Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
06 23 /22:16

Karas Ukrainoje. Analitikai identifikavo, kokia raketa sprogo Krymo paplūdimyje

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Raketos, sprogusios virš paplūdimio Učkujevkoje, nuolaužos
Raketos, sprogusios virš paplūdimio Učkujevkoje, nuolaužos / t.me/Crimeanwind nuotr.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

K.Budanovas įvertino padėtį fronte: „Armagedono nebus“

22:16

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos viršininkas Kyryla Budanovas pareiškė, kad padėtis fronte šiuo metu yra gana sudėtinga. Pasak jo, tokia ji išliks mažiausiai mėnesį.

„Gera žinia ta, kad Armagedono nebus. Bloga žinia ta, kad padėtis gana sudėtinga. Tokia ji išliks mažiausiai mėnesį ir netaps lengvesnė“, – sakė jis interviu laikraščiui „The Philadelphia Inquirer“.

Nuo pat plataus masto karo pradžios Rusija bando perimti viso rytinio Donbaso kontrolę, tačiau K.Budanovas teigė, kad Ukraina darys viską, kas įmanoma, kad tam užkirstų kelią.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos karinės žvalgybos vadas Kyryla Budanovas
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos karinės žvalgybos vadas Kyryla Budanovas

„Darysime viską, kas įmanoma, kad užkirstume tam kelią ir sumažintume Rusijos sėkmę“, – pabrėžė Ukrainos žvalgybos vadovas.

K.Budanovo taip pat buvo paklausta, ar Ukraina sugebės išlaikyti Časiv Jarą, tačiau jis susilaikė nuo atsakymo.

Leidinio žurnalistas priminė, kad kai lankėsi Časiv Jaro rajone, situacija nebuvo pati geriausia, nes tarp kariškių tvyrojo bloga nuotaika dėl daugybės žuvusiųjų dėl nepakankamo sviedinių kiekio, o JAV Kongresas delsė priimti sprendimą dėl papildomos pagalbos suteikimo.

Tačiau dabar artilerijos sviediniai pradeda plaukti iš JAV ir Europos. K.Budanovas pažymėjo, kad ginkluotės tiekimas vyksta greičiau nei anksčiau.

„Be jokios abejonės, ginklų tiekimas vyksta greičiau nei prieš kelis mėnesius, tačiau Ukrainos poreikiai yra labai dideli, todėl mums buvo strategiškai svarbu atnaujinti tiekimą. Tačiau išlieka apimčių klausimas“, – pabrėžė Ukrainos karinės žvalgybos vadovas.

„DeepState“: rusai užėmė Novooleksandrivką Donecko srityje

22:04

Rusų okupantai užėmė Novooleksandrivką Donecko srityje. Kol kas Rusijos armija bando įsitvirtinti vakariniame kaimo pakraštyje. Apie tai pranešė „DeepState“ analitikai.

Pažymima, kad ta kryptimi liko vienintelė gyvenvietė Vozdvyženka, kurią užėmę rusai galėtų mėginti perkirsti svarbų Pokrovsko–Kostiantynivkos plentą.

FT: Serbija pardavė Vakarų šalims šaudmenų, galėjusių padėti Ukrainai kovoti su Rusija

20:40

Serbija pardavė Vakarų šalims šaudmenų už šimtus milijonų dolerių (eurų), kurie, tikėtina, padėjo Ukrainai kovoti su Rusija, laikraščiui „Financial Times“ (FT) duotame interviu sakė prezidentas Aleksandras Vučičius.

Serbija tradiciškai yra viena artimiausių Rusijos sąjungininkų Europoje. Tačiau šeštadienį laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad per trečiąsias šalis į Ukrainą patekusios eksportuotos amunicijos vertė siekia apie 800 mln. eurų – Serbijos prezidentas per interviu pripažino, kad šis skaičius iš esmės yra tikslus.

„Tai yra mūsų ekonomikos atgimimo dalis, kuri yra mums svarbi. Taip, mes eksportuojame savo šaudmenis“, – teigė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Vučičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Vučičius

„Negalime eksportuoti į Ukrainą ar į Rusiją (...) tačiau esame sudarę daug sutarčių su amerikiečiais, ispanais, čekais ir kitais. Jų reikalas, ką jie su jais padarys“, – pridūrė jis.

Serbija jau seniai balansuoja ant plono diplomatinio lyno: nors vienu metu siekė įstoti į Europos Sąjungą, pritaria Kinijos investicijoms ir nuo 2022 metų, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, palaiko iš esmės draugiškus santykius su Maskva.

Serbija (kartu su Baltarusija) yra viena iš dviejų Europos šalių, neprisijungusių prie Europos sankcijų Rusijai.

Tačiau Belgradas Jungtinėse Tautose pasmerkė Rusijos invaziją.

Serbija ilgą laiką kliovėsi Rusijos ir Kinijos parama blokuojant Kosovo pripažinimą JT. 2008 metais Kosovas vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos.

Analitikai identifikavo, kokia raketa sprogo Krymo paplūdimyje

20:30

Nors dėl ribotos informacijos sunku daryti galutines išvadas, jau dabar aišku, kad ant poilsiautojų galvų nukrito Rusijos oro gynybos raketos.

Ant paplūdimio Učkujevkos kaime netoli Sevastopolio, kur žuvo žmonės, nukrito rusiškų oro gynybos raketų nuolaužos, o ne, kaip tvirtina Rusija, perimta ATACMS raketa. Tokią išvadą padarė karo analitikai, išanalizavę internete prieinamas nuotraukas.

Vieną nuotrauką paskelbė „Telegram“ kanalas „Krymskij veter“.

„Raketos nuolaužos Učkujevkoje. Nuotrauka – mūsų skaitytojo“, – rašoma kanale.

Karo analitikas Oleksandras Kovalenka identifikavo, kad nuolaužos yra zenitinės raketos, paleidžiamos iš zenitinio raketinio komplekso „Tor-M2“, dalis. 

„Dar anksti skubėti daryti išvadas, bet tai tikrai ne ATACMS, o labiau panašu į zenitinę valdomą raketą 9M330 iš zenitinio raketinio komplekso „Tor-M2“. Naudoti zenitinį raketinį kompleksą „Tor-M2 " balistinei raketai perimti yra kvaila ir beprasmiška. Savo ruožtu, jei raketa nesusidoroja su užduotimi, suveikia jos susinaikinimo sistema. Tikėtina, kad raketa, kuriai nepavyko perimti oro objekto, savaime susinaikino tiesiai virš „poilsiautojų“ Učkujevkoje galvų“, – rašo O.Kovalenka.

UNIAN pažymi, kad viena iš Ukrainos atvirų duomenų analizės grupių anksčiau išsiaiškino, kad netoli Učkujevkos paplūdimio yra Rusijos oro gynybos pozicija.

Sekmadienio popietę Krymą atakavo raketos, apie tai pranešė ir okupuoto pusiasalio administracija, ir vietos gyventojai. Rusijos kariškiai pranešė, kad jie esą perėmė 5 ATACMS raketas, iš kurių viena nukrypo nuo kurso ir sprogo virš Sevastopolio teritorijos.

Naujausiais okupacinės valdžios duomenimis, dėl raketos sprogimo Učkujevkos kaimo paplūdimyje žuvo 5 žmonės ir apie šimtas buvo sužeisti. Rusijos gynybos ministerija dėl šio incidento apkaltino Pentagoną.

Dėl rusų smūgių Ukrainoje pirmadienį bus išjungta elektra

20:06

Ukrainos nacionalinė elektros tinklų operatorė „Ukrenerho“ sekmadienį perspėjo, kad dėl padažnėjusių Rusijos išpuolių prieš elektrines pirmadienį visoje šalyje bus taikomi avariniai elektros energijos tiekimo nutraukimai.

Dėl intensyvių Rusijos atakų Ukrainai nuo gegužės teko įvesti elektros energijos tiekimo apribojimus. Skirstymo bendrovės sudaro grafikus, kuriuose nurodoma, kada bus nutrauktas energijos tiekimas.

Pasak „Ukrenerho“, rimtesni elektros energijos tiekimo sutrikimai prasidės nuo sekmadienio vidurnakčio ir tęsis iki pirmadienio vidurnakčio.

Skelbiama, kad elektros dažniausiai gali nebūti nuo 19 iki 23 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. 

Operatorė nurodė, kad tai lėmė „padidėjęs suvartojimas darbo savaitės pradžioje ir sudėtinga elektros energijos sistemos padėtis po masinių Rusijos atakų“.

Trečiadienį energetikos operatorė taikė panašias priemones.

Kadangi daugiau elektros energijos importuojama iš kaimyninių šalių, Ukraina stengėsi apriboti elektros energijos tiekimo nutraukimą tam tikromis paros valandomis, daugiausia po pietų.

Varšuvoje šimtai ukrainiečių dalyvavo vasaros saulėgrįžos šventėje

20:01

Lenkijos sostinėje Varšuvoje šeštadienį šimtai žmonių, dauguma jų – karo pabėgėliai iš Ukrainos, dalyvavo „Ivano Kupalos“ arba vasaros saulėgrįžos šventėje.

Susirinkusieji šokinėjo per laužą ir leido vainikus Vyslos upe, kad pagerbtų gyvybines vandens ir ugnies galias. 

„Šį tradicinį renginį darome tam, kad išsaugotume savo kultūrą, kuriai dabar reikia visų mūsų paramos, nes Rusija bando sunaikinti viską, kas ukrainietiška“, – sakė Viktoria Pogrebniak iš ukrainiečių socialinės iniciatyvos „Euromaidan-Varšuva“, kuri organizavo šventę. 

„Norime, kad iš Ukrainos išvykę žmonės nepamirštų savo tradicijų ir prisimintų, kad juos sieja ryšys su Ukraina“, – naujienų agentūrai AP sakė V.Pogrebniak.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainiečių pabėgėliai švenčia vasaros saulėgrįžos šventę Varšuvoje.
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainiečių pabėgėliai švenčia vasaros saulėgrįžos šventę Varšuvoje.

Į ramų renginį rinkosi šeimos su vaikais. Šventės metu vykusioje mugėje buvo galima įsigyti įvairių grožybių ir keptų dešrelių. Kai kurie žmonės atvyko apsirengę tradiciniais siuvinėtais marškiniais ir suknelėmis. Moterys pynė ir nešiojo gėlių ir javų vainikus.

Už per renginį surinktas lėšas bus perkami dronai Ukrainos kariuomenei, kovojančiai su Rusijos invazija.

„Žmonės atvyko, ir tai tikrai šaunu, kad jie nepamiršo mūsų tradicijų ir kad susitinkame čia, nors ir Lenkijoje, o ne Ukrainoje“, – sakė šventiškai apsirengusi 20-metė Anastasia Haidamaka iš Chmelnyckio Vakarų Ukrainoje. 

„Ivano Kupalos“ šventės ištakos – pagoniška slavų tradicija, siejama su meile ir vaisingumu. Ši šventė žymi vasaros pradžią ir turi atnešti gerą derlių bei padėti netekėjusioms merginoms ir vaikinams susirasti gerus partnerius santuokai visam gyvenimui.

Tikima, kad poros, kurios kartu šokinėja per laužą, gyvens darnoje. Merginos plukdo vainikus upe, tikėdamosi, kad juos pastebės vyrai, iš kurių jos ištekės. 

Ši tradicija, susijusi su vandeniu, vėliau krikščionybėje buvo siejama su šventuoju Jonu Krikštytoju. Lenkijoje trumpiausia metų naktis vadinama šv. Jono naktimi. 

Milijonai ukrainiečių pabėgo į Lenkiją po to, kai 2022 metų vasario 24 dieną Rusija pradėjo plataus masto invaziją į jų šalį. Kai kurie iš jų adaptavosi prie gyvenimo kitoje šalyje, tačiau beveik 1,5 mln. yra oficialiai užsiregistravę kaip darbo ir socialinių išmokų gavėjai.

Vyriausybės duomenimis, Lenkijoje mokyklas lanko apie 100 tūkst. ukrainiečių vaikų, o dar 100 tūkst. vaikų čia lanko ikimokyklinio amžiaus grupes.

Rusija kaltina JAV dėl Ukrainos raketų atakos Kryme

17:33

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį pareiškė, kad Vašingtonui tenka atsakomybė už Ukrainos raketų ataką Rusijos aneksuotame Kryme, nes Kyjivas, anot jos, panaudojo JAV tiekiamas raketas.

„Atsakomybė už tyčinį raketų smūgį taikiems Sevastopolio gyventojams pirmiausia tenka Vašingtonui, kuris tiekė šią ginkluotę Ukrainai“, – platformoje  „Telegram“ parašė ministerija ir nurodė, kad Ukraina naudojo raketas ATACMS.

 Per Ukrainos raketų ataką Rusijos aneksuotame Kryme žuvo trys žmonės, įskaitant du vaikus.

Pasak Rusijos primesto Sevastopolio gubernatoriaus Michailo Razvožajevo, buvo sužeista beveik 100 žmonių.

Per Ukrainos dronų ir raketų atakas Rusijoje ir Kryme žuvo 4 žmonės

14:03 Atnaujinta 19:57

Per Ukrainos dronų ir raketų atakas žuvo šeši žmonės ir daugiau kaip 100 buvo sužeisti, sekmadienį pranešė Rusijos pareigūnai, o antrą dieną Rusijai iš oro bombarduojant Charkivą Ukrainos šiaurės rytuose žuvo mažiausiai vienas žmogus.

Penki žmonės, įskaitant du vaikus, žuvo nuo krintančių skeveldrų, kai penkios ukrainiečių raketos neva buvo numuštos Rusijos aneksuotame Sevastopolyje, sakė sakė Maskvos paskirtas miesto gubernatorius Michailas Razvožajevas. Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi Sveikatos apsaugos ministerija, pranešė, kad sužeisti 124 žmonės.

M.Razvožajevas pirmadienį mieste paskelbė gedulo dieną, viešieji renginiai buvo atšaukti.

Vienas žmogus žuvo ir trys buvo sužeisti su Ukraina besiribojančioje Rusijos Belgorodo srityje, kai trys ukrainiečių dronai smogė Graivoronui, pranešė srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį pranešė, kad oro gynyba per naktį numušė 33 ukrainiečių dronus virš Rusijos vakarinių Briansko, Smolensko, Lipecko ir Tulos sričių. Pranešimų apie sužeistuosius ar padarytą žalą negauta.

Sekmadienį per naują išpuolį Charkive žuvo mažiausiai vienas žmogus ir dar 11 buvo sužeista, pranešė vietos pareigūnai. Meras Ihoris Terechovas sakė, kad Rusija numetė valdomą bombą ir pridūrė, kad dėl smūgio maždaug pusė Charkivo gyventojų liko be elektros energijos.

Išpuoliai buvo įvykdyti po to, kai šeštadienio popietę Rusija į Charkivą paleido keturias aviacines bombas, kurios pataikė į penkiaaukštį gyvenamąjį namą ir nusinešė trijų žmonių gyvybes.

Srities gubernatorius Olehas Synjehubovas sakė, kad sekmadienį 41 žmogus vis dar gydomas dėl sužeidimų.

Ukrainos pareigūnai šeštadienį pranešė, kad Charkivo mieste nuo valdomųjų bombų nukentėjo penkių aukštų gyvenamasis namas, o valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba paskelbė, kad gelbėjimo darbai baigti iki sekmadienio ryto.

Po išpuolio Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vaizdo kreipimesi paragino Ukrainos partnerius sustiprinti oro gynybą.

„Ukrainai tikrai būtinos modernios oro gynybos sistemos, tokios kaip „Patriot“, spartesnis mūsų pilotų mokymas dirbti su naikintuvas F-16, o svarbiausia – pakankamas mūsų ginklų veikimo nuotolis“, – nurodė jis.

Ukrainos karinių oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas sakė, kad naktį virš Kyjivo srities numušus dvi Rusijos raketas nuo krintančių nuolaužų buvo sužeisti du žmonės.

Per Rusijos apšaudymą Donecko srities fronto rajonuose šeštadienį žuvo du žmonės ir keturi buvo sužeisti, sakė srities vadovas Vadimas Filaškinas.

Rusija parengė 90 tūkst. karių naujam puolimui, o ukrainiečiai smogė jiems iš HIMARS

13:33

Prieš tai, kai JAV leido Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms panaudoti Vakarų ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje, daugiau kaip 90 tūkst. rusų karių ruošėsi naujam puolimui pasienyje.

Kaip pažymi „Associated Press“, nuo gegužės pabaigos Ukraina gali atakuoti Rusijos karius ir oro gynybos sistemas už 20 km nuo Charkivo srities sienos. Ukrainos brigados pranešė, kad raketų sistemos HIMARS buvo aktyvuotos praėjus vos kelioms valandoms po leidimo išdavimo.

„Tuo metu statymai buvo dideli, nes Ukrainos kariuomenės vadovybė tikėjosi naujos atakos, kuria buvo siekiama atitraukti [Ukrainos] karius nuo kitų įnirtingų mūšių Donecko srityje. Gynybos ministro pirmasis pavaduotojas Ivanas Gavryliukas „Associated Press“ sakė, kad mažiausiai 90 tūkst. rusų karių giliai Rusijos teritorijoje ruošėsi naujam puolimui“, – rašo AP.

Stopkadras/Raketų paleidimo sistema HIMARS
Stopkadras/Raketų paleidimo sistema HIMARS

Vienas iš kovotojų šaukiniu „Hefaistas“ leidiniui papasakojo apie pirmąsias valandas, kai buvo leista naudoti raketų sistemas.

„HIMARS netilo visą dieną, – pasakojo jis leidiniui. – Ukrainos pajėgos nuo pirmųjų dienų naikino ištisas karių kolonas palei sieną, laukiančias įsakymo įžengti į Ukrainą.“

Dinamika pasikeitė beveik iš karto, leisdama Ukrainos pajėgoms stabilizuoti šią fronto linijos dalį. Anksčiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėjo tik atremti artėjančias pėstininkų atakas, dabar jos gali naudoti daugiau artilerijos prieš rusų ugnies taškus.

Kartu Ukrainos pareigūnai tikisi įtikinti JAV sąjungininkus leisti naudoti ATACMS prieš konkrečius taikinius.

„Galėtume atakuoti [Rusijos] brigados vadavietes ir visą šiaurinę grupuotę, nes jos yra už 100–150 kilometrų nuo fronto linijos, – sakė „Hefaistas“. Įprastinė amunicija jų nepasieks. [Su ATACMS] mes galime daug ką padaryti, kad sunaikintume jų vadavietes.“

JAV leido Ukrainai naudoti amerikietiškus ginklus, kad būtų atakuotos bet kokios Rusijos pajėgos, puolančios per sieną, ne tik tos, kurios yra netoli Charkivo.

Tuo pat metu, rašo „The Washington Post“, Ukrainos pareigūnai skundžiasi, kad JAV uždraudė Ukrainai šaudyti toliau nei 100 km nuo sienos. Tai užkerta kelią Ukrainai smogti pagrindinėms Rusijos oro bazėms, iš kurių kyla bombas gabenantys lėktuvai.

Per Rusijos išpuolį Charkive žuvo du žmonės, pranešė gelbėtojai

12:19

Per Rusijos smūgį gyvenamajam namui antrajame pagal dydį Ukrainos mieste Charkive žuvo du žmonės ir buvo sužeista daugiau kaip 50, sekmadienį pranešė gelbėtojai, sumažindami ankstesnį žuvusiųjų skaičių.

Rusijos pajėgos suintensyvino puolimą šiaurės rytinėje Charkivo srityje, siekdamos pralaužti iš esmės nesikeičiančią fronto liniją.

Ukrainos pareigūnai šeštadienį pranešė, kad Charkivo mieste nuo valdomųjų bombų nukentėjo penkių aukštų gyvenamasis namas, o valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba paskelbė, kad gelbėjimo darbai baigti iki sekmadienio ryto.

„Dėl šio aviacinių bombų smūgio žuvo 2 žmonės, dar 53 buvo sužeisti, įskaitant 3 vaikus“, – rašoma „Telegram“ pranešime.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pranešė apie tris žuvusiuosius ir pasmerkė tai, ką pavadino Rusijos apskaičiuotu teroru.

Inžinierius, sužeistas per Rusijos smūgį energetikos objektui pietinėje Zaporižios srityje, mirė ligoninėje, sekmadienį pranešė regiono gubernatorius Ivanas Fiodorovas.

„The Times“: Ukraina kuria žudikų dronų, galinčių atakuoti be žmogaus įsikišimo, spiečių

11:24

Ukrainos specialistai kuria bepiločius orlaivius, kurie kovos metu gali „kalbėtis“ tarpusavyje ir kovoti „spiečiumi“ kaip komanda.

Vienas iš Kyjive įsikūrusių kūrėjų Serhijus Krupijenka laikraščiui „The Times“ sakė, kad jo bendrovė netrukus pristatys naują, iki šiol nematytą technologiją – septynių dronų, galinčių sąveikauti tarpusavyje ir atakuoti tankus, taip pat šnipinėti priešą, „spiečių“.

„Tai prilygsta tam, kaip prieš daugelį metų į fabriką atvežti garo variklį. Mūsų pagrindinis tikslas – pasiekti, kad kovotų robotai, o ne žmonės“, – sakė jis.

Pasak kūrėjo, tokie robotai galės bendrauti tarpusavyje, priimti sprendimus, kas puola, kas renka informaciją – ir tai darys greičiau nei bet kuris žmogus.

„Scanpix“/AP nuotr./Dronas
„Scanpix“/AP nuotr./Dronas

Kaip pažymi Ukrainos skaitmeninės transformacijos viceministras Oleksijus Borniakovas, jis konflikto ateitį mato „dronų kare“.

Jis patvirtino, kad Ukraina bando „spiečių“ technologiją su dar bent viena įmone, ne tik su S.Kuprijenkos. Tačiau jis pabrėžia, kad Ukraina neleis, jog žudymo mašinos taptų „visiškai autonomiškos“, ir priduria: „Žmogus turi patvirtinti taikinį.“

Kartu jis pripažįsta, kad „techniškai jie [dronai] gali tai padaryti patys“.

Pavyzdžiui, jis kalba apie droną su kulkosvaidžiu, kurį galima užprogramuoti šaudyti tik į rusus „pagal jų dėvimas uniformas“. Tačiau O.Borniakovas sako, kad tai nedaroma „etiniais ir saugumo sumetimais“.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos pajėgų dronas
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos pajėgų dronas

Be to, pasak jo, dronai gali „šaudyti, kad nužudytų“ aiškiai apibrėžtoje teritorijoje, kurioje yra tik priešas.

„JAV ekspertas Singeris mano, kad Ukraina galbūt jau leido dirbtiniam intelektui naikinti taikinius be žmogaus įsikišimo. Jis mini naujausią JAV dronų sistemą, kuri gali atpažinti priešo transporto priemones, net jei jos užmaskuotos, ir perduoti jų koordinates kitiems dronams, kurie automatiškai paleidžiami jų sunaikinti“, – rašo „The Times“.

S.Kuprienka taip pat teigia, kad būtina išlaikyti „žmogiškąjį vadovavimą“, t. y. kad vadas žmogus tvirtintų kiekvieną ataką. Tačiau jis pripažįsta, kad kai kurie vadai norės pereiti prie visiško autonomiškumo, kad maksimaliai išnaudotų bepiločių orlaivių spiečiaus galimybes. kaip ir O.Borniakovas, jis užsimena apie „žudymo zoną“, kurioje būtų tik priešo taikiniai ir kurią „spiečius“ galėtų atakuoti savo nuožiūra.

„Mes kariaujame karą, – sako jis, – ir norime jį laimėti“.

Ukrainiečių karinis jūrų laivynas patvirtino, kad Krasnodaro regione sunaikintas „Shahed“ sandėlis

10:32

Paskelbtos palydovinės nuotraukos patvirtina, kad po birželio 21 d. Ukrainos atakos Rusijos Krasnodaro krašte buvo sunaikintas dronų „Shahed“ sandėlis ir susijusi infrastruktūra. Tai praneša Ukrainos karinės jūrų pajėgos, remdamosi palydovinėmis nuotraukomis, paskelbtomis atvirų duomenų analitiko Brady Africko.

„Nauji palydoviniai vaizdai patvirtina, kad birželio 21-osios naktį buvo sunaikintos Krasnodaro krašte esančios „Shahed-136/Geran-2“ sandėliavimo ir parengimo naudoti vietos, mokomieji pastatai, šių nepilotuojamų orlaivių kontrolės ir ryšio punktai“, – teigiama pranešime.

Pažymima, kad, be pačių dronų, taip pat sunaikinti kvalifikuoti instruktoriai, kurie mokė dronų paleidimo personalą, ir kadetai, kurie buvo mokomi smogti Ukrainos teritorijai Irano bepilotėmis sistemomis.

Analitikai: Rusai fronte pradėjo vasaros puolimą fronto linijoje

09:32

Rusijos pajėgos didina puolimo tempą Donecko srityje, o Charkivo srities šiaurėje mažina intensyvumą. Tai gali reikšti pasirengimą vasaros puolimui arba jo pradžią.

Apie tai praneša Karo tyrimų institutas (ISW). Ekspertų nuomone, rusai puolimu Charkivo srityje pirmiausia siekia užfiksuoti ir atitraukti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dėmesį, kad atsirastų galimybė aktyviau veikti kitose fronto dalyse.

Birželio 18 d. naktį okupantai padidino puolimo intensyvumą Torecko–Horlivkos kryptimi ir birželio 19–22 d. išlaikė gana didelį puolimo intensyvumą šiame ruože. Šioje teritorijoje rusai pasiekė net kelias taktines pergales.

Toks suaktyvėjimas ir suintensyvėjimas yra vertas dėmesio, nes šiais metais rusai šiame rajone nebuvo aktyvūs. Tuo pat metu operacijų tempas Charkivo srities šiaurėje smarkiai sumažėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vovčanskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vovčanskas

Ukrainos šaltiniai taip pat patvirtina, kad kai kurie ukrainiečių daliniai iš Donecko srities buvo perdislokuoti į Charkivo kryptį, todėl okupantai gali pasinaudoti šiuo numanomu ukrainiečių pozicijų silpnumu ir suintensyvinti puolimą, ypač Torecko–Horlivkos kryptimi.

Be to, rusai ir toliau intensyviai apšaudo Časiv Jaro kryptimi bei aplink Avdijivką ir netrukus gali suintensyvinti puolimą. Viskas priklausys nuo to, ar Rusijos vadovybė ateinančias savaites laikys palankiomis puolimui šioje vietoje prieš Ukrainos gynybos pajėgoms perskirstant rezervus atgal į Donecko sritį.

Kaip minėta, po puolimo šiaurėje Rusijos vasaros puolimas greičiausiai bus sutelktas Rytų Ukrainoje. O puolimas šiaurėje buvo skirtas išsklaidyti ribotus Ukrainos išteklius.

Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos tankas T-72B3M
Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos tankas T-72B3M

Tarp ekspertų ir žiniasklaidoje jau seniai sklando informacija apie galimą Rusijos pajėgų puolimą fronte. Iš pradžių manyta, kad karštoji kryptis galėtų būti Charkivo ir Sumų sritys.

Vėliau tapo žinoma, kad rusų okupantai bando išvesti kai kuriuos dalinius iš Vovčansko rajono, nes jie prarado kovinį pajėgumą.

Ukrainos kariuomenės operatyvinės-taktinės grupuotės „Charkiv“ atstovas Jurijus Povchas sakė, kad bendras fronto stabilizavimas Charkivo kryptimi reiškia, jog priešas nesėkmingose atakose praranda savo karius ir neturi galimybių pasistūmėti į priekį net ir pasitelkęs techniką.

Priešo nuostoliai tarp viduriniosios grandies karininkų neleidžia priešui pradėti puolimų didelėmis formuotėmis. Priešas į vieną tašką gali suvaryti 100 tankų, bet nesugeba su jais pulti, sakė „Defence Express“ karinis ekspertas Ivanas Kyryčevskis.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius