius Gazos Ruože, trečiadienį pareiškė vyriausiasis pabėgėlių reikalų pareigūnas, pirmą kartą nuo karo su Izraeliu pradžios atvykęs į anklavą.

„Mane sukrėtė tai, kad visi ten prašė maisto, prašė vandens“, – žurnalistams Gazos Ruože sakė JT agentūros palestiniečiams remti (UNRWA) vadovas Philippe‘as Lazzarini.

Aukščiausio rango JT pareigūnas, pirmą kartą apsilankęs šioje teritorijoje nuo karo pradžios, teigė, kad niekada nėra matęs nieko panašaus.

„UNRWA liks su palestiniečių pabėgėliais Gazos Ruože, su palestiniečiais čia, Gazos Ruože“, – sakė Ph. Lazzarini.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

 

JT: Izraelio smūgiai Gazos Ruožo pabėgėlių stovykloje gali prilygti karo nusikaltimams

21:29

Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras trečiadienį pareiškė, kad mirtini Izraelio oro antskrydžiai didžiausioje Gazos Ruožo pabėgėlių stovykloje gali prilygti karo nusikaltimams.

„Atsižvelgdami į didelį civilių aukų skaičių ir sunaikinimo mastą po Izraelio oro antskrydžių Džabalijos pabėgėlių stovykloje, esame rimtai susirūpinę, kad tai neproporcingos atakos, kurios gali būti prilygintos karo nusikaltimams“, – socialiniame tinkle „X“ rašė biuras. 

Per smūgį didžiuliam tunelių kompleksui žuvo mažiausiai 47 žmonės, įskaitant „Hamas“ vadą, dalyvavusį spalio 7-osios išpuoliuose.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

 

Izraelio gynybos ministras: „Hamas“ turi mirti arba besąlygiškai pasiduoti

20:07

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas trečiadienį pareiškė, kad „Hamas“ turi „mirti arba besąlygiškai pasiduoti“ Gazos Ruože vykstančiame kare.

„Trečio varianto nėra“, –  per televiziją transliuojamoje kalboje sakė Y. Gallantas, kreipdamasis į Gazos Ruožą valdančią kovotojų grupuotę.

REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

 

J. Bidenas: JAV piliečiai pradėjo evakuotis iš Gazos Ruožo

19:44

JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad trečiadienį JAV piliečiai pradėjo evakuotis iš Gazos Ruožo, šimtams sužeistų gyventojų ir užsieniečių palikus karo draskomas Palestiniečių teritorijas.

„Tikimės, kad Amerikos piliečiai išvyks šiandien, o artimiausiomis dienomis jų bus dar daugiau. Mes nesiliausime stengęsi, kad amerikiečiai išvyktų iš Gazos Ruožo“, – socialiniame tinkle „X“ sakė J. Bidenas.

AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

 

JT vadovas pasmerkė Izraelio smūgius Džabalijos pabėgėlių stovykloje Gazos Ruože

19:30

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas pasmerkė Izraelio smūgius Džabalijos pabėgėlių stovykloje Gazos Ruože, trečiadienį sakė jo atstovas. 

„Generalinis sekretorius yra pasibaisėjęs dėl didėjančio smurto Gazos Ruože, įskaitant palestiniečių, tarp kurių yra moterys ir vaikai, žudymą per Izraelio aviacijos smūgius tankiai apgyvendintos Džabalijos pabėgėlių stovyklos gyvenamuosiuose rajonuose“, – sakė JT generalinio sekretoriaus atstovas Stephane'as Dujarricas.

Antradienį per smūgį Džabalijos pabėgėlių stovykloje žuvo mažiausiai 47 žmonės, įskaitant „Hamas“ vadą, dalyvavusį spalio 7-osios išpuoliuose, pranešė Izraelis.

„Tai tik naujausias žiaurumo aktas, ištikęs Gazos Ruožo gyventojus, kur kovos įžengė į dar baisesnę fazę, o jų humanitarinės pasekmės darosi vis katastrofiškesnės“, – sakoma JT humanitarinės pagalbos vadovo Martino Griffithso pareiškime.

Jis teigė, kad „pasaulis, atrodo, nesugeba arba nenori imtis veiksmų“, ir pridūrė, kad „tai negali tęstis. Mums reikia esminių pokyčių.“

Izraelis teigė, kad jo karo lėktuvai smogė didžiuliam tunelių kompleksui šioje vietoje ir nukovė daug „Hamas“ teroristų, įskaitant vietos bataliono vadą Ibrahimą Biari.

„Hamas“ teigė, kad per sprogimą žuvo septyni įkaitai, įskaitant tris užsienio pilietybę turinčius asmenis. Šio teiginio neįmanoma patikrinti.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad trečiadienį per antrąjį Izraelio bombardavimą Džabalijos pabėgėlių stovykloje žuvo ir buvo sužeista dešimtys žmonių.

S. Dujarricas sakė, kad generalinis sekretorius pakartojo, jog visos šalys „privalo laikytis tarptautinės humanitarinės teisės, įskaitant skirstymo, proporcingumo ir atsargumo principus“.

Jis taip pat paragino juos „nutraukti šį šokiruojantį smurtą, skausmą ir kančias“.

JT humanitarinės pagalbos vadovas M. Griffithsas pasmerkė smūgį Džabalijos pabėgėlių stovykloje po dviejų dienų vizito regione.

REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

 

Iš Gazos Ruožo į Egiptą išvyko 76 sužeistieji ir 335 dvigubą pilietybę turintys asmenys

18:47

Iš karo nuniokoto Gazos Ruožo į Egiptą trečiadienį išvyko 76 sužeisti palestiniečiai ir 335 užsieniečiai arba dvigubą pilietybę turintys asmenys, Rafos sienos perėjimo punkte pranešė Egipto pareigūnas.

Iki 16 val. 30 val. vietos (ir Lietuvos) laiku greitosios pagalbos automobiliai į Egiptą išvežė 76 sužeistus palestiniečius, o šeši autobusai išvežė 335 užsienio pilietybę turinčius asmenis, naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas, su kuriuo pavyko susisiekti telefonu Izmailijoje.

Egiptiečių pareigūnai teigė, kad trečiadienį leis kirsti sienos perėjimo punktą 90 sužeistų palestiniečių ir maždaug 545 užsieniečiams bei dvigubą pilietybę turintiems asmenims.

AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

 

Izraelio kariuomenė: nuo antradienio Gazos Ruože žuvo 15 karių

17:52

Gazos Ruože nuo antradienio kovose žuvo penkiolika Izraelio karių, naujienų agentūrai AFP sakė šalies kariuomenės atstovas spaudai.

Izraelio kariai nuo penktadienio kovoja su „Hamas“ kovotojais sausumoje ir tęsia intensyvius oro antskrydžius, per kuriuos Palestiniečių teritorijose žuvo daug civilių gyventojų.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

 

„Hamas“ kontroliuojama ministerija: per naują smūgį Gazos stovykloje žuvo dešimtys žmonių

17:37

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad trečiadienį per antrąjį Izraelio bombardavimą per dvi dienas didžiausioje šioje teritorijoje Džabalijos pabėgėlių stovykloje žuvo ir buvo sužeista dešimtys žmonių.

Praėjus dienai po to, kai Izraelis pripažino surengęs pirmuosius smūgius ir teigė, kad jie buvo nukreipti prieš „Hamas“ vyriausiąjį vadą, ministerija pareiškė, kad „per karo lėktuvų bombardavimą žuvo dešimtys kankinių ir sužeistųjų“.

Nuotraukose, kurias gavo naujienų agentūra AFP, matyti dešimtys gelbėtojų, traukiančių kūnus ir sužeistuosius iš sugriautų pastatų aplink dar vieną didelį, nuolaužų nusėtą kraterį, atsivėrusį po trečiadienio apšaudymo.

Gelbėtojai teigė, kad trečiadienį žuvo ištisos šeimos, tačiau duomenų apie aukas iš karto patikrinti nepavyko.

Izraelio kariuomenė iš karto nekomentavo smūgių. 

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, kontroliuojamos grupuotės „Hamas“, duomenimis, per antradienio išpuolį žuvo daugiau kaip 50 žmonių.

JT humanitarinės pagalbos vadovas M. Griffithsas pasmerkė smūgį Džabalijos pabėgėlių stovykloje paskelbė po dviejų dienų vizito regione.

„Tai tik naujausias žiaurumo aktas, ištikęs Gazos Ruožo gyventojus, kur kovos įžengė į dar baisesnę fazę, o jų humanitarinės pasekmės darosi vis katastrofiškesnės“, – sakoma M. Griffithso pareiškime.

Jis teigė, kad „pasaulis, atrodo, nesugeba arba nenori imtis veiksmų“, ir pridūrė, kad „tai negali tęstis. Mums reikia esminių pokyčių.“

M. Griffithsas sakė: „Mums reikia, kad kariaujančios šalys sutiktų nutraukti kovas“, kad į Palestiniečių teritorijas, kuriose gyvena 2,4 mln. žmonių, galėtų patekti be galo reikalinga pagalba.

Izraelis teigė, kad per antradienio smūgį žuvo Džabalijos pabėgėlių stovykloje įsikūręs „Hamas“ aukšto rango vadas Ibrahimas Biari, „kuris buvo vienas iš tų, kurie vadovavo spalio 7-ąją įvykdytam teroristiniam išpuoliui“.

Izraelis Gazos Ruožo bombardavimą pradėjo po to, kai spalio 7 dieną per sieną įsiveržę „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir, anot Izraelio pareigūnų, pagrobė daugiau kaip 240 žmonių.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 8,7 tūkst. žmonių, iš jų daugiau kaip 6 tūkst. moterų ir vaikų.

„Hamas“ karinis sparnas teigė, kad per sprogimą žuvo septyni įkaitai, įskaitant tris užsienio pilietybę turinčius asmenis. 

REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

 

150 žmonių ir mažiausiai 20 greitosios pagalbos automobilių pasiekė Egiptą

17:18

Rafos pasienio perėjoje su Egiptu laukia apie 350 žmonių. 150 iš jų per sieną buvo pervežti autobusais, pranešė BBC.

Nėra elektroninės sistemos ar pasų antspaudavimo – viskas neveikia. Pasus tikrinantis palestiniečių pareigūnas praleidžia žmones, kuriems leidžiama išvykti.

Iš čia jie bus vežami tiesiai į Egipto pusę, kur bus vykdoma tinkama pasų kontrolė.

BBC žurnalistas teigia matęs kaip į Egiptą įvažiavo apie 20 ar 30 greitosios pagalbos automobilių, gabenančių sunkiai sužeistuosius.
 

Jordanija sako, kad atšauks savo ambasadorių Izraelyje

17:13

Jordanija trečiadienį pareiškė, kad nedelsiant atšauks savo ambasadorių Izraelyje, protestuodama prieš karą paskelbtą Gazos Ruožą kontroliuojančiai „Hamas“ grupuotei.

Getty Images via AFP-Scanpix nuotr.
Getty Images via AFP-Scanpix nuotr.

 

A. Blinkenas penktadienį vėl vyks vizito į Izraelį

17:10

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį vėl vyks vizito į Izraelį, suintensyvėjus karui tarp Izraelio ir „Hamas“, sakė atstovas spaudai.

„Sekretorius A. Blinkenas penktadienį vyks į Izraelį, kur pirmiausiai susitiks su Izraelio vyriausybės nariais, o vėliau planuojami sustojimai kitose regiono vietose“, – antradienį žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

Izraelio žiniasklaida, remdamasi Izraelio pareigūnais, anksčiau pranešė apie šį vizitą.

Praėjus kelioms dienoms po netikėto „Hamas“ kovotojų išpuolio, A. Blinkenas išvyko į Izraelį, taip parodydamas JAV paramą ir siekdamas koordinuoti atsakomuosius veiksmus.

Po to JAV diplomatas aplankė Jordaniją, Saudo Arabiją, Jungtinius Arabų Emyratus, Egiptą ir vėl grįžo į Izraelį.

Spalio 18 dieną jis lydėjo JAV prezidentą Joe Bideną, atvykusį vienos dienos vizito, į susitikimus su Izraelio vyriausybės pareigūnais ir nukentėjusiaisiais.

Getty Images via AFP-Scanpix nuotr.
Getty Images via AFP-Scanpix nuotr.

 

„Hamas“ lyderis apkaltino Izraelį vykdant žudynes, siekiant nuslėpti savo pralaimėjimus

17:09

Palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh  trečiadienį apkaltino Izraelį, kad jis karo Gazos Ruože metu vykdo žudynes, siekdamas nuslėpti savo pralaimėjimus.

Izraelis „vykdo barbariškas žudynes prieš neginkluotus civilius gyventojus“, sakė jis per televiziją „Al Jazeera“ transliuojamoje kalboje ir pridūrė, kad „jo niekšybės neišgelbės nuo triuškinamo pralaimėjimo“.

REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

 

Rusijos teismai už Dagestano oro uosto šturmą 15 asmenų skyrė laisvės atėmimo bausmes

16:00

Rusijos teismai trečiadienį 15 asmenų, kurie šturmavo oro uostą pietiniame Dagestano regione, skyrė trumpalaikes laisvės atėmimo bausmes.

Sekmadienį Rusijos Machačkalos oro uostą Kaukazo respublikoje Dagestane užplūdo žydų ieškanti minia, pasklidus gandams, kad iš Izraelio atskrenda lėktuvas.

Dešimtys protestuotojų, kurių dauguma skandavo „Allahu Akbar“ (Dievas visų didesnis), išlaužė Machačkalos oro uosto duris ir užtvaras, o kai kurie įsiveržė į kilimo ir tūpimo taką, rodo vaizdo įrašai, paskelbti socialiniuose tinkluose ir Rusijos žiniasklaidos priemonėse RT ir „Izvestija“.

Stopkadras/Įtampa Dagestano sostinės oro uoste dėl nusileidžiančio lėktuvo iš Izraelio
Stopkadras/Įtampa Dagestano sostinės oro uoste dėl nusileidžiančio lėktuvo iš Izraelio

Rusijos aviacijos agentūra „Rosaviacija“ netrukus paskelbė, kad uždarė oro uostą atvykstantiems ir išvykstantiems skrydžiams ir kad atvyko saugumo pajėgos.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad daugiausia musulmonų gyvenamo Dagestano teismai už dalyvavimą šiame išpuolyje nuteisė 15 žmonių nuo dviejų iki dešimties dienų kalėjimo.

Dar dviem asmenims buvo paskirta 60 valandų viešųjų darbų, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

Tuo tarpu Kremliaus oponentams teismai dažnai skiria ilgas laisvės atėmimo bausmes už Maskvos plataus masto invazijos į Ukrainą kritiką.

Sekmadienį oro uoste kilusių riaušių metu buvo sužeisti keli policijos pareigūnai ir sulaikyta daugiau kaip 80 žmonių.

Pareigūnai pažadėjo griežtai nubausti šiuos neramumų sukėlėjus.

Vėliau sekmadienį Dagestano gubernatorius Sergejus Melikovas socialiniame tinkle „Telegram“ rašė: „Visi dagestaniečiai užjaučia nukentėjusiuosius nuo neteisingų žmonių ir politikų veiksmų ir meldžiasi už taiką Palestinoje. Tačiau tai, kas įvyko mūsų oro uoste, yra pasibaisėtina ir turėtų būti tinkamai įvertinta teisėsaugos institucijų. Tai bus padaryta.“

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, nepateikdamas jokių įrodymų, pareiškė, kad už šių neramumų stovi Vakarų šnipų agentai iš Ukrainos.

JT pagalbos agentūra Izraelio vykdomą Gazos Ruožo bombardavimą pavadino „šokiruojančiu“

15:43

JT pagalbos agentūra UNRWA pavadino Izraelio kariuomenės vykdomą Gazos Ruožo bombardavimą „nesiliaujančiu“ ir „šokiruojančiu“.

Pareiškime, paskelbtame portale „X“, teigiama: „Naikinimo lygis neturi precedento, o prieš mus vykstanti žmogiškoji tragedija yra nepakeliama“.

Agentūra pakartojo savo raginimą sudaryti humanitarines paliaubas, kurios, pasak jos, milijonams palestiniečių yra „gyvybės ir mirties klausimas“.

 

E.Macronas sako, kad nemėgsta diskusijų dėl žydų ir palestiniečių gyvybių vertės

15:03 Atnaujinta 15:30

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį pareiškė, kad jam nepatinka diskusijos dėl žydų ir palestiniečių gyvybių vertės, ir paragino pirmiausia apsaugoti Gazos Ruožo gyventojus.

„Nekenčiu šių diskusijų, kurios skaldo žmones ir kuriose sakoma: „man svarbesnės žydų gyvybės“ arba „man svarbesnės palestiniečių gyvybės“, – sakė jis viešėdamas Kazachstano sostinėje ir pridūrė, kad „šiame pasaulyje svarbi kiekviena gyvybė“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Daugiau skaitykite ČIA.

Atidarius sieną su Gazos Ruožu į Egiptą atvyko 110 dvigubos pilietybės piliečių

14:55

Kaip patvirtina BBC News, mažiausiai 20 sužeistų civilių perėjo į Egiptą per Rafos sienos perėjimo punktą.

BBC kolegos Kaire teigia, kad 110 dvigubų piliečių taip pat kirto Egipto sieną iš Gazos Ruožo.

„Zuma press“/„Scanpix“/Žmonės laukia prie Rafos pasienio posto
„Zuma press“/„Scanpix“/Žmonės laukia prie Rafos pasienio posto

Tikimasi, jog šiandien iš Gazos į Egiptą bus leista išvykti apie 80 palestiniečių pacientų ir apie 500 dvigubų ar užsienio piliečių.

Anksčiau atidarius sieną į Gazą taip pat buvo įleista dvidešimt pagalbos sunkvežimių.

Turkija ir Iranas ragina surengti regioninę konferenciją, skirtą sustabdyti karo plitimą

14:40

Turkija ir Iranas trečiadienį paragino surengti regioninę konferenciją, kuria būtų siekiama užkirsti kelią Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karo plitimui.

Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas su kolega Hosseinu Amir-Abdollahianu surengė derybas praėjus dienai po to, kai Irano vyriausiasis diplomatas Katare kalbėjosi su „Hamas“ lyderiais.

Iranas įspėjo, kad ginkluotos grupuotės, kurias jis remia regione, gali surengti išpuolį prieš Izraelį dėl jo karo su „Hamas“.

Anot H.Fidano, Turkija skubiai ragina nutraukti ugnį, nes nesunku nuspėti, kad neradus ilgalaikio sprendimo šis smurtas tik dar labiau plėsis.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

„Nenorime, kad žmonių tragedija Gazoje virstų karu, nuo kurio nukentėtų regiono šalys“, – sakė ministras. 

Jis nurodė, kad Irano užsienio reikalų ministras „pasidalijo su mumis tuo, kad yra rimtų požymių, jog kiti ginkluoti regiono elementai gali įsikišti į konfliktą, jei sąlygos nepasikeis“. 

„Ugnies nutraukimas ir taika tapo dar svarbesni“, – pridūrė H.Fidanas. 

 H.Amiras-Abdollahianas teigė, kad taikos konferencija, kurioje dalyvautų musulmonų ir arabų šalys, turėtų įvykti kaip įmanoma greičiau.

Jis taip pat paragino musulmonų šalis dėl šio karo boikotuoti Izraelio produkciją.

Izraelis Gazos Ruožo bombardavimą pradėjo po to, kai spalio 7 dieną per sieną įsiveržę „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir, anot Izraelio pareigūnų, pagrobė daugiau kaip 220 žmonių.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 8,8 tūkst. žmonių, rodo naujausi duomenys.

Pirmieji užsieniečiai atvyko į Egiptą iš Gazos Ruožo

14:15 Atnaujinta 14:28

Vietos žiniasklaida pranešė, kad į Egiptą atvyko pirmieji užsienio piliečiai iš Gazos Ruožo.

Tai įvyko po to, kai šį rytą per sieną greitosios pagalbos automobiliais buvo pervežti sužeisti evakuotieji. 

Pagal Egipto, Izraelio ir „Hamas“ pasiektą susitarimą keliems užsieniečiams ir sunkiai sužeistiems žmonėms bus leista palikti apgultą teritoriją. 

Indonezija sakė, kad bandė išvežti 10 piliečių, tačiau trys iš jų, Indonezijos valdomos ligoninės savanoriai, nusprendė pasilikti.

Filipinai pranešė, kad tarp išvykstančiųjų iš Gazos Ruožo yra du filipiniečiai gydytojai iš organizacijos „Gydytojai be sienų“.

Jordanija ir Italija taip pat sakė, kad tikisi šiandien išvežti savo piliečius.

BBC reaguodama į konfliktą regione, pradeda teikti skubios pagalbos radijo paslaugą

14:06

BBC paskelbė, kad, reaguodama į konfliktą regione, pradeda teikti skubios pagalbos radijo paslaugą Gazos Ruože.

BBC pareiškime teigiama: „Ji teiks klausytojams Gazoje naujausią informaciją apie įvykius, taip pat saugos patarimus, kur gauti pastogę, maisto ir vandens atsargų.“

Iš pradžių ši paslauga bus teikiama vieną kartą per dieną.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./BBC
AFP/ „Scanpix“ nuotr./BBC

 

B.Netanyahu: Izraelis tęs misiją iki pergalės

13:35

Benjaminas Netanyahu įspėjo, kad laukia „sunkus“ ir „ilgas“ karas po to, kai kovose šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje žuvo keli Izraelio kariai.

Vaizdo įraše, paskelbtame „X“, Izraelio ministras pirmininkas kalbėjo apie „skaudžias netektis“.

„Visa Izraelio tauta iš visos širdies apkabina jus, šeimos narius“, – sakė jis ir pridūrė, kad Izraelis tęs savo misiją „iki pergalės“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

 

Gazoje žuvusių palestiniečių skaičius išaugo iki 8 796

13:27

„Hamas“ vadovaujama Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Gazos Ruože žuvusių palestiniečių skaičius išaugo iki 8 796. 

Tarp žuvusiųjų yra 3 648 vaikai, pridūrė ji. 

Šis skaičius yra didesnis nei vakar, kai ministerija pranešė apie 8 525 mirčių atvejus.

Iš Gazos Ruožo pradeda išvykinėti užsieniečiai ir dvigubą pilietybę turintys asmenys

13:04

Daugelis Gazos Ruože įstrigusių užsieniečių ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų trečiadienį pradėjo palikinėti karo nuniokotą teritoriją, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Jiems buvo leista išvykti iš palestiniečių anklavo į Egiptą per Rafos sienos perėjimo punktą.

„AFP“/„Scanpix“/Rafos pasienio perėja į Egiptą
„AFP“/„Scanpix“/Rafos pasienio perėja į Egiptą

Iki šiol per Rafos sienos perėjimo punktą buvo leidžiama pervežti humanitarinę pagalbą, tačiau per jį žmonės negalėjo išvykti iš Gazos Ruožo. Manoma, kad trečiadienį Gazos Ruožą paliks apie 545 užsieniečiai ir dvigubą pilietybę turintys asmenys bei apie 90 ligonių ir sužeistųjų, kurie bus gydomi Egipto ligoninėse.

Plačiau skaitykite ČIA.

Į Egiptą įvažiavo pirmieji sužeistuosius iš Gazos Ruožo vežantys greitosios automobiliai

12:06

Pirmieji greitosios pagalbos automobiliai, vežantys sužeistus palestiniečius iš karo draskomo Gazos Ruožo, trečiadienį įvažiavo į Egiptą per Rafos perėją, sakė Kairo pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Egipto žvalgybai artimos televizijos stotys tiesiogiai rodė filmuotą medžiagą, kaip greitosios pagalbos automobiliai įvažiuoja į Rafos terminalo egiptietiškąją pusę, kad atvežtų, pareigūnų teigimu, apie 90 sunkiausiai sergančių ir sužeistų palestiniečių, kurie bus gydomi šalies ligoninėse.

Gazos Ruožo gyventojams atidaryta Rafos perėja

11:52 Atnaujinta 11:58

Kaip „Reuters“ sakė Egipto vietos žiniasklaida ir šaltinis pasienyje, pirmoji sužeistųjų evakuacijos grupė iš Gazos Ruožo atvyko į Egiptą per Rafos sienos perėjimo punktą. 

Šį rytą buvo pastebėtos minios žmonių, įžengiančių į pasienio perėją ir laukiančių, kada galės išvykti iš palestiniečių anklavo. 

Manoma, kad iš Gazos Ruožo bus leista išvykti ir užsienio pasus turintiems asmenims, o Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras sakė, kad tokia galimybė yra „tikėtina“. 

Po spalio 7 d. „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį perėja buvo uždaryta, tačiau trumpam atsidarydavo, kad į Gazą galėtų įvažiuoti pagalbos sunkvežimiai. 

Pastarosiomis savaitėmis šimtai žmonių įvairiu metu rinkosi prie sienos perėjos, tikėdamiesi, kad galės išvykti, tačiau dėl Egipto, Izraelio ir „Hamas“ nesutarimų jiems nebuvo leista išvykti.

„Zuma press“/„Scanpix“/Žmonės laukia prie Rafos pasienio posto
„Zuma press“/„Scanpix“/Žmonės laukia prie Rafos pasienio posto

 

B.Netanyahu pažadėjo tęsti Izraelio kovą su „Hamas“

11:35

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu trečiadienį pažadėjo tęsti žydų valstybės kovas su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“, nors ir patyrė pralaimėjimų per antžeminius susirėmimus Gazos Ruože. 

„Turime tiek daug svarbių pasiekimų, bet taip pat ir skaudžių netekčių. Žinome, kad kiekvienas mūsų karys – tai visas pasaulis“, – pareiškė B.Netanyahu per televiziją transliuotame kreipimesi po to, kai kariuomenė patvirtino, kad antradienį per antžemines kovas žuvo mažiausiai 11 karių.

„Mes tęsime iki pergalės“, – nurodė jis. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

 

„Hamas“ teigia, kad per smūgį pabėgėlių stovykloje žuvo septyni įkaitai

11:06 Atnaujinta 11:50

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ trečiadienį pareiškė, kad per Izraelio įvykdytą didžiausios Gazos Ruožo pabėgėlių stovyklos apšaudymą žuvo septyni įkaitai, įskaitant tris užsienio valstybių pasus turinčius asmenis.

Antradienį Džabalijos stovykloje, kur, Izraelio teigimu, per smūgį tunelių kompleksui Izraelis nukovė „Hamas“ karinį vadą, buvo aptikta dešimtys žuvusiųjų kūnų.

„Vakar per žudynes Džabalijoje žuvo septyni sulaikytieji, įskaitant tris užsienio pasų turėtojus“, – sakoma „Hamas“ karinio sparno išplatintame pareiškime.

Stopkadras/Per Izraelio smūgį žuvo „Hamas“ žvalgybos vadovo pavaduotojas
Stopkadras/Per Izraelio smūgį žuvo „Hamas“ žvalgybos vadovo pavaduotojas

Sveikatos apsaugos ministerija „Hamas“ valdomame Gazos Ruože antradienį pranešė, kad mažiausiai 50 žmonių žuvo antradienį Izraeliui bombarduojant pabėgėlių stovyklą šioje palestiniečių teritorijoje, o kariuomenė patvirtino, kad taikinys buvo kovotojų vadas.

Praėjus kelioms valandoms Izraelio kariuomenė pranešė, kad per operaciją pavyko nužudyti aukšto rango „Hamas“ vadą, Ibrahimą Biari (Ibrahimą Biarį), siejamą su spalio 7-osios palestiniečių kovotojų grupuotės įvykdytu išpuoliu prieš Izraelį.

Izraelis Gazos Ruožo bombardavimą pradėjo po to, kai spalio 7 dieną per sieną įsiveržę „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir, anot Izraelio pareigūnų, pagrobė daugiau kaip 220 žmonių.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 8,5 tūkst. žmonių, rodo naujausi duomenys.

Izraelis taip pat įvedė paralyžiuojančią Gazos Ruožo apsiaustį, dėl kurios jo gyventojams labai trūksta maisto, vandens, vaistų ir degalų.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

Didžiausios Gazos ligoninės generatoriai nebeveiks vos po kelių valandų

10:50

Didžiausios Gazos ligoninės generatoriai nebeveiks jau po kelių valandų, „Sky News“ sakė gydytojas. 

Dr. Omaras Abdel-Mannanas teigė, kad „kasdien palaiko ryšius su al Šifos ligoninės medikais ir kad padėtis yra „katastrofiška“. 

„Didžiausią nerimą man vakar vakare kėlė paskutinė žinutė, kurią gavau iš vieno kolegos, kad jie už kelių valandų nuo al Šifos ligoninės generatorių... nebeveikimo“, – sakė jis. 

„Reuters“/„Scanpix“/Al Quds ligoninė Gazoje
„Reuters“/„Scanpix“/Al Quds ligoninė Gazoje

Aiškindamas, ką tai reikštų, jis sakė, kad dings šviesa, nustos veikti ventiliatoriai, „mirs neišnešioti kūdikiai“ ir „mirs tie, kuriems kasdien atliekama dializė“. 

„Atvirai kalbant, tai yra humanitarinė katastrofa, pranokstanti viską, ką esame matę naujausioje istorijoje“, – pridūrė pediatras. 

Jis teigė matęs nuotraukų, kuriose užfiksuoti vaikai „su nupjautomis galūnėmis, sužalotais kūnais, apdegusiais veidais“, kuriems „negalima duoti jokių vaistų“. 

„Jiems beveik geriau mirti, tokia realybė“, – sakė jis.

„Jie kenčia absoliutų skausmą ir agoniją.“

Dešimtys žmonių atvyko į Rafos perėją

10:17

Dešimtys žmonių, laukiančių, kol galės patekti į Egiptą, buvo pastebėti iš Gazos Ruožo įvažiuojantys į Rafos perėją. 

Tai įvyko po to, kai Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius pareiškė, kad perėja „greičiausiai“ bus atidaryta šiandien, kad užsienio piliečiai galėtų išvykti iš apgulto regiono.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečių pabėgėliai netoli Rafos perėjos Gazos Ruože
AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečių pabėgėliai netoli Rafos perėjos Gazos Ruože

Anot AP, Egipto pusėje į perėją atvyko dešimtys greitosios pagalbos automobilių ir sunkvežimių, gabenančių pagalbą Gazos Ruožui. 

Pastarosiomis savaitėmis šimtai žmonių įvairiomis progomis rinkosi prie sienos perėjos, tačiau dėl Egipto, Izraelio ir „Hamas“ nesutarimų jiems nebuvo leista išvykti. 

Izraelis siunčia raketinius laivus į Raudonąją jūrą

09:39

Vakar Jemeno – už kelių šimtų kilometrų į pietus nuo Izraelio – sukilėlių husių grupuotė pareiškė, kad tris kartus atakavo Izraelį raketomis ir bepiločiais lėktuvais ir ketina tai padaryti dar kartą.

Dabar Izraelio kariuomenė teigia, kad vakar į Raudonąją jūrą buvo dislokuoti jos raketiniai laivai, kad „sustiprintų gynybos pastangas regione“.

Ankstyvomis trečiadienio valandomis IDF pranešė, kad Raudonojoje jūroje, į pietus nuo pietinio Izraelio Eilato miesto, „perėmė oro grėsmę“.

Kariuomenė: per susirėmimus Gazos Ruože žuvo devyni Izraelio kariai

08:45 Atnaujinta 09:54

Izraelio kariuomenė nurodė, kad antradienį per mūšius Gazos Ruože žuvo devyni Izraelio kariai, o nuo spalio 7 dienos jų iš viso žuvo 326.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad antradienį per kovas palestiniečių anklave buvo sunkiai sužeisti du žydų valstybės kariai.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas pareiškė, kad karių žūtis mūšyje yra sunkus ir skaudus smūgis, pažymėdamas, kad kariuomenė Gazos Ruože per kampaniją pasiekė reikšmingų laimėjimų.

„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas
„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas

„Esame pasirengę ir pasiruošę ilgai ir sudėtingai kampanijai“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė jis. 

Pastarosiomis dienomis Gazos Ruože vyko įnirtingi mūšiai tarp Izraelio sausumos pajėgų ir kovotojų, Izraeliui tęsiant kampaniją, kuria siekiama sunaikinti „Hamas“ po to, kai spalio 7 dieną jo kovotojai pradėjo siautėti ir nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, įskaitant moteris, vaikus ir senelius.

Nuo tada Izraelis atsakė nesiliaujančiu bombardavimu iš oro ir artilerijos, per kurį, „Hamas“ kontroliuojamos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo daugiau kaip 8,5 tūkst. palestiniečių, iš kurių du trečdaliai – moterys ir vaikai.

Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad nuo karo pradžios Gazos Ruože smogė 11 000 taikinių

08:29

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad nuo karo pradžios Gazos Ruože smogė 11 000 taikinių, priklausančių, jų teigimu, teroristinėms organizacijoms.

Ji teigia, kad per naktį kariai smogė operatyviniams vadovavimo centrams ir „Hamas“ grupuotėms.

IDF teigia, kad antradienį per mūšius kariai nustatė kelis „Hamas“ kovotojus, užsibarikadavusius daugiaaukščiame pastate, esančiame netoli mokyklos, medicinos centro ir vyriausybinių įstaigų, Džabalijos rajone Gazos Ruožo šiaurėje.

Dėl to sausumos pajėgos surengė oro antskrydį, priduriama pranešime. 

Stopkadras/Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože
Stopkadras/Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože

Pasak Gazos Ruožo Indonezijos ligoninės pareigūnų, vakar per antskrydį pabėgėlių stovykloje Džabalijoje žuvo daugiau kaip 50 palestiniečių ir 150 buvo sužeista.

IDF pranešė, kad naikintuvai smogė stovyklai teigdami, kad taikosi į „Hamas“ vadą, vykdydami „plataus masto smūgį teroristams ir terorizmo infrastruktūrai“. 

Per smūgį žuvo „Hamas“ centrinio Džabalijos bataliono vadas Ibrahimas Biari, teigė IDF.

Telekomunikacijų agentūra: Gazos Ruože vėl visiškai neveikia interneto ir telefono ryšys

08:27 Atnaujinta 09:39

Gazos Ruože trečiadienį vėl visiškai neveikia interneto ir telefono ryšys, pranešė palestiniečių telekomunikacijų agentūra. 

Tai jau antras toks atvejis per mažiau nei savaitę šioje karo nuniokotoje teritorijoje.

„Su apgailestavimu pranešame savo geriems žmonėms mylimoje šalyje, kad Gazos Ruože visiškai nutrauktos ryšio ir interneto paslaugos“, – socialiniame tinkle „X“ nurodė palestiniečių telekomunikacijų bendrovė „Paltel“. 

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

Praėjusią savaitę buvo visiškai nutrauktas interneto ir telefono ryšys, tačiau savaitgalį jis buvo atnaujintas.

Tuo metu palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ vyriausybė apkaltino Izraelį, kad šis nutraukė ryšį, siekdamas vykdyti žudynes Gazos Ruože.

Palestiniečių telekomunikacijų paslaugų teikėjas „Jawwal“ apkaltino Izraelį smarkiai bombarduojant anklavą. 

Pastarosiomis dienomis Gazos Ruože vyko įnirtingi mūšiai tarp Izraelio sausumos pajėgų ir kovotojų, žydų valstybei toliau siekiant pagrindinio tikslo – sunaikinti „Hamas“ po spalio 7 dienos išpuolio, per kurį žuvo 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Nuo to laiko Izraelis pradėjo nesiliaujančius oro antskrydžius, per kuriuos, „Hamas“ kontroliuojamos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo daugiau kaip 8,5 tūkst. palestiniečių, iš kurių du trečdaliai – moterys ir vaikai.

Rafos perėjimo punktas gali būti atidarytas šiandien

08:26

Užsienio reikalų ministerijos teigimu, yra „patikimų pranešimų“, kad Rafos perėjimo punktas gali būti atidarytas šiandien.

Atstovas spaudai sakė: „Kaip sakė Ministras Pirmininkas ir Užsienio reikalų ministras, Didžiosios Britanijos piliečių saugumas išlieka mūsų svarbiausiu prioritetu.

„Glaudžiai bendradarbiaujame su Egiptu ir Izraeliu, siekdami užtikrinti, kad visi Didžiosios Britanijos piliečiai galėtų kuo greičiau išvykti per Rafos perėją arba kitais keliais.

„Savaitgalį vyko intensyvi diplomatija, taip pat ir su Izraeliu bei Egiptu.“

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas