Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Melitopolyje susprogdinta okupantų būstinė: žuvo mažiausiai trys rusų pareigūnai

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Okupuotas Melitopolis
Okupuotas Melitopolis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios naujienos

  • Buvęs NATO generalinis sekretorius A.F.Rasmussenas: Ukraina turėtų būti priimta į aljansą, bet be okupuotų teritorijų
  • Rusijos pareigūnai šeštadienį paskelbė pradėję terorizmo tyrimą dėl incidento, kai į pietryčius nuo Maskvos po sprogimo nuo bėgių nuvažiavo prekinis traukinys
  • Vokietijos finansų ministerija nusprendė kitais metais padvigubinti karinę pagalbą Ukrainai
  • Po ilgo santykinės ramybės laikotarpio Maskva vėl nusitaikė į Kyjivo regioną

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Melitopolyje susprogdinta rusų būstinė: žuvo mažiausiai trys pareigūnai

15:52 Atnaujinta 17:30

Ukraina pranešė, kad sekmadienį Maskvos pajėgų kontroliuojamame Melitopolyje nugriaudėjus sprogimui, kurį sukėlė vietiniai pasipriešinimo judėjimai, okupacinės valdžios būstinėje žuvo mažiausiais trys rusų karininkai. 

Melitopolis, kuriame prieš karą gyveno apie 150 tūkst. žmonių, vienas iš pirmųjų buvo užimtas rusų karių po to, kai Rusija praėjusių metų vasarį įsiveržė į Ukrainą, ir dabar yra už kelių dešimčių kilometrų toliau į šiaurę nuo fronto linijos.

„Mažiausiai trys rusų gvardijos pareigūnai buvo likviduoti“ per „keršto akciją, kurią įvykdė vietos pasipriešinimo judėjimo atstovai“, platformoje „Telegram“ pranešė Ukrainos gynybos ministerijos žvalgybos tarnyba.

Naujienų agentūra AFP negalėjo nepriklausomai patvirtinti šių teiginių.

„Išpuolis prieš būstinę buvo įvykdytas per (Rusijos federalinės saugumo tarnybos) FSB ir (Nacionalinės gvardijos) Rosgvardijos susitikimą“, – pranešė tas pats šaltinis.

Melitopolis yra Zaporižios srityje, kuri yra viena iš keturių Ukrainos teritorijų, kurias Rusija rugsėjį aneksavo kartu su Donecku, Luhansku ir Chersonu.

Šeštadienio vakarą ištremtas Melitopolio meras Ivanas Fedorovas sakė, kad gyventojai pranešė apie sprogimą, kuris girdėjosi visose miesto dalyse, ir po miestą važinėjančius policijos automobilius.

Nuo invazijos pradžios per išpuolius Maskvos pajėgų kontroliuojamose teritorijose žuvo keli su Rusija susiję pareigūnai.

 

Naujausios žinios

06:19

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

V.Zelenskis: Rusija ruošiasi žiemai

23:40

Prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad Rusija gali padidinti išpuolių prieš Ukrainos infrastruktūrą skaičių, o Ukraina turėtų sutelkti dėmesį į teroristų apsaugą ir reagavimą į juos.

Prezidentas vakariniame kreipimesi sakė : „Jau beveik įpusėjo lapkritis ir turime būti pasirengę tam, kad priešas gali padidinti dronų ar raketų atakų prieš mūsų infrastruktūrą skaičių.

Rusija ruošiasi žiemai. O čia, Ukrainoje, visas dėmesys turi būti sutelktas į apsaugą, į atsaką teroristams, į viską, ką Ukraina gali padaryti, kad mūsų žmonėms būtų lengviau išgyventi šią žiemą ir kad padidėtų mūsų karių pajėgumai.“

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

V.Zelenskis padėkojo visiems partneriams, padedantiems Ukrainai oro gynybos srityje.

„Tai įvairios šalys: JAV, Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija, tai Norvegija, Italija, tai Rumunija, tai Švedija, Nyderlandai, Slovakija, tai Čekija, Bulgarija, Lenkija, Baltijos šalys ir kitos šalys. Dabar apie viską atvirai kalbėti negalime, bet Ukrainos oro skydas jau dabar yra stipresnis nei pernai. Jau yra ir kitų galimybių, bet dar ne visiškai apsaugota visa teritorija, deja. Ir mes dirbame, kad jis būtų dar stipresnis“, – sakė prezidentas.

 

A.Jermakas: Ukrainos delegacija atskrido į JAV aptarti gynybos ir bendradarbiavimo klausimų

22:59

Ukrainos delegacija, vadovaujama ekonomikos ministrės Julijos Svyrydenko, atvyko į JAV, pranešė Prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas lapkričio 12 d. „Telegram“.

A.Jermakas, kuris taip pat yra Ukrainos delegacijos narys, planuoja dalyvauti susitikimuose Baltuosiuose rūmuose, Kongrese, analitiniuose centruose ir kalbėtis su nevyriausybinių organizacijų atstovais.

„Prezidento Zelenskio taikos formulė, Ukrainos gynybos stiprinimas, visapusiškas bendradarbiavimas ir daugelis kitų svarbių temų“ bus įtrauktos į darbotvarkę, rašoma pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Jermakas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Jermakas

Delegacijos vizitas vyksta tuo metu, kai aukščiausio rango JAV pareigūnai paprašė Kongreso patvirtinti tiesioginę biudžetinę paramą Ukrainai. Jie teigė, kad 11,8 mlrd. dolerių „yra minimali suma, kurios reikia padėti patenkinti pagrindinius Ukrainos poreikius, atsižvelgus į kitą galimą tarptautinę paramą“.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Ostinas ir valstybės sekretorius Antonijus Blinkenas taip pat ragino nedelsiant patvirtinti pagalbą Ukrainai ir Izraeliui, kurios Baltųjų rūmų prašoma spalio 31 d. Senato liudijimuose.

Spalio 20 d. JAV prezidentas Joe Bidenas paprašė 61,4 mlrd. dolerių pagalbos Ukrainai, kuri yra platesnio 105 mlrd. dolerių prašymo dalis. Paketas dar nepatvirtintas, nes kai kurie Kongreso nariai respublikonai pasisakė už pagalbos Ukrainai ir Izraeliui padalijimą.

Meras: Kyjive kilus gaisrui saugykloje nukentėjo 2 žmonės

21:50

Lapkričio 12 d. Kyjivo Darnickio rajone kilus gaisrui statybinių medžiagų sandėlyje ir parduotuvėje nukentėjo du darbuotojai, pranešė Kyjivo meras Vitalijus Kličko „Telegram“.

V.Kličko teigė, kad 27 gelbėjimo tarnybų darbuotojai, gesindami gaisrą, panaudojo septynis įrenginius. Per gaisrą nukentėjo du objekto darbuotojai, kurie patyrė ūminę reakciją į stresą, teigiama pranešime.

Rusijos puolimas Charkive padarė žalos civilinei infrastruktūrai

21:34

Rusijos puolimas Charkivo Ševčenkovskio rajone pakenkė civilinei infrastruktūrai, pranešė gubernatorius Olehas Syniehubovas lapkričio 12 d. „Telegram“ žinutėje.

Remiantis preliminaria informacija, apie nukentėjusiuosius nepranešta. Gelbėjimo tarnybos toliau dirba atakos vietoje.

Anksčiau sekmadienį O.Syniehubovas sakė, kad Rusijos pajėgos taikėsi į Charkivo srities Chuhuivo ir Kupjansko rajonus, apie aukas nepranešta.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusų ataka Charkive
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusų ataka Charkive

Nuo lapkričio 11 d. pagal įsakymą dėl privalomos evakuacijos iš fronto linijos gyvenviečių Charkivo srities Kupjansko rajone buvo evakuoti 249 vaikai. Pasak O.Syniehubovo, tęsiant veiksmus, evakuacijos laukia 43 vaikai.

Prezidentūra: į JAV atvyko Ukrainos delegacija

21:08

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas sekmadienį pranešė, kad su ekonomikos ministrės vadovaujama delegacija atvyko į Jungtines Valstijas derėtis dėl bendradarbiavimo ir paramos jo karo draskomai šaliai.

„Turėsiu susitikimų Baltuosiuose rūmuose, Kongrese, analitiniuose centruose ir su pilietinės visuomenės organizacijų atstovais“, – sakė A.Jermakas.

Jis pridūrė, kad Julijos Svyrydenko vadovaujama delegacija aptars „prezidento taikos formulę, Ukrainos gynybos stiprinimą, visapusišką bendradarbiavimo gilinimą ir daugelį kitų svarbių temų“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Andrijus Jermakas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Andrijus Jermakas

Ukrainos pareigūnai, įskaitant prezidentą Volodymyrą Zelenskį, reguliariai susitinka su Vakarų šalių vadovais, nepaisant jaučiamo nuovargio nuo karo.

Karas tęsiasi jau 21-ą mėnesį, o Ukrainai sunkiai sunkiai sekasi įveikti smarkiai įtvirtintas Rusijos pozicijas.

„Esu dėkingas mūsų partneriams už paramą Ukrainai. Kartu mes esame stiprūs“, – sakė A.Jermakas.

Rusijos pajėgos suintensyvino puolimą Rytų Ukrainoje

20:28

Rusijos pajėgos suintensyvino puolimą Rytų Ukrainoje, siekdamos užimti pozicijas netoli dviejų svarbiausių fronto linijos miestų, pranešė Ukrainos kariuomenės pareigūnai.

Agentūros „Associated Press“ pranešime Ukrainos sausumos pajėgų vadas teigė, kad Rusijos pajėgos ėmė siekti atgauti teritoriją netoli Bachmuto. Šiame rytiniame kalnakasybos mieste vyko kruviniausias karo mūšis prieš gegužės mėn. pereinant į Rusijos rankas.

Generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis sekmadienio popietę rašė „Telegram“: „Bakhmuto link rusai suaktyvėjo ir bando susigrąžinti anksčiau prarastas pozicijas. ... Priešų atakos atremiamos“.

Imago / Scanpix nuotr./Rusijos karys
Imago / Scanpix nuotr./Rusijos karys

Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai sekmadienį sakė, kad Rusijos pajėgos per praėjusią dieną atrėmė penkias ukrainiečių atakas netoli Kliščijivkos ir Kurdiumivkos – dviejų nedidelių gyvenviečių, esančių į pietus nuo Bachmuto.

S.Lavrovas pareiškė, kad ES neišstums Rusijos iš Vidurinės Azijos

19:53

Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį transliuotame interviu apkaltino Europos Sąjungą bandymu išstumti Rusiją iš Vidurinės Azijos ir sakė, kad blokui to padaryti nepavys.

Dėl plataus masto invazijos į Ukrainą Maskvos įtaka regione, kurį ji laiko savo įtakos sfera, susilpnėjo: dėl įtakos Vidurinėje Azijoje kovoja Europa, Rusija, Turkija, Iranas ir Kinija.

„Europos Sąjunga neslepia savo ketinimų visais įmanomais būdais suvaržyti (Rusiją) ir išstumti ją iš Vidurinės Azijos ir Pietų Kaukazo“, – sakė S.Lavrovas.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

„Šie bandymai yra bergždi. Mes istoriškai ten buvome ir neketiname išnykti“, – sakė jis.

 S.Lavrovas davė interviu šios savaitės vizito Astanoje, kurio metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiko su kolega iš Kazachstano Kassymu-Jomartu Tokayevu, kuluaruose. 

V.Putino vizitas Kazachstane vyko po Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono praėjusios savaitės apsilankymo.

Prancūzijos vadovas pagyrė šalį, kuri „atsisako būti pavergta keleto galybių“ – tai netiesioginė užuomina į Rusiją.

S.Lavrovas atsakė, kad E.Macrono, kaip diplomato, pareiškimai buvo gana įžūlūs.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Vakarų šalys investuoja į Vidurinę Aziją siekdamos išstumti Rusiją.

Buvusios sovietinės Vidurinės Azijos respublikos, siekiančios diversifikuoti savo partnerystes, šią savaitę suaktyvino diplomatinę veiklą, pavyzdžiui, buvo surengti Turkijos ir Irano vadovų vizitai Uzbekistane.

Vengrijos vyriausybė ketina paklausti piliečių, ar jie nori, kad Ukraina būtų ES

18:48

Vengrijos vyriausybė planuoja paklausti savo piliečių, ar jie pritaria galimai Ukrainos narystei Europos Sąjungoje, būsimoje paštu siunčiamoje anketoje, vadinamoje „Nacionalinėmis konsultacijomis“, pranešė šalies Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Tamasas Menczeris.

Tačiau net ir pats pranešimas, atrodo, paskatino piliečius atsakyti neigiamai. Savo „Facebook“ puslapyje pasidalytame 40 sekundžių trukmės vaizdo pranešime T.Menczeris neigiamai pristatė galimą Ukrainos įstojimą, sakydamas, kad tai reikštų, jog „į (mūsų) bendruomenę bus įvestas karas, o didelė dalis ES išteklių taip pat atiteks Ukrainai“.

Antiukrainietiški ir prorusiški pareiškimai Vengrijos vadovybei yra įprasti.

„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Viktoras Orbanas ir Vladimiras Putinas Pekine
„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Viktoras Orbanas ir Vladimiras Putinas Pekine

T.Menczerio vaizdo pranešimas pasirodė tuo metu, kai jo šalies ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ragina ES nepradėti derybų dėl narystės su Ukraina, nepaisant neseniai Europos Komisijos pateiktos rekomendacijos. Jo vyriausybė per visą karo laikotarpį vykdė kampaniją prieš Ukrainą, perspėdama, kad Kyjivo įstojimas į ES gali atnešti karą į bloką.

Rugsėjį V.Orbanas taip pat pareiškė, kad jo šalis nepritars Ukrainos narystei NATO, jei ši neatkurs tam tikrų įstatymų, susijusių su vengrų mažumomis šalyje.

Pritardamas V.Orbano žodžiams, Vengrijos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius T.Menczeris savo vaizdo pranešime apie Ukrainos stojimą į ES teigė, kad Ukraina „atėmė vengrų tautinės bendruomenės teises“.

Ukraina atmetė Vengrijos teiginius, kad ši šalis žiauriai elgiasi su savo mažumomis. Vienas iš pagrindinių nesutarimų šaltinių buvo 2017 m. priimtas kalbos įstatymas, pagal kurį reikalaujama, kad ne mažiau kaip 70 proc. vyresnių nei penktos klasės mokyklų mokinių mokytųsi ukrainiečių kalba.

Kyjivas kalbėjosi su Budapeštu, kad būtų išspręstas vengrų mažumos Ukrainoje švietimo kalbos klausimas, lapkričio 7 d. „Europos tiesai“ sakė ministro pirmininko pavaduotoja Europos integracijai Olha Stefanišyna.

Ji mano, kad Vengrijos grasinimai blokuoti Ukrainos stojimą į ES nesutrukdys „realiam darbui“ tautinių mažumų labui.

Artėjant dvejų metų Rusijos invazijai į Ukrainą, Vengrija yra viena iš nedaugelio Europos valstybių, pasisakančių prieš karinę pagalbą Ukrainai.

„Reikalaujame demobilizacijos termino“: Kyjive susirinko apie šimtas žmonių

18:30

Sekmadienį Kyjivo Nepriklausomybės aikštėje daugiau nei šimtas žmonių susirinko į mitingą, reikalaudami nustatyti galutinį kariuomenės demobilizacijos terminą.

Dalyviai skandavo: „Jūs negalite laimėti karo vien ant savo pečių“, „Reikalaujame demobilizacijos terminų“, „Atėjo laikas kitiems“.

Daugiausia akcijoje dalyvavo kariškių žmonos ir motinos, kurie buvo fronte nuo pat visiškos invazijos į Rusijos Federaciją pradžios.

Kariškių artimieji rinko parašus, skirtus Vyriausiojo vado štabui, reikalaudami įvesti galimybę demobilizuoti ilgiau nei 18 mėnesių fronte išbuvusius karius.

Scanpix nuotr./Sekmadienį Kyjivo Nepriklausomybės aikštėje daugiau nei šimtas žmonių susirinko į mitingą
Scanpix nuotr./Sekmadienį Kyjivo Nepriklausomybės aikštėje daugiau nei šimtas žmonių susirinko į mitingą

„Mano aštuonmetė dukra užduoda man klausimą: „Mama, kodėl mano tėtis kariauja jau 20 mėnesių, o mano draugių tėtis yra namie? Kada tėtis galės grįžti?“ Ką galiu atsakyti?“ – sakė Inna iš Kyjivo.

Jos dukra laiko lentelę su užrašu „Dabar mano eilė apkabinti tėtį“.

Mitinge taip pat dalyvavo kariškis slapyvardžiu Grizzly, kuris neteko abiejų kojų, nes šių metų birželį buvo sunkiai sužeistas.

„Mano pozicija tokia, kad vaikinams reikia pailsėti. O mes davėme labai daug laiko kitiems pasiruošti. Vaikinai nebegali dirbti, yra brigadų, kurios nuolat keičiasi, yra brigadų, kurioms neleidžiama atostogauti. Aš taip pat esu karo brolis. Vadinasi, turi būti terminai, kad vaikinai suprastų, jog per šį laikotarpį turi viską padaryti“, – pasakojo kariškis.

Panašūs mitingai taip pat vyko Dniepro, Chmelnickio, Ternopilio, Lvivo, Černivcių ir kituose miestuose.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos stengsis „įšaldyti“ rusus, nutraukdamos tiekimo kelius

17:38

Ukrainiečių kariai bandys nutraukti rusų tiekimo linijas, kai bus blogas oras, ir stengsis „užšaldyti“ rusus.

Sausumos pajėgų vadavietės viešųjų ryšių tarnybos vadovas teigė: „Vis dėlto orai prisidės prie kovinių operacijų vykdymo. Jei dabar lyja, sumažės tiek aviacijos, tiek atakos bepiločių orlaivių panaudojimas.

Atitinkamai technikai bus sunkiau judėti. Tačiau, vėlgi, artilerija buvo naudojama ir toliau bus naudojama...“

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Karas Ukrainoje

Jis pridūrė, kad pagrindinė užduotis, žinoma, bus nutraukti tiekimo kelius ir logistinius ryšius tarp Rusijos okupantų užnugario ir priešakinių pozicijų.

„Jei mums pavyks, manau, padedant orams – lietui ir šalčiui – mes juos „užšaldysime“.“

O.Prokudinas apie Chersono bibliotekos ataką: padaryta daug žalos

16:26

Rusijos pajėgos naktį atakavo Chersono srities regioninę biblioteką ir padarė daug žalos jos vidui ir išorei, sakė srities gubernatorius Oleksandras Prokudinas.

„Siautėjo gaisras“, – „Telegram“ pranešė O.Prokudinas. „Netoliese gyvenantys žmonės su siaubu pasakoja apie tai, ką patyrė“.

 

Rusijos pajėgos padidino oro smūgių skaičių rytuose

16:04

Rusijos pajėgos padidino oro smūgių skaičių rytuose, sakė generolas Oleksandras Tarnavskis, kuris vadovauja Ukrainos kariams, kovojantiems Avdijivkoje ir netoli jos Donecko srityje.

Visų pirma Rusijos pajėgos dažniau naudoja valdomąsias oro bombas, sakė O.Tarnavskis.

Melitopolyje susprogdinta rusų būstinė: žuvo mažiausiai trys pareigūnai

15:52 Atnaujinta 17:30

Ukraina pranešė, kad sekmadienį Maskvos pajėgų kontroliuojamame Melitopolyje nugriaudėjus sprogimui, kurį sukėlė vietiniai pasipriešinimo judėjimai, okupacinės valdžios būstinėje žuvo mažiausiais trys rusų karininkai. 

Melitopolis, kuriame prieš karą gyveno apie 150 tūkst. žmonių, vienas iš pirmųjų buvo užimtas rusų karių po to, kai Rusija praėjusių metų vasarį įsiveržė į Ukrainą, ir dabar yra už kelių dešimčių kilometrų toliau į šiaurę nuo fronto linijos.

„Mažiausiai trys rusų gvardijos pareigūnai buvo likviduoti“ per „keršto akciją, kurią įvykdė vietos pasipriešinimo judėjimo atstovai“, platformoje „Telegram“ pranešė Ukrainos gynybos ministerijos žvalgybos tarnyba.

Naujienų agentūra AFP negalėjo nepriklausomai patvirtinti šių teiginių.

„Išpuolis prieš būstinę buvo įvykdytas per (Rusijos federalinės saugumo tarnybos) FSB ir (Nacionalinės gvardijos) Rosgvardijos susitikimą“, – pranešė tas pats šaltinis.

Melitopolis yra Zaporižios srityje, kuri yra viena iš keturių Ukrainos teritorijų, kurias Rusija rugsėjį aneksavo kartu su Donecku, Luhansku ir Chersonu.

Šeštadienio vakarą ištremtas Melitopolio meras Ivanas Fedorovas sakė, kad gyventojai pranešė apie sprogimą, kuris girdėjosi visose miesto dalyse, ir po miestą važinėjančius policijos automobilius.

Nuo invazijos pradžios per išpuolius Maskvos pajėgų kontroliuojamose teritorijose žuvo keli su Rusija susiję pareigūnai.

 

Kremliaus spaudos sekretorius: „Rusijos nugalėti neįmanoma“

14:51

Vladimiro Putino spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas interviu televizijai sakė, kad Kyjivas turi "suprasti, jog Rusijos nugalėti neįmanoma".

Pasak D.Peskovo, Vakarai vis labiau pavargsta nuo karo Ukrainoje ir nenori siųsti pagalbos pinigais, ginklais ir amunicija. Tačiau Kyjivas yra pasirengęs šokti Vakarams prašydamas pagalbos, sakė D.Peskovas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas

 

Ukrainos sausumos pajėgų vadas: Rusija intensyvina puolimą prie Bachmuto

14:29

Rusijos pajėgos suintensyvino puolimą netoli užimto Bachmuto Donecko srityje, bandydamos perimti netoliese esančių pozicijų kontrolę, lapkričio 12 d. pranešė sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis.

Ukrainos pajėgos atremia Rusijos puolimą šioje teritorijoje, „Telegram“ žinutėje teigė generolas pulkininkas.

Atskirame pranešime O.Syrskis pranešė aplankęs karius, kovojančius Bachmuto ir Lymano kryptimis, ir išnagrinėjęs „tolesnių veiksmų ir metodų, kaip padidinti mūsų karių kovinio dislokavimo efektyvumą, galimybes“.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenės sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenės sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis

Rusijos pajėgos nesėkmingai bandė atsiimti pozicijas prie Kliščijivkos ir Andrijivkos į pietus nuo Bachmuto ir prie Robotynės Zaporižios srityje, lapkričio 1 d. rytiniame pranešime teigė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Andrijivka ir Kliščijivka buvo išvaduotos rugsėjo pradžioje po dešimčių nedidelių kasdienių puolimų ir didelių laimėjimų į pietus nuo Bachmuto.

Brangi, bet kruopščiai suplanuota operacija prasidėjo vasaros pradžioje.

Tuo tarpu oras gali turėti įtakos karo veiksmams vietoje, trukdyti karinės technikos judėjimui, lapkričio 12 d. nacionalinei televizijai sakė Sausumos pajėgų atstovas Volodymyras Fitio.  

„Jei dabar pradės lyti, sumažės tiek aviacijos, tiek kovinių bepiločių orlaivių naudojimas. Vadinasi, technikai bus sunkiau judėti. Tačiau artilerija bus naudojama kaip ir anksčiau“, – sakė jis, kurį citavo naujienų portalas ZN.UA.

V.Fitio taip pat teigė, kad Rusijos tiekimo linijų nutraukimas ir priešakinių pozicijų likvidavimas yra vieni svarbiausių Ukrainos kariuomenės uždavinių.

Kodėl įstrigo iniciatyva panaudoti įšaldytą Rusijos turtą Ukrainos atstatymui?

14:15

Rugsėjo mėnesį Europos Sąjungos vadovai parėmė iniciatyvą, pagal kurią pajamos, gautos iš Europoje įšaldyto Rusijos turto, būtų panaudotos karo kovų nuniokotai Ukrainai atkurti. Jei šis planas būtų įgyvendintas, Ukraina galėtų tikėtis gauti kelių milijardų eurų paramą. Tačiau pirmiausia tam reikia įveikti teisines ir politines kliūtis.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pažadėjo iki šių metų pabaigos rasti aiškų veiksmų planą, kaip panaudoti pajamas, gautas iš Rusijos įšaldyto turto, Ukrainos naudai.

Europos Parlamento nuotr./Ursula von der Leyen
Europos Parlamento nuotr./Ursula von der Leyen

Tačiau kai kurių Europos šalių vyriausybės išreiškė susirūpinimą dėl tokio žingsnio pasekmių tarptautinei finansų rinkai.

Didžioji dalis Rusijos valstybės turto, kurį įšaldė prie tarptautinio sankcijų režimo prisijungusios šalys, yra Europos Sąjungoje, o didžiausia jo dalis atsidūrė Belgijos ir Liuksemburgo jurisdikcijose.

Plačiau skaitykite ČIA.

Po dviejų sviedinių smūgių į šiaurės vakarinę Donecko miesto dalį dingo elektra

14:12

Po dviejų sviedinių smūgių į šiaurės vakarinę Donecko miesto dalį dingo elektra.

Rusijos paskirtas Donecko meras Aleksejus Kulemzinas per „Telegram“ pranešė, kad Vorošilovskio, Kyjivo, Kirovo, Kuibyševskio ir Lenino rajonuose iš dalies nutrūko elektros tiekimas.

„Reuters“/„Scanpix“/Doneckas
„Reuters“/„Scanpix“/Doneckas

Gyventojai socialiniuose tinkluose skelbia, kad elektros energijos tiekimo sutrikimai atsirado netrukus po to, kai į šiaurės vakarinę miesto dalį pataikė du sviediniai. Neaišku, ar smūgiai buvo suduoti iš Ukrainos, ar iš Rusijos.

Maskva apkaltino Kyjivą išpuoliais prieš pasienio regionus

13:24

Rusija sekmadienį apkaltino Ukrainą Briansko ir Belgorodo pasienio regionuose įvykdžius keletą išpuolių, per kuriuos buvo apgadinti penki traukinių vagonai ir vienas žmogus sužeistas.

Maskva pareiškė, kad pradės tyrimą dėl Ukrainos smūgio, per kurį Ukrainos pasienyje esančiame kaime buvo sužeistas civilis gyventojas, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos.

Belgorodo gubernatorius Viačeslavas Gladkovas sakė, kad sekmadienį dronai ir raketos buvo nukreiptos į kelias regiono vietoves, tačiau daugeliu atvejų žalos nepadarė.

Tačiau, anot jo, už 30 km nuo Ukrainos sienos esančiuose Valuikuose buvo apgadinti trys namai ir penki geležinkelio vagonai.

V.Gladkovas taip pat sakė, kad nukentėjo elektros linijos, todėl laikinai buvo nutrauktas elektros tiekimas.

Naktį Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad sunaikino du Ukrainos dronus regione, užkirsdama kelią, jos teigimu, bandymams surengti teroristinį išpuolį.

Pastaraisiais mėnesiais suintensyvėjo Ukrainos smūgiai Rusijos teritorijoje birželio pradžioje prasidėjusio Ukrainos kontrpuolimo fone.

Kyjivas taip pat pranešė, kad dėl Maskvos smūgio pietiniame Chersono regione žuvo 64 metų vyras, o jo žmona buvo sužeista.

Ukrainos pareigūnai šeštadienį minėjo Chersono miesto – regiono sostinės, kuri buvo išlaisvinta prieš metus – atgavimo metines.

Tyrėjai sako, kad Rusijos traukinio nuvažiavimą nuo bėgių sukėlė sprogstamasis įtaisas

13:23

„Reuters“ praneša, kad Rusijos tyrėjai nustatė, jog vakar Rusijos Riazanės srityje nuo bėgių nuvažiavusį krovininį traukinį sukėlė ant geležinkelio linijos padėta savadarbė bomba.

Valdžios institucijos pradėjo tyrimą dėl terorizmo.

„Tyrimo duomenimis, 2023 m. lapkričio 11 d. 07.12 val. sprogo savadarbis sprogstamasis užtaisas“, – nurodė Tyrimų komitetas. „Dėl to nuo bėgių nuriedėjo 19 prekinio traukinio vagonų“.

Kyjivas šio incidento kol kas nekomentavo, tačiau Rusijos pareigūnai anksčiau kaltino proukrainietiškus diversantus dėl kelių išpuolių šalies geležinkelių sistemoje nuo Maskvos įsiveržimo į Ukrainą 2022 m. vasario mėn.

Ukrainoje naudojami nauji savadarbiai kasetiniai šaudmenys „Motiv-3M“: kokios jų galimybės

13:02

Per Avdijivkos puolimą Ukrainoje rusų pajėgos naudojo kasetinius artilerijos sviedinius su „Motiv-3M“ pabūklais, kurie pasižymi nepriklausomu individualiu nukreipimu, rašo leidinys „Defence Express“.

Kelios rusų žiniasklaidos priemonės patvirtino šį teiginį, remdamosis vaizdo įrašu, kuriame neva matyti, kaip naudojami „Motiv-3M“ pabūklai, dar žinomi kaip SPBE-D.

Atvirųjų šaltinių nuotrauka/„Motiv-3M“ pabūklas
Atvirųjų šaltinių nuotrauka/„Motiv-3M“ pabūklas

Nors vaizdo įrašo autentiškumo ir vietos patikrinti nepavyko, manoma, kad tikimybė, jog Rusijos pajėgos naudoja „Motiv-3M“, yra galima.

Plačiau skaitykite ČIA.

JK gynybos ministerija: „Wagner“ samdiniai greičiausiai tarnauja Rusijos nacionalinėje gvardijoje

12:36

Didelė dalis samdinių grupės „Wagner“ narių greičiausiai buvo įtraukti į Rusijos nacionalinės gvardijos („Rosgvardija“) vadovybės struktūrą, teigė JK gynybos ministerija savo kasdienėje žvalgybos ataskaitoje.

Tikėtina, kad „Wagner“ daliniui „Rosgvardijoje“ vadovauja Pavelas Prigožinas, mirusio „Wagner“ lyderio Jevgenijaus Prigožino sūnus. J.Prigožinas žuvo lėktuvo katastrofoje netrukus po to, kai „Wagner“ kovotojai užėmė Rusijos Rostovo prie Dono miestą ir žygiavo į Maskvą – šiuos veiksmus Vladimiras Putinas paskelbė „išdavyste“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Afrikoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Afrikoje

Jungtinė Karalystė yra paskelbusi „Wagner“ grupę teroristine organizacija.

„AP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„AP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Rostove prie Dono

Kitos „Wagner“ kovotojų grupės tikriausiai prisijungė prie kitos Rusijos privačios karinės bendrovės „Redut“, nurodė JK gynybos ministerija, kurioje iš viso dirba 7 000 darbuotojų.

Nors JK gynybos ministerija mano, kad po 2023 m. liepos mėn. įvykusio maišto Rusijos valstybė dabar labiau kontroliuoja „Wagner“ grupės veiklą ir jos buvusius darbuotojus, Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas yra sakęs, kad „Wagner“ kariai prisijungė prie Čečėnijos specialiųjų pajėgų „Achmat“. Tai papildė 170 kovotojų, kurie jau prisijungė prie „Achmat“, spalio mėn. sakė R.Kadyrovas.

Per 62 Rusijos išpuolius Chersono srityje žuvo 1 žmogus, 5 sužeisti

12:28

Per pastarąją parą Rusija 62 kartus atakavo Chersono sritį, nužudydama vieną ir sužeisdama penkis civilius gyventojus, lapkričio 12 d. rytą pranešė gubernatorius Oleksandras Prokudinas.

Pasak O.Prokudino, Rusijos pajėgos į regioną paleido artilerijos pabūklus, minosvaidžių ugnį, tankus, granatas, bepiločius lėktuvus ir raketas.

Vėliau gubernatorius sakė, kad lapkričio 12 d. rytą Chersono mieste per Rusijos minosvaidžių ugnį žuvo vienas civilis ir dar vienas buvo sužeistas.

Imago / Scanpix nuotr./Chersonas
Imago / Scanpix nuotr./Chersonas

Per pirmąsias Chersono išlaisvinimo metines regiono sostinė buvo atakuojama 22 kartus, įskaitant naktį surengtą raketų smūgį.

Lapkričio 12 d. gubernatorius taip pat pranešė, kad viena iš atakų prieš Chersoną pataikė į regioninę biblioteką ir apgadino pastatą.

Vėliau regiono prokuratūra pareiškė, kad biblioteka greičiausiai buvo atakuota raketa, paleista iš Rusijos naikintuvo Su-35.

Žiniasklaida: Ukrainos pareigūnas atliko svarbų vaidmenį vykdant „Nord Stream“ sabotažą

10:43

Aukšto rango Ukrainos kariuomenės pareigūnas atliko svarbų vaidmenį pernai vykdant „Nord Stream“ dujotiekio Baltijos jūroje sabotažą, teigiama šeštadienį paskelbtame bendrame leidinių „The Washington Post“ ir „Der Spiegel“ tyrime.

Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų pulkininkas Romanas Červinskis buvo „Nord Stream“ operacijos koordinatorius, minėtiems amerikiečių ir Vokietijos laikraščiams sakė su jo vaidmeniu susipažinę žmonės.

Jie citavo Ukrainos ir kitų Europos šalių pareigūnus, taip pat kitus apie šią operaciją žinančius asmenis, kurie kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

R.Červinskis prižiūrėjo logistiką ir vadovavo šešių žmonių komandai, kuri, prisistatydama svetimomis pavardėmis, išsinuomojo burlaivį ir, naudodamasi nardymo įranga, padėjo sprogstamuosius užtaisus ant vamzdynų, rašo amerikiečių laikraštis.

Jis nei planavo operaciją, nei veikė vienas, o įsakymus gaudavo iš Ukrainos pareigūnų, pridūrė „The Washington Post“.

2022 metų rugsėjo pabaigoje prie Danijos Bornholmo salos esančiuose dviejuose „Nord Stream“ vamzdynuose buvo aptikti keturi dideli dujų nuotėkiai, o prieš tai seisminiai institutai užfiksavo du povandeninius sprogimus.

Dujotiekiai buvo atsidūrę geopolitinės įtampos centre, kadangi Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai, kaip įtariama, keršydama už Vakarų sankcijas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

„Reuters“/„Scanpix“/„Nord Stream 2“ dujotiekis
„Reuters“/„Scanpix“/„Nord Stream 2“ dujotiekis

Priklausomai nuo šaltinio, atsakomybę už sprogimus prisiėmė Ukraina, Rusija arba JAV, tačiau visos jos tai neigė.

Per savo advokatą R.Červinskis neigė bet kokį savo vaidmenį vykdant vamzdynų sabotažą.

„Visos spekuliacijos apie mano dalyvavimą „Nord Stream“ išpuolyje yra nepagrįstai skleidžiamos Rusijos propagandos“, – rašytiniame pareiškime laikraščiams „The Washington Post“ ir „Der Spiegel“ teigė R.Červinskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ne kartą neigė, kad jo šalis yra susijusi su dujotiekio sprogimais.

Anot „The Washington Post“, sabotažo operacija buvo sumanyta V. Zelenskiui nežinant.

„The Washington Post“ ir „Der Spiegel“ sakė, kad kreipėsi į Ukrainos vyriausybę, prašydami atsakyti į jų bendrą tyrimą, tačiau jokio atsakymo negavo.

R.Červinskis šiuo metu teisiamas Kyjive ir yra kaltinamas piktnaudžiavimu įgaliojimais bandant priversti rusų pilotą dezertyruoti.

Žiniasklaidos pranešimuose nurodoma, kad jis teigia, jog baudžiamasis persekiojimas yra politinis kerštas už jo kritiką V.Zelenskiui.

Generalinis štabas: Rusija Ukrainoje neteko 311 750 karių

09:58

Nuo 2022 m. vasario 24 d., kai prasidėjo plataus masto invazija, Rusija Ukrainoje neteko 311 750 karių, lapkričio 10 d. ryte atnaujintoje ataskaitoje pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Į šį skaičių įeina 1 100 Rusijos pajėgų aukų, patirtų vien per pastarąją parą.

Kariškiai taip pat nurodė, kad Rusija neteko 5 349 tankų, 10 037 šarvuotų kovos mašinų, 9 944 automobilių ir degalų cisternų, 7 559 artilerijos sistemų, 881 daugkartinio paleidimo raketų sistemos, 580 priešlėktuvinės gynybos sistemų, 322 lėktuvų, 324 sraigtasparnių, 5 632 bepiločių orlaivių, 22 laivų ir katerių bei vieno povandeninio laivo.

 

Fronte įvyko 80 susirėmimų

09:55

Ukrainiečių naujienų portalas Unian.net sekmadienio rytą praneša, kad didžiausias priešo aktyvumas išlieka Maryinskio, Avdijivkos kryptimis. 

Kaip pažymėta rytiniame Generalinio štabo pranešime, per dieną šiomis dviem kryptimis įvyko 40 priešo atakų.

Be to, per pastarąsias 24 valandas visoje fronto linijoje įvyko 80 susirėmimų.

„Avdijivkos kryptimi priešas, naudodamas aviaciją, neatsisako bandymų apsupti Avdijivką. Mūsų kariai atkakliai laikosi gynybos ir sukelia priešui didelius nuostolius.

Priešo puolimo veiksmai buvo nesėkmingi Avdijivkos, Severnoje, Tonenkojės ir Pervomaiskojės gyvenvietėse Donecko srityje, kur gynybos pajėgos atmušė 18 atakų.

Maryinskio kryptimi priešas, remiamas aviacijos, vykdė nesėkmingas puolimo operacijas Maryinkos ir Novomichailovkos rajonuose Donecko srityje. Čia Ukrainos kariai atmušė 22 priešo atakas“, – Generalinio štabo pranešimą cituoja Unian.net.

Rusijos apšaudymas smarkiai apgadino Chersono regioninę biblioteką: kilo didžiulis gaisras

09:46

Rusijos apšaudymas smarkiai apgadino Chersono regioninę biblioteką, pranešė Chersono OVA.

Vienas iš Rusijos smūgių per apšaudymą pataikė į regioninę Gončaro vardu pavadintą biblioteką.

Pasak valdžios institucijų, pastatui padaryta didelė žala, kilo gaisras.

Gelbėtojai daugiau nei pusantros valandos tramdė liepsnas.

 

Rusija siunčia kolaborantus į Sibirą

09:44

Kaip skelbia Ukrainos naujienų portalas Unian.net, Rusija siunčia kolaborantus iš laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų mokytis į Sibirą.

Konkrečiai žmones, kurie dabar dirba valstybės ir savivaldybių sektoriuje. Vietoj jų šalis agresorė atsiųs savo specialistus.

Nacionalinio pasipriešinimo centro duomenimis, dauguma atitinkamas pareigas ėjusių ukrainiečių atsisakė dirbti su okupantais.

O kolaboruoti su Rusija sutikę asmenys dažnai neturi reikiamo išsilavinimo arba anksčiau užėmė žemiausias pareigas sektoriuje.

Gabrielės Navickaitės  / 15min nuotr./Donecko rajonas
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Donecko rajonas

Pasak Unian.net publikacijos, Rusijos kolaborantai iš Donecko srities išsiųsti mokytis į Rusijos Federacijos Krasnojarsko sritį – Krasnojarsko srities administruojamą Valstybės ir savivaldybių administracijos institutą.

Tokia Maskvos praktika įprasta dar nuo SSRS laikų – žmonės buvo siunčiami mokytis į tolimas nuo jų gyvenamojo regiono gyvenvietes.

„Tokiu būdu Kremlius sudaro prielaidas tam, kad vietinius kolaborantus išstumtų rusų „specialistai“, o mainais jie bus išsiųsti gilyn į Rusijos teritorijas patikimesnei asimiliacijai“, – aiškino Nacionalinio pasipriešinimo centras.

Rusija atakavo Mykolajivo regioną raketomis: viena pataikė į atvirą vietovę

09:30

Lapkričio 12 d. naktį Rusijos kariuomenė į Mykolajivo sritį paleido dvi valdomas raketas Kh-59 ir vieną „Iskander-M“, pranešė Mykolajivo OVA , Pietų gynybos pajėgos

Pasak valdžios institucijų, viena iš jų buvo numušta, kita pataikė į atvirą vietovę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Iskander“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Iskander“

Oro gynybos pajėgoms pavyko sunaikinti vieną iš valdomųjų raketų. Antroji valdomoji raketa ir balistinė raketa pataikė į atvirą rajono teritoriją. Dėl krintančių numuštos raketos nuolaužų buvo apgadinti keli gyvenamieji pastatai. Pirminiais duomenimis, aukų nėra.

Kariuomenė aiškina, kad valdomosios raketos buvo pasiųstos sudėtingu maršrutu.

Paskutinis atnaujinimas 2023-11-12 09:30

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas