Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 18 /22:12

Rusai Donbase mobilizuoja net komunalinių įmonių darbuotojus

JAV leidinys „The New York Times“ paskelbė tyrimą apie karo pradžią Ukrainoje, kuris atskleidžia, kaip rusų kariai nesitikėjo invazijos, o pats Vladimiras Putinas buvo įtikėjęs lengva pergale. Tuo metu Kremliuje Rusijos prezidentas surengė pasitarimą su karo vadais.
Ukrainos kariuomenė
Ukrainos kariuomenė / Ukrainos kariuomenės nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • „The New York Times“ paskelbė, kad, turimais duomenimis, JAV prašė ukrainiečių nenužudyti rusų generolo V.Gerasimovo, nes nenorėjo aštrinti situacijos ir siekė išvengti karo tarp JAV ir Rusijos
  • Leidinys taip pat atskleidė , kaip rusų karius invazijos pradžioje šokiravo įsakymas pulti Ukrainą
  • Ukraina teigia, kad Rusija ruošiasi naujam puolimui prieš Kyjivą kitų metų pradžioje, tačiau analitikai abejoja, ar Maskva gali per tokį trumpą laiką atkurti savo pažeistas pajėgas tokiai didelei operacijai
  • Rusijos prezidentas V.Putinas surengė išsamius susitikimus su kariuomenės vadovybe, prižiūrinčia Rusijos karinę kampaniją Ukrainoje
  • O.Scholzas iškilmingai atidarė pirmąjį Vokietijos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, pareiškęs, jog tai, kaip greitai buvo įgyvendintas šis projektas, yra ženklas, kad didžiausia Europos ekonomika tebebus stipri

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:24

Naujausias žinias iš Ukrainos sekite čia.

Ukrainos žvalgyba atskleidė, kiek kartų V.Putinas atidėjo invaziją į Ukrainą

22:12

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tris kartus atidėjo plataus masto įsiveržimą į Ukrainą. Kremliaus vadovą į puolimą pastūmėjo Federalinės saugumo tarnybos (FST) atstovai.

Paskutinį kartą V.Putinas puolimą atidėjo vasario viduryje.

Pasak Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos viršininko pavaduotojo Vadymo Skibickio, V.Putinas kelis kartus aptarinėjo atakos datą su Rusijos armijos Generalinio štabo vadovu Valerijumi Gerasimovu ir gynybos ministru Sergejumi Šoigu.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Valerijus Gerasimovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Valerijus Gerasimovas

„FST primygtinai reikalavo pradėti puolimą, jie buvo įsitikinę, kad pakankamai pasiruošė invazijai. Jie investavo didžiulius išteklius ir ragino V.Gerasimovą pulti“, – Vokietijos laikraščiui „Bild“ sakė žvalgybos vadovo pavaduotojas.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

V.Zelenskis sušaukė vyriausiosios karinės vadovybės posėdį – aptarė padėtį Baltarusijoje

21:52

Sekmadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis surengė eilinį vyriausiosios karinės vadovybės posėdį, kuriame daugiausia dėmesio skirta padėčiai Baltarusijoje, pranešė Ukrainos prezidento kanceliarija.

Pažymima, kad vadovybės nariai skyrė dėmesį padėčiai Baltarusijoje. Išklausyta informacija apie tikrąjį priešo karinių grupių skaičių ir ginkluotę. Vadai pabrėžė, kad gynybos pajėgos yra pasirengusios reaguoti į bet kokią įvykių raidą.

Taip pat aptarta, kaip vyksta Rusijos masinio raketų smūgio Ukrainos energetikos infrastruktūrai padarinių šalinimas.

Rusai tęsia mobilizaciją laikinai okupuotose Donbaso teritorijose

20:59

Laikinai okupuotose Donbaso teritorijose rusų okupantai toliau vykdo mobilizaciją.

Apie tai naujausioje operatyvinėje ataskaitoje apie Rusijos invaziją pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas.

Pranešime teigiama, kad laikinai okupuotoje Luhansko srities teritorijoje tęsiama mobilizacinė veikla.

„Nuo šių metų gruodžio 5 d. kariniai komisariatai visoms regiono įmonėms išsiuntė registracijos korteles“, – praneša Generalinis štabas.

Pažymima, kad panaši situacija yra ir Donecko srityje, ypač Horlivkos mieste, kur mobilizuojami komunalinių įmonių darbuotojai.

Anglikonų lyderis: V.Putino karas Ukrainoje „atvėrė pragaro vartus“

16:39

Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby sekmadienį pareiškė, kad Rusijos invazija į Ukrainą „atvėrė pragaro vartus“, išlaisvindama „visas blogio“ jėgas visame pasaulyje – nuo žmogžudysčių ir prievartavimų okupuotose teritorijose iki bado ir skolų Afrikoje ir Europoje.

Praėjusio mėnesio pabaigoje J.Welby, aukščiausio rango dvasininkas pasaulinėje anglikonų bendruomenėje, lankėsi Ukrainoje, kur susitiko su Bažnyčios vadovais, vietos krikščionimis ir dėl konflikto perkeltaisiais asmenimis.

Jis teigė, kad jį pribloškė „masinių kapaviečių dydis Bučoje, nuotraukos, kuriose matyti, kas ten buvo daroma su žmonėmis, prievartavimai, žudynės, kankinimai, kuriuos vykdė okupacinės Rusijos pajėgos“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Justinas Welby Ukrainoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Justinas Welby Ukrainoje

J.Welby teigimu, invazijos padariniai jaučiami ir toli nuo Ukrainos.

„Iš esmės mes dalyvaujame toje pačioje kovoje. Kai prezidento (Vladimiro) Putino sprendimu buvo įsiveržta į Ukrainą, atsivėrė pragaro vartai ir visos blogio jėgos išėjo į pasaulį“, – sakė jis BBC televizijai.

„Savaitę prieš tai, kai viešėjau Ukrainoje, lankiausi Mozambike, kur badas tęsiasi iki pat Rytų Afrikos pakrantės“, – sakė anglikonų lyderis.

„Yra infliacija... energijos krizė, kančios, vaistų trūkumas, viskas, kas bloga, ir kol nebus pasitraukimo ir paliaubų, negalime daryti pažangos susitaikymo srityje“, – pridūrė jis.

Pasak jo, Jungtinėje Karalystėje dėl didėjančių maisto ir degalų kainų, kurias bent iš dalies lėmė karas, per pastaruosius 18 mėnesių žmonių, prašančių pagalbos iš maisto bankų, padaugėjo 400 procentų.

„Matome, kad skolos didėja, šeimos patiria įvairiausio lygio spaudimą“, – pridūrė J.Welby.

Jis nekart viešai kritikavo Rusijos karą Ukrainoje, vasarį pradėtą invaziją pavadindamas „didžiuliu blogiu“.

Rusija apšaudė Chersono centrą

16:21

Rusijos karinės pajėgos sekmadienį apšaudė Chersono centrą – didelį miestą, iš kurio praėjusį mėnesį pasitraukę rusų kariai patyrė vieną didžiausių savo nesėkmių mūšio lauke Ukrainoje.

Per ataką buvo sužeisti trys žmonės, sakė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyryla Tymošenka.

Po Rusijos pajėgų atsitraukimo pietinis miestas ir jo apylinkės dažnai puolami.

Regiono gubernatorius Jaroslavas Januševičius sekmadienį sakė, kad Rusijos pajėgoms smogus Chersono centrui buvo sužeisti trys žmonės. 

„Miesto centrui vėl smogta“, – sakė J.Januševyčius. Pasak jo, trys žmonės buvo sužeisti. Įvykio vietoje dirba gelbėjimo tarnybos.

„Jie patyrė sužalojimų nuo skeveldrų, vieno sužeistojo būklė sunki. Visiems jiems teikiama medicininė pagalba“, – sakė J.Januševyčius.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Per smūgius Rusijos Belgorodo srityje žuvo žmogus, dar 8 sužeisti, sako gubernatorius

14:49

Per smūgius su Ukraina besiribojančioje Rusijos Belgorodo srityje sekmadienį žuvo vienas žmogus ir dar aštuoni buvo sužeisti, pranešė regiono gubernatorius.

Regiono sostinėje Belgorode buvo sužeisti keturi žmonės, jie patyrė vidutinio sunkumo sužalojimų, socialiniuose tinkluose pranešė gubernatorius Viačeslavas Gladkovas.

Jis sakė, kad visame mieste apgadinta keliolika gyvenamųjų pastatų ir keli automobiliai.

V.Gladkovas pridūrė, kad Belgorodo rajone nukentėjus paukštynui taip pat pranešama apie vieną žuvusįjį.

Pasak jo, iš viso septyni sužeistieji yra ligoninėje, vienas – reanimacijoje, dar vienas hospitalizacijos atsisakė.

Anksčiau sekmadienį V.Gladkovas sakė, kad virš Belgorodo srities veikia oro gynybos sistemos.

Gubernatorius paskelbė, kad prie sienos bus statomi įtvirtinimai, nenurodydamas nei jų ilgio, nei tikslios vietos, ir formuojami savigynos daliniai.

Rusija, vasarį užpuolusi Ukrainą, ilgą laiką iš Belgorodo regiono apšaudo savo kaimynės teritoriją.

Rusijos pasienio regionų valdžios institucijos ne kartą kaltino Kyjivą apšaudant jų teritoriją ir tvirtino, kad per išpuolius sužeidžiami civiliai gyventojai. Ukraina neprisiėmė atsakomybės už tariamus išpuolius ir jų nekomentavo.

Sprogimų serija Rusijos Belgorodo mieste: gyventojai gauna SMS žinutes apie apšaudymą

14:02

Sekmadienį Rusijos Belgorodo mieste nugriaudėjo keli sprogimai. Rusijos žiniasklaida iš karto pradėjo rašyti, kad virš miesto veikia oro gynybos sistema.

Keliuose Rusijos „Telegram“ kanaluose teigiama, kad priešlėktuvinės gynybos sistema tariamai numušė raketas, o jų nuolaužos nukrito gyvenamajame rajone. Dėl raketų paleidimo tradiciškai kaltinamos Ukrainos ginkluotosios pajėgos. Tačiau, kaip rašo UNIAN pati Rusija leidžia į Ukrainą pasenusias raketas, kurios vis dažniau nusileidžia jos pačios teritorijoje.

Taip pat yra nepatvirtintų pranešimų apie žalą ant žemės. Vietos internetiniame leidinyje „Fonar“ rašoma, kad Belgorodo centre rūksta dūmai: „Belgorode triukšminga. Žmonės suskaičiavo apie dešimt garsių sprogimų ir pranešė apie dūmus miesto centre.“

„Telegram“ kanalas „Baza“ praneša, kad išdužo kai kurių namų langai. Propagandinis kanalas „Readovka“ teigia, kad Belgorodo gyventojai girdėjo apie 12 sprogimų. Jis taip pat skelbia, kad į miestą nukrito nuolaužų.

Belgorodo gyventojai internete taip pat viešina pirmąsias nuotraukas ir vaizdo įrašus, kuriuose matyti nuolaužos ir jų kritimo padariniai.

Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas tvirtina, kad virš miesto suveikė Rusijos oro gynybos sistema. Jis teigė, kad nukentėjo keturi žmonės.

Belgorodo gyventojai gauna SMS žinutes apie apšaudymą, kuriose žmonės raginami slėptis.

Pranešama ir apie sprogimą paukščių fermoje Jasnyje Zori to paties pavadinimo kaime Belgorodo rajone. Skelbiama, kad vienas žmogus žuvo ir dar vienas buvo sužeistas.

Belgorodas yra netoli Ukrainos sienos. Būtent iš Belgorodo srities rusų okupantai leidžia raketas į Charkivą ir jo sritį.

Didžiausių nuostolių rusų okupantai patyrė Lymano ir Bachmuto kryptimis

11:49

Per pastarąją parą Ukrainos kariai nukovė 590 okupantų. Remiantis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suvestine, nuo vasario 24 d. iki gruodžio 18 d. Ukrainoje iš viso jau nukauta 98 280 Rusijos armijos karių.

Be to, Rusija per karą neteko 2987 tankų, 5963 šarvuočių, 1948 artilerijos sistemų, 281 lėktuvo ir 264 sraigtasparnių.

„Didžiausių nuostolių priešas patyrė Lymano ir Bachmuto kryptimis“, – rašoma naujausioje generalinio stabo suvestinėje.

S.Šoigu inspektavo karius okupuotoje Ukrainos teritorijoje

10:06

Vokietijos visuomeninio transliuotojo „Deutsche Welle“ naujienų rusų kalba interneto svetainė skelbia, kad Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu inspektavo karių grupę, dislokuotą okupuotose Ukrainos teritorijose.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu

Pasak Rusijos gynybos ministerijos, S.Šoigu skraidė virš karių dislokacijos rajonų ir tikrino kare prieš Ukrainą dalyvaujančių dalinių priešakines pozicijas.

V.Klyčko: šilumos tiekimas Kyjive visiškai atkurtas

10:03

Po didžiulių Rusijos raketų smūgių Kyjive visiškai atkurtas šilumos tiekimo sistemos darbas, rašo Vokietijos visuomeninio transliuotojo „Deutsche Welle“ naujienų rusų kalba interneto svetainė. 

„Visi šilumos tiekimo šaltiniai veikia normaliai. Dieną komunalininkai dirbs atskiruose namuose, kur gali kilti lokalių problemų dėl šilumos tiekimo“, – žinutėje „Telegram“ nurodė Kyjivo meras Vitalijus Klyčko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atakos Kryvyj Rihe padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atakos Kryvyj Rihe padariniai

Tuo pačiu, leidinio „RBK Ukraina“ duomenimis, dėl avarinių elektros tiekimo sutrikimų Ukrainos sostinėje vis dar yra rimtų problemų su vandens ir šilumos tiekimu.

Gruodžio 16 dieną Rusija vykdė didžiulę raketų ataką prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Po to visoje šalyje prasidėjo avariniai elektros tiekimo sutrikimai.

Rusijos įsibrovėliai Chersono regione apiplėšė istorinius rūmus

09:54

Kaip rašo Ukrainos naujienų portalas Unian, Rusijos kariuomenė išplėšė istorinių rūmų Chersono regione vynų kolekciją. Ją rinko kelios vyndarių kartos.

Kunigaikščio Trubeckojaus rūmai skaičiuoja 126 metus, išgyveno Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus.

Vyno darykla, vynuogynai ir likusi rūmų dalis buvo okupuota pirmąją plataus masto Rusijos invazijos dieną.

Rusijos kariai, be kita ko, pavogė vyną, kuris buvo saugomas nuo kunigaikščio Trubeckojaus laikų.

„Vyno darykla labai nukentėjo. Užpuolikai visiškai išgrobstė kelias kartas rinktą vynų kolekciją. Pavogė septynis butelius vyno, kuris buvo saugomas nuo XX a. pradžios, nuo kunigaikščio Trubeckojaus laikų“, – sakoma pranešime, cituojamame Unian.

Naujienų portalas primena, kad gegužę pranešta, jog Rusijos įsibrovėliai visiškai sunaikino vienintelį Ukrainoje augalų genetinį banką.

Jis išgyveno Antrąjį pasaulinį karą, nacių, bet ne rusų okupaciją Charkive.

Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis sakė, kad nuostoliai, kuriuos padarys Rusijos karas prieš Ukrainą, iki 2022 metų pabaigos gali siekti 700 mlrd. JAV dolerių.

ISW: Kremlius bando išsaugoti V.Putino įvaizdį

09:29

Kremlius stengiasi parodyti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną kaip kompetentingą karo vadą ir pagerinti Gynybos ministerijos įvaizdį.

Būtent dėl to V.Putinas siunčiamas dalyvauti „beprasmiškuose renginiuose“, pavyzdžiui, kalakutų fermos ar suremontuoto greitkelio atidaryme. Apie tai rašoma naujoje Amerikos karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas ir Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas ir Vladimiras Putinas

Pasak analitikų, Kremlius greičiausiai sąmoningai paviešino Valerijaus Gerasimovo, Sergejaus Šoigu ir Sergejaus Surovikino dalyvavimą susitikime su V.Putinu. Taip buvo siekiama pristatyti Rusijos armiją kaip organizuotą, vieningą ir veiksmingą karinę struktūrą ir apsaugoti aukščiausią Rusijos ginkluotųjų pajėgų vadovybę nuo tolesnės kritikos. Tačiau, pasak ISW, šios pastangos yra netvarios ir nesustabdys konflikto tarp Rusijos gynybos ministerijos ir ultranacionalistų, pasisakančių už karą, bendruomenės.

Kaip pažymima, propagandistai taip pat bando priminti Rusijos žmonėms, kad V.Putinas yra ne tik karinis lyderis, bet ir civilis asmuo, palaikantis glaudžius ryšius su žmonėmis. Jie nori, kad V.Putinas būtų laikomas „gerų naujienų pasiuntiniu“.

Paskutinis atnaujinimas 2022-12-18 09:29

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas