Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 08 /23:19

V.Zelenskis apžvelgė padėtį fronte, pranešė apie planus dislokuoti daugiau karių

Vladimiro Putino vienašališkai paskelbtos „Kalėdų paliaubos“ ramybe nė nekvepėjo. Rusai šeštadienį toliau puolė Bachmutą ir Soledarą, raketomis apšaudė Charkivo ir Zaporižios apylinkes. Toliau liejosi kraujas ir žuvo žmonės.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Rusija iš Juodosios ir Azovo jūrų patraukė karo laivus, galinčius paleisti raketas „Kalibr“. Apie tai pranešė Ukrainos karinių jūrų pajėgų spaudos tarnyba
  • Enerhodare, Zaporižios srityje, Rusijos okupacinė kariuomenė privertė apie 3 tūkst. Zaporižios atominės elektrinės darbuotojų išsiimti rusiškus pasus
  • Lenkija svarsto Ukrainos prašymą perduoti jai vokiškų tankų „Leopard“. Suomijos valdžia tai pat svarsto perduoti Ukrainai tokių pačių tankų ir bus pasirengusi tai padaryti, jei sprendimas pradėti tokią praktiką bus priimtas Europos lygmeniu
  • Okupuotoje Luhansko srityje esančiame Lutugyno mieste įvyko magistralinio dujotiekio sprogimas, po kurio kilo gaisras. Be dujų tiekimo liko maždaug 13 tūkst. abonentų
  • Rusijos valdžia nori pusės valstybinių bendrovių pelno savo karui Ukrainoje finansuoti. „Bloomberg“ duomenimis, apie tai rašoma dokumente, kurį dar gruodžio viduryje parengė Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:07

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

O.Reznikovas: Rusija verbavo ukrainiečių vaikus, kad gautų svarbios informacijos

23:19

Rusijos specialiosios tarnybos verbavo ukrainiečių vaikus, kad gautų svarbios informacijos, ypač apie strateginius objektus. Duomenys buvo renkami pasinaudojant žaidimu mobiliuosiuose telefonuose, tviterio žinučių serijoje pasakojo Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Anot ministro, Rusija bandė pasinaudoti ukrainiečių vaikais, kad šie, žaisdami mobilųjį žaidimą, nesąmoningai pateiktų informaciją apie strategiškai svarbių objektų buvimo vietą.

Anksčiau buvo pranešta, kaip Rusijos specialiosios tarnybos verbavo Ukrainos moksleivius. Ypač daug tokių atvejų Ukrainos saugumo tarnyba užfiksavo Lucke. Paaugliai fotografavo karinius objektus – jų telefonuose taip pat buvo įrašytas susirašinėjimas su nežinomais skambintojais rusais, kurie „domėjosi“ padėtimi regione.

Berlynas apie tankų „Leopard“ perdavimą Ukrainai: „Žinoma, to negalima atmesti“

22:03

Berlynas neatmeta galimybės ateityje perduoti Ukrainai tankus „Leopard“, pareiškė Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habekas.

„Žinoma, to negalima atmesti“, – sakė jis interviu Vokietijos transliuotojui ARD.

Praėjusią savaitę kelios Vakarų šalys paskelbė apie puolamųjų šarvuočių tiekimą Ukrainai. Be kita ko, Vokietijos valdžios institucijos paskelbė apie sprendimą perduoti Ukrainai apie 40 šarvuotų transporterių „Marder“, taip pat žemė-oras raketų sistemą „Patriot“. Kaip nurodė Berlynas, šie ginklai Kyjivui turėtų būti perduoti iki 2023 m. kovo pabaigos.

Lenkijos kariuomenės nuotr./Tankai „Leopard“
Lenkijos kariuomenės nuotr./Tankai „Leopard“

Ukraina ne kartą prašė Berlyno aprūpinti kariuomenę tankais „Leopard“.

JAV prezidento administracija taip pat kalbėjo apie galimybę perduoti vokiškus pagrindinius kovinius tankus „Leopard 2“. Berlynas kol kas nesiryžta pradėti tiekti Ukrainai sunkiosios puolamosios ginkluotės, įskaitant minėtus tankus.

V.Zelenskis: Luhansko ir Donecko srityse tęsiasi intensyvūs mūšiai

21:59

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis apsilankė Ukrainos pozicijose prie Bachmuto ir Solidaro, Donecko srityje, ten bus dislokuoti papildomi daliniai. Apie tai šalies lyderis V.Zelenskis pranešė savo vakariniame kreipimesi. 

„Jis apdovanojo karius apdovanojimais už ištvermę. Vietoje jis organizavo veiksmus, būtinus mūsų gynybai sustiprinti. Visų pirma, papildomų padalinių dislokavimas. Ir suintensyvinti ugnį į okupantus“, – pasakojo V.Zelenskis. 

Pasak jo, esminių pokyčių fronte nėra, Luhansko ir Donecko srityse tęsiasi intensyvūs mūšiai.

„Nepaisant visko, Bachmutas laikosi. Nors didžioji dalis miesto buvo sugriauta rusų smūgių, mūsų kariai atremia nuolatinius rusų puolimo bandymus. Soledaras laikosi. Nors ten yra dar daugiau destrukcijos ir labai sunku... Prie šių dviejų miestų nėra tokio žemės gabalėlio, kur okupantas nebūtų paaukojęs gyvybės už beprotiškus Rusijos režimo šeimininkų sumanymus. Tai viena kruviniausių vietų fronto linijoje“, – sakė jis.

Jis taip pat pabrėžė, kad „visos mūsų pozicijos, visi mūsų veiksmai gynyboje yra tarpusavyje susiję, o veiksmų stabilumas ir efektyvumas kiekviename fronto taške priklauso nuo veiksmų stabilumo ir efektyvumo visame fronte“.

Maskvos kalbos apie sunaikintus 600 Ukrainos karių – melas: jokių karių Kramatorske nebuvo

20:39 Atnaujinta 20:49

Sekmadienį Rusija paskelbė surengusi „keršto“ ataką Kramatorske, kur neva žuvo apie 600 Ukrainos karių. Agresorės gynybos ministerija teigė, esą tai atsakomasis smūgis Ukrainos pajėgoms už šios išpuolį Makijivkoje, kur žuvo, anot Rusijos, 89 kariai. Kyjivas teigia, kad žuvusių Rusijos karių skaičius siekia ne 89, o kelis šimtus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ataka Kramatorske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ataka Kramatorske

Kyjivas Maskvos teiginius apie tariamai sėkmingą išpuolį paneigė. Dviejose atakos Kramatorske vietose, šalia daugiabučių, sekmadienį apsilankę „Reuters“ žurnalistai patikrino Rusijos pagyras. Paaiškėjo, kad jokių žuvusių šimtų Ukrainos karių nėra, o Maskva meluoja. 

„Nebuvo jokių akivaizdžių ženklų, kad ten gyveno kareiviai, ir jokių kūnų ar kraujo pėdsakų“, – rašo „Reuters“.

Įvyko vietoje taip pat lankėsi Suomijos žurnalistas Antti Kuronenas. Tviteryje jis rašo: „Rusija tvirtina, kad per raketų smūgį į šią mokyklą Kramatorske žuvo šimtai Ukrainos karių. Esu ten ir man šiek tiek keista, kad pastatas net nebuvo užplombuotas. Vietiniai gyventojai nematė, kad šį rytą čia būtų važiavę greitosios pagalbos automobiliai.“

Kariškiai, su kuriais žurnalistas kalbėjosi, patvirtino, kad mokykloje išpuolio metu nieko nebuvo. 

„Dar viena raketa pataikė prie šių senų garažų. Turiu pasakyti, kad šiuo metu labiau pasitikiu savo pastebėjimais ir Ukrainos pareiškimais, nei Rusijos gynybos ministerijos teiginiais apie daugiau nei 600 žuvusių Ukrainos karių“, – rašo A.Kuronenas, pridėdamas ir nuotraukas iš įvykio vietos.

Ukrainoje esantis Italijos žurnalistas Daniele Raineri tviteryje pasakoja, kad Rusijos teiginiai apie miegamuosiuose rajonuose – apšaudytuose daugiabučiuose – dislokuotus ir sunaikintus šimtus karių yra melas. Anot jo, Rusijos raketos nė nepataikė į taikinius – daugiabučius, kuriuose jokių karių nebuvo. 

Anot jo, prie pastatų teliko smūgio išmuštos duobės.

Taip pat skaitykite ČIA. 

Rusija nesėkmingai bando įsitvirtinti Donecko srityje

18:45

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas sekmadienio suvestinėje rašo, kad Rusija tęsia puolimą Bachmuto, Avdijivkos ir Limano kryptimis, o Kupjansko kryptimi bando pagerinti savo taktinę padėtį. 

Rusija aktyviai siekia įsitvirtinti Donecko srityje, tačiau nesėkmingai. 

„Per dieną okupantai surengė vieną raketų ir 19 oro antskrydžių. Jie daugiau nei 10 kartų šaudė iš kelių raketų paleidimo įrenginių, taip pat ir į civilinę infrastruktūrą“, – nurodo štabas.

Tam tikri Baltarusijos ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų daliniai toliau vykdo užduotis pasienio su Ukraina teritorijose, priešo puolamųjų grupių formavimosi požymių nepastebėta, rašoma pranešime.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

„Chersono sektoriuje okupantai nesiliauja apšaudyti gyvenviečių dešiniajame Dniepro upės krante. Chersonas vėl buvo apšaudomas iš Rusijos daugkartinių raketų paleidimo įrenginių. Siekdamas palaikyti karinę drausmę ir užkirsti kelią panikos plitimui tarp Zaporižios sektoriuje veikiančių okupacinių pajėgų personalo, priešas pasitelkė Rusijos gvardijos dalinius. Paaiškėjo, kad sausio 5 d. netoli Čistopilio gyvenvietės buvo nušauti 6 žmonės, kurie išreiškė savo poziciją dėl pasidavimo Ukrainos gynybos pajėgoms“, – teigiama toliau.

„Ukrainos aviacija sudavė 10 smūgių į priešo susitelkimo vietas ir 2 smūgius į jo priešlėktuvinių raketų sistemų pozicijas. Be to, mūsų gynėjai numušė tris priešo bepiločius orlaivius, tikriausiai “Orlan„ tipo, ir 3 sraigtasparnius: vieną Mi-24 ir vieną Ka-52, dar vieno sraigtasparnio tipas tikslinamas. Ukrainos gynybos pajėgų raketinių pajėgų daliniai ir artilerija smogė į du rajonus“, – rašo Generalinis štabas.

Baltarusijoje tęsiamos karinės pratybos

18:38 Atnaujinta 19:54

Rusija ir Baltarusija išplėtė bendras karines pratybas Baltarusijoje, sekmadienį pranešė šios šalies gynybos televizijos kanalas.

Penktadienį Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka apsilankė karinėje bazėje, kurioje dislokuoti Rusijos kariai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos kariai per bendras pratybas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos kariai per bendras pratybas

Neoficialūs „Telegram“ kanalai, stebintys karinę veiklą Baltarusijoje, pranešė, kad sekmadienį į Vitebsko miestą Baltarusijos šiaurės rytuose atvyko nuo 1 400 iki 1 600 Rusijos karių. Agentūra „Reuters“ teigė negalinti nepriklausomai patikrinti šios informacijos.

Baltarusijos gynybos ministerija taip pat paskelbė apie bendras taktinių skrydžių pratybas su Rusija, kurios vyks sausio 16 – vasario 1 dienomis.

Bosnijos serbai apdovanojo V.Putiną garbės medaliu

18:22

Bosnijos serbų separatistų lyderis sekmadienį apdovanojo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną aukščiausiu garbės medaliu už „patriotinį rūpestį ir meilę“ serbų kontroliuojamai Bosnijos pusei.

„V.Putinas yra atsakingas už SR (Serbų Respublikos) ir Rusijos bendradarbiavimo, politinių ir draugiškų santykių plėtojimą ir stiprinimą“, – sakė Bosnijos serbų prezidentas Miloradas Dodikas per apdovanojimų ceremoniją Bosnijos serbų tvirtovėje Bania Lukoje. 

Rugsėjį Maskvoje V.Putiną aplankęs M.Dodikas palaikė glaudžius ryšius su Rusijos prezidentu, nepaisant Rusijos karo Ukrainoje. Medalis bus įteiktas V.Putinui per kitą jų susitikimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Miloradas Dodikas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Miloradas Dodikas ir Vladimiras Putinas

Vakarai dažnai kaltina Maskvą, kad ji per savo įgaliotinius Serbijoje ir Bosnijoje siekia destabilizuoti Bosniją ir kitas Balkanų šalis. M.Dodikas atvirai pasisakė už serbų kontroliuojamos Bosnijos atplėšimą nuo bosnių ir kroatų federacijos ir jos prijungimą prie kaimyninės Serbijos.

1995 metais tarpininkaujant JAV sudarytas taikos susitarimas užbaigė karą Bosnijoje, per kurį žuvo mažiausiai 100 000 žmonių ir milijonai liko be namų, tačiau šalis liko labai susiskaldžiusi tarp trijų pagrindinių etninių grupių. Maskva naudojasi šiuo susiskaldymu, tyliai remdama M.Dodiko separatistinę politiką. 

M.Dodikas įteikė V.Putinui apdovanojimą „Serbų Respublikos dienos“ proga, kurią Bosnijos konstitucinis teismas pripažino neteisėta. Tai diena, kai 1992 metais Bosnijos serbai paskelbė atsiskiriantys nuo Bosnijos, siekdami atskirti serbų gyvenamus Balkanų valstybės regionus ir prijungti juos prie Serbijos.

Išsamiau skaitykite ČIA.

Kursko valdžia praneša apie apšaudymus

17:56

Kursko srities gubernatorius Romanas Starovoitas „Telegram“ rašo, kad iš Ukrainos pusės apšaudomas Gluškovsko rajono Tetkino kaimas.

„Dėl apšaudymo sutriko elektros energijos tiekimas Tetkino kaimui ir gretimam Popovo-Ležačių kaimui“, – savo „Telegram“ kanale paskelbtoje žinutėje teigė jis. Pasak jo, aukų nėra.

Anksčiau sekmadienį R.Starovoitas skelbė, kad pirmąją šių metų savaitę praleido „Wagner“ treniruočių stovykloje.

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta.

Kyjivas paneigė Rusijos paskleistą informaciją

17:49

Maskva sekmadienį pranešė, kad jos kariuomenė surengė „atsakomąjį smūgį“ Ukrainos rytuose esančiame Kramatorsko mieste, siekdama atkeršyti už Makijivkoje žuvusius rusų karius.

Reaguodamas į Maskvos pareiškimą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės atstovas spaudai Serhijus Čerevatis „Suspilne“ sakė, kad Rusijos gynybos ministerijos pranešimas neatitinka tikrovės, nes priešas neturi galimybių surengti didelio tikslumo atakas. 

„Ši informacija tokia pat teisinga, kaip ir duomenys, kad jie sunaikino visus mūsų HIMARS. Tai Rusijos Federacijos gynybos ministerijos informacinė operacija, kuria reaguojama į sėkmingus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmus, siekiant smogti mūsų didelio tikslumo smogiamosiomis sistemomis jų didelėms personalo koncentracijos vietoms, sandėliams, logistikos objektams. Jie neturi tokios galimybės“, – sakė jis.

Sausio 8-osios naktį Rusijos kariai sudavė septynis raketų smūgius Kramatorske. Per naktinę raketų ataką apgadintos ir sugriautos dvi švietimo įstaigos, apgadinti aštuoni gyvenamieji namai ir garažų kompleksas. Nė vienas civilis nežuvo ir nebuvo sužeistas.

Taip pat skaitykite ČIA.

Premjeras: Švedija negali įvykdyti kai kurių Turkijos reikalavimų dėl jos stojimo į NATO

16:11

Turkija, kuri jau kelis mėnesius blokuoja Švedijos ir Suomijos paraiškas dėl narystės NATO, iškėlė keletą reikalavimų, kurių Stokholmas negali priimti, sekmadienį pareiškė Švedijos ministras pirmininkas.

„Turkija patvirtino, kad padarėme tai, ką sakėme padarysią, tačiau ji taip pat sako, kad nori dalykų, kurių mes negalime ir nenorime jai suteikti“, – sakė Ulfas Kristerssonas per saugumo konferenciją, kurioje dalyvavo ir NATO vadovas Jensas Stoltenbergas.

„AP“/„Scanpix“/Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas
„AP“/„Scanpix“/Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas

„Esame įsitikinę, kad Turkija priims sprendimą, tik nežinome kada“, – teigė jis ir pridūrė, kad tai priklausys nuo Turkijos vidaus politikos ir „Švedijos gebėjimo parodyti savo rimtumą“.

Stokholmas ir Helsinkis, reaguodami į praėjusių metų vasarį pradėtą Rusijos invaziją į Ukrainą, nutraukė dešimtmečius trukusį karinio neprisijungimo principą ir pateikė prašymą prisijungti prie JAV vadovaujamo gynybos aljanso.

Plačiau skaitykite ČIA.

Maskva: Rusija sudavė „atsakomąjį smūgį“ Kramatorske už išpuolį Makijivkoje

16:01 Atnaujinta 16:35

Maskva sekmadienį pranešė, kad jos kariuomenė surengė „atsakomąjį smūgį“ Ukrainos rytuose esančiame Kramatorsko mieste, siekdama atkeršyti už Makijivkoje žuvusius 89 rusų karius.

„Daugiau kaip 600 Ukrainos karių žuvo“ per smūgį Kyjivo pajėgoms, dislokuotoms dviejuose pastatuose Kramatorske, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo patikrinta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Po Ukrainos atakos Makijivkoje šalinamos nuolaužos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Po Ukrainos atakos Makijivkoje šalinamos nuolaužos

Primename, kad kaip tik per Rusijos prezidento V.Putino naujametę kalbą keturios Ukrainos raketos smogė į profesinės mokyklos pastatą, kurią Rusijos ginkluotosios pajėgos naudojo kaip laikinas kareivines mobilizuotiems kariams Makijivkos mieste, Donecko srityje. Rusijos gybybos ministerija iš pradžių paskelbė, kad žuvo 63 kariai, vėliau patikslino, kad žuvusiųjų jau 89. Ukraina skelbė, kad žuvo mažiausiai keli šimtai, taip pat buvo daug sužeistų.

Plačiau apie tai skaitykite: Šimtų rusų karių žūtis Makijivkoje: „Aplink visur buvo kraujas ir kūnų dalys“

Kyjivas: „Dabar Soledare labai sunku“

15:56

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar teigia, kad bandydama pasiekti Donecko srities ribas Rusija čia sutelkė gausias pajėgas. 

„Padėtis rytuose sudėtinga. Kai kuriose Donecko srities dalyse po truputį, žingsnis po žingsnio judame į priekį. Kai kuriose vietovėse priešas žengia į priekį. Į priekį žengia ne tik reguliarioji kariuomenė, bet ir privati kariuomenė“, – rašo H.Maliar.

„Dabar Soledare labai sunku“, – teigia ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Pasak viceministrės, šiuo metu didžiąją dalį Ukrainos pajėgų sudaro mobilizuoti, neprofesionalūs kariai. 

„Ir mes, kaip moraliai brandi visuomenė, turėtume suprasti, kad šie, dar neseniai civiliai, žmonės patiria itin sunkų moralinį ir fizinį išbandymą karo realybėje. Kiekvienas žmogus yra skirtingas, todėl ir testai yra skirtingi. Tačiau visa tai daroma dėl mūsų bendro tikslo – išsaugoti Ukrainos valstybę ir laimėti“, – rašo ji. 

Po apsikeitimo belaisviais į Ukrainą sugrįžo 50 gynėjų

15:48 Atnaujinta 15:52

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas „Telegram“ kanale rašo, kad iš Rusijos nelaisvės namo sugrįžo dar 50 šalies gynėjų – karių, pasieniečių, spec. pajėgų narių. Tarp jų yra 33 karininkai ir 17 eilinių.

„Susigrąžinome žmones, kurie buvo paimti į nelaisvę Černobylio atominėje elektrinėje, taip pat Mariupolio gynėjus, vaikinus iš Donecko krypties, nuo Bachmuto apylinkių, taip pat iš Kyjivo, Černihivo, Chersono ir kitų regionų, kuriuose tęsiasi kovos. Tai ne paskutinis apsikeitimas. Mūsų užduotis – sugrąžinti visus savo žmones, ir mes ją įvykdysime“, – rašo jis.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad per apsikeitimą belaisviais jai perduota 50 karių, kurie bus nugabenti į Maskvą.

O.Danilovas: Kremlius nori pasiūlyti korėjietišką šalies padalijimo variantą

14:37

Kremlius nori pasiūlyti korėjietišką paliaubų variantą, kuriame numatytas Ukrainos padalijimas, interviu Ukrainos televizijai sakė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Oleksijus Danilovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Oleksijus Danilovas

„Dabar mums siūloma Korėjos galimybė. Vadinamoji sąlyginė “38-oji lygiagretė„. Čia yra tokių ukrainiečių, o čia – ne tokių ukrainiečių... Tikrai žinau, kad vienas iš variantų, kurį jie gali mums pasiūlyti, yra 38-oji lygiagretė“, – sakė O.Danilovas, kurį cituoja BBC rusų kalba.

Ukraina atakavo pastatą Rubižnėje, kur dislokuoti Rusijos kariai

14:34

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos departamentas „Telegram“ pranešė apie smūgį Rubižnėje, Luhansko srityje, esančiam medicinos universiteto bendrabučiui, kuriame Rusija dislokavo savo karius.

Pranešama, kad žuvo 14 Rusijos karių. 

Kyjivas: Per Rusijos „paliaubas“ Ukrainoje žuvo du žmonės

13:53

Nors Rusijos lyderis V.Putinas vienašališkai nurodė savo pajėgoms per stačiatikių Kalėdas nutraukti išpuolius, jų metu du ukrainiečiai žuvo, o dar devyni buvo sužeisti, sekmadienį pranešė Kyjivas.

Dėl „Rusijos ginkluotos agresijos“ per pastarąją parą rytiniame Donecko regione žuvo vienas žmogus, o dar aštuoni buvo sužeisti, sekmadienį pareiškė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenka.

Jis pridūrė, kad per tą patį laikotarpį dar vienas žmogus žuvo šiaurės rytinėje Charkovo srityje, o dar vienas buvo sužeistas pietiniame Chersono regione.

„Nepaisant Rusijos okupantų paskelbtų vadinamųjų „paliaubų“, per praėjusią dieną priešas surengė devynis raketų ir tris oro smūgius bei surengė 40 atakų iš kelių raketų paleidimo įrenginių“, – atskirame pranešime teigė Ukrainos gynybos ministerija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

„Ypač nukentėjo civilinė infrastruktūra“, – priduriama jame.

V.Putinas įsakė paskelbti 36 valandų trukmės paliaubas, kad stačiatikiai galėtų paminėti Kalėdas, kurios Rusijoje ir Ukrainoje švenčiamos sausio 7 dieną.

Vienašališkos paliaubos baigėsi šeštadienį 23 val. vakaro Kyjivo (ir Lietuvos) laiku.

Plačiau skaitykite ČIA.

Chersono pareigūnas teigia, kad Rusija panaudojo draudžiamus sprogmenis

13:02

Chersono srities karinės administracijos vadovas Jaroslavas Januševičius teigia, kad Rusija vieną šio miesto rajoną apšaudė padegamaisiais šaudmenimis. Telegrame pareigūnas pasidalijo ir vaizdo įrašu. 

Laimei, aukų išvengta.

Ženevos konvencija draudžia naudoti padegamuosius sprogmenis miestuose bei šalia jų. 

Tokius ginklus leidžiama naudoti tik atakuojant karinius objektus, tačiau tik tada, kai šie yra nutolę nuo civilių objektų. 

Donecko separatistai kaltina Ukrainą apgadinus dvi elektrines

12:32 Atnaujinta 13:16

Prorusiška apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos valdžia nurodė, esą per Ukrainos ataką apgadintos dvi šiluminės elektrinės Donecko srityje. Teigiama, kad yra aukų.

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS skelbia, kad Naujajame Svite, kur yra viena iš elektrinių, žuvo žmogus. Antroji šiluminė elektrinė – Zuhrese. Remiantis pranešimu, yra sužeistų. 

 

Naktį apšaudytas Kramatorskas

11:57

Kramatorsko meras Oleksandras Hončarenko teigia, kad naktį per Rusijos atakas mieste apgadinti 8 daugiabučiai namai, garažai, 2 švietimo įstaigos. Aukų, rašo feisbuke jis, išvengta. 

Rusija žadėtų paliaubų nesilaikė: tęsė puolimą

11:17

Rusams ir daliai Ukrainos stačiatikių minint Kalėdas jokių žadėtų agresorės šalies paliaubų nebuvo, Rusija tęsė puolimą. 

Agentūra AFP skelbė, kad karo nuniokotuose Rytų Ukrainos miestuose mūšiai nesiliovė. Didžiąją šeštadienio ryto dalį Chasiv Jaro mieste, esančiame į pietus nuo pasienio miesto Bachmuto, buvo girdėti smarkus artilerijos apšaudymas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai prie Bachmuto
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai prie Bachmuto

Rusijos gynybos ministerija melagingai tvirtino, kad jos pajėgos laikosi vienašališkų paliaubų, tačiau ji taip pat teigė, kad penktadienį atrėmė išpuolius Rytų Ukrainoje ir nukovė dešimtis ukrainiečių karių.

Ukrainos valdžios institucijos teigė, kad penktadienį žuvo trys žmonės.

S.Haidajus: prie Kreminos Rusija perkėlė geriausiai paruoštus dalinius

11:13

Ukrainos Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus teigia, kad Kreminos miesto kryptimi Rusija perkėlė geriausiai kovai pasiruošusius savo dalinius ir sunkiąją karinę techniką. 

Anot jo, Ukrainos kariai pamažu atkovoja Luhansko srities teritoriją.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Apšaudytas namas Luhansko regione
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Apšaudytas namas Luhansko regione

 

Rusija baiminasi Ukrainos kontrpuolimo Zaporižios ir Luhansko srityse

10:06

Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerija naujausioje apžvalgoje pastebi, kad pastarosiomis savaitėmis Rusija sustiprino gynybinius įtvirtinimus centrinėje Zaporižios srityje, ypač tarp Vasiljivkos ir Orichivo miestų. Šiame sektoriuje Rusija yra sukaupusi dideles pajėgas.

„Tai, kaip Rusija stengėsi pagerinti gynybą, leidžia manyti, kad vadai greičiausiai yra susirūpinę galimais dideliais Ukrainos puolamaisiais veiksmais dviejuose sektoriuose: arba šiaurinėje Luhansko srityje, arba Zaporižioje“, – teigiama apžvalgoje.

Ukrainos proveržis Zaporižioje rimtai pakenktų Rusijos „sausumos tilto“, jungiančio Rusijos Rostovo sritį ir Krymą, gyvybingumui, rašoma toliau. 

„Ukrainos sėkmė Luhanske dar labiau pakenktų Rusijos deklaruojamam karo tikslui „išlaisvinti“ Donbasą. Sprendimas, kuriai iš šių grėsmių teikti pirmenybę, greičiausiai yra viena iš pagrindinių Rusijos operatyvinių planų rengėjų dilemų“, – teigia ministerija.

Naujausi Rusijos nuostoliai: per parą prarado 430 karių

09:57

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad per praėjusią parą Rusijos pajėgos neteko 430 karių, 3 tankų, 5 šarvuočių, 3 artilerijos sistemų. 

Skaičiuojama, kad iš viso šalis agresorė neteko 111 170 karių, 3069 tankų, 6130 šarvuočių, 2065 artilerijos sistemų, 285 lėktuvų. 

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta. 

Ukrainos kariuomenė: Rusiją pasiekė traukinys, pilnas žuvusių karių

09:51

„Siekdamas papildyti nuostolius ir tęsti puolimą, priešas į mūšio rajonus gabena personalą, ginklus, karinę įrangą ir šaudmenis“, naujausioje suvestinėje nurodo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas. 

„Nepaisant Rusijos okupantų paskelbtų vadinamųjų “paliaubų„, per praėjusią parą priešas surengė 9 raketų ir 3 oro smūgius bei surengė 40 atakų iš kelių raketų paleidimo įrenginių. Ypač nukentėjo civilinė infrastruktūra, buvo sužeistų ir žuvusių civilių gyventojų“, – rašoma toliau.

Remiantis pranešimu, sausio 5 d. iš Rostovo prie Dono į Kemerovo sritį atvyko traukinys su šaldytuvais, pilnais mirusių Rusijos karių. Lavonai bus iškrauti į vietos morgus, nurodo Ukrainos kariuomenė. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti rusai vyksta į frontą.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti rusai vyksta į frontą.

„Per praėjusią parą Ukrainos gynybos pajėgų aviacija smogė į 21 priešo koncentracijos rajoną, taip pat sudavė 3 smūgius priešlėktuvinių raketų sistemų pozicijoms. Taip pat numušti 3 okupantų žvalgybiniai “Orlan-10„ tipo bepiločiai orlaiviai.
Mūsų raketinės pajėgos ir artilerijos daliniai pataikė į kontrolės punktą, 5 gyvosios jėgos ir karinės technikos koncentracijos vietas ir 2 priešo amunicijos sandėlius“, – nurodo generalinis štabas.

Rusiškos „paliaubos": apšaudyta humanitarinės pagalbos misija

09:15

Nors Rusija skelbėsi per stačiatikių Kalėdas nutrauksianti ugnį, savo žodžio ir vėl nesilaikė. Šeštadienį apšaudyta JT humanitarinė misija Zaporižios srityje, pasakojo Zaporižios karinės administracijos vadovas Oleksandas Staruchas.

„Agresoriai, žadėję nešaudyti, apšaudė net JT humanitarinę misiją, kuri į Orichivo miestą atvežė humanitarinę pagalbą“, – pareigūną cituoja „Ukrainska Pravda“.

Naktį sprogimai nugriaudėjo gamykloje Melitopolyje, kur Rusijos pajėgos įsirengė karinę bazę

09:06 Atnaujinta 09:09

Praėjusią naktį tikrasis Rusijos šiuo metu užimto Melitopolio meras Ivanas Fedorovas „Telegram“ pranešė, kad mieste nugriaudėjo keli garsūs sprogimai. 

„Rašistai vėl nesėkmingai rūko okupuotose teritorijose“, – sarkastiškai rašė jis, reaguodamas į tai, kad anksčiau ne kartą Rusijos oficiali valdžia slėpė sprogimų savo kariniuose objektuose priežastis, pateikdama neįtikinamus paaiškininimus, tarp kurių – neatsargus rūkymas. 

Ryte I.Fedorovas patikslino, kad sprogimas įvyko rusų užgrobtoje „Hydromash“ gamykloje, kurioje Rusijos pajėgos įsirengė karinę bazę. 

Vakar vėlai vakare skelbta, kad okupuotoje Luhansko srityje esančiame Lutuhyno mieste įvyko magistralinio dujotiekio sprogimas, po kurio kilo gaisras, pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Po sprogimo maždaug 13 tūkst. abonentų liko be dujų tiekimo.

Vėliau pranešta, kad gaisras užgesintas. Okupacinė valdžia nenurodė, kas sukėlė šį sprogimą.

 

Analitikai kritiškai vertina informaciją, kad Rusija netrukus apsups Bachmutą: „Tai mažai tikėtina“

08:34

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) įsikūręs Karo studijų institutas kritiškai vertina Rusijoje pasirodžiusią informaciją, esą agresorės pajėgos netrukus apsups Ukrainos Bachmuto miestą. Tai, anot ekspertų, mažai tikėtina.

Priešingai nei teigė Rusijos šaltiniai, pastarojo meto agresorės laimėjimai Soledare nereiškia, kad netrukus bus apsuptas Bachmutas, pabrėžia ekspertai. Anot jų, net jeigu pasikliautume Rusijos karo tinklaraštininkų teiginiais, kad jos pajėgos kaunasi maždaug už 6 km į šiaurės vakarus nuo Soledaro, Razdolivkos pakraštyje, tai anaiptol nereiškia operatyvinės Bachmuto apsupties.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bachmutas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bachmutas

„Norėdamos veiksmingai nutraukti Ukrainos antžemines komunikacijos linijas (GLOC) į Bachmutą, Rusijos pajėgos turėtų kontroliuoti magistralę T0513 Siverskas-Bachmutas (šiuo metu ji yra už 7 km į vakarus nuo tolimiausio patvirtinto Rusijos žygio į Soledarą taško) ir pasiekti bent jau magistralę E40 Slovjanskas-Bachmutas (už 13 km nuo tolimiausio patvirtinto Rusijos žygio į Soledarą taško). Atsižvelgiant į tai, kad pastaruoju metu šiame rajone buvo įgyjama ne daugiau kaip po kelis šimtus metrų per dieną, mažai tikėtina, kad Rusijos pajėgoms pavyks sutelkti mechanizuotas pajėgas į šiuos GLOC ir pereiti prie Bachmuto apsupties“, – rašoma apžvalgoje.

Plačiau skaitykite ČIA.

Dar kelios svarbiausios išvados:

  • Naujausi Rusijos laimėjimai Soledare nereiškia, kad Rusija netrukus apsups Bachmutą.
  • Rusija ir toliau naudoja religiją kaip ginklą ilgalaikėms informacinėms operacijoms tęsti ir Ukrainai diskredituoti.
  • Pranešama, kad Rusijos pajėgos toliau mažina savo raketų arsenalą ir Irane pagamintų bepiločių orlaivių atsargas, tačiau artimiausiu metu tikriausiai ir toliau kels plataus masto grėsmę Ukrainos infrastruktūrai.
  • Rusijos ir Ukrainos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas netoli Svatovės ir Kreminos.
  • Rusijos pajėgos padarė nežymius patvirtintus pasistūmėjimus Soledare, tęsiant Rusijos puolamąsias operacijas aplink Bachmutą ir vakariniame Donecko miesto pakraštyje.
  • Rusijos pajėgos toliau stengiasi toliau kontroliuoti Zaporižios atominę elektrinę.
  • Ukrainos ir Europos pareigūnai toliau perspėja, kad Rusija rengiasi neišvengiamai antrajai mobilizacijos bangai.
  • Rusijos okupacinė valdžia toliau gabena ukrainiečių vaikus į Rusijos teritoriją, prisidengdama medicininės reabilitacijos programomis.
Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai