Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 15 /2022 07 16

Atakuotas Dnipras, žuvo trys žmonės, 15 sužeistų

Ketvirtadienį Ukrainą sukrėtė dar vienas kruvinas Rusijos išpuolis – raketų ataka centriniame Ukrainos mieste Vinycioje nusinešė daugiau nei dvi dešimtis gyvybių, tarp jų ir trijų vaikų. Ukraina, savo ruožtu, toliau sėkmingai atakuoja Rusijos kariuomenės amunicijos sandėlius ir karines bazes.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Ketvirtadienį per Rusijos raketų ataką Vinycioje žuvo daugiau nei 20 žmonių
  • Mirė Paulas Urey, Rusijos pajėgų į nelaisvę Donecke paimtas JK pilietis
  • ESBO patvirtino, kad Rusija naudoja uždraustus ginklus
  • V.Putinas pasirašė įsakymą, leidžiantį pajungti ekonomiką karo reikmėms
  • V.Zelenskis sako, kad Rusija nuo karo pradžios pagrobė daugiau kaip 200 000 vaikų

Svarbiausias ketvirtadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

07:44

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

Po Rusijos apšaudymo Vinycioje keturių žmonių būklė kritinė, dar keturi dingę be žinios

00:55

Po Rusijos apšaudymo Vinycioje keturi žmonės yra kritinės būklės ligoninėje, dar keturi dingo be žinios, vakariniame kreipimesi sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Iš viso medicininės pagalbos kreipėsi beveik du šimtai žmonių. Deja, dabar keturių žmonių būklė yra kritinė. Dingusių asmenų sąraše tebėra keturi piliečiai. Viskas daroma vietoje, kad būtų išsiaiškintas jų likimas. Iki šiol žuvusiųjų sąraše liko 23“, – sakė prezidentas.

V.Zelenskis pakomentavo ir penktadienio smūgį Mykolajivui.

„Buvo sugriauti dviejų institutų – pedagoginio ir laivų statybos – pastatai. Normalioje žmonių kalboje nėra žodžių, kuriais būtų galima apibūdinti būklę, iki kurios išsigimė Rusijos valdžia. Tai dvigubas nusikaltimas – sunaikinti pedagogines įstaigas, kad neliktų švietimo įstaigų ir nebūtų galima parengti naujų mokytojų“, – sakė V.Zelenskis.

„Svarbiausia, kad išsaugosime savo žmogiškumą ir pilietiškumą. Tačiau Rusijos visuomenė, kurioje tiek daug žudikų ir egzekutorių, liks paralyžiuota visai kartai, ir dėl savo pačių kaltės“, – pabrėžė jis.

V.Zelenskis: JAV padės Ukrainai plėsti karinės aviacijos pajėgumus

00:34

JAV gynybos biudžete numatyta papildoma pagalba Ukrainai, visų pirma siekiant išplėsti jos karinės aviacijos pajėgumus, vaizdo kreipimesi sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, skelbia „Unian“.

Jis pažymėjo, kad JAV rengia naujų finansinių metų gynybos biudžetą, kuriame numatyta papildoma parama Ukrainai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Visų pirma kalbame apie mūsų karinės aviacijos pajėgumų plėtrą. Ši ir kita JAV pagalba mūsų valstybei gerokai sustiprins mūsų gynybinius pajėgumus“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Jis padėkojo JAV už paramą Ukrainai.

„Vien per pastarąsias dvi savaites į Ukrainos biudžetą iš JAV buvo pervesta 3 mlrd. dolerių. Tai leidžia mums patenkinti dabartinius ukrainiečių socialinius poreikius“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Jis pridūrė, kad „Amerika yra tikra pasaulio laisvės gynimo lyderė“.

Atakuotas Dnipras, žuvo trys žmonės

23:39

Dnipro karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenka pranešė, kad raketos pataikė į pramonės įmonę ir šalia jos esančią judrią gatvę Dnipre.

Jis teigia, kad išpuolis nusinešė 3 žmonių gyvybes, dar 15 buvo sužeista.

 

Rusijos derybininkas atmetė taikos derybų su Ukraina galimybę

23:04

Taikos derybose su Kyjivu dalyvavęs Rusijos įstatymų leidėjas Leonidas Sluckis sakė, kad susitarimai dėl grūdų eksporto iš Ukrainos neskatins Rusijos atnaujinti derybų su Ukraina dėl galimo ugnies nutraukimo, rašo „Deutsche Welle“.

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad Rusijos pasiūlymus atnaujinti grūdų eksportą iš Ukrainos derybininkai „iš esmės palaikė“ per anksčiau šią savaitę Stambule vykusias derybas.

Rusija apšaudė Slovjanską kasetiniais šaudmenimis, žuvo žmogus

22:08

Rusijos užpuolikai apšaudė Slovjanską Donecko srityje kasetiniais sviediniais iš raketų paleidimo įrenginių MLRS, dėl to žuvo žmonių, pranešė Slovjansko miesto meras Vadimas Liachas.

„Šiandien, liepos 15 d., Slovjanskas vėl buvo apšaudytas iš raketų MLRS kasetiniais sviediniais. Vienas žmogus žuvo. Sužeistųjų skaičius tikslinamas“, – pažymima pranešime.
 

Rusai puolė Kremenčuką ir Dniprą

22:06

Penktadienio vakarą, Rusijos okupantai smogė Poltavos srities Kremenčuko miestui ir Dnipro miestui.

Rusijos pajėgos puolė po oro pavojaus signalo, kuris tęsėsi nuo 19:51 iki 21:27 val. 

Tuo pat metu Dnipro srityje buvo pranešta apie galingus sprogimus, po kurių danguje buvo pastebėti juodi debesys. 

Dniepro meras Borisas Filatovas 21.10 val. perspėjo gyventojus: „Neišeikite iš slėptuvių“. Oro pavojaus signalas mieste ir regione buvo paskelbtas iki 21.26 val.

ESBO patvirtino, kad rusai prievartavo ir žudė vaikus kare Ukrainoje

22:02

Antrojoje ESBO Maskvos mechanizmo ataskaitoje, kurioje buvo sudaryta ekspertų misija Rusijos invazijos į Ukrainą pasekmėms ištirti, patvirtinta, kad Rusijos kariuomenė ne kartą naudojo seksualinę prievartą, taip pat masiškai žudė civilius gyventojus, įskaitant vaikus. 

JAV ambasadorius prie ESBO Michaelas Carpenteris sakė, kad antrąją ESBO ataskaitą, apimančią laikotarpį nuo balandžio 1 d. iki birželio 25 d., „skaityti buvo kankinamai sunku“. Jis citavo ataskaitos ištraukas, kuriose patvirtinama, kad Rusijos kariškiai Ukrainos miestuose naudojo seksualinę prievartą.

„Rusijos žiaurumų mastas yra milžiniškas. Pavyzdžiui, misija nurodė „daugybę“ pranešimų apie Rusijos kariškių vykdomus moterų ir mergaičių prievartavimus ir seksualinį smurtą. Ataskaitoje minimas 23 metų Karinos Eršovos atvejis Bučoje, kurią pagrobė, išprievartavo, kankino ir galiausiai nušovė Rusijos kariai.

Ataskaitoje taip pat minimas žmogaus teisių komisarės Denisovos pranešimas apie tai, kad 25 14-24 metų merginos buvo laikomos Bučos rūsyje ir grupiniu būdu prievartaujamos Rusijos karių, dėl to devynios iš jų pastojo.  Ataskaitoje taip pat teigiama, kad Rusijos kariškiai seksualiai prievartavo vienerių metų berniuką, o 78 metų moterį išprievartavo“, – sakė M.Carpenteris. 

Rusai smogė Bachmuto miesto centrui, yra nukentėjusiųjų

21:57

Rusijos pajėgos pradėjo raketų ataką prieš Bachmuto centrą, per kurią nukentėjo žmonės, pranešė Ukrainos nacionalinė policija.

„Rusijos kariai smogė iš daugkartinių raketų paleidimo sistemos „Uragan“. Preliminariai jie paleido vieną raketą į centrinį turgų ir dar dvi į gyvenamąjį rajoną“, – sakoma pranešime.
 

Per pastarąją savaitę Ukrainos smūgiai sunaikino daugiau kaip 30 Rusijos karinių objektų

21:53

Per pastarąsias savaites Ukrainos pajėgų raketų smūgiai sunaikino daugiau kaip 30 Rusijos karinių logistikos centrų ir gerokai sumažino Rusijos puolimo potencialą, penktadienį pareiškė Ukrainos gynybos ministerijos atstovas spaudai.

Pareigūnas Oleksandras Motuzianykas pabrėžė amerikiečių raketų sistemų HIMARS, vienos iš kelių tipų tolimojo nuotolio ginklų, kuriuos Vakarai tiekia į pagalbą Ukrainai kovoje su Rusijos pajėgomis, vaidmenį.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenės naudojamos HIMARS sistemos
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenės naudojamos HIMARS sistemos

„Per pastarąsias savaites buvo sunaikinta daugiau kaip 30 priešo karinės logistikos objektų, dėl to gerokai sumažėjo Rusijos pajėgų puolimo potencialas“, – per nacionalinę televiziją sakė O.Motuzianykas.

Be to, O.Motuzianykas agentūrai „Reuters“ sakė, kad 30 objektų buvo sunaikinti daugkartinio paleidimo raketų sistemomis, įskaitant HIMARS.

O.Motuzianykas taip pat sakė, kad tik 30 proc. Rusijos smūgių buvo suduota į karinius taikinius, o likusieji pataikė į civilinius objektus. 

Ukraina teigia, kad beveik 70 proc. Rusijos raketų smūgių nukreipti į civilius objektus

21:13

Ukrainos gynybos ministerija pareiškė, kad iki 70 proc. Rusijos raketų atakų sąmoningai nukreipiamos į „taikius“ Ukrainos miestus, po neseniai įvykdytų smūgių, įskaitant šią savaitę įvykdytą smūgį į perpildytą Vinicos miesto centrą, per kurį žuvo 23 žmonės, įskaitant tris vaikus.

„Vakarykštė klastinga nusikalstama raketų ataka prieš taikaus Ukrainos miesto centrą yra dar vienas visiškai įrodyto Rusijos genocido prieš Ukrainą faktas.

Tai ukrainiečių kaip tautos naikinimas, tai bandymas palaužti ukrainiečių dvasią ir sumažinti jų pasipriešinimo lygį“, - sakė Ukrainos gynybos ministerijos atstovas spaudai Oleksandras Motuzianykas, kurio žodžius cituja „Ukrinform“.

Pasak jo, tik 30 proc. visų Rusijos pajėgų atakų buvo nukreiptos į karinius objektus, o likusios atakos buvo nukreiptos į taikius miestus, tokius kaip Mariupolis, Zaporižia ir Mykolajivas.

Rusiją reikia pripažinti „teroristine valstybe“, ragino jis.

Generalinis štabas: Ukrainos kovotojai rytuose atrėmė kelis Rusijos pajėgų išpuolius

19:47

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai atrėmė kelis Rusijos užpuolikų išpuolius rytuose, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Ukrainos kariai vėl sėkmingai atrėmė puolimą, kurio metu okupantai bandė užimti Bogorodičnę“, – pranešė Generalinis štabas.

Skelbiama, kad Donecko kryptimi Rusijos kariuomenė tam tikruose rajonuose intensyviau naudojo aviaciją, statinę ir raketinę artileriją, siekdama išplėsti laikinai užimtą teritoriją ir pasiekti Donecko srities administracinę sieną.

„Okupantai bandė perimti kelio Bachmutas-Lysičanskas ruožo kontrolę. Jie vykdė šturmo veiksmus Nagornio ir Belohorivkos kryptimi. Ukrainos kariai ugnimi sustabdė visus šiuos absurdiškus priešo bandymus ir nustūmė juos atgal“, – pažymima operatyvinėje informacijoje.

Rusai taip pat kelis kartus nesėkmingai bandė pagerinti savo taktines pozicijas Nikolajevkos-Spornoje, Myronivkos-Uglegorskos TPP ir Vidrodženije-Veršinos kryptimis.

„Dėl to okupantai patyrė nuostolių ir atsitraukė“, – pranešė Generalinis štabas.

Kurachovkos, Novopavlovsko ir Zaporižios kryptimis priešas artilerijos ugnimi apšaudė Novomichailovkos, Pavlovkos, Prečistovkos, Novopolo, Mirnės ir Mažojo Ščerbakio gyvenviečių rajonus.

„Bandymas pagerinti taktinę padėtį kryptimis Solodkoje-Vodianojė, Vladimirovka-Vodianojė, Egorivka-Pavlovka baigėsi dideliais rusų okupantų nuostoliais. Apšaudomi Ukrainos karių, priešo pajėgų likučiai pasitraukė“, – pranešė Generalinis štabas.

Pietinio Bugo kryptimi Rusijos pajėgos apšaudo ukrainiečių pozicijas iš tankų, pabūklų ir raketinės artilerijos palei sąlyčio liniją. Ji bando vykdyti oro žvalgybą bepiločiais orlaiviais.

Pranešama, kad Juodojoje jūroje budi trys didelio tikslumo rusų ginkluotės transporteriai.

Be to, rašo Generalinis štabas, Rusijos pajėgos turi iki keturių batalionų taktinių grupių Briansko ir Kursko sričių pasienio rajonuose, kad pademonstruotų savo buvimą ir suvaržytų gynybos pajėgų veiksmus Siversko kryptimi. Taip par skelbiama, kad Rusijos pajėgos apšaudė ukrainiečių pozicijas netoli Kučerovkos ir Pokrovkos Sumų regione.

V.Zelenskis: Ukraina daro viską, kad nubaustų visus atsakingus už Vinycios ir Mykolajivo apšaudymą

19:42

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažymi, kad Ukraina daro viską, kad nubaustų visus asmenis, atsakingus už tai, kad Rusija apšaudė Vinycios centrą ir du universitetus Mykolajive.

„Aiškinamės kiekvienos raketų atakos mūsų valstybės teritorijoje detales. Teroristai bus visiškai atsakingi už viską, ką jie daro“, – „Telegram“ kanale rašė prezidentas.

V.Zelenskis priminė, kad Vinycioje žuvo 23 žmonės, trys iš jų – vaikai. Dar 197 nukentėjusieji kreipėsi pagalbos, o 11 žmonių vis dar laikomi dingusiais be žinios.

Mykolajive taip pat įvyko 4 smūgiai Pedagoginio universiteto mokymo pastate. Du žmonės buvo sužeisti. Dar 4 smūgiai pataikė į Admirolo Makarovo nacionalinio laivų statybos universiteto pastatą.

„Mūsų bendras didelis skausmas. Rusija elgiasi kaip teroristinė valstybė, šaudydama į civilius gyventojus. Padarysime viską, kad surastume ir nubaustume tuos, kurie duoda nusikalstamus nurodymus, ir tuos, kurie juos vykdo“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Į Ukrainą atvyko pirmosios daugkartinio paleidimo raketų sistemos M270

19:13

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pranešė, kad į šalį atgabentos pirmosios daugkartinio paleidimo raketų sistemos M270.

„Ukrainos „ilgosios rankos“ šeima pasipildė: atvyko pirmieji MLRS M270! Jie bus gera kompanija #HIMARS mūšio lauke. Dėkojame mūsų partneriams. Jokio pasigailėjimo priešui“, – tviteryje rašė ministras.

 

Rusija intensyvina išpuolius prieš civilius gyventojus, teigia aukščiausio rango Ukrainos pareigūnas

19:11

Aukšto rango Ukrainos pareigūnas apkaltino Rusiją sąmoningai didinant mirtinų išpuolių prieš civilius taikinius skaičių po neseniai įvykdytų raketų smūgių, įskaitant šios savaitės raketų smūgį į perpildytą Vinycios miesto centrą, per kurį žuvo 23 žmonės, įskaitant tris vaikus.

Ukrainos nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas laikraščiui „The Guardian“ sakė, kad Rusijos smūgių stebėsena rodo, jog pastarosiomis savaitėmis vis daugiau dėmesio skiriama Ukrainos civiliams gyventojams terorizuoti.

„Turime sistemą, skirtą stebėti ir sekti visus oro antskrydžius ir kitas atakas mūsų šalyje, ir pastaruoju metu pastebėjome tendenciją naikinti vis daugiau civilių taikinių. Jie nusprendė terorizuoti civilius gyventojus. Tai ne mano emocijos, o tai, ką mums sako mūsų stebėsena“, – sakė O.Danilovas.

EK pasiūlė naujausią sankcijų Maskvai paketą

18:39

ES vykdomoji valdžia oficialiai pasiūlė naujausią sankcijų Maskvai paketą, įskaitant draudimą importuoti rusišką auksą, rašo „The Guardian“.

Naujosios priemonės, kurias pareigūnai privačiai vadina „šeštuoju su puse“ sankcijų rinkiniu, nes, palyginti su ankstesniais sankcijų raundais, jų taikymo sritis yra ribota, laikomos „palaikymo ir suderinimo paketu“, teigė Europos Komisija.

Šiuo paketu „bus sustiprintas ES sankcijų suderinimas su mūsų G7 partnerių sankcijomis“ ir „sugriežtinti ataskaitų teikimo reikalavimai, siekiant sugriežtinti ES turto įšaldymą“, sakoma jos pareiškime.

Numatoma nustatyti naujus apribojimus Rusijos importuojamoms prekėms, kurios gali būti naudojamos kariniais tikslais, įskaitant chemines medžiagas ir mašinas.

Komisija taip pat iš dalies pakeis galiojančias sankcijas, siekdama užtikrinti, kad jos nesutrikdytų Rusijos maisto produktų ir grūdų eksporto.

JK iškvietė Rusijos ambasadorių dėl rusų okupuotoje teritorijoje mirusio brito

17:32

Jungtinė Karalystė iškvietė Rusijos ambasadorių Londone Andrejų Keliną, kad išreikštų „gilų susirūpinimą“ dėl pranešimų apie britų humanitarinės pagalbos darbuotojo mirtį.

„Esu sukrėsta išgirdusi pranešimus apie britų humanitarinės pagalbos darbuotojo Paul Urey mirtį, kai jis buvo sulaikytas Rusijos įgalioto asmens Ukrainoje. Rusija turi prisiimti visą atsakomybę už tai“, - pareiškime teigė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

Rusija įvedė sankcijas 384 Japonijos įstatymų leidėjams

17:25

Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad įvedė sankcijas 384 Japonijos parlamento Atstovų rūmų nariams, skelbia „Deutsche Welle“.

Nuo ketvirtadienio jiems uždrausta atvykti į Rusiją dėl, ministerijos teigimu, „nedraugiškos antirusiškos pozicijos“.

Konkrečiai 384 parlamento nariai įtariami „nepagrįstais kaltinimais mūsų šaliai specialiosios karinės operacijos Ukrainoje konkurse“, sakoma ministerijos pareiškime.

Pasak Rusijos užsienio reikalų ministerijos, naujausias Rusijos žingsnis buvo susijęs su sankcijomis, kurias Japonija pritaikė didelei grupei Rusijos deputatų.

Mykolajive tęsiasi gelbėjimo operacijos, sužeistųjų skaičius išaugo iki keturių

17:06

Ukrainos pietiniame Mykolajivo mieste tęsiasi gelbėjimo operacijos po raketų atakos, per kurią buvo sužeisti keturi žmonės, informavo Mykolajivo srities tarybos vadovė Hanna Zamazejeva.

Mažiausiai 10 raketų buvo nukreiptos į du universitetus ir civilinės infrastruktūros objektus, „Telegram“ kanale pranešė H.Zamazejeva. Buvo apgadinti gyvenamieji pastatai.

Visi sužeistieji buvo nuvežti į medicinos įstaigas, kur jiems bus suteikta pagalba.

Smūgiai buvo suduoti apie 7.50 val. vietos laiku, kai „gatvėse buvo daug žmonių“, anksčiau „Telegram“ sakė meras Oleksandras Senkevičius.

Atakuotas Kramatorskas

16:24

Rusijos pajėgos raketomis atakavo Kramatorską Donecko srityje, pranešė Kramatorsko meras Oleksandras Hončarenko.

„Dar vienas raketų smūgis Kramatorske. Preliminariai aukų nėra“, – pažymėjo O.Hončarenko.

Jis pridūrė, kad įvykio vietoje dirba sprogmenų specialistai ir gelbėtojai.

Gynybos ministras sako, kad didžiausi nuostoliai patirti gegužę: „Tai buvo beprotiškas spaudimas“

16:00

„Turiu duomenis, bet negaliu jų skelbti, kad nesuteikčiau priešui informacijos. Galiu pasakyti, kad jie gerokai skiriasi nuo didžiulių priešo nuostolių. Didžiausi nuostoliai buvo patirti gegužės mėnesį“, – kalbėdamas apie Ukrainos pajėgų nuostolius BBC sakė šalies gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Anot jo, būtent tuo metu padėtis buvo pati sudėtingiausia: „Tada priešo pranašumas buvo didžiausias, ypač Donbaso kryptimi – vienu metu jie panaudojo iki tūkstančio artilerijos sviedinių. Tai buvo beprotiškas spaudimas, ir mes neturėjome galimybės į jį atsakyti: neturėjome tiek šovinių. Deja, gegužę per dieną žūdavo iki šimto vaikinų ir merginų, iki 300–400 būdavo sužeista“.

„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Tačiau, anot jo, įgijusios 155 mm kalibro ginklų Ukrainos pajėgos situaciją pakeitė. Pasak O.Reznikovo, tą padaryti padėjo įvairios haubicos. 

„Ir kai atvyko gerai žinomi HIMARS – žinote, kai mes tikrai, labai aiškiai pataikėme į jų sandėlius ir valdymo centrus – tai pradeda labai keisti mūšio vaizdą. Ir tikiuosi papildomų HIMARS, papildomų M-270 MLRS, iš kurių trys jau atkeliavo <...>“, – sakė ministras.

Kiek anksčiau Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar nurodė, kad Ukraina iki karo pabaigos neatskleis oficialaus karių aukų skaičiaus.

Ketvirtadienį vakare socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pranešime H.Maliar teigė, kad duomenys nepateikiami dėl galimos žalos, kurią galimai padarytų duomenų panaudojimas tolesnei Rusijos analizei ir strategijai.

V.Putinas atleido Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovą D.Rogoziną

15:28

Rusijos prezidentas V.Putinas atleido iš pareigų šalies kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovą Dmitrijų Rogoziną, sakoma penktadienį paskelbtame Kremliaus dekrete.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./ Dmitrijus Rogozinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./ Dmitrijus Rogozinas

Dekrete nurodyta atleisti D.Rogoziną „iš valstybinės kosmoso korporacijos „Roskosmos“ generalinio direktoriaus pareigų“.

Jį šiame poste keičia postą paliekantis ministro pirmininko pavaduotojas Jurijus Borisovas.

Per Rusijos ataką Mykolajive buvo sužeisti 4 žmonės

15:09

Pasak regiono tarybos vadovės Hannos Zamazejevos, per Rusijos raketų smūgį Mykolajive buvo sužeisti 4 žmonės. 

Anot jos, tarp sužeistųjų vaikų nebuvo, visi nukentėjusieji nuvežti į gydymo įstaigas ir jiems teikiama būtina pagalba.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Raketomis apšaudytas Mykolajivas
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Raketomis apšaudytas Mykolajivas

 

Rusija: netrukus bus parengtas „galutinis dokumentas“ dėl Ukrainos grūdų eksporto

14:42

Rusijos gynybos ministerija penktadienį pareiškė, kad po šią savaitę Turkijoje vykusių derybų su Kyjivu bus parengtas „galutinis dokumentas“, skirtas atblokuoti grūdų eksportą iš Ukrainos uostų.

„Netrukus bus baigtas darbas rengiant galutinį dokumentą dėl „Juodosios jūros iniciatyvos“, – valstybinės televizijos eteryje sakė Gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

Kaip skelbta anksčiau, Rusija ir Ukraina trečiadienį pasiekė reikšmingą pažangą per savo pirmąsias nuo kovo tiesiogines derybas, tardamosi dėl galimybių sumažinti pasaulinę apsirūpinimo maistu krizę dėl blokuojamo grūdų eksporto per Juodąją jūrą.

Svarbus susitikimas, įvykęs Stambule dalyvaujant Jungtinių Tautų ir Turkijos pareigūnams, truko ilgiau kaip tris valandas. Šalys susitarė vėl susitikti Turkijoje kitą savaitę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos grūdai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos grūdai

Ukraina yra gyvybiškai svarbi javų, įskaitant kviečius, miežius ir kukurūzus, eksportuotoja ir tiekdavo beveik pusę pasaulio rinkose parduodamo saulėgrąžų aliejaus, bet šių prekių gabenimas buvo sutrikdytas Rusijai vasarį įsiveržus į kaimyninę šalį.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas sakė, kad derybos tapo „vilties spinduliu, jog žmonių kančios ir badas visame pasaulyje bus sumažinti“, bet perspėjo, kad nors jis nusiteikęs optimistiškai, susitarimas „dar nėra visiškai sudarytas“.

Turkijos gynybos ministras užsiminė, kad galutinis susitarimas gali būti paskelbtas per kitą derybų ratą.

„Per susitikimą, kuris bus surengtas kitą savaitę, dar kartą bus išnagrinėtos visos detalės ir darbas, kurį atlikome, bus pasirašytas“, – sakoma ministro Hulusi Akaro pranešime.

Apie tai plačiau skaitykite ČIA.

Nustatytos 19 aukų iš 23, vakar žuvusių per Rusijos ataką Vinycioje, tapatybės

14:17

Nacionalinės policijos vadovas Ihoris Klymenko feisbuke rašo, kad pareigūnai nustatė 19 aukų iš 23, vakar žuvusių per Rusijos ataką Vinycioje, tapatybes. Tarp žuvusiųjų – 4 metų mergaitė ir 7 bei 8 metų berniukai.  

Atakos metu vienas iš berniukų buvo apžiūrimas medicinos centre, jis žuvo kartu su mama. 


„Kitas laukė tėčio stovėjusiame automobilyje ir pateko į ugnies spąstus. Berniuko tėvas nenukentėjo, tačiau ketverių metų mergaitės motina sunkios būklės yra ligoninėje“, – rašoma pranešime. 

Medicininės pagalbos kreipėsi 183 nukentėjusieji, 82 iš jų paguldyti į ligoninę. Tarp sužeistųjų yra 4 vaikai. 8 žmonės vis dar laikomi dingusiais be žinios.

Per Rusijos ataką Mykolajive sužeisti mažiausiai du žmonės

14:00 Atnaujinta 14:05

Mykolajivo meras Oleksandras Senkevičius pateikė daugiau informacijos apie Rusijos atakas mieste. 

„Vėl rusų okupantai apšaudė Mykolajivo švietimo įstaigas! Gelbėtojai ir gelbėtojų komandos jau dirba vietoje. Šiuo metu žinomi du sužeistieji. Šį kartą rusai smogė Mykolajivui apie 7.50 val. ryto, puikiai žinodami, kad tuo metu gatvėse jau buvo daug žmonių. Tikri teroristai!“ – telegrame rašė jis. 

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Raketomis apšaudytas Mykolajivas
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Raketomis apšaudytas Mykolajivas

Mykolajivo srities gubernatorius Vitalijus Kimas spaudos konferencijoje paaiškino, kad į Nacionalinį laivų statybos universitetą pateikė penkios raketos S-300, o keturios smogė į Mykolajivo nacionalinį universitetą (buvusį Pedagoginį institutą).

Pasak jo, buvo sugriauti du Nacionalinio universiteto aukštai. Neįmanoma atkurti patalpų iki mokslo metų pradžios, teigė jis.

Atakos metu taip pat apgadinti du namai ir vienuolika butų, pridūrė jis.

M.Podoliakas: Ukrainos kariai puola „tik karinius sandėlius ir vadavietes laikinai okupuotose teritorijose“

13:54

Ukrainos derybų grupės vadovas ir prezidento V.Zelenskio patarėjas Michailo Podoliakas atmetė Rusijos teiginius, esą Ukrainos raketos atakavo Donecką ir Naująją Kachovką, kaip „Z propagandą“.

Rusijos remiami pareigūnai anksčiau šią savaitę tvirtino, kad mažiausiai septyni žmonės žuvo ir dar apie 70 buvo sužeisti per Ukrainos raketų smūgį į didelę amunicijos saugyklą Rusijos okupuotame Chersono mieste Naujojoje Kachovkoje.

Kyjivas sakė, kad paleido artilerijos pabūklus, kurie sunaikino Rusijos ginklų sandėlį ir įvykdė „specialią operaciją“, kad išlaisvintų kariškius belaisvius Maskvos kontroliuojamame regione.

Rusijos remiama valdžia apkaltino Ukrainą sugadinus civilinę infrastruktūrą ir teigė, kad nukentėjo civiliai gyventojai.

Šiandien socialiniame tinkle „Twitter“ V.Podoliakas teigė, kad Ukrainos kariai puola „tik karinius sandėlius ir vadavietes laikinai okupuotose teritorijose“.

Priešingai, Rusija „žudo civilius gyventojus savo malonumui“, sakė jis.

Kyjivas kaltina Rusiją perkėlus raketas į Zaporižios AE, iš kur vykdomi Ukrainos gyvenviečių apšaudymai

13:19

Okupantai į užgrobtą Zaporižios atominę elektrinę gabena įrangą ir apšaudo Ukrainą, tiesioginės transliacijos metu sakė bendrovės „Energoatom“ vadovas Peteris Kotinas.

„Kalbant apie Zaporižios AE: situacija ten labai įtempta ir kiekvieną dieną ji darosi vis įtemptesnė. Ten atgabenama okupantų įranga, įskaitant raketų sistemas, iš kurių jau apšaudoma kita Dniepro upės pusė, Nikopolio teritorija. Prieš tris dienas buvo sugadinta Zaporižios [šiluminės elektrinės] ir Nikopolio ryšių linija. Jos darbas buvo atnaujintas „Ukrenergo“ dėka, tačiau anksčiau to niekada nebuvo, o dabar jie tai praktikuoja“, – P.Kotiną cituoja „Unian“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys prie Zaporižios AE
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys prie Zaporižios AE

Anot jo, gamykloje tebėra iki 500 žmonių, kurie fiziškai kontroliuoja perimetrą. Čia taip pat yra sunkiosios Rusijos technikos: tankų, šarvuotų pėstininkų mašinų, sunkvežimių su ginklais ir sprogmenimis.

„Energoatom“ teigimu, Rusijos okupantai Zaporižios atominę elektrinę paverčia karine baze ir naudoja ją kaip skydą.

Prie rezervuaro, kurio vanduo aušina šešis AE reaktorius, jie dislokavo sunkiosios artilerijos baterijas ir įrengė prieštankines minas.

Rusijos gynybos ministerija pakomentavo raketų ataką Vinycioje

12:55

Rusijos gynybos ministerija pirmą kartą pakomentavo raketos smūgį Vinycios miesto centre, per kurį žuvo mažiausiai 23 žmonės, įskaitant vaikus.

Gynybos ministerija teigia, kad smūgis „didelio tikslumo raketomis „Kalibr“ buvo nukreiptas į „garnizono karininkų namus“ kuriuose vyko „karinis susirinkimas“, kuriame dalyvavo „Ukrainos karinių oro pajėgų vadai ir užsienio ginklų tiekėjai“.

„Jie aptarinėjo kitos lėktuvų partijos perdavimą, naikinimo priemones, taip pat Ukrainos oro laivyno remonto organizavimą. Smūgio metu buvo sunaikinti susitikimo dalyviai“, – televizijos kanalas „Zvezda“ citavo Rusijos gynybos ministerijos pranešimą.

Raketų atakos metu, liudininkų teigimu, centrinėje miesto aikštės dalyje buvo daug žmonių, tačiau nė vienas iš jų, nepaisydamas oro pavojaus signalų, nepasislėpė.

Per smūgį Vinycioje žuvo mažiausiai 23 žmonės, įskaitant tris vaikus. Kiti du vaikai, kuriuos nukovė Rusijos raketos, buvo šešerių ir septynerių metų amžiaus.

Į Vinycios ligonines buvo paguldyta 117 žmonių, iš jų 71 – į ligoninę, daugiau kaip 40 žmonių laikomi dingusiais be žinios.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Vinycios, esančios už šimtų kilometrų nuo fronto linijos, apšaudymą pavadino teroro aktu prieš civilius gyventojus. Kreipimesi į Vakarų šalis jis reikalavo pripažinti Rusiją „teroristine valstybe“.

Vinycios karininkų namai veikia kaip koncertų salė. Liepos 14 d. čia turėjo įvykti ukrainiečių dainininkės Roksolanos (tikrasis vardas ir pavardė Roksolana Sirota) labdaringas koncertas. Yra žinoma, kad vienas iš Vinycioje žuvusiųjų buvo dainininkės 25 metų garso inžinierius Jevhenas Kovalenko.

Mirė rusų pajėgų Donecke į nelaisvę paimtas britas

12:54 Atnaujinta 14:34

Mirė Paulas Urey, Rusijos pajėgų į nelaisvę Donecke paimtas Jungtinės Karalystės pilietis, savanoriškai teikęs pagalbą karo draskomoje šalyje, penktadienį pranešė prorusiškų separatistų pareigūnai.

„Jis mirė liepos 10-ąją“, – platformoje „Telegram“ sakė Donecko liaudies respublika (DLR) pasiskelbusio darinio atstovė Darja Morozova. Pasak jos, P.Urey sirgo diabetu.

Nevyriausybinės organizacijos P.Urey apibūdina kaip Ukrainoje dirbusį humanitarinės pagalbos teikėją savanorį, o Maskvos remiami separatistai tvirtina, kad jis buvo „profesionalus karys“, esą dalyvavęs konfliktuose Afganistane, Irake, Libijoje ir Ukrainoje.

D.Morozova, DLR ombudsmenė, sakė, kad britas, prieš paimamas į nelaisvę šių metų balandį, neva dalyvavo kovose Ukrainoje, taip pat samdė ir mokė samdinius.

„Scanpix“ nuotr./Separatistai Donecke, asociatyvinė nuotr.
„Scanpix“ nuotr./Separatistai Donecke, asociatyvinė nuotr.

1977 metais gimęs P.Urey sirgo pirmo tipo diabetu ir jam buvo reguliariai reikalingas insulinas, sakė jo motina Linda Urey. Anksčiau ji sakė, kad visa šeima yra „labai susirūpinusi“.

Anot D.Morozovos, jis sirgo keliomis lėtinėmis ligomis ir buvo „depresyvios psichologinės būsenos“.

„Nepaisant įtariamo nusikaltimo sunkumo, Paului Urey buvo suteikta tinkama medicininė pagalba“, – sakė ji.

„Tačiau, turint galvoje diagnozes ir stresą, jis mirė liepos 10 dieną“, – pridūrė D.Morozova.

Ji taip pat apkaltino Tarptautinį Raudonojo Kryžiaus komitetą atsisakius aprūpinti P.Urey reikalingais vaistais.

Humanitarinės organizacijos „Presidium Network“ teigimu, P.Urey buvo daug keliavęs humanitarinės pagalbos darbuotojas, aštuonerius metus dirbęs Afganistane.

Jungtinės Karalystės vyriausybė penktadienį išreiškė susirūpinimą dėl Maskvos remiamų Ukrainos separatistų pareiškimo, kad mirė jų nelaisvėje laikytas britas.

„Tai aiškiai nerimą keliantys pranešimai. Mūsų mintys yra su jo šeima ir draugais“, – žinią apie Paulo Urey (Polo Urio) mirtį komentavo Dauningo gatvės atstovas.

Taip pat skaitykite ČIA.

Šiaurės Korėja pasmerkė Ukrainos sprendimą nutraukti diplomatinius santykius

12:39

Šiaurės Korėja penktadienį pasmerkė Kyjivo sprendimą nutraukti dvišalius diplomatinius santykius, kai Pchenjanas oficialiai pripažino Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų įkurtų „liaudies respublikų“ suverenitetą.

Ukraina trečiadienį paskelbė nutraukianti oficialius santykius su branduolinių ginklų turinčia valstybe, atsakydama į Pchenjano pripažinimą vadinamosioms Donecko ir Luhansko liaudies respublikoms.

Praeitą mėnesį Sirija, kita Maskvos, sąjungininkė, tapo antra po Rusijos šių darinių nepriklausomybę pripažinusia šalimi.

„Ukraina... neturi jokios teisės ir kvalifikacijos kelti klausimų KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinei Respublikai) dėl jos teisėto naudojimosi suverenitetu“, – Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos pranešimą citavo valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Ministerijos atstovas taip pat kaltino Kyjivą veiksmais, „prieštaraujančiais nešališkumui ir teisingumui valstybių tarpusavio santykiuose, taip pat susivienijus su JAV“, kurios esą vykdė „neprotingą ir neteisėtą priešišką politiką“ Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba anksčiau šią savaitę sakė, kad Rusija paprašė Šiaurės Korėjos pripažinti separatistines teritorijas ir kad šis žingsnis „daugiau pasako apie Maskvos, o ne Pchenjano toksiškumą“.

Rusija „liaudies respublikų“ nepriklausomybę pripažino kelios dienos prieš vasario 24-ąją pasiųsdama savo pajėgas į provakarietišką kaimynę.

KCNA ketvirtadienį ryte pranešė, kad Šiaurės Korėja „nusprendė pripažinti Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos nepriklausomybę, taip pat išreiškė valią kurti dvišalius santykius su šiomis šalimis, vadovaujantis nepriklausomumo, taikos ir draugystės dvasia“.

„Moody’s“ paskelbė Baltarusiją nevykdančia tarptautinių skolinių įsipareigojimų

11:48

Tarptautinė reitingų agentūra „Moody's Investors Service“ paskelbė Baltarusiją nevykdančia tarptautinių skolinių įsipareigojimų, Minskui palūkanas už JAV doleriais išreikštų skolinių vertybinių popierių emisiją pervedus Baltarusijos rubliais.

Baltarusija turėjo sumokėti 22,9 mln. JAV dolerių, o galutinis atsiskaitymo terminas buvo liepos 13-oji.

„Skolos užsienio valiuta išmoka Baltarusijos rubliais prilygsta įsipareigojimų nevykdymui“, – teigiama agentūros pranešime.

„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Baltarusijos finansų ministerija birželio 29-ąją oficialiai pranešė atlikusi mokėjimą už euroobligacijas „Belarus-2027“ Baltarusijos rubliais. Taip buvo pasielgta vykdant šalies vyriausybės ir centrinio banko atitinkamą nutarimą, kuris su kreditoriais nebuvo derintas. Šie pinigai buvo pervesti į specialią sąskaitą „Belarusbank“ ir pasiūlyta atsiskaitymų tarpininkui užsienyje savarankiškai juos pasiimti bei panaudoti atsiskaitymams su investuotojais.

Apie galimą sprendimą tokiu atveju skelbti Baltarusiją nevykdančia skolinių įsipareigojimų anksčiau perspėjo ir kitą tarptautinė reitingų agentūra „Fitch Ratings“.

Apyvartoje cirkuliuoja penkios Baltarusijos tarptautinių skolinių vertybinių popierių Vakarų valiutomis emisijos už 3,25 mlrd. JAV dolerių.

Kitu sankcijų paketu ES suvaržys Rusijos aukso eksportą

11:47 Atnaujinta 12:38

Europos Sąjunga nauju sankcijų paketu suvaržys Rusijos aukso eksportą ir sieks „uždaryti visas landas“, leidžiančias apeiti ankstesniais paketais numatytas priemones, penktadienį pranešė vienas Europos Komisijos narys.

ES aiškinsis „būdus, kaip galėtume įvesti sankcijų režimą auksui, kuris yra svarbi Rusijos eksportuojama prekė“, viešėdamas Prahoje sakė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius.

„Kai tik pasieksime susitarimą valstybių narių lygiu, mes jį paskelbsime“, – jis sakė prieš ES reikalų ministrų neformalų susitikimą, organizuojamą šiuo metu blokui pirmininkaujančios Čekijos.

Dėl rusiško aukso importo draudimo birželio pabaigoje jau susitarė Didžiojo septyneto (G-7) šalys.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukrainos pajėgos naktį atakavo priešo amunicijos sandėlius ir techniką

11:34

Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius telegram kanale nurodė, kuriems Rusijos pajėgų amunicijos sandėliams ir technikos sankaupoms šalį ginančios pajėgos šią naktį smogė. 

Remiantis jo pranešimu, naktį Ukrainos pajėgos atakavo priešo techniką Chersono srityje, Darjevkoje ir Novaja Majačkoje. 

Atakuotas iš šaudmenų sandėlis Kadijivkoje, Luhansko srityje. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje

 

Rusija „nepageidaujamu“ paskelbė tinklapį „Bellingcat“

11:00

Rusijos prokurorai penktadienį žurnalistinių tyrimų tinklapį „Bellingcat“ paskelbė „nepageidaujamu“, teigdami, kad jis kelia „grėsmę“ nacionaliniam saugumui, pranešė šalies žiniasklaida.

Tokia žinia nuskambėjo Rusijai tęsiant beprecedentę susidorojimo su žiniasklaidos ir opozicija kampanija nuo vasario mėnesio, kai Kremlius pasiuntė karius į Ukrainą.

„Bellingcat“, paskelbęs pranešimų apie Maskvos puolimą kaimyninėje šalyje, jau pernai Rusijoje buvo paskelbtas „užsienio agentu“.

Dabar Generalinė prokuratūra šį tinklapį priskyrė prie „nepageidaujamų“. Tokių veiksmų imtasi ir Latvijoje įsikūrusios tyrimų svetainės „The Insider“ bei Čekijos instituto „Vidurio ir Rytų Europos teisės iniciatyva“ (CEELI) atžvilgiu.

Prokurorai sakė Rusijos agentūroms, kad šie subjektai kelia „grėsmę Rusijos Federacijos konstitucinei santvarkai ir saugumui“.

Pagal „nepageidaujamų“ organizacijų įstatymą, ryšius su jomis palaikantiems Rusijos piliečiams gresia didelės baudos arba net laisvės atėmimo bausmė iki šešerių metų.

Pernai leidiniai „Bellingcat“ ir „The Insider“, dažnai atliekantys bendrus tyrimus, buvo įtraukti į „užsienio agentų“ sąrašą.

Užsienio agentais laikomi subjektai privalo atskleisti finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti savo publikacijas; antraip jiems gali grėsti baudos.

Užsienio agento statutas, primenantis sovietmečio „liaudies priešo“ etiketę, pastaraisiais metais buvo plačiai naudojamas prieš oponentus, žurnalistus ir žmogaus teisių aktyvistus, kaltinamus Rusijoje vykdant iš užsienio finansuojamą politinę veiklą.

Pranešama, kad Rusija raketomis atakavo universitetus Mykolajive

10:18 Atnaujinta 12:26

Mykolajivo srities gubernatorius Vitalijus Kimas tviteryje pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame, kaip teigiama, užfiksuota viena iš Rusijos surengtų atakų. 

„Šiandien Rusija–teroristas užpuolė 2 didžiausius universitetus Mykolajive. Mažiausiai 10 raketų. Dabar jie puola mūsų švietimą. Prašau visų demokratinių šalių universitetų paskelbti Rusiją tokia, kokia ji iš tikrųjų yra – teroristė“, – parašė jis. 

Paaiškėjo, kad Rusijos pajėgos atakavo Mykolajivo Pedagoginį universitetą bei Admirolo Makarovo nacionalinį laivų statybos universitetą. 

Penktadienį ryte miesto meras O.Senkevičius telegrame pranešė, kad mieste nugriaudėjo daugiau kaip 10 sprogimų, gyventojai paraginti likti slėptuvėse.

Ukraina teigia, kad Rusija prarado daugiau kaip 38 tūkst. karių

10:12

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo teigimu, kad nuo karo pradžios Rusija prarado:

  • 38000 (+130) žmonių
  • 1672 (+5) tankus
  • 3866 (+14) šarvuočius
  • 842 (+2) artilerijos sistemas

15min atkreipia dėmesį, kad nėra galimybės patikrinti šią informaciją. 

11 Vinycioje žuvusių žmonių kūnai – neidentifikuoti

09:58 Atnaujinta 10:14

Vinycios regioninės karinės administracijos vadovas Serhejus Borzovas telegrame rašo, kad vakarykštės Rusijos atakos vietoje rastų 11 kūnų, tarp kurių dviejų vaikų, dar neidentifikuoti. 

Per raketų ataką Vinycios mieste žuvo 23 žmonės, taip pat 3 vaikai. Smūgio metu žuvo ir keturmetė Liza. 

Teigiama, kad šis vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotos motina ir dukra, nufilmuotas likus 1,5 valandos iki raketų atakos Vinycioje.

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska tviteryje rašė, kad Vinycioje per Rusijos raketų ataką žuvusi mergaitė 2021-aisiais nusifilmavo kalėdiniame vaizdo įraše.

„Lizos motina yra gyva. Ji buvo operuota. Jos būklė kritinė“, – telegrame rašo S.Borzovas.

Jo teigimu, ligoninėse gydomi 73 sužeistieji.

Vinycios meras Serhijus Morhunovas nurodė, kad apgadinta daugiau kaip 50 gyvenamųjų pastatų.

Nuo Rusijos pradėto karo pradžios šalyje žuvo 352 vaikai

09:44

Ukrainos generalinė prokuratūra penktadienį ryte pranešė, kad nuo Rusijos pradėto karo pradžios šalyje žuvo 352 vaikai, apie 657 buvo sužeisti.

Pranešime pabrėžiama, kad šie skaičiai nėra galutiniai, informacija nuolat tikslinama. 
 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaikas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaikas Ukrainoje

 

Kyjivas iki karo pabaigos neskelbs karių aukų skaičiaus

09:39

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar teigė, kad Ukraina iki karo pabaigos neatskleis oficialaus karių aukų skaičiaus.

Ketvirtadienį vakare socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pranešime H.Maliar teigė, kad duomenys nepateikiami dėl galimos žalos, kurią galimai padarytų duomenų panaudojimas tolesnei Rusijos analizei ir strategijai.

Rusijos kontroliuojamose Ukrainos teritorijose smarkiai padaugėjo naujų palaidojimų

09:34

Penktadienį nevyriausybinis informacinio atsparumo centras paskelbė, kad Rusijos kontroliuojamose Ukrainos teritorijose smarkiai padaugėjo palaidojimų.

Minėtas centras išanalizavo palaidojimų vaizdus šešiose vietovėse – dvi iš jų anksčiau priklausė Rusijos pajėgoms, o likusias pietų Ukrainoje vis dar kontroliuoja Maskva, pranešę agentūra „Agence France-Presse“.

Ataskaitos autoriai teigia, kad Mariupolio Starokrymsko kapinėse per maždaug penkis mėnesius nuo spalio 21 d. iki kovo 28 d. buvo galima pastebėti apie 1 000 naujų kapų, praneša agentūra „Agence France-Presse“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Charkivas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Charkivas

Ataskaitoje teigiama, kad palaidojimų skaičius smarkiai išaugo po kovo mėnesio, kai Rusijos pajėgos beveik visiškai perėmė strateginio uosto kontrolę.

Autoriai teigė, kad nuo kovo 28 d. iki gegužės 12 d. palydovinėse nuotraukose buvo pastebėtas 1 141 naujas kapas, o nuo gegužės 12 d. iki birželio 29 d. – dar daugiau kaip 1 700 kapų. Šių skaičių nebuvo galima nepriklausomai patikrinti.

Benjaminas Strickas, CIR tyrimų direktorius, sakė:

„Laikini palaidojimai ir didėjantis kapų skaičius visoje Ukrainoje, ypač okupuotose teritorijose ir jų apylinkėse, akivaizdžiai parodo, kiek civilių žuvo po Rusijos invazijos.“

Tyrėjai sugretino palydovines nuotraukas su geolokaciniais duomenimis, įskaitant duomenis iš socialinės žiniasklaidos.

Nuotraukose taip pat matėsi dideli grioviai, iškasti dviejose netoli Mariupolio esančiose vietovėse – Pionerske ir Manhuše, taip pat laikini kapai aplink miestą.

Nuo invazijos pradžios iš Ukrainos į Rusiją išvežta daugiau kaip 2,5 mln. žmonių

09:12

Naujausiose apžvalgoje Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerija rašo, kad Rusijos ir prorusiškos apsišaukėliškos Luhansko respublikos pajėgos paskelbė įžengusios  į Siversko apylinkes Ukrainos Donbase. Nors šie pranešimai – nepatvirtinta informacija, ministerija teigia, kad Rusijos pajėgos lėtai žengia į vakarus ir „zonduoja“ puolimą Siversko link iš Lysyčansko, kad atvertų kelią toliau į Slovjanską ir Kramatorską.

Remiantis pranešimu, tikėtina, kad kitas Rusijos tikslas, kai tik užsitikrins dėl Siversko, bus Bachmutas. 

Be to, rašoma toliau, Rusija siekia neleisti Ukrainais naudotis strategiškai svarbios Gyvačių salos teritorija – liepos 13 dieną du priešo naikintuvai Su-27 nesėkmingai atakavo ukrainiečių atsiimtą salą. 

„Nuo invazijos pradžios iš Ukrainos į Rusiją evakuota daugiau kaip 2,5 mln. žmonių. Rusija ir toliau sulaukia kaltinimų, kad ji prievarta deportuoja ukrainiečius; pranešama, kad daugeliu atvejų su ukrainiečiais buvo netinkamai elgiamasi Rusijos įsteigtose filtravimo stovyklose“, – teigiama toliau. 

Pranešta apie sprogimus Mykolajive

08:29

Mykolajivo meras Oleksandras Senkevičius telegrame pranešė, kad mieste nugriaudėjo daugiau kaip 10 sprogimų, gyventojai raginami likti slėptuvėse.

Naktį apšaudyta Dnipro sritis

08:26

Dnipro srities karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenko telegrame skelbia, kad naktį Rusijos pajėgos vienu metu atakavo tris regione esančius rajonus. 

„Nikopolio rajone dėl apšaudymo kilo gaisras. Ugniagesiai liepsnas tramdė kelias valandas. Apšaudymo vietoje aptiktos „Grad“ nuolaužos ir fosforo amunicija“, – rašo jis. 

Taip pat apšaudytas parkas Kryvij Riho rajone, Sinelnikų rajone Rusijos paleista raketa pataikė į mokyklą. Informacija apie sužeistus ir žuvusius asmenis tikslinama. 

Vašingtonas: žemės ūkio įrangos pardavimui Rusijai sankcijos netaikomos

07:52

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareiškė, kad nedraudžia pardavinėti žemės ūkio įrangos Rusijai, dar kartą paneigdamos Maskvos kaltinimus, kad Vakarų šalių sankcijos, o ne Kremliaus įsiveržimas į Ukrainą, sukėlė pasaulinę maisto krizę.

Iždo departamentas, pateikdamas teisinę formą dėl sankcijų taikymo išimčių, pareiškė, kad nestabdys JAV sandorių, susijusių su žemės ūkio įrangos gamyba, pardavimu ar gabenimu.

Atsižvelgdamas į ankstesnes taisykles, nustatytas po vasario 24 dieną prasidėjusios invazijos, departamentas taip pat teigė nedraudžiantis pardavinėti tokių žemės ūkio prekių, kaip trąšos, taip pat medicinos prietaisų ir COVID-19 testų.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grūdai
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grūdai

Išplėstos išimtys „dar kartą patvirtina, kad JAV sankcijos Rusijai, taikomos reaguojant į jos neišprovokuotą ir nepagrįstą karą prieš Ukrainą, netrukdo prekybai žemės ūkio ir medicinos produkcija“, sakoma Iždo departamento pareiškime.

Rusijos prezidento Vladimiro „Putino karas uždusino maisto ir žemės ūkio gamybą, o maistą jis naudoja kaip karo ginklą, naikindamas žemės ūkio sandėliavimo, perdirbimo ir tyrimų objektus; vogdamas grūdus ir žemės ūkio įrangą; taip pat faktiškai blokuodamas Juodosios jūros uostus“, – priduriama pareiškime.

Tokį žingsnį Vašingtonas žengė pasirodžius retų pažangos ženklų per Turkijoje surengtas Rusijos ir Ukrainos derybas dėl leidimo išgabenti krovinius iš Ukrainos. Ši šalis yra labai svarbi kviečių ir kitų grūdų eksportuotoja.

Taip pat skaitykite ČIA.

Rusija siekia atnaujinti puolimą prie Siversko

07:40

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas penktadienį ryte paskelbtoje naujausioje apžvalgoje rašo, kad Rusija ir toliau intensyviai gina Ukrainos ir Rusijos pasienio zoną šiaurėje.

„Demonstruodamas savo buvimą, priešas periodiškai apšaudo mūsų karių pozicijas Černihivo ir Sumų sričių pasienio rajonuose“, – rašoma pranešime. 

Tęsiasi ir kitų Ukrainos gyvenviečių apšaudymai.

Charkivo sektoriuje priešas stengiasi išlaikyti užimtas teritorijas ir neleisti Ukrainos kariams prasiskverbti „į valstybės kordono pusę.“ 

„Slovjansko sektoriuje priešas bando perbraižyti taktines pozicijas ir vykdyti puolamuosius veiksmus Slovjansko sektoriuje“, – teigiama toliau.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje

Donecko sektoriuje Rusija artilerija ir tankais puola Ukrainos gynybos dalinius „palei sąlyčio liniją.“

„Jie vykdo žvalgybą, bando surasti silpnąsias mūsų karių gynybos vietas. Pagrindinės pajėgos sutelktos Bachmuto ir Novopavlivkos ruožuose, bandoma prasiskverbti į Soledaro ir Bachmuto ruožus. 
Priešas perkrauna Kramatorsko liniją, kad galėtų atnaujinti puolimą Siversko kryptimi“, – nurodo štabas.

Pranešime teigiama, kad Ukrainos pajėgos atrėmė puolimą Kodemos ir Bilohorivkos vietovėse, taip pat prie Spirnės ir Veršinos kaimų. 

„Rusijos okupantai, bent jau siekdami pateisinti civilių objektų naikinimą Ukrainos teritorijoje, ir toliau atvirai meluoja apie karinių dalinių dislokavimą vaikų darželiuose, ligoninėse ir bažnyčiose.
Raginame pasitikėti tik patikrintų šaltinių informacija ir neplatinti rusiškų klastočių bei dezinformacijos“, – pabrėžia Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

ES pasmerkė Rusijos žiaurumus po raketų smūgio Vinycioje

07:10

Europos Sąjunga ketvirtadienį griežtai pasmerkė Rusijos kariuomenės vykdomus žiaurumus, per raketų smūgį Ukrainos centrinėje dalyje esančiame Vinycios mieste žuvus mažiausiai 23 žmonėms, įskaitant tris vaikus.

„Šis žiaurumas Vinycioje yra naujausias iš ilgos virtinės brutalių atakų, nutaikytų į civilius ir civilę infrastruktūrą“, – sakoma ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio ir krizių valdymo komisaro Janezo Lenarčičiaus pranešime.

„Negali būti nebaudžiamumo už pažeidimus ir nusikaltimus, vykdomus Rusijos pajėgų ir jų politinių viršininkų“, – pridūrė pareigūnai.

Per raketų ataką žuvo su O.Zelenska nusifilmavusi mergaitė

06:29

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska tviteryje rašo, kad Vinycioje per Rusijos raketų ataką žuvo mergaitė kuri filmavosi pirmosios ponios vaizdo įraše prieš Kalėdų šventes 2021-aisiais.

„Šiandien pasibaisėjome pamatę nuotrauką su apvirtusiu vaikišku vežimu iš Vinycios. Ir tada, skaitydama naujienas, supratau, kad pažįstu šią mergaitę“, – rašo ji.

Raketos į Vinycią paleistos iš Krymo

06:21

Operacinė vadovybė „Pietūs“ pranešė, kad vakar tris „Kalibr“ raketas į Vinycios miestą Rusijos pajėgos paleido iš nedidelio raketinio laivo, esančio Fiolento kyšulyje, esančiame okupuoto Krymo teritorijoje. 

 

Rusija ruošiasi dideliam puolimui Slovjansko-Siversko-Bachmuto linijoje

06:09

Juntinėse Amerikos Valstijose veikiantis Karo studijų institutas naujausioje vakar dienos apžvalgoje rašo, kad Rusija tęsė operatyvinę pauzę – vyko ribotos Rusijos sausumos pajėgų atakos palei Slovjansko-Siversko-Bachmuto iškyšulį. Visoje fronto linijoje vykdyti intensyvūs apšaudymai, raketų atakos ir antskrydžiai. 

„Tikėtina, kad rusai netrukus pradės didesnio masto ir ryžtingesnį puolimą palei Slovjansko-Siversko-Bachmuto liniją, tačiau kol kas nėra jokių požymių, kaip greitai tas puolimas prasidės ir kur tiksliai jis bus sutelktas“, – teigia ekspertai.

Anot jų, vakarykšyis Rusijos raketų smūgis Vinyciai buvo sistemingos Rusijos atakų prieš Ukrainos miestų gyvenamuosius rajonus kampanijos dalis. Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylas Tymošenko pranešė, kad Rusijos pajėgos iš povandeninio laivo į Vinycios miesto centrą paleido raketas „Kalibr“.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Gelbėtojai dirba apšaudymo vietoje Vinycioje
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Gelbėtojai dirba apšaudymo vietoje Vinycioje

Ukrainos generalinis štabas nurodė, kad per šį smūgį žuvo mažiausiai 22 civiliai gyventojai, apie 100 sužeista, o 39 žmonės dingo be žinios. Rusijos pajėgos taip pat paleido raketas į viešbutį, švietimo įstaigas, prekybos centrą ir transporto infrastruktūrą Mykolajivo mieste. 

Pagrindinės Karo studijų instituto ekspertų išvados: 

  • Rusija tęsė sistemingų atakų prieš Ukrainos miestų gyvenamuosius rajonus kampaniją – smogė Vinyciai, Charkivo ir Mykolajivo miestams.
  • Rusijos pajėgos toliau stengėsi žengti į Siverską, tačiau jų pažanga neaiški.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotus antžeminius puolimus Bachmuto ir Slovjansko apylinkėse, tačiau jokių laimėjimų nepasiekė.
  • Čečėnijos lyderis Ramazanas Kadyrovas teigė, kad vienas iš keturių jo formuojamų naujų batalionų dislokuotas Ukrainoje.

Plačiau skaitykite ŠIAME straipsnyje.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas