Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 22 /23:53

Jūrų pėstininkai pademonstravo, kaip sunaikino rusų tanką

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį sakė esąs „įsitikinęs“, kad Ukraina yra pasirengusi atkovoti daugiau teritorijos Kyjivo ruošiamo naujo kontrpuolimo metu. O Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis po eilinio Vyriausiojo kariuomenės vado štabo posėdžio pareiškė, kad Ukrainos kariuomenė žino visus priešo planus ateinančiam laikotarpiui.
Ukrainos karys prie Bachmuto
Ukrainos karys prie Bachmuto / „AFP“/„Scanpix“

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Latvija perduos Ukrainai visas savo nešiojamas oro gynybos sistemas „Stinger“, pareiškė šalies gynybos ministrė Inara Murniecė
  • JAV planuoja artimiausiomis savaitėmis pradėti Ukrainos karių mokymus su tankais „Abrams“
  • Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį paprašė Meksikos paramos surengti aukščiausiojo lygio susitikimą su Lotynų Amerikos šalimis, kad jos padėtų nutraukti Rusijos invaziją
  • Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacijos Rusijoje yra visiškai priimtinos Rusijos agresyvaus puolimo prieš šalį kontekste, vokiečių leidiniui „Zeit“ pareiškė Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius
  • Volodymyras Zelenskis priėmė kvietimą dalyvauti liepos mėnesį Vilniuje vyksiančiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime

Naujausias žinias apie Ukrainą rasite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Naujausios žinios apie Ukrainą

08:36

Apšaudytos penkios gyvenvietės Sumų regione

23:53

Per dieną rusų okupantai apšaudė penkias Sumų srities pasienio bendruomenes, pranešė Sumų regiono karinė administracija.

Rusijos pajėgos apšaudė Esmanskajos, Belopolio, Junakovskajos, Myropolskajos ir Novoslobodskajos bendruomenių teritorijas, buvo užfiksuotos 64 minosvaidžių ir artilerijos atakos.

Administracija taip pat informavo, kad, remiantis kariniais pranešimais, priešo puolamųjų grupių formavimasis prie valstybės sienos kol kas neaptiktas.

Rusai smogė Charkivui ir regionui

22:55

Šeštadienio vakarą Rusijos pajėgos vėl smogė Charkivui ir regionui.

Pasak vietos žiniasklaidos, Charkove nugriaudėjo galingi sprogimai. Stebėjimo šaltiniai pranešė, kad priešas S-300 raketas paleido iš Belgorodo srities.

Vėliau Charkivo regiono administracijos pirmininkas Olehas Synjehubovas patikslino, kad priešas užpuolė Charkivą ir Charkivo rajoną. „Preliminariai priešas smogė raketomis S-300“, – teigė jis ir pridūrė, kad informacija apie aukas tikslinama.

Miesto meras Ihoris Terechovas rašė, kad civilinės infrastruktūros objekte Charkivo Novobavaro rajone kilo gaisras dėl raketos smūgio.

„Avarinės tarnybos dirba vietoje. Informacija apie nukentėjusiuosius tikslinama“, – pabrėžė meras.

Oro pavojaus signalas Charkivo srityje paskelbtas 22.02 val.

Viceministras: Ukrainai reikia kur kas daugiau karinės paramos, kad šiais metais nugalėtų Rusiją

22:30

Ukrainos užsienio reikalų viceministras Andrijus Melnykas pareiškė, kad Ukraina turi gauti žymiai daugiau karinės paramos, nei iki šiol teikė sąjungininkai, kad „norėtų užbaigti Rusijos agresiją šiais metais“.

„Esame dėkingi savo sąjungininkams už karinę pagalbą. Tačiau to nepakanka. Ukrainai reikia 10 kartų daugiau, kad šiais metais užbaigtų Rusijos agresiją“, – tviteryje parašė A.Melnykas.

Jis paragino Ukrainos partnerius „peržengti visas dirbtines raudonąsias linijas“ ir skirti 1 proc. BVP ginklų tiekimui Ukrainai.

„Mūsų sąjungininkai turi suvokti šio karo mastą“, – penktadienį pokalbyje su Ukrainos žiniasklaida sakė viceministras.

Melnykas citavo JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino komentarą, kad tarptautinė koalicija iki šiol suteikė Ukrainai 55 mlrd. JAV dolerių.

„Tai atrodo didelis skaičius. Tačiau priešingai nei Antrojo pasaulinio karo metais, kur, deja, galima vesti vis daugiau paralelių, 1940-aisiais vien pagal JAV paskolos nuomą buvo suteikta daugiau nei 50 mlrd. sakė pareigūnas. - Šiandien ekvivalentas būtų maždaug 700–800 mlrd. dolerių“.

Šiuolaikiniai koviniai tankai yra vienas svarbiausių Vakarų sąjungininkų įnašų Ukrainai, o Ukrainos pajėgos kitą mėnesį pradės mokymus, kaip valdyti tankus „Abrams“.

Pasak L.Austino, koalicija 55 milijardus dolerių vertės saugumo pagalbą Ukrainai apėmė „daugiau nei 230 tankų ir daugiau nei 1550 šarvuočių ir kitos įrangos bei amunicijos“.

ES ketina uždrausti daugelio prekių gabenimą tranzitu per Rusiją

22:09

Europos Sąjunga ketina siūlyti uždrausti gabenti tranzitu per Rusiją daugybę prekių, blokui bandant sugriežtinti per pastaruosius metus įvestų sankcijų vykdymo varžtus, skelbia „Bloomberg“.

Pasak asmenų, susipažinusių su pasiūlymais, draudimas vežti tranzitu būtų taikomas daugeliui technologijų ir kitų prekių, įskaitant kelių rūšių transporto priemones, tačiau ne visoms prekėms būtų draudžiama vykti per Rusiją į trečiąsias šalis.

Draudimas būtų naujo sankcijų paketo, kurį rengia Europos Komisija, dalis. Maskvai pavyko apeiti kai kurių technologijų, kurioms taikomos sankcijos, apribojimus. Prekybos duomenys, kuriuos anksčiau pateikė „Bloomberg“, rodo, kad ES ir kitose sąjungininkėse šalyse pagamintos pažangiosios mikroschemos ir integriniai grandynai į Rusiją gabenami per trečiąsias šalis, įskaitant Turkiją, Jungtinius Arabų Emyratus ir Kazachstaną.

Plačiau skaitykite čia.

Jūrų pėstininkai pademonstravo, kaip sunaikino rusų tanką

21:50

Ukrainos jūrų pėstininkai sunaikino rusų užpuolikų tanką kartu su įgula, pranešė 35-oji atskira jūrų pėstininkų brigada.

Kontradmirolas Mychailas Ostrohradskis. Jūrų pėstininkai pridūrė, kad dėl sėkmingo bendro oro žvalgybos ir artilerijos darbo priešas patyrė naujų nuostolių.

„Ukrainos jūrų pėstininkai sunaikino rusų tanką, dėl kurio vaikinai „nervinosi“... priešo tankas ir jo įgula sumokėjo už savo veiksmus“, – sakoma pranešime.

 

Generalinis štabas: aršiausios kovos vyksta Bachmute ir Marjinkoje

19:28

Ukrainos kariuomenė šeštadienį atrėmė apie 40 priešo atakų, o priešas daugiausia dėmesio skyrė puolimui Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos kryptimis, sakoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vakaro suvestinėje socialiniame tinkle „Facebook“. 

„Pagrindinės priešo pastangos sutelktos vykdyti puolamuosius veiksmus Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos kryptimis. Ten buvo atremta apie 40 priešo atakų. Įnirtingiausi mūšiai tęsiasi dėl Bachmuto ir Marjinkos“, – rašoma pranešime.

Siversko ir Slobožansko kryptimis priešas, kaip pažymima, iš oro smogė Orlykivkos gyvenvietei Černihivo srityje ir apšaudė šešias gyvenvietes Sumų srityje, taip pat Timofejevkos gyvenvietę Charkivo srityje.

Taip pat Generalinis štabas informavo, kad Kupjansko kryptimi priešo artilerijos apšaudymas pataikė į penkias gyvenvietes ir Berestovą Charkovo srityje. Lymano kryptimi šią dieną priešas jokių puolamųjų veiksmų nevykdė. Luhansko srityje artilerijos apšaudytos Makijivka, Nevskėje, Belohorivkoje, o Donecko srityje – Dubravoje, Verchnekamenske, Spornoje.

„Bachmuto kryptimi priešas toliau vykdo puolamuosius veiksmus. Tęsiasi smarkios kovos dėl Bachmuto miesto“, – sakoma pranešime.

Netoli Hryhorivkos, Chromovo ir Ivanivskės gyvenviečių priešas vykdė nesėkmingus puolimus.

Marijinkos kryptimi dienos metu gynėjai atrėmė daugybę priešo atakų netoli Marijinkos gyvenvietės Donecko srityje. Tuo pat metu priešo ugnimi buvo apšaudytos Donecko srities Krasnohorivka, Georgijivka, Marjinka ir Novomychailivka.

„Šachtarsko kryptimi per šią parą priešas nevykdė jokių puolamųjų veiksmų. Jis apšaudė Donecko srities Bohojavlenkos, Vuhledarsko, Novomajorsko gyvenvietes“, – rašoma pranešime.

Zaporižios ir Chersono kryptimis, pranešė Generalinis štabas, priešas toliau ginasi. Tuo pat metu per dieną buvo apšaudyta daugiau kaip 30 gyvenviečių, įskaitant Chersoną.

Rusija mažiausiai šešis kartus bombomis FAB-500 atakavo Vuhledarą

19:22

Rusijos pajėgos šeštadienį mažiausiai šešis kartus atakavo Vuhledarą bombomis FAB-500. Apie tai informaciniame teletilte pranešė Tavriškių gynybos pajėgų jungtinio spaudos centro vadovas pulkininkas Oleksijus Dmytraškovskis.

„Yra gerokai sugriautų namų. Dabar aiškinamės situaciją dėl nukentėjusių civilių gyventojų“, – sakė O.Dmytraškovskis.

Jis pažymėjo, kad priešas taip pat toliau šturmuoja Marjinką ir Avdijivką. „Šiandien dėl šturmo veiksmų buvo pažeistas elektros energijos tiekimas Karlivkoje, todėl 67 gyvenvietėms buvo nutrauktas vandens tiekimas“, – sakė Tavrijos gynybos pajėgų jungtinio spaudos centro vadovas.

Jis pažymėjo, kad Rusijos pajėgos toliau šturmuoja Avdijivką, bando smogti artilerijos smūgiais ir naudoja aviaciją. Pasak jo, mieste liko daugiau kaip 1 800 civilių gyventojų. Jis pridūrė, kad žmonės įkalbinėjami evakuotis, tačiau jie atsisako, nors jau beveik metus gyvena rūsiuose.

Jis priminė, kad Avdijivkos mieste nuo 2022 m. gegužės 14 d. nėra elektros, vandens ir šildymo.

Rusija ir Ukraina keičiasi pozicijomis varginančioje kovoje dėl Bachmuto

18:53

Rusijos reguliariosios pajėgos ir privačios karinės bendrovės „Wagner“ kovotojai be perstojo puola rytinį Bachmuto miestą, teigia fronto linijoje esantys Ukrainos vadai.

Padėtis ten „išlieka itin įtempta“, Ukrainos televizijai sakė Ukrainos 92-osios mechanizuotosios brigados kuopos vadas Jurijus Fedorenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos tankai juda link fronto linijos Bachmute
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos tankai juda link fronto linijos Bachmute

„Kovos yra labai sunkios, – sakė J.Fedorenka. - Priešas naudoja visą turimą puolimo ir šturmo potencialą – tiek technikos, tiek žmonių“.

Pasak vado, prie puolimo prisijungė rusų desantininkai ir specialiosios pajėgos, kurios pasiekė tam tikrų taktinių laimėjimų. Rusija naudoja antskrydžius iš lėktuvų, kad „tiesiogine prasme sunaikintų“ Ukrainos pozicijas, tada juda į priekį, kad užpildytų susidariusį vakuumą, sakė J.Fedorenka.

Tačiau, tęsė vadas, Kyjivo kariai vykdo „aktyvią gynybą“ ir atkovoja kai kurias pozicijas „tiek miesto pakraščiuose, tiek pačiame mieste, stumia priešą nuo ryšių kelių ir išstumia jį iš pozicijų“.

Mūšio eigoje kai kurios pozicijos pereina iš rankų į rankas.

Kitas karininkas, leitenantas Romanas Kononas, sakė, kad Rusijos pajėgos veržiasi į priekį su neregėta jėga, naikindamos viską savo

J.Fedorenka pritarė kruopščioms, kelis mėnesius trunkančioms pastangoms apginti Bachmutą, teigdamas, kad „priešas per puolimą patiria daug didesnių nuostolių nei Ukrainos pajėgos“.

O jei Ukraina leistų Rusijai pasiekti savo tikslus Bachmute, vadas sakė, kad tai atlaisvintų „itin daug pajėgų ir priemonių, kurios būtų greitai perskirstytos į kitas prioritetines ir priešui svarbias sritis“.

Tai galėtų apimti rytinius Marjinkos ar Lymano miestus.

Kol Rusija yra susaistyta kovomis Bachmute, Ukraina gali „sunaikinti šį priešo smogiamąjį ir puolamąjį potencialą“, sakė J.Fedorenka.

„Anksčiau ar vėliau turėsime atgauti kiekvieną centimetrą, kiekvieną metrą Bachmuto – o tai reiškia, kad viską, ką galime išlaikyti čia ir dabar, reikia išlaikyti dabar“, – sakė vadas.

Brazilijos prezidentas deklaruoja paramą Rusijos ir Ukrainos deryboms

18:47

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva šeštadienį vėl paragino Maskvą ir Kyjivą rasti suderėtą sprendimą dėl Rusijos karo Ukrainoje.

L.I.Lula da Silva, bandantis atgaivinti Brazilijos, kaip sandorius sudarančios ir tarpininkaujančios šalies, vaidmenį, neseniai supykdė Ukrainą pareiškimu, kad ji yra iš dalies kalta dėl karo.

Brazilija taip pat neprisijungė prie Vakarų sankcijų Maskvai, netiekia šaudmenų Kyjivui.

„Zuma press“/„Scanpix“/Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva
„Zuma press“/„Scanpix“/Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva

„Nors mano vyriausybė smerkia Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą, mes remiame suderėtą politinį konflikto sprendimą“, – Lisabonoje po susitikimo su Portugalijos prezidentu Marcelo Rebelo de Sousa žurnalistams sakė L.I.Lula da Silva.

„Mums skubiai reikia, kad aplink stalą susėstų šalių grupė su Ukraina ir Rusija, – sakė jis. – Brazilija nenori dalyvauti šiame kare. Brazilija nori kurti taiką.“

Portugalijos prezidentas pasakė: „Prezidentas Lula mano, kad kelias į teisingą ir ilgalaikę taiką reiškia prioriteto suteikimą deryboms. Portugalijos pozicija kitokia. Mes galvojame, jo tam, kad kelias į taiką būtų įmanomas, Ukraina iš pradžių turi turėti teisę atsakyti į invaziją.“

77 metų L.I.Lula da Silva, kuris anksčiau prezidento pareigas ėjo nuo 2003 iki 2010 metų, o sausį sugrįžo į šį postą, vasarį Vašingtone susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu. Anksčiau šį mėnesį Brazilijos lyderis lankėsi didžiausioje šalies prekybos partnerėje Kinijoje.

Pekine L.I.Lula da Silva pareiškė, kad Vašingtonas turėtų liautis skatinti karą ginklų tiekimu Kyjivui ir kad JAV bei ES turi pradėti kalbėti apie taiką.

„Jei nekalbi apie taiką, prisidedi prie karo“, – šeštadienį tvirtino jis.

Maskva skelbia išvaranti daugiau kaip 20 Vokietijos diplomatų

16:57

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė šeštadienį patvirtino, kad iš šalies išvaroma daugiau kaip 20 Vokietijos diplomatų ir kad tai yra atsakas į Rusijos ambasados Berlyne darbuotojų išvarymą.

Marija Zacharova valstybinei televizijai „Zvezda“ sakė, jog Maskva nusprendė išvaryti daugiau kaip 20 diplomatų. Kiek anksčiau ministerija pasmerkė tai, ką pavadino dar vienu Rusijos diplomatinių misijų Vokietijoje darbuotojų masiniu išvarymu.

Anksčiau pranešta, kad šeštadienį apie 9 val. ryto vietos laiku (10 val. Lietuvos laiku) Vokietijos sostinėje nusileido specialiu reisu iš Maskvos skridęs Rusijos lėktuvas Il-96-300. Jis gavo specialų diplomatinį leidimą leistis Berlyne. 

Po trijų valandų jis išskrido iš Berlyno oro uosto ir nusileido Vnukovo oro uoste apie 15:30 vietos (ir Lietuvos) laiku.

S.Lavrovas pirmadienį Niujorke susitiks su JT vadovu

16:43

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį Niujorke susitiks su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi António Guterresu, praneša Rusijos valstybinė žiniasklaida TASS, remdamasi Rusijos nuolatiniu atstovu JT Vasilijumi Nebenzia. 

Beveik visiems S.Lavrovo delegacijos JT Saugumo Taryboje nariams buvo išduotos vizos, sakė V.Nebenzia valstybinei televizijai „Rossija 24“, ketvirtadienį pranešė TASS. Jis sakė, kad vizos žurnalistams dar nebuvo išduotos. 

Anksčiau šią savaitę S.Nebenzia sakė, kad S.Lavrovas per savo vizitą Niujorke su A.Guterresu ketina aptarti susitarimą dėl Juodosios jūros grūdų.

Balandžio 1 d. Rusija perėmė pirmininkavimą Saugumo Tarybai, o Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba tai pavadino „blogiausiu pasaulyje balandžio pokštu“.

Ukrainos karys: rusai tampa drąsesni, nes žino, kad Ukrainos pajėgoms trūksta amunicijos

16:41

Ukrainos karys, esantis fronto linijoje netoli Charkivo, sako, kad Rusijos pajėgos tampa „drąsesnės“, nes „žino“, kad jų pajėgoms trūksta priešlėktuvinės amunicijos.

Kalbėdamas su laikraščiu „The Times“, karys, kurio šaukinys – „Holivudas“, sakė: „Mes prieš juos taip pat naudojome prieštankines raketas ir tai sustabdė juos nuo sraigtasparnių siuntimo toli į mūsų teritoriją, nes jie bijojo, kad į juos pataikys.

Tačiau dabar rusai žino, kad mums trūksta amunicijos, ir tampa vis drąsesni.

Kasdien atvyksta vis daugiau sraigtasparnių ir lėktuvų, ir jie pradeda suprasti, kad mes negalime jų sustabdyti.“

Neeilinis įvykis: specialų diplomatinį leidimą gavęs Rusijos lėktuvas nusileido Berlyne

15:46

Šeštadienį apie 9 val. ryto vietos laiku (10 val. Lietuvos laiku) Vokietijos sostinėje nusileido specialiu reisu iš Maskvos skridęs Rusijos lėktuvas Il-96-300. Jis gavo specialų diplomatinį leidimą leistis Berlyne. Anksčiau dieną pranešta, kad Rusija išsiunčia Vokietijos diplomatus, taip atsakydama į savo diplomatų išsiuntimą iš Berlyno.

Šeštadienį, balandžio 22 d., Rusijos lėktuvas iš Maskvos į Berlyną pakilo gavęs specialų diplomatinį leidimą, Vokietijos naujienų agentūrai DPA pranešė Vokietijos karinių oro pajėgų atstovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Il-96-300 lėktuvas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Il-96-300 lėktuvas

Rusijai visiškai įsiveržus į Ukrainą, Europos Sąjunga uždarė savo oro erdvę Rusijos oro vežėjams, todėl lėktuvas iš Rusijos yra neeilinis įvykis, sukėlęs susidomėjimą socialiniuose tinkluose.

Skrydžių sekimo svetainės „Flightradar24“ duomenimis, Rusijos lėktuvas Il-96-300, vykdęs nereguliarųjį reisą iš Maskvos RSD 898, Berlyno oro uoste nusileido apie 9 val. ryto vietos laiku. Po trijų valandų jis išskrido iš Berlyno oro uosto ir turėtų nusileisti Vnukovo oro uoste apie 15:30 vietos (ir Lietuvos) laiku.

Kompetentingas šaltinis patvirtino šią informaciją leidiniui „Deutsche Welle“ ir pažymėjo, kad tai nebuvo įprastas keleivinis skrydis, už kurį atsakingas civilinis Berlyno Brandenburgo oro uostas.

Apie lėktuvo keleivius ar krovinį nieko nežinoma. Vokietijos gynybos ir užsienio reikalų ministerijos kol kas neatsakė į DW prašymą pateikti komentarą.

Rusijos valstybinės žiniasklaidos duomenimis, Rusijos prezidento Vladimiro Putino lėktuvas „Flight 1“ yra keturių variklių ilgojo nuotolio lėktuvas IL-96-300PU. Tai gerokai modifikuota keleivinio Il-96 versija.

Anksčiau šeštadienį Rusija pareiškė, kad išsiunčia Vokietijos diplomatus, taip atsakydama į savo diplomatų išsiuntimą iš Berlyno, praneša naujienų agentūra TASS.

„Reaguodama į priešiškus Berlyno veiksmus, Rusijos pusė nusprendė veidrodiniu būdu išsiųsti Vokietijos diplomatus iš Rusijos, taip pat gerokai apriboti maksimalų Vokietijos diplomatinių atstovybių mūsų šalyje darbuotojų skaičių“, – TASS citavo Rusijos užsienio reikalų ministeriją.

Rusija teigia užėmusi dar tris Bachmuto rajonus

15:17

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad užėmė dar tris rajonus vakarinėje smarkiai ginčijamo Bachmuto miesto dalyje Donecko srityje.

Manoma, kad į Bachmutą toliau besiveržiantys kariai priklauso samdinių grupei „Wagner“. Šis miestas yra Ukrainos ir Rusijos fronto linijoje ir dėl jo kontrolės vyko keli mūšiai.

„Oro desantininkai stabdė Ukrainos dalinius flanguose ir palaikė šturmo būrių veiksmus siekiant užimti miestą“, – teigiama ministerijos naujausiame biuletenyje.

Rusijos bombos apšaudė Orlykivkos kaimą Černihivo srityje

14:27

Ankstyvą šeštadienio rytą valdomos bombos pataikė į Orlykivkos kaimą Černihivo srityje.

Ukrainos operatyvinė vadovybė šiauriniame regione šeštadienį nepranešė apie jokius nukentėjusiuosius po to, kai bomba buvo numesta iš Rusijos lėktuvo SU-35.

Rusija išsiunčia Vokietijos diplomatus

14:26

Rusija pareiškė, kad išsiunčia Vokietijos diplomatus, taip atsakydama į savo diplomatų išsiuntimą iš Berlyno, praneša naujienų agentūra TASS.

„Reaguodama į priešiškus Berlyno veiksmus, Rusijos pusė nusprendė veidrodiniu būdu išsiųsti Vokietijos diplomatus iš Rusijos, taip pat gerokai apriboti maksimalų Vokietijos diplomatinių atstovybių mūsų šalyje darbuotojų skaičių“, – TASS citavo Rusijos užsienio reikalų ministeriją.

Iš viso 2022 m. balandžio mėnesį iš abiejų pusių buvo išsiųsta 40 asmenų, o Vokietija toliau teikė paramą Ukrainai, įskaitant tankų tiekimą ir „remonto centro“ įkūrimą Vokietijoje.

Ukrainos kontrpuolimas: rusai ruošiasi evakuoti gyvenvietes netoli fronto linijos

14:15

Zaporižios srityje rusų okupantai ruošiasi evakuoti gyvenvietes netoli fronto linijos.

„Tos gyvenvietės, kurios yra netoli fronto linijos, ten priešas pradeda rengtis evakuacijai. Pavyzdžiui, Enerhodaro mieste jie platina lankstinukus ir renka anketas vaikams, kurie bus evakuojami, ir šią evakuaciją jie suplanavo maždaug gegužės penktą dieną“, – per teletiltą sakė Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas.

Pasak jo, rusų karinės transporto priemonės su garsiakalbiais taip pat važinėja po gyvenvietes netoli Tokmako miesto Zaporižios srityje ir paleidžia skelbimus, rekomenduojančius evakuotis į laikinai okupuotą Melitopolį arba Krymą.

Be to, perspėjimai sklinda ir iš laikinai okupuotos Chersono srities, kur per televiziją agituojama evakuotis.

Tuo pat metu Melitopolio meras pažymėjo, kad pačiame mieste šiuo metu nekalbama apie evakuaciją, o atvirkščiai – „priešas dabar ten stiprina savo pozicijas“.

„Priešas panikuoja, priešas ruošiasi ginti laikinai okupuotą Zaporižios sritį, bet, kita vertus, bando perspėti civilius gyventojus, kad kontrpuolimas tikrai įvyks. Nuo šiandien jie panikuoja ir ruošiasi pasitraukti iš laikinai okupuotos teritorijos“, – sakė I.Fiodorovas.

Ukrainiečiai parodė, kaip eliminavo rusišką D-30 haubicą

13:36

Ukrainos gynėjai pademonstravo rusiškos D-30 haubicos likvidavimą. Kartu su ginklu buvo sunaikintas ir paslėptas okupantų sandėlis.

„Mūsų oro žvalgybos grupė aptiko priešo D-30 haubicą, kuri persekiojo mūsų dalinius, į darbą įsijungė artilerija ir iš pirmo šūvio pataikė į miško juostoje paslėptą uk kompoziciją, sandėlis užsiliepsnojo, o vėliau liepsnojo ir haubica“, – pasakojo Kyjiuvo Dnieprovskio rajono 128 teritorinės gynybos bataliono kovotojai.

Kartu kariškiai pažymėjo, kad buvo iššauti tik du sviediniai.

Paviešintoje filmuotoje medžiagoje matyti, kad pirmasis sviedinys iš pirmo žvilgsnio nepataikė į užpuolikų pozicijas, tačiau vėliau šaudmenys detonavo, dėl to kilo gaisras. Vėliau užsidegė ir haubica.

 

Nuotraukose – Ukrainos šarvuočiai, judantys link fronto linijos Bachmute

13:17

Donecko srities Bachmuto miestas buvo vieno kruviniausių ir sunkiausių Rusijos invazijos mūšių centre.

Šiuo metu mūšis vyksta vakarinėje miesto dalyje, o Rusijos pajėgos įsiveržė iš rytų.

Ukraina teigia, kad Rusijos kariai šiek tiek pasistūmėjo į priekį, tačiau tvirtina, kad padėtis kontroliuojama.

Penktadienį darytose nuotraukose matyti, kaip Ukrainos kariškiai šarvuočiais gabenami į fronto liniją, kad padėtų kovoti.

 

Ispanija Ukrainai pristatys šešis tankus „Leopard 2“

13:14

Ispanija per kelias artimiausias dienas Ukrainai pristatys šešis tankus „Leopard 2“, pranešė šalies užsienio reikalų ministras José Manuelis Albaresas.

Jis Vokietijos leidiniui „Tagesschau“ sakė, kad po to bus pristatytas antrasis paketas, kurį sudarys dar keturi tankai.

„Photothek“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Tankas „Leopard 2“
„Photothek“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Tankas „Leopard 2“

Anksčiau Ispanija buvo atidėjusi pristatymą – jos gynybos ministrė Margarita Robles sakė, kad tankai „Leopard 2“ iš šalies išvyks balandžio antroje pusėje, o iš pradžių planuota, kad pristatymas įvyks „netrukus po Velykų“, balandžio 9 d.

Nors Ispanija žadėjo 2022 m. Ukrainai nusiųsti bent 10 Vokietijoje pagamintų tankų, perdavimas buvo atidėtas dėl prastos jų techninės būklės. Tankai nebuvo naudojami nuo 1990-ųjų, juos reikia remontuoti ir atlikti kovinės parengties bandymus.

Pasak JAV gynybos sekretoriaus Austino Lloydo, Ukrainos gynybos kontaktinė grupė „vos per kelis trumpus mėnesius“ pristatė daugiau kaip 230 tankų ir 1 550 šarvuočių.

Austino teigimu, Ukraina taip pat gavo kitos įrangos ir amunicijos, reikalingos daugiau kaip devynioms naujoms šarvuočių brigadoms.

Anksčiau Austinas teigė, kad devynios Vakarų šalys įsipareigojo pateikti Ukrainai daugiau kaip 150 tankų „Leopard 2“.

Iki šiol Vokietija pristatė 18 „Leopard 2“ tankų, Portugalija – tris, o Lenkija perdavė 14 „Leopard 2“ variantų. Didžioji Britanija taip pat pristatė 14 „Challenger 2“ tankų.

Modernūs vakarietiški tankai gali būti labai svarbūs Ukrainos planuojamam pavasario kontrpuolimui. Tačiau kritikai atkreipė dėmesį, kad fragmentiškas jų pristatymas gali sumažinti jų strateginį veiksmingumą

Juodojoje jūroje – 11 Rusijos karinių laivų

12:38

Ukrainos operatyvinė vadovybė pranešė, kad Juodojoje jūroje kovinę parengtį turi 11 Rusijos karo laivų, įskaitant du povandeninius laivus, ginkluotus sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“.

Pasak „Ukrinform“, apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Ukrainos Pietų operatyvinės vadovybės spaudos tarnyba.

„Padėtis pietinėje gynybos pajėgų atsakomybės zonoje išlieka sudėtinga, tačiau mes tęsiame savo kovinį darbą. Priešų laivų grupuotę Juodojoje jūroje sudaro 11 vienetų, įskaitant du povandeninius raketų nešėjus, apginkluotus aštuoniomis raketomis „Kalibr“.

Kariuomenės atstovas: Rusijos pajėgos sumažino spaudimą Vuhledarui

11:44

Ukrainos ginkluotosios pajėgos papasakojo apie padėtį Marjinkoje ir Ugledare

Marjinkoje pasirodė rusų okupantų šturmo daliniai, tarp kurių yra ir teistumą turinčių asmenų, televizijos eteryje pranešė Tavrijos gynybos pajėgų atstovas Oleksijus Dmytraškovskis.

Pasak jo, Rusijos pajėgos sumažino spaudimą Vuhledarui. Tuo pat metu Avdijivkos-Marjinkos kryptimis padėtis išlieka labai sudėtinga.

„Apšaudymas nesiliauja visą parą. Mūsų karių dėka nė viena priešo ataka nebuvo sėkminga“, – sakė O.Dmytraškovskis.

Pasak jo, Rusijos kariai per parą 24 kartus šturmavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijas prie Marjinkos ir Avdijivkos.

„Marjinkoje pasirodė puolamieji būriai, sudaryti iš kriminalinę praeitį turinčių asmenų. Jie neevakuoja sužeistųjų iš mūšio lauko, kad neatitrauktų dėmesio nuo šturmo. Rusai net neveda žuvusiųjų šiuose daliniuose apskaitos – tai Žukovo taktika“, – apibendrino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas.

Naujausi nuostoliai

11:41

Ukraina skaičiuoja, kad nuo plataus masto invazijos Ukrainoje pradžios iš viso žuvo apie 185 730 Rusijos karių. 

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, per naktį Ukrainos gynėjai likvidavo dar 680 rusų įsibrovėlių.

Taip pat padaugėjo sunaikintos Rusijos okupacinės kariuomenės technikos:

tankų – 3 672 (+4 per parą), šarvuotų kovos mašinų – 7 130 (+4), artilerijos sistemų – 2 832 (+5), priešlėktuvinės gynybos įrangos – 289 (+4), operatyvinių bepiločių orlaivių – 2 398 (+4), kelių transporto priemonių ir autocisternų – 5 718 (+5), specialiosios technikos – 337 (+3 per parą).

Be to, nuo plataus masto invazijos pradžios buvo sunaikinti 308 priešo orlaiviai, 293 sraigtasparniai, 539 MLRS ir 18 laivų / katerių.

 

Sprogimas Melitopolyje

11:38

Šeštadienio rytą laikinai okupuotame Melitopolyje, Zaporižios srityje, įvyko sprogimas, informacija apie jį tikslinama, pranešė Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas savo „Telegram“ kanale, remdamasis vietos gyventojų informacija.

„Gyventojai praneša apie prislopintą pavienį sprogimą, kuris buvo girdimas šiauriniuose miesto rajonuose“, – rašė I.Fedorovas.

Pasak jo, okupantai į Naujojo Melitopolio rajoną pasiuntė greitosios pagalbos automobilį, policiją ir ugniagesių komandą.

Meras pažymėjo, kad šiuo metu tikslinamos sprogimo detalės

Latvija Ukrainai siųs raketas „Stinger“, Portugalija – šarvuočius

11:21

Latvija atsakė į Ukrainos prašymą dėl priešlėktuvinių raketų ir priėmė sprendimą padovanoti visas likusias Latvijos kariuomenės turimas priešlėktuvines sistemas „Stinger“, sakė Latvijos gynybos ministrė Inara Murniece Ramšteine, Vokietijoje vykusiame Ukrainos gynybos kontaktinės grupės posėdyje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Stinger“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Stinger“

Tuo tarpu Portugalija nusprendė suteikti Ukrainai penkis gelbėjimo ir medicininius šarvuočius. Apie tai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Portugalijos krašto apsaugos ministrė Helena Carreiras.

Plačiau skaitykite čia.

Kryme aktyvuotos oro gynybos sistemos

10:44

Vyriausiasis Rusijos okupuoto Krymo pareigūnas teigė, kad pusiasalio oro gynybos sistemos buvo aktyvuotos, tačiau pranešimų apie žalą ar aukas negauta.

„Oro gynybos pajėgos dirbo danguje virš Krymo. Jokios žalos ar aukų nėra. Prašau visų išlikti ramiems ir pasitikėti tik patikimais informacijos šaltiniais“, – per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ sakė pareigūnas Sergejus Aksionovas.

Jis nepasakė, koks buvo oro gynybos taikinys, ir nenurodė karinės veiklos vietos.

Maskvos teismas nurodė suimti bulgarų žurnalistą Christo Grozevą

10:43

Maskvos teismas nurodė už akių suimti bulgarų tiriamosios žurnalistikos žurnalistą Christo Grozevą ir įtraukė jį į „užsienio agentų“ sąrašą, pranešė valstybinė naujienų agentūra RIA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Christo Grozevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Christo Grozevas

C.Grozevas yra pagrindinis naujienų portalo „Bellingcat“ žurnalistas Rusijoje. Jis atliko svarbų vaidmenį atliekant tyrimą dėl opozicijos politiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo ir daug rašė apie Maskvos puolimą Ukrainoje.

Šiuo metu C.Grozevo nėra Rusijoje. 2022 m. Rusijos valdžios institucijos įtraukė jį į ieškomų asmenų sąrašą, kaltindamos jį padėjimu Ukrainos žvalgybai.

Britų žvalgyba: Rusijai sunkiai sekasi išlaikyti pasakojimą, kuriuo pateisinamas karas

10:20

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija paskelbė atnaujintą žvalgybos informaciją, kurioje teigiama, kad Rusijai sunkiai sekasi išlaikyti nuoseklumą pagrindiniame pasakojime, kuriuo pateisinamas karas Ukrainoje: invazija panaši į sovietų patirtį per Antrąjį pasaulinį karą.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame atnaujintame pranešime išsamiai aprašomi Rusijos bandymai suvienyti visuomenę, kad ši palaikytų pagrindinę mintį.

„2023 m. balandžio 18 d. Rusijos valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad „saugumo sumetimais“ atšaukiamos šių metų Nemirtingojo pulko „Didžiojo Tėvynės karo“ atminimo eitynės. Iš tikrųjų valdžios institucijos greičiausiai nerimavo, kad dalyviai išryškins pastarojo meto Rusijos nuostolių mastą.

Tai įvyko po to, kai „Wagner“ grupės savininkas Jevgenijus Prigožinas viešai suabejojo, ar Ukrainoje iš tikrųjų yra „nacių“, o tai prieštarauja Rusijos pateiktam karo pateisinimui. Valdžios institucijos ir toliau bando suvienyti Rusijos visuomenę, remdamosi poliarizuojančiais mitais apie XX a. 5-ą dešimtmetį.

2023 m. balandžio 12 d. valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė apie „unikalius“ dokumentus iš FSB archyvų, kuriuose naciai kaltinami dėl 22 000 Lenkijos piliečių nužudymo per 1940 m. Katynės žudynes. Iš tikrųjų už šias žudynes buvo atsakinga FSB pirmtakė NKVD. 2010 m. Rusijos Valstybės Dūma oficialiai pasmerkė Josifą Staliną už įsakymą įvykdyti šias žudynes“, – rašoma JK Gynybos ministerijos žvalgybos pranešime.

Ukrainiečių ministras: Ukraina įveiks Rusiją technologijų kare

09:33

Kol Ukrainos ir Rusijos kariai kovoja įprastinėse fronto linijose, pirmasis didelis Europos karas interneto amžiuje sukėlė ir technologijų karą, abiems pusėms kovojant dėl pranašumo naudojant dronus ir palydovinį ryšį.

Nors abi šalys iki šiol neatsiliko viena nuo kitos, Ukrainos ministras, atsakingas už technologijas, penktadienį interviu naujienų agentūrai AP sakė esąs įsitikinęs, kad jo šalis turi pakankamai motyvacijos ir gebėjimų, kad galiausiai pralenktų Rusiją inovacijų srityje.

Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Mychaila Fedorovas teigė, kad bepiločiai orlaiviai (UAV), arba dronai, elektroninė karyba, palydovinis ryšys ir kitos technologijos buvo esminė daugiau nei prieš metus prasidėjusio karo su Rusija dalis.

„Technologijos leidžia tradicinei ir moderniajai artilerijai būti tikslesnei ir padeda gelbėti mūsų karių gyvybes, – tvirtino jis. – Kai jus stebi „akys“, galite priimti veiksmingesnius sprendimus dėl savo karių valdymo.“

Jis pripažino, kad Rusija taip pat supranta technologijų svarbą mūšio lauke ir aktyviai kuria bei tobulina savąsias.

„Kiekvieną dieną mūšio lauke atsiranda naujų mūsų ir Rusijos UAV, – sakė M.Fedorovas. – Matome, kokius dronus jie turi. Mes juos gauname, išardome ir tiriame.“

Plačiau skaitykite čia.

Generalinis štabas: Ukrainos ginkluotosios pajėgos atrėmė 53 išpuolius keturiomis kryptimis

09:21

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgos atrėmė 53 Rusijos okupantų atakas Bachmuto, Avdijivkos, Marjinkos ir Šachtarsko kryptimis. Karščiausia iš visų atakų buvo Bachmuto mieste, praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Remiantis jo pranešimu, per pastarąją parą rusai surengė tris raketų smūgius, 30 oro smūgių ir 50 raketų paleidimo atakų. Dabar išlieka didelė tikimybė, kad visoje Ukrainoje bus toliau vykdomi raketų ir aviacijos smūgiai.

Urainos generalinis štabas: Rusija neleido į savo teritoriją įvažiuoti 14 sunkvežimių su sužeistaisiais

09:19

Rusijos okupantai toliau patiria aukų kare prieš Ukrainą. Šios savaitės pradžioje, balandžio 17 d., Rusijos pajėgos bandė atlikti medicininę evakuaciją iš laikinai okupuotos Luhansko srities link Urazovo kaimo Belgorodo srityje.

Remiantis rytiniu Generalinio štabo pranešimu, sužeistiems okupantams gabenti buvo panaudota 14 sunkvežimių.

„Bandant kirsti Ukrainos valstybinę sieną į Rusiją, Rusijos pusė dėl tam tikrų priežasčių neleido karinei kolonai pravažiuoti ir nukreipė ją atgal. Yra žinoma, kad minėto judėjimo metu kai kurie priešo kariai neišgyveno dėl tinkamos medicininės pagalbos nebuvimo“, – rašoma pranešime.

Likusieji sunkiai sužeistieji, daugiau kaip 50 kariškių, buvo nugabenti į Troicko centrinėje rajone įsteigtą ligoninę.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad gynybos pajėgų aviacija per pastarąją parą atliko penkis smūgius į vietoves, kuriose buvo susitelkę okupantai. Tuo pat metu raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai smogė dviem gyvosios jėgos koncentracijos rajonams, priešlėktuvinių raketų kompleksui ir dar dviem svarbiems priešo kariniams objektams.

Analitikai: J.Prigožinas galėjo rasti naują globėją

08:39

„Piktųjų patriotų klubas“ apkaltino „Wagner Group“ finansininką Jevgenijų Prigožiną remiant pastangas įšaldyti karą Ukrainoje, teigia JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Buvęs Rusijos karininkas ir aršus nacionalistas Igoris Girkinas ir jo vadovaujamas „Piktųjų patriotų klubas“ pateikė 40 tiesioginių klausimų Kremliui, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir Rusijos karinei vadovybei apie Rusijos vykdomą karą Ukrainoje, užsienio reikalus ir vidaus kovą dėl valdžios. I.Girkinas klausė, kodėl Rusijos valdžios institucijos nesuima J.Prigožino už jo „tiesioginius raginimus“ įšaldyti karą dabartinėse fronto linijose, kuriuos I.Girkinas apibūdino kaip raginimus „pažeisti Rusijos Federacijos teritorinį vientisumą“. I.Girkinas ypač minėjo J.Prigožiną klausdamas, kas atsakingas už Rusijos pasitraukimą iš Chersono srities – operaciją, kurią prižiūrėjo su „Wagner“ susijęs buvęs tuometinis Rusijos ginkluotųjų pajėgų Ukrainoje vadas armijos generolas Sergejus Surovikinas. I.Girkinas ir J.Prigožinas jau seniai nesutaria – greičiausiai dėl konkurencijos dėl protekcijos – ir I.Girkino kaltinimai Prigožinui gali būti bandymas diskredituoti savo varžovą.

Kadras iš vaizdo įrašo/Jevgenijus Prigožinas „Wagner“ samdinių kapinėse
Kadras iš vaizdo įrašo/Jevgenijus Prigožinas „Wagner“ samdinių kapinėse

Šis kaltinimas taip pat gali reikšti, kad J.Prigožinas rado globėją – galbūt susijusį su Rusijos gynybos ministerija – kuris remia laikiną karo Ukrainoje įšaldymą dėl politinių priežasčių. Anksčiau „Piktųjų patriotų klubas“ sustiprino prognozę, kurioje balandžio 14 d. J.Prigožino esė klaidingai interpretuota kaip raginimas nutraukti karą Ukrainoje, teigdamas, kad J.Prigožino esė buvo politinės kampanijos pereiti prie naujų teritorijų gynybos ir įšaldyti karą pradžia.

Prognozėje pažymima, kad Rusijos gynybos ministerija ir Rusijos privačios karinės kompanijos jau verbuoja sutartininkus užimtų pozicijų gynybai, o Rusijos propagandistai linksniuoja naujienas apie kontrpuolimą, siekdami galimai pateikti didelę pergalę rusams, jei ukrainiečiams nepavyks atremti Ukrainos kontrpuolimo. 

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Prognozėje teigiama, kad Rusija įšaldys karą 2024 m. dėl politinių priežasčių, pavyzdžiui, prezidento rinkimų, jei Rusijai pavyks atremti Ukrainos kontrpuolimą. J.Prigožino esė Rusija ypač raginama įsipareigoti lemiamam mūšiui Ukrainoje arba susitaikyti su laikinu pralaimėjimu, kuris leistų Rusijai sudaryti sąlygas būsimai pergalei be derybų. Gali būti, kad I.Girkinas ir jo globėjai baiminasi, jog J.Prigožinas prisijungė prie politinės frakcijos, kuri ragina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sustabdyti karą dabartinėmis linijomis po planuojamo ukrainiečių kontrpuolimo.

Po kelis mėnesius trukusių nesutarimų su Rusijos karine vadovybe balandžio pradžioje J.Prigožinas viešai atnaujino bendradarbiavimą su Rusijos gynybos ministerija ir, atrodo, atgavo kai kurias Kremliaus suteiktas privilegijas.

Rusijos gynybos ministerija ir Rusijos karinė vadovybė gali būti suinteresuotos įšaldyti karą, kad būtų atkurtos Rusijos pajėgos.

ISW anksčiau vertino, kad Rusijos Gynybos ministerija tikriausiai anksti patarė V.Putinui dėl tokių priemonių kaip mobilizacija, kurios galėjo anksčiau pakeisti karo eigą, o Rusijos Gynybos ministerija anksčiau buvo nurodžiusi trumpalaikę operatyvinę pauzę, pavyzdžiui, 2022 m. vasarą.

Neseniai prasidėjęs J.Prigožino bendradarbiavimas su Rusijos Gynybos ministerija rodo, kad jis galėjo susitarti su Rusijos karine vadovybe – galbūt pasiūlė V.Putinui pasisakyti už laikiną ugnies nutraukimą, kad atgautų galimybę didinti savo pajėgas ir plėsti savo politines pozicijas prieš Rusijos gubernatorių ir prezidento rinkimus. J.Prigožinas taip pat kritikavo V.Putino maksimalistinius tikslus Ukrainoje ir teikė niūrias prognozes, kad Rusijai, siekiant užimti Donbasą, prireiks ilgus metus trunkančių kruopščių puolimų, kurie greičiausiai yra paliaubų naratyvo dalis.

Laikinos paliaubos Ukrainoje ir karo pratęsimas bus naudingas tik Rusijai, nes leis jai atkurti savo pajėgas ir nusilpninti Vakarų paramą Ukrainai. Atkūrusi savo kovinius pajėgumus, Rusija pasinaudos okupuotomis teritorijomis Ukrainoje kaip tramplinu būsimoms puolamosioms operacijoms. Rusija toliau ginkluoja informacines operacijas Vakaruose, kad atgrasytų nuo karinės pagalbos teikimo, ir tokios pastangos tik suintensyvės, jei Rusijai pavyks sukurti stiprią gynybinę liniją su samdomais kariais ir šauktiniais, kuri sulėtins Ukrainos pažangą.

Kitos analitikų įžvalgos:

  • Rusijos pajėgos trečią dieną iš eilės smogė Ukrainai, pirmą kartą per 25 dienas taikydamosi į Kyjivą.
  • Rusijos Baltijos jūros laivyno vadas admirolas Viktoras Liina, kaip pranešama, baigus Rusijos pratybas Ramiajame vandenyne, perėmė vadovavimą Rusijos Ramiojo vandenyno laivynui.
  • Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo siekiama paremti nuolatines Kremliaus pastangas sudaryti sąlygas vidaus susidorojimui ir į nemalonę patekusių pareigūnų pašalinimui.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas palei liniją Kupjanskas-Svatovė-Kremina.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas Avdijivkos-Donecko fronte ir vykdė ribotą sausumos puolimą vakarinėje Donecko srityje.
  • Rusijos šaltiniai teigė, kad Ukrainos pajėgos užėmė pozicijas rytiniame (kairiajame) Chersono srities krante.
  • Rusijos federaliniai subjektai formuoja naujas tarpregionines savanorių formuotes, kad paremtų vykstančias pajėgų generavimo kampanijas.
  • Rusijos valdžios institucijos plečia logistikos pajėgumus ir saugumo priemones Arabato nerijoje, tikėtina, kad ruošiasi galimam Ukrainos kontrpuolimui.

Analitikai: „Wagner“ pajėgos tikriausiai užėmė Bachmuto centre esančią geležinkelio stotį

08:28

Penktadienį Rusijos pajėgos toliau žengė į Bachmutą ir jo apylinkes.

Anot JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikų, penktadienį paskelbti geolokuoti kadrai rodo, kad Rusijos pajėgos pažengė į vakarus nuo Dubovo-Vasylivkos (6 km į šiaurės vakarus nuo Bachmuto).

Balandžio 20 ir 21 d. paskelbti geolokuoti kadrai rodo, kad „Wagner“ pajėgos tikriausiai užėmė Bachmuto centre esančią geležinkelio stotį Bachmutas-2, pažengė į vakarus nuo geležinkelio linijos netoli stoties ir pažengė iki geležinkelio linijos į pietus nuo stoties. 

Rusijos kariniai tinklaraštininkai teigė, kad „Wagner“ pajėgos pažengė šiaurinėje ir pietinėje Bachmuto dalyje ir kontroliuoja bent 83 proc. miesto.

Rusijos kariniai tinklaraštininkai teigė, kad „Wagner“ pajėgos pasistūmėjo link Chromovės (iškart į vakarus nuo Bachmuto) ir užėmė pozicijas palei greitkelį O0506 tarp Chromovės ir Časiv Jaro (9 km į vakarus nuo Bachmuto).

Vienas Rusijos karinis tinklaraštininkas teigė, kad yra pranešimų, jog Rusijos pajėgos užėmė kelių šimtų metrų greitkelio atkarpą nenurodytoje vietoje, tačiau dauguma Rusijos karinių tinklaraštininkų teigė, kad Rusijos pajėgos fiziškai greitkelio neatkirto.

Donecko liaudies respublikos (DNR) vadovo patarėjas Janas Gaginas paskelbė, kad „Wagner“ pajėgos atkirto greitkelio atkarpą ir kad dėl to bus neįmanoma aprūpinti Bachmute likusios ukrainiečių grupuotės.

„Wagner“ finansininkas Jevgenijus Prigožinas paneigė, kad „Wagner“ pajėgos apsupo Bachmutą, ir pareiškė, kad gandai apie apsupimą sukuria problemų „Wagner“ grupuotei, kuri toliau tęsia sunkius mūšius šiame rajone.

Apsišaukėliškos Donecko respublikos vadovas Denisas Pušilinas taip pat paneigė Jano Gagino teiginius ir pareiškė, kad kartu su savo patarėjais sieks išvengti neapgalvotų pareiškimų apie padėtį Bachmute.

Rusijos kariniai tinklaraštininkai teigė, kad Ukrainos pajėgos vis dar galės naudotis siauromis logistikos linijomis tarp Ivanivske (6 km į vakarus nuo Bachmuto) ir Chromovės, jei Rusija užimtų magistralės O0506 atkarpą, nors kariniai tinklaraštininkai tvirtino, kad dėl stiprių liūčių vikšrinės transporto priemonės gali judėti tik užmiesčio keliais šiame rajone. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad vyksta smarkūs mūšiai dėl Bachmuto ir kad Rusijos pajėgos surengė nesėkmingą puolimą netoli Bohdanivkos (6 km į šiaurės vakarus nuo Bachmuto).

 

Paskutinis atnaujinimas 2023-04-22 08:28

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas