Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 28 /23:42

Rusai apšaudė Enerhodarą: mieste kilo gaisras

Kyjivas skelbia pastebėjęs, kad į Krymą Rusija perkelia karinės įrangos. Luhansko karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus teigia, kad Rusija padidino karinę galią, tačiau fronte operatyvinių laimėjimų nepasiekė. Ukrainos žvalgybos teigimu, Rusija į karą Ukrainoje įtraukė beveik 160 tūkst. karių ir mobilizacinį rezervą ketina išplėsti dar 90 tūkst.
Gaisras Enerhodare
Gaisras Enerhodare / Dmytro Orlovo nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Ukrainos žvalgyba tvirtina, kad Rusijos pasirengimas surengti vadinamuosius „referendumus“ okupuotose teritorijose beveik baigtas
  • Ukraina praneša, kad į Krymą Rusija gabena karinę įrangą
  • TATENA vizitas Zaporižios AE numatytas kitą savaitę, tačiau baiminamasi, kad rusai sukurs dirbtinių kliūčių ir mėgins šiam vizitui sutrukdyti
  • Užimtoje Luhansko srities Kadijivkoje Ukrainos kovotojai sunaikino apie 200 rusų desantininkų, smogdami okupantų bazei „Donbas“ viešbutyje, pranešė Luhansko sritis karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus
  • V.Putinas pasirašė įsaką, pagal kurį Ukrainos paso turėtojams, atvykusiems į Rusiją po Kremliaus invazijos į Ukrainą pradžios, leidžiama neribotą laiką gyventi ir dirbti šalyje

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis atleido Ukrainos nacionalinės gvardijos vado pavaduotoją

23:42

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido Ukrainos nacionalinės gvardijos vado pavaduotoją Jaroslavą Spodarą, praneša „Unian“.

Šio sprendimo priežastys nežinomos.

Sarnuose – keturi raketų smūgiai karinei infrastruktūrai

23:27

Rusijos okupantai sudavė keturis raketų smūgius karinės infrastruktūros objektui Sarnuose. Rivnės regiono karinės administracijos vadovas Vitalijus Kovalas apie tai pranešė savo „Telegram“ kanale.

„Šiąnakt priešas sudavė keturis raketų smūgius į karinės infrastruktūros objektą Rivnės srities Sarnų mieste. Nukentėjusiųjų nebuvo“, – sakė jis.

Smūgio banga apgadino apie 30 civilinių objektų – namus ir centrinės rajono ligoninės patalpas.

„Jau rytoj visi padariniai bus pašalinti“, – sakė V.Kovalas ir pridūrė, kad įvykio vietoje dirba teisėsaugos institucijos ir gelbėtojai.

Rusai apšaudė Enerhodarą: mieste kilo gaisras

23:25

Enerhodaro meras Dmytro Orlovas pareiškė, kad rusų okupantai apšaudė du Enerhodaro rajonus.

Tai jis pasakė savo „Telegram“ kanale.

„Informacija apie aukas ir sunaikinimo mastą tikslinama“, – pabrėžė meras.

Jis pridūrė, kad kai kur buvo išdaužti namų langai. Taip pat dega kieme stovintys automobiliai.

Okupuotoje Makijivkoje užsidegė kokso gamykla

22:32

Sekmadienį vakare kilo gaisras kokso gamykloje okupuotoje Makijivkoje, Donecko srityje.

Apie tai pranešė vietos žiniasklaida.

Pranešimų apie raketas ar sprogimus negauta.

Kokso gamykla yra miesto šiaurėje, Kirovskio rajone. Įmonėje per metus būdavo pagaminama daugiau kaip 1 mln. tonų įvairių rūšių akmens anglių kokso.

Okupantai apšaudė tris Dniepropetrovsko srities rajonus, žuvo moteris

22:30

Rusijos okupantai apšaudė tris Dniepropetrovsko srities rajonus, žuvo moteris, savo „Telegram“ kanale pranešė Dniepropetrovsko srities tarybos pirmininkas Nikolajus Lukašukas.

„Per dieną Rusijos Federacijos okupacinės pajėgos apšaudė tris Dniepropetrovsko srities rajonus. Vakare okupantai puolė Nikopolį. Deja, vienas žmogus žuvo. Tai buvo 1955 m. gimusi moteris. Be to, preliminariais duomenimis, turime dvi aukas. Vienas namas buvo sugriautas“, – sakė jis.

N.Lukašukas pridūrė, kad Nikopolio rajone dieną nukentėjo Mirovsko ir Marganeco bendruomenės.

„Sugadinta keletas namų, ūkinių pastatų, dujotiekis ir elektros tiekimo linija. Niekas nebuvo sužeistas“, – pažymėjo jis.

Be to, okupantai nukentėjo Sinelnikovskio rajone, Rajevskajos ir Velikomichailovskio bendruomenėse.

„Pastarajoje buvo apgadinti trys gyvenamieji pastatai ir sugriautas vienas ūkinis pastatas. Apšaudymo vietoje gelbėtojai rado klasterio elementą iš „Uragan“ raketos. Laimei, nukentėjusiųjų nebuvo“, – rašė N.Lukašukas.

Rusijos pajėgos smogė Charkivo centrui

22:27

Rusijos kariai smogė Charkivo centrui. Sugriautas administracinis pastatas, „Telegram“ kanale pranešė miesto meras Igoris Terechovas.

Šiuo metu nėra informacijos apie nukentėjusiuosius ar žuvusiuosius.

„Du raketų smūgiai Charkivo centrui. <...> Buvo sugriautas vienas administracinis pastatas. Kol kas nėra informacijos apie aukas“, – sakė I.Terechovas.

Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synehubovas patikslino, kad raketos pataikė į miesto Kyjivo rajoną. Buvo apgadintas trijų aukštų pastatas.

„Atvykimas į Charkivo centrą, Kyjivo rajoną. Trijų aukštų pastatas buvo iš dalies sugriautas. Visos atitinkamos tarnybos dirba ir fiksuoja dar vieną okupantų nusikaltimą, preliminariai – raketinį smūgį, kurio tipą nustato teisėsaugininkai“, – sakė jis.

Karinės administracijos vadovas pridūrė, kad, preliminariais duomenimis, aukų nebuvo.

V.Zelenskis susitiko su gynybos ir saugumo sektoriaus atstovais

22:13

Volodymyras Zelenskis šiandien susitiko su gynybos ir saugumo sektoriaus atstovais, pranešė jo biuras.

Slaptame susitikime dalyvavo ginkluotųjų pajėgų, žvalgybos tarnybų, Gynybos ministerijos, Vidaus reikalų ministerijos, Ukrainos saugumo tarnybos, taip pat kitų gynybos pajėgų vadovai.

Jie aptarė padėtį fronte ir Ukrainos pajėgų poreikius.

200 raketų per šešias valandas: Rusija smūgiavo Orechovo miestui Zaporižios regione

21:36

Zaporižios regiono karinės administracijos pirmininkas Oleksandras Staruchas sakė, kad per pastarąsias šešias valandas į Orechovo miestą paleista daugiau kaip 200 raketų, po atakos žinoma apie kelis sužeistus žmones.

„Per pastarąsias šešias valandas į Orechovo miestą atskriejo daugiau kaip 200 raketų. Labiausiai nukentėjo vidurinioji miesto dalis. Centras dega. Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos padaliniai atliko daugiau kaip 18 išvykimų, toliau gesina gaisrus privačiuose pastatuose“, – rašė O.Staruchas.

Jis taip pat pažymėjo, kad sekmadienį rusų okupantai jau 14 val. apšaudo Orechovo miestą raketomis ir minosvaidžiais. „Tai beveik dvigubai ilgiau nei darbo diena. Ir beveik dvigubai ilgiau, nei dauguma mūsų miega naktimis“, – sakė srities karinės administracijos pirmininkas.

„Trejų metų berniukas Jaroslavas ir šešerių metų mergaitė Oleksandra per išpuolį patyrė smegenų sukrėtimus. Jų motina patyrė uždarą galvos traumą. Visiems laiku suteikta pirmoji pagalba. Nukentėjusieji paguldyti į Zaporižios ligoninę, kur jiems suteikiamas būtinas gydymas. Jų būklė patenkinama“, – sakė O.Staruchas.

Rusijos okupuotoje Svatovėje – sprogimai

20:28

Luhansko srities gubernatorius Serhijus Haidajus sako, kad Rusijos okupuotoje Svatovėje girdėjosi sprogimai vietos žemės ūkio įmonėje. Šis objektas buvo naudojamas kaip Rusijos karinė bazė.

Generalinis štabas: Ukrainos kariuomenė atrėmė priešo puolimą keliomis kryptimis

19:48

Ukrainos kariuomenė dar kartą atrėmė priešo puolimą keliomis kryptimis, teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suvestinėje.

„Priešas ir toliau deda pastangas, kad visiškai kontroliuotų Donecko srities teritoriją, kontroliuoja užimtas teritorijas Chersono, Charkivo, Zaporižios ir Mykolajivo srityse“, – rašoma pranešime.

Charkivo kryptimi priešas šaudė iš tankų, minosvaidžių ir raketinės artilerijos.

Pranešama, kad ten Rusijos pajėgos vykdo intensyvią bepiločių orlaivių žvalgybą.

Ta pačia kryptimi Rusijos kariuomenė bandė pagerinti taktiką, bet jai nepavyko ir ji pasitraukė.

Tuo pat metu Slovjansko kryptimi puolimo ir šturmo veiksmais Rusijos pajėgos bandė prasiveržti ties Borogodičnės, tačiau patyrė nuostolių ir buvo nustumtos atgal.

Taip pat Bachmuto kryptimi Ukrainos gynėjai atrėmė užpuolikų puolimą ties Vesela Dolyna, o Avdijivkos kryptimi – ties Pervomajskoje, kur priešas patyrė nuostolių ir pasitraukė.

Generalinio štabo duomenimis, priešas tęsė apšaudymą Novopavlovsko kryptimi ir bandė pagerinti taktinę padėtį prie Pavlivkos, tačiau nesėkmingai.

Chersono srityje Ukrainos pajėgos smogė trims priešo vadavietėms ir sandėliams

18:49

Chersono srityje Ukrainos gynėjai smogė trims priešo vadavietėms ir amunicijos sandėliams, sunaikino 11 rusų karių.

Dėl ukrainiečių karių smūgių taip pat buvo sunaikinta priešo savaeigė haubica „Msta-S“ ir trys užpuolikų šarvuočių vienetai, rašoma operatyvinės vadovybės „Pivden“ puslapyje.

„Mūsų raketinių ir artilerijos dalinių šaudymo tikslai buvo įgyvendinti, pataikius į tris kontrolės punktus Chersone ir Darijivkoje, įskaitant 35-ąją „rašistų“ armiją Naujojoje Kachovkoje. Taip pat nukentėjo šaudmenų sandėliai Liubimivkoje ir Chersone“, – rašoma pranešime.

Galima evakuacija iš Charkivo srities: regionas ruošiasi įvairiems scenarijams

18:45

Šiuo metu nėra pagrindo privalomai žmonių evakuacijai iš Charkivo srities, tačiau ruošiamasi įvairiems scenarijams, pranešė Charkivo srities karinės administracijos pirmininkas Olehas Synehubovas.

Pasak jo, Nepriklausomybės dienos proga įvesta 24 valandų komendanto valanda pasirodė esanti veiksminga, nes pavyko sumažinti pavojų civiliams gyventojams ir Rusijos provokacijų galimybę.

„Dabar nėra pagrindo privalomai evakuacijai, tačiau mes, kaip ir planuota, ruošiamės įvairiems scenarijams. Tuo pat metu ruošiamės šildymo sezonui, kuris bus sunkiausias Ukrainos istorijoje“, – sakė adminsitracijos pirmininkas.

Ukraina: vienas Rusijos batalionas patyrė 95 proc. nuostolių

16:29

Vienas iš Rusijos Vakarų karinės apygardos 20-osios armijos 3-iosios motorizuotosios šaulių divizijos 752-ojo motorizuotojo šaulių pulko batalionų patyrė 95 proc. nuostolių. Vienetą sudarė vien Voronežo srities gyventojai, skelbia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės vadavietės spaudos centras.

„ZVO 20-osios armijos 3-iosios motorizuotosios šaulių divizijos 752 motorizuotajame šaulių pulke, viename iš batalionų, kurį sudarė vien Voronežo srities gyventojai, nuostoliai siekia 95 proc. Vienoje iš kuopų liko gyvi tik trys vyrai“, – pranešė Ukrainos pajėgų strateginė vadovybė.

752-asis motorizuotųjų šaulių pulkas šiuo metu kovoja Iziumo kryptimi, vienoje iš karščiausių fronto vietų. Bendrieji pulko nuostoliai nenurodyti.

Ukraina: okupantai renka Enerhodaro gyventojų parašus, kad suklaidintų TATENA

16:24

Rusai renka okupuoto Enerhodaro gyventojų parašus, kad suklaidintų Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) atstovus.

Apie tai „Telegram“ pranešė Kovos su dezinformacija centras prie Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos.

„Priešas sukūrė dezinformacinį laišką TATENA atstovams ir renka Enerhodaro gyventojų parašus“, – rašoma pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zaporižios atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zaporižios atominė elektrinė

Pranešama, kad okupantai toliau vykdo dezinformacijos kampaniją apie Ukrainos kariuomenės tariamai vykdomą Zaporižios atominės elektrinės apšaudymą.

„Dabar priešas renka Enerhodaro gyventojų parašus po pareiškimu, kuriuo reikalaujama nutraukti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vykdomą atominės elektrinės apšaudymą. Tai manipuliacija, kuria siekiama suklaidinti laikinai okupuotų teritorijų gyventojus ir TATENA inspekciją“, – sakoma pareiškime.

Tuo pat metu Rusijos okupantai kankina ŽAE darbuotojus, kad priverstų juos nieko nesakyti TATENA inspektoriams apie riziką normaliam jėgainės darbui.

„Taip „rašistai“ dirbtinai sukuria sąlygas, kad TATENA padarytų rusų norimas išvadas ir dėl visų problemų apkaltintų Ukrainą“, – sakoma ataskaitoje.

„Financial Times“: ES ketina atšaukti vizų režimo supaprastinimą rusams

16:18

Šią savaitę ES užsienio reikalų ministrai ketina pritarti bloko susitarimo su Maskva dėl vizų režimo supaprastinimo sustabdymui, siekdami sumažinti išduodamų kelionių leidimų skaičių po to, kai kai kurios rytinės valstybės narės, tarp jų ir Lietuva, pareiškė svarstančios vienašališkai uždaryti savo sienas Rusijos turistams, rašo „Financial Times“.

Kai kurios šalys pareikalavo imtis kolektyvinių veiksmų, kad paprasti Rusijos gyventojai negalėtų keliauti į ES su turistinėmis vizomis.

Vizų klausimas – naujausias iššūkis blokui, kuris bando nubausti Maskvą už invaziją į Ukrainą ir kartu išlaikyti 27 narių vienybę, rašo „The Financial Times“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos pasas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos pasas

Kai kurios šalys, įskaitant Lietuvą, Latviją, Lenkiją, nustojo išduoti vizas Rusijos turistams netrukus po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas vasarį įsakė surengti plataus masto invaziją į Ukrainą. Nuo to laiko jos pareikalavo, kad Briuselis įvestų visišką draudimą, taip pakartodamos Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio prašymą.

Tačiau kitos šalys ir toliau leido išduoti kelionės dokumentus, todėl vizas turintys rusai gali keliauti į bet kurią Šengeno laisvo judėjimo erdvę.

Antradienį Prahoje prasidedančiame dviejų dienų susitikime ministrai planuoja politiškai paremti ES ir Rusijos susitarimo dėl vizų režimo supaprastinimo sustabdymą, „Financial Times“ sakė trys derybose dalyvaujantys pareigūnai.

Plačiau skaitykite čia.

Rusija teigia pataikiusi į objektą, kuriame remontuojami Ukrainos sraigtasparniai

14:44

Rusija tvirtina, kad smogė Ukrainos Zaporižios regione esančios gamyklos „Motor Sič“ dirbtuvėms.

Šiame objekte remontuojami Ukrainos karinių oro pajėgų sraigtasparniai, pranešė Rusijos gynybos ministerija.

„Zaporižios mieste, gamyklos „Motor Sič“ teritorijoje, Rusijos oro ir kosmoso pajėgų didelio tikslumo ginklai pataikė į gamybinius cechus , kuriuose buvo remontuojami Ukrainos karinių oro pajėgų sraigtasparniai“, – pranešime teigė Rusijos gynybos ministerija.

Jie taip pat teigė, kad Ukrainos pajėgos pastarąsias dvi dienas apšaudė Zaporižios atominę elektrinę.

Ukraina ir Rusija toliau kaltina viena kitą apšaudymu šalia didžiausio Europoje branduolinio objekto, kuris tapo pavojaus židiniu, nerimaujant dėl galimo radiacijos nuotėkio.

Ukrainos pajėgos smogė rusų bazei Naujojoje Kachovkoje

14:15

Sekmadienį laikinai okupuotoje Naujosios Kachovkos teritorijoje, Chersono srityje, nugriaudėjo sprogimai. Pranešama, kad nukentėjo rusų okupantai ir jų karinė įranga.

Renginio vaizdo įrašus ir nuotraukas skelbia vietos socialinės žiniasklaidos vartotojai. Preliminariais duomenimis, smūgiuota hidroelektrinės teritorijai, kurioje buvo įsikūrusi Rusijos bazė.

„Rusijos okupantų bazės Naujojoje Kachovkoje pralaimėjimas patvirtintas. Civiliai gyventojai nenukentėjo. Patikslinami okupantų nuostoliai“, - praneša „Telegram“ kanalas „Operativny ZSU“.

Nauju dekretu ukrainiečiams leidžiama Rusijoje gyventi neribotą laiką

12:17

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, kuriuo Ukrainos pasų turėtojams, atvykusiems į Rusiją po Maskvos puolimo, leidžiama neribotą laiką gyventi ir dirbti šalyje, rašo „The Guardian“.

Iki šiol ukrainiečiai galėjo būti Rusijoje ne ilgiau kaip 90 dienų per 180 dienų laikotarpį. Norint pasilikti ilgiau arba dirbti, reikėjo specialaus leidimo.

Agentūra „Agence France-Presse“ praneša, kad pagal šeštadienį paskelbtą laikinąjį dekretą naujoji priemonė leidžia Ukrainos piliečiams ir žmonėms iš Ukrainos separatistinių rytinių regionų, kuriuos Rusija pripažįsta kaip nepriklausomus, dirbti Rusijoje be darbo leidimo ir gyventi šalyje „neribotą laiką“.

Dekretu taip pat draudžiama deportuoti Ukrainos piliečius, išskyrus paleistus iš kalėjimo arba tuos, kurie laikomi keliančiais grėsmę Rusijos saugumui.

Meras: Melitopolyje sunaikinta viena didžiausių Rusijos karinių bazių

12:06

Anksčiau pranešta apie sprogimus okupuotame Melitopolyje. Miesto meras patvirtino, kad sunaikinta viena didžiausių Rusijos okupantų karinių bazių.

Pasak Melitopolio mero Ivano Fiodorovo, okupantai įsikūrė „Avtotsvetlit“ gamyklos teritorijoje.

Jis pažymėjo, kad išsamesnė informacija apie priešo nuostolius bus pateikta vėliau.

„Tačiau aišku viena – okupantai, švelniai tariant, nesijaučia patogiai Ukrainos žemėje, ir jie čia nėra laukiami. Jau tris savaites kiekvieną dieną jiems kas nors nutinka. Laukiame geros valios gesto – jie turi palikti laikinai okupuotas teritorijas“, – pabrėžė I.Fiodorovas.
 

Per Rusijos apšaudymą Bachmute žuvo du žmonės, Mykolajive – vienas

11:35

Šeštadienį Donecko srities gubernatorius Pavlo Kyrylenko pranešė, kad per Rusijos apšaudymą Bachmute žuvo du žmonės.

Šis rytinis miestas yra svarbus taikinys Rusijos ir separatistų pajėgoms, siekiančioms perimti jų nevaldomų Donecko dalių kontrolę.

Agentūra „Associated Press“ taip pat pranešė vietos valdžios pareigūnams, kad Juodosios jūros regione, Mykolajivo mieste, per Rusijos apšaudymą vienas žmogus žuvo, o dar vienas buvo sužeistas.

Britų žvalgyba: vargu ar Rusijos siekis padidinti kariuomenę sustiprins kovinę galią

11:34

2022 m. rugpjūčio 25 d. Rusijos prezidento administracija išleido prezidento dekretą, kuriuo nustatytas Rusijos ginkluotųjų pajėgų skaičius padidintas iki 1 150 628, t. y. beveik 140 000 karių. Vyriausybei buvo pavesta skirti finansavimą šiam tikslui pasiekti.

Anot britų žvalgybos, lieka neaišku, ar Rusija bandys užpildyti šį padidėjusį asignavimų kiekį įdarbindama daugiau savanorių „sutartininkų“ karių, ar didindama metinius šaukimo į kariuomenę tikslus.

„Bet kokiu atveju, pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus mažai tikėtina, kad dekretas padės iš esmės padidinti Rusijos kovinę galią Ukrainoje.

Taip yra todėl, kad Rusija neteko dešimčių tūkstančių karių, naujų sutartininkų įdarbinama labai mažai, o karo prievolininkai techniškai neprivalo tarnauti už Rusijos teritorijos ribų“, – rašoma britų gynybos ministerijos pranešime tviteryje.

 

Okupantai smogė civiliams taikiniams Zaporižioje ir Orechove, sužeisti du žmonės

11:21

Rusijos okupantai smogė civiliams objektams Zaporižioje ir Orechove. Per apšaudymą buvo sužeisti du žmonės, taip pat apgadinti gyvenamieji pastatai.

Apie tai „Telegram“ kanale pranešė Zaporižios regiono karinės administracijos vadovas Oleksandras Staruchas.

„Šiąnakt priešas smogė regioniniam centrui ir Orechovo miestui“, – sakė jis.

Rusijos okupantai ypač smogė civiliniams objektams.

„Du žmonės patyrė lengvas šrapnelio žaizdas. Buvo apgadinti gyvenamieji pastatai“, – pridūrė O.Staruchas.

Naktį rusai raketomis atakavo Slovjansko centrą

11:18

Praėjusią naktį rusų okupantai raketomis atakavo Slovjansko centrą, pranešė miesto meras Vadimas Liachas.

„Praėjusią naktį Slovjanskas vėl buvo apšaudytas. Nuo raketų smūgio nukentėjo centrinė dalis: infrastruktūra ir daugiaaukščiai pastatai Vasiljevskos, Lozanovičos ir Jaroslavo Mudrio gatvėse. Laimei, niekas nebuvo sužeistas ar žuvo“, – sakė jis.

Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko pridūrė, kad Slovjanskas buvo apšaudytas apie 1 val. nakties. Dėl rusų veiksmų buvo apgadinti aštuoni daugiaaukščiai pastatai, o vienas iš sviedinių pataikė ir į mokyklos kiemą.

Miesto meras taip pat priminė, kad šios savaitės pradžioje okupantai sugriovė Chemijos ir mechanikos technikos mokyklos, kuri yra viena seniausių mokymo įstaigų Donecko srityje, pastatą ir šeimyninio tipo vaikų namus.

„Rusija kariauja su civiliais gyventojais ir naikina viską, ką gali pasiekti“, – pažymėjo V.Liachas.

Ukraina skelbia per parą likvidavusi 250 rusų karių

11:16

Per pastarąją parą Ukrainos kariuomenė likvidavo dar 250 rusų okupantų ir sunaikino keliolika įvairios rusų karinės technikos vienetų, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Iš viso nuo vasario 24 d., kai rusai pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, iki šeštadienio okupantai prarado apie 46 750 karių, skelbia generalinis štabas.

Per parą Ukraina sunaikino dar tris tankus (iš viso 1942), tris šarvuotas kovos mašinas (iš viso 4257), penkias artilerijos sistemas (iš viso 1050), du operacinio lygio bepiločius orlaivius (iš viso 838), 6 transporto priemones ir autocisternas (iš viso 3171). Taip pat nuo karo pradžios Ukraina skelbia sunaikinusi 274 rusų daugkartinio paleidimo raketų įrenginius, 148 priešlėktuvinės gynybos įrangos vienetus, 234 orlaivius, 202 sraigtasparnius, 196 sparnuotąsias raketas, 15 vandens transporto priemonių, 99 specializuotas transporto priemones.

 

Naktį Melitopolyje aidėjo sprogimai

09:20

Naktį laikinai okupuotame Melitopolyje girdėti sprogimai. Anot miesto mero Ivano Fiodorovo laukiama patvirtinimo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos tiksliais smūgiais sunaikino dar vieną okupantų bazę.

Mero teigimu, nuo sprogimų kai kuriuose namuose drebėjo langai ir byrėjo tinkas. 

„Dar viena sprogimų pilna naktis Melitopolyje ir Melitopolio rajono Myrno kaime. Vieną valandą visų rajonų gyventojai išgirdo garsius sprogimus. Pirmasis iš jų buvo toks stiprus, kad kai kurių namų langai drebėjo, byrėjo tinkas. Laukiame patvirtinimo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos tiksliais smūgiais sunaikino dar vieną okupantų bazę. Priešas niekada neturės taikos mūsų žemėje“, – sakė jis.

Rusai naktį apšaudė Zaporižią

09:16

Rugpjūčio 28 d. naktį rusų pajėgos apšaudė Zaporižią ir sužeidė du žmones.

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Zaporižios miesto tarybos sekretorius Anatolijus Kurtevas.

„Šią naktį Zaporižia vėl patyrė priešo puolimą. Smūgiai buvo užregistruoti dviejuose miesto rajonuose. Šiuo metu žinoma, kad apgadinti penki namai, o du nukentėjusieji sužeisti stiklo šukėmis“, – rašė jis.

Jis sakė, kad papildoma informacija dar tikslinama.

Analitikai: Rusijos puolamieji pajėgumai Chersono srityje dar labiau sumenko

09:03

Savanorių batalionai, sudarantys Rusijos 3-iąjį armijos korpusą, greičiausiai prireikus bus dislokuoti Ukrainoje jungtiniuose ginkluotųjų pajėgų daliniuose, kad atnaujintų puolamąsias operacijas, galbūt Donecko miesto ašyje ir pietinėje ašyje, skelbia Jungtinių Amerikos Valstijų Karo studijų instituto kasdieninėje analizėje.

Tačiau, analitikų teigimu, mažai tikėtina, kad 3-iojo armijos korpuso elementai sukurs veiksmingą kovinę galią. 

Taip pat analitikai atkreipia dėmesį, kad Ukrainos pietinė operatyvinė vadovybė pareiškė, kad rugpjūčio 27 d. 10 žmonių Rusijos diversinė ir žvalgybinė grupė bandė vykdyti puolamąsias operacijas Chersono srityje, o tai rodo, kad Rusijos puolamieji pajėgumai Chersono srityje dar labiau sumenko. 

Kitos instituto analitikų įžvalgos:

  • Rusijos pajėgos surengė ribotą antžeminę ataką į šiaurę nuo Charkivo miesto.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas į pietvakarius nuo Iziumo, į šiaurės rytus nuo Siversko, į šiaurės rytus ir pietus nuo Bachmuto ir į vakarus bei pietvakarius nuo Donecko miesto.
  • Ukrainos pajėgos taikėsi į Rusijos oro pajėgų vadovavimo ir kontrolės elementus vakarinėje Chersono srityje.
  • Rusijos ir Ukrainos šaltiniai apsikeitė kaltinimais dėl Zaporižios atominės elektrinės apšaudymo.
  • Gali būti, kad Rusijos karinė vadovybė pereina prie naujo mobilizacijos etapo centrinėje Rusijoje ir tikriausiai išnaudojo potencialių naujokų telkinius periferiniuose ir neturinčiuose teisių regionuose.
  • Rusijos valdžios institucijos intensyvina teisėsaugos operacijas okupuotose teritorijose.

 

Rusijos okupantai visą naktį šaudė į Dniepropetrovsko sritį

08:30

Rusijos okupantai apšaudė Dniepropetrovsko srities Nikopolio ir Krivorožės rajonus, savo „Telegram“ paskyroje pranešė Dniepropetrovsko srities karinės administracijos pirmininkas Valentinas Rezničenka.

„Mūsų miestai ir kaimai visą naktį buvo apšaudomi iš įvairių ginklų... Rusų okupacinė kariuomenė smogė iš „Grad“, „Uragan“ ir sunkiosios artilerijos. Jie nukentėjo keturiose bendruomenėse dviejuose rajonuose“, – sakė jis.

Anot jo, Nikopolio rajoną priešas apšaudė iš „Grad“ raketų ir sunkiosios artilerijos. Nukentėjusiųjų nebuvo.

„Rusai tris kartus apšaudė patį Nikopolį. Buvo apgadinti keli gyvenamieji namai ir automobiliai. Daugiau nei 1 500 šeimų liko be elektros energijos. Elektrikai jau dirba. Marganeco mieste buvo sugriautas vienas namas ir iki dešimties apgadinta. Marganeco mieste nukentėjo vietinės gamyklos sandėlis ir parduotuvės. Mieste nutrūko elektros perdavimo linija. Červonohrihorivkos savivaldybėje taip pat griaunami gyvenamieji namai“, – sakė jis.

Priešas Kryvyj Riho rajonui smogė „Uragan“ raketomis, žuvusiųjų ir sužeistųjų nebuvo.

Ukrainos pajėgos atrėmė priešo puolimą trijose srityse

08:28

Ukrainos ginkluotosios pajėgos sustabdė okupantų puolimą Slovjansko, Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis. Tuo tarpu išlieka grėsmė, kad priešas panaudos iš jūros paleidžiamas sparnuotąsias raketas „Kalibr“ prieš infrastruktūrą.

Apie tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas savo feisbuko puslapyje.

Taip pat pranešama, kad Rusijos apšaudė gyvenvietes Charkivo, Novopavlovsko, Zaporižios, Pietų Bugo, Kramatorsko kryptimis.

Galingi sprogimai Rusijos okupantų bazėje Chersone

08:23

Galingi sprogimai, po kurių detonavo šaudmenys, įvyko netoli Chersono pataisos kolonijos.

Apie tai rašo vietos leidinys MOST, taip pat teigia Rusijos propagandos agentūra TASS.

Pasak liudininkų, sprogimai buvo tokie galingi, kad kai kurių baudžiamosios kolonijos korpusų ir kaimyninių namų langai išbyrėjo.  

Liudininkai taip pat pastebėjo žmonių judėjimą teritorijoje.

Žurnalistai pranešė, kad pramoninėje zonoje, kurioje įvyko sprogimas, rusai anksčiau buvo įrengę šaudmenų bazę. Tikslūs priešo nuostoliai dar nežinomi.

TASS savo ruožtu rašo, kad suveikė okupanto oro gynybos sistema: „Tikriausiai buvo paleistos keturios raketos“.

Ukrainos aviacija smogė okupantams pietuose: sunaikintos priešo tvirtovės

08:21

Dėl kovų pietuose Ukrainos aviacija sudavė smūgius priešo pajėgų ir įrangos koncentracijai, teigiama operacinės vadavietės „Pivden" pranešime.

Trys smūgiai sunaikino dvi rusų tvirtoves Soldatske ir Oleksandrivkoje, taip pat gyvosios jėgos, ginklų ir įrangos koncentracijos rajoną Vysokopolyje.

Patvirtinta, kad priešas patyrė 35 okupantų nuostolius.

Taip pat buvo sunaikinta haubica Msta-B, SAU „Nona“, 9 šarvuočiai ir transporto priemonės, du šaudmenų sandėliai Dudčanuose ir Davydovo Brode bei vienas lauko šaudmenų sandėlis Voskresenskoje. Galutiniai priešo nuostoliai dar tikslinami.

„Dell“ nutraukia visas operacijas Rusijoje

08:19

Bendrovė „Dell Technologies Inc.“ šeštadienį pranešė, kad rugpjūčio viduryje uždariusi savo biurus nutraukė visas operacijas Rusijoje, skelbia „Reuters“.

JAV kompiuterių įmonė, labai svarbi serverių tiekėja Rusijoje, prisijungė prie kitų įmonių, kurios apribojo veiklą po to, kai Maskva vasario 24 d. pasiuntė dešimtis tūkstančių karių į Ukrainą.

Vasario mėnesį „Dell“ sustabdė pardavimus Ukrainoje ir Rusijoje, teigdama, kad stebės padėtį ir nustatys tolesnius veiksmus.

„Rugpjūčio viduryje uždarėme savo biurus ir nutraukėme visas operacijas Rusijoje“, – agentūrai „Reuters“ sakė „Dell“ atstovas Mike'as Siemienas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nešiojami kompiuteriai „Dell G5“ ir „Dell G3“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nešiojami kompiuteriai „Dell G5“ ir „Dell G3“

„Dar vasario mėnesį priėmėme sprendimą neparduoti, neaptarnauti ir neremti produktų Rusijoje, Baltarusijoje ir Ukrainos Donecko ir Luhansko regionuose, be jau paskelbto embargo Kryme.“

Rusijos pramonės ministerija penktadienį pareiškė, kad daugeliui Rusijoje „Dell“ dirbusių mokslininkų ir inžinierių jau pasiūlytos naujos darbo vietos, po to, kai žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad bendrovė visiškai pasitraukia.

Šią savaitę į technologijas orientuotas leidinys „CNews“ pranešė, kad „Dell“ visiškai pasitrauks iš Rusijos ir atleis visus vietos darbuotojus. Panašų pranešimą paskelbė ir į IT orientuotas naujienų portalas „TAdviser“.

„Stebime situacijos raidą“, – penktadienį naujienų agentūra TASS citavo pramonės ir prekybos ministro pavaduotoją Vasilijų Špaką.

„Mūsų duomenimis, didžioji dauguma „Dell“ mokslinių tyrimų ir plėtros centro Sankt Peterburge ir Maskvoje specialistų ir pagalbinių inžinierių jau gavo konkurencingus darbo pasiūlymus iš Rusijos gamintojų“, – teigė jis.

Į Sumų srities pasienio zoną iš Rusijos pusės atskriejo daugiau kaip 200 sviedinių ir minų

08:10

Šeštadienį į Sumų pasienio rajoną iš Rusijos pusės buvo paleista daugiau kaip 220 sviedinių ir minų, du žmonės buvo sužeisti.

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Sumų regioninės karinės administracijos pirmininkas Dmytro Žyvyckis.

„Nuo 10 iki 22 val. regiono pasienio zonoje iš Rusijos pusės skriejo daugiau kaip 220 sviedinių ir minų“, – sakė OVA pirmininkas. Jis pažymi, kad per Novoslobodos bendruomenės apšaudymą buvo sužeisti du žmonės – tos pačios šeimos nariai, nes minosvaidžio sviedinys pataikė tiesiai į jų namus. Kaime taip pat buvo apgadinti privatūs namai ir ūkiniai pastatai, nukentėjo gyvuliai.

D.Žyvyckis taip pat pranešė, kad apšaudžius vieną iš Bilopilio bendruomenės kaimų buvo apgadinta visa kaimo infrastruktūra. „Čia skrido apie penkiasdešimt minų, kilo gaisrai mokyklos, vaikų darželio ir pašto pastatuose. Buvo apgadinti privatūs namai“, – sakė jis. Pasak jo, preliminariais duomenimis, aukų nėra.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas