Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 12 /2023 01 13

Pentagonas pakomentavo S.Surovikino nušalinimą ir paneigė Rusijos kalbas apie neva užimtą Soledarą

Ukrainai sulaukiant vis daugiau žinių dėl Kyjivą pasieksiančios karinės technikos iš Vakarų, Rusijoje įvyko rokiruotė – vos tris mėnesius kovos veiksmams Ukrainoje vadovavęs Sergejus Surovikinas nušalintas, o vietoje jo paskirtas Rusijos Federacijos Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas.
Ukrainos kariai prie Soledaro
Apšaudytas namas Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Sergejus Surovikinas buvo nušalintas nuo Ukrainos jungtinės kariuomenės grupės vado pareigų, o į šias pareigas paskirtas Rusijos Federacijos Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas
  • Didžiosios Britanijos vyriausybė pirmą kartą patvirtino, kad planuoja tiekti tankus „Challenger 2“ Ukrainai
  • Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda per vizitą Lvive sakė, kad Kyjivas iš Varšuvos gaus „Leopard 2 tankų kuopą“
  • Mūšiai Soledare ir Bachmute Rytų Ukrainoje laikomi kruviniausiais per visą karą, naujienų agentūrai AFP teigė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas
  • Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau paskelbė, kad jo vyriausybė nupirks amerikietišką oro gynybos sistemą ir padovanos ją Ukrainai

Svarbiausias trečiadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

M.Podoliakas: Rusija prie Bachmuto ir Soledaro prarado iki 20 tūkst. karių, bet nuostoliai jiems nerūpi

00:17

Ukrainos prezidento V.Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas sako, kad Rusija kovose prie Bachmuto ir Soledaro prarado iki 20 tūkst. karių. Anot jo, priešas neskaičiuoja nuostolių, o prie Soledaro miesto yra sutelkęs gausias pajėgas.

„Rusai ten sutelkė beveik viską, ką turėjo kovinės parengties, įskaitant ir sutartinės kariuomenės likučius – specialiąsias pajėgas ir desantininkus, bet tai tik „likučiai“. Yra nuteistųjų, kuriems nerūpi, kur eiti ir kaip kovoti. Taip pat yra „Wagner“ karių. Tai reiškia, kad Rusija šias pajėgas sutelkė prie Bachmuto ir Solidaro. Tačiau jiems nepavyko užsitikrinti bent kažko Bachmuto pakraštyje, todėl jie nuvyko į Soledarą“, – sakė jis interviu „24 kanalui“. 

Pasak M.Podoliako, rusai dar nuo sovietų laikų yra įpratę kovoti sutelkdami visas pajėgas ir techniką viena kryptimi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bachmutas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bachmutas

„Neįmanoma tiksliai pasakyti, kokių nuostolių Rusijos kariuomenė patyrė šia kryptimi. Bet tai ne tūkstantis ar du – tai 10, 15 ar net 20 tūkstančių žmonių per visą puolimą prieš Bachmutą ir Soledarą. Jie neskaičiuoja nuostolių. Rusams svarbiausia bent ką nors ten užimti, kad jie dvi savaites galėtų sakyti, jog sąlyginai „užėmė šiaurinį Soledaro pakraštį“, kad „įnirtingai kovoja Soledaro centre“, kad „išspręs karo ir taikos klausimą“ ir tada „Ukraina žlugs“, – tęsė jis.

Be to, M.Podoliakas pabrėžė, kad šalies auditorijai Rusija jau savaitę kalba apie „veiksmingą žygį Bachmuto kryptimi, o dabar ir į Soledarą“.

„Tačiau noriu pabrėžti, kad tai netiesa – rusai neperėmė iniciatyvos, jie kovoja taip pat, kaip ir anksčiau, – sutelkdami daugybę karių prie Soledaro. Tačiau tai nepadės pasiekti proveržio kare. Vienintelis dalykas, kurio man gaila dėl visko, kas ten vyksta, yra mūsų vaikinų, kurie esant 17 laipsnių šalčiui dvidešimt keturias valandas rankose turi laikyti automatus. Tai sunku. Mes prarandame savo žmones, bet Rusija negalės pakeisti šio karo eigos“, – apibendrino M.Podoliakas.

V.Zelenskis dėkojo Soledarą ginantiems kariams

00:04

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis savo kasdieniame kreipimesi padėkojo ukrainiečių kariams, ginantiems rytinį Soledaro miestą.

„Ypač šiandien norėčiau išskirti 77-osios atskirosios oro mobiliosios brigados desantininkus, kurie kartu su 46-osios atskirosios oro mobiliosios brigados kovotojais Soledare laikosi savo pozicijų ir padaro priešui didelių nuostolių“, – sakė V.Zelenskis.

„Dėkoju jums, vaikinai!“ – kalbėjo prezidentas.

Soledare dislokuotas Ukrainos karinis dalinys ketvirtadienį pareiškė, kad padėtis mieste yra „kritinė“.

„Padėtis yra kritinė. Netrukus pateiksime naujienų“, – „Telegram“ pranešė 46-oji oro pajėgų brigada.

Ukrainiečių karys Soledare pasakoja apie baisią padėtį: „Esame tiesiog apleisti“

23:08

Ketvirtadienio vakarą Ukrainos karys, kovojantis Soledare, CNN pasakojo apie situaciją mieste. „Esame tiesiog apleisti“, sakė jis.

„Bandėme patys pasitraukti, bet orkai [rusai] jau ten. Jei šiandien nebus įsakymo pasitraukti, greičiausiai nespėsime pasitraukti“, – telefonu CNN sakė jis.

„Mums buvo pasakyta, kad būsime išvesti. O dabar esame tiesiog palikti“, – kalbėjo jis.

Vyras pasakojo, kad stinga maisto, trūksta vandens, yra sužeistų karių.

„Paskutinį kartą kariai buvo evakuoti prieš tris dienas“, – sakė jis.

„Buvo įsakyta išsilaikyti iki pat galo. Sprendžiant iš mūšio garsų, mūsų kaimynai [kiti daliniai] arba pasitraukė, arba gavo įsakymą pasitraukti. Mums buvo liepta išsilaikyti“, – kalbėjo karys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Soledaras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Soledaras

„Mes laikomės tiek, kiek galime. Tačiau kiekvienas gali pavargti ir galiausiai pasiekti ribą. Neįmanoma taip ilgai išsilaikyti vien dėl aukštos moralės“, – pasakojo jis.

Pentagonas pakomentavo Rusijos sprendimą nušalinti S.Surovikiną

22:57 Atnaujinta 00:00

JAV gynybos departamento atstovas generolas Patas Ryderis pakomentavo Rusijos sprendimą nuo pareigų nušalinti Sergejų Surovikiną, jo pareigas perleidžiant Generalinio štabo viršininkui Valerijui Gerasimovui. 

Pasak jo, Maskvos sprendimas greičiausiai rodo sistemines problemas, su kuriomis šalis agresorė susiduria nuo pat invazijos į Ukrainą pradžios.

„Kalbėjome apie kai kuriuos iš šių dalykų, susijusius su jos logistikos problemomis, vadovavimo ir kontrolės problemomis, palaikymo problemomis, morale ir iš esmės dideliu nesugebėjimu pasiekti užsibrėžtų strateginių tikslų“, – P.Ryderį cituoja CNN.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Sergejus Surovikinas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Sergejus Surovikinas

Anot jo, JAV „ir toliau stebės“ tokius Rusijos personalo pokyčius.

„Manau, kad pasaulis mieliau matytų, kaip Rusija susitelkia į pasitraukimą iš Ukrainos ir nekaltų žmonių gyvybių gelbėjimą, o ne į daugybės vadovybės pertvarkymų organizavimą, ir Rusijos kariai bei jų šeimos tikriausiai taip pat norėtų tai matyti“, – sakė P.Ryderis.

Anot "Ukrinform" korespondento, Pentagono pareigūnas pakomentavo padėtį Soledaro mieste, kur vyksta intensyvūs mūšiai. Jis pabrėžė, kad situacija sunki, tačiau Rusijos kalbos apie neva jau užimtą miestą - netiesa.

„Mes tikrai matome intensyvias ir sunkias kovas aplink Soledarą, taip pat Bachmutą, kuris yra gana netoli. Negalime patvirtinti jokių pranešimų, kad Soledarą užėmė Rusijos pajėgos“, – pažymėjo Pentagono atstovas.

Palydovinėse nuotraukose – Baltarusijos Ziabrovkos aerodrome esanti karinė įranga

22:13

Lenkijoje įsikūręs analitinis centras „Rochan Consulting“ pasidalijo palydovinėmis nuotraukomis (pasiekiamos „Rochan Consulting“ prenumeratoriams)  iš Baltarusijos Ziabrovkos aerodromo. Jose užfksuoti S-300/400 raketų sistemos, taip pat daugkartinio paleidimo raketų sistemos „Pantzir“ ir kita įranga. 

Pasak karo analitiko ir bendrovės „Rochan Consulting“ vadovo Konrado Muzykos, nuotraukose taip pat matyti daug šviežių padangų žymių ir statybų pėdsakų – spėjama, kad aerodromas plečiamas.

Šiaurinėje aerodromo dalyje taip pat galima pamatyti konteinerius su priešlėktuvinių sistemų amunicija.

Liepos mėnesį Ukrainos kariuomenė pareiškė, kad iš Ziabrovkos aerodromo Rusijos kariuomenė atakuoja Ukrainos miestus. Rugpjūtį jame įvyko sprogimas.

Stebėsenos grupės teigia, kad aerodrome nuolat pastebimi sraigtasparniai Mi-26, kurie, be kita ko, naudojami įrangai gabenti.

Rusija: Estija turi suprasti, kad jos priešiška veikla neliks be atsako

21:17

Anot rusų Užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos, Rusija mano, kad Estija yra viena iš nedraugiškiausių Rusijai šalių, todėl šalis turi būti pasirengusi tam, kad kiekvienas veiksmas turi pasekmių, rašo Estijos dienraštis „Postimees“.

„Mums jau seniai ne paslaptis, kad Estija yra viena priešiškiausių Rusijai valstybių. Rusofobija buvo pakelta iki oficialios doktrinos lygio“, – sakė M.Zacharova.

„Tuo pačiu metu jie, matyt, nori dar kartą įtikti savo užsienio kuratoriams“, – pridūrė ji.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova

„Estija turi suprasti, kad nė vienas jų priešiškas veiksmas neliks be atsako“, – teigė M.Zacharova.

Estija trečiadienį pranešė Rusijos ambasadoriui apie sprendimą, pagal kurį ši šalis iki 2023 metų vasario 1 dienos turi sumažinti savo darbuotojų skaičių iki aštuonių diplomatinių pareigybių ir 15 deleguotų administracinio, techninio ir aptarnaujančio personalo darbuotojų.

Avdijivkoje mirė šešerių metų mergaitė – ją ištiko širdies smūgis

20:59

Avdijivkos karinės-civilinės administracijos vadovas Vitalijus Barabašas feisbuke paskelbė apie vaiko žūtį kaime, kurį apšaudė Rusijos kariai. 

Mergaitei buvo vos šešeri. Anot V.Barabašo, mergaitės seneliams buvo siūloma evakuotis, tačiau jie atsisakė. 

„Kai pirmą kartą pamačiau ją rūsyje, kur ji buvo su seneliais, jos žodžiai buvo tokie: „...aš bijau“.  Siūliau jos globėjams seneliams evakuotis, bet jie nenorėjo... Po kurio laiko vėl juos aplankiau, įtikinėjau evakuotis, bet jie nenorėjo“, – rašo jis.


„Skausmas, baisus skausmas, vaikas, kurį mačiau porą kartų, bet kuris „įsirėžė į mano sielą“, vaikas didelėmis ir pasitikinčiomis akimis.
Kaip išgelbėti šiuos vaikus?“ – mintimis dalijosi jis.

V.Zelenskis Lietuvos žiniasklaidai: nesitikime greito sprendimo dėl narystės NATO, tik signalo, kad ją gausime

20:37

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako nesitikintis, jog šią vasarą Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo metu jo šaliai būtų pasiūlyta pilnavertė narystė Aljanse, bet tikisi, jog sąjungininkės pasiųs nuo Rusijos agresijos besiginančiai jo šaliai signalą dėl šios perspektyvos ateityje.

„Nematau Vilniuje priimamų strateginių sprendimų, nes Europoje yra ne vien lietuviai, latviai, estai ar lenkai, kurie mus palaiko šimtu ir daugiau procentų“, – ketvirtadienį transliuotame interviu TV3 laidai „Dėmesio centre“ sakė V.Zelenskis.

„Nemanau, kad bus priimtas strateginis sprendimas dėl Ukrainos narystės NATO, ne. (...) Tačiau šiandien reikia bendros žinios Ukrainos žmonėms, kad judame link to. Negalime suteikti jums narystės dabar, tačiau gausite ją taip, kaip dabar Suomija, Švedija, – kalbėjo Ukrainos prezidentas. – Gausite ją, o dabar gausite viską, ką galime duoti: saugumo garantijas, pagalbą ginklais. Tai – signalas. Kartais signalai stipresni už teorinius sprendimus“.

„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Vis dėlto jis pabrėžė, kad Ukrainos kariuomenė jau įrodė, kad atitinka svarbiausią standartą būti Aljanso nare: gali kautis ir apginti savo šalį.

Kalbėdamas apie tai, kada jo šalis galėtų tapti Europos Sąjungos nare jis teigė, kad to tikisi jau kitais metais.

Paklaustas, ką Lietuva dar galėtų padaryti dėl Ukrainos, V.Zelenskis sakė, jog tęsti tai, ką daro ir dabar – būti gerais draugais.

„Darykite tą patį: būkite su mumis, nes esate labai geri, atviri draugai. Manau, kad tai labai vertinga – būti nuoširdžiu su draugais ir partneriais. Tikrai pasitikiu Lietuvos žmonėmis ir jums dėkoju“, – sakė jis.

V.Zelenskis sakė suprantantis, jog padėti galbūt ne visada lengva ir žmonės gali jaustis pavargę. Vis dėlto jis pridūrė, jog kitų šalių gyventojai negali jaustis pavargę nuo karo, nes nejaučia, ką reiškia gyventi karo sąlygomis.

„Linkiu taikos jūsų šaliai ir visiems, kurie mano, kad pavargo nuo karo. Jie nėra pavargę. Ir aš linkiu visiems žmonėms pasaulyje niekada nepavargti nuo tikro karo“, – sakė jis.

Netrukus Lenkiją pasieks „Patriot“ sistemos

19:58

Lenkijos radijas praneša, kad artimiausiomis dienomis į Lenkiją iš Vokietijos atvyks priešlėktuvinės sistemos „Patriot“ ir apie 400 Vokietijos karių.

„Raketų “Patriot„ paleidimo įrenginiai iš Vokietijos atvyks į mūsų šalį bet kurią dieną“, – Lenkijos radijui sakė šalies gynybos ministro pavaduotojas Wojcechas Skurkiewiczius.

Šaltiniai Gynybos ministerijoje ir Prezidento kanceliarijoje pridūrė, kad tai įvyks po savaitgalio.

DPA/„Picture Alliance“/„Scanpix“ nuotr./Oro gynybos sistema „Patriot“
DPA/„Picture Alliance“/„Scanpix“ nuotr./Oro gynybos sistema „Patriot“

 

Rusija paleido 9 mėnesius nelaisvėje laikytą JAV karinio jūrų laivyno veteraną

19:26

Rusija ketvirtadienį paleido Jungtinių Valstijų karinio jūrų laivyno veteraną, kuris devynis mėnesius buvo laikomas šalies Kaliningrado teritorijoje, pranešė diplomatas ir buvęs JAV politikas Billas Richardsonas.

Tayloras Dudley buvo laikomas nuo 2022 metų balandžio mėnesio ir buvo vienas iš kelių sulaikytų amerikiečių, kuriuos B.Richardsonas ir amerikiečių valdžia siekė išlaisvinti.

Pasak televizijos CNN, 35 metų T.Dudley į Kaliningradą, eksklavą tarp Lenkijos ir Lietuvos, atvyko iš Lenkijos, kur dalyvavo muzikos festivalyje.

„Svarbu, kad, nepaisant dabartinių santykių tarp mūsų šalių, Rusijos valdžia pasielgė teisingai ir šiandien paleido Taylorą“, – teigiama B.Richardsono pareiškime.

Šis paleidimas įvyko praėjus mėnesiui po to, kai Vašingtonas įkalintą Rusijos ginklų prekeivį Viktorą Butą iškeitė į amerikiečių krepšinio žvaigždę Brittney Griner, kuri, JAV teigimu, buvo nepagrįstai sulaikyta ir įkalinta už tai, kad turėjo kapsulių elektroninėms cigaretėms su kanapių aliejumi.

Plačiau skaitykite ČIA.

Rusija siekia užimti Donecko sritį, tęsiasi mūšiai

19:14

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas ketvirtadienio suvestinėje rašo, kad per dieną Rusija surengė 5 raketų atakas, kurios visos buvo nukreiptos į taikius Kostjantynivkos, Kramatorsko ir Zaporižios miestus, bei 12 oro antskrydžių.

„Jie surengė 4 atakas iš kelių raketų paleidimo įrenginių“, – rašoma suvestinėje. 

„Priešas ir toliau daugiausia pastangų skiria bandymams užimti Donecko sritį prie administracinės sienos, toliau žengia Bachmuto kryptimi. Įnirtingiausios kovos vyksta Soledaro, Paraskovijivkos, Bachmuto ir Kliščijivkos rajonuose“, – rašoma toliau.

Rusijos okupantai toliau plėšia vietos gyventojus laikinai okupuotoje Chersono srities teritorijoje. Vienoje iš Kachovkos rajono gyvenviečių okupacinė valdžia paskelbė vietos privačių verslininkų kilnojamojo ir nekilnojamojo turto inventorizaciją, po kurios sekė vadinamoji „nacionalizacija“, nurodo štabas.

Anot Ukrainos kariuomenės, Rusija tęsia mobilizaciją užimtose gyvenvietėse. 

„Per dieną Ukrainos gynybos pajėgų aviacija sudavė 15 smūgių į priešo susitelkimo rajonus, taip pat 5 smūgius į jo priešlėktuvinių raketų sistemų pozicijas. Be to, mūsų kariai numušė priešo lėktuvą Su-25 ir bepilotį orlaivį “Eagle-10„. Ukrainos artileristai ir raketininkai smogė 3 kontrolės punktams, 3 priešo gyvosios jėgos ir karinės technikos koncentracijos vietoms, priešo priešlėktuvinių raketų sistemai S-300 ir 3 amunicijos sandėliams“, – teigiama toliau.

Rusijos pajėgos vykdo mirtiną puolimą, siekdamos proveržio rytuose

18:20

Rusija ketvirtadienį pranešė, kad jos pajėgos artėja prie druskos kasyklų miesto Rytų Ukrainoje užėmimo, tačiau tai pareikalautų daugybės rusų aukų ir didelės teritorijos, į kurią jie pretenduoja, sunaikinimo.

Per pastarąsias 24 valandas mūšyje dėl Soledaro žuvo daugiau kaip 100 Rusijos karių, per televiziją pranešė Ukrainos Donecko gubernatorius Pavlo Kyrylenko.

„Rusai tiesiogine prasme žygiavo per savo karių kūnus, degindami viską, kas pasitaikydavo jų kelyje“, – sakė P.Kyrylenko, pranešdamas, kad per praėjusią dieną Rusijos pajėgos apšaudė keliolika regiono miestų ir kaimų.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos ginkluotosios pajėgos prie Soledaro miesto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos ginkluotosios pajėgos prie Soledaro miesto

Rusijos pajėgos minosvaidžiais ir raketomis bombarduoja Soledarą, nesiliaudamos pulti, ir stengiasi pasiekti proveržį po to, kai dėl karinių nesėkmių tai, ką Kremlius tikėjosi paversti greita pergale, virto siaubingai alinančiu karu, kuris tęsiasi jau beveik 11 mėnesių ir kurio pabaigos dar nematyti.

„Civiliai gyventojai bando išgyventi kruvinose kautynėse, nes rusai tęsia atakas“, – sakė P.Kyrylenko.

Soledaro užėmimas būtų malonus laimėjimas Kremliui, kuriam pastaraisiais mėnesiais trūko gerų naujienų mūšio lauke, nes gruodžio mėnesį jis prarado svarbų Chersono miestą. Be to, tai būtų tramplinas Rusijos kariams užkariauti kitas Ukrainos kontroliuojamas rytinės Donecko srities teritorijas, ypač netoliese esantį strategiškai svarbų Bachmuto miestą.

Plačiau skaitykite ČIA

Apšaudomame Bachmute likę ukrainiečių gydytojai siūlo pagalbą gyventojams

17:50

Ukrainos Bachmuto miesto, esančio fronto linijoje, viename sveikatos centre gydytoja Jelena Molčanova palydi pacientus į siaurą kabinetą, šildomą malkomis kūrenamos krosnelės, kur išduoda vaistus ir užpildo mirties liudijimus.

Kartais jos lankytojai – paskutiniai kasdien apšaudomo miesto, kur nutrauktas pagrindinių paslaugų teikimas, gyventojai – tiesiog ieško prieglobsčio nuo stingdančio šalčio.

„AFP“/„Scanpix“/Bachmute likę 5 gydytojai bando padėti 8 tūkst. gyventojų
„AFP“/„Scanpix“/Bachmute likę 5 gydytojai bando padėti 8 tūkst. gyventojų

40-metė gydytoja yra viena iš vos penkių Bachmute likusių medikų, bandančių padėti maždaug 8 000 čia dar esančių žmonių.

Pastaruosius kelis mėnesius Bachmutas buvo Rusijos ir Ukrainos pajėgų kovų centre. Miestas yra Ukrainos rytiniame Donecko regione, kurį Maskva nori visiškai kontroliuoti.

Kai prieš karą mieste gyveno apie 70 000 gyventojų, J.Molčanovos klinikos koridoriuose degdavo šviesa, veikė tualetas ir dirbo priimamasis.

Dabar ji glaudžiasi viename kabinete, aplink ją netvarkingai sukrauta medicininė įranga, bulvių maišai ir popieriai.

Ji nerimauja, kad didelis langas už jos rašomojo stalo gali sudužti, jei kuris nors iš atskriejančių sviedinių pataikys per arti.

Tačiau ji neketina išvykti.

„Kai įstojau į medicinos mokyklą, daviau Hipokrato priesaiką, todėl negaliu išduoti šių žmonių, – sakė ji naujienų agentūrai AFP. – Jie ateina čia medicininės pagalbos, o mes ją teikiame kaip galėdami geriau.“

Plačiau skaitykite ČIA

Ar pokyčiai Rusijos vadovų gretose reiškia pokyčius ir karo lauke?

17:34

Karo įkarštyje Rusijos gynybos ministerijai paskyrus Generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą vadovauti karui Ukrainoje, viešojoje erdvėje pasirodė nemažai kritikos tokiam Maskvos Kremliaus sprendimui. Tai – vienas dramatiškiausių aukšto rango vadovų pasikeitimų nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, jog daugelis nacionalistiškai nusiteikusių karo tinklaraštininkų, iš Kremliaus gavusių leidimą kritikuoti karo eigą, kaltino V.Gerasimovą dėl to, kad supervalstybės kariuomenei, kuri per pastaruosius 15 metų neva buvo modernizuota ir brangiai pertvarkyta, taip ir nepavyko užimti daug mažesnės kaimyninės šalies.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ir naujas Rusijos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Gerasimovas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ir naujas Rusijos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Gerasimovas

Kritikai Ukrainoje, Vakaruose ir net pačioje Rusijoje teigė, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos yra naivios, prastai parengtos ir aprūpintos, reaguoja lėtai ir yra suskaldytos skirtingų ir dažnai nutolusių valdymo struktūrų – pasikeitimai aukščiausiuose vadovaujančiuose sluoksniuose tik patvirtina įtarimus dėl stabilumo stokos.

Neplanuotai mobilizacijos kampanijai nepaveikus pakreipti įvykių eigos Rusijos naudai, kelis mėnesius sklandė gandai, kad visuomenei beveik nematomas V.Gerasimovas atsidurs nuošaly, informavo „Reuters“.

Plačiau skaitykite ČIA

S.Haidajus: prie Kreminos ir Svatovės verda kruvini mūšiai

16:34

Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus pažymėjo, kad šiuo metu įnirtingi mūšiai vyksta Svatovės ir Kreminos kryptimi, taip pat Bilohorivkos teritorijoje.

Anot jo, šiandien Bilohorivkos kaimas prie Lysyčansko yra visiškai sunaikintas, nes okupantai ten bandė perplaukti upę.

„Jie ten buvo sumušti tris kartus, sunaikinta 100 vienetų priešo technikos, likviduota apie 500 okupantų“, – pabrėžė jis.

Kartu srities vadovas pridūrė, kad Bilohorivkos gyvenvietės šiandien nėra.

„Šioje teritorijoje vyksta rimti karo veiksmai, mūsų gynybos pajėgos ten užima savo pozicijas, jas net šiek tiek pagerino ir nesuteikia galimybės okupacinėms pajėgoms žengti į priekį“, – pabrėžė jis.

S.Haidajus teigė, kad „sėkmė yra mūsų gynybos pajėgų pusėje“ Svatovės-Kreminos kryptimi.

„Pamažu, žingsnis po žingsnio, jie išlaisvina Luhansko sritį, vyksta deokupacija“, – pabrėžė S.Haidajus.

Jis pažymėjo, kad nereikėtų tikėtis „ten kažkokio galingo proveržio“, nes Rusijos kariai turėjo laiko paruošti gynybines struktūras ir kruopščiai užminuoti visą teritoriją.

„Kiekvienas metras atlaisvinant Luhansko srities teritoriją atkovojamas labai sunkiai“, – pažymėjo S.Haidajus.

Kovos Soledare dar nesibaigė, mieste yra „pasipriešinimo židinių“

16:00

Rusijos paskirtas pareigūnas Ukrainos Donecko regione pareiškė, kad rytiniame Soledaro mieste tebėra „pasipriešinimo židinių“.

„Šiuo metu Soledare vis dar yra nedidelių pasipriešinimo židinių“, – pranešė Andrejus Bajevskis, karinis veikėjas ir Rusijos paskirtas vietos politikas:

„Mūsų vaikinai ir toliau bando atremti priešą šiose vietovėse. Apskritai, operacija vyksta gerai, ir jau dabar vakariniai Soledaro pakraščiai yra visiškai mūsų kontroliuojami“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį paskelbti A.Bajevskio komentarai paneigia trečiadienį ryte išplatintus privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino teiginius, kad Soledarą jau užėmė Rusijos pajėgos.

 

Už atsisakymą kariauti Ukrainoje rusui skirta penkerių metų įkalinimo bausmė

15:25

Rusijos teismas nuteisė 24 metų profesionalų karį penkerių metų laisvės atėmimo bausme už atsisakymą kariauti Ukrainoje, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Karys, „nenorėdamas dalyvauti specialiojoje karinėje operacijoje“, 2022 metų gegužę neatvyko į tarnybą, pranešė Uralo pietuose esančios Baškirijos respublikos teismų spaudos tarnyba.

Teisėsaugos institucijos šį vyrą, Marselį Kandarovą, surado rugsėjo mėnesį, sakoma pareiškime.

Atskirai karinis tribunolas pranešė, kad nuteisė M.Kandarovą penkerius metus kalėti už vengimą atlikti karinę tarnybą mobilizacijos metu. 

Rugsėjo pabaigoje Rusija paskelbė mobilizuojanti 300 000 vyrų savo pajėgoms Ukrainoje sustiprinti.

Dėl paskelbtos mobilizacijos daug vyrų išvyko iš Rusijos, pirmiausia – į kaimynines šalis, įskaitant Armėniją, Sakartvelą ir Kazachstaną.

Kritikai teigia, kad daugelis mobilizuotų vyrų beveik neturėjo jokios patirties mūšio lauke ir prieš siunčiant juos į frontą buvo menkai apmokyti.

Atskirai Maskvos karinis tribunolas nuteisė kitą karį kalėti pusšeštų metų už tai, kad jis per ginčą sumušė karininką, trečiadienį pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

TASS teigė, kad karys išreiškė „savo nepasitenkinimą“ mobilizuotų karių mokymu netoli Maskvos.

Kalbėdamas jis pūtė cigaretės dūmus karininkui į veidą, karininkas į tai sureagavo jį pastumdamas. Tada eilinis taip pat pastūmė karininką.

Internete išplatintame incidento vaizdo įraše užfiksuota, kaip karys skundžiasi prastu mokymu, vartoja necenzūrinius žodžius ir vadina pratybas imitacija.

Maskva: Rusija ir Ukraina Turkijoje nesusitarė dėl naujo apsikeitimo belaisviais

15:24 Atnaujinta 15:35

Per derybas Turkijoje Rusija ir Ukraina nepasiekė jokio naujo susitarimo dėl apsikeitimo belaisviais, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė Maskvos pasiuntinė.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos žmogaus teisių komisarė Tatjana Moskalkova
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos žmogaus teisių komisarė Tatjana Moskalkova

Rusijos žmogaus teisių komisarė Tatjana Moskalkova teigė, kad jos ankstesnės pastabos apie mainus buvo neteisingai interpretuotos.

„Kažkas kažko nesuprato, – sakė T.Moskalkova po susitikimo su kolega iš Ukrainos. – Mes kalbėjome apie savo ankstesnio darbo rezultatus. Šie mainai jau įvyko.“

Ankaroje trečiadienį įvyko retas Ukrainos žmogaus teisių ombudsmeno Dmytro Lubineco ir T.Moskalkovos susitikimas. 

Vėliau Turkijos valstybinė žiniasklaida citavo T.Moskalkovos žodžius, kad jie susitarė dėl „daugiau kaip po 40 belaisvių“ apsikeitimo.

Tačiau T.Moskalkova Turkijos sostinėje vykstančios tarptautinėje konferencijos kuluaruose AFP sakė, kad šie komentarai buvo susiję su žmonių, kuriais šalys jau apsikeitė anksčiau, skaičiumi.

T.Moskalkova pridūrė, kad ji ir D.Lubinecas apsikeitė sužeistų karių sąrašais, rengdamiesi galimiems mainams ateityje.

„Tokie mainai vyksta nuolat. Šiuos susitarimus sudaro kariškiai, o mes dirbame kartu su jais“, – sakė ji. 

Į Baltarusiją atvyko Rusijos sausumos pajėgų vadas

14:59

Rusijos Federacijos gynybos ministerijos komisija, vadovaujama Sausumos pajėgų vyriausiojo vado Olego Saliukovo, atvyko į Baltarusiją apžiūrėti kariškių.

Pranešama, kad buvo patikrinti kariniai daliniai ir Rusijos kariuomenės grupės daliniai, esantys kariniuose poligonuose Baltarusijoje.

Taip pat buvo patikrinta kovinio koordinavimo mokymo kokybė. Komisija įvertino jų pasirengimą „vykdyti pavestas užduotis sąjunginės valstybės karinio saugumo labui“.

Ukraina pakomentavo kadrų pasikeitimą Rusijos kariuomenėje

13:36

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas mano, kad dažni kadrų pasikeitimai Rusijos pajėgų vadovybėje rodo jos kariuomenės valdymo problemas.

Tokią nuomonę išsakė Ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo Pagrindinio operatyvinio skyriaus viršininko pavaduotojas brigados generolas Oleksijus Hromovas.

„Stebime, kad okupacinės šalies ginkluotųjų pajėgų vadovybėje periodiškai vyksta personalo pasikeitimai.

Jei jiems viskas būtų gerai, personalo kaita nevyktų taip dažnai.

Naujausi personalo pokyčiai rodo, kad jų gretose reikia derinti karių valdymo ir vadovavimo sistemą. Ne viskas jiems pavyksta taip, kaip jie nori“, – teigė jis. 

 

O.Hromovas: Rusai planuoja užimti Donbasą, o tada perimti Zaporižios regioną

13:07

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabo vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininko pavaduotojas ketvirtadienį spaudos konferencijoje pareiškė, kad ukrainiečiai numano, jog artimiausiu metu Rusijos kariai bandys užimti visą Donecko srities teritoriją, o po to – bent dalį Zaporižios srities.

„Prognozuojama, kad artimiausiu metu priešas bandys pasiekti Donecko srities administracines ribas, o ateityje gali suintensyvinti savo veiksmus, siekdamas užimti Zaporižios srities kairiojo kranto dalį“, – sakė O.Hromovas.

Generalinis štabas taip pat spėja, kad okupantai ir toliau vykdys raketų bei aviacijos smūgius svarbiausiems infrastruktūros objektams visoje Ukrainoje.

O.Hromovas pridūrė, kad siekdama įgyvendinti savo planus užimti Ukrainą, Rusija paskelbė apie plataus masto ginkluotųjų pajėgų reformos priemones – visų pirma padidinti bendrą karių skaičių iki 1,5 mln. ir suformuoti bent 20 naujų divizijų.

Generalinio štabo nuomone, šie Rusijos Federacijos veiksmai rodo Kremliaus ketinimus įsitraukti į ilgalaikę konfrontaciją ir rengtis plataus masto kovinėms operacijoms.

„Pagrindinis priešo tikslas išlieka visos mūsų šalies teritorijos užgrobimas ir Ukrainos valstybingumo sunaikinimas“, – apibendrino O.Hromovas.

Ukraina sako bandanti išlaikyti Soledarą, bet „padėtis sunki“

12:41 Atnaujinta 13:09

Ukraina ketvirtadienį paskelbė, kad jos pajėgos stengiasi išlaikyti rytinėje Donecko srityje esančio Soledaro miesto kontrolę, bet nurodė, kad padėtis išlieka sunki.

„Įnirtingiausios ir sunkiausios kovos šiandien tęsiasi Soledaro rajone“, – žurnalistams sakė gynybos viceministrė Hana Maliar.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Soledare lankėsi Ukrainos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis
Ukrainos kariuomenės nuotr./Soledare lankėsi Ukrainos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis

Tačiau ji pridūrė, kad „nepaisydami sunkios situacijos ukrainiečių kariai atkakliai kovoja“.

Kova už Soledarą yra viena įnirtingiausių per visą jau beveik metus trunkantį Rusijos karą Ukrainoje.

Rusijos privati samdinių bendrovė „Wagner“ anksčiau šią savaitę pareiškė užėmusi Soledarą, bet Gynybos ministerija Maskvoje sakė, kad kovos dar tęsiasi, o Ukraina paneigė, kad miestą užėmė priešas.

Abi šalys pripažino didelius nuostolius, patirtus per kovas už Soledarą ir netoliese esantį Bachmutą.

H.Maliar ketvirtadienio spaudos konferencijoje sakė, kad rusų pajėgos „patiria didelių nuostolių“.

Rusija nori užimti visą Donecko regioną, kurį pernai paskelbė aneksavusi, nors visos jo teritorijos nekontroliuoja.

Užėmusi Soledarą Rusija galėtų savo piliečiams skelbti apie pergalę po žeminamų karinių nesėkmių pastaraisiais mėnesiais.

Tačiau karo stebėtojai sako, kad šis druskos kasyklų miestas, kur prieš karą gyveno 10 tūkst. žmonių, neturi didelės strateginės reikšmės.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas šią savaitę sakė, kad Bachmutas ir Soledaras galėtų tapti atramos tašku siekiant atkovoti Donecko miestą, kuris nuo 2014 metų yra Rusijos bastionas.

Rusija paskelbė sankcijas 36 Didžiosios Britanijos piliečiams

12:04

Rusijos užsienio reikalų ministerija įvedė sankcijas 36 Didžiosios Britanijos piliečiams, įskaitant Jungtinės Karalystės vyriausybės narius, saugumo ir teisėsaugos tarnybų narius bei žurnalistus, pranešė BBC Rusijos tarnyba.

Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad šis žingsnis susijęs su „antirusišku Didžiosios Britanijos vyriausybės kursu, kuri ir toliau aktyviai taiko asmeninių sankcijų mechanizmą ir vykdo intensyvią propagandinę kampaniją, siekdama diskredituoti mūsų šalį ir izoliuoti ją tarptautinėje arenoje“.

Ministerija neskelbė asmenų, kuriems taikomos sankcijos, pavardžių sąrašo.

Nuo visavertės Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Maskva paskelbė sankcijas šimtams Didžiosios Britanijos piliečių, reaguodama į Londono poziciją karo atžvilgiu.

Kyjivas: artimiausiais mėnesiais Kremlius gali nuspręsti eiti „va bank“

11:07

Kremlius gali nuspręsti „eiti va bank“ tam, kad atitiktų Rusijos visuomenės lūkesčius dėl karo Ukrainoje artėjant plataus masto invazijos metinėms.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas pažymėjo, kad Maskva jau „rengiasi tam tikriems įvykiams“ 2023 metų vasario 24-osios išvakarėse.

Pareigūnas mano, kad V.Putinui bus svarbu pranešti apie bent kai kuriuos pasisekimus fronte karo metais. Todėl artimiausi du ar trys mėnesiai bus sunkūs ir lemiami, tikriausiai Kremlius gali eiti „va bank“.

„Scanpix“/AP nuotr./Oleksijus Danilovas
„Scanpix“/AP nuotr./Oleksijus Danilovas

„Du ar trys mėnesiai mums bus sunkūs ir lemiami. Tai reiškia, kad Rusija turėtų eiti va bank. Kremlius negali tęsti karo be galo, padėtis ten nelengva ir problemos Rusijoje kaupiasi“, – sakė jis.

Danilovas taip pat priminė, kad Rusijos režimas ypač „gerbia šventas datas“.

„Vasario 24-oji bus vienas iš tų laikotarpių, kai jie norėtų pranešti savo visuomenei apie bet kokius pasiekimus“, – apibendrino jis.

„Wagner“ grupuotė pranešė aptikusi vieno iš Ukrainoje dingusių britų kūną

11:05 Atnaujinta 15:55

Trečiadienį britų nacionalinis transliuotojas BBC paskelbė, kad du britų savanoriai, prisijungę prie Ukrainos pajėgų, dingo be žinios rytiniame Donecko regione. 

Ukrainos pareigūnų teigimu, 48 m. Andrew Bagshaw ir 28 m. Christopheris Parry dirbo savanorišką darbą ir paskutinį kartą buvo pastebėti penktadienį vykstantys į Soledaro miestą, kuriame iki šiol vyksta intensyvūs mūšiai. Pirmadienį buvo paskelbta šių dviejų vyrų paieška.

Ketvirtadienį Rusijos kompanijos „Wagner Group“, pagarsėjusios kareivių samdinių daliniais kare su Ukraina, pajėgos teigė radusios vieno iš dviejų britų savanorių pagalbos darbuotojų kūną, sakoma privačios karinės bendrovės pranešime.

Susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ paskelbtame pareiškime kompanijos atstovai neminėjo rasto mirusio vyro vardo, tačiau teigė, kad su juo buvo rasti abiem britams priklausantys asmens dokumentai.

Paskelbtoje nuotraukoje, regis, buvo matyti pasai su Andrew Bagshaw ir Christopherio Parry, dviejų dingusių Didžiosios Britanijos piliečių, pavardėmis.

„Šiandien buvo rastas vieno iš jų kūnas. Kartu su juo rasti abiejų britų dokumentai“, – rašoma „Wagner Group“ pareiškime. Jame nepateikta išsamios informacijos apie tai, kur buvo rastas kūnas.

Pranešimai, kad vienas iš dviejų Ukrainoje dingusių britų rastas negyvas, dar nepatvirtinti, ketvirtadienį pranešė Dauningo gatvė.

„Manau, kad tokie pranešimai yra spekuliatyvūs. Šiandien gauti pranešimai kelia didelį susirūpinimą. Jų šaltinis „Wagner Group“, todėl raginčiau atsargiai juos vertinti, kol tokie teiginiai nebus patikrinti,“ – komentavo vienas iš Dauningo gatvės atstovų spaudai.

Rusijoje nuo pavasario didinamas šauktinių amžius

10:59

Rusijoje nuspręsta didinti šaukimo amžių – šį pavasarį į kariuomenę ketinama šaukti piliečius iki 30 metų.

Apie tai pranešė Rusijos Valstybės Dūmos gynybos komiteto pirmininkas Andrejus Kartapolovas interviu.

Detalės: Anot jo, šaukimo į kariuomenę amžiaus ribą planuojama pakelti 3 metais (nuo dabartinių 27 iki 30), o žemutinė amžiaus riba išliks tokia pati kaip ir iki šiol – 18 metų.

A.Kartapolovas pažymėjo, kad šaukimo amžiaus didinimas Rusijoje truks nuo 1 iki 3 metų, pats procesas vyks etapais, tačiau prasidės jau šį pavasarį.

„Kiekvienas karinis komisariatas prieš prasidedant pavasario šaukimui turės išsiaiškinti, kiek jame yra žmonių, kuriems taikomi nauji reikalavimai“, – kalbėjo jis. 

A.Kartapolovo teigimu, taip jie palaipsniui pereis prie naujos sistemos ir palaipsniui didins šaukimo amžių kiekvienoje kampanijoje.

Jis taip pat pridūrė, kad tam reikės „viso komplekto pataisų“ dabartiniuose teisės aktuose – ypač karo prievolės ir karo tarnybos įstatyme.

Vaizdo įraše – griuvėsiais virtęs Soledaras

09:50

Rusijos opozicinis naujienų portalas „The Insider“ paskelbė vaizdo įrašą iš Soledaro miesto, kuriame įnirtingai nuo puolančių Rusijos pajėgų ginasi Ukrainos kariuomenė. Iš drono filmuotuose vaizduose matyti visiškai sugriautas miestas ir pro griuvėsius skubantis šarvuotas medicinos automobilis, kuriuo iš kovos zonos evakuojami sužeisti ukrainiečių kariai.

VIDEO: Соледар. Эвакуация украинских раненых

 

Rusijos padaryti karo nusikaltimai nesuskaičiuojami

09:49

Pasak nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW), per karą Ukrainoje Rusijos padaryti karo nusikaltimai ir žmogaus teisių pažeidimai galėtų sudaryti „tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų litaniją“.

Teisių grupės metinėje ataskaitoje, kurioje apžvelgiami žmogaus teisių standartai beveik 100 šalių, teigiama, kad karo nusikaltimų Bučoje, Kyjivo priemiestyje, įrodymai yra dalis modelio, kuris „kartojosi nesuskaičiuojamą daugybę kartų“.

„AFP“/„Scanpix“/Nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ vykdomoji direktorė Tirana Hassan
„AFP“/„Scanpix“/Nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ vykdomoji direktorė Tirana Hassan

HRW 2023 m. pasaulio ataskaitoje taip pat atkreipiamas dėmesys į teatro Mariupolyje bombardavimą, nepaisant ženklų, įspėjančių, kad jame slepiasi vaikai, taip pat į smūgius kitiems nekariniams taikiniams.

„Civilių kančių sukėlimas, pavyzdžiui, pakartotiniai smūgiai energetikos infrastruktūrai, nuo kurios priklauso ukrainiečių elektros, vandens ir šilumos tiekimas, atrodo, yra pagrindinė Kremliaus strategijos dalis“, – rašoma ataskaitoje.

Plačiau skaitykite čia

Vokietija ir toliau atsisako Ukrainai suteikti tankų

09:09

Londono planai aprūpinti Ukrainai britų gamybos tankus „Challenger 2“ nepakeitė Vokietijos vyriausybės pozicijos, kuri iki šiol atmetė raginimus Berlynui perduoti Kyjivui vokiškus „Leopard 2“ tankus.

Tai trečiadienį pareiškė Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai Steffenas Gebeshreitas, kurį cituoja „Politico“.

Priminsime, kad Lenkija pasiūlė, kad Vokietijoje pagaminti tankai „Leopard“ galėtų būti pristatomi į Ukrainą per platesnį Europos šalių aljansą. Tam Berlynas turi sutikti su Vokietijoje pagamintų ginklų reeksportu. Didžiosios Britanijos vyriausybė taip pat patvirtino, kad planuoja aprūpinti Ukrainą tankais.

„Dabar situacija nepasikeitė dėl Britanijos vyriausybės paskelbto žingsnio“, – per spaudos konferenciją Berlyne sakė Vokietijos vyriausybės atstovas. 

Jis pridūrė, kad, kaip anksčiau teigė pirmadienį, jam nėra žinoma jokių oficialių šalių partnerių prašymų dėl bendro tankų „Leopard“ tiekimo Ukrainos kariuomenei.

Du Vokietijos pareigūnai, pageidavę likti anonimiški, sakė, kad kanclerio Olafo Scholzo pozicija labai priklauso nuo JAV prezidento Joe Bideno, su kuriuo kancleris jau glaudžiai bendradarbiavo, kai praėjusią savaitę paskelbė bendrą pareiškimą apie bendrą vokiečių ir amerikiečių kovinių mašinų tiekimą Ukrainai. 

Pirmadienį Berlyne vykusiame priešrinkiminiame mitinge O.Scholzas pabrėžė, kad svarbu aptarti ginklų tiekimą su JAV prezidentu, sakydamas, jog tankų tiekimas Ukrainai turi būti aptariamas „kartu su draugais ir sąjungininkais, o ypač su mūsų transatlantiniu partneriu Jungtinėmis Amerikos Valstijomis“.

Ukrainos kariuomenė: praėjusią parą prie Soledaro žuvo daugiau nei 100 rusų

08:45

Mūšiuose už Soledarą žuvo daugiau nei šimtas Rusijos karių, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų operacijų vadovybė.

„Daugiau nei šimtas rusų kartu pateko į pragarą Soledaro srityje. Tai įvyko dėl koordinuoto specialiųjų operacijų karių, artileristų ir raketų paleidėjų darbo.

Priešo susitelkimą keliose srityse aptiko Specialiųjų operacijų pajėgų kariai. Artilerija buvo nukreipta į priešą, vienoje iš sričių buvo panaudotas ir taktinių raketų kompleksas „Točka-U“, – skelbiama pranešime.

Patvirtinta, kad per šiuos kelis smūgius žuvo daugiau nei 100 rusų okupantų.

Specialiųjų operacijų kariai vaizdo įraše parodė vieną iš artilerijos nukreipimo etapų pagal nurodytas koordinates.

 

Generalinis štabas: Ukrainos gynybos pajėgos atrėmė rusų okupantų atakas 12-oje gyvenviečių

08:06

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgos atrėmė rusų okupantų atakas 12-oje gyvenviečių, teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo feisbuko puslapyje paskelbtame pranešime.

Pažymima, kad per pastarąją parą okupantai sudavė keturis raketinius smūgius ir 23 oro smūgius.

Be to, rusų pajėgos surengė 69 raketų paleidimo atakas kitose vietovėse. 

„Per pastarąją parą gynybos pajėgų daliniai atrėmė okupantų atakas Stelmachivkos ir Kreminos rajonuose Luhansko srityje ir Razdolovkos, Solos, Krasnaja Horos, Paraskovijivkos, Podgorodnės, Bachmuto, Kleščivkos, Majorsko, Pervomaisko ir Krasnivkos rajonuose Donecko srityje“, – sakoma pareiškime.

Siversko ir Slobožansko kryptimis iš minosvaidžių ir artilerijos pabūklų buvo apšaudytos dvi gyvenvietės Sumų srityje ir septynios Charkivo srityje.

Kupjansko kryptimi priešas apšaudė 10 gyvenviečių rajonus Charkivo srityje ir Stelmachivką Luhansko srityje. Ternuose Charkivo srityje ir septynios gyvenvietės Luhansko srityje buvo apšaudytos Lymano kryptimi.

Pranešime teigiama, kad priešas iš tankų, minosvaidžių, sviedinių ir raketinės artilerijos apšaudė 16 Donecko srities gyvenviečių Bachmuto kryptimi. Avdijivkos kryptimi buvo apšaudytos aštuonios gyvenvietės.

Novopavlivkos kryptimi buvo apšaudyti Donecko srities Ugheldaras ir Velyka Novoselka. Zaporižios kryptimi priešo ugnis apšaudė Volnoje Pole Donecko srityje, devynias gyvenvietes Zaporižios srityje ir Marganecą Dnipropetrovsko srityje. Chersono kryptimi Dudčanai, Stepanivka, Antonivka ir Chersonas buvo apšaudomi iš MLRS ir šaulių artilerijos.

Generalinis štabas: per parą ukrainiečiai sudavė 20 smūgių į priešo susitelkimo vietas

08:02

Pranešama, kad per pastarąją parą Ukrainos kariuomenė surengė daugybę smūgių priešui.

„Per pastarąją parą gynybos pajėgų aviacija sudavė dvidešimt smūgių į priešo koncentracijos vietas ir tris smūgius į jo priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijas“, – rašoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo naujame pranešime.

Be to, per pastarąją parą Ukrainos kariai numušė sraigtasparnį Ka-52 ir du žvalgybinius bepiločius orlaivius „Orlan-10“. Generalinis štabas taip pat kalbėjo apie raketų ir artilerijos naikintuvų darbą.

„Mūsų raketininkai ir artileristai pataikė į priešo kontrolės postą, septynias gyvosios jėgos koncentracijos vietas ir tris užpuolikų amunicijos sandėlius“, – pabrėžė Generalinis štabas.

Analitikai: rusams toliau trukdys amunicijos trūkumas

06:45

Rusijos gynybos pramonės bazės nesugebėjimas išspręsti amunicijos trūkumo problemos tikriausiai trukdys Rusijos pajėgoms 2023 m. vykdyti puolamąsias operacijas Rytų Ukrainoje, kasdienėje analizėje rašo Vašingtone įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Anot ekspertų, Rusijos pajėgos dar nėra visiškai užėmusios Soledaro, nepaisant pastarojo meto Rusijos pažangos, o galimas Soledaro užėmimas vargu ar leis Rusijos pajėgoms užimti Bachmutą. Analitikų vertinimu, Rusijos pajėgos dar neužėmė Soledaro, nepaisant daugybės Rusijos šaltinių teiginių.

Pranešama, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suteikė slaptą ir prevencinę malonę rusų nuteistiesiems, kovojantiems su „Wagner Group“ Ukrainoje, taip galimai dar labiau suteikdamas „Wagner“ galimybę nebaudžiamai veikti kare. 

Taip pat analitikai atkreipia dėmesį, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pakartojo, kad atnaujinta Rusijos puolamoji operacija iš Baltarusijos išlieka labai mažai tikėtina.

Kiti analitikų pastebėjimai:

  • Rusijos pajėgos tęsė ribotas kontratakas prie Svatovės, kai Ukrainos pajėgos tęsė kontrpuolimo operacijas prie Kreminos ir smogė Luhansko srities užnugario rajonams.
  • Rusijos teiginiai apie „Wagner Group“ ir įprastinių Rusijos karinių formuočių operacijas Soledaro rajone greičiausiai atspindi konkuruojančias pretenzijas dėl atsakomybės už pastarojo meto žymiausius Rusijos taktinius laimėjimus Ukrainoje.
  • Rusijos pajėgos vykdė antžemines atakas visoje Donecko srities fronto linijoje.
  • Ukrainos pareigūnai pranešė, kad dėl Ukrainos smūgių Rusijos pajėgos atitraukia pagrindines priemones ir restruktūrizuoja logistikos tinklus Pietų Ukrainoje.
  • Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu paskelbė planą, kaip pagerinti Rusijos gynybos pramonės bazę.

Analitikai: mažai tikėtina, kad V.Gerasimovas greitai atgaivins Rusijos karo Ukrainoje eigą

06:42

Trečiadienį, sausio 11 d. Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad Sergejus Surovikinas buvo nušalintas nuo Ukrainos jungtinės kariuomenės grupės vado pareigų, o į šias pareigas paskirtas Rusijos Federacijos Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas.

Tai – esminis Rusijos vadovybės struktūros pertvarkymas kare Ukrainoje, kasdienėje analizėje rašo Vašingtone įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas

Viešame Rusijos gynybos ministerijos pranešime apie šią pertvarką teigiama, kad pokyčiai yra būtini siekiant pagerinti Rusijos vadovavimą ir kontrolę bei suintensyvinti Rusijos operacijas Ukrainoje.

„V.Gerasimovo paskyrimas Ukrainos jungtinės kariuomenės grupės vadu greičiausiai prisideda prie dviejų Kremliaus pastangų: bandymo pagerinti Rusijos vadovavimą ir kontrolę, kad 2023 m. būtų galima imtis lemiamų karinių veiksmų, ir politinio žingsnio, kuriuo siekiama sustiprinti Rusijos gynybos pajėgas, kad būtų galima atremti Rusijos „millblogerių“ ir „silovikų“, tokių kaip „Wagner Group“ finansininkas Jevgenijus Prigožinas, kurie kritikavo Kremliaus vadovavimą karui, keliamus iššūkius“, – rašo analitikai.

Anot ekspertų, tikėtina, kad V.Gerasimovo paskyrimu siekiama paremti 2023 m. numatomą ryžtingą Rusijos karinę veiklą, tikėtina, atnaujintas Rusijos puolamąsias operacijas. 

Be to, anot jų, labai tikėtina, kad V.Gerasimovo ir Rusijos gynybos ministerijos iškėlimas vietoj J.Prigožino ir silovikų frakcijos favorito S.Surovikino iš dalies buvo politinis sprendimas, kuriuo siekiama dar kartą įtvirtinti Rusijos gynybos ministerijos viršenybę Rusijos vidaus kovoje dėl valdžios. 

„Mažai tikėtina, kad V.Gerasimovas greitai atgaivins ir reformuos Rusijos karo Ukrainoje eigą, kad būtų pasiekti maksimalistiniai Vladimiro Putino tikslai.

V.Gerasimovas greičiausiai vadovaus neorganizuotai vadovavimo struktūrai, kurią kamuoja įsisenėjusios, nuolatinės ir savaime atsinaujinančios problemos, kurias jis iš esmės inicijavo savo pradinėse pareigose prieš įsiveržimą į Ukrainą“, – rašo analitikai.

Rusai smogė Zaporižiai: sugadinta infrastruktūra, kilo gaisras

06:25 Atnaujinta 07:59

Rusijos pajėgos vėl smogė Zaporižiai. Jau žinoma, kad dėl to nukentėjo miesto infrastruktūros objektai, savo „Telegram“ kanale Zaporižios miesto tarybos sekretorius Anatolijus Kurtevas.

Išpuolis įvyko sausio 12 d. naktį, kai nuo 3.09 iki 3.37 val. mieste buvo paskelbta oro pavojus.

„Prakeiktas priešas vėl ciniškai užpuolė mūsų naktinį miestą. Infrastruktūra buvo sugadinta. Vietoje kilo gaisras“, – sakė jis.

Dėl apšaudymo vėl buvo apgadinti gyvenamieji namai. Apie žalos mastą kol kas nepranešama.

„Laimei, žmonės nenukentėjo. Visos komunalinės tarnybos jau dirba vietoje“, – rašė A.Kurtevas.

Pentagono vadovas: įrodymų, kad Soledarą galėjo užimti rusai, nėra

06:21

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pareiškė, kad trečiadienio vakarą jis neturėjo jokio patvirtinimo apie rusų paskleistus pareiškimus apie tariamą Ukrainos miesto Soledaro „užėmimą“.

Pentagono vadovas tai pasakė per spaudos konferenciją po JAV ir Japonijos saugumo patariamojo komiteto posėdžio Vašingtone, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

„Pirmiausia norėčiau pradėti nuo klausimo apie Soledarą ir tai, ar rusai jį užėmė. Šiuo metu negalime patvirtinti šios informacijos“, – pabrėžė JAV gynybos sekretorius.

„AFP“/„Scanpix“/JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas
„AFP“/„Scanpix“/JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas

Jis pažymėjo, kad ten vyksta „labai dinamiška“ kova, o teritorijų kontrolė įnirtingai keičiasi iš rankų į rankas.

„Dedame visas pastangas, kad ukrainiečiai turėtų reikiamus pajėgumus sėkmingai ginti savo suverenią teritoriją“, – pažymėjo Pentagono vadovas.

L.Austinas informavo, kad reguliariai bendrauja su savo kolega iš Ukrainos. Be to, jis priminė, kad kitą savaitę Vokietijoje vyks Ramšteino formato Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimas, kuriame dalyvaus apie 50 šalių. Pirmiausia bus aptarta, ko Ukrainai labiausiai reikia dabar ir ko jai reikia, kad ateityje ji būtų sėkminga.

„Mes remsime Ukrainą tol, kol to reikės, ir iš visko, ką matau iš mūsų sąjungininkų ir partnerių, jie mano taip pat. Todėl ir toliau dedame vieningas pastangas“, – pabrėžė JAV gynybos sekretorius.

Paskutinis atnaujinimas 2023-01-12 06:21

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas