Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 01 /20:08

JAV: Rusijos puolimas Rytų Ukrainoje žlugo

„Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas įspėja, kad Ukrainos kontrpuolimas gali virsti tragedija Rusijai. Tuo metu britų politologas Markas Galeotti sako, kad reikšmingų rezultatų Ukraina per žadamą kontrpuolimą gali ir nepasiekti.
Ukrainos karys su haubica prie Bachmuto
Ukrainos karys su haubica prie Bachmuto / „Reuters“/„Scanpix“

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Rusijos samdinių grupės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad Ukrainos kontrpuolimas gali tapti Rusijos „tragedija“, ir skundėsi, kad jo kovotojams trūksta amunicijos
  • Rusija organizuoja naują kalinių verbavimo bangą – tiek kalinių siunčiama į frontą dar nebuvo
  • Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 95-osios oro desantininkų brigados legendinis Ukrainos karys Andrejus Lineičukas žuvo mūšio metu
  • Prieš numatomą Kyjivo kontrpuolimą Rusijos kariuomenė sekmadienį pakeitė aukščiausio rango generolą, atsakingą už logistiką
  • Nepaisant Ukrainos politikų ir kariuomenės norų, reikšmingų rezultatų Ukrainos kontrpuolimas greičiausiai neatneš, bet atidėlioti jį tampa vis sunkiau, taip pat ir dėl politinių priežasčių. Tokią nuomonę britų „Sunday Times“ pareiškė daugelį metų Rusijos politiką ir istoriją tyrinėjantis profesorius Markas Galeotti

Svarbiausias pirmadienio naujienas apie Ukrainą rasite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Per nakties raketos smūgį žuvo du žmonės, patvirtino V.Zelenskis

00:23

Per gegužės 1-osios nakties atakas Rytų Ukrainoje žuvo du jauni vyrai, pranešė Volodymyras Zelenskis. 

Savo naktiniame vaizdo kreipimesi Ukrainos prezidentas sakė: „Teroristų raketos nusinešė dviejų žmonių, labai jaunų vyrų, gyvybes.

Dar keturiasdešimčiai žmonių – moterims, vaikams, vyrams – buvo gydomos žaizdos ir sužeidimai“.

Ataka Pavlohrado mieste buvo dalis antrosios per tris dienas visoje šalyje surengtos raketų smūgių bangos. 

Dniepropetrovsko srities tarybos vadovas Mykola Lukašukas sakė, kad per ataką buvo apgadinta 19 daugiabučių, 25 namai, trys mokyklos, trys vaikų darželiai ir kelios parduotuvės. 

Tarp sužeistųjų yra penki vaikai, sakė srities gubernatorius. 

V.Zelenskis taip pat patvirtino, kad Černihivo srityje netoli mokyklos, į kurią pataikė bomba, žuvo keturiolikmetis berniukas.

Ar Vladimiras Putinas skris į Pietų Afriką ir ar gali ten būti suimtas?

22:47

Šiuo metu Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui išduotas arešto orderis. Tai jam dėl kelia problemų dėl dalyvavimo artėjančiame kasmetiniame aukščiausiojo lygio susitikime Pietų Afrikoje, rašo „Sky News“.

Arešto prderį išdavė Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT), kuris teigia, kad Vladimiras Putinas yra atsakingas už karo nusikaltimus Ukrainoje.

Tai reiškia, kad visos TBT jurisdikcijai priklausančios šalys privalo perduoti V.Putiną, jei jis įžengs į jų teritoriją.

Rusijos prezidentas turi dalyvauti 15-ajame BRICS (valstybių grupės, kuriai priklauso Brazilija, Rusija, Indija, Kinija, Pietų Afrikos Respublika(PAR)) aukščiausiojo lygio susitikime PAR, kuri priklauso TBT jurisdikcijai.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Kas gali nutikti?

Pasak vietos žiniasklaidos, Pietų Afrikos pareigūnai bando įtikinti Rusijos prezidentą nedalyvauti susitikime asmeniškai.

BRICS laikomas pagrindiniu geopolitiniu konkurentu išsivysčiusių ekonomikų lyderių G7 blokui, o jo nariai siekia veikti nesikišimo ir abipusės naudos pagrindu.

Manoma, kad V.Putinas vietoj to galėtų dalyvauti nuotoliniu būdu.

Plačiau skaitykite čia.

Ukraina teigia neturinti žinių apie taikos misiją, kuria Vatikanas siekia užbaigti karą Ukrainoje

21:58

Ukraina pareiškė neturinti „jokių žinių“ apie taikos misiją, kurioje dalyvautų Vatikanas ir kuri padėtų išspręsti konfliktą su Rusija.

„Prezidentas V.Zelenskis nėra davęs sutikimo tokioms diskusijoms Ukrainos vardu, – CNN sakė prezidento kanceliarijai artimas Ukrainos pareigūnas. - Jei derybos vyksta, jos vyksta be mūsų žinios ir palaiminimo“.

123RF.com nuotr./Popiežius Pranciškus
123RF.com nuotr./Popiežius Pranciškus

Pareigūnas atmetė bet kokį popiežiaus vaidmenį po to, kai popiežius Pranciškus sekmadienį žurnalistams pareiškė, kad Vatikanas dalyvauja misijoje, kuria siekiama užbaigti karą Ukrainoje.

„Misija dabar vyksta, bet ji dar nėra vieša“, – sakė jis po trijų dienų kelionės į Vengriją.

„Kai ji bus vieša, ją atskleisiu“, – pridūrė popiežius.

Praėjusią savaitę su Pranciškumi Vatikane susitikęs Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalas sakė, kad aptarė V.Zelenskio pasiūlytą „taikos formulę“ ir pakvietė popiežių apsilankyti Ukrainoje.
 

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas: Rusija privalo pasitraukti iš Ukrainos

21:31

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy pirmadienį pabrėžė pritariantis tam, kad Ukrainai būtų teikiama karinė pagalba, piktai pasmerkė Rusijos vykdomą vaikų žudymą ir atsiribojo nuo kai kurių savo partijos narių, nepritariančių papildomai didelei JAV pagalbai Kyjivui.

Pirmos savo, kaip Atstovų Rūmų pirmininko, užsienio kelionės nuvykęs į Izraelį, K.McCarthy spaudos konferencijoje kategoriškai atmetė teiginį, kad jis neremia karinės ir finansinės pagalbos Ukrainai. 

„Scanpix“/AP nuotr./Kevinas McCarthy
„Scanpix“/AP nuotr./Kevinas McCarthy

„Balsuoju už pagalbą Ukrainai. Remiu pagalbą Ukrainai“, – pareiškė K.McCarthy, atsakydamas vienam rusų reporteriui.

„Neremiu to, ką jūsų šalis padarė Ukrainai, neremiu ir jūsų [vykdomo] vaikų žudymo“, – tęsė respublikonas K.McCarthy.

„Jūs turėtumėte pasitraukti, – sakė jis. – Mes toliau remsime [Ukrainą], nes likusi pasaulio dalis mato, kaip yra.“

Plačiau skaitykite čia.

JAV: Rusijos puolimas Rytų Ukrainoje žlugo

20:50

Baltieji rūmai apskaičiavo, kad per pastaruosius penkis mėnesius trukusius mūšius Ukrainoje Rusija patyrė 100 000 personalo praradimų – žuvusiųjų ir sužeistųjų, skelbia „Sky News“.

Pateikdamas naujausius skaičiavimus, Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad JAV mano, jog nuo gruodžio mėnesio žuvo apie 20 000 Rusijos karių. 

Pusė iš jų – privačios karinės grupės „Wagner“ kariai, sakė J.Kirby. 

Rusijos puolimas Bachmute, Ukrainos rytiniame Donbaso regione, „įstrigo“ ir „žlugo“, pridūrė J.Kirby. 

Pastaraisiais mėnesiais Maskva daugiausia dėmesio skyrė savo invazijai Donbaso regione, ypač Donecko mieste Bachmute. 

Tačiau manoma, kad Rusijos pajėgos ne visiškai užėmė Bachmutą, o Ukrainos kariai pradėjo kontrpuolimą regione.

Generalinis štabas: Bachmutas ir Marjinka tebėra karo veiksmų epicentre

20:45

Rusijos pajėgos tęsia puolimą Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos kryptimis, praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Per dieną šiose kryptyse buvo atremta daugiau kaip 30 priešo atakų, pirmadienį pranešė štabas.

„Bachmutas ir Marjinka tebėra karo veiksmų epicentre, mūsų kariai drąsiai laikosi savo pozicijų“, – sakoma pranešime.

Kovos tęsiasi Bachmuto mieste, o priešas surengė nesėkmingą puolimą Predtechino vietovės kryptimi. Prieš Bachmutą ir Bila Horą buvo vykdomi oro antskrydžiai. Nuo priešo apšaudymo nukentėjo 10 Donecko srities gyvenviečių Bachmuto kryptimi.

Avdijivkos kryptimi Rusijos pajėgos vykdė puolimą ties Pervomaiske, Donecko srityje, tačiau nesėkmingai. Jis surengė Avdijivkos oro antskrydį, taip pat apšaudė kelias Donecko srities gyvenvietes.

Priešas ir toliau atakuoja gynybos pajėgų pozicijas Marjinkos kryptimi. Tęsiasi kovos dėl Marjinkos. Rusijos pajėgos taip pat apšaudė Heorhijivką Donecko srityje.

Lymano kryptimi priešas bandė pagerinti taktinę padėtį ir surengė nesėkmingus puolimus Novoselivskės ir Belohorivkos vietovėse.

Kariuomenės atstovas: esame arti to, kad „Wagner“ būtų visiškai sunaikinta

20:08

Ukrainos kariuomenė teigia, kad tebesitęsiant įnirtingoms kovoms Bachmute vyksta „pozicinė kova“, tačiau priduria, kad po keleto kontratakų jai pavyko atstumti Rusijos pajėgas.

„Tikrai galiu patvirtinti informaciją, kad priešas Bachmute paliko kai kurias pozicijas po kai kurių mūsų kontratakų“, – nacionaliniam transliuotojui sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupuotės atstovas Serhijus Čerevatas. 

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys su haubica prie Bachmuto
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys su haubica prie Bachmuto

„Ten vyksta pozicinė kova, – sakė S.Čerevatas, aiškindamas, kad fronto linija nuolat keičiasi. – Kartais po galingo artilerijos smūgio ir infrastruktūros sunaikinimo priešui pavyksta šiek tiek pasistūmėti į priekį. Tačiau mes kontratakuojame ir dažnai atkovojame savo pozicijas po to, kai priešui sukeliame ugnį.“

S.Čerevatas pridūrė, kad nepaisant visų pastangų, Rusijai vis dar nepavyko „visiškai“ užimti Bachmuto. 

Toliau atstovas spaudai sakė, kad nors Rusijos kariuomenės oro desantininkų daliniai sustiprino pozicijas Bachmute, „Wagner“ pajėgos ir toliau vykdė puolimus. 

„Tačiau dėl didelių nuostolių jas sustiprino oro desanto daliniai. Be to, siekdami visiškai užimti Bachmutą, taip pat pastebime, kad priešas taip pat pasitelkia specialiųjų dalinių ir net specialiųjų tarnybų (pavyzdžiui, kovos su terorizmu) snaiperius, kad kuo daugiau smogtų į mūsų pozicijas“, – sakė jis.

S.Čerevatas sakė, kad Rusijos pajėgos turi atidžiau naudoti artilerijos sviedinius ir raketas, tačiau atmetė „Wagner“ įkūrėjo ir finansininko Jevgenijaus Prigožino teiginius, kad jo kovotojams trūksta amunicijos.

„Jiems, kaip ir kitiems agresoriaus daliniams, buvo skirta bendra šovinių norma, – sakė jis. – Per pastarąją parą priešas iš įvairių artilerijos sistemų Lymano-Kupjansko kryptimi šaudė 304 kartus. Tačiau, žinoma, jei imsime 2022 m. vasarą, jie galėtų naudoti neribotą kiekį šaudmenų palei visą fronto liniją be perstojo. Dabar jie tokios prabangos nebeturi.

J.Prigožinas kalba apie tai, kad jie įpratę turėti daug šaudmenų. Dabar jie priversti save riboti“, – pridūrė jis.

Baigdamas S.Čerevatas gynė Ukrainos strategiją regione, teigdamas, kad „priešas per devynis mėnesius nesugebėjo užimti Bachmuto“.

„Taigi, mes sėkmingai vykdome gynybinę operaciją ir siekiame savo pagrindinio tikslo – maksimaliai sunaikinti priešo karinį potencialą, personalą ir įrangą, – sakė jis. – Ypač arti visiško sunaikinimo yra „Wagner“.

Ukraina: Baltarusijoje gerokai sumažėjo rusų karių skaičius

19:54

Rusijos karių skaičius Baltarusijos teritorijoje gerokai sumažėjo – šiuo metu ten dislokuota apie 2800 Rusijos ginkluotųjų pajėgų karių, o prieš kelis mėnesius jų buvo apie 10 000–11 000, informaciniame teletilte sakė Ukrainos valstybinės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai Andrejus Demčenka.

„Rusijos ginkluotųjų pajėgų personalo Baltarusijos teritorijoje yra gerokai mažiau nei prieš kelis mėnesius. Anksčiau, mūsų duomenimis, ten buvo apie 10–11 tūkst. kariškių. Šiuo metu ten yra apie 2,8 tūkst. kariškių, kurie paprastai dalyvauja mokymuose“, – pabrėžė A.Demčenka.

Jis pažymėjo, kad pasibaigus mokymams Baltarusijoje, Rusijos karių daliniai grįžta į Rusijos Federacijos teritoriją ir vėliau siunčiami į Ukrainos rytus, kur tęsiasi karščiausi mūšiai.

„Rusija tuos, kurie baigia mokymus, perkelia į savo teritoriją, kad pasiųstų juos į mūsų šalies rytus, kur vyksta visaverčiai karo veiksmai“, – pabrėžė A.Demčenka. 

Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovo, šiuo metu situacija pasienyje su Baltarusija visiškai kontroliuojama, tačiau Ukrainos pasieniečiai išlieka budrūs ir pasirengę reaguoti į bet kokias grėsmes.

„Mes nepastebime, kad rusai kitoje sienos pusėje turėtų reikiamų smogiamųjų pajėgų įsiveržti į mūsų šalies teritoriją. Tačiau turime būti pasirengę bet kokiai situacijai, kuri gali susiklostyti, nes gerai prisimename praėjusių metų vasario 24 d., kai Baltarusija, Baltarusijos pasieniečiai taip maloniai atidarė savo sieną ir leido Rusijos kolonoms įsiveržti į mūsų valstybės teritoriją ir iš šios pusės“, – pažymėjo A.Demčenka.

Jis pridūrė, kad pasienio linija su Baltarusija ir toliau stiprinama, taip pat ir pasienio zona, o tai leis Ukrainos gynybos pajėgoms atgrasyti galimas priešo atakas iš šios krypties.

„Kaip ir anksčiau, toliau stipriname tiek valstybės sienos liniją tiesiogiai inžineriškai ir įtvirtinimais, tiek pasienio ruožą. Siekiant užtikrinti, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos padaliniai – mūsų kariškiai, taip pat kitų gynybos pajėgų sudedamųjų dalių padaliniai, visų pirma tiek AFU, tiek Nacionalinės gvardijos, turėtų visas galimybes atremti bet kokius išpuolius, jei tokie išpuoliai įvyktų šia kryptimi“, – pabrėžė A.Demčenka.

NYT: kontrpuolimo nebus, kol nepagerės orai – Ukrainos pajėgoms trukdo purvas

19:46

Neįprastai šlapia žemė yra viena iš kliūčių, kurią Ukrainos kariuomenei, nepaisant jos išradingumo, sunku įveikti rengiantis kontrpuolimui prieš Rusijos pajėgas, rašo leidinys „The New York Times“.

"Kol oras nepagerės, kontrpuolimo nebus, – leidiniui sakė Ukrainos 43-iosios atskirosios artilerijos brigados leitenantas Serhijus. – Transporto priemonės įstrigs, o ką tada darysime, jei prasidės apšaudymas?"

Pavasarinis purvas yra viena iš kliūčių, kurią Ukrainos kariuomenei, nepaisant viso jos išradingumo, sunku įveikti. Jis užkemša ginklus ir net nuima batus nuo karių kojų.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

43-iosios atskirosios artilerijos brigados leitenantas priėmė sprendimą visas naujuosias „Panzerhaubitze 2000“ patraukti iš lauko, baimindamasis, kad 60 tonų sveriančios haubicos nepajėgs ištrūkti, jei pateks į ugnį. 

Ukrainai daromas spaudimas pradėti kontrpuolimą ir išvengti aklavietės, kuri gali tęstis visus 2023 m. ar ilgiau. Jei kare nepavyks pasiekti tam tikros pažangos, t. y. susigrąžinti užgrobtą žemę ar padaryti rimtos žalos Rusijos pajėgoms, tai gali pakenkti Ukrainos moralinei būklei ir išbandyti ją remiančių Vakarų valstybių kantrybę.

Ukraina tikisi, kad vėlyvo pavasario ir vasaros karštis išdžiovins žemę ir ji taps tvirta danga, idealiai tinkančia sunkiesiems tankams ir artilerijos pabūklams, kurie bus svarbiausi kontrpuolimo metu. Tačiau kada tai įvyks, galima tik spėlioti. Šiemet pavasario lietūs buvo daug intensyvesni nei įprastai. Smarkios liūtys Zaporižioje per kelias pastarąsias savaites mūšio lauką pavertė želatinos sriuba, rašo „The New York Times“.

Šeima teigia, kad Ukrainoje žuvo buvęs JAV jūrų pėstininkas

18:59

Buvęs JAV jūrų pėstininkas 26 metų Cooperis „Harris“ Andrewsas praėjusios savaitės pabaigoje buvo nužudytas Bachmuto pakraštyje, teigia jo motina ir kolegos Ukrainoje.

Pasak jo motinos Willow Andrews, į Klivlendo (Ohajas) gyvenusį C.Andrewsą pataikė minosvaidžio sviedinys, greičiausiai balandžio 19-ąją.

Ji sakė, kad C.Andrewso kūnas dar nerastas dėl tebesitęsiančių kovų aplink miestą – dėl jo didelės simbolinės reikšmės Maskvai desperatiškai bandant jį užimti, vyksta intensyvūs mūšiai.

C.Andrewsas dirbo aktyvistų grupėje, žinomoje kaip Pasipriešinimo komitetas, teigiama grupės pareiškimuose socialinėje žiniasklaidoje. Grupė teigė, kad jis žuvo padėdamas evakuoti civilius gyventojus iš miesto.

C.Andrewsas lapkritį išvyko iš Klivlendo ir prisijungė prie Užsienio legiono Ukrainoje – užsienio kovotojų grupės, padedančios Ukrainos kariuomenei. Jo sutartis baigėsi kovo mėnesį, sakė jo motina, ir jis nusprendė pasilikti. 

JAV valstybės departamentas pirmadienį pranešė, kad gali „patvirtinti JAV piliečio žūtį Ukrainoje“, tačiau neįvardijo asmens pavardės.

„Palaikome ryšį su šeima ir teikiame visą įmanomą konsulinę pagalbą, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai.  – Gerbdami šeimos privatumą šiuo sunkiu metu, neturime ką pridurti“.

J.Prigožinas Maskvos prašo padidinti amunicijos tiekimą „Wagner“ kovotojams

18:15

„Wagner“ grupuotės vadovas vėl kreipėsi į Rusijos gynybos ministeriją, prašydamas padidinti amunicijos tiekimą jo kovotojams, bandantiems užimti Bachmuto miestą Rytų Ukrainoje.

Jevgenijus Prigožinas dažnai konfliktuoja su Maskvos gynybos institucija dėl Rusijos kampanijos Ukrainoje vykdymo ir, jo teigimu, nepakankamos paramos, teikiamos jo „Wagner“ kariams.

„Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše J.Prigožinas teigė, kad puolimui per dieną reikia mažiausiai 300 tonų artilerijos sviedinių, pranešė „Reuters“.

„Trys šimtai tonų per dieną yra 10 krovininių konteinerių – visai nedaug... Bet mums duodama ne daugiau kaip trečdalis“, – sakė J.Prigožinas, apžiūrinėdamas dėžes su šaudmenimis sandėlyje, kuris, jo teigimu, yra Soledaro mieste į šiaurės rytus nuo Bachmuto.

Bachmutas, kuriame prieš karą gyveno daugiau kaip 70 000 gyventojų, buvo sulygintas su žeme po kelis mėnesius trukusio artilerijos apšaudymo ir miestų mūšių tarp Rusijos ir Ukrainos karių. Balandžio 11 d. J.Prigožinas pareiškė, kad jo pajėgos, vadovaujančios puolimui, kontroliuoja daugiau kaip 80 proc. miesto.

„Wagner“ nepriklauso oficialioms Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, o J.Prigožinas anksčiau kaltino Gynybos ministeriją „išdavus“ jo kovotojus – ir bendrus Rusijos karo tikslus – nesuteikus pakankamai amunicijos.

Ankstesniame vaizdo įraše prie sugriauto pastato Soledare J.Prigožinas sakė, kad pirmadienį minimos „Wagner“ įkūrimo metinės ir kad jei grupuotei lemta žūti, tai „ne nuo Ukrainos kariuomenės ar NATO, o dėl mūsų vietinių bastūnų biurokratų“.

Ukrainos atsargos pulkininkas: iki Bachmuto užėmimo rusams tiek pat toli, kiek ir iki Kyjivo

17:49

Rusija neturi pajėgų ir priemonių, kad galėtų perimti Bachmuto miesto kontrolę, sako Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas, karo ekspertas Romanas Svitanas. Anot jo, Rusijos pajėgų tikslas priartėti prie Donecko srities ribų yra nepasiekiamas. Anot jo, Rusija neturės priemonių tai padaryti dar kelerius metus.

„Mes tikrai išlaikysime Bachmutą iki mūsų puolimo. Bet bus sunku, spaudimas nesumažės“, – sakė R.Svitanas.

Pasak jo, rusams iki Bachmuto užėmimo tiek pat toli, kiek ir iki Kyjivo. Tačiau Rusijos kariai intensyviai mobilizuoja techniką Donecko ir Luhansko srityse ir ketina dislokuoti kovinius junginius laukuose.

„Artimiausiu metu pradėsime judėti kitose fronto dalyse, tačiau Luhansko ir Donecko kryptimis turėsime atlaikyti ir Rusijos kariuomenės su technika spaudimą“, – kalbėjo jis.

Kalbant apie Chersono ir Zaporižios kryptis, ten rusai pereina į giluminę gynybą, pažymėjo R.Svitanas.

Černihivo regione po surengto smūgio žuvo vaikas

16:54

Černihivo gubernatorius Viačeslavas Čausas pranešė, kad po vidurdienį regione surengto smūgio žuvo vaikas. 

„Priešas toliau smogia civilinei infrastruktūrai. Apie 15.37 val. buvo užfiksuotas smūgis uždarytai švietimo įstaigai Novhorodo-Siverske. Gauta pranešimų apie netoliese buvusio vaiko žūtį. Informacija apie aukas tikslinama“, – rašė jis „Telegram“ platformoje.

Rusijos pajėgos ruošiasi galimai evakuacijai iš Zaporižios regiono

16:20

Ukrainos pasipriešinimo pajėgos teigia, kad Rusijos pajėgos pradeda rengtis galimai Zaporižios regiono evakuacijai. 

Dalis regiono yra okupuota Rusijos pajėgų nuo praėjusių metų vasario, kai Berdiansko miestas pateko į Rusijos kontrolę. 

Tačiau regiono sostinė Zaporižia liko Ukrainos rankose. 

„Pasipriešinimo pajėgų duomenimis, okupacinės administracijos parengė darbuotojų ir jų šeimų narių evakuacijos planą laikinai okupuotose Zaporižios srities [regiono] teritorijose“, – teigė Nacionalinis pasipriešinimo centras.

Organizacija taip pat teigė, kad Rusijos pajėgos duoda nurodymus naikinti dokumentus ir karinę įrangą.

Ukraina vis dar ruošiasi pavasario puolimui, kurio metu dalis Zaporižios srities gali tapti kitu karo veiksmų teatru. 

Neseniai buvo pranešta, kad Ukraina į regioną permetė keletą naujų dalinių.

Sprogimai Chersone

16:17

Ukrainos valstybinis transliuotojas „Suspilne“ praneša, kad jo korespondentai vėl girdėjo sprogimus Chersone. Tai dažnas reiškinys dienos metu mieste, kuris yra kitapus Dnipro upės nuo pietinės Chersono srities dalies, kuri tebėra okupuota Rusijos pajėgų.

Popiežius užsiminė apie slaptą taikos misiją, pagalbą Ukrainos vaikams

15:55

Popiežius Pranciškus sekmadienį užsiminė, kad vykdoma slapta taikos misija dėl Rusijos karo Ukrainoje, ir sakė, kad Vatikanas nori padėti sugrąžinti į Rusiją per karą išvežtus ukrainiečių vaikus.

„Esu pasirengęs padaryti viską, ko reikia, – lėktuve, sekmadienio vakarą grįždamas po vizito Vengrijoje, jį lydėjusiems žurnalistams sakė Pranciškus. – Ir dabar vykdoma viena misija, bet ji dar negali būti paviešinta. Pažiūrėsime, kaip seksis... Kai taps vieša, pasakysiu.“

Ukrainiečių vaikų deportavimas kelia susirūpinimą nuo pat Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios daugiau kaip prieš metus. Pranciškus sakė, kad Vatikanas jau tarpininkavo kai kuriose apsikeitimo kaliniais situacijose ir toliau yra pasiryžęs padėti šeimoms vėl susijungti.

„Visi žmogiški veiksmai padeda, o žiaurumo veiksmai – ne. Turime padaryti viską, kas žmogiškai įmanoma“, – sakė popiežius.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Iš Rusijos kalėjimų į Ukrainą atvyko dar 400 „Wagner“ samdinių

15:33

Ukrainos kariuomenė teigia, kad iš Rusijos kalėjimų atvyko 400 „Wagner“ samdinių, praneša CNN.

Jie sustiprins šalyje už Maskvą kovojančių „Wagner“ samdinių gretas, teigiama pirmadienį paskelbtame Ukrainos kariuomenės pareiškime. 

Naujokai buvo atvežti į lauko stovyklą Zaporižios Berdiansko rajone Ukrainos pietinėje pakrantėje, sakoma pareiškime. Tikimasi, kad netrukus į stovyklą rytinėje Luhansko srityje atvyks dar 200 „Wagner“ naujokų, kurie bus apmokyti stovykloje, priduriama jame.

Kovo mėnesį CNN pranešė, kad „Wagner“ lyderis Jevgenijus Prigožinas paskelbė, jog iki gegužės vidurio planuoja užverbuoti apie 30 000 naujų kovotojų.

Rusija ciniškai pasigyrė sudavusi dar vieną didžiulį smūgį Ukrainai

15:26 Atnaujinta 15:30

Rusijos Gynybos ministerija ciniškai pakomentavo gegužės 1-osios naktį Ukrainai suduotą masinį smūgį. 

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad „visi paskirti taikiniai buvo pataikyti“ per mirtinus smūgius, kurie pirmadienį buvo suduoti daliai Ukrainos teritorijos ir per kuriuos buvo sužeista dešimtys žmonių, įskaitant vaikus.

Rusijos agentūra tvirtina, kad neva buvo atakuotos karinės įmonės, o ne gyvenamieji namai Pavlohrade ir energetikos objektai dviejuose regionuose. 

„Šią naktį ginkluotosios pajėgos atliko grupinį raketinį smūgį tolimojo nuotolio tiksliais valdomais oro ir jūrų ginklais prieš Ukrainos karinio-pramoninio komplekso objektus. Smūgio tikslas buvo pasiektas. Buvo smogta visiems nurodytiems objektams. Buvo sutrikdytas įmonių, gaminančių šaudmenis, ginklus ir karinę įrangą Ukrainos kariuomenei, darbas“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

 

Rusijoje sprogus sprogstamajam užtaisui nuo bėgių nuvažiavo krovininis traukinys

14:10

Su Ukraina besiribojančiame vakariniame Briansko regione pirmadienį nuo bėgių nuvažiavo Rusijos krovininis traukinys, ant bėgių detonavus sprogstamajam užtaisui, pranešė vietos gubernatorius.

Tą pačią dieną pareigūnai pranešė, kad Rusijos šiaurėje buvo susprogdintos elektros linijos, o FSB saugumo tarnyba tai pavadino „sabotažo aktu“.

Šie, kaip manoma, išpuoliai buvo surengti kitą dieną po to, kai per Ukrainos smūgį Rusijos kaime Briansko srityje žuvo keturi žmonės ir kai Kyjivas ruošėsi plačiai laukiamam kontrpuolimui.

 

 

„Sprogus nenustatytam sprogstamajam užtaisui, nuo bėgių nuvažiavo krovininio traukinio lokomotyvas“, – platformoje „Telegram teigė Briansko gubernatorius Aleksandras Bogomazas ir pridūrė, kad aukų nėra.

Jis nurodė, kad įvykio vietoje dirba gelbėjimo tarnybos ir kad geležinkelio eismas toje vietovėje buvo sustabdytas.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

O.Reznikovas apie Ukrainos kontrpuolimą: viskas paruošta

13:48

Pasirengimas kontrpuolimui finišo tiesiojoje, kai galima sakyti, kad viskas, ko reikia, jau yra paruošta. Tai interviu informacinio teletilto eteryje pareiškė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, rašo UNIAN.

„Aš ne tik tikiuosi, bet ir tikiu tuo. Esu įsitikinęs, kad daug kas padaryta, kad jis (kontrpuolimas – UNIAN) būtų sėkmingas. Nes jeigu mūsų generolai, mūsų Generalinis štabas tuo netikėtų, žinoma, nėra prasmės ir eiti. Viskas turi būti suplanuota, apgalvota“, – sakė jis.

„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas
„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas

O.Reznikovas įvardijo tris pagrindinius sėkmingo kontrpuolimo veiksnius: ginklų prieinamumas, pasirengę ir apmokyti gynėjai, žinantys savo planą, bei puolančiųjų aprūpinimas viskuo, ko reikia.

„Šiandien įžengiame į šią „finišo tiesiąją“, kai galėsime pasakyti „taip, viskas paruošta“, ir tada, spręsdamas ir suprasdamas situaciją mūšio lauke, Generalinis štabas, vyriausiasis vadas ir jo komanda nuspręs, kaip, kur ir kada“, – sakė Ukrainos gynybos ministras.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasakė, kiek rusų kovoja Bachmuto srityje

12:18

Rusų, kovojančių su Ukrainos gynėjais Bachmuto kryptimi, skaičius siekia 25,6 tūkst. žmonių. Rusijos okupacinė kariuomenė į šį fronto sektorių atgabeno dešimtis tankų ir šimtus šarvuočių.

„Bachmuto kryptimi prieš mus kovoja 25,6 tūkst. žmonių, 65 tankai, 450 šarvuotų kovos mašinų, 154 patrankos, 56 daugkartinio paleidimo raketų sistemos. Tai daugiau nei Čekijos ar Vengrijos kariuomenė“, – komentare agentūrai „RBC-Ukraina“ teigė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų pajėgų grupės atstovas Sergejus Čerevatis.

Kartu jis pažymėjo, kad Rusijos Federacijos kariuomenės nuostoliai Bachmuto srityje kasdien siekia apie 100 žuvusių užpuolikų.

Po raketų atakos Dnipropetrovsko srityje išaugo sužeistųjų skaičius

11:34 Atnaujinta 12:45

Dnipropetrovsko srityje padaugėjo raketinės atakos aukų. Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Dnipropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Lysakas.

„Jau yra 34 raketinės atakos Pavlohrado srityje aukos. Penki iš jų yra vaikai. Jauniausiai mergaitei – tik 8 metai“, – sakė jis.

Pasak S.Lysako, žmonėms nustatyti sumušimai, lūžiai, pjautinės ir durtinės žaizdos, nubrozdinimai, apsinuodijimai degimo produktais. Dvi moterys, 45 ir 55 metų amžiaus, yra intensyviosios terapijos skyriuje. Likusieji gydomi ambulatoriškai.

Daugiau apie tai skaitykite čia. 

Ekspertas: dar viena masinė Rusijos raketų ataka Ukrainai atskleidė svarbią detalę

11:24 Atnaujinta 11:37

Pirmadienio naktį įvykdyta nauja Rusijos Federacijos raketų ataka prieš Ukrainą patvirtino ne tik okupantų raketų trūkumą, bet ir akivaizdžias jų nešėjų nusidėvėjimo problemas, praneša UNIAN.

„Šiuo atžvilgiu Rusijos okupacinės pajėgos bando eksperimentuoti, kad padidintų smūgių efektyvumą... Okupantai į orą paleidžia maksimumą to, ką gali skraidinti, kad suklaidintų mūsų priešlėktuvinę gynybą dėl galimų raketų skrydžio trajektorijų“, – komentavo karo ir politikos apžvalgininkas Aleksandras Kovalenko.

Ekspertas tikėjosi, kad su tokiu į dangų pakeltų lėktuvų skaičiumi rusai į Ukrainą paleis nuo 34 iki 68 raketų, tačiau jie ir vėl panaudojo ribotą amunicijos kiekį – 18 raketų.

„Raketos buvo paleistos iš 9 lėktuvų Tu-95MS ir, netikėtai, iš dviejų Tu-160. Tai yra, grubiai tariant, iš vieno lėktuvnešio paleisti 1–2 raketas. Tai dar kartą patvirtina, kad vidutinė „Kh-101“ lėktuvnešių apkrova šiuo metu yra 2–4 raketos, taigi apie jokius daugiau nei 100 raketų paleidimus negali būti nė kalbos“, – sakė A.Kovalenko.

Stebėtojas pridūrė, kad rusai turi galimybę sukaupti iki 200 raketų:

„Klausimas dėl riboto amunicijos krovinio lieka neatsakytas. Juk Rusija turi galimybę per dieną papildyti amuniciją 2–5 įvairios nomenklatūros raketomis, po paskutinės masinės raketų atakos prieš Ukrainą kovo 9 d. ji turėjo galimybę sukaupti nuo 80 iki 200 raketų. Galbūt Rusija jas kaupia gegužės 2 ir 9 dienoms?“.

Primename, kad gegužės 1 d. naktį Rusijos kariai į Ukrainą paleido 18 iš oro paleidžiamų sparnuotųjų raketų Kh-101 / Kh-555, 15 iš jų numušė Ukrainos gynėjai, sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnyj.

Rusai atakavo Ukrainą apie 02.30 val. nakties iš Kaspijos jūros ir iš Murmansko srities. Tam jie naudojo lėktuvus Tu-95 ir Tu-160.

Per Rusijos smūgius Ukrainos Chersono mieste žuvo žmogus

10:19

Per Rusijos smūgius Ukrainos Chersono regione žuvo vienas žmogus ir dar trys buvo sužeisti, pirmadienį pranešė regiono pareigūnas.

Anksti pirmadienį Maskva taip pat paleido raketų virtinę per Ukrainą, o Kyjivas pranešė, kad daugumą jų numušė.

„Per praėjusią dieną priešas surengė 39 apšaudymus, iššaudamas 163 sviedinius iš sunkiosios artilerijos, „Grad“, bepiločių orlaivių ir aviacijos. Priešas 8 kartus apšaudė Chersono miestą, – sakė Ukrainos pietuose esančio Chersono karinės administracijos atstovas Oleksandras Prokudinas. – Dėl Rusijos agresijos vienas žmogus žuvo, o dar trys, įskaitant vaiką, buvo sužeisti.“

Rusija tebekontroliuoja dalį Chersono regiono, tačiau praėjusių metų lapkritį pasitraukė iš to paties pavadinimo regiono sostinės.

Penktadienį regiono valdžia pranešė, kad per rusų apšaudymą Bilozerkos kaime žuvo 57 metų moteris ir dar trys žmonės buvo sužeisti.

Neseniai Maskva atnaujino sunkiasvorių raketų atakas prieš Ukrainą – penktadienį Umanės mieste žuvo 23 žmonės.

Pirmadienį apie 2 val. 30 min. vietos ir Lietuvos laiku Rusija paleido dar vieną salvę, pranešė pareigūnai.

„Šiąnakt priešas surengė dar vieną masinę oro ataką prieš Ukrainą“, – platformoje „Telegram“ pranešė sostinės Kyjivo karinė administracija.

Pastaraisiais mėnesiais Ukrainos oro gynybos sistema sustiprėjo, nes buvo pristatyta šalies karo veiksmams itin svarbios Vakarų įrangos.

Balandį Kyjivas gavo vienomis geriausių oro gynybos sistemų pasaulyje laikomų amerikietiškų „Patriot“.

Naujausios Rusijos atakos buvo surengtos tuo metu, kai Kyjivas ruošiasi ilgai lauktam kontrpuolimui, pažadėjęs išstumti Rusijos pajėgas iš teritorijos, kurią jos užėmė rytuose ir pietuose po 2022 metais prasidėjusios invazijos.

Sekmadienį prieš aušrą per Ukrainos smūgį Rusijos pasienio kaime žuvo keturi žmonės ir dar du buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

Mūšiai dėl Bachmuto: Ukrainos ginkluotosios pajėgos atkovojo iš rusų kai kurias pozicijas mieste

09:42

Ukrainos kariai kontratakavo rusus tam tikruose Bachmuto ruožuose Donecko srityje ir privertė juos palikti kai kurias pozicijas, platformoje „Telegram“ pranešė Rytų pajėgų grupės vadas generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis.

„Intensyvios kovos tęsiasi Bachmuto kryptimi. Priešas surengė daugybę atakų, bandydamas pralaužti mūsų pozicijų gynybą keliomis kryptimis. Tačiau tvirtovės dėl gynėjų tvirtybės ir drąsos priešo veiksmai nepavyko“, – sakė jis, balandžio 30 dieną apsilankęs keliose kovos teritorijose.

Anot jo, siekdami judėti į priekį Bachmuto kryptimi, rusai deda maksimalias pastangas ir į nieką neatsižvelgia.

„AP“/„Scanpix“/Sugriautas Bachmutas
„AP“/„Scanpix“/Sugriautas Bachmutas

„Nepaisant didelių nuostolių, į kovą nuolat veržiasi naujos šturmo grupės „Wagner“, kitų privačių bendrovių kovotojai ir desantininkai. Tačiau priešui nepavyksta perimti miesto kontrolės. Padėtis yra pakankamai sudėtinga. Tuo pat metu kai kuriose miesto dalyse priešą kontratakavo mūsų daliniai ir jis paliko kai kurias pozicijas.

Daugiau skaitykite čia.

Rusijos raketos Dnipropetrovsko srityje pataikė į gyvenamus pastatus: nukentėjo 25 žmonės, trys vaikai

09:31

Rusijos raketos per naktinę ataką pataikė į civilinius pastatus Dnipropetrovsko srityje. Dėl smūgio nukentėjo 25 žmonės, tarp jų trys vaikai.

„Priešas atakavo raketomis. 7 iš jų numušė “Vostok„ oro pajėgų vadovybė. Tačiau yra ir pataikymų. Pavlogradsko rajonas gavo. Anksčiau buvo sužeisti 25 žmonės. Trys iš jų – vaikai“, – savo „Telegram“ kanale pranešė Dnipropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Lysakas.

Pasak jo, Pavlohrade nukentėjo pramonės įmonė, dėl to kilo gaisras, kurį gelbėtojai jau likvidavo. Kartu jis pažymėjo, kad gyvenamajame rajone apgadinta 19 daugiaaukščių pastatų, 25 privatūs namai, šešios mokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos, taip pat penkios parduotuvės.

„Rajono bendruomenėse vyksta destrukcija. Verbkovskajoje apgadinta beveik 40 gyvenamųjų namų, Jurjevskajoje – 2. Mežiritskajoje apgadinta mokykla“, – apibendrino pareigūnas.

Rusija į Ukrainą paleido 18 raketų

08:18

Gegužės 1 d. naktį Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgos per masinę raketų ataką sunaikino 15 sparnuotųjų raketų. Iš viso Rusijos užpuolikai į Ukrainos miestus paleido 18 raketų.

„Apie 02.30 val. nakties Rusijos užpuolikai atakavo Ukrainą iš strateginių lėktuvų – devynių Tu-95 iš Olenegorsko regiono (Murmansko sritis) ir dviejų Tu-160 iš Kaspijos jūros regiono“, – pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnyj „Telegram“ .

Jis pažymėjo, kad rusai į Ukrainą paleido 18 iš oro paleidžiamų sparnuotųjų raketų Kh-101 / Kh-555, iš kurių Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino 15.

Antra masinė ataka per tris dienas

08:15

Gegužės 1-osios naktį Rusijos užpuolikai surengė dar vieną masinę oro ataką prieš Ukrainą. Preliminariais duomenimis, Kyjivo oro erdvėje priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino visas Rusijos raketas ir nepilotuojamus orlaivius.

 „Šią naktį priešas surengė dar vieną masinę oro ataką prieš Ukrainą. Antrą iš eilės per pastarąsias 3 dienas. Preliminariais duomenimis, raketos buvo paleistos iš strateginių lėktuvų (Tu95ms tipo). Sostinėje aliarmas truko apie 3 val.

Preliminariais duomenimis, Kyjivo oro erdvėje visas priešo raketas ir nepilotuojamus orlaivius sunaikino mūsų oro gynybos pajėgos! Duomenys tikslinami“, – pranešime sakė Kyjivo miesto karinės administracijos vadovas Sergejus Popko.

Jis pažymėjo, kad informacijos apie aukas ir gyvenamųjų namų ar infrastruktūros objektų sunaikinimą nėra.

„Informacija tikrinama ir papildoma. Ačiū oro gynybos pajėgoms už tarnybą ir Kyjivo apsaugą!“ – nurodyta pranešime.

Pirmadienio naktį Rusija Ukrainą atakavo raketomis

08:10

Naktį į pirmadienį, gegužės 1 d., Ukrainoje buvo paskelbtas didelio masto oro pavojus.

Pavojaus signalas skambėjo Sumų, Poltavos, Charkivo, Dnipropetrovsko, Zaporižios, Donecko, Nikolajevo, Chersono ir Odesos srityse. Luhansko sritis ir laikinai okupuotas Krymas jau seniai žemėlapyje yra „raudoni“, rašo UNIAN.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas paragino ukrainiečius neignoruoti pavojaus perspėjimų. „Pavojaus signalų neignoruoti“, – parašė jis savo „Telegram“ kanale 02.52 val.

4 valandą nakties pranešta, kad pavojaus signalas skamba visoje Ukrainoje.

A.Jermakas paragino ukrainiečius neišduoti priešlėktuvinės gynybos darbų. „Pasirūpinkite savo saugumu, neišduokite priešlėktuvinės gynybos darbų“, – rašė jis.

Kyjivo srities valstybinė administracija įspėjo apie raketų atakos grėsmę.

„Būkite slėptuvėse arba laikykitės taisyklių. Išlaikykite ramybę ir pasirūpinkite savimi bei savo šeima!“ – sakoma pranešime.

Taikiniai yra Dnipropetrovsko, Kirovogrado, Donecko, Kyjivo, Sumų, Poltavos, Zaporižios, Čerkasų sričių kryptimis, pranešė Odesos karinės administracijos atstovas Sergejus Bratčiukas.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas