Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 19 /18:26

Pentagonas: JAV karinės jūrų pajėgos numušė iš Jemeno paleistas raketas, galimai nukreiptas į Izraelį

VIDEO: Propalestinietiški protestuotojai įsiveržė į Kapitolijų, suimti daugiau kaip 300 aktyvistų

Visas naujienas apie karą Izraelyje skaitykite čia.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Egipto žiniasklaida: penktadienį bus atidaryta Gazos Ruožo sienos perėja

18:48

Vienintelė Izraelio nekontroliuojama Egipto sienos su Gazos Ruožu perėja bus atidaryta penktadienį, pranešė šalies valstybinė televizija „al-Qahera News“.

Šimtai humanitarinės pagalbos sunkvežimių ketvirtadienį vis dar stovėjo Egipto pasienio pusėje po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas  trečiadienį sudarė susitarimą su Egiptu ir Izraeliu dėl paramos į Gazos Ruožą.

REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

 

Per Izraelio surengtą antskrydį Gazos Ruožo centre žuvo mažiausiai 10 žmonių

00:07

Pasak Al Aksos kankinių ligoninės sveikatos priežiūros pareigūnų, ketvirtadienio vakarą per Izraelio oro antskrydį, per kurį buvo smogta gyvenamajam namui Gazos Ruožo centrinėje dalyje, žuvo mažiausiai 10 žmonių.

Buvo sužeisti mažiausiai 35 žmonės. Pasak pareigūnų, tarp žuvusiųjų ir sužeistųjų buvo ir vaikų.

Statinys, į kurį buvo pasikėsinta, buvo trijų aukštų gyvenamasis namas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis atakuoja Gazos Ruožą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis atakuoja Gazos Ruožą

 

JAV karinės jūrų pajėgos numušė iš Jemeno paleistų raketų, galbūt nukreiptų į Izraelį

23:17

 JAV karinių jūrų pajėgų laivas ketvirtadienį numušė raketų ir dronų, kuriuos paleido husių sukilėliai Jemene, galbūt nukreiptus į Izraelį, pranešė Pentagonas.

Naikintuvas perėmė tris „sausumos atakos sparnuotąsias raketas ir kelis dronus“, žurnalistams sakė atstovas spaudai.

Ataka buvo surengta iš Jemeno ir „galimai nukreipta į taikinius Izraelyje“, nurodė jis.

AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

 

Jungtinės Valstijos perduos Izraeliui dalį Ukrainai skirtų artilerijos sviedinių

22:35

Pentagonas planuoja Izraeliui perduoti dešimtis tūkstančių 155 mm artilerijos sviedinių, pranešė „Axios“.

Šie sviediniai turėjo būti skirti Ukrainos karui su Rusija.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Rasti artilerijos sviediniai
Lietuvos kariuomenės nuotr./Rasti artilerijos sviediniai

 

JT vadovas ragina užtikrinti nuolatinį humanitarinės pagalbos pristatymą Gazos Ruožui

20:44

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antonijus Guterišas) ketvirtadienį paragino užtikrinti greitą ir netrukdomą humanitarinės pagalbos patekimą į Gazos Ruožą. 

„Mums dabar reikia maisto, vandens, vaistų ir degalų. Reikia, kad tai būtų daroma nuolat, o ne tik viena menka operacija“, – Egipto sostinėje sakė A. Guterresas, ragindamas suteikti pagalbą palestiniečiams. 

„Paprastai tariant, tai reiškia, kad humanitarinės pagalbos teikėjai turi turėti galimybę pristatyti pagalbą ir saugiai ją paskirstyti“, – pridūrė jis. 

Praėjusią savaitę Izraelis keturis kartus bombardavo Rafos pasienio perėją tarp Egipto ir Gazos Ruožo – vienintelį Izraelio nekontroliuojamą įvažiavimo į palestiniečių anklavą ir išvažiavimo iš jo kelią.

AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

 

Per Izraelio ir „Hamas“ karą žuvo 16 palestiniečių žurnalistų

20:24

Nuo Izraelio atsakomųjų smūgių Gazos Ruože žuvo šešiolika palestiniečių žurnalistų, ketvirtadienį pranešė šio anklavo žurnalistų sąjunga.

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ kovotojai surengė mirtiną išpuolį prieš Izraelį, dėl kurio prasidėjo viską niokojantis karas, per konfliktą buvo sužeista dar dvidešimt žurnalistų.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

 

„Hamas“ pagrobto vaikino dėdė: vaizdo įraše – sumušti, surišti vaikinai, Almogas vienas iš jų

19:49

Vaizdai iš festivalio „Supernova“ Gazos Ruožo pasienyje, kur įsiveržę „Hamas“ smogikai nužudė daugybę jaunų žmonių, sukrėtė ne vieną. Spalio 7-osios rytą taip prasidėjo šios grupuotės žudynės Izraelyje. Šalia nužudytųjų dar daug žmonių buvo paimta į nelaisvę. Tarp jų ir Almogas, kurio dėdė Aviramas Meir interviu 15min sakė savo sūnėną atpažinęs „Hamas“ išplatintame vaizdo įraše. Iš apyrankės ir grandinėlės ant kaklo.

Pokalbis su į Gazos Ruožą pagrobto Almogo dėde Aviramu
Pokalbis su į Gazos Ruožą pagrobto Almogo dėde Aviramu

– Jūsų sūnėnas Almogas Meir Jan buvo vienas iš spalio šeštąją vykusio Supernovos festivalio dalyvių. Kitą dieną jį suėmė ir pagrobė Hamas. Ar tai buvo paskutinis kartas, kai girdėjote apie savo sūnėną?

– Taip. 7.45 val. Jis paskambino savo motinai ir pasakė, kad visur šaudo raketos. Jis nežinojo, kas vyksta. Ir jis jai skambino. Jis jai skambino kas pusvalandį. Sakė, kad ją myli. Pasakę, kad ją myli ir padėjo ragelį. Tai buvo paskutinis Almogo skambutis.

Po kelių valandų, apie vidurdienį, gavome vaizdo įrašą. Jį nufilmavo ir išleido „Hamas“. Įraše matosi maždaug penki vaikinai, kurie yra parversti ant žemės purviname kambaryje. Kai kurie yra sumušti, kai kurie surišti. Visi atrodo išsigandę. Ir Almogas yra vienas jų.

– Kalbant apie šį vaizdo įrašą, kokios detalės ar kiti ženklai patvirtina, kad tai yra jūsų artimasis?

Plačiau skaitykite čia.

Egipto prezidentas ir Jordanijos karalius pasmerkė kolektyvinę bausmę palestiniečiams

19:44

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi ir Jordanijos karalius Abdullah II, Kaire surengę derybas dėl Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karo, pasmerkė kolektyvinę bausmę Gazos Ruožo gyventojams. 

Prieš šį susitikimą Jordanijos karališkasis dvaras pranešė, kad Egipto prezidentas ir karalius „aptars priemones Izraelio agresijai Gazos Ruože sustabdyti“.

Kiek vėliau paskelbtuose atskiruose pareiškimuose Egipto prezidentūra ir karališkasis dvaras teigė, kad abiejų šalių lyderiai „patvirtino savo vieningą poziciją, kuria atmetama kolektyvinės bausmės politika palestiniečių apsiausties, bado ar perkėlimo atvejais“.

Spalio 7-ąją „Hamas“ kovotojai surengė pražūtingą išpuolį, pareikalavusį žydų valstybėje per 1,4 tūkst. gyvybių, daugiausiai civilių. Atsakydamas į tai, Izraelis nepaliaujamai bombarduoja Gazos Ruožą.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

„Hamas“ kontroliuojamos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šie smūgiai pražudė 3 785 žmones.

Dėl Izraelio įvestos apgulties 2,4 mln. teritorijos gyventojų neturi maisto, vandens, elektros ir degalų, o Jungtinės Tautos įspėja apie vis blogėjančią humanitarinę padėtį šiame palestiniečių anklave. 

A. F. al Sisi ir Abdullah II perspėjo dėl neigiamo poveikio regionui. 

Jordanijos išplatintame pareiškime teigiama, kad „jei karas nebus sustabdytas“, „visą regioną ištiks katastrofa“.

A. F. al Sisi turėjo surengti derybas su JAV prezidentu Joe Bidenu, palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu ir karaliumi Abdullah II, tačiau Jordanija po mirtino smūgio Gazos Ruožo ligoninei atšaukė keturių šalių aukščiausiojo lygio susitikimą.

Egipto prezidento ir Jordanijos karaliaus susitikimas įvyko tuo metu, kai Kaire laukiama JT generalinio sekretoriaus Antonio Guttereso. 

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly ketvirtadienį Kaire su Egipto užsienio reikalų ministru Samehu Shoukry aptarė humanitarinės ir skubios pagalbos teikimo Gazos Ruožo gyventojams prioritetą, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

A. F. al Sisi taip pat aptarė padėtį Gazos Ruože su JAV centrinės vadavietės vadovu Michaelu Kurilla, ketvirtadienį pranešė jo biuras.

Egiptas ir Jordanija buvo pirmosios arabų valstybės, kurios atitinkamai 1979 ir 1994 metais normalizavo santykius su Izraeliu ir nuo to laiko yra pagrindinės tarpininkės tarp Izraelio ir palestiniečių pareigūnų.

PSO: humanitarinė pagalba Gazos Ruožui turi būti teikiama kasdien

19:33

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį pareiškė, kad pagalba Gazos Ruožui turi būti teikiama kasdien, o ne tik tada, kai susitariama ją praleisti.

„Turime užtikrinti, kad šis koridorius būtų koridorius (...) humanitarinė pagalba turi judėti kiekvieną dieną“, – sakė PSO ekstremalių situacijų direktorius Michaelas Ryanas, turėdamas omenyje vienintelę Izraelio nekontroliuojamą Egipto sienos su Gazos Ruožu perėją.

„Dvidešimt sunkvežimių yra lašas Gazos Ruože esančių poreikių vandenyne“, – spaudos konferencijos metu teigė jis. 

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl humanitarinės pagalbos, sakydamas, kad baiminasi, ar pagalba palestiniečius pasieks penktadienį.

„Jau daugiau kaip šešias dienas laukiame, kol į pasienio zoną bus pristatytos atsargos (...) Tikimės, kad rytoj bus atidarytas sienos kirtimo punktas, bet tikrai, remdamiesi kelių pastarųjų dienų patirtimi, kartu nerimaujame, ar tai įvyks“, – sakė PSO vadovas žurnalistams, po to, kai Egipto valstybinė žiniasklaida pranešė, kad bus atidaryta Rafos pasienio perėja į Gazos Ruožą.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

 

Egipto žiniasklaida: penktadienį bus atidaryta Gazos Ruožo sienos perėja

18:48

Vienintelė Izraelio nekontroliuojama Egipto sienos su Gazos Ruožu perėja bus atidaryta penktadienį, pranešė šalies valstybinė televizija „al-Qahera News“.

Šimtai humanitarinės pagalbos sunkvežimių ketvirtadienį vis dar stovėjo Egipto pasienio pusėje po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas  trečiadienį sudarė susitarimą su Egiptu ir Izraeliu dėl paramos į Gazos Ruožą.

REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

 

PSO vadovas ragina Izraelį leisti įvežti degalus į Gazos Ruožą

18:26

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas ketvirtadienį paragino Izraelį leisti į Gazos Ruožą įvežti degalus kartu su pirmosiomis vandens, maisto ir vaistų siuntomis.

„Palankiai vertiname vakarykštį Izraelio pranešimą, kad jis neblokuos vandens, maisto ir vaistų įvežimo į Gazą iš Egipto. Kuro taip pat reikia ligoninių generatoriams, greitosios pagalbos automobiliams ir gėlinimo įrenginiams, todėl raginame Izraelį pridėti kuro prie gyvybę gelbstinčių atsargų, kurias leidžiama įvežti į Gazos Ruožą“, – spaudos konferencijos metu teigė jis. 

„Scanpix“/AP nuotr./Sugriautas namas Gazoje
„Scanpix“/AP nuotr./Sugriautas namas Gazoje

 

Prancūzijoje mažiausiai 14 oro uostų sulaukė naujų grasinimų susprogdinti bombą

18:25

Mažiausiai 14 Prancūzijos oro uostų ketvirtadienį sulaukė naujų grasinimų susprogdinti bombą, o mažiausiai aštuoni iš jų buvo evakuoti.

Tai naujausi iš per pastarąją savaitę šalį sukrėtusios netikrų pavojaus signalų virtinės.

Trečiadienį dauguma pagrindinių Prancūzijos oro uostų, išskyrus du didžiausius sostinėje, buvo evakuoti gavus grasinimų susprogdinti bombą. Dėl šios priežasties buvo atšaukta mažiausiai 130 skrydžių.

Ketvirtadienį evakuacijos daugiausia vyko mažesniuose oro uostuose, pavyzdžiui, Bresto, Karkasono, Bordo ir Monpeljė.

Civilinės aviacijos administracija DGAC patvirtino, kad gauta grasinimų, tačiau tikslaus jų skaičiaus nenurodė. Keli oro uostai socialinėje žiniasklaidoje taip pat paskelbė žinutes apie evakuaciją ir saugumo pajėgų vykdomus patikrinimus.

Prancūzijoje šiuo metu galioja aukščiausio laipsnio parengtis po išpuolio šalies šiaurės rytuose esančiame Arase, kur čečėnų kilmės vyras peiliu mirtinai subadė mokytoją ir sunkiai sužeidė dar tris suaugusiuosius. Įtariamasis buvo prisiekęs ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greitoji medicinos pagalba Prancūzijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greitoji medicinos pagalba Prancūzijoje

 

Kyla nauja grėsmė Izraelio „Geležiniam kupolui“, jei karas prieš „Hamas“ išsiplės

18:23

Izraelio pažangiųjų technologijų priešlėktuvinės gynybos sistemai „Geležinis kupolas“ gresia pavojus, kad ji bus perkrauta darbu užgriuvus raketų atakoms, jei aštrėjantis karas su „Hamas“ Gazos Ruože peraugs į platesnį regioninį konfliktą, skelbia naujienų agentūra „Bloomberg“.

JAV remiama sistema, sudaryta iš tarpusavyje sujungtų radarų ir mobiliųjų raketų baterijų, skirta numušti raketas, galinčias pataikyti į Izraelio gyvenamąsias teritorijas ar svarbią infrastruktūrą. Ji buvo giriama už tai, kad per ankstesnius išpuolius perėmė 90 proc. raketų.

Tačiau, kaip ir bet kuri kita oro gynybos sistema, ji priklauso nuo pakankamų perimančiųjų raketų atsargų ir gali būti perkrauta darbu, jei puolimas bus pakankamai didelis.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: Nufilmuota, kaip Izraelio oro gynybos sistema „Geležinis kupolas“ numušinėja raketas

 

Pamatykite: pirmoji JAV šarvuotos technikos partija – jau Izraelyje

17:21

Izraelio Gynybos ministerija pranešė, kad JAV lėktuvas nusileido Ben Guriono oro uoste su šarvuotų transporto priemonių siunta Izraelio kariuomenei, kad pakeistų tuos, kurie buvo apgadinti per karą, prasidėjusį spalio 7 d.

Ministerija teigia, kad pristatymas yra didesnio 400 milijonų JAV dolerių vertės pirkimo dalis, skirta sustiprinti Izraelio gynybos pajėgų transporto priemonių parką.

Jame teigiama, kad kitose siuntose taip pat bus šarvuoti greitosios pagalbos automobiliai, sunkvežimiai ir mechaninės inžinerijos įranga.

VIDEO: Pirmoji amerikiečių šarvuotos technikos partija – jau Izraelyje

 

Tylos eisena „Prieš smurtą Gazoje“ Vilniuje prasidėjo apsižodžiavimais

17:06

Vilniuje ketvirtadienio pavakarę surengta Tylos eisena prieš smurtą Gazoje. Jos organizatoriai – palestina.lt.

Pagal programą, Tylos eisenos dalyviai 16.30 val. rinkosi Katedros aikštėje, o 17 val. eisena pajudėjo Gedimino prospektu V.Kudirkos aikštės link – prie Vyriausybės.

Dar prieš eisena jos dalyviai apsižodžiavo su Danieliu Lupshitzu, žinomu visuomenininku ir buvusiu Izraelio kariuomenės kariu. Pareigūnai į tai nesikišo, tik įspėjo vieną žmogų nenaudoti necenzūrinės leksikos.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ramūno Jakubausko nuotr./Tylos eisenos pradžia
Ramūno Jakubausko nuotr./Tylos eisenos pradžia

 

Estai įspėja: dėl karo Izraelyje pabrangusi nafta – jau pakeliui, laiko liko nedaug

17:04

Dėl mirtino išpuolio prieš ligoninę Gazos Ruože naftos kainos šoktelėjo į viršų – konflikto eskalavimo rizika yra didelė. Automobilių degalai Estijoje gali pabrangti maždaug per savaitę, skaičiuoja estų leidinys „Postimees“.

Jei po spalio 7 d. „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį naftos kaina gerokai pakilo, tai po antradienį Gazos Ruože įvykdyto raketų išpuolio prieš ligoninę nafta ir dyzelinas pabrango trimis procentais.

Lygiai taip pat pakilo ir dujų ateities sandorių kainos.

Prekiautojai į kainas įtraukė rizikos priemokas, kai tik paaiškėjo, kad per sprogimą, sunaikinusį ligoninę, žuvo šimtai palestiniečių, o Izraelio ir Palestinos pareigūnai dėl atakos kaltina vieni kitus.

Plačiau skaitykite ČIA.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./

 

Paaiškino, kodėl susidoroti su „Hamas“ bus sunkiau nei atsikratyti ISIS

16:32

Buvęs Didžiosios Britanijos karinės žvalgybos karininkas Philipas Ingramas sako, kad iššūkiai, su kuriais susidurs Izraelis, bandydamas atsikratyti „Hamas“ Gazos Ruože, daugeliu atžvilgių yra panašūs į iššūkius, su kuriais susidurta išstumiant ISIS iš Mosulo, tačiau dėl subtilių skirtumų Izraelio pajėgų užduotis bus dar sudėtingesnė.

Apskaičiuota, kad 2014 m. birželio mėn. maždaug 1 500 ISIS kovotojų užėmė Mosulo, antrojo Irako miesto, kontrolę. Daugelis gyventojų pabėgo, tačiau kiti liko kęsti priespaudą.

2016 m. gruodžio mėn. irakiečių kariuomenė – vykdydama kampaniją, vadinamą išlaisvinimo kampanija – pradėjo miesto išlaisvinimą ir galiausiai 2017 m. birželio mėn. miestą atkovojo.

ISIS nebuvo integruota bendruomenėje taip, kaip „Hamas“ per daugelį metų integravosi į Gazos Ruožą – Palestinos gyventojai vis dar ten gyvena. Žala civiliams ir platesnės politinės pasekmės Artimuosiuose Rytuose ir visame pasaulyje Irako pajėgoms nebuvo toks svarbus veiksnys kaip Izraelio pajėgoms dabar.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ tunelis Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ tunelis Gazos Ruože

„Pasaulio akys nuolat stebėjo Iraką Mosule, bet tai, ką daro Izraelis, tiriama lyg teismo ekspertų“, – sako Philipas Ingramas.

Kitas didžiulis skirtumas yra tai, kad „Hamas“ ilgai ruošėsi. Ji taip pat turi konkrečių taktinių įžvalgų, kokias priemones taikė Dženino kovotojai per 2002 m. Dženino mūšį. Tai buvo reikšmingas mokymosi įvykis grupuotei „Hamas“, mat jie matė, kaip palestiniečiai kovojo naudodami partizaninę taktiką, savadarbius sprogmenis ir miesto karo strategijas kovoti su Izraelio gynybos pajėgomis.

Pasak analitiko, nuo to laiko „Hamas“ labai išplėtojo šią taktiką ir turi platų požeminį tinklą, kuriame gali slėptis ir veikti.

Izraelio pajėgos puls į iš anksto paruoštą asimetrinę pasalą. Jie gali būti geriausia kariuomenė pasaulyje, kovojanti tokiomis sąlygomis, tačiau Izraelio karių ir civilių, patekusių į mūšį, aukų tikimybė išlieka labai didelė.

Vida Press nuotr./„Hamas“ kovotojai
Vida Press nuotr./„Hamas“ kovotojai

 

Izraelis per reidus Vakarų Krante sulaikė 63 įtariamus „Hamas“ teroristų kovotojus

15:21

Izraelio saugumo pajėgos sulaikė 63 įtariamus „Hamas“ teroristų kovotojus per karines operacijas, kurių metu per naktį okupuotame Vakarų Krante buvo sulaikyta daugiau kaip 80 žmonių, ketvirtadienį pareiškė IDF.

„Po plataus masto antiteroristinės veiklos naktį Judėjoje ir Samarijoje [žydų bibliniai Vakarų Kranto pavadinimai] buvo sulaikyta daugiau kaip 80 ieškomų įtariamųjų, įskaitant 63 „Hamas“ teroro operacijų vykdytojus“, – sakoma pranešime. 

Izraelio pajėgos toliau veikia Nur Šamso pabėgėlių stovykloje, kur buvo sulaikyti penki asmenys, priduriama pareiškime.

IDF pranešė, kad Kibijoje Izraelio pajėgos nugriovė vyro, kuris, jų teigimu, buvo „Hamas“ teroristas, atsakingas už liepos mėn. įvykdytą išpuolį, per kurį žuvo Izraelio karys, gyvenamąją vietą.

Per susirėmimus su Izraelio pajėgomis Burduso mieste buvo nušautas vienas palestinietis, teigiama pranešime.

„Pajėgoms griaunant teroristo gyvenamąją vietą, Burduso mieste kilo smurtinės riaušės, kurias sukėlė maždaug 20 įtariamųjų, mėtančių į pajėgas Molotovo kokteilius ir kitus daiktus. Be to, įtariamieji blokavo kelius degančiomis padangomis ir šiukšlių konteineriais. Pajėgos atsakė kovine ugnimi ir buvo nustatytas smūgis“, – sakoma pareiškime.

Gazos Ruože žuvo jau daugiau kaip 3500 žmonių

15:17

Nuo spalio 7 d. Gazos Ruože žuvo jau daugiau kaip 3 500 žmonių ir daugiau kaip 12 000 buvo sužeista, ketvirtadienį pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija Gazos Ruože, rašo CNN.

Okupuotame Vakarų krante žuvo 69 žmonės ir daugiau kaip 1 300 buvo sužeisti, pranešė sveikatos apsaugos ministerija, kurią kontroliuoja „Hamas“.

Irano remiamos grupuotės dronais taikosi į JAV bazes Sirijoje

14:36

Sirijos opozicijos aktyvistai teigia, kad dronais buvo atakuojamas naftos objektas Sirijos rytuose, kuriame įsikūrę amerikiečių kariai, ir netoliese esanti JAV bazė.

Apie aukas iš karto nebuvo pranešta, o JAV kariuomenė iš karto neatsakė į prašymus tai patvirtinti.

Europoje gyvenantis aktyvistas Omaras Abu Layla, vadovaujantis žiniasklaidos priemonei „Deir Ezzor 24“, teigia, kad trys dronai su sprogmenimis smogė „Conoco“ dujų telkiniui rytinėje Deir el Zūro provincijoje, kuri ribojasi su Iraku.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios opozicijos karo stebėtojų organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ atstovas Rami Abdurrahmanas patvirtino, kad „Conoco“ dujų telkinyje girdėjosi penki sprogimai.

Organizacija taip pat pranešė, kad trys dronai atakavo JAV Tanfo bazę Sirijos rytuose, netoli Sirijos, Jordanijos ir Irako sienų. Ji teigė, kad du dronai buvo numušti nepasiekę taikinių, o trečiasis pataikė į bazę ir padarė tam tikros materialinės žalos.

Organizacijos ir O.Abu Layla teigimu, panašu, kad išpuolį surengė Irane įsikūrę kovotojai, dislokuoti Sirijos rytuose ir Irako vakaruose.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./

 

O.Scholzas pasipiktino V.Putino pareiškimu dėl Izraelio: ciniškiau būti negali

14:13

Vokietijos kanclerį papiktino tai, kad Rusijos prezidentas, kuris toliau vykdo žiaurų didelio masto karą prieš Ukrainą, savo pareiškimuose apie Izraelio kariuomenės operaciją ėmė „skųstis dėl aukų tarp vietos gyventojų“.

„Man daugiau nei pikta girdėti Rusijos prezidentą nuolat perspėjant, kad ginkluotame konflikte gali nukentėti civiliai gyventojai“, – Vokietijos parlamente sakė O.Scholzas.

„Ciniškiau už tai tikrai nebūna“, – sakė Vokietijos kancleris.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AP“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas
„AP“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas

 

ES pradėjo tyrimus dėl „Meta“ ir „TikTok“

14:02

Europos Sąjunga ketvirtadienį paskelbė apie tyrimus dėl „Facebook“ savininkės „Meta“ ir „TikTok“, siekiant gauti daugiau informacijos apie priemones, kurių jos ėmėsi, kad sustabdytų, kaip teigiama, neteisėto turinio ir dezinformacijos, susijusios su „Hamas“ ir Izraelio konfliktu, plitimą.

Europos Komisija pranešė, kad išsiuntė oficialius prašymus pateikti informaciją „Meta“ ir „TikTok“. Ši procedūra pradėta pagal naująjį ES skaitmeninio turinio įstatymą. Praėjusią savaitę panašus tyrimas pradėtas dėl „X“.

Shutterstock nuotr./„Facebook“ ir „Instagram“ programėlės
Shutterstock nuotr./„Facebook“ ir „Instagram“ programėlės

 

Berlyne per propalestinietiškus protestus sužeisti 65 policininkai

13:15

Per naktinius protestus Berlyne prieš Izraelio vykdomą Gazos Ruožo bombardavimą, kuriuo atsakoma į didelio masto „Hamas“ ataką, buvo sužeisti 65 policijos pareigūnai, ketvirtadienį pranešė valdžios institucijos.

Pažymima, kad demonstrantai nepaisė tokių susirinkimų draudimų.

Pareigūnai buvo „sužeisti akmenimis, degiu skysčiu ir per pasipriešinimo veiksmus“, pranešė Berlyno policija socialiniame tinkle „X“.

Policijos atstovė spaudai sakė, kad buvo sulaikyti 174 žmonės, įskaitant 65, kurių atžvilgiu bus atliekami tyrimai.

Susibūrimas prasidėjo vėlai trečiadienį Berlyno rajone, kuriame gyvena didelė arabų bendruomenė.

Dienraštis „Bild“ teigė, kad per „Telegram“ buvo išplatintas raginimas, kuriame buvo raginama šį rajoną „paversti Gaza, viską sudeginti“.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: Berlyne per propalestinietiškus protestus sužeista daug policininkų

 

Taylor Swift asmens sargybinis prisijungė prie Izraelio kariuomenės

12:58

Šią savaitę pranešta, kad vienas iš dainininkės Taylor Swift asmens sargybinių grįžta į Izraelį ir eina į kariuomenę.

Izraelio užsienio reikalų ministerija dabar patvirtino šią žinią, pasidalijusi kareivio nuotrauka su popmuzikos žvaigžde ir panaudojusi perdarytus vienos iš T.Swift dainų žodžius: „Ei, Taylor Swift, mes pažadame, kad niekada nerasi kito tokio kaip jis“.

Asmens sargybinio vardas nenurodytas, tačiau įraše rašoma: „Mes tave mylime, Eranai“.

Po spalio 7 d. išpuolių į Izraelio kariuomenę buvo pašaukta apie 360 000 rezervistų – daugelis jų grįžo iš užsienio specialiais Izraelio vyriausybės organizuotais skrydžiais.

Izraelio Užzienio reikalų ministerijos nuotr./Taylor Swift asmens sargybinis prisijungė prie Izraelio kariuomenės
Izraelio Užzienio reikalų ministerijos nuotr./Taylor Swift asmens sargybinis prisijungė prie Izraelio kariuomenės

 

Buvęs Izraelio pajėgų vadas Gazos Ruože: kariniai veiksmai truks 6-8 mėnesius

12:38

Buvęs Izraelio pajėgų (IDF) Gazos divizijos vadas ir buvęs karinis atašė Jungtinėse Valstijose Gadi Shamni, po JAV prezidento Joe Bideno vizito „Channel 12“ sakė, kad Jungtinės Valstijos tikisi, jog mes sunaikinsime „Hamas“.

Be to, teigė G.Shamni, net jei JAV nebūtų uždegusi žalios šviesos, Izraelis neturi baigti šio karo, kol „Hamas nebus visiškai nugalėtas... ir Gaza nebus demilitarizuota“. Iki karo pabaigos turi būti grąžinti visi įkaitai, o Izraelis turi nustatyti Gazos Ruožo atstatymo sąlygas, galbūt grąžindamas Palestinos savivaldos valdymą, sakė jis.

jcs.mil nuotr./Gadi Shamni
jcs.mil nuotr./Gadi Shamni

Jis sakė, kad „Hamas“ pripažįsta, jog Izraelis turi vadovų problemą, nes neturi veiksmingų „rankų už vairo“, ir kaltina ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu už tai, kad jis neva leido išsikeroti „Hamas“, be kita ko, kviesdamas į Gazos Ruožą tiekti milijardines lėšas.

G.Shamni kalbėjo, kad karinė užduotis yra sudėtinga, bet IDF gali ją atlikti – ji turi kovotojų, ginkluotės, kovinės dvasios ir ryžto.

Jis prognozavo kad misija truks 6-8 mėnesius. „Gazos užkariavimas, Gazos kontrolės perėmimas... užtruks kelias savaites“, – sakė jis. Tada, anot jo, Izraelis turės nužudyti ir paimti į nelaisvę „Hamas“ ginkluotąsias pajėgas. „Tūkstančiai žmonių turės būti įkalinti Negeve, kad taptų derybų valiuta už daugiau kaip 200 „Hamas“ paimtų įkaitų“, – kalbėjo buvęs Izraelio gynybos pajėgų vadas Gazoje.

„Jei Izraelis paleistų [palestiniečių saugumo kalinius], kaip nori „Hamas“, tai būtų Izraelio pralaimėjimas. Tai tik paskatintų tolesnius išpuolius“, – tvirtino jis.

„Taigi pasirinkimo nėra. Žmonės, kurie kalba apie kitas galimybes – „pulti iš viršaus“, –  klysta, sakė jis. Aviacijos smūgiai yra svarbūs, tačiau, anot jo, galiausiai turi įžengti sausumos pajėgos.

 

11:29

VIDEO: Propalestinietiški protestuotojai įsiveržė į Kapitolijų, suimti daugiau kaip 300 aktyvistų

 

JAV ginkluotosios pajėgos Irake numušė du dronus, keli sąjungininkų kariai sužeisti

11:21

Amerikiečių pajėgos per praėjusią parą Irake numušė du dronus ir apgadino trečią, trečiadienį pranešė Jungtinių Valstijų centrinis štabas (CENTCOM).

Per vieną incidentą sąjungininkų kariai patyrė nedidelių sužeidimų.

CENTCOM nenurodė, kas paleido dronus, tačiau proiraniškos jėgos grasino užpulti amerikiečių karius Irake dėl Vašingtono paramos Izraeliui kare su „Hamas“.

„Per pastarąją parą JAV kariuomenė apsigynė nuo trijų dronų, buvusių netoli JAV ir koalicijos pajėgų Irake“, – sakoma CENTCOM pareiškime, kuriame minimi tarptautinės koalicijos prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS) nariai.

„Vakarų Irake JAV pajėgos susidūrė su dviem dronais, sunaikino vieną ir apgadino antrąjį, todėl koalicijos kariai patyrė nedidelių sužeidimų. Atskirai Šiaurės Irake JAV pajėgos susidorojo su vienu dronu ir jį sunaikino, sužeistųjų ir nukentėjusiųjų nebuvo“, – sakė CENTCOM.

„Šiuo metu, kai yra padidinta parengtis, mes atidžiai stebime padėtį Irake ir regione. JAV pajėgos gins JAV ir koalicijos pajėgas nuo bet kokios grėsmės“, – pridūrė štabas.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Scanpix“/AP nuotr./Dronas/Asociatyvinė nuotr.
„Scanpix“/AP nuotr./Dronas/Asociatyvinė nuotr.

 

Izraelis: naikintuvai nukovė Liaudies pasipriešinimo komitetų karinį vadą

11:02

Izraelio gynybos pajėgos pareiškė, kad per smūgius Rafoje nukovė aukšto rango organizacijų narius.

Tarp jų – Rafatas Harbas Huseinas Abu Hilalas, Liaudies pasipriešinimo komitetų, Gazos Ruožo ginkluotos grupuotės, karinio padalinio vadovas.

Per pastarąją parą buvo smogta šimtams „Hamas“ taikinių, įskaitant prieštankinių raketų paleidimo postus, tunelių šachtas, žvalgybos infrastruktūrą ir vadavietę, teigė Izraelio gynybos pajėgos.

„Per kovas buvo taikytasi į daugybę „Hamas“ teroristų, priklausančių „Nukbha“ pajėgoms, kurios vadovavo barbariškai invazijai į Gazos Ruožą supančias bendruomenes“, – sakoma pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas po Izraelio apšaudymo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas po Izraelio apšaudymo

 

Jordanija: niekas regione netiki Izraelio pasakojimu apie sprogimą ligoninėje

10:51

Jordanijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad niekas netiki Izraelio pasakojimu apie sprogimą Gazos Ruožo ligoninėje.

Aymanas Safadi NBC žurnalistui Lesteriui Holtui sakė, kad žmonės šioje pasaulio dalyje nepatikės, jog palestiniečių kovotojai atsitiktinai susprogdino al Ahli ligoninę, nebent bus atliktas nepriklausomas tyrimas.

Paklaustas, ar tiki Izraeliu, A.Safadi atsakė: „Šioje pasaulio dalyje niekas netiki šiuo pasakojimu“.

Jis tęsė: „Vienintelis būdas, kad žmonės patikėtų kitokia įvykių eiga, yra nepriklausomas tarptautinis tragedijos tyrimas, kuriame būtų pateikta tikslių įrodymų, kad tai padarė ne Izraelis.“

 

JK premjeras Izraelyje: esu su jumis prieš terorizmo blogį

10:32

Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas ketvirtadienį atvyko solidarumo vizito į Izraelį, o po to aplankys kitas regiono šalis, siekiant deeskaluoti Izraelio ir Gazos Ruuožą kontroliuojančių islamistų kovotojų „Hamas“ konfliktą,

„Aš esu Izraelyje, sielvartaujančioje šalyje. Liūdžiu kartu su jumis ir esu su jumis prieš terorizmo blogį. Šiandien ir visada“, – parašė R. Sunakas socialiniame tinkle „X“.

Jo biuras išvakarėse pranešė, kad savo vizito metu britų premjeras pabrėš, jog tarptautinė bendruomenė turi „neleisti „Hamas“ barbariškam terorizmui ir nepagarbai žmonių gyvybei tapti tolesnio konflikto eskalavimo regione katalizatoriumi“.

Izraelyje R. Sunakas susitiks su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu bei šalies prezidentu Isaacu Herzogu.

Taip pat tikimasi, kad jis reikalaus suteikti humanitarinę pagalbą palestiniečiams, kurią Londonas neseniai paskelbė padidinsiąs, ir kad Gazoje įstrigusiems britams būtų leista išvykti. Išvakarėse Izraelis leido įvežti pagalbą į Gazos Ruožą iš Egipto.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas
„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas

 

Kinija nori bendradarbiauti su Egiptu, kad stabilizuotų padėtį Artimuosiuose Rytuose

10:29

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ketvirtadienį Egipto premjerui pareiškė, jog Pekinas tikisi bendradarbiauti su jo šalimi, kad Artimuosiuose Rytuose būtų daugiau stabilumo, pranešė valstybinė kinų žiniasklaida.

Šis pareiškimas nuskambėjo tuo metu, kai šešėlį ant regiono saugumo meta Izraelio ir islamistų kovotojų „Hamas“ karas, prasidėjęs po grupuotės surengto kruvino išpuolio prieš žydų valstybę.

„Kinija nori stiprinti bendradarbiavimą su Egiptu (...) ir įnešti daugiau tikrumo ir stabilumo į regioną ir pasaulį“, – Xi Jinpingas sakė Mostafai Madbouli per susitikimą Pekine, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

„Kinija ir Egiptas yra geri draugai, turintys tuos pačius tikslus ir pasitikintys vienas kitu, taip pat geri partneriai, kartu dirbantys vystymosi ir bendros gerovės labui“, – pasak CCTV, kalbėjo prezidentas.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas
„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas

 

Libane įsiutusi minia puolė JAV ambasadą

10:24

Neramumai Vidurio Rytuose tęsiasi. Trečiadienį Libane įsiutusi minia užpuolė JAV ambasadą.

VIDEO: Libane įsiutusi minia puolė JAV ambasadą

 

09:52

VIDEO: Kaip dabar atrodo Gaza

 

Per Izraelio smūgį žuvo pirmoji moteris „Hamas“ politiniame biure

09:41

Su „Hamas“ susijusi Gazos žiniasklaida pranešė, kad per Izraelio oro smūgį žuvo „Hamas“ įkūrėjo Abdelio Azizo al-Rantisi našlė Jamila al-Shanti. Ji buvo ir pirmoji moteris, išrinkta į grupuotės politinį biurą.

Pranešimuose nepateikiama jokios informacijos apie smūgio vietą, tik teigiama, kad jis įvyko auštant.

J.al-Shanti 2021 m. tapo pirmąja moterimi, išrinkta į „Hamas“ politinį biurą – aukščiausią sprendimų priėmimo organą.

Jos vyras žuvo 2004 m. per Izraelio oro smūgį antrosios intifados metu.

 

Rusija siunčia kviečius, cukrų ir makaronus į Gazos Ruožą

09:35

Rusija ketvirtadienį išsiuntė 27 tonas humanitarinės pagalbos, skirtos Gazos Ruožo civiliams gyventojams, kuri turi pasiekti juos iš Egipto, pranešė rusų nepaprastųjų situacijų ministerija.

„Specialus lėktuvas iš netoli Maskvos esančio Ramenskojės oro uosto išskrido į El Arišą Egipte. Rusijos humanitarinė pagalba bus perduota Egipto Raudonajam Pusmėnuliui ir išsiųsta į Gazos Ruožą“, – pareiškė viceministras Ilja Denisovas.

I. Denisovas sakė, kad pagalbą sudaro kviečiai, cukrus ir makaronai. 

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pristatė susitarimą, pagal kurį į Gazos Ruožą, kur milijonas žmonių paliko savo namus dėl Izraelio antskrydžių, bus įleista žūtbūt reikalinga humanitarinė pagalba.

Po tiesioginių derybų Izraelyje ir diplomatinių pokalbių telefonu su Egiptu J. Bidenas sakė, kad nuo penktadienio per perėją iš Egipto į Gazos Ruožą bus leista įvažiuoti ribotam sunkvežimių skaičiui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas po Izraelio apšaudymo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas po Izraelio apšaudymo

 

Izraelio oro pajėgos smogė kariuomenės pozicijoms Sirijoje

09:33

Izraelis trečiadienį smogė Sirijos kariuomenės pozicijoms karo draskomos šalies pietuose, pranešė padėtį stebinti nevyriausybinė organizacija.

„Po Izraelio smūgio Sirijos kariuomenės pozicijoms Kuneitros provincijoje pasigirdo sprogimų garsai“, – pranešė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), turinti platų šaltinių Sirijoje tinklą.

Nevyriausybinė organizacija teigė, kad Golano aukštumose taip pat pasigirdo sprogimų garsai, tačiau nenurodė jų šaltinio.

Organizacijos teigimu, smūgis Kuneitroje padarė materialinės žalos.

Šis reidas sutampa su Izraelio kariuomenės pranešimu socialiniame tinkle „X“ apie smūgius prieš „Hezbollah“ pozicijas Libane, kuris ribojasi su Golano aukštumomis. „Hezbollah“ yra Sirijos režimo sąjungininkė ir Izraelio priešė.

Nuo karo pradžios, kurį sukėlė beprecedentis „Hamas“ kovotojų išpuolis prieš Izraelį spalio 7 dieną, „Hezbollah“ kovotojų ir Izraelio kariuomenės susirėmimų Izraelio ir Libano pasienio zonoje taip pat padaugėjo.

Per susirėmimus palei Izraelio ir Libano sieną libaniečių pusėje žuvo mažiausiai 18 žmonių.

Dauguma žuvusiųjų – kovotojai, įskaitant 10 „Hezbollah“ narių, „Reuters“ žurnalistą ir du civilius.

Izraelio pusėje žuvo mažiausiai trys žmonės. 

Propalestinietiški protestuotojai įsiveržė į Kapitolijų

09:11

Trečiadienį Vašingtone, Kapitolijaus kalvoje, šimtai palestiniečius remiančių demonstrantų užplūdo Cannono rotondą ir reikalavo nutraukti ugnį tarp Izraelio ir „Hamas“.

Filmuotoje medžiagoje iš pastato vidaus matyti, kaip didelė grupė skanduoja „Paliaubos dabar!“ ir ragina Kongresą reikalauti, kad Izraelis nutrauktų kovas. Protestuotojai vilkėjo juodus marškinėlius su užrašu „Žydai sako: „Nutraukti ugnį dabar!“.

Grupė „Žydų balsas už taiką“ (angl. Jewish Voice for Peace) savo įraše socialiniame tinkle X teigė, kad daugiau nei 350 demonstrantų, įskaitant dvi dešimtis rabinų, buvo didžiojoje rotondoje, o tūkstančiai kitų protestavo lauke.

picture alliance / Consolidated News Photos/Protestuotojai įsiveržė į Kapitolijų
picture alliance / Consolidated News Photos/Protestuotojai įsiveržė į Kapitolijų

JAV Kapitolijaus policija sakė, kad demonstracijos Kongreso pastatų viduje neleidžiamos, ir stengėsi išvaikyti minią. Kapitolijaus policija sakė įspėjo protestuotojus nutraukti demonstraciją ir „kai jie nepakluso, pradėjome juos areštuoti“.

Policija teigė, kad per protestą Kapitolijaus kalvoje buvo suimta apie 300 demonstrantų, įskaitant mažiausiai tris, kuriems buvo pateikti kaltinimai dėl policijos pareigūno užpuolimo per demonstracijas.

Demonstrantams bus pateikti kaltinimai dėl neteisėto protesto Parlamento rūmų administraciniame pastate.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: Propalestinietiški protestuotojai įsiveržė į Kapitolijų
VIDEO: Į Kapitolijų prasiveržę protestuotojai reikalavo paliaubų kare tarp Izraelio ir „Hamas“

 

Ekspertai: „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį metu naudojo ginklus iš Šiaurės Korėjos

08:25

Spalio 7 d. „Hamas“ ginkluoti kovotojai per išpuolį prieš Izraelį tikriausiai šaudė iš Šiaurės Korėjos ginklų, rodo teroristų vaizdo įrašas ir Izraelio konfiskuoti ginklai, nors Pchenjanas ir neigia, kad parduoda ginklus kovotojų grupuotei.

Vaizdo įrašą analizavo du Šiaurės Korėjos ginklų ekspertai. Kartu su „Associated Press“ atlikta mūšio lauke užfiksuotų ginklų analize ir Pietų Korėjos karinės žvalgybos duomenimis, vaizdo įrašas rodo, kad „Hamas“ naudojo reaktyvinę granatą F-7 – nuo peties šaudomą ginklą, kurį kovotojai paprastai naudoja prieš šarvuotas transporto priemones.

Šie įrodymai nušviečia miglotą neteisėtų ginklų siuntų pasaulį, kuriuo naudojasi nuo sankcijų kenčianti Šiaurės Korėja, finansuodama savo ginklų programas.

Reaktyviniai granatsvaidžiai šaudo viena kovine galvute ir gali būti greitai perkraunami, todėl jie yra vertingas ginklas partizanų pajėgoms vykstant susirėmimams su sunkiosiomis transporto priemonėmis. F-7 buvo užfiksuota Sirijoje, Irake, Libane ir Gazos ruože, sako N.R.Jenzen-Jonesas, ginkluotės ekspertas, dirbantis konsultacinės bendrovės „Armament Research Services“ direktoriumi.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ išpuolio prieš Izraelį metu naudojo ginklus iš Šiaurės Korėjos
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ išpuolio prieš Izraelį metu naudojo ginklus iš Šiaurės Korėjos

„Šiaurės Korėja jau seniai remia palestiniečių kovotojų grupuotes, jos ginklai jau anksčiau buvo užfiksuoti tarp uždraustų tiekimų“, – N. R. Jenzen-Jonesas sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Organizacija „Hamas“ yra paskelbusi savo treniruočių nuotraukų, kuriose matyti kovotojai su ginklu, turinčiu reaktyvinę granatą su išskirtine raudona juosta per kovinę galvutę ir kitais konstrukciniais elementais, atitinkančiais F-7, sako Mattas Schroederis, „Small Arms Survey“ vyresnysis tyrėjas, parašęs vadovą apie Pchenjano lengvuosius ginklus.

„Šiaurės Korėjos ginklai ir „Hamas“ nestebina“, – sako M.Schroederis.

Egiptas paskelbė apie pagalbos koridorių į Gazos Ruožą per Rafos sienos perėją

07:00

Egiptas ketvirtadienį paskelbė, kad humanitarinė pagalba į Gazos Ruožą per Rafos perėją bus gabenama tvariai, šimtams pagalbos sunkvežimių laukiant prie Izraelio bombarduojamo anklavo vartų.

AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

„Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi ir JAV prezidentas Joe Bidenas susitarė dėl tvaraus humanitarinės pagalbos tiekimo į Gazos Ruožą per Rafos terminalą“, – sakoma prezidento atstovo spaudai Ahmedo Fahmy pareiškime, nenurodant datos.

J.Bidenas: Egipto prezidentas sutiko atverti Gazos Ruožo sienos perėjimo punktą

06:37

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi sutiko atidaryti vienintelę Izraelio nekontroliuojamą sienos perėją su Gazos Ruožu, kad per ją galėtų pravažiuoti pirmoji humanitarinės pagalbos sunkvežimių grupė, trečiadienį pranešė JAV prezidentas Joe Bidenas. 

„Jis sutiko (...) pradžioje praleisti iki 20 sunkvežimių“, –  lėktuve „Air Force One“ sakė JAV prezidentas, grįždamas iš vizito Izraelyje, kur pareiškė solidarumą dėl spalio 7-osios „Hamas“ išpuolių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abdel Fattahas al Sisi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abdel Fattahas al Sisi

Pasak J.Bideno, tikėtina, kad sunkvežimiais gabenamos pagalbos gali tekti palaukti iki penktadienio, prireikus remontuoti prie sienos perėjos esantį kelią.

„Jie ketina sutaisyti kelią. Jie turi užpildyti duobes, kad šie sunkvežimiai galėtų pravažiuoti. Jie tikisi, kad tai rytoj užtruks apie aštuonias valandas“, – sakė jis.

JAV prezidentas sakė, kad pirmieji 20 sunkvežimių bus skirti išbandyti pagalbos skirstymo sistemą, neleidžiant Gazos Ruožą kontroliuojančiai palestiniečių kovotojų organizacijai „Hamas“ gauti naudos, sakė JAV prezidentas.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Izraelis smogė „Hezbollah“ taikiniams Libane

06:21

Izraelio kariuomenė teigia atakavusi teroristinės organizacijos „Hezbollah“ karinius taikinius pasienio su Libanu teritorijoje, praneša „The Times of Israel“.

Tarp taikinių buvo karinis stebėjimo postas, iš kurio trečiadienį buvo paleista valdomoji prieštankinė raketa į šiaurinį Roš Hanikros miestą, teigia kariškiai.

VIDEO: Izraelis smogė „Hezbollah“ taikiniams Libane

Izraelio gynybos pajėgos priduria, kad smūgiai buvo suduoti reaguojant į praėjusios dienos Izraelio apšaudymo incidentus.

Izraelio šiaurinė siena „įkaito“ vykstant karui su „Hamas“ Gazos Ruože. Trečiadienį tęsiantis susirėmimams pasienyje, iš Libano į šiaurinius Izraelio miestus buvo paleistos raketos, o „Hezbollah“ teroristinė grupuotė atakavo kelis Izraelio kariuomenės postus pasienyje.

IDF duomenimis, iš Libano buvo paleistos devynios raketos, kurios įjungė sirenas Kirjat Šmonoje ir keliose aplinkinėse bendruomenėse. IDF teigė, kad keturias jų perėmė priešlėktuvinės gynybos sistema „Iron Dome“.

Mažiausiai viena raketa nukrito šiauriniame mieste, tačiau jokių sužeidimų ar žalos nepadarė.

Prieš pat raketų sirenas IDF pranešė, kad vienas iš jos tankų apšaudė dvi prieštankinių valdomų raketų (ATGM) paleidimo pozicijas pietų Libane, kur kariuomenė nustatė bandymą įvykdyti išpuolį.

Vėliau, trečiadienį, IDF pranešė, kad įvykdė bepiločio lėktuvo smūgį prieš teroristų būrį, iš Libano šaudžiusių minosvaidžius pasienyje esančiame Malkijos rajone.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas