Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 19 /2023 08 20

O.Reznikovas apie F-16 Ukrainai: pilotų mokymas jau prasidėjo

Per Rusijos raketos smūgį šiaurės Ukrainos Černihivo centrinėje aikštėje šeštadienį žuvo septyni žmonės, o 110 buvo sužeista
F-16 naikintuvas
F-16 naikintuvas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„The Telegraph“: Kinija padeda Rusijai apsirūpinti sraigtasparniais, dronais ir karine įranga

00:08

Kinija padeda Rusijai apsirūpinti sraigtasparniais, bepiločiais orlaiviais, optiniais taikikliais ir svarbiausiais gynybos pramonėje naudojamais metalais.

Rusijos įmonės, įskaitant sankcijų paveiktas bendroves, gaminančias raketų paleidimo įrenginius, šarvuočius ir strateginius bombonešius, pirmąjį šių metų ketvirtį gavo dešimtis tūkstančių siuntų iš Kinijos, rodo „The Telegraph“ atliktas tyrimas.

Šiemet prekybos tarp abiejų šalių apyvarta viršys 200 mlrd. dolerių – tai naujas rekordas. Iš dalies tai pavyko pasiekti dėl prekių, galinčių būti panaudotų kariniams tikslams, eksporto, kuris per metus išaugo daugiau nei tris kartus.

Viena įmonė, save vadinanti didmenine vaikų žaislų pardavėja, „Shantou Honghu Plastics“, į Rusiją išsiuntė 1000 dronų. Kita įmonė, „Hems999“, pristatė du sraigtasparnius, o „Tianjin Huarong Aviation“ nuo karo pradžios Rusijai perdavė keturis „Airbus“ sraigtasparnius.

Kinijos įmonės nuo 2022 m. pradžios iki šių metų pirmojo ketvirčio taip pat pristatė optinių taikiklių daugiau kaip 50 Rusijos įmonių. Šių gaminių importas pernai, palyginti su ankstesniais metais, išaugo beveik dvigubai – iki 2,5 mln. dolerių. Daugybė Rusijos gamyklų gavo titano plokščių ir strypų, naudojamų lėktuvų ir raketų gamyboje.

Kai kurios Kinijos įmonės netgi turi biurus Maskvoje arba įmonių interneto svetaines rusų kalba ir nesistengia slėpti savo ryšių su kariškiais, skelbdamos naikintuvų ir karo laivų nuotraukas savo puslapiuose, teigiama leidinyje.

Kartu pažymima, kad Kinija gali tiekti produktus Rusijai „aplinkiniais keliais“.

„Pranešama, kad Pekinas ir Maskva vedė slaptas derybas su Iranu dėl amonio perchlorato – cheminio junginio, naudojamo balistinėms raketoms paleisti – tiekimo. Jei būtų susitarta, sandoris greičiausiai būtų nuslėptas nuo oficialių prekybos registrų. Nuo invazijos pradžios Rusija neskelbia prekybos duomenų, nors Kinijos, pagrindinės jos prekybos partnerės, duomenys rodo, kad Pekinas tapo svarbiausiu Rusijos gelbėjimosi ratu, net ir tada, kai V.Putinas buvo atstumtas pasaulinėje arenoje, o Vakarų bendrovės ir šalys nutraukė ryšius su Maskva“, – teigiama straipsnyje.

Kinija oficialiai laikosi „neutralumo“ pozicijos dėl Rusijos Federacijos karo prieš Ukrainą. Tuo pat metu Pekino ir Maskvos bendradarbiavimas per pastaruosius pusantrų metų gerokai sustiprėjo. 

Liepos pabaigoje JAV žvalgyba pranešė, kad Kinija tiekia Rusijai technologijas ir komponentus, kurie atlieka vis svarbesnį vaidmenį kare prieš Ukrainą. Pranešama, kad nuo 2023 m. kovo Pekinas Maskvai patiekė dronų ir jų dalių už daugiau kaip 12 mln. dolerių.

O.Reznikovas apie F-16 Ukrainai: pilotų mokymas jau prasidėjo

22:13

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pareiškė, kad ukrainiečių pilotų mokymas dirbti su naikintuvais F-16 „jau prasidėjo“, tačiau naikintuvų tiekimas prasidės po visapusiško pilotų ir techninio personalo apmokymo.

Interviu „24 kanalui“ ministras sakė, kad Ukrainos pilotai, inžinieriai ir technikai jau pradėjo mokymus, kaip įvaldyti lėktuvus, taip pat tobulina anglų kalbos įgūdžius. Tačiau daugiau detalių jis neatskleidė, pridūręs, kad darbas vyksta su Nyderlandais ir Danija.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas

Apie naikintuvų perdavimą bus galima kalbėti tik tada, kai instruktoriai patvirtins Ukrainos pilotų ir techninės priežiūros personalo gautus įgūdžius. Būtent nuo apmokyto personalo skaičiaus priklausys, kiek orlaivių bus perduota Ukrainai.

Kaip pažymėjo O.Reznikovas, minimalus pilotų mokymo laikotarpis yra šeši mėnesiai. Visapusiškas mokymas reikalingas visiems – nuo pilotų iki techninės priežiūros personalo, nes orlaivis negalės vykdyti kovinių užduočių „be jam priskirtos komandos“. Tačiau tiksliai neaišku, kiek laiko užtruks apmokyti inžinierius ir technikus.

„Norint sukurti pagrįstus lūkesčius – mažiausiai šeši mėnesiai. Bet nenusivilkite, jei tai bus ilgiau“, – pridūrė O.Reznikovas.

V. Zelenskis ragina Švediją „pasidalyti“ su Ukraina naikintuvais „Gripen“

21:32

Iš anksto neskelbto vizito į Švediją šeštadienį atvykęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Stokholmą „pasidalyti“ su Ukraina naikintuvais „Gripen“.

V.Zelenskio vizitas į Švediją yra jo pirmoji užsienio kelionė po dalyvavimo Lietuvoje praėjusį mėnesį įvykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime.

Be to, tai pirmasis jo vizitas į šią Skandinavijos šalį nuo plataus masto invazijos pradžios. Šis karas Švediją paskatino atsisakyti ilgametės neprisijungimo prie karinių aljansų politikos, paremti Ukrainą ginklais ir pateikti paraišką dėl narystės NATO, nors šalis vis dar laukia, kada galės oficialiai prisijungti prie aljanso.

Bendroje spaudos konferencijoje V.Zelenskis ir Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas paskelbė, kad dvi šalys susitarė bendradarbiauti gaminant ir aptarnaujant švediškas pėstininkų kovos mašinas CV90.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Ulfas Kristerssonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Ulfas Kristerssonas

Ukrainos prezidentas sakė, kad pagal susitarimą Ukraina pradės gaminti šias transporto priemones.

Jis taip pat paragino U.Kristerssoną „pasidalyti“ su Ukraina Švedijos naikintuvais „Gripen“. 

„Neturime pranašumo ore ir neturime modernių orlaivių. Iš tikrųjų Švedijos „Gripen“ yra jūsų šalies pasididžiavimas, ir manau, kad ministras pirmininkas galėtų šiuo pasididžiavimu pasidalyti su Ukraina“, – sakė V.Zelenskis.

Švedija yra sakiusi, kad leis Ukrainos pilotams išbandyti „Gripen“ lėktuvus, tačiau kol kas atmeta galimybę perduoti Kyjivui bent vieną iš jų.

V.Zelenskis sakė, kad artimiausiomis savaitėmis bus imtasi atitinkamų veiksmų, siekiant padėti Ukrainai gauti tinkamus orlaivius.

„Rytoj ir poryt taip pat bus derybų su keliomis kitomis valstybėmis. Esu įsitikinęs, kad kartu su partneriais padarysime viską ir pasieksime atitinkamą rezultatą danguje, kad rusai ten neturėtų pranašumo“, – pareiškė jis.

Danija ir Nyderlandai penktadienį pranešė, jog Jungtinės Valstijos sutiko, kad šios šalys perduotų Ukrainai JAV pagamintų naikintuvų F-16.

Švedija teigia Ukrainai jau suteikusi 20 mlrd. kronų (1,7 mlrd. eurų) vertės karinę paramą, įskaitant artilerijos sistemas „Archer“, tankus „Leopard 2“ ir šarvuočius CV90.

V.Zelenskis su U.Kristerssonu ir kitais Švedijos pareigūnais susitiko Harpsunde, oficialioje ministro pirmininko vasaros rezidencijoje, esančioje už maždaug 120 km į vakarus nuo Stokholmo. 

Vėliau jis ir pirmoji ponia Olena Zelenska susitiko su Švedijos karaliumi Carlu XVI Gustafu ir karaliene Silvia šioje vietovėje esančiuose rūmuose.

U.Kristerssonas pareiškė V.Zelenskiui užuojautą dėl išpuolio Černihive.

Rusijos raketos smūgį jis pavadino žiaurumo aktu, kuris „tik sustiprina būtinybę mums palaikyti jus visose jūsų kovose“.

Jungtinės Tautos smerkia Rusijos raketos smūgį Ukrainos Černihivo centrui

18:01

Jungtinių Tautų (JT) humanitarinė koordinatorė Ukrainoje pasmerkė Rusijos raketos smūgį Ukrainos Černihivo miesto centre, per kurį šeštadienį žuvo mažiausiai septyni žmonės, o daugiau kaip 100 buvo sužeisti, ir paragino Maskvą nutraukti smūgius „apgyvendintoms teritorijoms“.

Rusijos kariuomenė šeštadienio rytą smogė šiaurinio Černihivo miesto centrinei aikštei, įskaitant teatrą ir universitetą.

„Bjauru smogti pagrindinei didelio miesto aikštei ryte, kai žmonės eina pasivaikščioti, o kai kurie eina į bažnyčią švęsti religinę šventę...“, – rašoma internete paskelbtame JT humanitarinės koordinatorės Ukrainoje Denise Brown pareiškime.

Ji turėjo omenyje ortodoksų Viešpaties Atsimainymo šventę, per kurią kai kurie Černihivo gyventojai ryte dalyvavo bažnytinėse pamaldose. 

„Smerkiu šį pasikartojantį Rusijos smūgių Ukrainos apgyvendintoms teritorijoms modelį, dėl kurio žūsta žmonės, masiškai griaunami pastatai ir sparčiai didėja humanitarinės pagalbos poreikiai.“ 

„Išpuoliai, nukreipti prieš civilius gyventojus ar civilinius objektus, yra griežtai draudžiami pagal tarptautinę humanitarinę teisę“, – pridūrė ji.

Paskutiniais turimais duomenimis, per Rusijos raketos smūgį šiaurės Ukrainos Černihivo centrinėje aikštėje šeštadienį žuvo septyni žmonės, o 110 buvo sužeisti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų atakos nuniokotas Černihivo teatro pastatas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų atakos nuniokotas Černihivo teatro pastatas

„Remiantis 15 val. 25 min. turėtais duomenimis, per teroristinį išpuolį Černihivo centre buvo sužeista 117 žmonių, septyni iš jų žuvo“, – platformoje „Telegram“ parašė miesto laikinasis meras Oleksandras Lomako.

Černihivo srities karinės administracijos vadovas Vjačeslavas Čausas toje pat platformoje pranešė, kad tarp žuvusiųjų yra vaikas.

Paaiškėjo, kiek Ukrainos grūdų infrastruktūros objektų per karą sunaikino Rusija

16:10

Nuo invazijos į Ukrainą pradžios prieš pusantrų metų Rusija Ukrainoje sunaikino 44 grūdų infrastruktūros objektus. Apie tai praneša Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

„Nuo 2022 m. vasario mėn. smūgius patyrė 44 grūdų objektai, visų pirma grūdų saugyklos, elevatoriai, sandėliai ir saugyklos“, – sakoma pranešime.

Britai pabrėžė, kad Rusijai pasitraukus iš vadinamosios Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, agresoriaus kariuomenė suintensyvino išpuolius prieš grūdų infrastruktūros objektus, ypač smogdama Odesai ir Nikolajevui.

Rusija teigia užkirtusi kelią Ukrainos drono atakai Maskvos srityje

15:45

Rusijos kariuomenė šeštadienį pranešė užkirtusi kelią Ukrainos drono atakai prieš Maskvą ir jos sritį.

„Šią popietę buvo sužlugdytas Kyjivo režimo bandymas naudojant lėktuvo tipo droną įvykdyti teroristinę ataką prieš objektus Maskvos ir Maskvos srities teritorijoje“, – rašoma Rusijos kariuomenės paskelbtame pranešime. 

Pranešime nurodoma, kad priešlėktuvinės gynybos sistemos aptiko droną, kuris nukrito „negyvenamoje teritorijoje netoli Putilkovo kaimo“ ir nepadarė jokios žalos.

Maskva teigia užkirtusi kelią Ukrainos drono atakai prieš aerodromą Naugardo srityje

14:00

Rusija šeštadienį pareiškė užkirtusi kelią Ukrainos drono atakai prieš karinį aerodromą Naugardo srityje, esančioje tarp Maskvos ir Sankt Peterburgo. Į ją anksčiau taikytasi nebuvo.

„Šiandien apie 10 val. Maskvos laiku Kyjivo režimas įvykdė teroristinį išpuolį, panaudodamas kopterio tipo droną, prieš karinį aerodromą Naugardo srityje“, – sakoma Rusijos armijos pareiškime. Jame teigiama, kad jis buvo numuštas iš šaulių ginklų.

Rusiški „Telegram“ kanalai pripažįsta, kad numušus droną, aerodrome kilo gaisras ir buvo apgadintas vienas lėktuvas.

Ukrainiečių naujienų kanalų tvirtinimu, buvo apgadinti du lėktuvai. Tikėtina, kad tai rusų tolimojo nuotolio viršgarsiniai bombonešiai Tu-22M3, nešantys raketas, kuriomis periodiškai atakuojama Ukraina.

 

Per Rusijos smūgį Ukrainos Černihivo mieste žuvo 7 žmonės, 110 sužeista

13:47 Atnaujinta 16:57

Per Rusijos raketos smūgį šiaurės Ukrainos Černihivo centrinėje aikštėje šeštadienį žuvo septyni žmonės, o 110 buvo sužeisti, pranešė vietos pareigūnas.

„Remiantis 15 val. 25 min. turėtais duomenimis, per teroristinį išpuolį Černihivo centre buvo sužeista 117 žmonių, septyni iš jų žuvo“, – platformoje „Telegram“ parašė miesto laikinasis meras Oleksandras Lomako.

Černihivo srities karinės administracijos vadovas Vjačeslavas Čausas toje pat platformoje pranešė, kad tarp žuvusiųjų yra vaikas.

Kiek anksčiau, kai žinomas sužeistųjų skaičius buvo mažesnis, vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka platformoje „Telegram“ parašė, kad „žuvusiųjų skaičius išaugo iki 7-ių. 90 sužeistųjų kreipėsi medicininės pagalbos. Iš jų 10 policininkų ir 12 vaikų. 25 žmonės paguldyti į ligoninę. 12 metų mergaitė greitosios pagalbos automobiliu skubiai išgabenta į Kyjivą. Vaiko būklė sunki.“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Rusijos kariuomenė smogė šiaurinio Černihivo miesto centrinei aikštei, įskaitant teatrą ir universitetą.

„Rusijos raketa pataikė tiesiai į miesto centrą, į mūsų Černihivą, – platformoje „Telegram“ teigė V.Zelenskis. – Aikštė, politechnikos universitetas, teatras. Paprastas šeštadienis, kurį Rusija pavertė skausmo ir netekčių diena.“

Jis paskelbė vaizdo įrašą iš įvykio vietos, kuriame matyti nuolaužos aplink didelį sovietinių laikų pastatą, aplink jį stovintys automobiliai, kurie buvo iš dalies sunaikinti, su išdaužytais pastato stogais ir langais.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė gaisrinės automobilius prie Taraso Ševčenkos dramos teatro ir Muzikos akademijos, kurie šiek tiek nukentėjo.

Kai kurie netoliese esantys pastatai taip pat patyrė nedidelę žalą.

Černihivas nuo praėjusių metų pirmųjų Maskvos invazijos mėnesių buvo išvengęs didelio masto išpuolių.

Miestas yra maždaug už 150 km į šiaurę nuo Kyjivo, prie sienos su Maskvos sąjungininke Baltarusija.

Kai 2022 metų vasario 24 dieną Rusijos pajėgos įsiveržė į Ukrainą, jos žygiavo per Černihivą iš kelių krypčių, įskaitant Baltarusiją.

Tuomet Ukrainos pajėgos jas nustūmė atgal.

Nuo tada, kai Maskvos pajėgos buvo išstumtos iš šios teritorijos, šiaurės Ukrainą iš esmės aplenkė rytuose ir pietuose vykstantys įnirtingi mūšiai.

V.Zelenskis: Rusija smogė universitetui ir teatrui Černihive, perspėja apie žuvusiuosius

12:55

Rusija šeštadienį apšaudė šiaurinio Ukrainos miesto Černihivo centrą, kuris nuo praėjusių metų pirmųjų Maskvos invazijos mėnesių išvengė didelio masto išpuolių, pranešė šalies valdžia.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad Rusijos kariuomenė smogė šiaurinio Černihivo miesto centrinei aikštei, įskaitant teatrą ir universitetą, ir perspėjo, kad yra aukų.

„Rusijos raketa pataikė tiesiai į miesto centrą, į mūsų Černihivą, – platformoje „Telegram“ sakė V.Zelenskis. – Aikštė, politechnikos universitetas, teatras. Paprastas šeštadienis, kurį Rusija pavertė skausmo ir netekčių diena. Yra žuvusiųjų, yra sužeistųjų.“

Jis paskelbė vaizdo įrašą iš įvykio vietos, kuriame matyti nuolaužos aplink didelį sovietinių laikų pastatą, aplink jį stovintys automobiliai, kurie buvo iš dalies sunaikinti, su išdaužytais pastato stogais ir langais.

Černihivo srities gubernatorius Vjačeslavas Čausas anksčiau sakė, kad į miesto centrą tikriausiai pataikė balistinė raketa, ir paragino žmones likti slėptuvėse.

Černihivas yra maždaug už 150 km į šiaurę nuo Kyjivo, prie sienos su Maskvos sąjungininke Baltarusija.

Kai 2022 metų vasario 24 dieną Rusijos pajėgos įsiveržė į Ukrainą, jos žygiavo per Černihivą iš kelių krypčių, įskaitant Baltarusiją.

Tuomet Ukrainos pajėgos juos nustūmė atgal.

Nuo tada, kai Maskvos pajėgos buvo išstumtos iš šios teritorijos, šiaurės Ukrainą iš esmės aplenkė rytuose ir pietuose vykstantys įnirtingi mūšiai.

V.Zelenskis atvyko į Švediją derybų su vyriausybe ir karališkąja šeima

12:53

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį paskelbė apie vizitą į Švediją, sakydamas, kad atvyko į Skandinavijos šalį derybų su vyriausybe, politinėmis partijomis ir Švedijos karališkąja šeima.

Vizitas vyksta praėjus beveik pusantrų metų po Rusijos invazijos į Ukrainą ir tuo metu, kai Stokholmas artėja prie to, kad, kaip Suomija, prisijungtų prie NATO.

„Olena ir aš atvykome į Švediją“, – socialiniuose tinkluose pranešė V.Zelenskis, turėdamas omenyje savo žmoną. Jis sakė, kad surengs derybas, kuriose daugiausia dėmesio bus skiriama partnerystei, bendradarbiavimui gynybos srityje, integracijai į Europos Sąjungą ir bendram euroatlantiniam saugumui.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Dėkoju visiems švedams, kurie remia Ukrainą“, – teigė jis.

Netrukus po Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasarį Švedija sulaužė savo doktriną netiekti ginklų kariaujančioms šalims ir pažadėjo tūkstančius prieštankinių ginklų AT4.

Praėjusį mėnesį Turkija nustojo oponuoti Švedijos stojimui į NATO ir pritarė Stokholmo narystės siekiui.

Maskva pareiškė, kad Švedijos prisijungimas prie NATO keltų grėsmę Rusijos saugumui, ir teigė planuojanti atsakomąsias priemones.

Kyjive nugriaudėjo galingas sprogimas

11:50

Dėl sprogimų pramoninėje zonoje  kilo gaisras.

Apie tai šeštadienį, rugpjūčio 19 d., „Telegram“ pranešė Kyjivo meras Vitalijus Kličko. „Gaisras kilo dėl sprogimų, kurių priežastis dar nenustatyta. Visos tarnybos yra įvykio vietoje. Informacijos apie nukentėjusiuosius kol kas negauta“, – sakė V. Kličko.

Rusai smogė gyvenamiesiems rajonams Chersono srityje: vienas žmogus mirė

11:38

Per pastarąją parą dėl Rusijos okupantų smūgių Chersono srityje vienas žmogus žuvo ir dar dešimt buvo sužeisti. Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas, rašo unian.ua.

Jis teigė, kad per pastarąją parą priešas 63 kartus apšaudė regioną, paleisdamas 355 sviedinius iš minosvaidžių, artilerijos, tankų, sistemų „Grad“ ir dronų . Užpuolikai 15 sviedinių paleido į Chersono miestą.

Imago / Scanpix nuotr./Chersonas
Imago / Scanpix nuotr./Chersonas

O.Prokudinas sakė, kad Rusijos kariškiai pataikė į gyvenamuosius rajonus gyvenvietėse, parduotuvę ir įmonės teritoriją Chersone, taip pat svarbų infrastruktūros objektą ir bažnyčios pastatą Chersono rajone, parduotuvę Berislavskio rajone.

„Dėl Rusijos agresijos vienas žmogus žuvo, dar 10 buvo sužeisti, įskaitant vieną vaiką“, – sakė O.Prokudinas.

Kremlius: V.Putinas aplankė generolus, prižiūrinčius Ukrainos puolimą Rusijos pietuose

11:28 Atnaujinta 12:51

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kariuomenės štabe pietiniame Rusijos mieste Rostove prie Dono susitiko su Maskvos puolimo Ukrainoje vadu, ankstyvą šeštadienio rytą pranešė Kremlius.

Maskva nepateikė jokios informacijos apie tai, kada įvyko susitikimas, tačiau iš valstybinės žiniasklaidos paskelbtos filmuotos medžiagos matyti, kad jis vyko naktį.

Rusų prezidentas susitiko su generolais po to, kai Jungtinės Valstijos patvirtino Nyderlandų ir Danijos naikintuvų F-16 perdavimą Kyjivui.

„Vladimiras Putinas surengė susitikimą Rostove prie Dono esančios specialiosios karinės operatyvinės grupės būstinėje, – sakoma Kremliaus pranešime. – Valstybės vadovas išklausė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo, krypčių vadų ir kitų aukšto rango karininkų informaciją.“

Naujienų agentūra „RIA Novosti“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip tamsoje iš džipo išlipa kostiumu vilkintis Rusijos vadovas, o karine apranga vilkintis V.Gerasimovas jį pasitinka rankos paspaudimu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas ir Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas ir Vladimiras Putinas

Jame taip pat matyti, kaip V.Putinas pirmininkauja susitikimui su aukšto rango kariuomenės vadais.

Rostovas prie Dono – netoli Ukrainos esantis miestas Rusijos pietuose – tapo Rusijos pajėgų Ukrainoje operacijų centru.

Birželį čia taip pat įvyko dramatiškas ginkluotas bendrovės „Wagner“ samdinių maištas, kurio metu jie trumpam užėmė kariuomenės štabą Rostove, o paskui savo sukilimą nutraukė.

V.Gerasimovą, kurį „Wagner“ norėjo atstatydinti, nuo to laiko viešumoje matomas retai.

V.Putinas retai keliauja į vietoves, esančias netoli Rusijos puolimo Ukrainoje.

Ukraina ir Rumunija skatins grūdų eksportą per Rumunijos teritoriją

11:27

Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis, penktadienį viešėdamas Bukarešte, pareiškė, kad Kyjivas siekia palengvinti prekių vežimą į Rumuniją.

Po to, kai Maskva praėjusį mėnesį nutraukė sandorį dėl saugaus laivų plaukimo Juodąja jūra, Rumunija tapo pagrindiniu grūdų eksporto iš Ukrainos tranzito punktu.

D.Šmyhalis pasidžiaugė svarbiomis ir konstruktyviomis derybomis su savo kolega Marceliu Ciolacu ir sakė, kad šalys pasirašė sandorį, kuriuo užtikrinamas patikimas ukrainietiškų prekių tranzitas.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos grūdai Izmajilo uoste
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos grūdai Izmajilo uoste

Ukrainos uostai Dunojaus upėje tapo pagrindiniu Rusijos pajėgų taikiniu po to, kai Maskva praėjusį mėnesį pasitraukė iš eksporto sandorio.

D.Šmyhalis teigė, kad abi šalys susitarė atstatyti ir pagerinti sugriautą upės infrastruktūrą, kuria dabar naudojasi krovininiai laivai, gabenantys grūdus į Rumuniją.

„Planuojame atidaryti naujus kelių, geležinkelių, jūrų ir upių transporto kontrolės punktus palei mūsų bendrą sieną“, – sakė Ukrainos ministras pirmininkas.

Tuo tarpu M.Ciolacu teigė, kad Rumunija nori padidinti ukrainietiškų grūdų, vežamų tranzitu per jo šalį, kiekį.

„Užsibrėžėme ambicingą tikslą – padvigubinti Ukrainos grūdų tranzitą nuo dabartinių 2 mln. tonų per mėnesį iki 4 mln. tonų“, – sakė jis.

Šį mėnesį Ukraina paskelbė, kad, nepaisydama Rusijos blokados, atidarė naujus laivybos maršrutus – ketvirtadienį į Stambulą atplaukė pirmasis šiuo maršrutu plaukiojantis civilinis krovininis laivas.

Karybos ekspertas papasakojo, su kokiais ginklais rusams kils vis daugiau problemų

11:17

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas Petro Černykas papasakojo dėl kokių ginklų rusams kils vis daugiau problemų, rašo unian.ua.

„Rusai turės vis daugiau ir daugiau problemų – visų pirma, dėl šarvuotos technikos. Tai yra, klasikinių tankų. Kodėl? Jiems liko viena gamykla – „Uralvagonzavod“, gaminanti šiuos tankus, pirmiausia T-90“, – teigė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas P.Černykas.

Visgi, pasak jo, šios gamyklos pajėgumai – ne daugiau kaip 25 tankai per mėnesį, tad per metus susidaro vos 300.

„Apie 4000 jų jau sunaikinta“, – atkreipė dėmesį ekspertas.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukraina pasveikino JAV patvirtinus Nyderlandų ir Danijos naikintuvų F-16 perdavimą

10:24

Kyjivas penktadienį palankiai įvertino Jungtinių Valstijų sprendimą leisti Danijai ir Nyderlandams perduoti Ukrainai naikintuvus F-16, kai jos pilotai bus apmokyti jais naudotis.

Vašingtone JAV valstybės departamento pareigūnas sakė, kad Danijai ir Nyderlandams buvo suteiktos „oficialios garantijos“ dėl naikintuvų perdavimo.

Šį mėnesį prasidės 11 šalių koalicijos mokymai, o pareigūnai tikisi, kad pilotai bus parengti iki 2024 metų pradžios.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pasidžiaugė „puikiomis naujienomis iš mūsų draugų Jungtinėse Valstijose“.

Kyjivas jau kelis mėnesius siekia gauti Vakarų naikintuvų, kurie sustiprintų didelius nuostolius patyrusias jo oro pajėgas, iki šiol daugiausia naudojančias rusiškus lėktuvus. JAV naikintuvai F-16 turi geresnius kovinius pajėgumus nei naudojami Ukrainos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./F-16 naikintuvas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./F-16 naikintuvas

Praėjusį mėnesį vienas ukrainiečių aukšto rango pareigūnas pareiškė, jog Ukraina norėtų gauti dešimtis šių lėktuvų, kad galėtų paremti puolamąsias antžemines operacijas pietuose, kur Kyjivas tikisi išstumti Rusijos pajėgas.

„Mums reikia 60–80 lėktuvų F-16, kad galėtume gerai uždaryti dangų, ypač teritorijoje netoli fronto“, – sakė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vyresnysis padėjėjas Mychaila Podoliakas.

Ukraina teigia numušusi 15 Rusijos dronų

09:46

Ukrainos oro pajėgos šeštadienį pranešė, kad per naktinę ataką gynyba numušė 15 Rusijos dronų.

Ukraina teigė, kad per puolimą iš oro buvo panaudota 17 Irano gamybos dronų „Shahed“, ir nenurodė, kas atsitiko su kitais dviem.

Rusijos pajėgos „atakavo iš šiaurės atakos bepiločiais orlaiviais „Shahed-136/131“. Iš viso iš Kursko srities buvo paleista 17 atakos dronų“, – platformoje „Telegram“ pranešė Ukrainos pajėgos.

Jos pridūrė, kad oro gynyba buvo aktyvuota šiauriniuose, centriniuose ir vakariniuose regionuose.

„Karinių oro pajėgų pastangos ir priemonės, bendradarbiaudamos su kitų Ukrainos gynybos pajėgų komponentų oro gynybos sistemomis, sunaikino 15 priešo dronų“, – teigė jos.

Abi 2022 metų vasarį prasidėjusio konflikto pusės pastaruoju metu pranešė apie reguliarius dronų antskrydžius iš oro ir jūros, Ukrainai vykdant kontrpuolimą, kuriuo siekiama susigrąžinti Rusijos kontroliuojamą teritoriją.

Maskva suintensyvino išpuolius prieš Ukrainos Juodosios jūros ir Dunojaus uostų infrastruktūrą po to, kai buvo nutrauktas susitarimas, pagal kurį buvo leista saugiai eksportuoti grūdus per šį laivybos centrą.

Penktadienį Rusija pareiškė, kad jos pajėgos sunaikino Ukrainos dronus, nukreiptus į Maskvą ir jos Juodosios jūros laivyną.

Ukrainos pajėgos perėjo į Rusijos okupuotą rytinį Chersono srities krantą ir užėmė pozicijas, patvirtino Rusijos paskirtas regiono gubernatorius.

Penktadienį Jungtinės Valstijos pranešė Danijai ir Nyderlandams, kad gali perduoti Ukrainai savo naikintuvus F-16, kai šalies pilotai bus apmokyti jais naudotis. Šį žingsnį Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pasveikino kaip puikią naujieną.

Analitikai: Ukrainos kariuomenė gali nutraukti Rusijos sausumos koridorių į Krymą ne tik per Melitopolį

09:34

Melitopolio išlaisvinimas nėra vienintelė galimybė Ukrainai nutraukti Rusijos sausumos koridorių į Krymą. Ukrainos kariuomenė turi daugybę galimybių nutraukti itin svarbius Rusijos logistikos kelius Azovo jūros pakrante.

Tai teigiama JAV įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) analitikų ataskaitoje, atsakant į JAV žvalgybos bendruomenės vertinimus, kad Ukrainos kontrpuolimas nepasieks Melitopolio, taigi ir pagrindinio tikslo – nutraukti Rusijos sausumos kelią į Krymą.

„Per anksti vertinti bendrą dabartinių Ukrainos kontrpuolimo operacijų, kurios vyksta keliomis kryptimis siekiant kelių skirtingų akivaizdžių tikslų, sėkmę“, – pažymėjo ISW.

Analitikai pažymi, kad Ukrainos kontrpuolimas bus ilga, nelinijinė operacijų serija, kuri greičiausiai ir toliau vyks skirtingo tempo etapais. „Ukrainos kontrpuolimas nėra atskiras suplanuotų operacijų rinkinys, o vykstančios kontrpuolimo operacijos greičiausiai sudarys palankesnes sąlygas reikšmingesnėms operacijoms“, – teigiama ataskaitoje.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

ISW vertina, kad Ukrainos kontrpuolimo operacijos smarkiai blogina Rusijos pajėgų gynybą ir kad bendras Rusijos gynybos linijos pablogėjimas sukuria galimybės, kad bet koks Ukrainos proveržis gali būti operatyviai reikšmingas.

Ekspertai priduria, kad rugpjūčio 18 d. Ukrainos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas mažiausiai trijuose fronto ruožuose ir toliau žengė į priekį Robotynės apylinkėse Zaporižios srities vakaruose. Ukrainos pajėgos taip pat pasiekė nedidelių laimėjimų į pietus nuo Urožnajės netoli Donecko-Zaporižios sričių ribos.

„Neseniai įvykęs Ukrainos pasistūmėjimas Robotynės apylinkėse greičiausiai buvo taktiškai reikšmingas, o ISW anksčiau įvertino, kad šis pasistūmėjimas atspindi reikšmingą Rusijos pajėgų, ginančių šį rajoną, susilpnėjimą“, – sakoma ataskaitoje.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas