Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 17 /23:43

Jungtinės Valstijos pristatė Ukrainai visus žadėtus „Abrams“ tankus

Pirmadienį rusams nepavyko apsupti Avdijivkos, tačiau greičiausiai Rusijos pajėgos bandys tą daryti lėtesniu tempu, tačiau, pasak JAV analitikų, mažai tikėtina, kad jos pasieks lemiamą proveržį ar apsups Avdijivką. Jų patirti nuostoliai, vykdant puolimą, siekia tūkstančius karių ir šimtus karinės technikos vienetų. Tuo tarpu Ukrainos ginkluotosios pajėgos rusų pajėgumus sumažino smogusios kariniams aerodromams laikinai okupuotame Luhanske ir Berdianske.
Iššaunama ATACMS raketa
Iššaunama ATACMS raketa / „AFP“/„Scanpix“

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Per netikėtą Ukrainos pajėgų smūgį aerodromams laikinai okupuotame Luhanske ir Berdianske pavyko sunaikinti devynis sraigtasparnius, specialiąją įrangą, priešlėktuvinę raketų sistemą, šaudmenų sandėlį.
  • Pasak britų žvalgybos, Avdijivka yra pagrindinė kliūtis, trukdanti Rusijos pajėgoms siekti platesnio tikslo – perimti Donecko srities kontrolę. Žvalgybos nuomone, tai bus svarbiausia Rusijos puolamoji operacija šiemet.
  • JAV iždo sekretorė Janet Yellen pirmadienį pareiškė, kad Vašingtonas ir toliau teiks tvirtą paramą Ukrainai, Europos Sąjungai susirūpinus dėl būsimos jos šalies paramos Kyjivui.
  • Partizanų judėjimas "Atesh" paskelbė, kad Rusija neužtikrinta dėl tolesnės Chersono ir Zpaorižios kontrolės, todėl yra pasiruošusi ginti Krymą ir ten perkelia nemažai karinių išteklių.
  • Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį Kinijoje susitiko su Vengrijos vadovu Viktoru Orbanu ir pareiškė esąs patenkintas, kad vis dar palaiko ryšius su kai kuriomis Europos šalimis.

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

VIDEO: V.Zelenskis patvirtino, kad buvo naudojamos ATACMS raketos
VIDEO: Sprogimų vaizdai iš Berdiansko aerodromo
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

JAV slapta perdavė Ukrainai sistemas ATACMS, kuriomis ji smogė Rusijos aerodromams

17:26 Atnaujinta 17:47

Gynybos pajėgos antradienio vakarą panaudojo tolimojo nuotolio raketas ATACMS ir smogė dviem aerodromams Rusijos okupuotame Luhanske ir Berdianske.

Apie tai skelbia „The Wall Street Journal“ ir "Politico“, remdamiesi informuotais pašnekovais.

WSJ duomenimis, JAV per kelias pastarąsias dienas slapta išsiuntė į Ukrainą „nedidelį skaičių raketų“. Kitų detalių leidinys neatskleidžia, tačiau patikslina, kad Ukrainai perduotos ATACMS modifikacijos veikimo nuotolis yra iki maždaug 160 km.

Žiniasklaidos platforma „Noelreports“ socialiniame tinkle X paskelbė raketos nuolaužų nuotrauką, kurioje nurodoma, kad tai tikriausiai buvo „MGM-140A ATACMS Block I, M39 (A1?)“ tipo raketa.

Šią vasarą kontrpuolimą prieš Rusijos pajėgas pradėjęs Kyjivas teigė kelis kartus vykdęs operacijas okupuotoje teritorijoje.

Socialiniuose tinkluose Ukrainos specialiosios pajėgos pranešė, kad per misiją, pavadintą operacija „Laumžirgis“ (angl. Dragonfly), atakavo aerodromus pietiniame Berdiansko ir rytiniame Luhansko regionuose.

Berdianskas į Rusijos pajėgų kontrolę pateko pernai, invazijos pradžioje, o Luhanską prorusiškos jėgos kontroliuoja nuo 2014-ųjų.

Kyjivas, pavadinęs misiją sėkminga, teigė sunaikinęs devynis sraigtasparnius, oro gynybos paleidimo įrenginį, šaudmenų sandėlį ir nurodė, kad sugadino pakilimo bei nusileidimo takus.

Pareiškime taip pat sakoma, kad per operaciją Rusijos pajėgos patyrė nuostolių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad šios puolimo operacijos davė rezultatų.

„Esu dėkingas tiems, kurie veiksmingai naikina okupantų logistikos bazes mūsų žemėje“, – teigė jis pareiškime bei padėkojo kiekvienam kariui už pagrindinių fronto zonų šalies rytuose ir pietuose gynimą.

Ukraina jau kelis mėnesius prašo Vakarų suteikti jos pajėgoms tolimojo nuotolio ginklus kontrpuolimui prieš rusų pajėgas, kuris vyksta lėčiau, nei tikėtasi.

„AFP“/„Scanpix“/Iššaunama ATACMS raketa
„AFP“/„Scanpix“/Iššaunama ATACMS raketa

 

Naujausios žinios

06:45

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

O.Zelenska paskambino Izraelio pirmajai poniai ir patvirtino, kad per „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį žuvo 13 ukrainiečių

00:12

Spalio 17 d. pirmoji ponia Olena Zelenska telefonu kalbėjosi su Izraelio pirmąja ponia Michal Herzog ir pareiškė užuojautą „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį spalio 7 d. aukoms.

„Jaučiame jūsų skausmą, kiekvienos Izraelio šeimos skausmą. Ukrainiečiai visuose mūsų šalies kampeliuose reiškia palaikymą Izraelio žmonėms, ir aš noriu jums tai perduoti“, – sakė O.Zelenska, praneša Prezidentūra.

„Mūsų kariškiai įrašė vaizdo įrašą, skirtą Izraelio žmonėms paremti. Šios ir daugelis kitų solidarumo apraiškų patvirtina, kokios artimos mūsų tautos yra ir džiaugsme, ir liūdesyje.“

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Olena Zelenska
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Olena Zelenska

O.Zelenska taip pat pažymėjo, kad nuo spalio 17 d. patvirtinta, jog dėl „Hamas“ išpuolio žuvo 13 Ukrainos piliečių, nors pranešama, kad kūnų atpažinimas tebevyksta ir informacija kasdien keičiasi.

Pareiškime teigiama, kad buvo sužeistas ukrainiečių berniukas, kurio motina žuvo per išpuolį, jam teikiama medicininė ir psichologinė pagalba.

Jungtinės Valstijos pristatė Ukrainai visus žadėtus „Abrams“ tankus

23:43

Jungtinės Valstijos pristatė Ukrainai 31 „Abrams“ tanką. Tai yra visos Kyjivui pažadėtos transporto priemonės, radijo stočiai „Voice of America“ sakė JAV kariuomenės atstovas Europoje ir Afrikoje Martinas OʼDonnellis.

Pasak M. OʼDonnellio, visi Ukrainos kariai, kurie kartu su JAV pajėgomis Vokietijoje mokėsi dirbti su „Abrams“, grįžo namo. Kyjivas taip pat gavo šaudmenų ir atsarginių dalių tankams. „Mes laikėmės savo susitarimo dalies“, – sakė M.O'Donnellis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tankas „M1 Abrams“
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tankas „M1 Abrams“

JAV kariuomenės pareigūnai teigia, kad gali praeiti šiek tiek laiko, kol „Abrams“ bus išsiųsti į mūšio lauką, nes kariai turi nuspręsti, kur ir kada naudoti šias transporto priemones, kad jos duotų didžiausią efektą mūšiuose su Rusijos pajėgomis.

Pirmieji „Abrams“ Ukrainai buvo pristatyti rugsėjo mėn. Šios transporto priemonės papildys Ukrainos turimą vakarietiškų tankų arsenalą. Ukrainos kariuomenė jau naudoja vokiečių tankus „Leopard-2“ ir britų „Challenger-2“.

Daugiau nei pusė Ukrainoje sunkiai sužeistų Rusijos karių neteko galūnių

23:38

Daugiau nei pusei Rusijos karių, dalyvavusių kare Ukrainoje ir gavusių invalidumą, buvo amputuotos galūnės, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS, remdamasi Rusijos darbo ir socialinės apsaugos ministro pavaduotoju Aleksejumi Vovčenka.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

„Apie 54 proc. visų ištirtųjų buvo pripažinti neįgaliaisiais su galūnių amputacija, t. y. tai tikrai tokia ryški problema, jų yra daug. Žinoma, mes neturime tokio procento civilinių neįgaliųjų su galūnių amputacija. Nes pagrindinės priežastys, dėl kurių yra neįgaliųjų, susijusių su amputacija,  yra diabetas, senėjimo sutrikimai, kraujagyslių anomalijos ir garbaus amžiaus žmonės. Čia, žinoma, kalbama apie jauną amžių“, – sakė jis.

A.Vovčenka nepatikslino, apie kiek karių su negalia kalbama. Pasak jo, apie 80 proc. jų yra netekę kojų. 

Viceministras taip pat pridūrė, kad 84 proc. neįgalių karių reikia techninių reabilitacijos priemonių – protezų, neįgaliųjų vežimėlių, specialios aprangos ir avalynės.

JAV patvirtino, kad perdavė Ukrainai raketas ATACMS

23:33

Antradienio vakarą Baltieji rūmai oficialiai patvirtino, kad Ukraina neseniai gavo modifikuotas ilgojo nuotolio raketas ATACMS, kurių veikimo nuotolis siekia 165 km.

Tai pareiškė JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovė spaudai Adrienne Watson.

„Manome, kad tai gerokai padidins Ukrainos pajėgumus mūšio lauke, nepakenkiant mūsų kariniam pasirengimui“, – pridūrė A.Watson.

V.Zelenskis patvirtino, kad buvo naudojamos ATACMS raketos

19:02

„Šiandien ypatinga padėka Jungtinėms Valstijoms. Mūsų susitarimai su prezidentu Joe Bidenu įgyvendinami. Jie įgyvendinami labai tiksliai – ATACMS pasiteisino“, – sakė Volodymyras Zelenskis.

VIDEO: V.Zelenskis patvirtino, kad buvo naudojamos ATACMS raketos

 

Daugiau kaip 67 000 žmonių evakuota iš išvaduotų Chersono ir Charkivo sričių

18:45

Spalio 17 d. Reintegracijos ministerija pranešė, kad nuo 2022 m. rudens iš išlaisvintų Chersono ir Charkivo sričių dalių į saugesnius regionus evakuota daugiau kaip 67 000 žmonių.

Į šį skaičių įeina 40 000 Ukrainos pietuose esančios Chersono srities gyventojų ir 27 000 žmonių iš šiaurės rytinės Charkivo srities, teigia ministerija.

Pranešama, kad tarp jų yra apie 5 000 vaikų ir daugiau kaip 350 judėjimo negalią turinčių asmenų.

Evakuacijos traukiniai ir autobusai ne

Romanas Mročko/ „Telegram“/Apšaudytas Chersonas
Romanas Mročko/ „Telegram“/Apšaudytas Chersonas

mokamai veža ukrainiečius, norinčius persikelti iš pavojingų teritorijų, rašo ministerija.

„Priimančiosiose bendruomenėse šalies viduje perkeltiems asmenims suteikiamas nemokamas laikinas būstas. Jiems teikiama finansinė, humanitarinė, teisinė ir psichologinė pagalba.“

Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino Chersoną ir kitas Dniepro upės vakariniame krante esančias regiono gyvenvietes 2022 m. lapkričio mėn.

Rusijos pajėgos buvo nustumtos į rytinį krantą, iš kur nuo to laiko jos apšaudo išlaisvintas teritorijas, dėl to reguliariai žūsta ir yra sužeidžiami civiliai gyventojai.

Pirmą kartą per 2 savaites Kyjive paskelbtas oro pavojus

18:22

Pirmą kartą per 15 dienų Ukrainos sostinėje buvo paskelbtas oro pavojus, pranešama „Telegram“.

16.12 val. pavojaus signalas pradėjo skambėti Kyjive, vėliau Kyjivo srityje ir keliuose kituose Ukrainos regionuose.

Tuo pat metu oro pajėgos pranešė, kad teritorijose, kuriose paskelbtas pavojus, yra balistinių ginklų panaudojimo grėsmė.

JAV slapta perdavė Ukrainai sistemas ATACMS, kuriomis ji smogė Rusijos aerodromams

17:26 Atnaujinta 17:47

Gynybos pajėgos antradienio vakarą panaudojo tolimojo nuotolio raketas ATACMS ir smogė dviem aerodromams Rusijos okupuotame Luhanske ir Berdianske.

Apie tai skelbia „The Wall Street Journal“ ir "Politico“, remdamiesi informuotais pašnekovais.

WSJ duomenimis, JAV per kelias pastarąsias dienas slapta išsiuntė į Ukrainą „nedidelį skaičių raketų“. Kitų detalių leidinys neatskleidžia, tačiau patikslina, kad Ukrainai perduotos ATACMS modifikacijos veikimo nuotolis yra iki maždaug 160 km.

Žiniasklaidos platforma „Noelreports“ socialiniame tinkle X paskelbė raketos nuolaužų nuotrauką, kurioje nurodoma, kad tai tikriausiai buvo „MGM-140A ATACMS Block I, M39 (A1?)“ tipo raketa.

Šią vasarą kontrpuolimą prieš Rusijos pajėgas pradėjęs Kyjivas teigė kelis kartus vykdęs operacijas okupuotoje teritorijoje.

Socialiniuose tinkluose Ukrainos specialiosios pajėgos pranešė, kad per misiją, pavadintą operacija „Laumžirgis“ (angl. Dragonfly), atakavo aerodromus pietiniame Berdiansko ir rytiniame Luhansko regionuose.

Berdianskas į Rusijos pajėgų kontrolę pateko pernai, invazijos pradžioje, o Luhanską prorusiškos jėgos kontroliuoja nuo 2014-ųjų.

Kyjivas, pavadinęs misiją sėkminga, teigė sunaikinęs devynis sraigtasparnius, oro gynybos paleidimo įrenginį, šaudmenų sandėlį ir nurodė, kad sugadino pakilimo bei nusileidimo takus.

Pareiškime taip pat sakoma, kad per operaciją Rusijos pajėgos patyrė nuostolių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad šios puolimo operacijos davė rezultatų.

„Esu dėkingas tiems, kurie veiksmingai naikina okupantų logistikos bazes mūsų žemėje“, – teigė jis pareiškime bei padėkojo kiekvienam kariui už pagrindinių fronto zonų šalies rytuose ir pietuose gynimą.

Ukraina jau kelis mėnesius prašo Vakarų suteikti jos pajėgoms tolimojo nuotolio ginklus kontrpuolimui prieš rusų pajėgas, kuris vyksta lėčiau, nei tikėtasi.

„AFP“/„Scanpix“/Iššaunama ATACMS raketa
„AFP“/„Scanpix“/Iššaunama ATACMS raketa

 

JAV, Pietų Korėja ir Japonija aptarė Šiaurės Korėjos ginklų perdavimą Rusijai

17:20

JAV, Pietų Korėjos ir Japonijos pareigūnai susitiko aptarti Šiaurės Korėjos ryšių su Rusija, įskaitant ginklų perdavimą, kuris, trijų sąjungininkių teigimu, pažeidžia Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas, pranešė JAV valstybės departamentas.

Per trišalį susitikimą Džakartoje trys atstovai taip pat atkreipė dėmesį į susirūpinimą dėl pranešimų apie priverstinę Šiaurės Korėjos gyventojų repatriaciją iš Kinijos, teigė departamentas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas su savo generolais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas su savo generolais

Praėjusį penktadienį Baltieji rūmai pareiškė, kad Šiaurės Korėja neseniai pateikė Rusijai ginklų siuntą, ir pavadino tai nerimą keliančiu įvykiu.

O praėjusį mėnesį Risho Sunako atstovas spaudai sakė, kad Didžioji Britanija ragina KLDR nutraukti derybas dėl ginklų su Rusija.

Kremlius atmetė Vakarų teiginius, kad Šiaurės Korėja tiekia jiems ginklus.

Analitikai: puolimą sulėtinusi Rusija siunčia daugiau pajėgų į Avdijivką

16:58

Rusijos pajėgos, patyrusios nemažų nuostolių, sulėtino tempą siekiant užimti strategiškai ir simboliškai svarbų miestą Rytų Ukrainoje, tačiau ten siunčia pastiprinimą, teigia Vakarų analitikai.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija antradienį pareiškė, kad bandymas šturmuoti Avdijivką – nuožmiai ukrainiečių karių ginamą miestą Maskvos didžiąja dalimi kontroliuojamame Donecko regione – yra svarbiausia Kremliaus pajėgų puolamoji operacija Ukrainoje nuo metų pradžios.

Rusai į šį miestą veržiasi po to, kai kelis mėnesius gynėsi nuo Ukrainos kontrpuolimo, Kyjivo pradėto praėjus maždaug 16 Rusijos invazijos mėnesių.

AP/„Scanpix“ nuotr./Avdijivka
AP/„Scanpix“ nuotr./Avdijivka

Abi pusės prieš žiemą stengiasi pasiekti karinių laimėjimų bei siekia užsitikrinti būsimą ginkluotės tiekimą.

Britų žvalgyba socialiniame tinkle „X“ nurodė, kad Kremliaus pajėgos Avdijivkoje greičiausiai daro lėtą pažangą ir patiria daug nuostolių.

Vieno Vašingtone įsikūrusio analitinio centro teigimu, nuo praėjusios savaitės, kai rusų kariuomenė pradėjo šturmuoti šį smarkiai įtvirtintą miestą, pastarosiomis dienomis jos tempas sulėtėjo.

Plačiau skaitykite ČIA.

V.Putiną, atvykusį į forumą Pekine, pasveikino Xi Jinpingas, sako ministerija

15:58

Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, antradienį atvykusį į infrastruktūros projektui „Juosta ir kelias“ skirtą forumą Pekine, pasveikino kinų lyderis Xi Jinpingas, pranešė rusų užsienio reikalų ministerija.

„Prezidentas Xi Jinpingas pasveikino atvykusį prezidentą Vladimirą Putiną, abu lyderiai trumpai pasikalbėjo“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime socialiniame tinkle „X“.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos vadovas XI Jinpingas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos vadovas XI Jinpingas

Į Kiniją šią savaitę renkasi 130 šalių atstovai, pakviesti į konferenciją, skirtą prezidento Xi Jinpingo svarbiam projektui – „Juostos ir kelio iniciatyvai“, kuria Pekinas siekia išplėsti savo įtaką pasaulyje.

Į Kinijos plėtros iniciatyvos forumo renginį kviečiamų asmenų sąrašo viršuje – Rusijos prezidentas, kuris pirmą kartą po invazijos į Ukrainą, dėl kurios Maskva atsidūrė tarptautinėje izoliacijoje, lankosi vienoje didžiausių pasaulio ekonomikų.

V.Putinas anksčiau antradienį Kinijoje susitiko su Vengrijos vadovu Viktoru Orbanu ir pareiškė esąs patenkintas, kad vis dar palaiko ryšius su kai kuriomis Europos šalimis.

Nepaisant Maskvos puolimo Ukrainoje, V.Orbanas palaiko ryšius su Kremliumi.

Trečiadienį V.Putinas turėtų susitikti su Xi Jinpingu derybų, pranešė Kremlius.

„Per derybas ypatingas dėmesys bus skiriamas tarptautiniams ir regioniniams klausimams“, – sakoma pranešime, daugiau detalių nepateikiant.

V.Putinas siekia sustiprinti ir taip tvirtus santykius su komunistine kaimyne, nors Maskva dabar tampa labiau jaunesniąja partnere.

Ekspertai tikisi, kad per Rusijos vadovo vizitą Kinijoje didelių staigmenų bus nedaug, ir mano, kad šis susitikimas bus daugiau simbolinis paramos Maskvai gestas.

„Rusija supranta, kad Kinija nenori pasirašyti jokių didelį atgarsį keliančių sandorių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Aleksandras Gabujevas iš Carnegie strateginių studijų centro Maskvoje. 

„Kinija turi visas kortas“, – sakė jis.

Ukraina atskleidė daugiau detalių apie smūgius rusų kariniams aerodromams

15:10

Luhansko srities karinės administracijos vadovas Artiomas Lysohoras atskleidė galingų smūgių į Rusijos karinius objektus detales.

Susirašinėjimo platformoje „Telegram“ vadas įvardijo, kurie Rusijos pajėgų karinės infrastruktūros obbjektai Luhanske patyrė galingus sprogimus.

„Priešo įranga buvo dislokuota Luhansko aviacijos remonto gamykloje ir buvusios Luhansko aukštosios karo lakūnų mokyklos oro uoste“, – rašė jis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Rusijos oro pajėgų sraigtasparnis Ка-52
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Rusijos oro pajėgų sraigtasparnis Ка-52

A.Lysohoro teigimu, sraigtasparnius Mi-24, Mi-28 ir Ka-52 rusai aktyviai naudoja Luhansko srityje apšaudydami gyvenvietes prie kontaktinės linijos.

„Sovietiniais laikais vietos orlaivių remonto gamykla viena pirmųjų įvaldė variklių remonto ir modernizavimo technologiją. Nuo šių metų pavasario okupantai ir jų vietiniai pakalikai giriasi savo sėkme šioje srityje“, – pridūrė karinės administracijos vadovas.

Jis pasakojo, kad rugsėjo pabaigoje propagandinė žiniasklaida gyrėsi, kad gamykloje gamyba padidėjo 20 proc. Savo reikmėms jie netgi pertvarkė gamyklos teritorijoje esantį aviacijos įrangos muziejų.

„Tai liudija naujausios palydovinės nuotraukos. Galbūt jie norėjo pasislėpti tarp eksponatų!“ – šmaikštavo A.Lysohoras.

„Natūralu, kad regiono gyventojai galėjo pamatyti ir išgirsti fejerverkus, skirtus pagerbti aukštus Luhansko okupantų darbo pasiekimus“, – pridūrė jis.

Kremlius aštriai leptelėjo: V.Putinas negali turėti konkurentų

15:04

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas padarė aštrų pareiškimą, kad Vladimiras Putinas „negali turėti jokių konkurentų Rusijoje“, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Tai jis pasakė antradienį į spaudos konferenciją susirinkusiems vietos propagandinės žiniasklaidos žurnalistams.

D.Peskovas pažymėjo, kad V.Putinas yra Rusijos politikas „numeris vienas“.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Mes ne kartą sakėme, kad prezidentas V.Putinas neabejotinai yra mūsų šalies politikas ir valstybininkas numeris vienas. Ir mano asmeninė nuomonė, nors vargu ar turiu teisę ją išsakyti... Bet, pažeisdamas taisykles, galiu pasakyti, kad dabar jis neturi ir negali turėti konkurentų Rusijos Federacijoje“, – pareiškė jis.

Tai ne pirmas kartas, kai D.Peskovas pasitelkia tokią retoriką. Rugpjūčio mėn. leidinys „The New York Times: paskelbė jo komentarą apie artėjančius rinkimus Rusijoje. Tuomet D.Peskovas neatsargiai nurodė, kad V.Putinas per prezidento rinkimus sulauks 90 proc. rusų palaikymo.

Komentuodamas V.Putino pranašumą D. Peskovas viešai užsiminė, kad Rusijoje nereikia rengti rinkimų.

Rusija: „nėra jokių įrodymų“, kad Šiaurės Korėja siunčia ginklus Maskvai

14:49

 Kremlius antradienį pareiškė, kad „nėra jokių įrodymų“, jog Šiaurės Korėja siunčia ginklus į Rusiją, Vašingtonui paskelbus nuotraukas, kuriose užfiksuoti galimi ginklų siuntiniai iš Pchenjano.

Praėjusį mėnesį Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas lankėsi Rusijoje ir susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu. Šis vizitas paskatino Vakarų spėliones apie galimą ginklų sandorį. 

REUTERS-Scanpix nuotr./ Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
REUTERS-Scanpix nuotr./ Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas

„Jie nuolat apie tai praneša, nepateikdami jokių įrodymų“, – Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė Rusijos naujienų agentūroms, kai buvo paklaustas apie pranešimus apie ginklų siuntas.

Penktadienį Baltieji rūmai pranešė, kad Šiaurės Korėja pastarosiomis savaitėmis į Maskvą pristatė daugiau kaip tūkstantį konteinerių su karine įranga ir šaudmenimis, kurie tikriausiai bus naudojami Ukrainoje.

Anot Maskvos, per Kim Jong Uno vizitą rugsėjį nebuvo pasirašyti jokie susitarimai, tačiau V. Putinas pažymėjo, kad įžvelgė galimybių kariniam bendradarbiavimui.

Trečiadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas turėtų atvykti dviejų dienų vizito į Šiaurės Korėją. Daugiau informacijos apie šį vizitą kol kas neskelbiama.

Rusijai ir Šiaurės Korėjai yra taikomos visuotinės sankcijos. Maskvai – už plataus masto invaziją į Ukrainą praėjusių metų vasarį, o Pchenjanui – už branduolinius bandymus.

Šiaurės Korėja, kurią Vašingtonas anksčiau kaltino aprūpinant Rusijos samdinių grupę „Wagner“ šaudmenimis, masiškai gamina įprastinę ginkluotę ir, kaip žinoma, turi dideles sovietinių laikų karinių medžiagų atsargas.

Rusijos deputatai balsavo už branduolinių bandymų draudimo atšaukimą

13:50

Rusijos įstatymų leidėjai antradienį balsavo už tai, kad Maskva atšauktų pasaulinės branduolinius bandymus draudžiančios sutarties ratifikavimą, žengdami žingsnį link pasitraukimo iš šio svarbaus susitarimo.

Valstybės Dūmos – žemųjų parlamento rūmų – rezultatai parodė, kad įstatymų leidėjai vienbalsiai pritarė įstatymo projektui per pirmąjį svarstymą.

Kad prezidentas Vladimiras Putinas galėtų pasirašyti įstatymą, projektas turi praeiti tris žemųjų rūmų svarstymus ir gauti aukštųjų rūmų pritarimą.

via REUTERS-Scanpix nuotr.
via REUTERS-Scanpix nuotr.

 

Europos Sąjunga tariasi su Vengrija dėl pagalbos Ukrainai atblokavimo

13:44

Vengrija siekia iki lapkričio pabaigos užbaigti derybas su Europos Sąjunga dėl finansavimo, kad būtų atlaisvintas milijardų eurų finansavimas, sustabdytas dėl susirūpinimo demokratijos standartais, antradienį pareiškė vyriausiasis šalies įstatymų leidėjas, kurį cituoja naujienų agentūra „Reuters“.

Aukšto rango ES pareigūnai šį mėnesį sakė, kad blokas svarsto galimybę suteikti milijardus eurų paramos Vengrijai, kuri buvo įšaldyta dėl abejonių dėl teisinės valstybės principų, nes bando gauti Budapešto pritarimą dėl paramos Ukrainai, įskaitant Kyjivo narystės derybų pradžią.

15min koliažas/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas
15min koliažas/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas

ES pareigūnai agentūrai „Reuters“ sakė, kad šią vasarą Vengrijoje priimti įstatymai, kuriais siekiama padidinti teismų nepriklausomumą, priartino susitarimą dėl dalies maždaug 22 mlrd. eurų ekonominės plėtros pagalbos įšaldymo.

Tiboras Navracsicsas verslo forume tvirtino, kad Budapeštas atsakė į Europos Komisijos klausimus dėl įgyvendinimo, ir pridūrė, kad ketvirtadienį jis kartu su vyriausiuoju padėjėju ES reikalams Janosu Boca vyks į Briuselį derybų su ES pareigūnais.

„Mūsų tikslas – kuo greičiau užbaigti derybas dėl sąlygiškumo procedūros. Tikiuosi, kad jas galėsime užbaigti iki lapkričio pabaigos“, – pažymėjo T.Navracsicsas.

Jis pridūrė, kad tuomet Vengrija galės greitai pradėti įgyvendinti ES remiamus projektus, finansuojamus pagal 2021-2027 m. ES finansavimo programą.

Šios lėšos bus labai reikalingas postūmis Vengrijos ekonomikai, kuri stengiasi atsigauti po ilgo nuosmukio, kurį sukėlė didžiausia ES infliacija ir smarkiai sumažėjęs vartojimas.

Ukrainos specialioji operacija pavyko: daugybė rusų technikos tapo metalo laužu

13:36

Antradienio rytą Ukrainos strateginės komunikacijos centras paskelbė, kad praėjusią naktį buvo atakuoti laikinai okupuoto Luhansko ir Berdiansko Zaporižios srityje aerodromai.

Kiek vėliau Ukrainos ginkluotosios pajėgos atskleidė tikruosius Rusijos pajėgų nuostolius. Jų teigimu, operacijos „Dragonfly“ tikslas yra sunaikinti Berdiansko ir Luhansko aerodromus.

„Reuters“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.

Teigiama, kad buvo sunaikinti devyni įvairių modifikacijų sraigtasparniai, aerodromuose buvusi specialioji įranga, priešlėktuvinės gynybos paleidimo įrenginys, šaudmenų sandėlis, apgadinti aerodromų kilimo ir tūpimo takai.

Pranešta, kad amunicijos sandėlis Berdianske susprogdintas prieš 4 val. ryto., o Luhanske detonacijos truko iki 11 val. ryto.

Po įvykdytų sprogimų rusų gyvosios jėgos nuostoliai siekia dešimtis žuvusiųjų ir sužeistųjų. Kūnai vis dar ištraukiami iš griuvėsių.

Kinijoje susitiko V.Putinas ir V.Orbanas

13:03

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį Kinijoje susitiko su Vengrijos vadovu Viktoru Orbanu ir pareiškė esąs patenkintas, kad vis dar palaiko ryšius su kai kuriomis Europos šalimis.

„Nepaisant to, kad dabartinėmis geopolitinėmis sąlygomis galimybės palaikyti ryšius ir plėtoti santykius yra labai ribotos, negali nekelti pasitenkinimo tai, kad mūsų ryšiai su daugeliu Europos šalių yra palaikomi ir plėtojami, – sakė V.Putinas. – Viena iš tokių šalių yra Vengrija.“

Į Kiniją šią savaitę renkasi 130 šalių atstovai, pakviesti į konferenciją, skirtą prezidento Xi Jinpingo svarbiam projektui – „Juostos ir kelio iniciatyvai“ , kuria Pekinas siekia išplėsti savo įtaką pasaulyje.

Į Kinijos plėtros iniciatyvos forumo renginį kviečiamų asmenų sąrašo viršuje – Rusijos prezidentas, kuris pirmą kartą po invazijos į Ukrainą, dėl kurios Maskva atsidūrė tarptautinėje izoliacijoje, lankosi vienoje didžiausių pasaulio ekonomikų.

via REUTERS-Scanpix nuotr./ Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
via REUTERS-Scanpix nuotr./ Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

 

Trečioji šturmo brigada: Rusija iššlavė savo personalo padalinius iki nulio

12:57

Reguliariosios Rusijos pajėgos dabar stovi Bachmuto sektoriuje. Jiems tiesiogine prasme atėjo galas, interviu metu naujienų portalui „Ukrainska pravda“ pareiškė Trečiosios šturmo brigados vadas, „Azov“ įkūrėjas, buvęs parlamento narys Andrijus Bileckis.

„Rusijos reguliariosios sausumos pajėgos, tas komponentas, kuris labiausiai stengiasi, o tai visada yra pėstininkai, yra tiesiog baigtos. Aš nelaikau Rusijos paprastu priešu, mūsų pergalė garantuota ir galutinė, bet neraginu atsipalaiduoti“, – sakė brigados vadas.

Jis priminė, kad invazijos pradžioje Rusija į Ukrainą pasiuntė palyginti nedidelę karių grupę, tikėdamasi karinės-policinės operacijos. Tačiau dėl suprantamų priežasčių karas vyko ne pagal jų scenarijų.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

„Užuot greitai tai supratę, pradėję mobilizuoti gyventojus, šaukti juos į kariuomenę ar ėmęsi žingsnių, kuriuos vėliau vis tiek padarė (bėgimas iš Kyjivo, bėgimas iš Charkivo), jie vietoj to šaukė: pirmyn, pirmyn, pirmyn. Ir jie visiškai išeikvojo savo personalo padalinius. Jie tiesiog ištrynė juos kaip švitrinį popierių – iki nulio“, – pabrėžė A.Bileckis.

Trečiosios šturmo brigados vadas pažymėjo, kad rusai nebeturi nei seržantų, nei jaunesniųjų karininkų, turinčių patirties. Tie, kurie patenka į frontą sutrumpintais kursais, arba tampa invalidais, arba labai greitai miršta. Patirtis nekaupiama. 

„Visą laiką matau tą patį: Rusijos Federacijos sausumos pajėgos, ypač tokie komponentai kaip pėstininkai, tankai ir šarvuočiai, yra nuolat blogi. Nuo praėjusios vasaros jos nuolat kariauja blogai. Ir jie nieko negali dėl to padaryti, ir nemanau, kad galės. Vadinasi, jie turi kitų sričių, kuriose gali augti: jie tapo daug galingesni elektroninės kovos srityje, bepiločių sistemų srityje, o jų artilerija yra pakankamai kokybiška. Aviacija tapo daug veiksmingesnė. Tačiau šis komponentas yra miręs, ir toks jis išliks“, – sakė jis.

A.Bileckis taip pat pridūrė, kad tarp pėstininkų „nekvepia profesionalumu“.

„Vidutiniškai karių motyvacija yra labai silpna. Periodiškai pasitaiko pabėgimų.

Tačiau yra ir brigadų, pasižyminčių itin aukšta morale ir atsparumu, pavyzdžiui, Rusijos Federacijos 131-oji oro desanto brigada, kuri gynė Andrijivką. Trečiajai brigadai tai buvo pats sunkiausias priešas per visą jos istoriją, pripažino A.Bileckis.

„Tai buvo kova iki gyvo kaulo tikrąja to žodžio prasme. Yra tokių dalinių kaip šis. Jų nedaug ir paprastai jie nėra tie, apie kuriuos girdite internete. Tai ne „achmatai“ ar „espagnolai“, – teigė ukrainiečių šturmuotojų vadas.

Rusija: Lenkijos rinkimų rezultatai tikriausiai nepagerins įtemptų santykių

12:09

Lenkijos rinkimų rezultatai, rodantys, kad daugumą parlamente turės proeuropietiškos opozicinės partijos, tikriausiai nepagerins įtemptų Varšuvos ir Maskvos santykių, antradienį pareiškė Kremlius.

Rusijos ir Lenkijos santykiai istoriškai yra įtempti, bet vėl ypač pablogėjo Maskvai pernai vasarį užpuolus Ukrainą.

„Iš tikrųjų šiuo metu tai mažai tikėtina“, – Rusijos naujienų agentūroms sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, paklaustas, ar rinkimų Lenkijoje rezultatai galėtų pakeisti dvišalius santykius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

„Nėra jokių lenkų isteblišmento dalių, atvirai ar net slapta užsiminusių, kad reikia atkurti santykius su Rusija“, – sakė jis.

„Faktas lieka faktu: lenkai mūsų nemėgsta, jie nėra draugiški mums, jie užima labai, labai priešišką poziciją visais mums rūpimais klausimais. Mums tai nepatinka“, – kalbėjo D.Peskovas.

„Absurdiška, kad dvi kaimyninės valstybės yra tokios priešiškos viena kitai“, – pridūrė jis.

Lenkija turi neilgą sieną su Rusijos Kaliningrado srities eksklavu.

Abiejų šalių santykiai nėra geri ne vieną šimtmetį; jos nesutaria dėl daugybės istorinių klausimų, be to, Lenkija dabar yra viena iš pagrindinių Ukrainos sąjungininkių.

Partizanai: rusai, neužtikrinti dėl Chersono ir Zaporižios kontrolės, rimtai ruošiasi ginti Krymą

11:42

Rusijos kariai perkelia į Džankojų, miestą laikinai okupuotame Krymo pusiasalyje, nemažai karinių išteklių, skelbia partizanų judėjimas „Atesh“ susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

„Agentai pažymi, kad į Džankojų atvyksta didelės Rusijos okupantų pajėgos“, – sakoma pranešime.

Pasak partizanų, į aerodromą reguliariai važiuoja kariniai sunkvežimiai, o tai rodo, kad jie dislokuoti šiame objekte.

„Atesh“ tvirtina, kad greičiausiai Rusijos pajėgos ruošiasi ginti Krymą, nes jaučiasi neužtikrintos dėl galimybės išlaikyti Chersono ir Zaporižios sritis.

Anksčiau pranešta, kad rusai įrengė šaudymo pozicijas prie pat Jevpatorijos paplūdimių laikinai okupuotame Kryme. Partizanai taip pat neseniai atliko žvalgybą ir Simferopolyje aptiko naują Rusijos Federacijos 22-ojo armijos korpuso štabą. Turimais duomenimis, karinis dalinys pradėtas stiprinti, o objektas maskuojamas.

Du žmonės įstrigo po bendrabučio griuvėsiais Slovjanske

11:27 Atnaujinta 12:10

Rusams apšaudžius pietinį Ukrainos Chersono miestą buvo sužeisti penki žmonės, o po smūgio Slovjanskui rytinėje Donecko srityje po griuvėsiais ieškoma dviejų asmenų, antradienį pranešė pareigūnai.

Chersono srities vadovas Romanas Mročko socialiniame tinkle „Telegram“ parašė, kad per masinį Rusijos pajėgų apšaudymą, preliminariais duomenimis, buvo sužeisti penki žmonės.

Vienas iš jų vidutinio sunkumo būklės paguldytas į ligoninę.

Tuo metu Slovjansko administracijos vadovas Vadymas Liachas socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė apie rusų smūgį miesto centre esančiam Luhansko žemės ūkio universiteto bendrabučiui.

Pasak jo, aukų išvengta. Visgi vėliau Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba „Telegram“ parašė, kad, remiantis preliminaria informacija, po penkiaaukščio bendrabučio griuvėsiais yra du žmonės. 

Įvykio vietoje dirba pareigūnai ir gelbėtojai.

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba/ „Telegram“/Slovjanskas po rusų atakos
Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba/ „Telegram“/Slovjanskas po rusų atakos

 

Rusijos dronas smogė buriavimo mokyklai Odesoje

10:36

Rusijos bepilotis atakos orlaivis bandė smogti buriavimo mokyklai Odesoje, tačiau Ukrainos kariškiams pavyko numušti  taikinį. Teigiama, kad bepiločio orlaivio nuolaužos nukrito ant populiaraus jachtklubo ir padarė žalos.

Pasak Pietų Ukrainos gynybos pajėgų spaudos tarnybos, naktį Rusijos pajėgos vėl griebėsi raketų ir dronų teroro pietiniuose regionuose.

Konkrečiai iš laikinai okupuoto Krymo Chaudos kyšulio Rusijos kariškiai pasiuntė šešis dronus kamikadzes „Shahed-136“, kurie iš Juodosios jūros atakavo Odesos regioną. Visus šešis dronus numušė oro gynybos pajėgos.

Tuo pat metu vieno iš numuštų bepiločių orlaivių nuolaužos nukrito ant populiaraus Odesos jachtklubo, sunaikino buriavimo mokyklos pastatą ir turto saugojimo angarą bei apgadino privačius civilių gyventojų laivus ir jachtas. Žmonės nenukentėjo.

Pažymima, kad vėliau taktinis orlaivis paleido raketą X-59, kurią oro gynybos pajėgos sunaikino danguje virš Mykolajivo srities.

JAV patikino ES, kad ir toliau teiks pagalbą Ukrainai

10:22

JAV iždo sekretorė Janet Yellen pirmadienį pareiškė, kad Vašingtonas ir toliau teiks tvirtą paramą Ukrainai, Europos Sąjungai susirūpinus dėl būsimos jos šalies paramos Kyjivui.

Jos pažadas nuskambėjo po to, kai JAV Kongresas, siekdamas išvengti vyriausybės uždarymo, iš neseniai pasiekto susitarimo išbraukė naują finansavimą Ukrainai – tai sukėlė abejonių dėl tolesnio Vašingtono įsipareigojimo remti Kyjivą kovoje su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

REUTERS-Scanpix nuotr./ JAV iždo sekretorė Janet Yellen
REUTERS-Scanpix nuotr./ JAV iždo sekretorė Janet Yellen

Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy nušalinimas nuo pareigų, kurį anksčiau šį mėnesį inicijavo respublikonų griežtosios linijos šalininkai, dar labiau padidino nuogąstavimus dėl užsitęsusio Kongreso paralyžiaus.

„Padarysime viską, kas įmanoma, kad parengtume tvirtą paramos Ukrainai paketą“, – sakė ji per spaudos konferenciją su Paschaliu Donohoe, vadovaujančiu Euro grupės šalių narių finansų ministrų grupei.

„Šiandien dar kartą patvirtiname, kad mūsų koalicija ir toliau rems Ukrainą tiek, kiek reikės“, – sakė ji Liuksemburge, kur susitiko su ES finansų ministrais.

Baltieji rūmai apskaičiavo, kad Ukrainai paremti reikia dar 24 mlrd. dolerių (22,5 mlrd. eurų).

„Norint, kad Kongresas būtų pasirengęs teikti tokio lygio paramą, kokią mes teikiame Ukrainai, svarbu žinoti, kad nesame vieni, kad turime partnerių, kurie yra taip pat įsipareigoję, kaip ir mes“, – pridūrė J.Yellen.

P.Donohoe dar kartą patvirtino ES įsipareigojimą ir atkreipė dėmesį į bloko planą per ateinančius kelerius metus skirti Ukrainai apie 50 mlrd. eurų.

„Su pasitikėjimu galime pasakyti savo draugams ir partneriams Amerikoje, kad mes atliekame savo vaidmenį, tad prašome jų paramos siekiant išlaikyti ir apsaugoti mums abiem brangias vertybes ir idealus“, – sakė P.Donohoe.

Nuo tada, kai „Hamas“ išpuoliai sukėlė niokojantį karą, Jungtinės Valstijos taip pat pažadėjo remti Izraelį, ir tai J.Yellen pakartojo pirmadienį paskelbtame interviu.

„Amerika neabejotinai gali sau leisti palaikyti Izraelį ir remti Izraelio karinius poreikius, taip pat galime ir privalome remti Ukrainą jos kovoje su Rusija“, – sakė ji televizijos kanalui „Sky News“.

Ukrainos pajėgos naktį smogė Berdiansko ir Luhansko aerodromams

10:06 Atnaujinta 12:50

Ukrainos kariuomenė naktį sudavė kelis smūgius Rusijos aerodromams laikinai okupuotame Luhanske ir Berdianske, Zaporižios srityje, skelbia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kanalas „StratCom“ „Telegram“ susirašinėjimo platformoje.

Pranešama, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos sudavė tikslius smūgius sraigtasparniams ir aerodromų įrangai.

Anksčiau vietos gyventojai socialiniuose tinkluose pranešė apie sprogimus Berdianske ir šaudmenų detonaciją netoli vietos aerodromo.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys Zaporižios srityje
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys Zaporižios srityje

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, per smūgius buvo sunaikinti du Rusijos sraigtasparniai, šaudmenų sandėlis ir rusų artilerijos sistema.

„Rusijos pajėgų aerodromų nugalėjimas yra svarbus Ukrainai, nes juose bazuojasi sraigtasparniai, kurie veikia netoli fronto linijos ir prieštankinėmis valdomomis raketomis gali smogti Ukrainos pajėgų karinei technikai“, Ukrainos „Laisvės radijo“ tarnybos eteryje sakė  Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas.

„Kas, kaip ir kuo buvo smogta, neturiu galimybės pasakyti. Galų gale tokios technikos, kaip priešo naudojami sraigtasparniai – Ka-52, Mi-24, – sunaikinimas mums, be abejo, yra naudingas. <...> Priešas stengiasi sraigtasparnius laikyti arčiau mūšio linijos, kaip buvo Čornobajivkoje. Deja, okupantai turi modernesnę sraigtasparnių įrangą, modernesnę ginkluotę. Yra prieštankinių valdomų raketų, kurių panaudojimo nuotolis didelis. Sraigtasparniai nuolat veikia 10 kilometrų atstumu nuo fronto linijos“, – aiškino jis.

Tuo tarpu Rusijos kariniai tinklaraštininkai nurodė, kad aerodromo puolimas buvo masinis. „Telegram“ kanale „Du majorai“ teigiama, kad į aerodromą galėjo pataikyti mažiausiai 40 raketų.

„Nebuvo atsižvelgta į neigiamą mūsų aerodromų įrengimo ir gynybos patirtį“, – pabrėžė vienas iš autorių.

Pasak kitų „Telegram“ kanalų, kurių informaciją patvirtino ir „WarGonzo“, puolimui buvo panaudotos amerikiečių ATACMS raketos.

Aerodromas patyrė „tam tikrų nuostolių“, rašė karinis tinklaraštininkas Borisas Rožinas.

„Telegram" kanalas „Fighterbomber“, kuriam vadovauja buvęs karo lakūnas, pranešė apie „vieną iš rimčiausių smūgių per visą SVO laikotarpį“. Pasak jo, patirta įrangos ir personalo nuostolių.

„Beprasmiška rašyti apie tai, kad „turėtume padaryti išvadas, kad tokie dalykai nepasikartotų“. Tai pasikartos tol, kol bus karas“, – pridūrė kanalo administratorius.

Pažymėtina, kad pastaruoju metu laikinai okupuotame Luhanske vis dažniau girdimi sprogimai. Rugsėjo 25 d. prie Luhansko taip pat buvo garsūs sprogimai, o internete pasirodė pranešimų apie smūgį Junisto radiotechnikos ir elektronikos gamyklai.

Sprogimai dažnai girdimi ir Berdianske, Zaporižios srityje, daugiausia aerodromo rajone, kurį nuo pat plataus masto invazijos pradžios rusai naudoja savo daliniams telkti ir sraigtasparniams bazuoti.

Britų žvalgyba: Avdijivka trukdo rusams perimti Donecko srities kontrolę

09:24

Labai tikėtina, kad Rusija pradėjo koordinuotą puolimą keliose Ukrainos rytuose esančiose teritorijose. Jungtinės Karalystės gynybos ministerija kasdienėje karo apžvalgoje pažymėjo, kad prieš Avdijivkos miestą, kuris nuo 2014 m. yra fronto linijoje, rengiamas jungtinės ginkluotės puolimas.

Šis miestas yra pagrindinė kliūtis, trukdanti Rusijos pajėgoms siekti platesnio tikslo – perimti Donecko srities kontrolę.

Pasak britų žvalgybos, tikėtina, kad Rusija puolimą vykdo su keliais šarvuotaisiais batalionais, kurie bando apsupti miestą. Spėjama, kad tai bus svarbiausia puolamoji operacija, kurios Rusija ėmėsi bent nuo 2023 m. sausio mėn.

Įsitvirtinusios Ukrainos pajėgos iki šiol greičiausiai stabdė Rusijos puolimą, o pastaroji patyrė didelių įrangos ir personalo nuostolių.

Kaip anksčiau pranešė kiti analitikai, dėl lėtos pažangos ir didelių nuostolių Rusija tikriausiai pakeitė savo poziciją – nuo puolimo perėjo prie „aktyvios gynybos“, nes sėkmingas Avdijivkos kontrolės perėmimas artimiausiu metu atrodo vis mažiau tikėtinas.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

09:09

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad per praėjusią parą likvidavo 800 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios Rusijos pusė patyrė didesnį nei 289,4 tūkst. gyvosios jėgos nuostolį.

Pasak Generalinio štabo, buvo sunaikinta 14 tankų, 20 šarvuotųjų transporto priemonių, 26 artilerijos sistemos, 22 automobilių įrangos, autocisternų, degalų talpų vienetai, vienas specialiosios įrangos vienetas.

Pasak Ukrainos gynėjų, taip pat buvo numušta 11 bepiločių rusų orlaivių ir 2 sparnuotosios raketos.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Karas Ukrainoje

 

Ukrainos oro pajėgos: per naktį sunaikinta rusų raketa, 6 dronai

09:05

Ukrainos oro pajėgos antradienį pranešė, kad per naktį paleista viena rusų paleista raketa Ch-59 bei šeši dronai „Shahed“, visi jie buvo sunaikinti.

Jų pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ rašoma, kad dronai paleisti iš okupuoto Krymo, o raketa – iš okupuotų Chersono srities teritorijų.

Visus taikinius pavyko sunaikinti, priduriama pranešime.

Ukrainos karinės oro pajėgos/ „Facebook“/Ukrainos karinių oro pajėgų darbo rezultatai
Ukrainos karinės oro pajėgos/ „Facebook“/Ukrainos karinių oro pajėgų darbo rezultatai

 

V.Putinas atvyko į Kiniją susitikti su Xi Jinpingu

07:45

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atvyko į Kiniją susitikti su Xi Jinpingu, siekdamas stiprinti santykius aukščiausiojo lygio konferencijoje, kurią temdo Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karas.

Į Kiniją šią savaitę renkasi 130 šalių atstovai, pakviesti į konferenciją, skirtą prezidento Xi Jinpingo svarbiam projektui – „Juostos ir kelio iniciatyvai“ , kuria Pekinas siekia išplėsti savo įtaką pasaulyje.

Į Kinijos plėtros iniciatyvos „Juostos ir kelio“ forumo renginį kviečiamų asmenų sąrašo viršuje – Rusijos prezidentas, kuris pirmą kartą po invazijos į Ukrainą, dėl kurios Maskva atsidūrė tarptautinėje izoliacijoje, lankosi vienoje didžiausių pasaulio ekonomikų.

Jo lėktuvas nusileido Kinijoje prieš pat 9 val. 30 min., matė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Trečiadienį V.Putinas turėtų susitikti su Xi Jinpingu derybų, pranešė Kremlius.

„Per derybas ypatingas dėmesys bus skiriamas tarptautiniams ir regioniniams klausimams“, – sakoma pranešime, daugiau detalių nepateikiant.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

V.Putinas siekia sustiprinti ir taip tvirtus santykius su komunistine kaimyne, nors Maskva dabar tampa labiau jaunesniąja partnere.

Ekspertai tikisi, kad per Rusijos vadovo vizitą Kinijoje didelių staigmenų bus nedaug, ir mano, kad šis susitikimas bus daugiau simbolinis paramos Maskvai gestas.

„Rusija supranta, kad Kinija nenori pasirašyti jokių didelį atgarsį keliančių sandorių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Aleksandras Gabujevas iš Carnegie strateginių studijų centro Maskvoje. 

„Kinija turi visas kortas“, – sakė jis.

Kremlius pranešė, kad abu lyderiai susitiks trečiadienį „Juostos ir kelio iniciatyvos“ kuluaruose.

Susitikimas rengiamas tuo metu, kai pasaulio politinėje darbotvarkėje dominuoja Izraelio karas su „Hamas“.

Analitikai: Rusija aktyviai bando apsupti Avdijivką, bet greito proveržio nėra

07:35

Spalio 15 d. rusai tęsė puolimą, siekdami apsupti Avdijivką Donecko srityje. Okupantams nepavyko, tačiau netrukus jie gali suintensyvinti bandymus apsupti miestą. JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) duomenimis, Rusijos pajėgos greičiausiai ir toliau tęs puolamąsias operacijas tokiu sumažėjusiu tempu ir toliau kels grėsmę Ukrainos pajėgoms regione, nors dabar mažai tikėtina, kad jos pasieks lemiamą proveržį ar apsups Avdijivką.

Kartu analitikai įspėja, kad bet koks rusų puolimo tempų sumažėjimas gali būti taktinės situacijos koregavimo rezultatas, ir artimiausiomis dienomis jie gali suintensyvinti savo bandymus apsupti Avdijivką.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Avdijivkos
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Avdijivkos

Ukrainos karinis stebėtojas pažymėjo, kad Rusijos kariai prasiskverbė į Ukrainos flangus aplink Avdijivką ir kelia didelę grėsmę ukrainiečių pozicijoms, nepaisant to, kad miesto apsupimas artimiausiu metu mažai tikėtinas.

Rusijos pajėgos fronte tarp Avdijivkos ir Donecko sutelkė didelę pajėgų grupę, kurią sudaro 15-ojo motorizuotojo šaulių pulko ir 11-ojo šaulių pulko daliniai, ir jau vykdo puolamuosius veiksmus šiame rajone. Rusijos šaltinių duomenimis, batalionai vykdo nuoseklias atakas, kurių mastas yra didesnis nei daugumos Rusijos ar Ukrainos atakų šiame karo etape.

Tikėtina, kad ši Rusijos grupuotė galėtų vykdyti puolamąsias operacijas, kuriomis būtų siekiama apsupti Avdijivką, jei Rusijos vadai būtų pasirengę prisiimti palyginti didelius nuostolius, nors jų nepakaktų greitam proveržiui.

Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad gynybos pajėgos atrėmė daugiau kaip 15 Rusijos atakų netoli Avdijivkos ir į šiaurės vakarus bei pietvakarius nuo gyvenvietės.

ISW analitikai nerado jokių vaizdinių patvirtinimų dėl teiginių apie Rusijos pasistūmėjimą į priekį vietovėje ar geolokacinių vaizdo įrašų apie bet kokius kitus okupantų pasiekimus.

Rusijos šaltinių duomenimis, spalio 15 d. okupantų pasiekimai rajone buvo gerokai mažesni, palyginti su ankstesnėmis dienomis. Rusijos karinis tinklaraštininkas pripažino, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos vis dar yra Avdijivkos kokso gamykloje po prieštaringų Rusijos pareiškimų apie tai, kad ji perėmė jos kontrolę.

Ir Ukrainos kariniai stebėtojai, ir Rusijos šaltiniai teigia, kad Rusijos pajėgos nepasiekė norimo greito proveržio ir patyrė didelių nuostolių, o jų žengimo į priekį tempas greičiausiai bus lėtesnis nei tikėtasi. 

Avdijivkos miesto karinės administracijos vadovas Vitalijus Barabašas spalio 12 d. sakė, kad Rusijos pajėgos vykdo oro pajėgų remiamą puolimą 10–12 krypčių aplink vietovę, o Ukrainos generalinis štabas spalio 15 d. teigė, kad kovos vyksta tik prie šešių vietovių.

Spalio 14 d. Ukrainos kariuomenės pulkininkas Oleksandras Štupunas sakė, kad Rusijos puolimo prie Avdijivkos tempai sulėtėjo ir kad nuo spalio 9 d., kai buvo suintensyvintos puolamosios operacijos vietovėje, Rusijos kariai neteko daugiau kaip 300 karinės technikos vienetų ir 3000 karių.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito