Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 27 /2023 11 28

Odesos regione dėl blogų oro sąlygų žuvo penki žmonės

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Rusijai iš Irano reikia kur kas daugiau nei bepiločių orlaivių

17:42

Rusija deda daug pastangų, kad užsitikrintų balistinių raketų tiekimą iš Irano. Tačiau kol kas jos nesėkmingos, naujienų agentūrai „RBC-Ukraine“ pareiškė Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Černiakas, komentuodamas situaciją „RBC-Ukraina“.

Pasak jo, nuo praėjusių metų Rusija bando gauti raketinės ginkluotės iš Irano.

„SIPA“/„Scanpix“/Iranietiškas dronas „Shahed 136“
„SIPA“/„Scanpix“/Iranietiškas dronas „Shahed 136“

„Visų pirma kalbame apie balistines raketas „Fateh-110“ ir „Zolfagar“. Valstybė agresorė tikrai labai daug dirba šia kryptimi, deda rimtas diplomatines pastangas, kurios vis dėlto šiuo metu yra nesėkmingos“, – pažymėjo A.Černiakas.

Ukrainos žvalgybos duomenimis, iki šiol nebuvo užfiksuota jokių raketų tiekimo iš Irano į Rusiją atvejų.

„Mūsų duomenimis, tarp Maskvos ir Teherano nėra jokių atitinkamų sprendimų ar susitarimų“, – pridūrė žvalgybos atstovas.

Teigiama, kad praėjusią savaitę suintensyvėjo derybos dėl galimo Irano balistinių raketų perdavimo Rusijai. Visų pirma Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby pareiškė, kad Teheranas jau tiekia Maskvai bepiločius atakos orlaivius, valdomas aviacines bombas ir artilerijos sviedinius bei svarsto trumpojo nuotolio balistinių raketų „Ababil“ ir „Fateh-110“ perdavimo galimybes.

Pasak jo, Vašingtono susirūpinimą sukėlė tai, kad Irano kariuomenė anksčiau demonstravo savo pasiekimus Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu. Rusijos pusė balistinių raketų klausimo oficialiai nekomentavo.

JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai mano, jog Iranas ir Rusija gali sudaryti susitarimą dėl raketų, nes 2023 m. spalio 18 d. baigėsi JT nustatyti apribojimai Irano raketų technologijų eksportui.

Odesos regione dėl blogų oro sąlygų žuvo penki žmonės

00:01

Dėl blogų orų Odesos srityje jau žuvo penki žmonės, dar mažiausiai 19 buvo sužeista. Apie tai paskelbė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo vaizdo pranešime, paskelbtame „Telegram“ platformoje.

„Deja, yra žuvusiųjų. Daugiausia – Odesos srityje, penki žmonės, mano užuojauta šeimoms ir artimiesiems. Nukentėjo dar mažiausiai 19 žmonių, visiems suteikta reikiama pagalba“, – sakė jis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Sniego audra Odesoje
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Sniego audra Odesoje

Be to, dėl blogų oro sąlygų beveik 1500 gyvenviečių 17-oje regionų liko be elektros energijos. Energetikai dabar dirba, kad būtų atkurtas tiekimas.

Pasak Ukrainos prezidento, vien iš Valstybinės ekstremaliųjų situacijų tarnybos dalyvauja šimtai technikos vienetų, taip pat dirba policija, Nacionalinė gvardija ir komunalinės tarnybos. Jis pažymėjo, kad dabar ciklono epicentras juda į šiaurinius šalies regionus.

Odesos srityje pradėjo snigti dar sekmadienį. Dėl blogų orų buvo užblokuoti greitkeliai ir užregistruota daug avarijų.

Vakare Odesoje dėl stipraus vėjo nuvirto daugiau kaip 100 metrų aukščio katilinės kaminas. Po pietų policija pranešė, kad miesto gatvėse rasti trys žuvusieji, kurie galėjo mirti dėl blogų oro sąlygų.

„Patriot“ pasirodė puikiai: Ukrainos karinės oro pajėgos atskleidė, kiek raketų „Kinžal“ jau numušta

19:46

Gavusi modernių oro gynybos sistemų iš Vakarų partnerių, Ukraina gali numušti okupantų ginklus, kurių anksčiau negalėjo atremti. Tai ypač pasakytina apie raketas „Kinžal“, kurios dar prieš kelis mėnesius buvo laikomos „nenugalimomis“. 

„Dabar jau turime 15 numuštų „Kinžal“. Plius dar dešimtys numuštų balistinių raketų, skridusių į Kijevą. „Patriot“ pasirodė puikiai“, – pabrėžė Karinių oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas interviu laikraščiui „Novynarnia“.

Wikipedia.org nuotr./Naikintuvas MiG-31, nešantis raketą „Kinžal“
Wikipedia.org nuotr./Naikintuvas MiG-31, nešantis raketą „Kinžal“

Jis priminė, kad pirmą kartą tai įvyko 2023 m. gegužės 4 d. 

Be to, šiomis sistemomis pavyko sunaikinti kelis priešo orlaivius. Tuo metu jie buvo danguje virš Rusijos Briansko srities. Tai įvyko gegužės 13 d. – tą dieną rusai neteko mažiausiai po vieną Su-34 ir Su-35, dviejų retų radioelektroninės kovos sraigtasparnių Mi-8MTPR-1, taip pat vieno Mi-8.

Wikipedia.org nuotr./Oro gynybos sistema „Patriot“
Wikipedia.org nuotr./Oro gynybos sistema „Patriot“

„Tai buvo puiki operacija, kuriai vadovavo karinių oro pajėgų vadas. Dėl netradicinių ryžtingų „Patriot“ padalinių veiksmų per penkias minutes jie sunaikino iš karto penkis lėktuvus Briansko kryptimi, iš kur jie tuo metu bombardavo mūsų šiaurinius regionus valdomomis bombomis“, – pridūrė J.Ihnatas.

Devynerius metus Nyderlanduose laikytas skitų auksas iš Krymo grąžintas Ukrainai

18:17

Nyderlandai sugrąžino Ukrainai senovines Krymo skitų vertybes, laikytas nuo 2014 metų, kai Rusija neteisėtai atplėšė šį pusiasalį nuo Ukrainos ir jį aneksavo.

Skitų auksu vadinamos vertybės, kurių dalis yra maždaug 2 tūkst. metų senumo, buvo paskolintos Allardo Piersono (Alardo Pirsono) muziejui Amsterdame prieš pat Maskvai 2014 metais aneksuojant Krymą.

Tiek Kyjivas, tiek keturi okupuotame pusiasalyje esantys muziejai reikalavo, kad pasibaigus parodai Amsterdame vertybės būtų grąžintos būtent jiems, tačiau Allardo Piersono muziejus pareiškė, kad to nedarys, kol teisėjas nenuspręs, kuriai šaliai jos turėtų atitekti.

„Po beveik 10 metų trukusių teismų eksponatai iš keturių Krymo muziejų (...) grįžo į Ukrainą“, – savo interneto svetainėje pranešė Nacionalinis Ukrainos istorijos muziejus (NMHU).

„Jie bus laikomi NMHU iki Krymo deokupacijos“, – priduriama išplatintame pranešime. 

Tai vertinama kaip simbolinė Kyjivo pažado atsiimti Krymą pergalė praėjus daugiau kaip 21 mėnesiui nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios.

Ukrainos muitinės tarnyba teigė, kad brangenybės iš Amsterdamo buvo atgabentos sunkvežimiu, kuriame buvo įrengta „temperatūros palaikymo sistema, specialiose bagažinėse“.

Ji paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip sunkvežimis įvažiuoja į viduramžius menantį Kyjivo Pečorų lavros vienuolyną, kur, pasak jos, muitinės pareigūnai patikrins 2 694 kilogramus brangenybių.

Ukrainos kultūros ministras Rostyslavas Karandjejevas eksponatų grąžinimą pavadino didžiule istorine pergale.

„Paroda Nyderlanduose apėmė Ukrainos Krymo istoriją. Todėl šios istorinės vertybės turi priklausyti tik Ukrainos žmonėms“, – pridūrė jis.

„Šiandien mums labai svarbu išsaugoti ir apsaugoti istoriją, tradicijas ir istorinį paveldą. Būtent už tai kovojame mūšio lauke. Už savo tapatybę ir laisvę“, – kalbėjo jis.

Tuo tarpu Maskva reikalavo, kad šimtai eksponatų būtų saugomi okupuotame Kryme.

„Tai priklauso Krymui, tai turi būti ten“, – pirmadienį Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė reaguodamas į vertybių atvežimą į Ukrainą.

Kol vyko teismai, muziejus laikė eksponatus saugykloje.

Birželį Nyderlandų Aukščiausiasis Teismas po beveik dešimtmetį trukusios teisinės kovos nusprendė, kad neįkainojama Krymo aukso kolekcija turi būti perduota Ukrainai.

„Tai buvo ypatingas atvejis, kai kultūros paveldas tapo geopolitinių įvykių auka“, – Allardo Piersono muziejaus interneto svetainėje pareiškė jo direktorė Els van der Plas.

Ji pridūrė, kad teisinių ginčų metu muziejus „daugiausia dėmesio skyrė eksponatų saugojimui, kol atėjo laikas juos grąžinti teisėtam savininkui“.

„Džiaugiamės, kad atsirado aiškumas ir kad jie jau grąžinti“, – teigė E. van der Plas. 

AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

 

A.Blinkenas vyksta į Europą telkti paramos Ukrainai, S.Lavrovas prašo, kad leistų jam skristi

17:51

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį išvyko į Europą keliuose susitikimuose telkti paramos Ukrainai.

Tarptautinė bendruomenė šią jo kelionę į senąjį žemyną stebi dėl galimo susitikimo su rusų užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

A. Blinkenas, kurio dėmesys jau daugiau nei mėnesį sutelktas į Izraelio ir „Hamas“ karą ir JAV bei Kinijos prezidentų susitikimą, pirmiausia dalyvaus antradienį ir trečiadienį Briuselyje vyksiančiame NATO narių diplomatijos vadovų susitikime.

Vėliau jis turėtų išvykti į Šiaurės Makedoniją, kur šios savaitės antroje pusėje vyks Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikimas.

„Mes tikimės, kad jis įsitrauks į geras diskusijas su mūsų kolegomis iš ESBO apie paramą Ukrainai“, – žurnalistams sakė JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas Europos ir Eurazijos reikalams Jamesas O'Brienas.

S.Lavrovui reikia leidimo kirsti Bulgarijos oro erdvę

Jis nurodė, kad A. Blinkeno darbotvarkė dar gali pasikeisti, ir nekomentavo, ar JAV diplomatijos vadovas svarstytų galimybę susitikti su S. Lavrovu. Pastarasis paprašė leisti jam atvykti į kasmetinį ESBO susitikimą, nes Rusija yra šios tarptautinės organizacijos narė.

Pirmadienį S. Lavrovas pareiškė, kad Šiaurės Makedonija, prisijungusi prie Vakarų sankcijų Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą, leis jam dalyvauti, tačiau jam vis dar reikia leidimo kirsti Europos Sąjungai priklausančios Bulgarijos oro erdvę.

„Pranešama, kad Bulgarija Makedonijai pažadėjo atverti savo oro erdvę. Jei taip ir nutiks, mes ten būsime“, – S. Lavrovą citavo valstybinė Rusijos naujienų agentūra TASS.

Pernai ESBO susitikimą rengusi Lenkija neleido jame dalyvauti rusų ministrui, o tai išprovokavo piktą Maskvos reakciją.

JAV pareigūnai nuo plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios neįsitraukia į aukšto lygio kontaktus su rusais, nors A. Blinkenas kovą buvo trumpai susidūręs su S. Lavrovu per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą Indijoje.

Briuselyje A. Blinkenas kalbės apie JAV paramą Ukrainai artimiausiais mėnesiais, Kyjivui tęsiant savo kontrpuolimą, kol tarptautinės bendruomenės dėmesys iš esmės nukrypęs į Artimuosius Rytus.

JAV prezidento Joe Bideno administracija bando įtikinti respublikonus patvirtinti dar vieną paramos paketą Ukrainai, kurį jis yra susiejęs su pagalba Izraeliui ir Taivanui.

J. O'Brieno teigimu, J. Bideno administracija yra įsitikinusi dėl Kongreso paramos Ukrainai, o pagalbą jai apibūdino kaip koalicines pastangas.

„Manau, kad mūsų partneriams svarbu išgirsti, kad mes ir toliau vykdysime savo įsipareigojimus, net ir tuo metu, kai mūsų Kongrese vyksta diskusijos dėl tolesnių žingsnių, kuriuos numatome žengti“, – sakė J. O'Brienas.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas

 

Rusijai iš Irano reikia kur kas daugiau nei bepiločių orlaivių

17:42

Rusija deda daug pastangų, kad užsitikrintų balistinių raketų tiekimą iš Irano. Tačiau kol kas jos nesėkmingos, naujienų agentūrai „RBC-Ukraine“ pareiškė Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Černiakas, komentuodamas situaciją „RBC-Ukraina“.

Pasak jo, nuo praėjusių metų Rusija bando gauti raketinės ginkluotės iš Irano.

„SIPA“/„Scanpix“/Iranietiškas dronas „Shahed 136“
„SIPA“/„Scanpix“/Iranietiškas dronas „Shahed 136“

„Visų pirma kalbame apie balistines raketas „Fateh-110“ ir „Zolfagar“. Valstybė agresorė tikrai labai daug dirba šia kryptimi, deda rimtas diplomatines pastangas, kurios vis dėlto šiuo metu yra nesėkmingos“, – pažymėjo A.Černiakas.

Ukrainos žvalgybos duomenimis, iki šiol nebuvo užfiksuota jokių raketų tiekimo iš Irano į Rusiją atvejų.

„Mūsų duomenimis, tarp Maskvos ir Teherano nėra jokių atitinkamų sprendimų ar susitarimų“, – pridūrė žvalgybos atstovas.

Teigiama, kad praėjusią savaitę suintensyvėjo derybos dėl galimo Irano balistinių raketų perdavimo Rusijai. Visų pirma Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby pareiškė, kad Teheranas jau tiekia Maskvai bepiločius atakos orlaivius, valdomas aviacines bombas ir artilerijos sviedinius bei svarsto trumpojo nuotolio balistinių raketų „Ababil“ ir „Fateh-110“ perdavimo galimybes.

Pasak jo, Vašingtono susirūpinimą sukėlė tai, kad Irano kariuomenė anksčiau demonstravo savo pasiekimus Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu. Rusijos pusė balistinių raketų klausimo oficialiai nekomentavo.

JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai mano, jog Iranas ir Rusija gali sudaryti susitarimą dėl raketų, nes 2023 m. spalio 18 d. baigėsi JT nustatyti apribojimai Irano raketų technologijų eksportui.

Ar tiesa, kad ukrainiečiai didžiuojasi, jog A.Puškino žudikas buvo ukrainietis?

17:39

Socialiniuose tinkluose platinama informacija, esą Ukrainos nacionalinės atminties instituto direktorius Antonas Drobovičius rusų poeto Aleksandro Puškino žudiką George'ą-Charles'į d'Anthèsą pavadino „ukrainiečių kilmės žmogumi“ ir labai teigiamai jį apibūdino. Tačiau panagrinėjus situaciją atidžiau, tokiems teiginiams trūksta įrodymų.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pranešime skelbiama:

„Ukrainos nacionalinės atminties instituto direktorius Antonas Drobovičius pateikė įrodymų apie Žoržo Danteso ukrainietiškas šaknis.
– Karininko apranga, garbė, orumas, drąsa ir noras būti garbingoje visuomenėje. Nenuostabu, kad kažkuriuo metu Dantesas nusprendė sutramdyti rusų beždžionę Puškino asmenyje.

Kas jam puikiai pavyko.

Šiandien archyvuose nesunku rasti įrašų apie Danteso šeimos ukrainietišką kilmę, o jo charakteristika tik pabrėžia jo europietišką temperamentą ir mūsų kraują, – apibendrino Drobovičius“, – tvirtinama paskelbtoje žinutėje.

Plačiau skaitykite ČIA.

Literatūrinio A. Puškino muziejaus nuotr./Aleksandras Puškinas
Literatūrinio A. Puškino muziejaus nuotr./Aleksandras Puškinas

 

Vašingtonas – apie spaudimą Ukrainai derėtis: tokios politikos nevykdome

17:36

Šią savaitę JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pabrėš NATO aljanso paramą Ukrainai jos kare su Rusija Europoje, pirmadienį sakė aukščiausias Valstybės departamento pareigūnas Europai, nors karas Gazos Ruože ir toliau užima didžiąją dalį Joe Bideno administracijos dienotvarkės, skelbia „Reuters“.

Karas tarp Izraelio ir „Hamas“ ir padidėjusi įtampa platesniu mastu Artimuosiuose Rytuose sukėlė susirūpinimą, kad Vašingtonas negali išlaikyti tokio lygio karinės ir diplomatinės paramos, kokią jis teikė Ukrainai nuo Rusijos 2022 m. vasario mėn. įvykdytos plataus masto invazijos.

Valstybės sekretoriaus pavaduotojas Europos ir Eurazijos reikalams Jamesas O'Brienas prieš A.Blinkeno kelionę į Briuselį žurnalistams taip pat sakė, kad A.Blinkenas, dalyvaudamas pirmajame NATO ir Ukrainos tarybos užsienio reikalų ministrų lygio susitikime Briuselyje, pabrėš nuolatinį Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų įsipareigojimą.

„Tai yra dalis proceso, kurio metu ieškoma vietos (Ukrainai) aljanse, kuris, kaip visada sakėme, yra Ukrainos ateitis“, – sakė jis.

„Tai yra Ukrainos apsisprendimo reikalas“

Paklaustas apie Vokietijos laikraščio „Bild“ pranešimą, kad Jungtinės Valstijos ir Vokietija tyliai stumia Kyjivą į derybas su Maskva, J.O'Brienas sakė, kad Vašingtonas tokios politikos nevykdo.

„Mes visada sakėme, kad tai yra Ukrainos apsisprendimo reikalas“, – sakė J.O'Brienas.

A.Blinkenas aptars didėjančią įtampą Vakarų Balkanuose, kur NATO svarsto galimybę padidinti savo karių skaičių, kilus įtampai Šiaurės Kosove, pridūrė J.O'Brienas.

A.Blinkenas taip pat atstovaus Jungtinėms Valstijoms Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos susitikime Skopjėje (Šiaurės Makedonija) šią savaitę.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

 

„Foreign Policy“: versti Ukrainą derėtis yra beprasmiška ir pavojinga

15:35

Nepavykus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vasaros kontrpuolimui ir suintensyvėjus Rusijos puolimui rytuose, Vakaruose vis garsiau pasigirsta balsų, raginančių siekti kompromiso ir perduoti okupuotas Ukrainos teritorijas Rusijai. Tačiau šie balsai remiasi klaidingu įsitikinimu, kad Vladimiras Putinas pasitenkins dabartinio status quo įtvirtinimu ir netęs vienos ar kitos formos agresijos.

Taip teigia leidinys „Foreign Policy“, kuris analizuoja ginklų tiekimo Ukrainai situaciją ir pasipylusius raginimus Ukrainai eiti į kompromisą su agresoriumi.

Leidinyje pažymima, kad Vakarų partnerių strategija „praktiškai, jei ne žodžiais“ buvo užtikrinti Ukrainos išlikimą, bet ne lemiamą pergalę. Ir dabar Vakaruose yra daug žmonių, kurie iš tiesų baiminasi, kad Rusija gali laimėti, todėl laikas ieškoti kompromiso, kol dar nevėlu.

Derybų galimybės nėra

„Tačiau realybė Ukrainoje – ir visų pirma Rusijoje – rodo, kad derybų galimybės nėra. (...) Derybų šalininkai daro prielaidą, kad Vladimiras Putinas pripažins, jog negali pasiekti tiesioginės pergalės ir pasitenkins iki šiol pasiektais teritoriniais laimėjimais. Tačiau manant, kad V.Putinas nuoširdžiai pritars deryboms ir sieks užbaigti karą, neatsižvelgiama į strateginį vaidmenį, kurį pats karas reiškia jo valdžiai“, – pažymi „Foreign Policy“.

Leidinys pažymi, kad Rusijos propaganda iš esmės atsisakė naratyvo apie kovą su naciais Ukrainoje ir dabar karą pristato kaip tėvynės gynybą nuo kolektyvinio Vakarų puolimo. Leidinio autorių nuomone, toks naratyvas Kremliui reiškia, kad karas turi tęstis, nes pats V.Putinas iš jo nutraukimo nieko nelaimės.

Plačiau skatykite ČIA.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

 

Ukrainos gynybos žvalgyba atskleidė dar vienos sėkmingos operacijos Rusijoje detales

14:39

Praėjusią naktį Ukrainos gynybos žvalgybos specialiosios pajėgos bepiločiais orlaiviais atakavo Smolensko aviacijos gamyklą Rusijoje, naujienų agentūrai „RBC-Ukraine“ atskleidė šaltinis specialiosiose tarnybose.

Pasak jo, praėjusią naktį Smolensko srityje girdėjosi sprogimai dėl ukrainiečių surengtos bepiločių orlaivių atakos.

„Tai buvo sėkminga operacija, taikiniams buvo smogta“, – pažymėjo šaltinis.

Naujienų agentūros duomenimis, operaciją vykdė Ukrainos gynybos žvalgyba, kurios taikinys buvo Smolensko aviacijos gamykla.

Anksčiau pranešta, kad atakos metu buvo pažeistas vieno iš cechų stogas.

„Dronas nukrito ant vieno iš gamyklos cechų stogo ir sprogo. Sprogimas apgadino stogą ir grindų siją. Niekas nebuvo sužeistas“, – rašoma susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalo „Baza“ pranešimuose.

Rusijos žiniasklaidos teigimu, dronai buvo du, o pirmasis buvo numuštas apie 9 val. ryto Smolensko Zadneprovskio rajone. Po pusvalandžio virš Smolensko skrido dar vienas dronas, kurį neutralizavo elektroninės kovos pajėgos.

Taip pat pranešta apie tai, kad gamyklos teritorijoje buvo apgadinti du naikintuvai MiG-31. Jų paskirtis gabenti raketas „Kinžal“.

Pagrindinė Smolensko gamyklos veikla šiuo metu yra anksčiau pagamintų orlaivių remontas ir techninė priežiūra bei komponentų tiekimas kitoms aviacijos įmonėms.

NATO vadovas: Ukraina padaro labai didelių nuostolių Rusijos pajėgoms

14:10

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį sakė, kad Ukraina vis dar padaro labai didelių nuostolių Rusijos pajėgoms, nors ukrainiečių kariuomenei ir nepavyksta atkovoti rusų užimtų teritorijų.

„Žinoma, mes norėtume, kad jie kuo greičiau išvaduotų kuo daugiau teritorijos, bet nors fronto linija ir nepajudėjo, ukrainiečiams pavyksta padaryti labai didelių nuostolių rusų įsibrovėliams“, – sakė J.Stoltenbergas.

REUTERS-Scanpix nuotr./ NATO vadovas Jensas Stoltenbergas
REUTERS-Scanpix nuotr./ NATO vadovas Jensas Stoltenbergas

 

Neįtikėtina istorija, kaip įkaitas rusas Gazoje bėgo nuo „Hamas“

14:03

Išlaisvintas „Hamas“ įkaitas Ronas Krivojus pabėgo iš sugriauto Gazos pastato, kuriame buvo laikomas, griuvėsių ir kelias dienas pats bandė ištrūkti iš Gazos Ruožo, pirmadienio rytą atskleidė jo teta.

R.Krivojų, 25 metų Rusijos ir Izraelio dvigubą pilietybę turintį įkaitą, „Hamas“ paleido sekmadienio vakarą, įsikišus Rusijos vyriausybei. Jis buvo vienas iš grupės įkaitų, paleistų trečiąją paliaubų Gazoje dieną.

R.Krivojus dirbo garso inžinieriumi muzikos festivalyje, iš kurio buvo pagrobtas spalio 7 d.

Pasak jo tetos Jelenos Magid, „Hamas“ pagrobė R.Krivojų ir laikė jį gyvenamajame pastate Gazos Ruože. Dėl sprogimų pastatas sugriuvo ir jam pavyko ištrūkti iš griuvėsių ir išsilaisvinti, pasakojo teta.

Plačiau skaitykite ČIA.

Įkaitų ir dingusiųjų šeimų forumo nuotr./Ronas Krivojus
Įkaitų ir dingusiųjų šeimų forumo nuotr./Ronas Krivojus

 

Melitopolio meras: susprogdintas R.Kadyrovo pajėgų automobilis

13:54

Savaitgalį Ukrainos partizanai Melitopolio rajone, Zaporižios srityje, susprogdino čečėnų lyderio Ramzano Kadyrovo pajėgų automobilį, pranešė Melitopolio meras tremtyje Ivanas Fiodorovas.

„Pasipriešinimo pajėgos Melitopolio rajone susprogdino R.Kadyrovo kovotojų automobilį

Praėjusį savaitgalį netoli Myrnės kaimo vietos gyventojai išgirdo susišaudymą, kuris, kaip vėliau sužinojo, vyko tarp partizanų ir okupantų. Po to R.Kadyrovo vyrai laukė pagalbos, kai jų „Niva“ „netikėtai“ sprogo“, – sakė jis.

Meras nurodė, kad automobilis sudegė, o aukų skaičius tebėra nustatinėjamas.

Britų žvalgyba patvirtino rekordinius Rusijos kariuomenės nuostolius

13:44

Per pastarąsias šešias savaites Rusijos okupacinių pajėgų nuostoliai Ukrainoje yra didžiausi nuo visavertės invazijos į Ukrainą pradžios. Greičiausiai, tai atnaujinto puolimo prie Avdijivkos Donecko srityje rezultatas, naujausioje karo apžvalgoje pažymėjo Jungtinės karalystės gynybos ministerija.

Britų žvalgyba remiasi Ukrainos generalinio štabo duomenimis, pagal kuriuos lapkričio mėn. vidutiniai Rusijos karių nuostoliai siekė 931 žmogų per dieną.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Avdijivkos
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Avdijivkos

Prieš tai didžiausius nuostolius Rusijos kariuomenė patyrė 2023 m. kovą – vidutiniškai 776 žuvę okupantai per dieną – mūšio dėl Bachmuto Donecko srityje įkarštyje.

Gynybos ministerija nurodė, kad negali patikrinti metodikos, kurią taiko Ukrainos generalinis štabas nustatydamas Rusijos nuostolių mastą, tačiau pažymėjo, kad ji atrodo patikima.

Anksčiau britų leidinys „The Guardian“ paskelbė, kad Vakarų pareigūnų duomenimis, Rusijos nuostoliai kare prieš Ukrainą svyruoja nuo 300 iki 400 tūkst. žuvusiųjų ir sužeistųjų, o nuožmiausiuose mūšiuose prie Avdijivkos ji kasdien praranda nuo 500 iki 1 000 žmonių.

Tuo tarpu JAV prezidentas Joe Bidenas anksčiau yra nurodęs, jog Rusija mūšyje dėl Bachmuto prarado daugiau kaip 100 tūkst. savo karių.

Sausumos pajėgų vadas įvardijo, nuo ko Ukraina ginasi prie Kupjansko

13:27

Kupjansko sektoriuje rusai naudoja iš buvusių kalinių ir buvusių privačios karinės bendrovės „Wagner" samdinių suformuotus dalinius Ukrainos pozicijoms šturmuoti, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pareiškė Ukrainos sausumos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis.

Pasak jo, rusai toliau vykdo aktyvias puolamąsias operacijas Hortyčios zonoje. Teigiama, kad Kupjansko sektoriuje daugiausiai pasitelkiami iš buvusių kalinių suformuoti daliniai „Storm“, „Storm-Z“ ir „Storm-V“.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

„Užfiksuotas buvusių vadinamųjų „Wagner“ samdinių buvimas, jie taip pat dalyvauja šturmuose“, – pažymėjo O.Syrskis.

Tačiau, anot Sausumos pajėgų vado, rusų kariai šiame sektoriuje nesulaukia sėkmės.

Ne ką geriau jiems sekasi ir kitose fronto zonose. Charkivo srityje kovos tęsiasi netoli Ivanivkos ir Synkivkos. Lymano sektoriuje rusai bando pulti Serebrianskio miško rajone. Tam jie aktyviai naudoja bombonešius, naikintuvus ir sraigtasparnius, kad palaikytų nuolatinę ugnį.

Tuo tarpu, kaip pranešta anksčiau, prie Bachmuto rusai toliau bando išstumti Ukrainos karius iš jų pozicijų Kliščijivkoje.

Pasak O.Syrskio, nuo mėnesio pradžios Rusijos pajėgos neteko 8 690 karių. Taip pat buvo sunaikinti arba apgadinti 1002 karinės technikos vienetai, įskaitant 109 tankus, 175 šarvuotas kovos mašinas ir daugiau kaip du šimtus įvairaus kalibro artilerijos sistemų ir minosvaidžių.

Sausio mėn. britų žvalgyba pranešė, kad „Wagner“ bendrovės narių skaičius Rusijos ir Ukrainos fronte pasiekė 50 tūkst. Po samdinių vado Jevgenijaus Prigožino maišto 2023 m. birželį „Wagner“ grupė buvo faktiškai išformuota.

Didžiosios Britanijos žvalgybos duomenimis, šimtai kovotojų, anksčiau sietų su „Wagner“ grupe, pavieniui ir nedidelėmis grupėmis pradėjo persikelti į Ukrainą, kad dalyvautų kare kaip įvairių Rusijos dalinių nariai.

„Financial Times“: Turkija sparčiai didina karinių prekių eksportą į Rusiją

13:04

Šiais metais Turkija sparčiai padidino Rusijos kariniam aparatui gyvybiškai būtinų prekių eksportą į Rusiją. Tokie Ankaros veiksmai padidino Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių susirūpinimą, skelbia leidinys „Financial Times“.

Pažymima, kad prekybos rodiklių išaugimas paneigė JAV ir Europos pastangas apriboti Maskvos galimybes apginkluoti savo pajėgas, kas tik didina įtampą tarp Turkijos ir jos NATO partnerių.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Turkijos vėliava, Rusijos vėliava
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Turkijos vėliava, Rusijos vėliava

Pasak straipsnio, ženklas, kad šios prekybos pažabojimas tapo Vašingtono prioritetu, yra tai, kad šią savaitę Stambule ir Ankaroje lankysis JAV iždo sekretoriaus pavaduotojas terorizmui ir finansinei žvalgybai Brianas Nelsonas, kuris aptars prekybos ir finansinę veiklą, naudingą Rusijos pastangoms kare prieš Ukrainą.

„Tai bus antroji B.Nelsono kelionė į Turkiją šiais metais, ir ji vyks atsižvelgiant į požymius, kad kai kurios JAV ir jų sąjungininkių nustatytos dvejopo naudojimo dalys, kurios yra ypač vertingos karui, yra siunčiamos tiesiai į Rusiją, nors buvo pažymėtos kaip skirtos kitai šaliai“, – rašoma straipsnyje.

Straipsnio autoriai patikslino, kad per pirmuosius devynis 2023 m. mėnesius Turkija pranešė eksportuojanti 158 mln. dolerių vertės 45 kategorijų prekių, kurias Jungtinės Valstijos laiko „itin prioritetinėmis“, į Rusiją ir penkias buvusias sovietines šalis, įtariamas tarpininkavimu Maskvai. Tai yra tris kartus daugiau nei per tą patį 2022 m. laikotarpį, kai prasidėjo plataus masto karas Ukrainoje.

Šiame kontekste kalbama apie mikroschemas, ryšių įrangą ir tokias dalis kaip teleskopiniai taikikliai. Joms taikoma JAV, ES, Japonijos ir Jungtinės Karalystės eksporto kontrolė, kuria siekiama užkirsti kelią jų patekimui į Rusiją.

„Tačiau jas gali apeiti bendrovės, kurios naudojasi tarpinėmis struktūromis, kad nuslėptų galutinę paskirties vietą“, – rašoma straipsnyje.

O.Danilovas: Rusija nepraranda vilties sukiršinti politikus ir karinę vadovybę

12:24 Atnaujinta 13:16

Per pastaruosius du mėnesius Kremlius suaktyvino savo slaptų šnipų tinklą Ukrainoje. Suprasdama, kad negali laimėti karo karinėmis priemonėmis, Rusija bando tai padaryti per vidinę destabilizaciją, interviu metu leidiniui „The Times“ sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Jo teigimu, Rusija turi savo agentų įvairiose vyriausybinėse institucijose, įskaitant Ukrainos saugumo tarnybą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Oleksijus Danilovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Oleksijus Danilovas

O.Danilovas nurodė, kad Rusijos šnipai siekė pasinaudoti „vadinamąja įtampa“ tarp prezidento Volodymyro Zelenskio ir vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno, apie kurią žiniasklaidoje jau senokai sklando gandai.

Tikėtina, kad Kremlius siekia įvaryti pleištą tarp politinių ir karinių vadovų skleisdamas „melagingus pasakojimus“. Rusija taip pat bandė kurstyti antivalstybines nuotaikas tarp gyventojų. Kremliaus agentai persekiojo Ukrainos karių ir karo belaisvių giminaites, bandė organizuoti antikarinius mitingus.

„Ideali situacija Rusijai ir Vladimirui Putinui – kad Ukraina grįžtų į nevaldomumo ir visiškos anarchijos būseną, kuri buvo 1917-1921 m., kai karas vyko viduje... Šiomis priemonėmis siekiama sukurti kritiškai neigiamą socialinį foną, pasėti nusivylimą ir depresiją, padidinti kompromisams pasirengusių žmonių skaičių ir sumažinti pergale įsitikinusių žmonių skaičių – o tai galiausiai prives prie valstybės perversmo“, – aiškino Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius.

Jis prisipažino, kad po nepriklausomybės atgavimo Ukraina nesugebėjo panaikinti visų rusiško pagrindo struktūrų naujos šalies vadovybėje.

„Mes visi čia esame suaugę žmonės. Deja, pripažįstame, kad nesugebėjome išvalyti visų saugumo sistemų. Taigi, žinoma, ten yra išdavikų. Tai, kad Olegas Kuliničius [buvęs SBU vadovas Kryme] teisiamas dėl kaltinimų išdavyste, yra aiškus to patvirtinimas“, – pridūrė O.Danilovas.

Vėliau pirmadienį Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) paaiškino, kad Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus žodžiai buvo interpretuoti neteisingai. Tarnybos atstovų teigimu, specialiosios tarnybos reguliariai neutralizuoja bet kokius rusų bandymus panaudoti savo agentus.

„Neutralizuoti priešo specialiųjų tarnybų bandymus kurti savo agentų tinklus ir destabilizuoti padėtį Ukrainoje yra viena iš pagrindinių SBU veiklos sričių. Mes fiksuojame tokias apraiškas ir sistemingai bei veiksmingai neutralizuojame veiklą tų, kurie ketina pakenkti valstybės saugumui“, – teigė tarnybos atstovai.

Agentūra priminė, kad 2022-2023 m. išaiškino daugiau kaip 2 000 išdavikų ir nustatė daugiau kaip 300 užsienio žvalgybos tarnybų agentų.

Tokius rezultatus, jų teigimu, visų pirma lėmė tai, kad tarnyba sustiprino savo kontržvalgybinę veiklą, pakeitė personalo požiūrį į darbą ir atliko vidinį valymą.

Sugalvojo naują bausmę iš šalies išvykusiems rusams

11:54

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas parėmė kino režisierių Nikitą Michalkovą, kuris atsisakė dirbti su iš šalies išvykusiais rusais. Parlamento pirmininko žodžiai apie išvykusiųjų „išdavystę“ tapo dar vienu valdžios pažadu juos nubausti. Tačiau tokie anksčiau nuskambėję grasinimai kol kas nebuvo įgyvendinti.

„Nenoriu su jais dirbti ir nedirbsiu“, – apie bendradarbiavimą su parvykusiaisiais pareiškė N.Michalkovas. Tiems, kurie nori su jais bendradarbiauti, režisierius pasiūlė „važiuoti ten [į užsienį] ir ten su jais dirbti“.

Plačiau skaitykite ČIA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi nuotr.

 

Ukrainiečių brigados atstovas: rusai ir toliau šaudo į saviškius

11:52

Bachmuto sektoriuje vyksta smarkūs mūšiai, rusai toliau kontratakuoja, nuolat naudoja artileriją ir mėto didelės sprogstamosios galios bombas, nacionalinio teletilto eteryje pranešė generolo majoro R.Daškevičiaus vardu pavadintos 26-osios artilerijos brigados atstovas spaudai Olehas Kalašnikovas.

Pasak jo, rusai toliau kontratakuoja Bachmuto sektoriuje, aktyviausiai veikia šiauriniame sparne ties Verchivka ir Bohdanivka.

„Labai karšta padėtis pietiniame flange – Kliščijivkoje, Andrijivkoje, kur priešas kontratakuoja nedidelėmis grupėmis, nuolat veikia artilerija, dalyvauja aviacijos komponentas – mėtomos 250 kg svorio valdomos bombos. Ten vyksta sunkus mūšis. Priešas stengiasi priartėti prie gyvenviečių. Jis bando jas kontratakuoti. Bet nesėkmingai“, – pažymėjo atstovas spaudai.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

Jo teigimu, rusai kaip įprasta negaili savo gyvosios jėgos, puola bangomis, veikia nedidelėmis 8-10 žmonių grupėmis.

„Stebime jų beprotišką taktiką, kai jie tiesiog praranda žmones, bet bando žengti į priekį. Jiems svarbios mūsų užimtos aukštumos – Andrijivka ir Kliščijivka, kurios suteikia mums galimybę kontroliuoti geležinkelį ir dalį Bachmuto“, – sakė 26-osios artilerijos brigados atstovas.

O.Kalašnikovas nurodė, kad padėtis yra gana dinamiška, kai kurios pozicijos pereina iš rankų į rankas.

„Esame liudininkai situacijos, kai okupantai sąmoningai pasiliko pozicijose ir veikė kaip jaukas – įžengus mūsų daliniams, jie smogė ne tik mūsų personalui, bet nepagailėjo ir savųjų“, – aiškino jis.

Atstovas spaudai taip pat atskleidė, jog buvo užfiksuota atvejų, kuomet Andrijivkoje rusai šaudė į savo pačių pasidavusius kariškius. Pasak jo, tokie atvejai, kai rusai taip pat pataiko į savuosius, nėra reti.

Karybos ekspertas: rusai žengia į priekį Avdijivkoje ir ruošiasi trofėjų medžioklei

11:34

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys sekmadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ publikuotoje karo apžvalgoje įvardijo, kad šiuo metu grėsmingiausia padėtis ir toliau išlieka Avdijivkoje, kur rusai pasiekė nežymių taktinių pasiekimų.

„Ką gi, agresoriui labai patogu turėti būtent tokį karštą tašką, kuriame galėtų sekinti ukrainiečius, nepaisydamas savo pačių nuostolių. Iš kitos pusės – mūšiuose prie Avdijivkos rusai gali sudeginti ir savo resursus, be kurių negalės pradėti rimtesnių puolamųjų operacijų kitais metais, ir iniciatyvą vėl galėtų perimti ukrainiečiai“, – rašė jis.

Pasak karybos eksperto, rusai jau trina rankomis, nes sklando gandai, jog fronte jau pasirodė pirmieji amerikietiškieji „Abrams“ tankai.

„Jiems labai norisi sumedžioti pirmą iš jų, tai būtų didelė propagandinė pergalė“, – pabrėžė E.Papečkys.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į Rusijos oro gynybos pajėgų pranešimus apie keliolika numuštų ukrainiečių bepiločių orlaivių virš Maskvos, Tulos, Kalugos ir Briansko sričių. Sekmadienio vakarą Rusijos vadovybė jau dalijosi dar didesniais skaičiais, kurie, svyravo nuo 30 iki 50 ir daugiau numuštų ukrainiečių orlaivių. Tačiau informacijos apie nuostolius nepateikta.

E.Papečkys taip pat įvertino savanoriškos pagalbos frontui Rusijoje apimtis. Nors jis prasidėjo dar 2014, niekada nepasiekė tokio lygio, kaip ukrainiečių savanorių veikla.

„Be to, skirtingai nei Ukrainos atveju, teikti paramą Rusijos armijai nerodo noro net kaimyninių valstybių gyventojai“, – pažymėjo jis.

„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos karys
„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos karys

Nors plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą prasidėjo 2022 m. vasario 24, savanoriai ėmėsi pastangų palaikyti kariuomenę gerokai vėliau ir gana silpnai.

„Rusijoje visuomenė labiau mėgsta iš karo užsidirbti, o ne leisti savo pinigus paramai“, – rašė karybos ekspertas.

Jo nuomone, rusai kaip visada mokosi iš ukrainiečių ir mūsų visų.

„Jiems užtruko nemažai laiko, kol perėmė patirtį pinti maskuojančius tinklus Rusijos armijai. Tačiau net ir tokios veiklos apimtys yra mažytės. Ukrainoje ir Lietuvoje tokia savanoriška veikla buvo sėkmingai išvystyta gerokai anksčiau ir sėkmingai tęsiama šiuo metu“, – pažymėjo E.Papečkys.

Reziumuodamas jis įvertino, kad Ukrainoje ir toliau matysime tokias pat kovas kaip ir anksčiau. O rusai tuo tarpu užsiims trofėjų medžiokle ir bandys sunaikinti vieną ar kitą „Abrams“ tanką. E.Papečkio įsitikinimu, natūralu tikėtis ir tolesnių ukrainiečių atakų prieš taikinius Rusijos gilumoje ir Kryme.

„Pirmąjį didesnį mėginimą matėme šiąnakt, bet čia dar tik pirmieji žiedeliai“, – sekmadienį rašė ekspertas.

Rusų pajėgos užgrobė dalį Avdijivkos pramoninės zonos

10:17

JAV Karo tyrimų institutas (ISW) skelbia, kad Rusijos pajėgos lapkričio 26 d. pasistūmėjo mūšiuose dėl Avdijivkos. 

Lapkričio 26 d. paskelbtoje geolokacinėje medžiagoje matyti, kad Rusijos pajėgos nežymiai žengia į šiaurės vakarus nuo Krasnohorivkos (7 km į šiaurės vakarus nuo Avdijivkos) ir rytinėje pramoninės zonos dalyje pietrytiniame Avdijivkos pakraštyje.

Lapkričio 26 d. geolokaciniame vaizdo įraše matyti, kaip Rusijos šarvuočiai puola Ukrainos pozicijas šiaurinėje pramoninės zonos dalyje pietrytiniame Avdijivkos pakraštyje. 

Rusijos kariniai tinklaraštininkai tikina, kad lapkričio 26 d. Rusijos pajėgos užėmė visą pramoninę zoną netoli Jasinovataja-2 geležinkelio stoties, tačiau ISW kol kas nerado vizualinio šių teiginių patvirtinimo.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

 

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

08:15

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją parą likvidavo 750 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios Rusijos pusė patyrė didesnį nei 325,5 tūkst. gyvosios jėgos nuostolį.

Pasak Generalinio štabo, buvo numušti 7 tankai, 3 šarvuotosios kovos mašinos, viena artilerijos isstema, 11 automobilių įrangos, autocisternų, degalų talpų vienetų.

Ukrainos gynėjai taip pat nukovė 4 rusų bepiločius orlaivius.

Pasak pranešimo, nuo karo pradžios Rusija taip pat neteko 5 520 tankų, 10 282 šarvuotų kovos mašinų, 10 299 transporto priemonių ir degalų cisternų, 7 875 artilerijos sistemų, 907 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 597 priešlėktuvinės gynybos sistemų, 323 lėktuvų, 324 sraigtasparnių, 5 905 bepiločių orlaivių, 22 laivų ir katerių ir vieno povandeninio laivo.

Generalinis štabas: rusai aktyviausiai puola Avdijivkos ir Bachmuto kryptimis

07:39

Per pastarąją parą gynybos pajėgos atrėmė 30 išpuolių Avdijivskos ir 10 išpuolių Bachmuto kryptimis, praneša Rytinis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešimas socialiniame tinkle „Facebook“.

Per pastarąją parą įvyko 63 kariniai susirėmimai. Iš viso priešas surengė 1 raketinį ir 34 oro smūgius, atliko 51 ataką iš daugkartinio paleidimo raketinių sistemų į mūsų karių pozicijas ir apgyvendintas vietoves. 

Dėl Rusijos teroristinių išpuolių nukentėjo civiliai gyventojai. Buvo sugriauti ir apgadinti privatūs gyvenamieji pastatai ir kita civilinė infrastruktūra.

„Reuters“/„Scanpix“/Avdijivka
„Reuters“/„Scanpix“/Avdijivka

Donecko srityje buvo vykdomi oro antskrydžiai.

Daugiau kaip 100 gyvenviečių Černigovo, Sumų, Charkivo, Lugansko, Donecko, Zaporižios, Dniepropetrovsko ir Chersono srityse buvo apšaudomos iš artilerijos.

Ukrainos šachmatų federacijos viceprezidentas žuvo kovoje

07:25

Ukrainos šachmatų federacijos viceprezidentas Artemas Sačiukas žuvo kovodamas fronto linijoje, pranešė šachmatų organizacija per „Facebook“ lapkričio 26 d.

39 metų A.Sačiukas buvo Žytomyro gyventojas, savanoriu įstojęs į kariuomenę netrukus po to, kai Rusija visiškai įsiveržė į Ukrainą.

Interviu Ukrainos naujienų portalui „Suspilne“ 2022 m. liepą A.Sačukas sakė, kad mokė savo bendražygius žaisti šachmatais ir naudojo šį žaidimą pateikdamas kovinių formuočių pavyzdžius.

Nuotrauka iš „Facebook“/Artemas Sačiukas  ​
Nuotrauka iš „Facebook“/Artemas Sačiukas ​

„Šachmatai iš tikrųjų yra karo žaidimas. Tai yra karinio konflikto imitacija ir jis absoliučiai turi praktinę vertę. Daugelis šachmatininkų dabar gina Ukrainą ne tik ginkluotųjų pajėgų, bet ir įvairių dalinių sudėtyje“, – sakė A.Sačukas „Suspilne“.

Ukrainos šachmatų federacija teigė, kad A.Sačukas buvo „gerai žinoma figūra“ šachmatų pasaulyje ir kad jis organizavo daugybę varžybų Ukrainoje ir tarptautiniu mastu.

Išsamesnės informacijos apie A.Sačuko mirties aplinkybes nepranešama.

Dėl audros Juodojoje jūroje įstrigo krovininis laivas

06:55

Rusijoje, prie Anapos krantų netoli Vitiazevo kaimo, ant seklumos užplaukė krovininis laivas „Blue Shark“, plaukiojantis su Belizo vėliava. 

Laivas Tamanės jūrų uoste gabeno miežių krovinį Egiptui.

Pasak laivo kapitono, laive yra 21 įgulos narys, Sirijos, Indijos ir Egipto piliečiai. 

Lapkričio 26 d. vakare vėjas ir bangos atplėšė laivą nuo inkarų, jis dreifavo kranto link, kol užplaukė ant seklumos.

Specialistai rengia skubios gelbėjimo operacijos planą.

Ukraina surengė plataus masto dronų ataką: nutrūko elektros energijos tiekimas

06:17

Pranešama, kad Ukrainos vyriausioji karinės žvalgybos valdyba (GUR) surengė plataus masto dronų ataką Rusijos teritorijoje, o Rusijos okupacinės valdžios pareigūnai apkaltino Ukrainos pajėgas sudavus smūgį okupuotoje Donecko srityje, dėl kurio nutrūko elektros energijos tiekimas, praneša Karo tyrimų institutas (ISW).

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad naktį iš lapkričio 25 į 26 d. ir lapkričio 26 d. rytą Rusijos priešlėktuvinė gynyba numušė 24 Ukrainos dronus virš Maskvos, Tulos, Kalugos, Briansko ir Smolensko sričių.

Tulos srities gubernatorius Aleksejus Diuminas pareiškė, kad vienas dronas, kurį numušė Rusijos priešlėktuvinė gynyba, nukrito ant gyvenamojo namo Tulos mieste.

„Telegram“ įrašo stopkadras/Dronų ataka Maskvoje rugpjūčio 26 d.
„Telegram“ įrašo stopkadras/Dronų ataka Maskvoje rugpjūčio 26 d.

 Ukrainos leidinys „Suspilne“, remdamasis savo neįvardytais šaltiniais, pranešė, kad naktį Ukrainos dronų smūgis Rusijai buvo GUR specialioji operacija.

 Rusijos šaltiniai, įskaitant Donecko liaudies respublikos (DNR) vadovą Denisą Pušiliną, taip pat teigė, kad Ukrainos pajėgos naktį surengė didelį artilerijos ir HIMARS smūgį elektros skirstymo pastotėms okupuotoje Donecko srityje, dėl kurio nutrūko elektros energijos tiekimas daugelyje gyvenviečių ir miestų, įskaitant Donecko miestą, Mariupolį ir Maniušą.

Rusija apšaudė 6 bendruomenes Sumų srityje

06:11

Lapkričio 26 d. Rusijos pajėgos atakavo šešias gyvenvietes Sumų srityje, pranešė vietos karinė administracija.

Per dienos atakas užfiksuoti 142 sprogimai.

Rusijos kariškiai taikėsi į Chotino, Seredyna-Budos, Bilopilijos, Velyka Pysarivkos, Junakivkos ir Myropilijos bendruomenes, 14 kartų apšaudydami pasienį iš įvairių ginklų, įskaitant dronus.

Pranešimų apie aukas ar žalą civilinei infrastruktūrai negauta.

Sumų sritis yra palei Ukrainos šiaurės rytų sieną su Rusija. Rusijos pajėgos nuo 2022 m. balandžio, kai okupuotas regiono teritorijas išlaisvino Ukrainos pajėgos, pasienį kasdien atakuoja.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas