Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 15 /23:23

Rusija nuo invazijos prarado daugiau nei 10 000 karinių transporto priemonių

Rusijos privačios karinės grupuotės „Wagner“ lyderis Jevgenijus Prigožinas penktadienį paragino Rusijos prezidentą užbaigti karą Ukrainoje ir verčiau susitelkti į įsitvirtinimą okupuotose Ukrainos teritorijose bei jų išlaikymą. Ukrainos Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas sako, kad Rusija yra ant „seisminių pokyčių“ slenksčio, kurie lems ne tik karo su Ukraina pabaigą, bet ir pačios Rusijos žlugimą.
Rusijos atakos Slovjanske padariniai
Rusijos atakos Slovjanske padariniai / Donecko srities karinės administracijos tarnybos nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Rusija penktadienio vakarą raketomis atakavo Slovjanską: žuvo 8 žmonės, tarp jų – ir dvejų metų berniukas. Tai buvo viena masiškiausių atakų nuo šių metų pradžios.
  • Rusija yra ant „seisminių pokyčių“ slenksčio, kurie lems ne tik karo su Ukraina pabaigą, bet ir pačios Rusijos žlugimą, pareiškė Ukrainos Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas.
  • Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas mirs nuo savo paties saugumo pajėgų rankos arba joms tiesiogiai įsitraukus į sąmokslą, interviu pareiškė KGB atsargos pulkininkas, buvęs žvalgybos karininkas, politologas ir publicistas Sergejus Žirnovas.
  • Rusijos kariškiai planuoja Zaporižios atominės elektrinės darbuotojus paimti įkaitais, nes baiminasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo.
  • Jungtinės Karalystės gynybos ministerija kasdienėje karo apžvalgoje penktadienį nurodė, kad Rusija atnaujino puolimą prieš Donecko srities Bachmuto miestą.
  • Rusija pradėjo netikėtą savo Ramiojo vandenyno laivyno patikrinimą ir įvedė aukščiausio lygio parengtį.

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje sekite čia.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Bachmutas kenčia nuo „kruvinų mūšių, neturinčių precedento per pastaruosius dešimtmečius“

23:23

Rytų Ukrainos Bachmuto mieste vyksta „kruvini mūšiai, neturintys precedento per pastaruosius dešimtmečius“, pareiškė kariuomenės atstovas spaudai.

Šie susišaudymai vyksta „viduryje miesto urbanistinės zonos“, sakė Ukrainos rytinės karinės vadovybės atstovas Serhijus Čerevatas.

Tačiau jis sakė, kad Kyjivo pajėgos laikosi.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos atakų padariniai Bachmute
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos atakų padariniai Bachmute

„Mūsų kariai kruvinuose ir įnirtinguose mūšiuose daro viską, kad sumaltų (priešo) kovinį pajėgumą ir palaužtų jo moralę“, – sakė jis televizijos kanalui „1+1“.

„Kiekvieną dieną, kiekviename šio miesto kampe jie tai sėkmingai daro“.

Bachmutas yra pagrindinis Maskvos taikinys Rytų Ukrainoje.

Anksčiau Rusijos gynybos ministerija teigė, kad „Wagner“ samdinių grupės kovotojai užėmė dar du miesto rajonus. 

Nuo praėjusios vasaros „Wagner“ vadovavo Rusijos bandymams užimti Bachmutą.

Tai buvo ilgiausias ir daugiausiai aukų pareikalavęs mūšis per visą karą. 

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį savo kasdieniame vaizdo kreipimesi neminėjo Bachmuto ir pakartojo Kyjivo norą kuo greičiau įstoti į NATO.

Uždarytos cerkvės ir užminuotos kapinės: ukrainiečiai sutinka Velykas karo metu

23:07

Sekmadienį ukrainiečiai švęs stačiatikių Velykas. Šį savaitgalį gyventojai raginami vėlai vakare nedalyvauti pamaldose, o daugelis kapinių liks uždarytos dėl nesprogusių minų ir Rusijos apšaudymo pavojaus.

Ukrainos pareigūnai anksčiau yra įspėję, kad Rusijos atakos gali suintensyvėti tam tikrų datų, švenčių ar įvykių metu. Šalies teisėsaugos pareigūnas Oleksijus Bilošickis sakė, kad policija naudos specialius stebėsenos centrus, kurie stebės bet kokius išpuolių požymius, rašo CNN.

„Turime prisiminti, kad priešas yra klastingas ir gali imtis bet kokių veiksmų net ir šią (Velykų) naktį“, – sakė jis.

Sostinėje Kyjive gyventojai, nepaisant komendanto valandos, galės dalyvauti vėlyvo vakaro pamaldose, tačiau į cerkvę jie turi atvykti iki komendanto valandos įsigaliojimo, ketvirtadienį „Telegram“ žinutėje sakė Kyjivo miesto karinės administracijos vadovas Serhijus Popko.

Plačiau skaitykite čia.

Rusija nuo invazijos prarado daugiau nei 10 000 karinių transporto priemonių

22:23

Nuo invazijos į Ukrainą pradžios Rusija neteko daugiau kaip 10 000 karinių transporto priemonių, tviteryje pranešė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Ji cituoja sekimo programą „Oryx“, kuri teigia, kad „dokumentuoja Rusijos technikos nuostolius“.

Gynybos ministerija taip pat teigia, kad Rusija „paleido daugumą savo modernių sparnuotųjų raketų“ dėl „menkos strateginės naudos“.

Ji priduria, kad Maskva dabar „stengiasi mobilizuoti savo gynybos pramonę“.

 

V.Zelenskis: prieš stodama į NATO Ukraina turi gauti veiksmingas saugumo garantijas

22:13

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kalbėjo apie ambicingą Ukrainos ir Prancūzijos poziciją liepos mėnesį Vilniuje vyksiančiame Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) viršūnių susitikime.

Vakare kreipdamasis į ukrainiečius valstybės vadovas sakė, kad šeštadienį ilgai kalbėjosi su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

„Mums pavyko aptarti visus svarbiausius saugumo klausimus, kurie yra darbotvarkėje – mūsų, Ukrainos, labai svarbu, ir visos Europos. Tai yra frontas, mūsų gebėjimas judėti, veikti, grąžinti laisvę ir teisingumą žmonėms tose teritorijose, kurios, deja, vis dar yra okupuotos Rusijos... Rusija turi pasitraukti iš Ukrainos teritorijos. Iš visos Ukrainos ir pasitraukti turi kiekvienas okupantas. Ir kiekvienas JT Chartijos punktas turi vėl veikti – nė vienas Rusijos tarptautinės teisės pažeidimas negali būti ignoruojamas. Būtent tokiais principais į tarptautinius santykius grįš saugumas ir ramybė. Būtent tam ir skirta Ukrainos taikos formulė, ji visiškai reali ir visiškai konkreti“, – pabrėžė V.Zelenskis.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Jis sakė, kad per pokalbį su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu išsamiai aptarė taikos formulę ir bendrus tarptautinius renginius, visų pirma Vilniaus NATO aukščiausiojo lygio susitikimą.

„Mūsų – visų dalyvaujančių valstybių – bendra pozicija aukščiausiojo lygio susitikime Lietuvoje gali būti būtent toks užmojis, kokio reikia Europos saugumui. Esu tuo įsitikinęs. Galiojančios saugumo garantijos Ukrainai, t. y. iš esmės taisyklėmis pagrįsta tarptautinė tvarka, reikalingos dar prieš mums įstojant į Aljansą“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Rusijoje įkalinto JAV žurnalisto laiškas: „Neprarandu vilties. Galbūt pagaliau parašysiu ką nors gero“

22:07

JAV leidinio „Wall Street Journal“ reporteris Evanas Gershkovichas savo pirmajame laiške šeimai po to, kai buvo suimtas Rusijoje dėl įtarimų šnipinėjimu, teigė, kad išlieka optimistas, laukia susitikimo su jais ir juokauja apie kalėjimo maistą.

„Noriu pasakyti, kad neprarandu vilties, – rašė jis trumpame dviejų puslapių laiške, kurį jo šeima Filadelfijoje gavo penktadienį. – Aš skaitau. Aš sportuoju. Ir bandau rašyti. Galbūt pagaliau parašysiu ką nors gero“.

Balandžio 5 d. datuotas ranka rašytas laiškas yra pirmasis tiesioginis E.Gershkovicho kontaktas su šeima nuo jo sulaikymo Rusijoje prieš daugiau nei dvi savaites. Jį šeštadienį paskelbė „Wall Street Journal“.

„Reuters“/„Scanpix“/Sulaikytas žurnalistas Evanas Gershkovichas
„Reuters“/„Scanpix“/Sulaikytas žurnalistas Evanas Gershkovichas

Laiškas parašytas rusų kalba, kuria jis kalba namuose su savo tėvais, abiem sovietų emigrantais. Jo motina Ella Milman sakė, kad E.Gershkovichas laiške švelniai erzino savo tėvus, akivaizdžiai siekdamas palaikyti šeimos nuotaiką.

„Mama, tu, deja, gerai mane paruošei kalėjimo maistui, – rašė jis. – Rytais pusryčiams mums duoda karštų trintų kviečių, avižinių dribsnių arba kvietinės putros. Prisimenu savo vaikystę.“

31 metų E.Gershkovichą Rusijos saugumo tarnybos sulaikė kovo 29 d., kai jis buvo išvykęs daryti reportažo Rusijos Jekaterinburgo mieste. Jis kaltinamas šnipinėjimu užsienio valstybės interesais.

Plačiau skaitykite čia.

Kanada pristatė Ukrainai žadėtus aštuonis kovinius tankus

21:02

Aštuoni tankai „Leopard 2“, kuriuos Kanada pažadėjo perduoti Ukrainai, siekdama padėti karo draskomai šaliai atremti Rusijos invaziją, jau pristatyti į kaimyninę Lenkiją, penktadienį pranešė Kanados gynybos ministrė Anita Anand.

Otava vasarį paskelbė, jog Kyjivui perduos dukart daugiau tankų negu žadėjo ankstesnį mėnesį. 

„Visi aštuoni koviniai tankai „Leopard 2“, kuriuos Kanada pažadėjo Ukrainai, jau atvyko į Lenkiją“, – parašė A.Anand socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mes ir toliau remsime Ukrainą ir teiksime ukrainiečiams priemones, kurių jiems reikia, kad jie galėtų kovoti ir laimėti šį karą“, – pridūrė ji.

Praėjusį mėnesį Vokietija ir Didžioji Britanija kontrpuolimą rengiančiai Ukrainai perdavė atitinkamai 18 pažangių tankų „Leopard“ ir 14 tankų „Challenger 2“. 

Atsiųsti šešis tankus „Leopard“ taip pat pažadėjo Ispanija. Jungtinės Valstijos savo ruožtu pažadėjo perduoti 31 tanką „Abrams“, bet pareiškė, kad jų nebus įmanoma pristatyti iki rudens.

V.Zelenskis sako kalbėjęs su E.Macronu apie jo vizitą į Kiniją

20:46

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pareiškė kalbėjęs su Emmanueliu Macronu apie jo vizitą į Kiniją po to, kai Prancūzijos prezidento komentarai, kuriuos jis išsakė po šio apsilankymo, sulaukė kritikos Europoje ir Jungtinėse Valstijose. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Turėjau beveik pusantros valandos pokalbį su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu... Buvo aptarti neseniai įvykusio prezidento Macrono vizito į Kiniją rezultatai“, – parašė V.Zelenskis socialiniuose tinkluose.

Ukrainos valstybės vadovas taip pat pranešė papasakojęs E.Macronui apie padėtį fronte ir apie tolesnius ketinimus išlaisvinti visas ukrainiečių teritorijas.

Plačiau skaitykite čia.

Ukrainos lėktuvai ir artilerija smogė trims rusų susitelkimo vietoms

19:55

Ukrainos kariuomenė šeštadienį smogė trims rusų užpuolikų susitelkimo vietoms ir amunicijos sandėliui, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Visų pirma gynybos pajėgų aviacija per dieną sudavė penkis smūgius į okupantų susitelkimo rajonus.

„Raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai smogė trims gyvosios jėgos susitelkimo rajonams, taip pat artilerijos stovėjimo vietai, radiolokacinei stočiai, priešlėktuvinių raketų kompleksui ir šaudmenų sandėliui“, – rašoma pranešime.

Tuo pat metu Rusijos okupantai atliko 19 oro ir keturis raketų smūgius, taip pat daugiau kaip 15 raketų paleidimo atakų prieš Ukrainos karių pozicijas ir civilinę infrastruktūrą apgyvendintose vietovėse.

Bachmuto ir Marjinkos vietovėse ukrainiečiai per parą atrėmė 40 atakų

19:53

Ukrainos gynybos pajėgos sukėlė problemų okupantams keliose fronto kryptyse, kur priešas bandė vykdyti puolamuosius veiksmus, ir iš viso atrėmė 40 rusų atakų.

Tai teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo operatyvinėje informacijoje socialiniame tinkle „Facebook“. Joje pažymima, kad priešas vis dar bando pulti Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos kryptimis.

„Bachmutas ir Marjinka tebėra karo veiksmų epicentre. Per parą mūsų gynėjai šiose vietovėse atrėmė 40 priešo atakų“, – rašoma pranešime.

 

Tarp žuvusiųjų per Rusijos smūgius Slovjanske – 2 metų berniukas

18:00

Per Rusijos smūgius į gyvenamuosius pastatus Ukrainos rytuose esančiame Slovjansko mieste žuvo 2 metų berniukas, pranešė miesto meras Vadymas Liachas.

„Žuvo 2 metų berniukas, o jo tėvas šiuo metu yra po griuvėsiais, – šeštadienio rytą per nacionalinę televiziją sakė V.Liachas. – Motina šiuo metu yra prižiūrima medikų“.

Per smūgius žuvo dar mažiausiai aštuoni žmonės, pareigūnai pranešė anksčiau. Liakh sakė, kad buvo apgadinti 33 daugiaaukščiai pastatai, 33 privatūs namai ir keli kiti administraciniai pastatai, taip pat mokyklos kiemas.

„Tai pirmas toks masinis išpuolis (Slovjanske) šiais metais. Paskutinis toks smūgis buvo praėjusią vasarą, – sakė V.Liachas. – Tarp sprogimų buvo mažiau nei minutė“.

V.Liachas sakė, kad penktadienį apie 16 val. vietos laiku (penktadienį 9 val. Lietuvos laiku) mieste nugriaudėjo aštuoni sprogimai, į kuriuos beveik visuose miesto rajonuose pataikė raketos S-300.

Pasak mero, gelbėjimo operacijos tęsiamos ir šeštadienį.

Atakos Slovjanske aukų skaičius išaugo iki 11

17:11

Ukrainos valdžios institucijos teigia, kad žuvusiųjų dėl Rusijos raketų smūgių Rytų Ukrainos Slovjansko mieste skaičius išaugo iki 11. Gelbėtojų komandos toliau bando pasiekti daugiabučio namo griuvėsiuose įstrigusius žmones.

Ataka surengta penktadienį. Anksčiau skelbta apie devynis žuvusiuosius.

Ukrainos karinės oro pajėgos teigia, kad šalis netrukus turės ginklų, kuriais bus bandoma užkirsti kelią tokioms atakoms.

 

Per Rusijos apšaudymą Chersone žuvo dvi moterys

16:38

Per Rusijos apšaudymą pietiniame Chersono mieste žuvo dvi moterys, pranešė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas. 

Aukos mirė po to, kai per išpuolį sprogo minos, pridūrė Andrijus Jermakas. 

Praėjusį mėnesį Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusija vykdo „žiaurius teroristinius išpuolius“ uostamiestyje. 

Ukraina lapkritį atgavo Chersoną po beveik aštuonis mėnesius trukusios Rusijos pajėgų okupacijos, kurios jį užėmė netrukus po plataus masto invazijos pradžios. 

Dabar vietovę beveik nuolat bombarduoja kitoje Dniepro upės pusėje esančios Rusijos pajėgos.

Lenkija uždraudė grūdų ir maisto produktų importą iš Ukrainos

16:37

Siekdama apsaugoti savo žemės ūkio sektorių, Lenkija uždraudė grūdų ir kitų maisto produktų importą iš Ukrainos, pranešė vyriausybės pareigūnas. 

Dideli kiekiai ukrainietiškų grūdų, kurie yra pigesni už Europos Sąjungoje pagamintus grūdus, dėl logistikos kliūčių liko Vidurio Europos valstybėse, o tai neigiamai atsiliepė vietos ūkininkų kainoms ir pardavimams.

Tai sukėlė politinę problemą valdančiajai Teisės ir teisingumo partijai rinkimų metais.

„Esame ir liekame nepakeisti Ukrainos draugai ir sąjungininkai. Mes ją palaikysime ir remiame. ... Tačiau kiekvienos valstybės, kiekvienos valdžios, bet kuriuo atveju geros valdžios pareiga yra ginti savo piliečių interesus“, – sakė partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

J.Kaczynskis sakė, kad Lenkija yra pasirengusi pradėti derybas su Ukraina dėl grūdų klausimo sprendimo, o Ukrainos pusė jau buvo informuota apie šį sprendimą.

Ukraina: okupantai telkiasi aplink Marjinką, juntamas išsekimo poveikis

15:15

Rusijos okupantai, netekę išteklių, stengiasi užimti Marjinką Donecko srityje, tačiau jau jaučia išsekimą, televizijai sakė Tavriškių gynybos pajėgų atstovas Oleksijus Dmytraškovskis.

„Priešas sutelkė visas savo pajėgas ir visas pastangas aplink Marjinką. Jis bando pralaužti mūsų gynybą, užimti Marjinką, kad galėtų užblokuoti Avdijivką“, – sakė O.Dmytraškovskis.

Pasak jo, praėjusios savaitės statistika rodo, kad, pavyzdžiui, balandžio 11 d. priešas šturmavo pozicijas 31 kartą, balandžio 12 d. – 24, balandžio 13 d. – 23, vakar buvo 25 šturmo veiksmai.

„Naktį jis sugebėjo atlikti tik tris šturmo veiksmus. Apšaudymo statistika taip pat mažėja“, – pridūrė jis.
 

V.Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo aneksuotose Ukrainos teritorijose laikas keičiamas į Maskvos

14:45

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo aneksuotoms Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono sritims Rytų Ukrainoje suteikiamas Maskvos laikas, sakoma penktadienį valstybiniame vyriausybės portale paskelbtame dekrete.

Neoficialiomis žiniomis, nuo aneksijos šie regionai jau veikia Maskvos laiku, rašo CNN.

Pagal priimtą įstatymą šios keturios sritys įtraukiamos į antrąją laiko juostą (Maskvos laikas, UTC + 3), pereinant nuo Kyjivo laiko UTC + 2 (viena valanda mažiau nei Maskvos) žiemą ir UTC + 3 vasarą.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Rugsėjį V.Putinas pareiškė, kad žmonės, gyvenantys okupuotuose „Luhansko ir Donecko, Chersono ir Zaporižios regionuose, tampa mūsų piliečiais. Amžinai.“

Tai buvo paskelbta per šių regionų, kurie sudaro 18 proc. Ukrainos teritorijos, asimiliacijos ceremoniją, surengtą po neteisėtų referendumų, kuriuose prorusiški pareigūnai kontroliuojamose teritorijose balsavo dėl to, ar šios teritorijos turėtų prisijungti prie Rusijos.

Rusijoje už terorizmą bus teisiami penki ukrainiečiai

14:37

Pranešama, kad penki ukrainiečiai turi stoti prieš Rusijos teismą, kaltinami priklausymu teroristinei grupei. 

Asmenys, kurių tapatybė nenustatyta, iš Rusijos okupuoto Melitipolio Zaporižios srityje buvo pervežti į Krymą, kurį nuo 2014 m. kontroliuoja Rusija. 

Iš ten jie buvo perkelti į Lefortovo ikiteisminio sulaikymo centrą Maskvoje, pranešė „Kyiv Independent“. 

Grupė buvo kaltinama planavusi sprogdinimus vietose, kur buvo dislokuoti Rusijos kariai, ir vietose, kur buvo dalijama pagalba. 

Pasak Rusijos valstybinės žiniasklaidos, saugumo pareigūnai vieno iš įtariamųjų automobilyje rado sprogmenų.

Ginklų, šaudmenų ir granatų slėptuvių esą rasta rūsiuose, garažuose, taip pat po šiukšlių krūvomis ir antkapiais kapinėse.

Melitipolį nuo praėjusių metų pabaigos okupavo Rusija. 

Rugsėjo pabaigoje Rusija okupuotose Zaporižios, Chersono, Donecko ir Luhansko srityse surengė fiktyvius referendumus ir pareiškė aneksuosianti šiuos keturis regionus.

Rusija: „Wagner“ kovotojai užėmė dar du Bachmuto rajonus

14:35

Rusijos gynybos ministerija teigia, kad „Wagner“ grupės kovotojai užėmė dar du Bachmuto rajonus. 

Samdiniai, kurie nepriklauso oficialioms Maskvos pajėgoms, tvirtino, kad jau anksčiau užėmė rytinio miesto teritorijas, tačiau Ukraina tai paneigė. 

Tačiau Ukrainos kariai per pastarąsias dvi dienas buvo priversti pasitraukti iš kai kurių teritorijų Bachmute, kai Rusija ten surengė naują puolimą, vakar pranešė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Plačiau skaitykite čia.

Pirmieji daniški tankai „Leopard“ Ukrainai bus paruošti „labai greitai“

13:54

Pirmieji Danijos tankai „Leopard“ turėtų būti paruošti „labai greitai“ išsiųsti į Ukrainą, pareiškė šalies gynybos ministro pareigas einantis ministras. 

Vasarį Danijos vyriausybė kartu su Vokietija ir Nyderlandais padovanojo Kyjivui mažiausiai 100 tankų „Leopard 1“. 

Kai kurie iš šių tankų buvo remontuojami karinių transporto priemonių gamintojos įmonėje Flensburge, šiaurės Vokietijoje. 

Imago / Scanpix nuotr./„Leopard 1“
Imago / Scanpix nuotr./„Leopard 1“

„Tai didelė ir svarbi dovana Ukrainos laisvės kovai“, - sakė Troelsas Lundas Poulsenas, apsilankęs gamykloje. 

Vokietija jau atsiuntė mažiausiai 14 tankų „Leopard 2“, o galimai bus atsiųsta dar kelios dešimtys.

G7 šalys žada skirti dar 5 mlrd. dolerių paramą

13:27

Pasak Ukrainos ministro pirmininko Deniso Šmyhalio, Ukraina iš G7 šalių gaus dar 5 mlrd. dolerių paramą.

Jis sakė, kad susitarimas pasiektas pavasarį vykusiuose Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo susitikimuose.

Šveicarija per šešerius metus taip pat skirs 2 mlrd. dolerių, o Danija įsteigs specialų 1 mlrd. dolerių vertės fondą.

Pasak D.Šmyhalio, papildomą paramą Ukrainai taip pat suteiks Ispanija, Airija, Japonija, Lietuva, Latvija, Islandija ir Nyderlandai.

„Visa tai padės mums laimėti ir užtikrinti mūsų ekonomikos stabilumą“, – sakė D.Šmyhalis.

Brazilijos prezidentas L.I.Lula da Silva: JAV turėtų nustoti skatinti karą Ukrainoje

13:13

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva šeštadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos turėtų liautis „skatinusios karą“ Ukrainoje ir „pradėti kalbėti apie taiką“.

„Jungtinės Valstijos turi nustoti skatinti karą ir pradėti kalbėti apie taiką, Europos Sąjunga turi pradėti kalbėti apie taiką“, – sakė L.I.Lula da Silva žurnalistams Pekine baigiantis vizitui, kurio metu jis susitiko su prezidentu Xi Jinpingu.

Plačiau skaitykite čia.

„Scanpix“/AP nuotr./Luizas Inacio Lula da Silva
„Scanpix“/AP nuotr./Luizas Inacio Lula da Silva

 

Į Ukrainos karių mokymo operaciją išvyko nauja Lietuvos instruktorių grupė

13:12

Šeštadienį iš Zoknių aerodromo dalyvauti Ukrainos karių mokymo operacijoje „Interflex“ išvyko antroji, iš aštuonių šiais metais planuojamų rotacijų.

12-os Lietuvos kariuomenės instruktorių grupė sudaryta iš Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko, Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos ir Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro karių, šeštadienį pranešė Lietuvos kariuomenė.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Į Ukrainos karių mokymo operaciją išvykusi nauja Lietuvos instruktorių grupė
Lietuvos kariuomenės nuotr./Į Ukrainos karių mokymo operaciją išvykusi nauja Lietuvos instruktorių grupė

Lietuvos kariuomenės instruktoriai operacijoje dalyvauja nuo 2022 metų rudens, kursas vyksta Jungtinės Karalystės (JK) ginkluotųjų pajėgų mokymo infrastruktūroje.

Kariai prieš misiją penkias savaites ruošėsi Lietuvoje.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenės daliniuose Ukrainos kariai rengiami Šiaurės šalių – Lietuvos sprogmenų neutralizavimo mokymuose ir Lietuvos kariuomenės mokykloje vykstančiame Skyriaus vado kurse.

Galingi sprogimai Mariupolyje

13:08

Donecko srities laikinai okupuotame Mariupolio mieste ryte nugriaudėjo galingi sprogimai.

Įvyko du sprogimai, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka. 

„Ką tik du galingi sprogimai Mariupolyje“, – savo „Telegram“ kanale parašė P.Andriuščenka.

Daugiau detalių kol kas nebuvo paskelbta.

Rusija dronais atakavo policininkus Chersone

12:34

Regiono policijos pajėgų duomenimis, Rusija bepiločiais lėktuvais atakavo policijos pareigūnus Chersone.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame atnaujintame pranešime Chersono policija teigė: „Rusijos kariuomenė vėl užpuolė policijos pareigūnus naudodama dronus. Chersone, Korabelio rajone, bepiločiu orlaiviu buvo atakuotas policijos automobilis. Du policijos pareigūnai buvo sužeisti, automobilis apgadintas“.

Jie pridūrė, kad Beryslave buvo taikytasi į du automobilius, vienas pareigūnas buvo sužeistas, o automobiliai mechaniškai apgadinti, pranešė „Kyiv Independent“.

Rusijos pareigūnas teigia, kad per Ukrainos apšaudymą žuvo 4 žmonės, tarp jų ir vaikas

12:05

Rusijos pareigūnas teigė, kad per Ukrainos apšaudymą Rusijos kontroliuojamame Donecko mieste žuvo keturi žmonės ir 10 buvo sužeisti.

Denisas Pušilinas sakė, kad tarp sužeistųjų Jasinuvatoje buvo septynerių metų mergaitė, praneša „Reuters“.

Nei „The Guardian“, nei naujienų agentūra „Reuters“ negalėjo nepriklausomai patvirtinti nei apšaudymo, nei aukų.

Sjevjerodonecko karinės administracijos vadas: rusai artėja prie Bilohorivkos

11:49

Rusų okupantai pasiekė tam tikrų laimėjimų Bilohorivkos kryptimi ir jau priartėjo prie šios vietovės, „Espresso“ sakė Sjevjerodonecko rajono karinės administracijos vadovas Romanas Vlasenka.

Didžiausias karinis aktyvumas stebimas Kreminos miškuose ir Bilohorivkos kryptimi, sakė jis.

„Padėtis išlieka sudėtinga. Kovos intensyvumas nemažėja. Didžiausias aktyvumas yra Kreminos miškuose, tai yra Bilohorivka. Rusai turėjo tam tikrų laimėjimų Bilohorivkos kryptimi, jie priartėjo prie gyvenvietės, esančios netoli jos“, – sakė R.Vlasenka.

Suintensyvėjo deokupuotų teritorijų Luhansko srityje apšaudymas, patvirtino srities karinės administracijos vadovas: „Artilerijos apšaudymo intensyvumas nesumažėjo, oro antskrydžiai tęsiasi. Luhansko srityje fronto linija išlieka nepakitusi, išskyrus Bilohivkos kryptį.“

Tuo tarpu balandžio 15 d. Karo tyrimų instituto ataskaitoje neužfiksuota jokių reikšmingų okupantų pasistūmėjimų Bilohivkos kryptimi. Analitikai teigė, kad Rusijos pajėgos vykdė ribotas ofenzyvas netoli Kreminos.
 

Informatorius nuteistas 11,5 metų už grotų

11:47

Rusijos informatorius, perdavęs žvalgybinę informaciją apie gynybos pajėgas Pietų Ukrainoje, buvo nuteistas 11,5 metų kalėjimo, pranešė šalies saugumo tarnyba. 

Vyras, kurio pavardė nenurodoma, „taisė“ Rusijos raketų smūgius Mykolajive ir rinko informaciją apie bazių vietas bei Ukrainos pajėgų judėjimą regione, kad perduotų ją Maskvos saugumo tarnybai. 

„Priešo pakalikas bandė nustatyti ginkluotųjų pajėgų artilerijos ir oro gynybos sistemų kovines pozicijas“, – teigė Ukrainos saugumo tarnyba. 

Ukraina vyrą nustatė per prokremlišką „Telegram“ kanalą, kuriame jis „reguliariai teisino Rusijos ginkluotą agresiją prieš Ukrainą“, pridūrė ji. 

Per kratą pareigūnai pas jį rado mobilųjį telefoną, kuriuo jis bendravo su Rusijos pajėgomis.

Ukraina teigia, kad iki šiol per karą žuvo mažiausiai 468 vaikai

11:41

Ukraina teigia, kad nuo karo pradžios praėjusių metų vasario mėn. žuvo mažiausiai 468 vaikai. 

Naujausiais šalies Generalinės prokuratūros duomenimis, dar 947 vaikai buvo sužeisti. 

Pagal Ženevos konvenciją vaikų žudymas ir žalojimas dėl tiesioginių ar netiesioginių veiksmų laikomas karo nusikaltimu. 

Per pastarąją savaitę Ukrainos institucija užregistravo 1 614 naujų nusikaltimų – 1 588 agresijos / karo nusikaltimus ir 26 nusikaltimus nacionaliniam saugumui.

 

Ukrainiečių gynėjas apie rusų „laimėjimus“ Bachmute: vienas namas per dieną

11:38

Rusijos kariuomenės pajėgos Bachmute žengia lėtai, už kiekvieną gatvę ir namą okupantams tenka mokėti savo krauju, televizijos maratono laidoje patvirtino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 93-iosios atskirosios mechanizuotosios brigados „Cholodnyj Jar“ karys Oleksandras. 

Jis pažymėjo, kad okupantų profesionalumas gatvių mūšiuose mažėja dėl didelių gyvosios jėgos nuostolių: „Jie tapo mažiau įžūlūs. Pastaroji savaitė parodė, kad jie taip pat turi rotaciją. Ši rotacija nėra pati stipriausia, jie nesigaili žmonių“.

„Cholodnyj Jar“ atstovas taip pat pažymėjo, kad Rusija į Bachmutą perkelia naujus tankus T-90, „kad namas po namo būtų naikinami“. „Tačiau jų pėstininkai jau nebe tie, kurie buvo prieš kelis mėnesius, kai jie norėjo surengti „blitzkrygą“ Bachmute“, – reziumavo kariškis.

Dabar rusų pajėgos sutelkia pastangas užimti per miestą einantį geležinkelį, dalijantį miestą į vakarinę ir centrinę dalis: „Čia jie bando nustatyti tam tikrus planus tiek datų, tiek etapų prasme. Tai duodama labai ilgai delsiant. Bet tuo, kad jie negailėdami belaisvių (dešimtys tūkstančių jų jau suguldyti pačiame Bachmute, nekalbant jau apie apylinkes)... Na, plius 20 m per dieną, plius vienas namas.... Ir tai yra tokia jų sėkmė“.

Rusijos smūgis Slovjanske: žuvusiųjų skaičius vėl išaugo, dar penki žmonės atsidūrė po griuvėsiais

10:37

Gelbėtojai toliau šalina namo nuolaužas Slovjanske po penktadienio Rusijos smūgio. Per išpuolį žuvo devyni žmonės, dar penkis bandoma surasti.

„Deja, žuvusiųjų skaičius per naktį padidėjo – gelbėtojai naktį iš po griuvėsių ištraukė negyvą moterį“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Slavjansko srities karinės administracijos vadovas Vadymas Liachas.

Donecko srities karinės administracijos tarnybos nuotr./Rusijos atakos Slovjanske padariniai
Donecko srities karinės administracijos tarnybos nuotr./Rusijos atakos Slovjanske padariniai

Kartu jis pažymėjo, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki devynių, o 21 žmogus dėl miesto apšaudymo patyrė įvairių sužeidimų. Pasak jo, visiems, kuriems prireikė medikų pagalbos, buvo suteikti galvos smegenų sukrėtimai ir lūžiai.

„Dar penki žmonės liko po namo Parkovo gatvėje griuvėsiais. Jų tapatybės nustatytos. Be to, neturime informacijos apie dar trijų butų gyventojus“, – nurodė pareigūnas.

Gelbėjimo darbai tebevyksta. Gelbėjimo darbuose dalyvauja specialus alpinistų būrys.

Per teletiltą V.Liachas pažymėjo, kad rusai miestui smogė iš S-300, iš viso suskaičiuotos aštuonios raketos. Jis taip pat sakė, kad po griuvėsiais tebėra greitosios pagalbos automobilyje mirusio dvejų metų vaiko tėvas, tačiau jo motina, kuri prieš rusams užpuolant išėjo į parduotuvę, liko gyva ir yra prižiūrima gydytojų.
 

Britų žvalgyba: naujas Rusijos įstatymas rodo, kad Maskva tikisi ilgo konflikto

10:16

Naujas Rusijos įstatymas panaikino kliūtį, kuri leido kai kuriems vyrams išvengti šaukimo į kariuomenę, ir rodo, kad Maskva tikisi ilgo konflikto Ukrainoje, teigia Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Penktadienį Vladimiras Putinas pasirašė įstatymo projektą, kuriuo sukuriama skaitmeninė šaukimo į kariuomenę sistema, labai palengvinanti rusų mobilizaciją į kariuomenę ir sukelianti naujų baimių šalyje vykstant karui su Ukraina. Ši sistema galėtų uždrausti vyrams išvykti iš šalies ir padarytų beveik neįmanomą išvengti šaukimo į kariuomenę.

Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerija savo naujausioje žvalgybos informacijoje, paskelbtoje socialiniame tinkle „Twitter“, teigė, kad pagal įstatymą valdžios institucijos galės įteikti šaukimo dokumentus elektroniniu būdu, o ne laiškais, taip panaikinant vieną iš būdų išvengti šaukimo į kariuomenę.

„Tikėtina, kad valdžios institucijos baus šaukimo į kariuomenę vengiančius asmenis, automatiškai apribodamos darbo teises ir apribodamos keliones į užsienį“, – rašoma žvalgybos pranešime.

Anot britų žvalgybos, priemonės, kurios, kaip pranešama, įsigalios vėliau šiais metais, konkrečiai nenurodo jokios naujos didelės priverstinės mobilizacijos bangos.

„Kol kas Rusija teikia pirmenybę siekiui įdarbinti papildomus savanorių karius. Tačiau labai tikėtina, kad ši priemonė yra dalis ilgalaikio požiūrio, kuriuo siekiama aprūpinti personalu, nes Rusija tikisi ilgo konflikto Ukrainoje“, – teigia JK žvalgyba.

Generalinis štabas įvardijo karščiausias fronto linijų vietas

09:01

Per pastarąją parą Ukrainos ginkluotosios pajėgos atrėmė 56 priešo atakas fronto linijoje. Okupantai pagrindines puolimo pastangas sutelkė Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos kryptimis, pranešė Generalinis štabas.

Lymano kryptimi Rusijos pajėgos vėl puolė ties Dibrovos ir Belohorivkos kaimais. Tuo tarpu apšaudytos kelios šios krypties gyvenvietės.

Bachmuto kryptimi toliau vyksta smarkios kovos dėl paties Bachmuto miesto. Pranešimų apie priešo bandymus žengti į priekį priemiesčiuose negauta.

Avdijivkos kryptimi RUsijos pajėgos puolė Novokalynovą ir Pervomaiskę. Generalinio štabo duomenimis, rusams nepasisekė. Marjinkoje gynėjai atrėmė daugybę priešo atakų, nukreiptų į patį miestą, tiksliau, į jo griuvėsius.

 

J.Prigožinas ruošiasi pasinaudoti Rusijos nesėkme po Ukrainos kontrpuolimo

08:27

„Wagner“ grupės finansininkas Jevgenijus Prigožinas sudaro informacines sąlygas pasinaudoti Rusijos karine nesėkme, jei planuojamas Ukrainos kontrpuolimas bus sėkmingas, kasdien atnaujinamoje analizėje rašo JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Penktadienį J.Prigožinas paskelbė esė, kurioje teigia, kad artėjantis Ukrainos kontrpuolimas veikiau bus sėkmingas, nei nesėkmingas. J.Prigožinas perspėjo, kad savanaudiška Rusijos „gilioji valstybė“ (kurią jis apibrėžia kaip „artimojo valstybės elito, veikiančio nepriklausomai nuo politinės valstybės vadovybės, bendruomenę, kuri palaiko glaudžius ryšius ir turi savo darbotvarkę“) šiuo metu išgyvena krizę dėl Rusijos kariuomenės nesugebėjimo greitai pasiekti pergalę. 

J.Prigožino "Telegram" kanalas/ Kadras iš vaizdo įrašo/„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas
J.Prigožino "Telegram" kanalas/ Kadras iš vaizdo įrašo/„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas

J.Prigožinas apkaltino šios giluminės valstybės narius, įsitvirtinusius Rusijos biurokratijoje, sąmoningai sabotuojančius Rusijos sėkmę kare, nes jie siekia grįžti į savo privilegijuotą patogų gyvenimą. J.Prigožinas pareiškė, kad šie Rusijos giluminės valstybės „vidiniai priešai“ privers Kremlių „daryti rimtas nuolaidas“, prilygstančias „Rusijos interesų išdavystei“, įskaitant net galimą okupuotos Ukrainos teritorijos grąžinimą Ukrainai per kelerius metus.

J.Prigožinas aiškiai atmetė bet kokių derybų dėl karo pabaigos idėją ir ragino rusus tęsti kovą, net jei tai lemtų laikiną Rusijos pralaimėjimą. J.Prigožinas pareiškė, kad Rusija turi ignoruoti Rusijos giluminės valstybės pagundas sumažinti Rusijos nuostolius ir susitarti. Jis teigė, kad Rusijos kariuomenė dabar negali nutraukti kovos, nepaisant dabartinių Rusijos teritorinių laimėjimų, nes Ukrainos valstybė transformavosi ir neokupuota Ukraina dabar politiškai priešinasi Kremliui.

Jis taip pat pareiškė, kad Rusija turi toliau nenuilstamai kovoti Ukrainoje, nepaisant to, kokios nepalankios taptų sąlygos. J.Prigožinas teigė, kad bet koks scenarijus, pagal kurį Rusijai teks patirti pralaimėjimą, sukels Rusijoje „radikalių nacionalinių jausmų“ bangą, kuri taps atgimusio rusų patriotizmo katalizatoriumi ir leis rusų tautai patirti ugnies krikštą, būtiną pergalei ir Ukrainos nugalėjimui.

Anot ISW analitikų, Rusijos nacionalistinis diskursas apie tai, kad Rusija gali patirti pralaimėjimą Ukrainoje, skiriasi nuo kai kurių Vakarų teiginių apie būtinybę apsaugoti Rusiją nuo pažeminimo ir leisti jai išsaugoti orumą.

Kiti analitikų pastebėjimai:

  • Prieš Kinijos gynybos ministro Li Shangfu vizitą Maskvoje balandžio 16-18 d. Kremlius tikriausiai bando parodyti Rusiją kaip lygiavertę gynybos partnerę Kinijai.
  • Kremlius tikriausiai tikisi padaryti save patrauklesnį Kinijai, pradėdamas Rusijos Ramiojo vandenyno laivyno pratybas, kuriomis siekiama parodyti Rusijos karinio jūrų laivyno galią Ramiajame vandenyne.
  • Kremlius taip pat tikriausiai ketina pasinaudoti Ramiojo vandenyno laivyno kovinės parengties patikrinimais, siekdamas atgrasyti Japoniją nuo tolesnės paramos Ukrainai prieš gegužės 19–21 d. vyksiantį G7 susitikimą.
  • Buvęs Rusijos karininkas ir aršus nacionalistas Igoris Girkinas paneigė spėliones, kad Sankt Peterburge jam pateikti kaltinimai dėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų diskreditavimo – šis paneigimas greičiausiai dar kartą rodo, kad jį saugo nežinomi silovikų globėjai.
  • Rusijos elitinės pajėgos dėl didelio Ukrainoje patirtų nuostolių skaičiaus mažina savo kovinį veiksmingumą, pasitelkdamos prastai apmokytą mobilizuotą personalą ir savanorius.
  • Tikėtina, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kasmetinę spaudos konferenciją surengs 2023 m. birželio pradžioje.
  • Rusijos Valstybės Dūma intensyvina pastangas cenzūruoti iš Rusijos pabėgusius ir karą kritikuojančius Rusijos kultūros veikėjus, taip greičiausiai siekiama paskatinti vidaus savicenzūrą.
  • Rusijos pajėgos tęsė ribotas puolamąsias operacijas Kreminos srityje, nes Ukrainos pajėgos taikėsi į Luhansko srities užnugario rajonus.
  • Rusijos pajėgos toliau žengė į priekį Bachmute ir vykdė antžemines atakas palei Avdijivkos-Donecko miesto liniją.
  • Rusijos pajėgos toliau kelia pavojų Zaporižios atominei elektrinei, tęsiantis Rusijos pastangoms nustatyti ZNPP kontrolę.
  • Pranešama, kad Kremlius ir toliau naudojasi privačiomis karinėmis bendrovėmis ir nacionalistiniais tinklais, kad paremtų savo pajėgų kūrimo kampanijas.
  • Rusijos saugumo personalas toliau suiminėja Ukrainos piliečius, kaltindamas juos ryšiais su, kaip teigiama, neteisėtomis grupuotėmis.
Paskutinis atnaujinimas 2023-04-15 08:27

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas