Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 26 /23:40

O.Arestovyčius: Rusija pirmadienį planavo apšaudyti Ukrainą, bet tam sutrukdė sprogimai Engelse

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sako, kad Rusija yra pasirengusi derėtis su Ukraina ir jos sąjungininkais, bet neva Vakarai to nenori. Tuo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įspėja, kad paskutinėmis šių metų dienomis Rusija gali surengti naujas atakas. Karo veiksmai palietė ir pačius mažiausius – iki šiol nerastas mažiausiai 331 vaikas.
Ukrainos kariai Bachmuto regione
Ukrainos kariai Bachmuto regione / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Ukraina pirmadienį paragino pašalinti Rusiją iš Jungtinių Tautų Organizacijos, kurioje Maskva, kaip nuolatinė Saugumo Tarybos narė, gali vetuoti bet kokią rezoliuciją.
  • Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskyrė Dmitrijų Medvedevą į į Karinės pramonės komisijos pirmininko pirmojo pavaduotojo pareigas.
  • Nuo karo Ukrainoje pradžios be žinios iki šiol dingęs mažiausiai 331 vaikas, skelbia Ukrainos ombudsmeno institucija. Iš viso 8517 vaikai karo eigoje buvo paskelbti dingusiais, tačiau vėliau rasti.
  • Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis telefonu kalbėjosi su Indijos premjeru Narendra Modi pareiškė besitikintis, kad Indija prisidės įgyvendinant jo paskelbtą taikos formulę, leisiančią užbaigti karą.
  • Ukrainos priešlėktuvinės gynybos daliniai sunaikino apie 70 dronų iš antrosios bepiločių orlaivių siuntos, kurią Rusija gavo iš Irano.

Svarbiausias sekmadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:21

Naujausias žinias iš Ukrainos sekite čia.

O.Arestovyčius: Rusija pirmadienį planavo apšaudyti Ukrainą, bet tam sutrukdė sprogimai Engelse

23:40

Pirmadienį rusų okupantai planavo suduoti eilinį masinį raketų smūgį Ukrainai, tačiau jiems sutrukdė sprogimai kariniame aerodrome Engelso mieste.

Ukrainos prezidento biuro patarėjas Oleksijus Arestovičius tai pareiškė „YouTube“ transliuotame pokalbyje su Rusijos žmogaus teisių aktyvistu Marku Feiginu. Jo teigimu, per sprogimą buvo visiškai sunaikintas skrydžių valdymo punktas ir visa budinčioji pamaina.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius

„Jiems chroniškai nesiseka. Šiandien buvo planuojamas masinis smūgis Ukrainos teritorijoje. Dėl nuolatinių saugumo pažeidimų, vertingų specialistų paėmimo prisidengiant mobilizacija, visuotinio nuskurdimo, darbuotojų pykčio ir bemiegių naktų Rusijos Federacijos teritorijoje nuolat įvyksta sprogimai ar techninio pobūdžio įvykiai. Engelso bazei ir vėl nepasisekė“, – sakė jis.

O.Arestovičius pažymėjo, kad po incidento 10 lėktuvų „išskrido slėptis į kitas oro bazes“.

V.Zelenskis apie situaciją Donbase: padėtis ten sudėtinga, kankinanti

23:27

Pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, padėtis Donbase dabar reikalauja maksimalių pastangų ir susitelkimo, yra sunki ir skausminga.

Tai valstybės vadovas pasakė savo vaizdo kreipimesi 306-osios karo dienos pabaigoje. „Bachmutas, Kremena ir kitos Donbaso kryptys, kurioms dabar reikia maksimalių pajėgų ir koncentracijos. Padėtis ten sudėtinga, kankinanti. Okupantai naudoja visus turimus išteklius, o jie yra dideli, kad pasiektų bent šiek tiek pažangos“, – sakė prezidentas.

Jis išreiškė padėką visiems Ukrainos gynėjams, kurie ten laiko savo pozicijas. „Laikosi tvirtai. Ir kurie vis dar randa galimybių ne tik nieko neprarasti, bet ir nustumti okupantus, „minusuoti“ juos“, – pažymėjo V.Zelenskis.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

V.Zelenskis išskyrė 10-ąją atskirąją kalnų šturmo brigadą – už tai, kad paėmė į nelaisvę okupantų Donbase.

„Tai labai svarbu. Tai leis mums išlaisvinti daugiau ukrainiečių“, – pabrėžė prezidentas.

V.Zelenskis taip pat pažymėjo 80-osios ir 95-osios atskirųjų oro desanto brigadų sėkmingus veiksmus naikinant priešo pajėgas Lymano kryptyje.

V.Putinas perkėlė D.Medvedevą į naujas pareigas

19:47

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskyrė Saugumo tarybos vadovo pavaduotoją Dmitrijų Medvedevą į kitas pareigas. Nuo šiol jis bus Karinės pramonės komisijos pirmininko pirmasis pavaduotojas. Atitinkamas V.Putino dekretas paskelbtas oficialiame teisinės informacijos portale, rašo portalas meduza.io

Anksčiau pagal Karinės-pramoninės komisijos nuostatus šioje struktūroje nebuvo numatyta pirmininko pirmojo pavaduotojo pareigybės.

Šias pareigas einantis asmuo turi teisę vadovauti komisijos posėdžiams ir kurti joje tarybas bei darbo grupes, sakoma V.Putino dekrete.

„AP“/„Scanpix“/D.Medvedevas
„AP“/„Scanpix“/D.Medvedevas

Karinės-pramoninės komisijos, kuri koordinuoja ginklų gamybą Rusijos kariuomenei, pirmininkas yra pats V.Putinas.

Dmitrijus Medvedevas 2008–2012 m. buvo Rusijos prezidentas, o 2012–2020 m. – ministras pirmininkas. 2020 m. sausio mėnesį atsistatydinęs iš ministro pirmininko posto, D.Medvedevas tapo Saugumo tarybos pirmininko pavaduotoju. Šis postas buvo sukurtas specialiai jam.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą D.Medvedevas tapo vienu iš agresyviausių karo šalininkų.

Rusija įtraukė „Bellingcat“ žurnalistą į ieškomų asmenų sąrašą

19:12

Rusija pirmadienį į ieškomų asmenų sąrašą įtraukė aukštas pareigas einantį žurnalistinių tyrimų tinklalapio „Bellingcat“ žurnalistą, skelbiantį išsamius pranešimus apie Maskvos puolimą Ukrainoje.

Ieškomų asmenų sąraše, kuris skelbiamas Rusijos vidaus reikalų ministerijos svetainėje, atsirado bulgarų žurnalisto Christo Grozevo pavardė.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Ukraina ragina pašalinti Rusiją iš Jungtinių Tautų Organizacijos

19:11

Ukraina pirmadienį paragino pašalinti Rusiją iš Jungtinių Tautų Organizacijos, kurioje Maskva, kaip nuolatinė Saugumo Tarybos narė, gali vetuoti bet kokią rezoliuciją.

„Ukraina JT valstybes nares ragina... atimti iš Rusijos Federacijos JT Saugumo Tarybos nuolatinės narės statusą ir apskritai pašalinti ją iš JT“, – rašoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Ministerija pabrėžė, kad Rusija nuo Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais „neteisėtai užima TSRS vietą JT Saugumo Taryboje“.

„Teisiniu ir politiniu požiūriu galima daryti tik vieną išvadą: Rusija uzurpavo Sovietų Sąjungos vietą JT Saugumo Taryboje“, – pridūrė ministerija.

„Tris dešimtmečius jos neteisėto buvimo Jungtinių Tautų Organizacijoje paženklino karai ir kitų šalių teritorijų užgrobimas“, – rašoma pareiškime.

Penki nuolatiniai iš viso 15 narių turinčios JT Saugumo Tarybos nariai turi teisę vetuoti JT rezoliucijas.

V.Zelenskis tikisi Indijos pagalbos užbaigiant karą

17:59

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tikisi, kad Indijos Respublika dalyvaus įgyvendinant jo paskelbtą taikos formulę, leisiančią užbaigti karą.

Tokį pareiškimą Ukrainos prezidentas išplatino per „Telegram“ kanalą, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

„Telefonu susiskambinau su Indijos Ministru Pirmininku Narendra Modi. Palinkėjau jam produktyvaus pirmininkavimo G20. Būtent šioje platformoje paskelbiau taikos formulę, o dabar tikiuosi, kad Indija dalyvaus ją įgyvendinant“, – rašė V.Zelenskis.

„AP“/„Scanpix“/Volodymyras Zelenskis kreipiasi į JAV Kongresą
„AP“/„Scanpix“/Volodymyras Zelenskis kreipiasi į JAV Kongresą

Lapkričio mėnesį Balyje, Indonezijoje vykusiame didžiausių pasaulio šalių (G20) aukščiausiojo lygio susitikime V. Zelenskis pateikė dešimties punktų taikos formulę. „Ukrainai neturėtų būti siūloma sukompromituoti savo sąžinę, suverenitetą, teritoriją ir nepriklausomybę“, – komentavo jis. 

Ši taikos formulė apėmė tokius punktus: radiacinė ir branduolinė sauga, maisto saugumas, energetinis saugumas, visų kalinių ir deportuotųjų iš Rusijos paleidimas, JT chartijos įgyvendinimas ir Ukrainos teritorinio vientisumo bei pasaulinės tvarkos atkūrimas, Rusijos kariuomenės išvedimas ir karo veiksmų pabaiga, teisingumas, neatidėliotina aplinkos apsauga nuo išpuolių prieš Ukrainos ekologiją, eskalacijos prevencija ir karo pabaigos patvirtinimas.

Kryme skandalingai sulaikytas Pietų Ukrainos „prižiūrėtoju“ paskirtas R.Kadyrovo giminaitis

16:58

Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo giminaitis Chasanas Ibragimovas, kuris buvo paskirtas Chersono ir Zaporižios sričių „prižiūrėtoju“, sulaikytas Rusijos aneksuotame Kryme, Simferopolyje. Kartu su juo buvo sulaikyti keturi jėgos struktūrų pareigūnai iš Čečėnijos.

„Telegram“ kanalo „Baza“ duomenimis, jie įtariami restorane sumušę vaikiną, kuris ėmė ginti savo merginą, kai vienas iš „kadyrovcų“ griebė jai už sėdmenų.

Keturi būrio „Achmat“ leitenantai ir vienas vado pavaduotojas atvyko į Simferopolį pirkti juodo „Land Cruiser“. Vakare jie nusprendė atsipalaiduoti klube „Monro“. Besilinksmindami „kadyrovcai“ peržengė ribas – vienas iš jų čiupo už sėdmenų nepažįstamai klubo lankytojai. Tai pamatęs jos vaikinas nusprendė išsiaiškinti santykius su akiplėšomis, bet jėgos buvo nelygios.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Ukrainiečiai sunaikino 70 iranietiškų dronų, kuriuos antrąja siunta gavo Rusija

16:09

Ukrainos priešlėktuvinės gynybos daliniai sunaikino apie 70 dronų iš antrosios bepiločių orlaivių siuntos, kurią Rusija gavo iš Irano ir per pastarąsias dvi savaites naudojo Ukrainos teritorijai atakuoti.

Tokią informaciją per nacionalinį teletiltą pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai Jurijus Ihnatas, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

„Kaip žinote, Rusija gavo antrąją bepiločių orlaivių siuntą. Pirmąją siuntą sudarė apie 400 bepiločių orlaivių. Praėjusią ir užpraeitą savaitę turėjome keturias atakų bangas. Priešlėktuvinės gynybos daliniai sunaikino apie 70 bepiločių orlaivių“, – pasakojo J.Ihnatas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Shahed“ dronas ore virš Ukrainos dangaus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Shahed“ dronas ore virš Ukrainos dangaus

Pasak jo, priešas vis dar turi dronų, todėl prieš būsimas dronų atakas būtina pasiruošti ir sustiprinti pajėgas, o tai ypač svarbu ypatingos svarbos infrastruktūros objektams.

„Ukrinform“ primena, kad nuo 2022 m. gruodžio 1 d. iki 2022 m. gruodžio 20 d. Ukrainos priešlėktuvinės gynybos daliniai ir ginkluotosios pajėgos numušė 67 Irane pagamintus dronus „Shahed“.

Valdžios institucijos paragino pietų Ukrainos Chersono gyventojus evakuotis

14:56

Valdžios institucijos paragino pietų Ukrainos Chersono gyventojus evakuotis dėl suintensyvėjusio Rusijos pajėgų apšaudymo.

Apie tai „Telegram“ kanale paskelbė Laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministerija, praneša „Ukrinform“.

„Nesiliaujantis priešo apšaudymas išlaisvintame Chersone darosi vis dažnesnis ir didesnio masto. Saugumo padėtis pastarosiomis dienomis labai įtempta“, – pabrėžė ministerija.

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Ataka Chersone
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Ataka Chersone

Vietos valdžia dar kartą rekomenduoja Chersono gyventojams evakuotis į saugesnius regionus, kad nerizikuotų savo ir artimųjų gyvybėmis.

Žmonėms siūloma nemokama pastogė, pagalba apgyvendinant, piniginės išmokos ir socialinė apsauga.

Kaip pranešė „Ukrinform“, per pastarąją parą Rusijos pajėgos septynis kartus smogė Chersonui, taikydamos į sandėlius ir civilių namus.

Gruodžio 24 d. smūgio Chersono centre aukų skaičius išaugo iki 16 žmonių. Sužeisti 64 civiliai gyventojai.

S.Haidajus: Kremina dar neišlaisvinta, bet rusai atitraukė vadovybę 15 kilometrų

14:47

Rytinėje Ukrainos dalyje esantis Kreminos miestas dar neišlaisvintas, tačiau Rusijos okupacinių pajėgų vadovybė, smarkiai spaudžiama Ukrainos kariuomenės, pasitraukė iš Kreminnos į Rubižnę, 15 km į pietus nuo fronto linijos.

Taip teigia Luhansko srities karinės administracijos viršininkas Serhijus Haidajus, pirmadienį kalbėjęs „Ukrinform“ surengtoje spaudos konferencijoje.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Luhansko karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Luhansko karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus

„Pranešimai, kad mūsų kariuomenė jau išlaisvino Kreminną ar bent jau pasistūmėjo į jos pakraščius, neatitinka tikrovės, tačiau kovos vyksta netoli miesto ir galiu pasakyti, kad tam tikro ešelono vadovybė, kuri buvo dislokuota Kreminoje, dabar perkelta į Rubižnę“, – sakė S.Haidajus.

Atsakydamas į moderatoriaus klausimą, kiek rusai gali organizuoti kontrpuolimą link Lymano, pareigūnas patvirtino, kad jie turėjo tokių planų, kuriuos sužlugdė Ukrainos pajėgos.

„Jie turėjo tokių planų, bet Ukrainos vadovybės, kuri atskleidė jų sąmokslą ir matė visą karinių įvykių žemėlapį, dėka Ukrainos gynybos pajėgos sutrukdė okupacinei kariuomenei įgyvendinti jų planus. Jiems nepavyko surengti kontrpuolimo. Tačiau dabar jie telkia rezervus“, – sakė Luhansko srities karinės administracijos vadovas.

Britų žvalgyba: Rusijos kariuomenė keičia gynybos taktiką

14:37

Rusijos kariuomenė Ukrainoje ėmėsi naujos gynybos taktikos. Interventai pradėjo aktyviai naudoti minų laukus.

Apie tai pranešė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija tviteryje. Ministerija pabrėžė, kad tokia taktika gali būti veiksminga tik tuo atveju, jei minų laukai yra stebimi ir apšaudomi.

Didžiosios Britanijos žvalgybos duomenimis, nuo spalio Rusijos kariuomenė daugiausiai dėmesio skyrė gynybinių pozicijų įrengimui daugelyje fronto linijos Ukrainoje vietų. Kalba eina apie papildomų prieštankinių ir pėstininkų minų laukų įrengimą.

„Tikėtina, kad rimta problema Rusijos pajėgoms bus stebėjimo įrangos ir apmokyto personalo trūkumas, kad galėtų veiksmingai stebėti didelius naujų minų laukų plotus“, – pridūrė Didžiosios Britanijos gynybos ministerija.

K.Budanovas: Ukraina susigrąžins Krymą kombinuotu būdu

14:29

Ukraina išlaisvins visas Rusijos užgrobtas teritorijas, o okupuotas Krymas bus susigrąžintas kombinuotu būdu – karine jėga ir diplomatinėmis priemonėmis.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyryla Budanovas tai sakė interviu portalui LIGA.net, komentuodamas Vakarų šalių politikų ir ekspertų nuogąstavimus, kad Krymas yra „raudona linija“ ir išimtinai diplomatinė istorija.

Jis pabrėžė, kad Ukraina turėtų grįžti prie 1991 m. sienų, kurios yra visuotinai pripažintos pasaulyje. Jei kas nors su tuo nesutinka, vadinasi, nesutinka su Jungtinių Tautų principais ir pasaulio tvarka, egzistuojančia nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyryla Budanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyryla Budanovas

„Man neįdomu klausytis kažkokių žmonių nuomonių, kurios neatspindi Ukrainos žmonių pozicijos. Turiu priešingą nuomonę. Mes atgausime visas prarastas teritorijas. Krymas bus sugrąžintas kombinuotu būdu: pasitelkus ir jėgą, ir diplomatiją. Tačiau be jėgos niekas neįvyks. Mūsų daliniai į ten įžengs su ginklais rankose“, – pabrėžė K.Budanovas.

FSB teigia nukovusi Ukrainos diversantus, bandžiusius patekti į Rusiją

14:01 Atnaujinta 15:40

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) pirmadienį pranešė, kad nukovė diversantų iš Ukrainos grupę, bandžiusią patekti į Rusijos pasienio regioną.

„Per susidūrimą 2022 metų gruodžio 25 dieną žuvo keturi diversantai, kurie bandė patekti į Briansko srities teritoriją iš Ukrainos“, – sakoma FSB pareiškime, kurį perdavė Rusijos naujienų agentūros.

Ji pridūrė, kad jie turėjo vokiškų automatų ir „keturis savadarbius sprogstamuosius įtaisus“.

Vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo naujienų agentūros ir kuris priskiriamas FSB, užfiksuoti keli kruvini kūnai, gulintys ant žemės, vilkintys žiemos kamufliažinius drabužius ir turintys ginklus.

Rusija apkaltino Kyjivą remiančias pajėgas dėl kelių sabotažo išpuolių, įskaitant sprogimą, per kurį buvo apgriautas tiltas, jungiantis aneksuotą Krymą su Rusija.

Praėjusią savaitę Rusijos įstatymų leidėjai pritarė ilgoms laisvės atėmimo bausmėms „diversantams“, pabrėždami, kad Ukrainos konflikto metu kyla naujų terorizmo grėsmių, įskaitant užsieniečių keliamas grėsmes.

Ukrainos pareigūnas: nors Rusija prašo, Iranas ir Kinija neperdavė nė vienos raketos

13:15

Iranas niekada neperdavė Rusijos Federacijai nė vienos raketos.

Taip teigia Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos viršininkas Kyryla Budanovas, davęs interviu portalui LIGA.net, praneša „Ukrinform“.

Be vienkartinių atakos bepiločių orlaivių „Shahed-136“ ir „Shahed-131“, Iranas Rusijai tiekė „Mohajer-6“ – didelius bepiločius orlaivius, savo taktinėmis ir techninėmis savybėmis panašius į Ukrainai prieinamus Turkijoje pagamintus „Bayraktar“.

„Rusijos Federacija bando „pirkti iš jų (Irano – red.) amuniciją ir nori, kad iraniečiai parduotų jiems balistinių raketų. Tačiau Iranas niekada neperdavė nė vienos tokios raketos“, – sakė K.Budanovas.

Kalbėdamas apie Kiniją, žvalgybos vadovas pažymėjo, kad „Kinija taip pat neperdavė jokių ginklų. Ir, kiek suprantame, neperduos“.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, K.Budanovas teigė, kad Rusija turi pakankamai raketų dar dviem ar trims masiniams smūgiams.

Penkiuose Ukrainos regionuos ir Kyjivo mieste įvesti elektros energijos ribojimai

12:23

Valstybinis Ukrainos energetikos tiekėjas „Ukrenerho“ pirmadienį paskelbė, kad šalies elektros sistemoje vis dar jaučiamas elektros energijos trūkumas.

Taip pat yra apribojimų elektros perdavimo sistemoje, nes dėl masinių Rusijos atakų buvo padaryta didelė žala pagrindiniams tinklams. Todėl visuose regionuose buvo nustatytos vartojimo ribos.

Šiuo metu dėl viršytų elektros energijos suvartojimo limitų avariniai elektros energijos tiekimo nutraukimai įvesti Dniepropetrovsko, Zaporižios, Charkivo, Lvivo, Kyjivo srityse ir Kyjivo mieste.
Tęsiami per devynias masines Rusijos atakas pažeistų gamybos įrenginių ir elektros tinklų remonto darbai.

„Dėl žalos masto ir sudėtingumo įrangos ir daugelio svarbiausių objektų veikimo atkūrimui reikia daug laiko. „Ukrenerho“, gamybos ir skirstymo sistemų operatoriai daro viską, kas įmanoma, kad pagerintų elektros energijos tiekimo situaciją šalyje“, – rašoma pranešime.

Nuo karo pradžios Ukrainoje iki šiol dingusiais laikomi 331 vaikas

11:34

Ukrainos ombudsmeno institucija pirmadienį informavo, kad nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios be žinios dingo mažiausiai 331 vaikas.

„Duomenys iki gruodžio 26 dienos: 331 vaikai – dingę, 8517 – rasti, 124 – grąžintas“, – rašoma pranešime feisbuke.

 

Ukraina reikalaus pašalinti Rusiją iš JT Saugumo Tarybos

09:42

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad pirmadienį Ukraina planuoja paraginti pašalinti Rusiją iš Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nuolatinių narių.

„Rytoj oficialiai pareikšime savo poziciją. Turime labai paprastą klausimą: ar Rusija turi teisę likti nuolatine JT Saugumo Tarybos nare ir apskritai būti Jungtinėse Tautose? – teigė jis, kalbėdamas vėlai sekmadienį per nacionalinę televiziją. – (...) Turime įtikinamą ir pagrįstą atsakymą – ne, neturi.“

D.Kuleba sakė, kad klausimas dėl nuolatinės veto teisę turinčios Rusijos vietos JT Saugumo Taryboje, kurią taip pat turi Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Kinija, jau svarstomas diplomatiniuose sluoksniuose.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba

„Šie klausimai dar nėra aptariami spaudos konferencijose ir viešuose valstybių ir vyriausybių vadovų pareiškimuose, tačiau žemesniame lygmenyje žmonės jau kelia klausimą, kokia turėtų tapti Rusija, kad nekeltų grėsmės taikai ir saugumui“, – teigė jis.

Galingąją Saugumo Tarybą sudaro 15 narių, kuriems pavesta spręsti pasaulines krizes įvedant sankcijas, suteikiant leidimą kariniams veiksmams ir tvirtinant JT chartijos pakeitimus.

Tačiau nuolatinis penketukas, turintis veto teisę, galinčią užblokuoti bet kokią rezoliuciją, atspindi Antrojo pasaulinio karo pabaigos galios dinamiką.

Šalys jau seniai prašo reformuoti Saugumo Tarybą, o kai kurios kritikuoja nepakankamą Afrikos ir Lotynų Amerikos šalių atstovavimą, kai kalbama apie nuolatines vietas.

Be to, vienas veto teisę turintis narys gali paversti šį organą neveiksniu, kaip galima buvo pamatyti vasario mėnesį, kai diplomatai skaitė iš anksto parengtus pareiškimus, Rusijai pradėjus bombarduoti Ukrainą.

Rugsėjį JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad pritaria Saugumo Tarybos plėtrai ir tam, kad ji „taptų labiau įtrauki“ – tai buvo retas Vašingtono raginimas imtis veiksmų, atsižvelgiant į tai, kad George'o W.Busho administracijos laikais amerikiečių sostinė apėjo Tarybą ir įsiveržė į Iraką.

Nuo tada, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Vakarų galybės, siekdamos užtikrinti, kad Rusija neblokuotų Saugumo Tarybos posėdžių, griežtai laikėsi JT procedūrinių taisyklių.

Siekdamos pasmerkti Kremliaus veiksmus, jos kreipėsi į kitą JT instituciją – 193 narių Generalinę Asamblėją.

Seimas išsiuntė kvietimą Ukrainos prezidentui atvykti atsiimti Laisvės premijos

09:31

Seimas išsiuntė kvietimą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui atvykti į Vilnių sausį atsiimti Laisvės premijos, tačiau parlamento vadovė pripažįsta nesitikinti, kad laureatas atvyks.

„AP“/„Scanpix“/Volodymyras Zelenskis
„AP“/„Scanpix“/Volodymyras Zelenskis

„Formalų kvietimą jau išsiuntėme, o koks bus sprendimas per pačią Sausio 13-ąją, matysime“, – BNS sakė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Matyt, tikėtis, kad jis atvyks, nelabai realu“, – teigė ji.

Pasak Seimo vadovės, šiuo metu dėliojama renginio programa, svarstoma, kas galėtų perduoti V.Zelenskiui skirtą premiją.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Rusijos oro pajėgų bazėje numuštas Ukrainos dronas, 3 žmonės žuvo

09:06 Atnaujinta 11:03

Rusų priešlėktuvinės gynybos pajėgos numušė ukrainiečių droną, šiam priartėjus prie oro pajėgų bazės Rusijos pietuose, trys žmonės žuvo, ant jų nukritus nuolaužoms, pirmadienį pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Tai buvo antrasis išpuolis prieš Engelso bazę šį mėnesį. Engelso aerodromas, esantis pietinėje Saratovo srityje, yra daugiau kaip už 600 km nuo Ukrainos.

„Gruodžio 26 dieną apie 1 val. 35 min. Maskvos (0 val. 35 min. Lietuvos) laiku ukrainiečių bepilotis orlaivis buvo numuštas nedideliame aukštyje, artėjęs prie Engelso karinio aerodromo Saratovo srityje, – pranešė naujienų agentūra TASS, cituodama Gynybos ministeriją. – (...) Nukritus drono nuolaužoms, buvo mirtinai sužeisti trys aerodrome buvę rusų technikos kariškiai.“

Anot TASS, Gynybos ministerija pranešė, kad jokie lėktuvai nenukentėjo.

Saratovo gubernatorius Romanas Busarginas teigė, kad vietos gyventojams nekilo „absoliučiai jokios grėsmės“, ir pridūrė, kad jokia civilinė infrastruktūra nenukentėjo.

Jis perspėjo vietos gyventojus, kad šie neskleistų „melagingos informacijos“, remdamasis griežtais Rusijos įstatymais, priimtais po vasario pabaigoje pradėto puolimo Ukrainoje.

„Visos istorijos apie evakuaciją iš miesto yra akivaizdus melas, sukurtas toli nuo mūsų šalies sienų“, – sakė jis.

Gruodžio 5 dieną Maskva pareiškė, kad Ukrainos dronai sukėlė sprogimus Engelso aerodrome ir kitoje bazėje Riazanės regione.

Kyjivas šio incidento kol kas nekomentavo.

Rusija anksčiau yra kaltinusi Ukrainą dėl dronų atakų savo teritorijoje ir Maskvos aneksuotame Kryme.

Spalio pabaigoje rusai apkaltino Ukrainą dėl „masinės“ dronų atakos prieš jos Juodosios jūros laivyną Krymo uostamiestyje Sevastopolyje.

Tačiau išpuolis Engelse buvo didžiausias smūgis į Rusijos teritoriją nuo mūšių pradžios.

Prezidentas Vladimiras Putinas yra pasitelkęs „istorinės Rusijos“ sąvoką, teigdamas, kad ukrainiečiai ir rusai yra viena tauta, taip neigdamas Kyjivo suverenitetą bei teisindamas jau 10 mėnesių trunkantį puolimą Ukrainoje.

Jis sakė, kad rusų „geopolitiniai priešininkai siekia suskaldyti Rusiją, istorinę Rusiją“.

Paskutinis atnaujinimas 2022-12-26 09:06

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas