Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 03 /2023 11 04

Izraelio kariuomenė patvirtino smūgį greitosios pagalbos automobiliui Gazoje

Naujausias žinias apie karą Izraelyje sekite žemiau:

Suprasti akimirksniu

  • Mažiausiai 27 žmonės žuvo per Izraelio smūgį netoli mokyklos Džabalijos pabėgėlių stovykloje.
  • Benjaminas Netanyahu pranešė, kad Izraelio kariai prasiveržė į Gazos miesto pakraščius.
  • JT teigia, kad mažiau nei per parą buvo apgadintos keturios mokyklos Gazos Ruože.
  • Izraelio kariuomenė pranešė, kad jos pajėgos apsupo islamistų grupuotės „Hamas“ tvirtove esantį Gazos miestą.

Naujausias šeštadienio Izraelio ir „Hamas“ karo naujienas skaitykite čia.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Vašingtonas siūlo sudaryti paliaubas, Izraelis stato savo sąlygas

16:56

Prieš prasidedant žydų religinei šventei šabui, minimam nuo penktadienio saulės nusileidimo, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu trumpame pareiškime per televiziją pareiškė, kad jis pasakė šalyje viešinčiam JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui, jog atmeta bet kokius pasiūlymus dėl laikino kovos su „Hamas“ sustabdymo, į kurį nėra įtrauktas įkaitų paleidimas.

Jis taip pat pridūrė, kad Izraelis „neleis įvežti degalų į Gazą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu

B.Netanyahu pažadėjo, kad pergalė bus „aštri ir aiški“ ir „nuskambės per kartų kartas“.

Jo teigimu, Izraelio priešai siekia sunaikinti šalį ir jiems nepavyks.

„Mes nesustosime iki pergalės, – pareiškė B.Netanyahu ir patikslino, kad tai reiškia „sunaikinti „Hamas“, [ir pasiekti] įkaitų sugrąžinimą bei atkurti saugumą mūsų piliečiams ir vaikams“.

Kalbėdamas tuo metu, kai „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallahas paskelbė ilgalaikį pareiškimą Libane, B.Netanyahu įspėjo Izraelio „priešus šiaurėje“ nedaryti brangiai kainuojančios klaidos eskaluojant karą.

„Jūs neįsivaizduojate, kiek jums tai kainuos“, – pabrėžė Izraelio ministras pirmininkas.

Naujausios žinios

08:09

Naujausias šeštadienio Izraelio ir „Hamas“ karo naujienas skaitykite čia.

Izraelio kariuomenė teigia, nuo karo pradžios nukovusi 10 „Hamas“ vadų

00:12

Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari teigia, kad kariuomenė toliau stengiasi naikinti „Hamas“ lauko vadus.

„Persekiojame ir likviduojame „Hamas“ lauko vadus“, – spaudos konferencijoje sakė D.Hagari.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari

Jis teigia, kad nuo karo pradžios IDF oro antskrydžių metu nukovė 10 „Hamas“ brigadų ir batalionų vadų ar jiems rangu prilygstančių asmenų.

„Jie taip pat yra tie, kurie suplanavo siaubingas spalio 7 d. žudynes“, – sako D.Hagari.

Pasak jo, Izraelio kariuomenė ir toliau yra sutelkusi dėmesį į Gazos Ruožą, nors šiaurėje tvyro įtampa dėl pasikartojančių „Hezbollah“ išpuolių.

„Tikslas – išardyti „Hamas“ ir grąžinti įkaitus“, – pridūrė jis.

Izraelio kariuomenė patvirtino smūgį greitosios pagalbos automobiliui Gazoje

21:08

Izraelio kariuomenė patvirtino, kad penktadienį smogė greitosios pagalbos automobiliui prie didžiausios Gazos ligoninės, ir pareiškė, kad juo naudojosi „Hamas“ kovotojai, nors palestiniečių sveikatos apsaugos pareigūnai teigė, kad juo buvo vežami sužeistieji.

Izraelio „lėktuvas smogė greitosios pagalbos automobiliui, kuris, kaip nustatė pajėgos, buvo naudojamas „Hamas“ teroristų kuopelės, esančios netoli jų pozicijų mūšio zonoje“, sakoma kariuomenės paskelbtame pareiškime.

Gazos Ruožą kontroliuojanti „Hamas“ vyriausybė anksčiau penktadienį pranešė, kad Izraelio smūgis pataikė į greitosios pagalbos automobilių koloną netoli didžiausios šios teritorijos ligoninės, o Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, ten žuvo keli žmonės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sprogimo suniokotas greitosios pagalbos automobilis Gazoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sprogimo suniokotas greitosios pagalbos automobilis Gazoje

Vyriausybės pareiškime sakoma, kad Izraelio pajėgos taikėsi į „greitosios pagalbos automobilių koloną, kuri vežė sužeistuosius“, o Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad per smūgį netoli Gazos miesto „Al Shifa“ ligoninės žuvo keli žmonės.

Įvykio vietoje naujienų agentūros AFP žurnalistas matė daugybę kūnų šalia apgadinto greitosios pagalbos automobilio.

Spalio 7-ąją „Hamas“ kovotojai įsiveržė per sieną ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei paėmė mažiausiai 240 įkaitų.

Po šio išpuolio Izraelis prieš „Hamas“ kontroliuojamą anklavą pradėjo vykdyti nesiliaujančią bombardavimo kampaniją, per kurią, Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šioje teritorijoje žuvo daugiau kaip 9,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis taip pat įvedė paralyžiuojančią Gazos Ruožo apsiaustį, dėl kurios jo gyventojams labai trūksta maisto, vandens, vaistų ir degalų.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

JAV ragina „Hezbollah“ nesinaudoti karu Gazos Ruože

19:51

Libano kovotojų lyderiui pareiškus, kad įmanomos „visos galimybės“, Jungtinės Valstijos penktadienį paragino „Hezbollah“ nesinaudoti Izraelio ir grupuotės „Hamas“ karu.

„Mes ir mūsų partneriai aiškiai pasakėme: „Hezbollah“ ir kiti veikėjai – valstybiniai ar nevalstybiniai – neturėtų bandyti pasinaudoti vykstančiu konfliktu“, – pareiškė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas.

Irano remiamo galingo šiitų judėjimo „Hezbollah“ vadovas savo pirmoje kalboje nuo praėjusį mėnesį prasidėjusio karo tarp „Hamas“ kovotojų ir Izraelio sakė, kad Jungtinės Valstijos yra visiškai atsakingos už vykstantį konfliktą Gazos Ruože ir galėtų užkirsti kelią regioniniam konfliktui, užkirsdamos kelią savo sąjungininko Izraelio atakoms.

Paprašytas tai pakomentuoti, Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai atsakė: „Mes nesivelsime į žodžių karą.“

„Jungtinės Valstijos nesiekia eskaluoti ar plėsti konflikto, kurį „Hamas“ sukėlė Izraeliui“, – sakė atstovas spaudai.

„Tai gali tapti kruvinesniu Izraelio ir Libano karu nei 2006 metais. Jungtinės Valstijos nenori, kad šis konfliktas išsiplėstų į Libaną“, – pažymėjo atstovas.

„Tikėtinas Libano ir jo žmonių nuniokojimas būtų neįsivaizduojamas ir jo galima išvengti.“

Naujasis JAV ambasadorius atvyko į Izraelį pradėti darbo

18:43

Naujai paskirtas Jungtinių Valstijų ambasadorius Izraelyje penktadienį atvyko į šalį ir pradėjo eiti pareigas, tarp žydų valstybės ir islamistų grupuotės „Hamas“ tebesitęsiant karui.

Ši pozicija nebuvo užimta kelis mėnesius.

Ketvirtadienį prisaikdintas Jackas Lew skrido lėktuve, kuriuo į Izraelį atskrido ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, teigė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jackas Lew
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jackas Lew

68 metų ortodoksas žydas, besilaikantis šabo, artimiausiomis dienomis Izraelio prezidentui Isaacui Herzogui turėtų įteikti savo skiriamuosius raštus.

Nepaisant to, kad JAV yra artimiausios sąjungininkės, jos neturi ambasadoriaus Izraelyje nuo liepos, kai išvyko J.Lew pirmtakas Tomas Nidesas.

Penktadienį A.Blinkenas atvyko į Izraelį, kur daugiausia dėmesio skyrė priemonėms, kuriomis siekiama sumažinti žalą civiliams Gazos Ruožo gyventojams, patekusiems į karo sūkurį.

Tai antrasis jo vizitas Vidurio Rytuose nuo karo, kurį sukėlė spalio 7 dienos „Hamas“ išpuoliai, anot Izraelio pareigūnų, pareikalavę 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, gyvybių.

Per atsakomuosius Izraelio smūgius prieš „Hamas“ taikinius Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 9,2 tūkst. žmonių, pranešė islamistų grupuotės valdomos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo visokeriopą paramą ir didesnę karinę pagalbą Izraeliui jo kampanijoje Gazos Ruože, tačiau akivaizdžiai pakeitė toną ir išreiškė užuojautą dėl palestiniečių kančių.

Pentagonas: JAV skraidina dronus virš Gazos Ruožo, kad padėtų išlaisvinti įkaitus

17:46

Pentagonas penktadienį pranešė, kad Jungtinės Valstijos vykdo neginkluotų dronų skrydžius virš Gazos Ruožo, kad padėtų išlaisvinti daugiau kaip 240 įkaitų, kuriuos „Hamas“ kovotojų grupuotė pagrobė užpuolusi Izraelį.

„Remdamos įkaitų susigrąžinimo pastangas, JAV vykdo neginkluotus bepiločių orlaivių skrydžius virš Gazos Ruožo, taip pat teikia patarimus ir pagalbą mūsų Izraelio partneriams, kurie stengiasi susigrąžinti įkaitus“, – sakoma Pentagono atstovo spaudai brigados generolo Pato Ryderio pareiškime.

„Hamas“ vyriausybė kaltina Izraelį sudavus smūgį šalia didžiausios Gazos ligoninės

17:45

Gazos Ruožą kontroliuojanti „Hamas“ vyriausybė penktadienį pranešė, kad Izraelio smūgis pataikė į greitosios pagalbos automobilių koloną netoli didžiausios šios teritorijos ligoninės, o Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, ten žuvo keli žmonės.

Vyriausybės pareiškime sakoma, kad Izraelio pajėgos taikėsi į „greitosios pagalbos automobilių koloną, kuri vežė sužeistuosius“, o Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad per smūgį netoli Gazos miesto „Al Shifa“ ligoninės žuvo keli žmonės.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos Ruožas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos Ruožas

Įvykio vietoje naujienų agentūros AFP žurnalistas matė daugybę kūnų šalia apgadinto greitosios pagalbos automobilio.

Prancūzija reikalauja Izraelio paaiškinimo dėl smūgio į prancūzų institutą Gazos Ruože

17:17

Prancūzija penktadienį pareiškė, kad Izraelis ją informavo, jog jo pajėgos smogė prancūzų institutui Gazos Ruože ir pridūrė, kad reikalauja paaiškinimo.

„Izraelio valdžios institucijos mus informavo, kad Prancūzijos institutas Gazoje tapo Izraelio smūgio taikiniu“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Paprašėme Izraelio pareigų nedelsiant mus informuoti (...) apie konkrečius šio sprendimo motyvus“, – priduriama jame.

Tuo metu, kai smogta institutui, jame nebuvo nei darbuotojų, nei Prancūzijos piliečių, priduriama jame.

Prancūzų institutas visame pasaulyje rūpinasi prancūzų kalbos sklaida, vykdo kultūrines programas.

Izraelio kariuomenė teigia per kelias valandas nukovusi daugybę „Hamas“ smogikų

17:03

Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad per kelias pastarąsias valandas, vykdydamos antžeminį puolimą, Gazos Ruože nukovė „daug“ teroristų.

Tvirtinama, kad antžeminės pajėgos nustatė iš tunelio išeinančią teroristų kuopelę ir nukreipė į jų pusę lėktuvą.

Gynybos pajėgos taip pat atskleidė, kad kitoje lokacijoje daugybė ginkluotų asmenų išėjo iš tunelio pastato viduje ir apšaudė Izraelio pajėgas. Kariai atsakė ugnimi ir kelis iš jų nukovė.


 

Vašingtonas siūlo sudaryti paliaubas, Izraelis stato savo sąlygas

16:56

Prieš prasidedant žydų religinei šventei šabui, minimam nuo penktadienio saulės nusileidimo, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu trumpame pareiškime per televiziją pareiškė, kad jis pasakė šalyje viešinčiam JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui, jog atmeta bet kokius pasiūlymus dėl laikino kovos su „Hamas“ sustabdymo, į kurį nėra įtrauktas įkaitų paleidimas.

Jis taip pat pridūrė, kad Izraelis „neleis įvežti degalų į Gazą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu

B.Netanyahu pažadėjo, kad pergalė bus „aštri ir aiški“ ir „nuskambės per kartų kartas“.

Jo teigimu, Izraelio priešai siekia sunaikinti šalį ir jiems nepavyks.

„Mes nesustosime iki pergalės, – pareiškė B.Netanyahu ir patikslino, kad tai reiškia „sunaikinti „Hamas“, [ir pasiekti] įkaitų sugrąžinimą bei atkurti saugumą mūsų piliečiams ir vaikams“.

Kalbėdamas tuo metu, kai „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallahas paskelbė ilgalaikį pareiškimą Libane, B.Netanyahu įspėjo Izraelio „priešus šiaurėje“ nedaryti brangiai kainuojančios klaidos eskaluojant karą.

„Jūs neįsivaizduojate, kiek jums tai kainuos“, – pabrėžė Izraelio ministras pirmininkas.

„Hamas“ kontroliuojama ministerija: per Izraelio smūgį žuvo 14 palestiniečių

16:46

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija penktadienį pranešė, kad per Izraelio smūgį žuvo 14 palestiniečių, bėgusių iš bombarduojamos teritorijos šiaurės į pietus.

„Okupantai įvykdė naujas perkeltųjų civilių gyventojų žudynes ir nužudė 14 piliečių, vaikų ir moterų“, – sakoma ministerijos atstovo spaudai Ashrafo al Qudros pareiškime.

Liudininkai teigė, kad smūgis pataikė į Gazos Ruožo pakrantės kelią, kuriuo Izraelio kariuomenė anksčiau liepė civiliams keliauti į pietus.

AFP-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.
AFP-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.

 

A.Blinkenas: vienintelis būdas užtikrinti Izraelio saugumą – įkurti Palestinos valstybę

16:45

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį pareiškė, kad Izraelis įgis saugumą tik sukūrus Palestinos valstybę.

„Dvi valstybės dviem tautoms. Vėlgi, tai yra vienintelis būdas užtikrinti ilgalaikį žydų ir demokratinio Izraelio saugumą“, – sakė A.Blinkenas po susitikimo su Izraelio vadovais.

REUTERS-Scanpix nuotr./ JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas
REUTERS-Scanpix nuotr./ JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas

 

„Hezbollah“ lyderis įpylė žibalo į ugnį: kaltina Izraelį pakėlus ginklą prieš savo gyventojus

15:36 Atnaujinta 16:47

Per pirmąjį savo kreipimasi po Izraelio ir „Hamas“ konflikto, įsiplieskusio po spalio 7 d. palestiniečių teroristinės grupuotės išpuolio, Libano „Hezbollah“ vadovas Hassanas Nasrallahas pareiškė, kad jo vadovaujama grupuotė iš anksto nieko nežinojo apie išpuolį.

„Spalio 7 d. operacija buvo suplanuota visiškai slaptai, apie ją nežinojo net kitos palestiniečių grupuotės, jau nekalbant apie pasipriešinimo judėjimus užsienyje“, – pabrėžė H.Nasrallahas.

„Tarptautinė bendruomenė nuolat mini Iraną ir jo karinius planus, tačiau spalio 7 d. išpuolis buvo šimtaprocentinė palestiniečių operacija, suplanuota ir įvykdyta palestiniečių dėl palestiniečių reikalo, ji visiškai nesusijusi su jokiomis tarptautinėmis ar regioninėmis problemomis.“

Negana to, jis pareiškė, kad spalio 7 d. Izraelio civilius Gazos pasienio bendruomenėse nužudė pačios Izraelio pajėgos, kurios „elgėsi beprotiškai, nes buvo užkluptos netikėtai ir buvo „girtos“.

„Izraeliui niekada nepavyko susigrąžinti įkaitų be derybų“, – pridūrė „Hezbollah“ lyderis.

Nors H.Nasrallaho buvimo vieta yra įslaptinta, tūkstančiai žmonių stebi jo kalbą, įskaitant minias šalininkų, susirinkusių Libano sostinėje Beirute.

Prieš suplanuotą „Hezbollah“ vadovo kalbą Izraelio kariuomenės atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Richardas Hechtas pareiškė, kad Izraelio gynybos pajėgos yra „dislokuotos ir pasiruošusios“ šiaurėje, ir pridūrė, kad yra „gynybinėje pozicijoje“.

„Mes sakome Libano žmonėms – neaukokite savo ateities dėl „Hamas“, – pabrėžė jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah

 

Izraelio laikrodis tiksi: visuotinis pasipiktinimas gali priversti JAV persvarstyti savo paramą

15:30

Žiniasklaida skelbia, kad spaudimas Vašingtonui auga. Jis raginamas pakeisti Izraelio karo su teroristine grupuote „Hamas“ kursą ir viešai paskatinti nutraukti ugnį. Tuo tarpu JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnai vis labiau baiminasi, kad mirčių vaizdai iš Gazos Ruožo gali izoliuoti šalį pasaulinėje arenoje.

Pasak CNN, aukščiausi J.Bideno administracijos pareigūnai vis dažniau perspėja Izraelį, kad dėl tarptautinio atgarsio siekti Izraelio tikslo – sunaikinti „Hamas“ Gazos Ruože – bus vis sunkiau, o laiko tam, kad tai būtų įgyvendinta su visapusiška JAV parama, lieka visai nedaug.

Neįvardinti šaltiniai CNN tvirtino, jog artimi J.Bideno patarėjai mano, kad Baltųjų rūmų raginimas nutraukti ugnį yra savaičių klausimas.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bideną Izraelyje asmeniškai pasitiko Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bideną Izraelyje asmeniškai pasitiko Benjaminas Netanyahu

 

Izraelis nesiruošia apsigalvoti: Gazos Ruožas liks be degalų

14:14

Baigiantis Izraelio premjero Benjamino Netanyahu susitikimui Tel Avive su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, daugybė hebrajų žiniasklaidos priemonių iš karto ėmė cituoti B.Netanyahu kanceliariją arba šaltinius kanceliarijoje, teigiančius, kad sprendimas neleisti įvežti degalų į Gazos Ruožą nesikeičia.

Kai kuriuose pranešimuose netgi teigiama, kad susitikimo metu šis klausimas net „nekilo“.

Izraelis priešinasi didėjančiam spaudimui leisti įvežti degalus, teigdamas, kad „Hamas“ teroristinė grupuotė grobsto Gazos Ruožo atsargas savo reikmėms.

Pasak žiniasklaidos, A.Blinkenas sakė, kad Izraelis turi teisę gintis, o Vašingtonas daro viską, kad saugiai grąžintų daugiau kaip 240 įkaitų, kuriuos Gazos Ruože laiko smogikai.

Jis taip pat dar kartą pabrėžė, kad turi būti daroma viskas, kad būtų užtikrintas su tuo nesusijusių civilių gyventojų saugumas.

VIDEO: Augant aukų Gazoje skaičiui, JAV ragina padaryti humanitarinę pertrauką

Vokietija uždraudė „Hamas“ veiklą

13:35

Vokietija ketvirtadienį uždraudė „Hamas“ veiklą ir su šia grupuote, kuri praėjusį mėnesį surengė išpuolį prieš Izraelį, peraugusį į karą Gazos Ruože, susijusias organizacijas.

„Kas dėl „Hamas“, šiandien visiškai uždraudžiau teroristinės organizacijos, siekiančios sunaikinti Izraelio valstybę, veiklą“, – sakoma vidaus reikalų ministrės Nancy Faeser pareiškime.

Taip pat uždrausta asociacija „Samidoun“ – tarptautinis tinklas, kuris, „prisidengdamas kalinių solidarumo organizacijos vardu, skleidžia antiizraelietišką ir antižydišką propagandą“, nurodė ministrė.

Pasak jos, tinklas „rėmė ir šlovino įvairias užsienio teroristines organizacijas, tarp jų ir „Hamas“.

Ji taip pat pridūrė, kad „Samidoun“, kurios nariai atvirai gatvėje šventė „Hamas“ spalio 7-osios išpuolį, parodė, jos žodžiais tariant, antisemitinę ir nehumanišką pasaulėžiūrą.

„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser
„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser

 

„Hamas“ kontroliuojama ministerija: Gazos Ruože žuvusiųjų skaičius padidėjo iki 9 227

13:21

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija penktadienį pranešė, kad nuo Izraelio karo prieš palestiniečių kovotojų grupuotę pradžios šioje teritorijoje žuvo 9 227 žmonės.

Ministerija teigė, kad tarp žuvusiųjų yra 3 826 vaikai ir 2 405 moterys.

Po spalio 7-osios išpuolio, kai „Hamas“ kovotojai įsiveržė per sieną, anot Izraelio pareigūnų, buvo nužudyta mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių.

JT: padėtis Vakarų Krante kelia nerimą ir reikalauja skubių veiksmų

13:18

Padėtis Vakarų Krante kelia nerimą ir reikalauja skubių veiksmų, penktadienį pareiškė Jungtinės Tautos ir ypač atkreipė dėmesį į Izraelio naujakurių vykdomą smurtą prieš vietos palestiniečius.

Nors daug dėmesio skiriama Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karui Gazos Ruože, „padėtis okupuotame Vakarų Krante, įskaitant Rytų Jeruzalę, kelia nerimą ir reikalauja skubių veiksmų“, penktadienį Ženevoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė JT žmogaus teisių biuro atstovė spaudai Elizabeth Throssell.

Šioje palestiniečių teritorijoje taip pat vyksta Izraelio ir „Hamas“ kovos.

AP-Scanpix nuotr./ Vakarų Krantas
AP-Scanpix nuotr./ Vakarų Krantas

Nuo karo pradžios Izraelis suintensyvino reidus prieš palestiniečių miestus Vakarų Krante, per kuriuos, pasak Jungtinių Tautų stebėtojų, žuvo mažiausiai 141 palestinietis. Šis laikotarpis šioje teritorijoje yra pats mirtingiausias per visą istoriją.

Jau keletą mėnesių Vakarų Krante taip pat daugėja Izraelio naujakurių išpuolių prieš palestiniečius ir palestiniečių išpuolių prieš Izraelio naujakurius bei saugumo pajėgas.

Jungtinės Valstijos trečiadienį naujakurių vykdomą smurtą okupuotame Vakarų Krante pavadino neįtikėtinai destabilizuojančiu ir paragino Izraelį jį pažaboti.

Izraelis intensyviai bombarduoja Gazos Ruožą nuo tada, kai spalio 7 dieną islamistų grupuotės „Hamas“ ginkluoti užpuolikai įsiveržė per sieną ir, anot Izraelio pareigūnų, nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir pagrobė mažiausiai 240 žmonių, įskaitant vaikus.

„Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos ministerija teigia, kad nuo karo su Izraeliu pradžios teritorijoje žuvo daugiau kaip 9 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Izraelio pajėgos aptiko garsiuosius „Hamas“ tunelius Gazos Ruože

13:13

Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad elitinio „Yahalom“ kovinės inžinerijos padalinio kariai griauna „Hamas“ tunelius, aptiktus per antžemines operacijas Gazos Ruože.

Kariuomenės teigimu, „Yahalom“ kariai, Kovinės inžinerijos korpuso 7107-ojo bataliono nariai, kartu su Nahal ir Negevo brigadų pėstininkų pajėgomis bei tankais aptiko kelis įėjimus į tunelius šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje.

„Kariai atidengė šachtas, padėjo sprogmenis... ir neutralizavo tunelius“, – pareiškė šalies Gynybos pajėgos.

VIDEO: Izraelio gynybos pajėgos aptiko „Hamas“ tunelius

Prieš pirmąją „Hezbollah“ lyderio kalbą Izraelis ruošiasi gynybai

12:56

Anksčiau paskelbta, kad penktadienį „Hezbollah“ grupuotės lyderis Hassanas Nasrallahas pirmą kartą kreipsis į žiniasklaidą ir pakomentuos pastarojo mėnesio veiksmus savo kaimynystėje ir šalies pasienyje.

Politologai jau dabar spėlioja apie tai, ko galima tikėtis iš „Hezbollah“ vadeivos kalbos.

BBC žurnalistas Jeremy Bowenas pažymėjo, kad esama kelių scenarijų. Jis gali pasakyti ką nors, kas tik dar labiau įkaitins padėtį, arba tvirtai nustatys tam tikras raudonas linijas Izraeliui, įspėdamas jį saugotis.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio karys prie Libano sienos
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio karys prie Libano sienos

Tuo tarpu izraeliečiai labiausiai baiminasi, kad jis pareikš, jog „ką tik nuspaudė mygtuką ir raketos skrenda Izraelio link“.

Verta atkreipti dėmesį, kad „Hezbollah“ pajėgos yra daug galingesnės už „Hamas“. Pasak kai kurių duomenų, jos turi apie 150 tūkst. įvairių rūšių raketų, daugiausia tiekiamų Irano, kurias galėtų nukreipti į Izraelį.

Tuo tarpu Izraelio gynybos pajėgų atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagaris pareiškė, jog, prireikus, Izraelis yra pasiruošęs atsakyti bet kuriame fronte.

„Šiaurėje esame pasiruošę ir toliau reaguosime į bet kokį išpuolį šiandien ir artimiausiomis dienomis, – kalbėjo jis. – Iranas skatina savo įgaliotinius prieš Izraelį, mes atsakysime bet kuriame fronte bet kokios grėsmės atžvilgiu. Šiaurėje taip pat galioja aukšto lygio parengtis.“

„Bloomberg“: Izraelio ir Maskvos ryšiai aižėja

12:48

Praėjusį mėnesį, prasidėjus Izraelio karui su „Hamas“ ir kitomis Irano įgaliotomis teroristinėmis grupuotėmis, Izraelis nustojo iš anksto įspėti Rusiją apie kiekvieną aviacijos smūgį Sirijoje, taip pablogindamas dvišalius santykius su Maskva, skelbia naujienų agentūra „Bloomberg“.

Izraelis smogė daugeliui su terorizmu susijusių objektų Sirijoje po to, kai pats buvo apšaudytas raketomis, ir bombardavo oro uostų kilimo bei tūpimo takus, siekdamas užkirsti kelią Libano „Hezbollah“ teroristinei grupuotei apsiginkluoti.

Stopkadras/Izraelis smogė oro uostams Sirijoje
Stopkadras/Izraelis smogė oro uostams Sirijoje

Pranešime teigiama, kad Jeruzalė neįspėjo Rusijos prieš šios savaitės pradžioje suduotą smūgį Sirijos karinei bazei Daroje arba prieš praėjusios savaitės smūgį ginklų sandėliui ir oro erdvės stebėjimo radarams Sirijos bazėje, kurioje įsikūrę „Hezbollah“ kovotojai.

Tvirtinama, kad prieš karą Izraelis informuodavo Rusiją apie smūgius, kad išvengtų atsitiktinės žalos jų pajėgoms šalyje. Beveik prieš mėnesį įsiplieskusio karo fone Maskva ne kartą kritikavo Izraelį ir net priėmė „Hamas“ delegaciją Rusijoje.

JAV respublikonai priėmė pagalbos paketą, į kurį įtrauktos tik lėšos Izraeliui

12:26

Respublikonų vadovaujami JAV Kongreso žemieji rūmai ketvirtadienį priėmė 14 mlrd. dolerių (13,2 mlrd. eurų) vertės pagalbos Izraeliui paketą, nepaisydami prezidento Joe Bideno prašymo patvirtinti kur kas stambesnį paramos komplektą, į kurį būtų įtrauktos lėšos Ukrainai ir kitiems neatidėliotiniems prioritetams.

Įstatymo projektas, kuriam būtų panaudojamos JAV mokesčių surinkimo agentūrai skirtos biudžeto lėšos, beveik neabejotinai žlugs demokratų kontroliuojamame Senate, o J.Bidenas taip pat pagrasino jį vetuoti.

Baltieji rūmai jau anksčiau paprašė didesnio, įvairiapusio paramos paketo tiek Izraeliui, tiek Ukrainai, taip pat humanitarinei pagalbai Gazos Ruožui ir papildomo finansavimo su JAV sienų apsauga susijusiems projektams.

Tačiau diskusijos dėl svarbiausių klausimų tik prasideda po kelias savaites trukusio atidėliojimo, kol Atstovų Rūmų respublikonai stengėsi paskirti naują pirmininką, ir neaišku, ką pavyks priimti abiejuose rūmuose, jei apskritai pavyks.

Visgi ir demokratai, ir respublikonai Kongrese nori skubiai patvirtinti karinę pagalbą Izraeliui – ilgamečiam JAV partneriui, kariaujančiam su „Hamas“ kovotojų grupuote, žydų valstybės rūstybę užsitraukusia po brutalaus spalio 7-osios išpuolio.

Tačiau reikalai tampa sudėtingesni, kai kalbama apie Ukrainą.

Plačiau skaitykite ČIA.

Getty Images via AFP-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.
Getty Images via AFP-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.

 

JAV ragina Izraelį sušvelninti puolimus prieš pietinę Gazos dalį

11:55

Jungtinių Valstijų administracija spaudžia Izraelį sumažinti antskrydžių skaičių pietinėje Gazos Ruožo dalyje, skelbia naujienų portalas „The Times of Israel“, remdamasis JAV ir Izraelio pareigūnais.

Pasak šaltinių, Jungtinės Valstijos teigia, kad Izraelio gynybos pajėgos turi mažiau teisėtumo pulti šią Gazos Ruožo teritoriją po to, kai liepė civiliams gyventojams evakuotis iš šiaurės.

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio smūgiai Gazos Ruožui
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio smūgiai Gazos Ruožui

Izraelio pareigūnas tuo tarpu pažymėjo, kad kariuomenės smūgiai daugiausia buvo sutelkti Gazos Ruožo šiaurėje, kur yra dauguma „Hamas“ tvirtovių. Tačiau Izraelis pasilieka teisę po spalio 7 d. atakos atakuoti teroristinę grupuotę bet kurioje Gazos Ruožo vietoje, pridūrė jis.

Kariškis pabrėžė, kad Gynybos pajėgos palestiniečiams pietvakarių Gazos Ruože yra nustačiusios humanitarinę zoną. Tačiau JAV pareigūnas atkreipė dėmesį, kad Izraelis aiškiai neapibrėžė šios zonos ir ji yra per maža, kad joje tilptų visi 2,3 milijono Gazos gyventojų, todėl didžioji dauguma civilių gyventojų vis dar yra bombarduojami iš oro.

Pasak JAV pareigūno, Vašingtonas pripažįsta, kad „Hamas“ visoje Gazos Ruožo teritorijoje veikia iš vidaus ir prisidengdama civiliais gyventojais. Tačiau Jungtinės Valstijos yra susirūpinusios dėl didėjančio civilių aukų skaičiaus, o tai apsunkina prezidento Joe Bideno administracijos galimybes toliau remti Izraelio karinę operaciją ir skatinti sąjungininkus sekti jo pavyzdžiu.

Izraelis skelbia atnaujintą „Hamas“ laikomų įkaitų skaičių

11:40

Izraelio gynybos pajėgų atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagariis pareiškė, jog kariuomenė patikslino įkaitų, kurie, kaip manoma, yra laikomi Gazos Ruože po spalio 7 d. „Hamas“ išpuolio, skaičių – nuo 242 iki 241.

Jo teigimu, šis skaičius nėra galutinis, nes kariuomenė tiria naują informaciją apie nuo spalio 7 d. dingusius asmenis.

Į šį skaičių neįtraukti keturi paleisti įkaitai ir Izraelio karys, kurį išgelbėjo Gynybos pajėgos.

D.Hagari nenurodė, dėl kokios naujos informacijos šis skaičius buvo patikslintas.

Šimtus Gazos Ruožo gyventojų Izraelis išsiuntė atgal į anklavą

11:38 Atnaujinta 11:49

Izraelis iš šalies išsiuntė šimtus palestiniečių darbininkų, kurie teigia, kad nuo spalio 7 d., kai „Hamas“ užpuolė Gazos Ruožą, ir po to prasidėjusio karo buvo laikomi Izraelio valdomame kalėjime.

Darbininkai išlaipinami autobusais netoli Gazos Ruožo ir pėsčiomis per Kerem Šalomo sienos perėjimo punktą pereina į pietinį anklavo pakraštį.

Šie darbininkai yra vieni iš tūkstančių, kurie, Izraelio teisių grupių nuomone, nuo karo pradžios atsidūrė Izraelyje.

„AP“/„Scanpix“/Į Gazos Ruožą sugrąžinti palestiniečių darbininkai
„AP“/„Scanpix“/Į Gazos Ruožą sugrąžinti palestiniečių darbininkai

Teisių gynimo grupės teigia, kad šiems darbininkams buvo panaikinti leidimai dirbti, o jų statuso pėdsakai išbraukti iš dokumentų, todėl jie tapo pažeidžiami ir atsidūrė teisinėje nežinioje.

Kai kurie iš tų, kurie vyko į Gazą, sako, kad buvo laikomi Oferoje, Izraelio valdomame sulaikymo centre Vakarų Krante.

Vienas iš paleistųjų, Mohammedas Shalaya, sakė, kad pirmąsias penkias ar šešias dienas su juo buvo elgiamasi blogai, bet vėliau sąlygos pagerėjo, skelbia „Times of Israel“.

Anot vyro, jis dirbo karjere šiaurės Izraelyje. Jo teigimu, jis ir kiti darbininkai buvo priversti atiduoti pinigus, mobiliuosius telefonus ir asmens tapatybės korteles, kai buvo sulaikyti, ir neatgavo savo daiktų, kol buvo išvežti netoli Gazos.

Plačiau skaitykite ČIA.

Pranešama apie susirėmimus Vakarų Krante, žuvo 7 žmonės

11:15 Atnaujinta 13:03

Izraelio gynybos pajėgos pranešė, kad naktį Vakarų Krante kariai susirėmė su palestiniečių ginkluotais užpuolikais ir riaušininkais bei nugriovė „Hamas“ teroristo, kaltinamo dalyvavus mirtiname šaudymo išpuolyje vasario mėnesį, namus.

Palestinos savivaldos sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad per naktį Izraelio pajėgos nukovė septynis palestiniečius.

„AFP“/„Scanpix“/Palestiniečių kovotojai Vakarų Krante
„AFP“/„Scanpix“/Palestiniečių kovotojai Vakarų Krante

Kariuomenės teigimu, kariai įžengė į Vakarų Kranto Nabluso miestą, kad nugriautų Chaledo Charousho, vasario mėn. įvykdyto šaudymo išpuolio Huvaroje, vykdytojo sūnaus, kuris kaltinamas padėjęs planuoti išpuolį, namus.

Per operaciją kariai suėmė tris ieškomus palestiniečius, susijusius su „Hamas“, ir susirėmė su ginkluotais užpuolikais.

Tuo tarpu Dženine Izraelio gynybos pajėgos pareiškė surengusios oro antskrydį prieš grupę ginkluotų užpuolikų, mėčiusių sprogstamuosius užtaisus į Izraelio pajėgas.

Apie susirėmimus pranešta ir kitose Vakarų Kranto vietose.

Palestinos savivaldos Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad trys žmonės žuvo Dženine, du – Hebrone, vienas – Nabluso mieste ir dar vienas – Kalandijoje.

Kariuomenė teigia, kad per naktinius reidus kariai suėmė 37 ieškomus palestiniečius, įskaitant 17 „Hamas“ narių.

Izraelis atskleidė, ką „Hamas“ slepia po Gazos Al Shifos ligonine

10:34

Penktadienį Izraelio gynybos pajėgos paviešino, jų teigimu, ketvirtadienį užfiksuoto telefoninio pokalbio įrašą, kuriame Gazos medicinos sektoriaus pareigūnas pripažįsta, kad „Hamas“ degalų atsargos – daugiau kaip pusė milijono litrų – laikomos tiesiai po didžiausia Gazos ruožo Al Shifa ligonine.

„Šis skambutis patvirtina, kad „Hamas“ kontroliuoja energijos ir kuro išteklius Gazos Ruože ir nusprendžia juos nukreipti terorizmui, – sakoma Izraelio kariuomenės pareiškime. – Be to, jei bus leista įvežti degalus į Gazos Ruožą, „Hamas“ planuoja tuos išteklius užgrobti“.

„Gynybos pajėgos ir toliau atskleis informaciją, įrodančią, kad teroristinė organizacija „Hamas“ naudoja Gazos Ruožo civilių gyventojų išteklius terorizmui“, – pridurė kariškiai.

Pasak visuomeninio transliuotojo Kan, Izraelio pareigūnai ketina pateikti šią informaciją bei kitus su tuo susijusius įrodymus susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu metu, taip siekiant sumažinti tarptautinį spaudimą, kad būtų leista įvežti degalus ir kitą humanitarinę pagalbą į Gazos Ruožą.

Izraelio pajėgos: per „Hezbollah“ bepiločio orlaivio ataką sužeisti 2 kariai

10:27

Izraelio gynybos pajėgos pranešė, kad praėjusią naktį per „Hezbollah“ įvykdytą bepiločio orlaivio ataką prieš kariuomenės pozicijas Libano pasienyje esančioje Mount Dov vietovėje buvo vidutiniškai sužeistas vienas karys, o kitas patyrė lengvų sužalojimų.

Abu kariai buvo nuvežti į ligoninę tolesniam gydymui.

Kariuomenės teigimu, atsakydamos į tai Izraelio pajėgos smogė ir nukovė „Hezbollah“ kovotojus teroristinei grupuotei priklausančioje vietoje.

Taip pat priduriama, kad praėjusią naktį tankas apšaudė „Hezbollah“ prieštankinį valdomąjį būrį pietų Libane.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio kariai prie Libano sienos
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio kariai prie Libano sienos

 

Žiniasklaida: „Wagner“ planuoja aprūpinti „Hezbollah“ oro gynybos sistemomis

10:00

Privati karinė bendrovė „Wagner“ planuoja aprūpinti Libano kovotojų grupuotę „Hezbollah“ oro gynybos sistemomis „Pantsir-S1“, ketvirtadienį paskelbė leidinys „The Wall Street Journal“, remdamasis JAV žvalgybos duomenimis.

Pasak JAV pareigūnų, „Wagner“ planuoja Irano remiamam Libano judėjimui „Hezbollah“ perduoti rusiškas priešlėktuvinės gynybos raketų sistemas „Pantsir-S1“.

Pranešama, kad Rusijos gynybos ministerija bandė perimti „Wagner“ operacijas užsienyje, taip pat ir Artimuosiuose Rytuose. Rusija ir Iranas pastaruoju metu sustiprino savo karinius-techninius ryšius: Iranas Rusijai suteikė bepiločių lėktuvų „Shahed 136/131“ ir vietinių „Shahed“ gamybos pajėgumų, o Rusija, kaip pranešama, Iranui suteikė pažangios stebėjimo programinės įrangos ir kibernetinių ginklų bei pažadėjo Iranui lėktuvų Su-35.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hezbollah“ kovotojai
„Scanpix“/AP nuotr./„Hezbollah“ kovotojai

 

Naktį nukautas „Hamas“ bataliono vadas

09:10

IDF teigia, kad nukautas „Hamas“ bataliono vadas, Gazoje konfiskuoti ginklai ir žvalgybinė medžiaga

Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad per naktį Gazos Ruože surengtą antskrydį žuvo „Hamas“ Sabra-Tel al-Hawa bataliono vadas Mustafa Dalloul. Tvirtinama, kad jis "dalyvavo vadovaujant kovoms prieš IDF pajėgas Gazos ruože“.

Izraelio gynybos pajėgos/ „Mannie's War Room“/ „Telegram“/Konfiskuoti „Hamas“ ginklai ir žvalgybinė įranga
Izraelio gynybos pajėgos/ „Mannie's War Room“/ „Telegram“/Konfiskuoti „Hamas“ ginklai ir žvalgybinė įranga

Per naktines operacijas Gazos Ruože, anot kariuomenės, naikintuvai, koviniai sraigtasparniai ir artilerija, vadovaujami Nahal brigados pėstininkų pajėgų, smogė ir nukovė dar kelis „Hamas“ kovotojus.

Tuo tarpu 551-osios brigados kariai per kratas Beit Hanūne, Gazos Ruožo šiaurėje, rado ginklų – automatų, granatų, sprogstamųjų įtaisų ir šaudmenų, taip pat žvalgybinės medžiagos – žemėlapių ir ryšių įrangos.

Praėjusią naktį oro pajėgos ir karinis jūrų laivynas smogė keliems „Hamas“ objektams Gazos Ruože, įskaitant pastatus, iš kurių kovotojai šaudė į sausumos pajėgas, ir prieštankinių raketų paleidimo pozicijas, pridūrė Izraelio gynybos pajėgos.

Izraelis planuoja steigti tribunolą „Hamas“ smogikams teisti

09:01

Pranešama, kad Izraelis planuoja įsteigti specialų tribunolą, kuris prižiūrės šimtų sulaikytų „Hamas“ teroristų, dalyvavusių spalio 7 d. žiaurumuose, baudžiamąsias bylas, skelbia „The Times of Israel“.

Pasak visuomeninio transliuotojo Kan, teisingumo sistemoje vyrauja nuomonė, kad įprastinė baudžiamoji teisė nėra tinkamas būdas teisti tuos, kurie dalyvavo puolime, per kurį buvo nužudyta apie 1 400 žmonių, didžioji dauguma jų – civiliai gyventojai, nužudyti savo namuose arba muzikos festivalyje, o mažiausiai 247 buvo pagrobti į Gazos Ruožą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai

Teigiama, kad šiuo metu vyksta diskusijos, kaip sulaikytus teroristus patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Nuo karinių veiksmų pradžios Izraelyje buvo suimta apie 200 "Hamas“ kovotojų, dar daugiau jų buvo ir turėtų būti atvežta į Izraelį iš Gazos Ruožo, kur Izraelis pradėjo puolimą.

Tikėtinas sprendimas – specialus teisės aktas, suteikiantis įgaliojimus tribunolui, kurio tikslas – surengti istorinę teisminę bylą prieš „Hamas“, „kad pasauliui būtų pristatyti šios žudikiškos teroristinės grupuotės tikslai, šaknys, finansuotojai ir veikla“, informuoja visuomeninis transliuotojas.

Tačiau Izraelio teisingumo ministerija atsisakė patvirtinti arba paneigti šį pranešimą.

Karybos ekspertas: Izraelis baiminasi antrojo fronto šiaurėje

08:52

Kovos su sukilėliais ekspertas Davidas Kilcullenas BBC laidai „Newsday“ paaiškin, kad Izraelio pajėgos bando „atkąsti gabalą šiaurinės Gazos Ruožo dalies, kad izoliuotų kai kurias didesnes „Hamas“ koncentracijos vietas“ ir kovotų su jomis iš arti.

„Visiškai aišku, kad Izraelio tikslas – kad civiliai gyventojai paliktų teritoriją ir liktų tik „Hamas“ kovotojai. Ir tada tai taptų, jei norite, savotiškas... Mosulo stiliaus mūšis tuose griuvėsiuose“, – sakė jis, turėdamas omenyje 2016-2017 m. karą su „Islamo valstybės“ grupuote Irake.

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

Jis pridūrė, kad, jei ir kai tai įvyktų, tikriausiai vis dar būtų „daug civilių“.

D.Kilcullenas, kuris Irako karo metu buvo JAV kariuomenės vyresnysis patarėjas, tvirtin, kad Izraelio kariuomenė vykdo savo operaciją „etapais“, o pirmas žingsnis yra šiaurinės Gazos „apsupimas“.

Kalbėdamas apie Irano remiamos „Hezbollah“ grupuotės prisijungimo prie konflikto galimybę, D.Kilcullenas pažymėjo, kad šiitiška islamistų grupuotė, atrodo, „laikosi atokiau“.

„Dabar šiek tiek neaišku, ar tai daroma koordinuojant veiksmus su „Hamas“ ar Iranu, ar tai susiję su jų pačių rūpesčiais“, – kalbėjo jis „Newsday“ laidoje.

„Tačiau vienas iš dalykų, dėl kurių žmonės labai nerimauja, yra tai, kad izraeliečiams visiškai pasiryžus antžeminei invazijai į Gazą, „Hezbollah“ gali atidaryti antrąjį frontą šiaurėje“, – pridūrė kovos su sukilėliais ekspertas.

Pranešta, kad Libano šiitų islamistų grupuotės „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallahas penktadienį kreipsis į savo pasekėjus – tai bus pirmieji jo vieši komentarai nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios.

Į Izraelį atvyko JAV valstybės sekretorius

08:45

Izraelio kariuomenė Gazos miestą laiko pagrindiniu savo puolimo, kuriuo siekiama sunaikinti „Hamas“, objektu. Tačiau tolesni veiksmai, atrodo, bus susiję su įtemptu karu mieste, o juos apsunkina tai, kad „Hamas“ teritorijose dar likę tūkstančiai civilių gyventojų ir apie 240 įkaitų.

Vienas „Hamas“ karinio sparno atstovas spaudai įspėjo Izraelį, kad jo kariai grįš namo „juoduose maišuose“.

„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas
„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos pažadėjo visapusišką paramą ir didesnę karinę pagalbą Izraeliui, tačiau pastebimas ir pokytis Vašingtono tone.

Penktadienį pranešta apie tai, kad JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas atvyko į Izraelį. Prieš išvykdamas į Artimuosius Rytus, jis sakė, kad kalbės apie „konkrečius žingsnius“, kaip sumažinti žalą civiliams gyventojams.

Baltieji rūmai pasiūlė keletą vietinių kovos veiksmų pertraukų, kad į Gazą būtų galima pristatyti pagalbą arba vykdyti evakuaciją. A.Blinkenas pabrėžė, kad tai būtų gerokai mažiau žalinga nei ugnies nutraukimas, kuris, jo nuomone, būtų naudingas „Hamas“.

Per antžeminį puolimą Gazos Ruože žuvo dar keturi Izraelio kariai

07:46

Izraelio kariuomenė pranešė, kad žuvo dar keturi kariai, dalyvavę antžeminiame puolime Gazoje.

Iš viso Gazos Ruože žuvo 23 kariai, praneša laikraštis „Haaretz“.

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

 

Izraelio kariuomenė teigia apsupusi Gazos miestą

07:36

Izraelio sausumos pajėgos penktadienį apsupo „Hamas“ tvirtovę Gazos miestą po to, kai artima žydų valstybės sąjungininkė JAV paragino imtis konkrečių veiksmų siekiant sumažinti civilių aukų skaičių.

Prieš penktadienį planuojamą vyriausiojo JAV diplomato Antony Blinkeno vizitą į Izraelį šalies kariuomenė pranešė užbaigusi didžiausio Gazos Ruožo miesto apsuptį ir pradėjusi naują mėnesį trunkančio karo su „Hamas“ etapą.

IDF/Gazos Ruože veikiančios Izraelio sausumos pajėgos
IDF/Gazos Ruože veikiančios Izraelio sausumos pajėgos

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį taip pat pasidžiaugė iki šiol pasiektomis pergalėmis ir karių, kuriuos lankė, grupei pasakė, kad Izraelio pajėgos žengia į priekį, nepaisant skaudžių nuostolių.

„Esame pačiame kampanijos įkarštyje. Turime labai įspūdingų laimėjimų, – kalbėjo jis netoli Tel Avivo esančioje bazėje. – Mes jau esame daugiau nei Gazos miesto pakraštyje. Mes judame pirmyn.“

Izraelio kariuomenė Gazos miestą vadina „Hamas“ organizacijos centru.

Tačiau čia taip pat gyvena apie pusė milijono palestiniečių, kurie jau kelias savaites kenčia nuo alinančių bombardavimų iš oro, mažėjančių atsargų ir kasdienių mirčių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože

Prie Gazos miesto ligoninės „al Quds“ kalbinti gyventojai, ieškantys prieglobsčio nuo Izraelio smūgių, naujienų agentūrai AFP sakė, kad civiliai ilgai neatlaikys dabartinės realybės.

„Tai nėra gyvenimas. Mums reikia saugios vietos savo vaikams, – sakė 50-etė Hiyam Shamlakh. – Visi yra išsigandę, vaikai, moterys ir pagyvenę žmonės.“

Plačiau skaitykite ČIA.

Izraelio vyriausybė: šalis nutrauks visus ryšius su Gazos Ruožu ir grąžins ten darbininkus

06:46

Izraelio vyriausybė ketvirtadienį pranešė, kad šalies viduje dirbančius Gazos Ruožo gyventojus grąžins į apgultą palestiniečių teritoriją, praėjus beveik mėnesiui po to, kai Izraelis, atsakydamas į kruviną išpuolį, pradėjo smogti ten esantiems „Hamas“ taikiniams.

„Izraelis nutraukia visus ryšius su Gaza. Palestiniečių darbininkų iš Gazos Ruožo nebebus“, – vėlyvą ketvirtadienį paskelbtame pareiškime pranešė Izraelio saugumo kabinetas.

„Tie Gazos Ruožo darbuotojai, kurie karo pradžios dieną buvo Izraelyje, bus grąžinti į Gazos Ruožą“, – priduriama pranešime, nenurodant, kiek žmonių bus išsiųsta atgal.

Prieš prasidedant Izraelio ir „Hamas“ karui, Izraelis buvo išdavęs darbo leidimus maždaug 18 500 Gazos Ruožo gyventojų, remiantis už palestiniečių civilių reikalus atsakingo Izraelio gynybos ministerijos padalinio COGAT duomenimis.

COGAT neatsakė į prašymą pateikti informaciją apie tai, kiek Gazos Ruožo gyventojų dirbo Izraelyje spalio 7-osios išpuolio metu, kai „Hamas“ kovotojai įsiveržė per sieną ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė mažiausiai 1 400 žmonių.

Po šio išpuolio Izraelis prieš „Hamas“ kontroliuojamą anklavą pradėjo vykdyti nesiliaujančią bombardavimo kampaniją, per kurią, Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo daugiau kaip 9 000 žmonių, daugiausia civilių.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

 

Vėlų ketvirtadienio vakarą Gazos dangų nušvietė stiprios raketos

06:40

Vėlų ketvirtadienio vakarą Gazos danguje pasirodė signalinės raketos ir buvo girdimi sprogimai, pranešė CNN.

Daugiau nei 30 minučių ant Gazos Ruožo krito raketos. Pasak CNN žurnalisto, tai galimai buvo intensyviausias jo matytas apšaudymas per kelias pastarąsias savaites.

Atrodo, kad raketų židinys yra šiaurinėje Gazos ruožo dalyje, Beit Hanūne, maždaug už 2,5 mylios nuo Sderoto, teigė žurnalistas.

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vyresnysis patarėjas Markas Regevas CNN laidai „Wolf Blitzer“ sakė, kad Izraelio kariuomenė toliau spaudžia „Hamas“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis atakuoja Gazos Ruožą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis atakuoja Gazos Ruožą



 

Paskutinis atnaujinimas 2023-11-03 06:40

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas