Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 23 /21:01

JAV: Ukraina susigrąžino pusę Rusijos užgrobtos teritorijos, tačiau kontrpuolimas truks mėnesius

Sekmadienio naktį Rusija smogė Odesai. Per ataką žuvo mažiausiai vienas žmogus ir suniokota, anot Ukrainos, į UNESCO paveldo sąrašą įtraukta katedra. Ataką parlamentarė Kira Rudik pavadino „tikriausiai žiauriausia“ Odesoje nuo karo pradžios.
Ukrainos kariai neseniai išlaisvintoje Novodarivkoje
Ukrainos kariai neseniai išlaisvintoje Novodarivkoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Per Rusijos išpuolį Odesoje, Ukrainos pietiniame uostamiestyje, žuvo mažiausiai vienas žmogus ir keliolika buvo sužeista, anksti sekmadienį pranešė regiono gubernatorius.
  • Minomis ir nedetonavusiais sprogmenimis užteršta Ukrainos teritorija yra tokia didelė, kad, kai kurių ekspertų skaičiavimais, šiuo metu dirbančioms 500 išminavimo komandų prireiktų 757 metų darbui atlikti
  • JAV karinės žvalgybos agentūra „neturi pagrindo abejoti“ Rusijos prezidento Vladimiro Putino teiginiais, kad Rusija į Baltarusiją pervežė pirmąją taktinių branduolinių ginklų partiją
  • Lenkijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį skubiai iškvietė Rusijos ambasadorių, norėdama pareikšti protestą dėl rusų prezidento Vladimiro Putino provokuojamų pareiškimų. V.Putinas penktadienį apkaltino Varšuvą turint teritorinių ambicijų Vakarų Ukrainoje
  • Naujausiais šeštadienio duomenimis, į Baltarusiją jau yra atvykę apie 5 tūkst. privačios rusų karinės grupuotės „Wagner“ samdinių
  • Bulgarija pirmą kartą nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios sutiko perduoti ukrainiečių kariuomenei maždaug 100 šarvuočių, visiškai pakeisdama savo politiką dėl karinės įrangos siuntimo Kyjivui

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Naujausiose nuotraukose – Ukrainos gynėjai Bachmuto srityje

23:16

Praėjusiais metais buvo pavogta dalis Ukrainai skirtų Vakarų šalių ginklų

21:10

Nusikaltėliai, savanoriai kovotojai ir ginklų prekeiviai Ukrainoje pernai pavogė kai kuriuos Ukrainos kariams skirtus Vakarų pateiktus ginklus ir įrangą, kol jie buvo surasti, teigiama JAV gynybos departamento generalinio inspektoriaus ataskaitoje, kurią gavo CNN.

Ukrainos žvalgybos tarnybos sužlugdė sąmokslus pavogti ginkluotę ir įrangą, o daiktai galiausiai buvo surasti, teigiama ataskaitoje, pavadintoje „Gynybos departamento atskaitomybė už Ukrainai suteiktą įrangą“. CNN ataskaitą gavo gavusi Informacijos laisvės akto prašymą. Apie tai pirmasis pranešė portalas military.com.

Tačiau generalinio inspektoriaus ataskaitoje pažymima, kad po Rusijos invazijos į Ukrainą praėjusiais metais Gynybos departamento galimybės sekti ir stebėti visą į Ukrainą tiekiamą JAV įrangą, kaip to reikalauja įstatymas pagal Ginklų eksporto kontrolės įstatymą, susidūrė su „sunkumais“ dėl riboto JAV buvimo šalyje.

Ataskaitoje, kurioje nagrinėjamas 2022 m. vasario-rugsėjo mėn. laikotarpis, teigiama, kad Gynybinio bendradarbiavimo biuras Kyjive „nesugebėjo atlikti reikalaujamos (galutinio naudojimo) karinės įrangos, kurią Jungtinės Valstijos pateikė Ukrainai 2022 finansiniais metais, stebėsenos“.

Ataskaitoje priduriama, kad „Gynybos departamento darbuotojų negalėjimas apsilankyti vietovėse, kuriose Ukrainai suteikta įranga buvo naudojama ar saugoma, labai apsunkino Gynybinio bendradarbiavimo biuro Kyjive gebėjimą vykdyti“ stebėseną.

Ataskaita parengta 2022 m. spalio 6 d. Spalio pabaigoje JAV atnaujino Ukrainos ginklų sandėlių patikrinimus vietoje, kad būtų galima geriau stebėti, kur keliauja įranga. Departamentas taip pat aprūpino Ukrainą sekimo sistemomis, įskaitant skenerius ir programinę įrangą, vasario mėn. įstatymų leidėjams sakė buvęs Pentagono gynybos sekretoriaus pavaduotojas politikai Colinas Kahlas.

Tačiau ataskaitoje pabrėžiama, kaip sunku buvo pirmosiomis karo dienomis JAV sekti milijardus dolerių kainuojančius ginklus ir įrangą, kuriuos jos siuntė Ukrainai.

D.Kuleba: Kyjivas ir Varšuva visada bus vieningi

21:01

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sekmadienį pareiškė, kad Kyjivas ir Varšuva „visada bus vieningi“ po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir autoritarinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka apkaltino Lenkiją turint teritorinių ambicijų.

„Putino bandymai sukurti atotrūkį tarp Kyjivo ir Varšuvos yra tokie pat bevaisiai, kaip ir nepavykusi jo invazija į Ukrainą“, – sakė D.Kuleba po to, kai V.Putinas ir A.Lukašenka užsiminė, kad Lenkija turi ambicijų užimti dalį Vakarų Ukrainos.

„Priešingai nei Rusija, Lenkija ir Ukraina pasimokė iš istorijos ir visada vieningai pasipriešins Rusijos imperializmui ir nepagarbai tarptautinei teisei“, – pridūrė jis.

Anksčiau sekmadienį V.Putinas ir A.Lukašenka apkaltino Varšuvą turint teritorinių ambicijų Vakarų Ukrainoje. 

Dėl Baltarusijoje esančių Rusijos sukarintos grupuotės „Wagner“ samdinių Lenkija sustiprino savo sienos apsaugą.

Tarpininkaujant Minskui buvo sudarytas susitarimas nutraukti dramatišką Rusijos privačios karinės samdinių bendrovės „Wagner“ maištą prieš šalies karinę vadovybę.

UNESCO smerkia Rusijos raketų smūgį Odesoje

20:21

UNESCO sekmadienį pasmerkė įžūlų Rusijos išpuolį prieš Odesą, per kurį nukentėjo keli Ukrainos uostamiesčio pasaulio paveldo objektai.

„UNESCO labai sunerimusi ir griežtai smerkia įžūlų Rusijos pajėgų išpuolį, per kurį nukentėjo keli kultūros objektai Odesos istoriniame centre, laikomame pasaulio paveldo vertybe“, – sakoma Paryžiuje įsikūrusios organizacijos pareiškime.

Naujausias Rusijos išpuolis prieš Juodosios jūros miestą ir vieną svarbiausių Ukrainos uostų surengtas po to, kai Maskva nutraukė susitarimą dėl grūdų, pagal kurį Kyjivas galėjo eksportuoti savo grūdus.

Per šią rusų ataką žuvo mažiausiai du žmonės.

UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay teigė, kad tai reiškia „smurto prieš Ukrainos kultūros paveldą eskalavimą“.

Per smūgį ypač nukentėjo Atsimainymo katedra.

Katedra pastatyta 1794 metais carinės Rusijos laikais, 1936 metais, atėjus į valdžią J.Stalinui, nugriauta, o XX amžiaus 9-e dešimtmetyje, žlugus Sovietų Sąjungai, atstatyta.

Generalinis štabas: priešas sutelkia pastangas 5 sektoriuose

19:40

Kupjansko, Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos sektoriuose per pastarąją parą įvyko 27 koviniai susirėmimai, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas apie pranešė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Priešas ir toliau pagrindines pastangas telkia Kupjansko, Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos kryptimis, tęsiasi sunkios kovos. Per pastarąją parą įvyko 27 koviniai susirėmimai“, – sakoma pranešime.

V.Zelenskis: kad atremtume atakas, panašias į Odesos, Ukrainai reikia „visaverčio dangaus skydo“

17:41

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis po dar vienos Rusijos atakos prieš Odesos uostamiestį pakartojo raginimą suteikti daugiau oro gynybos sistemų ir sekmadienį pareiškė, kad „visavertis dangaus skydas“ yra „vienintelis būdas įveikti Rusijos raketinį terorą“.

„Mes jau įrodėme, kad galime numušti net tas rusiškas raketas, kuriomis gyrėsi teroristai. Dėl mūsų partnerių pagalbos ir Ukrainai suteiktų oro gynybos sistemų mūsų dangaus gynėjai išgelbėjo tūkstančius gyvybių“, – sakė jis pranešime „Telegram“.

„Tačiau mums reikia daugiau oro gynybos sistemų visai mūsų teritorijai, visiems mūsų miestams ir bendruomenėms.“

Ukrainos priešlėktuvinė gynyba per naktį perėmė 9 iš 19 įvairaus tipo raketų, kurias Rusija paleido į Odesą, sekmadienį pranešė Ukrainos gynybos ministerija. Tačiau tam tikrus ginklus, įskaitant Maskvos sparnuotąsias raketas „Oniks“ ir X-22 prieštankines raketas, Ukrainos priešlėktuvinei gynybai beveik neįmanoma numušti.

Pasak Ukrainos pareigūnų, per naujausius smūgius pietiniam uostamiesčiui žuvo mažiausiai vienas žmogus ir dar mažiausiai 19 buvo sužeisti.

JAV: Ukraina susigrąžino pusę Rusijos užgrobtos teritorijos, tačiau kontrpuolimas truks mėnesius

17:18

Ukraina susigrąžino apie 50 proc. Rusijos užgrobtos teritorijos, nors Kyjivo kontrpuolimas tęsis kelis mėnesius, teigia JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

„Tai dar palyginti ankstyvos kontrpuolimo dienos. Jis yra sunkus... jis nesibaigs per ateinančią savaitę ar dvi. Mes vis dar žvelgiame, manau, į kelis mėnesius“, - sakė jis CNN.

Praėjus kelioms valandoms po išpuolio prieš Ukrainos katedrą, V.Putinas ir A.Lukašenka apsilankė Rusijos katedroje

16:34

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka sekmadienį apsilankė Kronštate, netoli Sankt Peterburgo, esančioje Navalio Švento Nikolajaus katedroje.

Vizitas įvyko praėjus kelioms valandoms po oro atakos prieš katedrą Ukrainos Odesos mieste.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka apsilankė Rusijos katedroje
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka apsilankė Rusijos katedroje

 

M.Podoliakas įvardijo penkias priežastis, kodėl rusai žiauriai atakavo Odesą

15:39

Brutaliai apšaudydamos pietų Ukrainą ir ypač Odesą, Rusijos pajėgos bando pasiekti kelis tikslus iš karto. Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychaila Podoliakas tviteryje paaiškino, kokių.

Jis pažymėjo, kad Rusija perėjo prie „atnaujintos terorizmo taktikos“: sąmoningų smūgių pietinių miestų istoriniams centrams, demonstratyvaus Odesos naikinimo, uosto infrastruktūros naikinimo, plataus masto bandymų žudyti civilius gyventojus.

M.Podoliako nuomone, tokiais veiksmais Rusija siekia:

  • Galutinai „nužudyti“ susitarimą dėl grūdų.
  • Uždaryti Ukrainai bet kokius išėjimus į Juodąją jūrą (ypač baiminantis dėl savo laivyno).
  • Užgrobti pasaulinę informacinę darbotvarkę, kad mažiau būtų kalbama apie Rusijos vidaus problemas ir daugiau apie galimą karo eskalavimą.
  • Vėl gąsdinti atviru terorizmu ir taip priversti diskutuoti apie „galimas nuolaidas Rusijai“.
  • Įgyvendinti savo neapykantą Ukrainai, ypač Odesai, tiesiog naikinant atmintį ir istoriją.

M.Podoliakas dar kartą pabrėžė, kad šis karas gali baigtis tik Rusijos pralaimėjimu, ir paragino šalis partneres suteikti Ukrainai tinkamą gynybinę paramą.  

„Ką daryti? Išsivaduoti iš politinės prostitucijos, paspartinti priešraketinės gynybos įrangos tiekimą, apsaugoti grūdų koridorius ir uostų infrastruktūrą, nustoti galvoti, kad yra kokia nors kita išeitis nei besąlygiškas Rusijos Federacijos pralaimėjimas“, – sakė M.Podoliakas.

Karininkas: Ukrainos gynėjai įžengė į vieną miestelį Bachmuto kryptimi

15:35

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karininkas Jevgenijus Jevlevas sako, kad daugumoje fronto krypčių Ukrainos gynėjai stengiasi sulaikyti Rusijos okupantus.

„Mūsų fronto ruože ypatingų pokyčių nėra. Tiek mes, tiek okupantai dirba siekdami sulaikyti priešą. Tai yra mūsų taktikos dalis. Juk jei paimtume visą fronto liniją, 30–35 proc. krypčių vyksta tiesioginiai susišaudymai. Likusi dalis yra atgrasymo taktika. Dažnai atstumas tarp mūsų ir priešo yra nuo 850 iki 1200 metrų. Laukiame įsakymo įsakyti puolimą“, – televizijos kanalo „Espresso“ eteryje sakė J.Jevlevas.

Pasak kariškio, gynybos pajėgos sėkmingai veikia Bachmuto kryptimi.

„Noriu pasidalyti su jumis geromis naujienomis, tačiau be vietovės pavadinimo. Praėjusią naktį bendravome su kolegomis kariais Bachmuto kryptimi. Turima informacijos, kad mūsų vaikinai įžengė į vieną netoli mūsų esantį miestelį. Tai labai garsus miestelis. Oficialios informacijos apie jį kol kas nėra. Bet manau, kad netrukus mūsų karinė vadovybė apie tai informuos“, – sakė J.Jevlevas.

Į Baltarusiją atvyko dešimtasis „Wagner“ konvojus

15:33

Sekmadienio rytą, liepos 23 d., į Baltarusijos teritoriją atvyko dešimtasis konvojus su Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ nariais, praneša monitoringo projektas „Belaruski Hajun“.

Pažymėtina, kad naujoji samdinių kolona pakeitė maršrutą – skirtingai nei ankstesnės, samdiniai visiškai nesekė R43 ir toliau M5, o ties Čerikovu pasuko į R122 Mahiliovo kryptimi ir toliau pradėjo važiuoti M8, R93 kryptimi į Bobruiską.

„Kolonoje yra mažiausiai 10 transporto priemonių: „KamAZ“ sunkvežimis, keli „buhanoksai“ (taip populiariai vadinami UAZ-452 – „Unian“), mikroautobusas „Volkswagen Transporter“ ir mažiausiai šeši mikroautobusai. Dauguma transporto priemonių turi arba užklijuotus numerius, arba Rusijos Federacijos ir vadinamosios LDNR valstybinius numerius“, – teigė kanalas.

Rusai sugriovė kultūros rūmus Časiv Jare

15:31

Rusų okupantai sunaikino kultūros rūmus Časiv Jare, Donecko srityje, kurie buvo naudojami kaip miesto humanitarinė būstinė. Apie tai pranešė Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka.

„Rašistai sunaikino kultūros rūmus <...>, kurie buvo naudojami kaip miesto humanitarinis štabas ir medicininės pagalbos teikimo vieta. Okupantai miestą apšaudė auštant – iš kasetinių šaudmenų. Kilo gaisras“, – teigė jis.

Pasak P.Kyrylenkos, Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos gelbėtojai nuvyko į įvykio vietą, bet turėjo nutraukti darbą, nes rusai nenutraukė šaudymo.

P.Kyrylenka informavo, kad sudegė Kultūros rūmų pastatas, jame buvo sunaikintos nedidelės humanitarinės pagalbos atsargos (maisto rinkiniai, buitinė chemija) ir medicinos įranga. Jis taip pat sakė, kad, laimei, aukų nebuvo.

 

„Wall Street Journal“: Vakarai žinojo, kad Ukraina greičiausiai nesugebės išstumti Rusijos pajėgų per kontrpuolimą

14:48

Vakarų šalių vadovai žinojo, kad Ukrainos pajėgos greičiausiai nesugebės išstumti Rusijos pajėgų iš įtvirtintų pozicijų per pavasarį prasidėjusį kontrpuolimą, rašo „Wall Street Journal“.

„Gilūs ir mirtini minų laukai, platūs įtvirtinimai ir Rusijos oro pajėgos kartu iš esmės užkirto kelią dideliam Ukrainos karių žygiui į priekį. Vietoj to kyla pavojus, kad kampanija gali pakrypti į aklavietę, kurioje gali žūti daug žmonių ir įrangos, jei nebus didesnių pokyčių, rašo leidinys“, – rašoma leidinyje.

Vakarų karinėje doktrinoje teigiama, kad norėdamos pulti įsitvirtinusį priešininką, puolamosios pajėgos turėtų būti bent tris kartus didesnės už priešininką ir naudoti gerai suderintą oro ir sausumos pajėgų derinį. Kyjivo kariams trūksta masės, apmokymų ir išteklių, kad galėtų laikytis šių nurodymų, rašo „Wall Street Journal“.

„Jokia Vakarų kariuomenė taip nebandytų pralaužti nustatytos gynybos, nekontroliuodama dangaus“, – rašoma straipsnyje.

Gegužę interviu laikraščiui „The Wall Street Journal“ Volodymyras Zelenskis pripažino, kad Rusija fronte turi pranašumą ore ir kad nepakankama Ukrainos karių apsauga reiškia, jog kovoje „žus daug karių“.

„Ukraina tikėjosi rasti spragų Rusijos įtvirtinimuose, per jas praplūsti karius ir sukelti tokį chaosą, kokį jos pajėgos pernai pasiekė priešo gretose. Vietoj to netikėtai tankūs minų laukai sulėtino pradines Kyjivo puolamąsias pajėgas, palikdami jas atviras Rusijos lėktuvų ir raketų smūgiams“, – rašo „Wall Street Journal“.

A.Lukašenka teigia laikantis „Wagner“ pajėgas Baltarusijos centrinėje dalyje

13:52

Baltarusijos autokratinis lyderis Aliaksandras Lukašenka sekmadienį pareiškė, kad laiko Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdinius šalies centrinėje dalyje ir kad Minskas kontroliuoja situaciją.

„Jie prašo vykti į Vakarus, prašo manęs leidimo... vykti į Varšuvą, į Žešuvą, – pasakė A.Lukašenka Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris nusišypsojo. – Bet, žinoma, aš juos laikau centrinėje Baltarusijoje, kaip ir susitarėme.“

„Mes kontroliuojame tai, kas vyksta (su „Wagner“), – sakė jis ir pridūrė: „Jie yra prastos nuotaikos.“

Du žmonės žuvo per Rusijos vykdomą Charkivo apšaudymą, Zaporižioje apšaudyti namai

13:06

Sekmadienio naktį tęsėsi mirtinas Rusijos apšaudymas, kurio metu buvo apšaudomi taikiniai Ukrainos Charkivo ir Zaporižios regionuose.

Vietos kariuomenės vadų teigimu, šiaurės rytinėje Charkivo dalyje žuvo mažiausiai 2 žmonės. Dar du buvo sužeisti, tarp jų 60 metų vyras ir 72 metų moteris.

„Pastarąją parą priešas iš artilerijos, minosvaidžių ir lėktuvų masiškai apšaudė gyvenvietes Charkivo, Čuhujivo, Kupjansko ir Iziumo rajonuose“, – „Telegram“ pranešė Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synjehubovas.

„Mūsų gynėjai laiko savo pozicijas Kupjansko sektoriuje. Priešas nepadarė jokios pažangos“, – pridūrė O.Synjehubovas. 

Kitur Rusijos pajėgos per naktį į sekmadienį 69 kartus smogė 20 civilių gyvenviečių Ukrainos pietinėje Zaporižios srityje, sekmadienį pareiškė Zaporižios srities karinės admistracijos vadovas Jurijus Malaško.

Pasak J.Malaško, Rusijos kariai taip pat per naktį keturiomis raketomis atakavo Zaporižios miesto ir rajono pakraščius, tačiau aukų nepatyrė.

Zaporižia yra pagrindinis Ukrainos kontrpuolimo frontas.

Rusija neigia, kad smūgių Odesoje taikinys buvo stačiatikių katedra

12:52

Rusijos gynybos ministerija paneigė, kad smūgių Odesoje taikinys buvo stačiatikių katedra.

„Kyjivo režimo paskleista informacija apie tai, kad dėl didelio tikslumo ginklų panaudojimo Odesos miesto Atsimainymo katedrai buvo padarytas pralaimėjimas, neatitinka tikrovės“, – „Interfax“ cituoja ministerijos pareiškimą.

Jame teigiama, kad smūgiai buvo planuojami „remiantis kruopščiai patikrinta ir keliais kanalais patvirtinta informacija, sąmoningai neįtraukiant civilinių objektų, kuriuose yra civilių gyventojų, taip pat kultūros ir istorinio paveldo objektų, sužalojimo“.

Per ataką žuvo mažiausiai vienas žmogus, o 22 civiliai gyventojai, įskaitant tris vaikus, buvo sužeisti. Pranešama, kad vienas 17-metis šiuo metu taip pat yra sunkios būklės ir gydomas reanimacijoje.

 

V.Putinas teigia, kad Ukrainos kontrpuolimas nepavyko

12:45

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo kolegai Baltarusijoje Aliaksandrui Lukašenkai sekmadienį pareiškė, kad šiuo metu vykstantis Ukrainos kontrpuolimas, kuriuo siekiama išstumti Rusijos pajėgas iš okupuotų ukrainiečių žemių, žlugo, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Pasak naujienų agentūros TASS, A.Lukašenka pareiškė, kad jokio kontrpuolimo nėra, o V.Putinas jį pertraukė, teigdamas, kad kontrpuolimas yra, bet jis nepavyko.

Sankt Peterburge vyksta V.Putino ir A.Lukašenkos susitikimas, pirmasis po „Wagner“ maišto

12:32 Atnaujinta 12:45

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiko su savo artimiausiu sąjungininku, Baltarusijos autokratiniu vadovu Aliaksandru Lukašenka.

Tai pirmas jų susitikimas po to, kai pastarasis padėjo tarpininkauti sudarant susitarimą, kuriuo praėjusį mėnesį buvo nutrauktas privačios karinės bendrovės „Wagner“ kovotojų maištas Rusijoje.

A.Lukašenkos spaudos tarnybos sekmadienį paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip abu ilgamečiai savo šalių lyderiai prieš numatytas derybas kartu atvyksta į Sankt Peterburgo Konstantinovskio rūmus.

Imago / Scanpix nuotr./Aliaksandras Lukšenka, Vladimiras Putinas
Imago / Scanpix nuotr./Aliaksandras Lukšenka, Vladimiras Putinas

Plačiau skaitykite čia.

Rusija apšaudė gyvenamuosius rajonus Donecko srities šiaurėje: keturi žuvusieji ir devyni sužeistieji

12:31

Rusijos kariuomenė masiškai apšaudė gyvenamuosius rajonus keliose gyvenvietėse Donecko srities šiaurėje, dėl to žuvo keturi civiliai gyventojai ir devyni buvo sužeisti.

Apie tai informavo Ukrainos generalinė prokuratūra. Kaip pažymima, dėl to žuvo 51 metų Avdijivkos gyventojas ir trys moterys iš mažesnių gyvenviečių.

Devyni civiliai gyventojai, tarp jų keturi gyvenantys Sofijevkos kaime, po Rusijos atakų buvo nugabenti į gydymo įstaigas. Jiems buvo diagnozuoti minosvaidžio sprogimo sužeidimai, šautinės žaizdos ir kiti kūno sužalojimai. 

„Kadangi okupantai sąmoningai smogė būtent į gyvenamuosius pastatus, daug gyvenamųjų namų ir ūkinių pastatų buvo sugriauta ir sužalota“, – praneša prokuratūra.

Pagal Donecko srities prokuratūros procesinius nurodymus pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Maskva: smūgių Odesoje taikiniuose buvo rengiami teroro aktai prieš Rusiją

12:25

Maskva sekmadienį pareiškė sunaikinusi visus numatytus taikinius Ukrainos uostamiestyje Odesoje, tvirtindama, kad šie objektai buvo naudojami teroristiniams aktams prieš Rusiją rengti.

„Naktį Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos sudavė smūgį... objektams, kuriuose buvo rengiami teroro aktai prieš Rusijos Federaciją, panaudojant nepilotuojamas jūrų transporto priemones“, – pranešė Rusijos kariuomenė.

„Visi suplanuoti smūgių taikiniai buvo sunaikinti“, – pridūrė ji.

Ukrainos parlamentarė: tai žiauriausias išpuolis Odesoje nuo karo pradžios

12:24

Ukrainos parlamento narė Kira Rudik „Sky News“ sakė, kad naktį įvykdytas išpuolis Odesoje buvo „tikriausiai pats žiauriausias“ nuo Rusijos invazijos pradžios.

Ji taip pat tviteryje paskelbė mieste padarytų sugriovimų nuotraukas, sakydama, kad tai buvo „pragaro naktis“ ir „pasiekėme aukščiausią skausmo skalės lygį“.

 

Kodėl Rusija taikosi į Odesą?

12:24

Rusija nuolat atakuoja Odesą nuo tada, kai Maskva pirmadienį atšaukė svarbų susitarimą dėl grūdų, Kyjivui stengiantis susigrąžinti okupuotas teritorijas. 

Šis miestas yra pagrindinis grūdų eksporto centras, o jo istorinį centrą Jungtinių Tautų kultūros agentūra UNESCO, nepaisydama Rusijos pasipriešinimo, šių metų pradžioje įtraukė į Pasaulio paveldo sąrašą, rašo „Sky News“.

 Pasak Ukrainos žemės ūkio ministerijos, ankstesni Rusijos išpuoliai šią savaitę paralyžiavo dideles Odesos ir netoliese esančio Čornomorsko eksporto įrenginių dalis ir sunaikino 60 000 tonų grūdų.

Išpuoliai įvykdyti praėjus kelioms dienoms po to, kai Vladimiras Putinas pašalino Rusiją iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos – susitarimo, pagal kurį Ukrainos eksportas galėjo pasiekti daugelį šalių, susiduriančių su bado grėsme.

V.Putinas pažadėjo atkeršyti Kyjivui už išpuolį prieš itin svarbų Kerčės tiltą, jungiantį Rusiją su Krymo pusiasaliu, kurį Kremlius neteisėtai aneksavo 2014 m.

„Wagner“ samdinys papasakojo, kaip vyko žygis link Maskvos: kovotojai nė nenutuokė, kas dedasi

12:10

Bandyme sukilti prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dalyvavęs „Wagner“ samdinys sako, kad jis ir jo bendražygiai „neturėjo supratimo“, kas vyksta, skelbia BBC.

Vos per 24 valandas „Wagner grupės“ lyderis Jevgenijus Prigožinas surengė sukilimą ir pasiuntė karius į pietinį Rostovo miestą, o paskui toliau – į Maskvą.

„Wagner“ kovotojai retai bendrauja su žiniasklaida, tačiau BBC Rusijos tarnyba kalbėjosi su jaunesniuoju vadu, atsidūrusiu pačiame veiksmo centre.

Plačiau skaitykite čia.

 

Nuotraukose – vaizdai iš apgriautos Odesos katedros

11:17

Rusija naktį smūgiavo Odesos katedrai. Per ataką vienas žmogus žuvo ir 19 buvo sužeista. 

Katedra priklauso Ukrainos stačiatikių bažnyčiai. Įkurta XVIII a., ji buvo sugriauta sovietų valdžios metais, bet po SSRS žlugimo atstatyta. Jį asmeniškai pašventino Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas.

 

V.Zelenskis pažadėjo atkeršyti Rusijai už smūgį Odesos katedrai

10:00

Volodymyras Zelenskis pažadėjo atkeršyti Rusijai už smūgį Odesos katedrai, per kurį vienas žmogus žuvo ir 19 buvo sužeista.

„Visiems nukentėjusiems nuo šio naujausio teroristinio išpuolio teikiama pagalba“, – pareiškė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Esu dėkingas visiems, kurie padeda žmonėms, ir visiems, kurie mintimis ir emocijomis yra su Odesa. 

Mes tai įveiksime. Atkursime taiką. O tam turime nugalėti Rusijos blogį“.

 

Ukrainos pajėgos nukovė dar 630 rusų karių

09:50

Ukrainos kariai per pastarąją parą nukovė dar 630 rusų karių. Iš viso nuo karo pradžios Rusijos armija Ukrainoje jau neteko apie 241 960 kareivių, skaičiuoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas.

Taip pat skelbiama, kad per šį laikotarpį okupantai rusai neteko 4 151 tanko, 8 105 šarvuotųjų kovos mašinų, 4 658 artilerijos sistemų, 697 reaktyvinių salvinės ugnies sistemų, 451 oro gynybos priemonės, 315 lėktuvų, 310 sraigtasparnių, 3 958 dronų, 1 298 sparnuotųjų raketų, 18 laivų, 7 172 automobilių, 696 specialiosios technikos vienetų.

 

Analitikai: reakcija į I.Girkino suėmimą rodo, kad rusų informacinė erdvė tampa vis labiau susiskaldžiusi

08:44

Naujausios detalės apie buvusio Rusijos karininko ir aistringo nacionalisto Igorio Girkino suėmimą už ekstremizmą rodo, kad Kremliaus grupuočių jėgų pusiausvyra keičiasi, o Rusijos federalinėje saugumo tarnyboje (FSB), kurioje tarnavo I.Girkinas, pastebimas susiskaldymas, rašoma JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analizėje.

Su I.Girkinu susiję asmenys ėmėsi viešų pastangų, kad I.Girkinas būtų įvardytas kaip opozicijoje Rusijos vadovybei atsidūręs veikėjas.

„I.Girkino suėmimas nesukėlė didelio Rusijos ultranacionalistų bendruomenės pasipiktinimo, kaip kai kurie ankstesni atvejai, o tai rodo, kad informacinė erdvė tampa vis labiau susiskaldžiusi.

Tikėtina, kad I.Girkino suėmimas rodo ne platesnes pastangas cenzūruoti Rusijos ultranacionalistų bendruomenę, o veikiau bandymą pašalinti tam tikrą Kremliui priešiškai nusiteikusią bendruomenės dalį“, – rašo ISW ekspertai.

„Reuters“/„Scanpix“/Igoris Girkinas
„Reuters“/„Scanpix“/Igoris Girkinas

 

Analitikai: rusų smūgiai prieš infrastruktūrą Pietų Ukrainoje gali sumažėti arba laikinai nurimti

08:42 Atnaujinta 08:47

Kaip analizėje rašo JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai, šeštadienį, liepos 22 d. Ukrainos pajėgos tęsė kontrpuolimo operacijas mažiausiai trijuose fronto sektoriuose.

Analitikai atkreipia dėmesį, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, jog Ukrainos kontrpuolimo operacijų tempas netrukus gali padidėti ir kad kontrpuolimo operacijos iš dalies vėlavo dėl ribotų materialinių išteklių.

„2023 m. sausį ISW įvertino, kad Vakarų ginkluotės ir medžiagų tiekimas Ukrainai buvo labai svarbus ankstesniam Ukrainos gebėjimui sėkmingai vykdyti kontrpuolimo operacijas ir kad vėlavimas tarp Vakarų pažadų siųsti Ukrainai aukštesnės klasės vakarietiškas sistemas ir šių sistemų pristatymo greičiausiai trukdo Ukrainai pradėti ir palaikyti plataus masto kontrpuolimo operacijas“, - rašoma analizėje.

Analitikai taip pat atkreipia dėmesį, kad liepos 22 d. Ukrainos pareigūnai pareiškė, kad Ukrainos užkardymo kampanija prieš Rusijos karinius objektus užnugario zonose sėkmingai mažina Rusijos logistikos ir kontrpuolimo pajėgumus, o tai tikriausiai prisideda prie asimetrinio nykimo gradiento Ukrainos naudai.

„Ši kampanija yra pagrindinis Ukrainos plano aspektas, kuriuo siekiama sukurti asimetrinį nusilpimo gradientą, leidžiantį taupyti Ukrainos karines pajėgas lėtesnio teritorinio prieaugio sąskaita ir palaipsniui mažinti Rusijos karines pajėgas ir įrangą“, - rašo analitikai.

ISW ekspertai taip pat teigia, kad Rusijos smūgiai prieš Ukrainos laivybos ir žemės ūkio infrastruktūrą Pietų Ukrainoje gali sumažėti arba laikinai nurimti. Nuo liepos 19 d. Rusijos dronų ir raketų smūgių intensyvumas prieš Ukrainos laivybą ir žemės ūkio infrastruktūrą pietų Ukrainoje nuolat mažėja.

Kiti analitikų pastebėjimai:

  • Ukrainos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas palei liniją Kupjanskas-Svatovė-Kremina ir Bachmuto rajone, tačiau laimėjimų nepasiekė.
  • Rusijos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas Kupjansko ir Bachmuto rajonuose bei palei Avdijivkos-Donecko miesto liniją ir teigė, kad Kupjansko rajone pasiekė laimėjimų.
  • Ukrainos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas vakarinėje Donecko ir rytinėje Zaporižios srities pasienio zonoje ir vakarinėje Zaporižios srityje, tačiau pažangos nepadarė.
  • Rusijos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas palei vakarinę Donecko ir rytinę Zaporižios srities pasienio zoną, tačiau jokių patvirtintų ar deklaruotų pasistūmėjimų nepadarė.
  • Žymūs Rusijos Federacijos Tarybos nariai nepritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama padidinti viršutinę šaukimo į kariuomenę amžiaus ribą, paliekant apatinę 18 metų ribą.
  • Rusijos okupacinė valdžia toliau perkelia ukrainiečių vaikus iš okupuotos Ukrainos į Rusiją.
  • Tikėtina, kad „The Wagner Group“ pėdsakas Baltarusijoje plečiasi.

Naktį atakuota Odesa: rusai panaudojo mažiausiai penkių tipų raketas

08:24

Naktinio raketinio puolimo metu priešas į Odesos sritį smogė mažiausiai penkių tipų visų bazių raketomis.

Kaip pranešė operatyvinė grupė „Pietūs“, rusų pajėgos naudojo „Kalibr“, „Onyx“, X-22 ir „Iskander-K“, taip pat balistines „Iskander-M“, skelbia „Unian“.

Priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino didelę dalį raketų. Tuo pat metu likusios padarė žalos uosto infrastruktūrai ir mažiausiai šešiems gyvenamiesiems, įskaitant daugiabučius, pastatams.

„Buvo apgadinta dešimtys automobilių, daugelio miesto pastatų fasadai ir stogai apgadinti, langai išdaužyti. Vienoje iš centrinių Odesos aikščių nuo Rusijos raketos smūgio nukentėjo Ukrainos stačiatikių bažnyčios (Maskvos patriarchato) katedra. Buvo apgadinti du architektūros paminklai“, – pažymima operatyvinė grupė „Pietūs“.

Be to, mieste susidarė kelios įgriuvos, nutrūko elektros tinklai, dėl to gali būti apsunkintas eismas, tikriausiai bus pakeistas miesto transporto maršrutas.

5 val. žiniomis, pranešta apie vieną žuvusįjį. Vieną žmogų gelbėtojai sėkmingai išlaisvino. Dar 19 žmonių sužeista, tarp jų 4 vaikai. 11 suaugusiųjų ir 3 vaikai hospitalizuoti, likusieji gydomi ambulatoriškai.

Be to, pasak grupės „Pietūs“ atstovo Serhijaus Bratčiuko, dėl rusų naktinio išpuolio gerokai apgadintas Žvaneckio bulvaras. Be to, jis įspėjo, kad Primorskaja gatvė uždaryta visų rūšių transportui važiuoti.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas