Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 07 /2023 01 08

Okupuotoje Luhansko srityje sprogo magistralinis dujotiekis

JAV paskelbė apie naują karinės pagalbos paketą Ukrainai. Kyjivui bus perduota antra priešlėktuvinės raketos baterija „Patriot“. Tuo metu Ukrainos žvalgyba skelbia, kad Rusija dar sausį ketina skelbti naują mobilizaciją ir į frontą pašaukti dar 500 tūkst. rusų.
Ukrainos kariai Bachmute
Ukrainos kariai Bachmute / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Ukrainos žvalgyba teigia, kad Rusija ketina sausio mėnesį įsakyti mobilizuoti iki 500 000 šauktinių. Tai dar vienas akivaizdus ženklas, kad Vladimiras Putinas neketina nutraukti karo
  • Jungtinės Valstijos paskelbė apie 3 mlrd. JAV dolerių (2,8 mlrd. eurų) vertės karinę pagalbą Ukrainai, kurią Baltieji rūmai pavadino iki šiol didžiausiu pagalbos Kyjivui paketu
  • Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščuk perspėjo okupuotų teritorijų gyventojus nedalyvauti stačiatikių Kalėdų pamaldose. Rusija planuoja rengti „teroristinius išpuolius“ bažnyčiose, sakė I.Vereščuk
  • JAV ir Vokietija susitarė išsiųsti į Ukrainą šarvuotas kovos mašinas M2 „Bradley“ ir antrą priešlėktuvinės raketos bateriją „Patriot“
  • Apsišaukėlis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka apsilankė karinėje bazėje, kurioje dislokuoti Rusijos kariai

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Rusai atakavo Charkivo ir Zaporižios sritis

00:59

Šeštadienio vakarą rusai smogė Charkivo sričiai. Dvi raketos sprogo už 30 km nuo Charkivo esančiame Merefos mieste.

„Merefoje užfiksuoti du priešo raketų sprogimai. Pirminiais duomenimis, yra vienas nukentėjusysis. Įvykio vietoje dirba gelbėtojai“, – pranešė srities administracijos pirmininkas Olehas Synehubovas.

Vėliau Charkovo srities tarybos pirmininko patarėja Natalija Popova pranešė, kad medikams nepavyko išgelbėti nukentėjusiojo. „Deja, vienas žmogus mirė. Medikams nepavyko jo atgaivinti“, – rašė ji.

Šią informaciją patvirtino ir O.Sinehubovas.

„Patikslintais srities greitosios medicinos pagalbos centro duomenimis, dėl okupantų smūgių Merefoje žuvo 50 metų vyras“, – sakė jis.

Kiek anksčiau šeštadienį rusų okupantai apšaudė Zaporižios apylinkes. Zaporižios miesto tarybos sekretorius Anatolijus Kurtevas sakė: „Sprogimai, kuriuos neseniai girdėjo visas miestas, dar kartą įrodo, kad Rusija yra šalis be garbės ir sąžinės. Nepaisant to, kad priešas neva paskelbė laikinas paliaubas Kalėdoms, rašistai apšaudė Zaporižios apylinkes.“

Miesto tarybos sekretorius pridūrė, kad šiuo metu tiriamos visos raketų atakos detalės.

Vietinių „Telegram“ kanalų žiniomis, rusai galėjo apšaudyti Zaporižią iš S-300 zenitinių raketų sistemų ir reaktyvinių salvinės ugnies sistemų. Nepatvirtintais duomenimis, okupantai galėjo panaudoti kasetinius šaudmenis.

Okupuotoje Luhansko srityje sprogo magistralinis dujotiekis

00:35

Okupuotoje Luhansko srityje esančiame Lutugyno mieste įvyko magistralinio dujotiekio sprogimas, po kurio kilo gaisras, pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Po sprogimo maždaug 13 tūkst. abonentų liko be dujų tiekimo.

Vėliau pranešta, kad gaisras užgesintas. Okupacinė valdžia nenurodė, kas sukėlė sprogimą.

JK kovą planuojamas tarptautinis susitikimas dėl karo nusikaltimų Ukrainoje tyrimo

21:52

Jungtinėje Karalystėje (JK) kovą bus surengtas teisingumo ministrų susitikimas, kuriame bus svarstomi būdai paremti Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų Ukrainoje, šeštadienį pranešė JK vyriausybė.

Hagoje įsikūręs TBT šiuo metu vykdo karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje tyrimą.

Londonas pranešė, kad kovą įvyksiančiame susitikime, be ministrų iš įvairių pasaulio šalių, dalyvaus ir TBT vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas.

K.Khanas gruodį paragino tarptautinę bendruomenę prisijungti ir finansuoti TBT tyrimą.

„Mums reikia priemonių šiam darbui padaryti. Mes neturime tų priemonių“, – tuomet pareiškė jis.

JK vyriausybė pranešė, kad susitikime bus „siekiama padidinti pasaulinę finansinę ir praktinę paramą, teikiamą TBT, ir koordinuoti pastangas siekiant užtikrinti, kad jis [TBT] turėtų viską, ko jam reikia, kad tyrimai būtų atlikti, o atsakingieji būtų patraukti atsakomybėn“.

JK ministro pirmininko pavaduotojas ir vienas iš susitikimo organizatorių Dominicas Raabas pareiškė, kad dalyviai svarstys, kaip padėti rinkti informaciją ir dalytis įvykdytų žiaurumų įrodymais, taip pat kaip paremti aukas.

„Rusijos pajėgos turėtų žinoti, kad jos negali veikti nebaudžiamos, ir mes remsime Ukrainą tol, kol triumfuos teisingumas“, – pažymėjo D.Raabas.

Jis pabrėžė, kad „tarptautinė bendruomenė privalo kuo stipriausiai remti TBT, kad karo nusikaltėlius būtų galima patraukti atsakomybėn už žiaurumus, kurių liudininkais mes esame“.

Nyderlandų teisingumo ministrė ir kita susitikimo organizatorė Dilan Yesilgoz-Zegerius pareiškė, kad susitikimo dalyviai „koordinuos veiksmus su mūsų partneriais, siekdami užtikrinti paramos teikimą TBT ir Ukrainos valdžiai“.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen gruodį pareiškė, kad TBT negalėtų teisti Rusijos, kuri nėra šio teismo sutarties dalyvė, už „vadovybės“ agresijos nusikaltimą be Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos, kurią Maskva tučtuojau vetuotų.

Vietoj to ji pasiūlė įkurti JT remiamą specializuotą teismą, kuris teistų Rusijos vadovybę už „agresijos nusikaltimą“ dėl Maskvos pajėgų invazijos į Ukrainą.

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis praėjusį mėnesį pareiškė, kad Rusijos masiniai raketų smūgiai Ukrainai, kuriais taikomasi į civilinę infrastruktūrą, „yra karo nusikaltimai ir yra barbariški. Visi atsakingieji turi būti patraukti atsakomybėn.“

Ukrainos generalinis štabas pateikė ataskaitą, kas įvyko fronte Kalėdų dieną

21:38

Rusijos okupantai ir toliau stengiasi vykdyti puolamuosius veiksmus Bachmuto, Avdijivkos ir Lymano kryptimis. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo duomenimis, nepaisant vadinamųjų paliaubų, Rusijos okupantai ir toliau tankų, minosvaidžių ir artilerijos ugnimi apšaudo Ukrainos dalinių pozicijas.

Be to, per dieną priešas surengė oro smūgį ir septynis išpuolius reaktyvinėmis salvinės ugnies sistemomis.

„Priešas telkia pastangas vykdyti puolamuosius veiksmus Bachmuto, Avdijivkos ir Lymano kryptimis ir stengiasi pagerinti taktinę padėtį Kupjansko kryptimi. Novopavlivskėje, Zaporižioje ir Chersone jie ir toliau aktyviai gina anksčiau užimtas pozicijas“, – rašoma pranešime.

Slobožanskės kryptimi užgrobėjai apšaudė keturių Charkivo srities gyvenviečių teritorijas.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariai mūšio lauke
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariai mūšio lauke

Kupjansko ir Lymano kryptimis priešo ugnis buvo užfiksuota 13-oje gyvenviečių; Bachmuto kryptimi priešas apšaudė daugiau kaip 15 gyvenviečių; Avdijivkos kryptimi priešas apšaudė šešias Donecko srities gyvenvietes.

Novopavlivskės kryptimi buvo apšaudytos keturios Donecko srities gyvenvietės; Zaporižios kryptimi apšaudyta 16 gyvenviečių; Chersono kryptimi nuo minosvaidžių ir artilerijos ugnies nukentėjo civilinė infrastruktūra greta 17-os gyvenviečių.

Generalinis štabas taip pat įspėjo, kad visoje Ukrainoje išlieka priešo oro ir raketų smūgių kritinei infrastruktūrai pavojus.

Rusijos valdžia nori pusės valstybinių bendrovių pelno savo karui Ukrainoje finansuoti

19:38

Augant išlaidoms karui Ukrainoje, Rusijos valdžia nusprendė iš trąšų gamybos ir anglių gavybos bendrovių pareikalauti „vienkartinės išmokos“ ir taip pat sumažinti išlaidas, nesusijusias su gynyba, rašo agentūra „Bloomberg“, kurią cituoja „Deutsche Welle“.

„Bloomberg“ duomenimis, apie tai rašoma dokumente, kurį dar gruodžio viduryje parengė Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas. Oficialiai apie dokumentą kol kas nebuvo skelbta.

Pasak agentūros šaltinių, Rusijos valdžia iš valstybinių bendrovių ketina pareikalauti dividendų, kurie sudarytų daugiau nei 50 proc. jų grynojo pelno, tačiau ši priemonė būtų vienkartinė, o ne nuolatinė.

Šaltinių duomenimis, sprendimo dėl dividendų dydžio ir jų taikymo vyriausybė dar nepriėmė ir jis priklausys nuo to, koks bus galutinis 2022 metų biudžeto deficitas.

Be to, pasak šaltinių, dokumente esą kalbama apie biudžeto išlaidų, nesusijusių su gynyba ir saugumu, mažinimą ir tokiu būdu planuojama sutaupyti bent 150 mlrd. rublių (1,94 mlrd. eurų). Be kita ko, bus sumažintos socialinės išlaidos – švietimui ir sveikatos priežiūrai.

Gautomis lėšomis planuojama padengti dėl karo atsiradusias išlaidas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys

Agentūros duomenimis, dokumente taip pat rašoma apie papildomų 175 mlrd. rublių (2,26 mlrd. eurų) skyrimą priverstiniam 100 tūkst. žmonių perkėlimui iš Chersono srities į Rusiją.

Pasak „Bloomberg“, tai akivaizdžiai rodo, jog Kremlius turi mažai vilčių grąžinti Chersono srities dalį, kurią Rusijos pajėgos paliko rudenį, praėjus kelioms savaitėms po neteisėtos aneksijos.

Rusijos vyriausybė ir finansų ministerija į „Bloomberg“ atsiųstus klausimus kol kas neatsakė. 

Suomija pasirengusi perduoti Ukrainai kovinių tankų „Leopard 2“

18:18

Suomijos valdžia svarsto perduoti Ukrainai kovinių tankų „Leopard 2“ ir bus pasirengusi tai padaryti, jei sprendimas pradėti tokią praktiką bus priimtas Europos lygmeniu, interviu Suomijos televizijos kanalui „MTV Uutisille“ pareiškė nacionalinio gynybos komiteto vadovas Antti Hakkanenas, kurį cituoja „Deutsche Welle“.

„Žinoma, mūsų indėlis bus nedidelis, nes, kaip šalis, besiribojanti su Rusija, mes visada teikiame pirmenybę savo gynybos pajėgumams“, – sakė jis.

Parlamentaras taip pat pabrėžė, kad, palyginti su Suomija, daugelis Europos šalių turi daugiau galimybių perduoti Ukrainai šarvuotos technikos.

JAV prezidentas Joe Bidenas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ketvirtadienį pareiškė, kad jų šalys Ukrainai atsiųs galingai ginkluotų pėstininkų kovos mašinų, siekdamos padėti Ukrainai atremti Rusijos invaziją.

Jiedu sakė, kad Jungtinės Valstijos perduos šarvuočių „Bradley“, kurie paprastai būna ginkluoti 25 mm automatine patranka, 7,62 mm kulkosvaidžiu ir prieštankinėmis raketomis, o Vokietija atsiųs šarvuočių „Marder“.

Oficialus Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Hebestreitas penktadienį žurnalistams pranešė, kad Berlynas planuoja Kyjivui atsiųsti apie 40 pėstininkų kovos mašinų „Marder“.

O Jungtinės Valstijos taip pat penktadienį paskelbė apie 3 mlrd. JAV dolerių (2,8 mlrd. eurų) vertės karinę pagalbą Ukrainai, kurią Baltieji rūmai pavadino iki šiol didžiausiu pagalbos Kyjivui paketu.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre pareiškė, kad į šį karinės pagalbos paketą turėtų būti įtraukta pėstininkų kovos mašinų „Bradley“, ratinių šarvuotų mašinų ir kitų šarvuotųjų transporterių bei savaeigių haubicų.

Ukrainos generolas: priešas nebeturi gilaus užnugario Pietų Ukrainoje

15:51

Rusų okupantai nebeturi „gilaus užnugario“ pietinėje fronto dalyje. Tai pareiškė brigados generolas, operatyvinės-strateginės kariuomenės grupės „Tavrija“ vadas Oleksandras Tarnavskis.

„Tauridės kryptyje iš tikrųjų nebėra tokios sąvokos kaip „gilus priešo užnugaris“. Kontroliuojame visus okupacinių pajėgų bandymus organizuoti veiksmingą gynybą ir sudaryti sąlygas aktyviems veiksmams“, – sakė jis.

Pasak vado, Ukrainos kariai dabar aktyviai naikina okupantų gyvąją jėgą ir techniką net tada, kai fronto linija yra gana stabili.

„Kuo labiau juos naikinsime dabar, tuo mažiau darbo reikės galutinai išlaisvinant Ukrainą nuo okupantų“, – sakė generolas.

Rusija patraukė savo karo laivus iš Juodosios jūros

15:25

Rusija iš Juodosios ir Azovo jūrų patraukė karo laivus, galinčius paleisti raketas „Kalibr“. Apie tai pranešė Ukrainos karinių jūrų pajėgų spaudos tarnyba.

Turimais duomenimis, šiuo metu Rusija Azovo jūroje laiko tik du karo laivus, kurie nėra skirti raketoms paleisti. Juodojoje jūroje apskritai nėra karo laivų.

Didelė Rusijos karo laivų grupė tebėra Viduržemio jūroje – devyni laivai, įskaitant penkis „Kalibr“ sparnuotųjų raketų nešėjus, kurių bendra salvė – 72 raketos. Tačiau iš ten į Ukrainą dar niekada nebuvo paleista nė viena raketa. Tiesą sakant, tą padaryti būtų labai sunku, nes į Ukrainą paleistos raketos turėtų kirsti NATO valstybių teritoriją, o tai būtų labai rimta konflikto eskalacija.

ISW: „Kalėdų paliaubų“ paskelbimas smogė pačiam V.Putinui

15:01

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, paskelbęs vadinamąsias „kalėdines paliaubas“, sulaukė savo paties propagandistų kritikos. Prie netiesioginės kritikos prisidėjo net vadinamosios Donecko liaudies respublikos lyderis Denisas Pušilinas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denisas Pušilinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denisas Pušilinas

Kaip pažymi Karo studijų institutas (ISW), Rusijos karinė vadovybė „paliaubas“ sutiko nepalankiai.

Tuo pat metu kiti propagandistai, tarp jų ir Dmitrijus Medvedevas, toliau skleidė pasakojimą, kad V.Putinas yra religinių vertybių ir moralės gynėjas.

Pentagonas: Rusija tęsė apšaudymą po to, kai V.Putinas paskelbė „Kalėdų paliaubas“

14:56

Pentagonas pareiškė, kad Rusija pažeidė savo pačios paskelbtas vadinamąsias „kalėdines paliaubas“.

Pasak JAV gynybos departamento pareigūnės Lauros Cooper, Rusijos ginkluotosios pajėgos gruodžio 6 d. nenutraukė kovų, nors dieną prieš tai V.Putinas įsipareigojo vienašališkai nutraukti ugnį.

L.Cooper pavadino V.Putino pareiškimą „propagandiniu triuku“, kuris galiausiai nesuveikė.

Pentagono teigimu, Rusija tęs beprasmišką Ukrainos pozicijų puolimą kaliniais.

Rusija tvirtina besilaikanti paliaubų Ukrainoje, nepaisant apšaudymų

14:44

Maskva šeštadienį tvirtino, kad jos kariuomenė laikosi paliaubų Ukrainoje, minint stačiatikių Kalėdas, nepaisant Kyjivo pajėgų artilerijos atakų.

„Nepaisant to, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos apšaudo gyvenvietes ir Rusijos pozicijas, paskelbtos paliaubos bus tęsiamos“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Tačiau pareiškime priduriama, kad per pastarąją parą Rusijos pajėgos atrėmė kelias Ukrainos kariuomenės atakas Rytų Ukrainoje ir nukovė dešimtis jos karių.

Į pietus nuo pafrontės miesto Bachmuto esančiame Časiv Jaro mieste naujienų agentūros AFP žurnalistai beveik visą šeštadienio rytą girdėjo smarkų artilerijos apšaudymą.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas šeštadienį pareiškė, kad per pastarąją parą Rusija surengė vieną raketų smūgį ir iš kelių raketų paleidimo įrenginių paleido 20 sviedinių.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vienašališkai įsakė savo pajėgoms sustabdyti atakas 36 valandoms dėl stačiatikių Kalėdų.

Ukraina šį sustabdymą, kuris turėtų trukti iki šeštadienio pabaigos (23 val. Lietuvos laiku), atmetė kaip Rusijos taktiką, kuria ji siekia gauti laiko pergrupuoti savo pajėgas ir sustiprinti gynybą po kelių nesėkmių mūšio lauke.

Vienišas V.Putinas Kalėdas šventė Kremliaus bažnyčioje

13:46

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Kremliaus bažnyčioje vienišas dalyvavo vidurnakčio pamaldose, kuriomis paminėjo stačiatikių Kalėdas, aptemdytas Maskvos puolimo Ukrainoje.

V. Putinas dalyvavo pamaldose Apreiškimo katedroje, kuri iš pradžių buvo skirta Rusijos carams.

Jis stovėjo vienas, o ortodoksų šventikai auksiniais drabužiais, laikydami ilgas žvakes, vedė ceremoniją, kaip matyti Kremliaus išplatintose nuotraukose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Ankstesniais metais V. Putinas paprastai dalyvaudavo stačiatikių Kalėdų pamaldose Rusijos provincijose arba prie pat Maskvos.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Ukrainos bažnyčios vadovas pirmą kartą vadovavo Kalėdų pamaldoms žymiame vienuolyne

13:37

Šimtai tikinčiųjų šeštadienį dalyvavo istorinėse pamaldose garsiajame Kyjivo Pečorų lauros vienuolyne, kai ukrainiečiai karo šešėlyje minėjo stačiatikių Kalėdas.

Pirmą kartą Ukrainos stačiatikių bažnyčios vadovas metropolitas Epifanijus vadovavo Kalėdų liturgijai XI amžiuje statytos lauros – svarbiausio provakarietiškos šalies stačiatikių vienuolyno – Kristaus Žengimo į dangų katedroje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos stačiatikių bažnyčios vadovas metropolitas Epifanijus vadovavo Kalėdų liturgijai XI amžiuje statytame Kyjivo Pečorų lauros vienuolyne.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos stačiatikių bažnyčios vadovas metropolitas Epifanijus vadovavo Kalėdų liturgijai XI amžiuje statytame Kyjivo Pečorų lauros vienuolyne.

Naujienų agentūros AFP korespondentas iš įvykio vietos pranešė, kad į policijos saugomas pamaldas susirinko šimtai tikinčiųjų, tarp kurių buvo ir karinę uniformą vilkinčių vyrų.

Buvo tikrinami maldininkų pasai, jie turėjo praeiti pro metalo detektorius.

Stačiatikiai Kalėdas švenčia sausio 7 dieną.

Sostinėje Kyjive esančioje bažnyčioje anksčiau buvo įsikūrusi Ukrainos stačiatikių bažnyčios atšaka, priklausiusi Maskvos jurisdikcijai, bet nutraukusi ryšius po to, kai Rusija vasario mėnesį įsiveržė į Ukrainą.

Po to, kai praėjusių metų vasario 24 dieną prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė kariuomenę į Ukrainą, Maskvos patriarchato Ukrainos stačiatikių bažnyčia stengėsi atsiriboti nuo Rusijos. Tačiau ši atšaka vis dar patiria Ukrainos valdžios spaudimą.

Saugumo tarnyba yra surengusi reidą į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktą laurą dėl įtariamų ryšių su Rusijos agentais.

Ukrainos stačiatikių bažnyčia įsteigta 2018 metais. Maskvos patriarchatas nepripažįsta šios naujosios bažnyčios.

Enerhodare okupantai privertė 3 tūkst. atominės elektrinės darbuotojų paimti Rusijos pasus

13:32

Enerhodare, Zaporižios srityje, Rusijos okupacinė kariuomenė privertė apie 3 tūkst. Zaporižios atominės elektrinės darbuotojų gauti rusiškus pasus.

Tai teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo pranešime „Facebook“. Pažymima, kad Rusijos okupantai ir toliau daro psichologinį ir fizinį spaudimą civiliams laikinai okupuotų ir užimtų Ukrainos teritorijų gyventojams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zaporižios atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zaporižios atominė elektrinė

Taip pat pažymima, kad okupantai, grasindami verslininkams baudomis ir turto konfiskavimu, Enerhodare išėmė iš apyvartos Ukrainos griviną.

ISW: Rusija nesureagavo į 3 mlrd. dolerių JAV paramą Ukrainai

13:15

Rusijai didesnį susirūpinimą kelia Vakarų karinė pagalba, kuri gali turėti įtakos konkrečioms Rusijos karinėms operacijoms Ukrainoje.

Maskva ir toliau selektyviai reaguoja į karinės pagalbos teikimą Ukrainai. Rusijos pareigūnai ir propagandistai beveik nesureagavo į faktą, kad JAV perduos Ukrainai 3 mlrd. dolerių vertės sunkiosios puolamosios ginkluotės.

Kaip rašo Karo studijų institutas (ISW), tai dar kartą parodė, kad Kremlius ir Rusijos informacinė erdvė selektyviai pasirenka, kada Vakarų karinę pagalbą vaizduoti kaip eskalaciją.

Rusijai didesnį susirūpinimą kelia tokia Vakarų karinė pagalba, kuri gali turėti įtakos konkrečioms Rusijos karinėms operacijoms Ukrainoje, pavyzdžiui, pažangių priešraketinės gynybos sistemų, skirtų gintis nuo Rusijos raketų, perdavimas Ukrainai.

Analitikai pažymi, kad Kremlius ir toliau nerimaus tik dėl šios pagalbos pusės, o ne, pavyzdžiui, dėl „raudonųjų linijų“, susijusių su galimais smūgiais pačiai Rusijai.

Baltieji rūmai oficialiai paskelbė apie naują 3 mlrd. dolerių vertės pagalbos Ukrainai paketą. Už šią sumą Kijevui bus skirta amunicijos ir ginklų iš Gynybos departamento atsargų. Dar 225 mln. dolerių bus panaudoti ilgalaikiam Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pajėgumui ir modernizavimui finansuoti.

Penktadienį taip pat paaiškėjo, kad Vokietija Ukrainai perduos papildomą „Patriot“ sistemų bateriją. Vėliau Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai Steffenas Gebestreitas pareiškė, kad šis pristatymas planuojamas pirmąjį šių metų ketvirtį.

JAV ir Vokietija susitarė tiekti ginklus Ukrainai po prezidento Joe Bideno ir kanclerio Olafo Scholzo derybų.

Irano dronų gamintojui pritaikytos sankcijos dėl tiekimo Maskvai

11:39

Jungtinės Valstijos penktadienį šešiems iranietiškus dronus gaminančios įmonės vadovams ir valdybos nariams pritaikė sankcijas po to, kai bendrovė, kaip įtariama, tiekė Maskvai dronus, kuriais Rusijos pajėgos atakavo Ukrainą.

Įtariama, kad „Qods Aviation Industries“, kuriai anksčiau buvo taikomos sankcijos, yra atsakinga už bepiločių orlaivių, kurie buvo naudojami išpuoliams prieš civilius gyventojus Rusijos invazijos į Ukrainą metu, projektavimą ir gamybą. Iždo departamentas teigia, kad 2020 metų viduryje įmonė pakeitė pavadinimą į „Light Airplanes Design and Manufacturing Industries“, kad išvengtų sankcijų.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Irano dronas „Shahed-136“
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Irano dronas „Shahed-136“

Iždo departamento Užsienio turto kontrolės biuro (OFAC) paskirtos finansinės nuobaudos rodo didėjančią įtampą tarp JAV ir Irano dėl 2015 metų branduolinio susitarimo atgaivinimo, taip pat JAV įtarimus, kad Rusija ir Iranas gilina bendradarbiavimą teikiant bendrą karinę pagalbą vykstant karui.

„Dabar Iranas tapo pagrindiniu Rusijos kariniu rėmėju, – sakoma valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime. – Iranas turi nutraukti savo paramą neišprovokuotam Rusijos agresijos karui Ukrainoje, ir mes toliau naudosime visas turimas priemones, kad sutrikdytume ir atidėtume šiuos pervedimus ir priverstume šia veikla užsiimančius subjektus patirti išlaidų.“

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Per vieną dieną į Baltarusiją atvyko keli traukiniai su rusų technika ir kariais

10:07

Vien per penktadienį į Baltarusiją iš Rusijos atvyko keturi traukiniai su Rusijos karine įranga ir kariais. Kaip pranešė stebėsenos grupė „Belaruski Hajun“, sausio 6 d. 7.30 val. į Polonkos geležinkelio stotį (Baranovičių rajonas, Bresto sritis) atvyko traukinys, kuriame buvo: apie 30 platforminių vagonų su ratine technika, 4 dengti vagonai ir 2 keleiviniai vagonai su personalu. Tarp pastebėtų transporto priemonių buvo: sunkvežimiai „Ural“, sunkvežimiai „KamAZ“, šarvuočiai, benzinvežiai. Sausio 3 d. 14.50 val. šis traukinys išvyko iš Kantemirovkos geležinkelio stoties (Voronežo sritis, Rusija), esančios pasienyje su Ukrainos Luhansko sritimi, rašo UNIAN.

Pažymima, kad Bogučare, Voronežo srityje, yra 262-oji karinės technikos saugojimo ir remonto bazė (tankų bazė) ir 1-oji atskira tankų brigada (įkurta 2015 m.). Atstumas nuo Bogučaro iki Kantemirovkos stoties – apie 60 km. 

Be to, taip pat žinoma, kad penktadienį ryte į Slonimo geležinkelio stotį (Gardino sritis, Baltarusija) atvyko dar vienas traukinys su Rusijos ginkluotųjų pajėgų technika, kuriame buvo apie 27 vagonai su ratine ir vikšrine technika.

Be to, buvo pastebėtas ir trečiasis traukinys: jis atvyko į Baranovičius. Tarp transporto priemonių buvo pastebėta: apie 43 vienetai sunkvežimių „KamAZ“, „Ural“ ir artilerijos vilkikų BAZ-6306, 5 benzinvežiai, 2 priešlėktuvinės sistemos ZU-23-2, lauko virtuvės ir cisternos vandeniui. Daugelis sunkvežimių pažymėti identifikaciniu simboliu „Z“.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai pratybose Baltarusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai pratybose Baltarusijoje

Taip pat naktį 2.10 val. per Smolensko stotį Baltarusijos kryptimi pravažiavo specialusis traukinys su 15 keleivinių vagonų. Naktį traukinys galėjo atvykti į Oršą arba Vitebską. Pranešama, kad vagonuose važiavo apie 800 Rusijos ginkluotųjų pajėgų karių. Neatmetama galimybė, kad sustojęs Vitebsko srityje traukinys galėjo toliau važiuoti į Bresto sritį, pavyzdžiui, į Baranovičių rajoną.

2022 m. gruodžio 28 d. duomenimis, Baltarusijoje buvo daugiau kaip 10 tūkst. Rusijos karių. Baltarusijos gynybos ministerija pranešė apie bendras oro taktines pratybas su Rusija.

Sausio 5 d. į Baltarusiją atvyko dar viena naujų šarvuotų transporterių BTR-82A partija: traukinys su 34 vnt. šarvuočiais (tai atitinka bataliono dydžio komplektą) vyko Bresto kryptimi.

WSJ: Lenkija svarsto Ukrainos prašymą perduoti jai tankų „Leopard“

09:40

Lenkija svarsto Ukrainos prašymą perduoti jai vokiškų tankų „Leopard“. Apie tai pranešė „Wall Street Journal“, remdamasis aukšto rango Lenkijos diplomatu.

Lenkijos tarptautinių santykių instituto direktoriaus Slawomiro Dębskio teigimu, tankų „Leopard“ perdavimas Ukrainai yra tik laiko klausimas. Tai priklausys nuo to, kaip greitai Lenkija gaus pakaitinius tankus, kuriuos užsakė iš Pietų Korėjos ir JAV gamintojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leopard 2 tankas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leopard 2 tankas

„Klausimas yra ne ar, o kada“, – sakė S.Dębskis ir pridūrė, kad po kelis mėnesius trukusio diplomatinio spaudimo Vakarų nenoras suteikti tankų pagaliau sumažėjo.

„Būtent už tai Lenkija pasisako jau daugelį mėnesių“, – sakė jis.

Tankų perdavimą Ukrainai turi patvirtinti Berlynas.

JAV teigia, kad smūgiai Ukrainoje įrodo, jog Rusijos paliaubos buvo „ciniškos“

09:18

Jungtinės Valstijos pareiškė, kad penktadienį Rytų Ukrainoje suduoti smūgiai parodė, jog Rusijos prezidento Vladimiro Putino paskelbtos kalėdinės paliaubos buvo „ciniška“ gudrybė.

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as prisiminė, kad V.Putinui ketvirtadienį paskelbus apie paliaubas, jis jas pavadino „tik ciniškomis“.

„Manau, kad šis vertinimas pasitvirtino, atsižvelgiant į tai, ką matėme dienos eigoje“, – žurnalistams teigė N.Price'as.

„Manome, kad mūsų skepticizmas yra pagrįstas dėl to, ką matėme iš Rusijos per šį konfliktą, – sakė jis. – Nerimaujame, kad Maskva sieks išnaudoti bet kokią galimą kovų pertrauką, kad atsigautų, persigrupuotų ir galiausiai vėl pultų su dar didesniu kerštu, brutalumu ir žiaurumu.“

Ukrainos vyriausybė ir Europos galios taip pat yra išreiškusios abejonių dėl V.Putino paliaubų per stačiatikių Kalėdas.

Penktadienį Rytų Ukrainą sudrebino abipusiai artilerijų šūviai, gyventojams nepalikę galimybių atsikvėpti nuo beveik metus trunkančios invazijos.

Paskutinis atnaujinimas 2023-01-07 09:18

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi