Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 04 /22:37

Karas Ukrainoje. „Politico“: D.Trumpas ir K.Harris dar gali nustebinti Ukrainą

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Donaldas Trumpas ir Kamala Harris
Donaldas Trumpas ir Kamala Harris / „Scanpix“ nuotr.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„Politico“: D.Trumpas ir K.Harris dar gali nustebinti Ukrainą

20:13

„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kamala Harris
„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kamala Harris

Šiuo metu jau yra visiems aiški karikatūra to, ką artėjantys JAV prezidento rinkimai reikštų karui Ukrainoje, rašo „Politico“ redaktorius Matthew Kaminskis. 

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas ir jo viceprezidentas JD Vance'as siektų greitai užbaigti konfliktą ir sumažintų JAV paramą Ukrainai bei NATO, o tai, tikėtina, turėtų pražūtingų pasekmių abiem šalims. Kamala Harris atstovauja Joe Bideno laikų tęstinumui ir remtų Ukrainą laipsniškais, nors ir dideliais pagalbos paketais „tiek, kiek reikės“, kaip sako jos dabartinis viršininkas.

Tačiau tikėtina, kad nepasiteisins nei vienas iš scenarijų. Pažvelgus į realius D.Trumpo veiksmus, galima įžvelgti, kad galimas kur kas palankesnis požiūris į Ukrainą. 

Tuo tarpu K.Harris, beveik neabejotina, kad nesivadovautų tais pačiais žmonėmis ar pagrindinėmis prielaidomis kaip J.Bidenas, kalbant apie karą. Tai taip pat gali būti naudinga Ukrainai, pažymi „Politico“. 

Pasak leidinio, kelių pastarųjų savaičių politinėse naujienose pasireiškė dinamiškesnė diskusija iš abiejų pusių. Iš šios užkulisinės diskusijos reiškia, kad tiek D.Trumpo, tiek K.Harris požiūriai, o galiausiai ir politika, vis dar kinta.

Nuo Amerikos sprendimų dėl karinės pagalbos, politinių signalų dėl bet kokio susitarimo ir būsimos paramos Kyjivui bei santykių su V.Putinu priklausys, kokią valstybę turės ukrainiečiai, jei apskritai turės.

Požiūris į Ukrainą taip pat bus būsimos JAV užsienio politikos signalas apie būsimos administracijos požiūrį į NATO, jos įsipareigojimus kitiems sąjungininkams ir, svarbiausia, jos laikyseną vis agresyvėjančios Kinijos atžvilgiu.

K.Harris griežtesnė retorika

„Politico“ pažymi, kad K.Harris dar neturėjo laiko viešai išdėstyti savo požiūrio nuo tada, kai staiga tapo Demokratų kandidate. Dėl to ji yra lyg baltas lapas. 

K. Harris užsitikrino demokratų nominaciją prezidento rinkimuose / Hu Yousong / ZUMAPRESS.com
K. Harris užsitikrino demokratų nominaciją prezidento rinkimuose / Hu Yousong / ZUMAPRESS.com

Pasak M.Kaminskio, nesutarimai Demokratų partijoje ir tarp J.Bideno administracijos bei proukrianietiškos stovyklos Vašingtone yra didesni nei skelbiama. Viešumoje ukrainiečiai ir jų sąjungininkai, taip pat dauguma demokratų iš esmės reiškia J.Bidenui pagarbą už tai, kad jis subūrė pasaulinę koaliciją ir sutelkė precedento neturinčią karinę ir ekonominę paramą Kijevui. Privačiai šie vertinimai nėra tokie dosnūs, o kai kurie Ukrainos pareigūnai – kandūs.

J.Bidenas sulėtino ginklų tiekimą ir nustatė jų naudojimo apribojimus, nes nerimavo dėl eskalacijos su branduoliniais ginklais apsiginklavusia Rusija.

Nusivylimas J.Bidenu pasiekė viršūnę per praėjusį mėnesį vykusį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą. Po to, kai prasidėjus aukščiausiojo lygio susitikimui Rusijos raketa iš dalies sunaikino vaikų ligoninę Kyjive, Baltieji rūmai atmetė Ukrainos prašymą panaudoti JAV tiekiamus ginklus ir smogti taikiniams pačioje Rusijoje.

Atsargumas atspindi paties J.Bideno ir jo komandos instinktus. Visą kadenciją užsienio politiką atidžiai prižiūrėjo nedidelė ilgamečių patarėjų komanda, kuri, nesitikima, kad liks dirbti K.Harris administracijoje.

Ukraina suteikia galimybę išsiskirti nuo J.Bideno pareiškimais, kurie būtų subtilesni nei jos neseniai išsakyta Izraelio kritika, bet daug reikšmingesni, jei ji paaiškintų, kad JAV siekia Ukrainos pergalės bei paremtų šią poziciją panaikindama apribojimus. 

Alternatyva ryžtingesnei paramai Ukrainai – sutikimas su Rusijos įtakos sfera ir pergale joje, o tai pakenktų JAV interesams. 

Palankesnis D.Trumpo požiūris

Dažniausiai į akiratį nepatenka ir pastebėjimai, kur D.Trumpas nukreips savo užsienio politiką. 

D. Trumpas teigia susitaręs su „Fox News“ dėl debatų su K. Harris rugsėjo 4-ąją / JONATHAN ERNST / REUTERS
D. Trumpas teigia susitaręs su „Fox News“ dėl debatų su K. Harris rugsėjo 4-ąją / JONATHAN ERNST / REUTERS

Pasak „Politico“ redaktoriaus, D.Trumpo „ego“ ėmėsi realistinio, su tarptautinėmis sienosmis besiribojančio požiūrio į Ukrainą. Jo administracija 2017 m. apginklavo ukrainiečius raketų paleidimo sistemomis „Javelin“, kurie juos išgelbėjo prieš dvejus metus, kai Putinas ėmėsi didelių veiksmų; Barackas Obama atsisakė juos apginkluoti po to, kai Rusija 2014 m. aneksavo Krymą ir pradėjo tarpinį karą Rytų Ukrainoje.

Savo viceprezidentu pasirinkęs JD Vance'ą ir iškovojęs nominaciją, pirmasis užsienio lyderis, kuriam paskambino D.Trumpas, buvo V.Zelenskis. Pasak „Politico“, žmonės, susipažinę su detalėmis, tvirtina, kad pokalbis praėjo dar geriau nei šilti jų pokalbio skaitiniai. Pasak jų, D.Trumpas pasakė V.Zelenskiui, kad tai, jog jis padės V.Putinui, yra „netikra naujiena“, ir pažadėjo siekti teisingos taikos.

Šį pavasarį D.Trumpas, kelis mėnesius kalbėjęs su J.Bidenu apie Ukrainą, suteikė Atstovų Rūmų pirmininkui Mike'ui Johnsonui politinę priedangą patvirtinti 60 mlrd. dolerių pagalbos Ukrainai paketą, rašo „Politico“.

V.Zelenskis ir jo žmonės taip pat mato D.Trumpo aplinkoje sąjungininkus Ukrainoje ir stengėsi užmegzti ryšius su trimis iš jų: buvusiu Nacionalinės saugumo tarybos vadovu Robertu O'Brienu, valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo ir Arkanzaso senatoriumi Tomu Cottonu. Visi trys minimi diskusijose dėl nacionalinio saugumo postų antrojoje D.Trumpo administracijoje.

Visgi, pažymima, kad šiuo atveju taikomos visos įprastos D.Trumpo išlygos. Niekas nežino, ką jis darys, dažnai net pat D.Trumpas.

Tačiau svarbiausia yra tai, kad D.Trumpo pergalė lapkritį nebūtinai reiškia, kad Ukraina pasmerkta, o V.Putinas išgelbėtas.

Nesvarbu, kas laimės prezidento postą, būsimasis vadovas turės aiškiau apibrėžti bet kokį JAV dalyvavimą Ukrainoje, atsižvelgdamas į Amerikos interesus.

Kaip atrodo Ukrainos pergalė? D.Trumpas ir K.Harris gali padaryti tai, ko nepadarė J.Bidenas, ir ją apibrėžti: Užtikrinti, kad atsirastų suvereni Ukraina, kurios saugumą galiausiai garantuos JAV. 

Vienintelis dalykas, kurį galima tvirtai pasakyti, yra tai, kad J.Bidenas, nuolat bijantis eskalacijos, sausį paliks prezidento postą.

 

V.Zelenskis: Ukraina nori sukurti šalių koaliciją su NATO, kad galėtų numušti Rusijos raketas

22:37

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Ukraina ketina susitarti su NATO dėl kaimyninių šalių koalicijos, kuri perimtų Rusijos raketas Ukrainos danguje, sukūrimo. Pasak „Unian" korespondento, tai pokalbyje su žurnalistais pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Mes taip pat turime išsiaiškinti technines galimybes, kad prieš tam tikras raketas, kurias siunčia (Rusija – red.past.), būtų galima panaudoti kitų kaimyninių šalių orlaivius... Taip, jos pataiko į Ukrainą, bet jos pataiko mūsų kaimynų-partnerių kryptimi. Žinoma, pirmiausia Aljanso šalių“, – sakė V.Zelenskis.

Ukrainos prezidentas mano, kad toks sprendimas partneriams neabejotinai bus sunkus.

„Jie visada bijo galimo eskalavimo. Mes su tuo kovojame. Mes dirbsime šiuo klausimu“, – sakė V.Zelenskis.

Kaip sakė prezidentas, jis mano, kad Ukrainos ir NATO tarybos posėdžio sušaukimas yra gera galimybė apsvarstyti šį klausimą.

„Šiandien apie tai galvoju ir jau pavedžiau atitinkamiems mūsų diplomatams dirbti su NATO, kad būtų surengtas toks susitikimas ir nustatyta data, kada galėsime aptarti šį klausimą. Manau, kad šiandien mums tikrai trūksta tokios koalicijos“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Jis taip pat mano, kad prisiimti tokius įsipareigojimus ir padėti Ukrainai numušti raketas vienai iš kaimyninių šalių yra didelė atsakomybė.

„Manau, kad tai tikrai turėjo būti padaryta jau seniai. Bet manau, kad yra ir tokia priemonė. Noriu ją išbandyti, kad NATO šalys kalbėtųsi su Ukraina apie tokios nedidelės kaimyninių šalių koalicijos, kuri numuštų priešo raketas, galimybes“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Rusijoje kilo didžiulis gaisras netoli naftos saugyklos

20:41

Sekmadienį Rusijos Federacijos Rostovo srities Azovo mieste prie naftos saugyklos kilo didelis gaisras.

Juodų dūmų stulpas toks aukštas, kad jį mato Bataisko ir vakarinės Rostovo prie Dono dalies gyventojai, rašo 161.ru.

Rusijos Federacijos nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė, kad Azovo „atviroje teritorijoje“ užsidegė šiukšlės ir padangos, o gaisras išplito į sandėlio teritoriją. Bendras gaisro plotas, departamento duomenimis, siekė 5 000 kvadratinių metrų.

161.ru pažymėjo, kad, sprendžiant iš liudininkų filmuotos medžiagos, iš naftos bazės teritorijos kyla dūmai.

Gaisro priežastis kol kas nežinoma.

Kaip praneša TASS, remdamasi regiono gubernatoriumi, kyla grėsmė, kad gaisras gali išplisti į gretimus objektus, ypač į degalų ir tepalų sandėlį.

Socialiniuose tinkluose pranešama, kad gaisras kilo dėl dronų atakos.

 

Luhanske nukentėjo gamykla, kurioje rusai remontavo įrangą

20:35

Luhansko srities karinės administracijos vadovas Artiomas Lysogoras patvirtino, kad į laikinai okupuotą Luhanską atvyko karių. Pasak jo, nukentėjo 100-oji mašinų gamykla.

A.Lysogoras pridūrė, kad šią popietę, rusų žiniasklaidos duomenimis, Luhanske buvo girdėti 12 sprogimų. 

Jis patikslino, kad rusai ten paprastai remontuoja ir sandėliuoja karinę įrangą. „Tikriausiai galime sakyti, kad jie buvo remontuojami ir sandėliuojami. Laukiame naujausios informacijos apie nuostolius“, – sakė jis.

„Politico“: D.Trumpas ir K.Harris dar gali nustebinti Ukrainą

20:13

„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kamala Harris
„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kamala Harris

Šiuo metu jau yra visiems aiški karikatūra to, ką artėjantys JAV prezidento rinkimai reikštų karui Ukrainoje, rašo „Politico“ redaktorius Matthew Kaminskis. 

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas ir jo viceprezidentas JD Vance'as siektų greitai užbaigti konfliktą ir sumažintų JAV paramą Ukrainai bei NATO, o tai, tikėtina, turėtų pražūtingų pasekmių abiem šalims. Kamala Harris atstovauja Joe Bideno laikų tęstinumui ir remtų Ukrainą laipsniškais, nors ir dideliais pagalbos paketais „tiek, kiek reikės“, kaip sako jos dabartinis viršininkas.

Tačiau tikėtina, kad nepasiteisins nei vienas iš scenarijų. Pažvelgus į realius D.Trumpo veiksmus, galima įžvelgti, kad galimas kur kas palankesnis požiūris į Ukrainą. 

Tuo tarpu K.Harris, beveik neabejotina, kad nesivadovautų tais pačiais žmonėmis ar pagrindinėmis prielaidomis kaip J.Bidenas, kalbant apie karą. Tai taip pat gali būti naudinga Ukrainai, pažymi „Politico“. 

Pasak leidinio, kelių pastarųjų savaičių politinėse naujienose pasireiškė dinamiškesnė diskusija iš abiejų pusių. Iš šios užkulisinės diskusijos reiškia, kad tiek D.Trumpo, tiek K.Harris požiūriai, o galiausiai ir politika, vis dar kinta.

Nuo Amerikos sprendimų dėl karinės pagalbos, politinių signalų dėl bet kokio susitarimo ir būsimos paramos Kyjivui bei santykių su V.Putinu priklausys, kokią valstybę turės ukrainiečiai, jei apskritai turės.

Požiūris į Ukrainą taip pat bus būsimos JAV užsienio politikos signalas apie būsimos administracijos požiūrį į NATO, jos įsipareigojimus kitiems sąjungininkams ir, svarbiausia, jos laikyseną vis agresyvėjančios Kinijos atžvilgiu.

K.Harris griežtesnė retorika

„Politico“ pažymi, kad K.Harris dar neturėjo laiko viešai išdėstyti savo požiūrio nuo tada, kai staiga tapo Demokratų kandidate. Dėl to ji yra lyg baltas lapas. 

K. Harris užsitikrino demokratų nominaciją prezidento rinkimuose / Hu Yousong / ZUMAPRESS.com
K. Harris užsitikrino demokratų nominaciją prezidento rinkimuose / Hu Yousong / ZUMAPRESS.com

Pasak M.Kaminskio, nesutarimai Demokratų partijoje ir tarp J.Bideno administracijos bei proukrianietiškos stovyklos Vašingtone yra didesni nei skelbiama. Viešumoje ukrainiečiai ir jų sąjungininkai, taip pat dauguma demokratų iš esmės reiškia J.Bidenui pagarbą už tai, kad jis subūrė pasaulinę koaliciją ir sutelkė precedento neturinčią karinę ir ekonominę paramą Kijevui. Privačiai šie vertinimai nėra tokie dosnūs, o kai kurie Ukrainos pareigūnai – kandūs.

J.Bidenas sulėtino ginklų tiekimą ir nustatė jų naudojimo apribojimus, nes nerimavo dėl eskalacijos su branduoliniais ginklais apsiginklavusia Rusija.

Nusivylimas J.Bidenu pasiekė viršūnę per praėjusį mėnesį vykusį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą. Po to, kai prasidėjus aukščiausiojo lygio susitikimui Rusijos raketa iš dalies sunaikino vaikų ligoninę Kyjive, Baltieji rūmai atmetė Ukrainos prašymą panaudoti JAV tiekiamus ginklus ir smogti taikiniams pačioje Rusijoje.

Atsargumas atspindi paties J.Bideno ir jo komandos instinktus. Visą kadenciją užsienio politiką atidžiai prižiūrėjo nedidelė ilgamečių patarėjų komanda, kuri, nesitikima, kad liks dirbti K.Harris administracijoje.

Ukraina suteikia galimybę išsiskirti nuo J.Bideno pareiškimais, kurie būtų subtilesni nei jos neseniai išsakyta Izraelio kritika, bet daug reikšmingesni, jei ji paaiškintų, kad JAV siekia Ukrainos pergalės bei paremtų šią poziciją panaikindama apribojimus. 

Alternatyva ryžtingesnei paramai Ukrainai – sutikimas su Rusijos įtakos sfera ir pergale joje, o tai pakenktų JAV interesams. 

Palankesnis D.Trumpo požiūris

Dažniausiai į akiratį nepatenka ir pastebėjimai, kur D.Trumpas nukreips savo užsienio politiką. 

D. Trumpas teigia susitaręs su „Fox News“ dėl debatų su K. Harris rugsėjo 4-ąją / JONATHAN ERNST / REUTERS
D. Trumpas teigia susitaręs su „Fox News“ dėl debatų su K. Harris rugsėjo 4-ąją / JONATHAN ERNST / REUTERS

Pasak „Politico“ redaktoriaus, D.Trumpo „ego“ ėmėsi realistinio, su tarptautinėmis sienosmis besiribojančio požiūrio į Ukrainą. Jo administracija 2017 m. apginklavo ukrainiečius raketų paleidimo sistemomis „Javelin“, kurie juos išgelbėjo prieš dvejus metus, kai Putinas ėmėsi didelių veiksmų; Barackas Obama atsisakė juos apginkluoti po to, kai Rusija 2014 m. aneksavo Krymą ir pradėjo tarpinį karą Rytų Ukrainoje.

Savo viceprezidentu pasirinkęs JD Vance'ą ir iškovojęs nominaciją, pirmasis užsienio lyderis, kuriam paskambino D.Trumpas, buvo V.Zelenskis. Pasak „Politico“, žmonės, susipažinę su detalėmis, tvirtina, kad pokalbis praėjo dar geriau nei šilti jų pokalbio skaitiniai. Pasak jų, D.Trumpas pasakė V.Zelenskiui, kad tai, jog jis padės V.Putinui, yra „netikra naujiena“, ir pažadėjo siekti teisingos taikos.

Šį pavasarį D.Trumpas, kelis mėnesius kalbėjęs su J.Bidenu apie Ukrainą, suteikė Atstovų Rūmų pirmininkui Mike'ui Johnsonui politinę priedangą patvirtinti 60 mlrd. dolerių pagalbos Ukrainai paketą, rašo „Politico“.

V.Zelenskis ir jo žmonės taip pat mato D.Trumpo aplinkoje sąjungininkus Ukrainoje ir stengėsi užmegzti ryšius su trimis iš jų: buvusiu Nacionalinės saugumo tarybos vadovu Robertu O'Brienu, valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo ir Arkanzaso senatoriumi Tomu Cottonu. Visi trys minimi diskusijose dėl nacionalinio saugumo postų antrojoje D.Trumpo administracijoje.

Visgi, pažymima, kad šiuo atveju taikomos visos įprastos D.Trumpo išlygos. Niekas nežino, ką jis darys, dažnai net pat D.Trumpas.

Tačiau svarbiausia yra tai, kad D.Trumpo pergalė lapkritį nebūtinai reiškia, kad Ukraina pasmerkta, o V.Putinas išgelbėtas.

Nesvarbu, kas laimės prezidento postą, būsimasis vadovas turės aiškiau apibrėžti bet kokį JAV dalyvavimą Ukrainoje, atsižvelgdamas į Amerikos interesus.

Kaip atrodo Ukrainos pergalė? D.Trumpas ir K.Harris gali padaryti tai, ko nepadarė J.Bidenas, ir ją apibrėžti: Užtikrinti, kad atsirastų suvereni Ukraina, kurios saugumą galiausiai garantuos JAV. 

Vienintelis dalykas, kurį galima tvirtai pasakyti, yra tai, kad J.Bidenas, nuolat bijantis eskalacijos, sausį paliks prezidento postą.

 

Netoli Latvijos oro erdvės aptikus Rusijos Su-30, pakelti NATO naikintuvai

19:02

wikipedia.com nuotr./Su-30 naikintuvas
wikipedia.com nuotr./Su-30 naikintuvas

Vokietijos ir Švedijos karinės oro pajėgos rugpjūčio 3 d. iškvietė NATO naikintuvus po to, kai virš Baltijos jūros buvo užfiksuoti du Latvijos oro erdvės link skrendantys Rusijos naikintuvai.

Vokietijos karinės oro pajėgos pranešė, kad NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse naikintuvai atpažino du Rusijos naikintuvus Su-30.

Rusijos pilotai „elgėsi nedraugiškai, bet ne agresyviai“, teigė Vokietijos karinės oro pajėgos.

Pasak Vokietijos naujienų portalo „Bild“, du Vokietijos naikintuvai „Eurofighter“ ir du Švedijos lėktuvai perėmė Rusijos naikintuvus Su-30.

„Atsakikliai buvo išjungti, o pilotai nereagavo į radijo užklausas“, – teigė Vokietijos karinių oro pajėgų atstovas.

Pasak „Bild“, birželio viduryje NATO orlaiviai 11 kartų buvo pasitelkti, kad atpažintų ir palydėtų Rusijos orlaivius, kurie pažeidė taisykles skrisdami tarptautinėje oro erdvėje, anksčiau pranešė LRT.

Pranešama, kad dauguma Rusijos orlaivių skrido neturėdami skrydžių planų, o jų borto atsakikliai buvo išjungti.

V.Zelenskis: pirmieji F-16 jau Ukrainoje

17:15

Valentyn Ogirenko / REUTERS
Valentyn Ogirenko / REUTERS

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pranešė, kad jo šalis gavo pirmąją JAV pagamintų naikintuvų F-16 partiją, ir parodė žurnalistams orlaivius, kurie, kaip tikisi Kyjivas, padės atremti Rusijos pajėgų puolimą.

„Mes dažnai girdėjome žodį „neįmanoma“ (...) Dabar tai jau realybė. Realybė mūsų danguje. F-16 lėktuvai Ukrainoje. Mes tai padarėme“, – sakė V.Zelenskis, tačiau pridūrė, kad „F-16, kuriuos turime Ukrainoje, ir pilotų, kurie jau buvo apmokyti, nepakanka“.

Vakarų pareigūnai anksčiau šią savaitę sakė, kad Ukraina gavo pirmuosius naikintuvus F-16, kurių ji ištisus mėnesius siekė.

Tuo metu Kremlius pareiškė, esą visi Ukrainai pristatyti naikintuvai bus numušti ir neturės įtakos mūšio lauke.

Jau daugiau nei dvejus metus su įsiveržusiomis rusų pajėgomis kovojanti Ukraina ištisus mėnesius prašė Vakarų sąjungininkų JAV pagamintų naikintuvų.

F-16 giriami dėl savo tikslumo, greičio ir nuotolio.

Kyjivas tikisi, kad naikintuvai leis jam geriau apsisaugoti nuo Rusijos atakų.

Kelios NATO šalys įsipareigojo parūpinti Ukrainai šių naikintuvų ir jau kelis mėnesius moko ukrainiečių pilotus juos valdyti.

Pastaraisiais mėnesiais prezidentas V.Zelenskis susitikimuose su sąjungininkais Ukrainos poreikį tobulinti oro gynybą kelia kaip vieną iš svarbiausių klausimų.

Gegužę per interviu naujienų agentūrai AFP V. Zelenskis sakė, kad Ukrainai reikia maždaug 130 naikintuvų F-16.

Tačiau Kyjivo partneriai iki šiol pažadėjo mažiau nei 100 F-16, o dauguma orlaivių greičiausiai pasieks Ukrainą po kelerių metų.

Gubernatorius: Ukraina nurodė evakuoti vaikus iš kelių rytinio fronto kaimų

16:32

Rusijos karas Ukrainoje: raketų ataka Kyive. / SOPA Images / ZUMAPRESS.com
Rusijos karas Ukrainoje: raketų ataka Kyive. / SOPA Images / ZUMAPRESS.com

Ukrainos rytinės Donecko srities vadovas sekmadienį pranešė, kad įsakė vaikams ir jų globėjams evakuotis iš kelių fronto miestų ir kaimų regione, kur į priekį stumiasi Rusijos pajėgos.

Vos prieš kelias valandas, Rusija pranešė, kad jos pajėgos užėmė Novoselivkos Peršos kaimą rytinėje Donecko srityje, kur Maskvos kariai vykdo puolimą.

Maskva pastarosiomis savaitėmis teigia užėmusi virtinę kaimų ir gyvenviečių, kur daugiausiai tėra tik kelios gatvės ir keletas apleistų pastatų.

„Priešas kasdien bombarduoja šių bendruomenių miestus ir kaimus, todėl buvo nuspręsta evakuoti vaikus su tėvais arba kitais teisėtais jų globėjais“, – sakė Donecko gubernatorius Vadymas Filaškinas, išvardydamas miestus ir kaimus, esančius tose kryptyse, kuriose, Rusijos teigimu, Rusija įsitvirtino.

V.Filaškinas paminėjo Novogrodovkos miestą, esantį maždaug už 20 km nuo Novoselivkos Peršos kaimo, kurį Rusija teigė užėmusi sekmadienį.

Donecko gubernatorius sakė, kad 744 vaikai ir jų šeimos turėjo būti perkelti į keturias Ukrainos sritis. 

„Nurodžiau, kad evakuojant vaikus dalyvautų tik šarvuočiai, nes priešas šiose bendruomenėse aktyviai naudoja dronus“, – sakė V.Filaškinas.

„Turime dėti visas pastangas, kad apsaugotume savo vaikus“, – pridūrė jis.

Pastarosiomis savaitėmis V.Filaškinas ragino civilius bėgti iš vis labiau Rusijos bombarduojamo regiono. 

Nė vienai pusei nepavyksta pasiekti lemiamo proveržio, o tiek Maskva, tiek Kyjivas kalba apie kitos pusės patiriamus didelius nuostolius.

Rusija teigia 2022-aisiais aneksavusi Donecko sritį, nepaisant to, kad neturi visiškos teritorijos kontrolės.

Rusija skelbia aneksavusi keturias sritis Ukrainos rytuose ir pietuose.

Kokią reikšmę kare su Rusija turės naujieji F-16 naikintuvai?

15:26

wikimedia.org/F-16 naikintuvas
wikimedia.org/F-16 naikintuvas

Nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 m. vasarį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis maldavo skirti naikintuvų F-16 karui su Rusija. Pirmieji dešimt (iš galimų 79) į Ukrainą atvyko paskutinę liepos mėnesio dieną, praėjus metams po to, kai nenoriai nusiteikusi J.Bideno administracija pagaliau uždegė žalią šviesą juos siųsti Europos sąjungininkams, rašo Jungtinės Karalystės leidinys „The Economist“.

Iki 2024 m. pabaigos Ukraina turėtų turėti 20 amerikiečių gamybos naikintuvų. Likusieji, pažadėti Danijos ir Nyderlandų vadovaujamos vadinamosios F-16 koalicijos, bus atgabenti 2025 m. partijomis.

Buvęs Amerikos pajėgų Europoje vadas Benas Hodgesas sakė, kad nusivylimas dėl to, kaip ilgai užtruko lėktuvų atgabenimas į Ukrainą, yra didelis. Pasak jo, viena iš priežasčių, kodėl vėluojama pateikti pakankamą skaičių F-16, kad būtų galima daryti poveikį, yra „apgailėtinas“ mokymo vietų Ukrainos pilotams trūkumas.

Pasak jo, prie vėlavimo prisidėjo ir kalbos barjeras. Ukraina turi puikių, mūšiuose užgrūdintų pilotų. Tačiau F-16, net ir palyginti seni, yra labai skirtingi ir sudėtingesni nei sovietinių laikų Mig-29 ir Suchoj-27, prie kurių jie yra pripratę.

„Wikipedia“ nuotr./Ukrainietiškas Mig-29
„Wikipedia“ nuotr./Ukrainietiškas Mig-29

Kitas veiksnys buvo laikas, kurio prireikė, kad būtų sukurta infrastruktūra jiems priimti. Lėktuvams reikia daugiau techninės priežiūros nei jų rusiškiems atitikmenims. Skrydžių inžinieriai turi būti apmokyti tiek pat, kiek ir pilotai. Kai kurie remonto ir techninės priežiūros darbai taip pat gali būti atliekami kaimyninėse NATO šalyse – Lenkijoje ir Rumunijoje, o tai įsiutins Rusiją.

Pasak buvusio Vokietijos gynybos ministerijos štabo viršininko Nico Lange'o, atvykstantys lėktuvai yra prioritetinis rusų taikinys. Todėl jie buvo dislokuoti labai slaptai, išsklaidytose bazėse su požeminėmis arba užkardytomis slėptuvėmis, kartu su maskuokliais. Tačiau toks išsklaidymas apsunkina logistiką: reikia daugiau žmonių ir atsarginių dalių.

Kokį skirtumą iš tikrųjų padarys F-16?

Tarptautinio strateginių studijų instituto oro pajėgų ekspertas Douglasas Barrie mano, kad pagrindinė tiesioginė nauda yra moralės pakilimas. Pradinis naikintuvų skaičius yra nedidelis, ir ukrainiečiai juos naudos atsargiai, kad išvengtų nuostolių, kurie suteiktų Rusijai propagandinę pergalę. Tačiau palaipsniui jų nauda turėtų tik didėti.

Kadras iš vaizdo įrašo/Ukrainos karys F-16 naikintuve
Kadras iš vaizdo įrašo/Ukrainos karys F-16 naikintuve

Remiantis pranešimais, JAV aprūpina F-16 naikintuvus pažangiomis raketomis „oras-oras“, taip pat greitaeigėmis antiradiacinėmis raketomis. Jie galės nešti iki keturių gbu-39 skraidančių bombų, kurios, nors ir yra mažesnės už rusiškus atitikmenis, yra daug tikslesnės ir tolimesnio nuotolio.

Jie taip pat gali nešti kasetinius šaudmenis, naudojamus prieš karius ir šarvuotas formuotes. Pranešama, kad rengiamasi patobulinti ir radarus.

Rusai kasdien paleidžia daugiau kaip šimtą primityvių, bet veiksmingų sparnuotųjų bombų, nepalikdami Rusijos oro erdvės. Pasak N.Lange'o, prioritetas bus priversti rusų pilotus likti toliau arba rizikuoti būti numuštiems. Manoma, kad raketos „aim-120d“, kuriuos JAV galimai įrengs F-16 naikintuvuose, turinčios aktyvų radarą, veikimo nuotolis gali siekti iki 180 km, tačiau kai taikinys imasi vengimo veiksmų, raketa turi pasisukti ir apsisukti, todėl jos veikimo nuotolis sumažėja.

„AP“/„Scanpix“/Naikintuvai F-16
„AP“/„Scanpix“/Naikintuvai F-16

F-16 gali naudoti pigesnes šilumą aptinkančias raketas „aim-9x“, kad numuštų sparnuotąsias raketas, kurios paralyžiuoja Ukrainos civilinę infrastruktūrą. Jų 20 mm šešiašūviai „Gatling“ ginklai turėtų būti veiksmingi prieš lėtai judančius Rusijos bepiločius lėktuvus „Geran“, Irano „Shahed“ kopijas. F-16 taip pat galėtų šaudyti prieštankinėmis raketomis „Harpoon“ prieš likusią Rusijos Juodosios jūros laivyno dalį.

Tačiau jų skaičius auga lėtai, todėl gali praeiti nemažai laiko, kol F-16 galės daryti didelį poveikį.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro neseniai parengtoje ataskaitoje pažymima, kad iš 79 įsipareigotų perduoti orlaivių bent dešimt yra dviviečiai treniruokliai. Kai kurie kiti gali būti tokios prastos būklės, kad daugiausia bus naudojami kaip atsarginių dalių šaltinis. Ukraina gali turėti pakankamai lėktuvų tik trims ar keturioms eskadrilėms.

Ataskaitoje teigiama, kad jai reikia 12 ar daugiau eskadrilių su 18 lėktuvų kiekvienoje eskadrilėje, kad būtų pasiektas vietinis pranašumas ore ir paremtas antžeminis puolimas.

Prireiks laiko, kol F-16 lėktuvai bus integruoti į Ukrainos oro gynybos sistemas ir bus įgyta eksploatavimo patirties. Bus sudėtinga koordinuoti iš kelių aerodromų skraidančius orlaivius, pažymėjo generolas B.Hodgesas.

Rusija sako užėmusi dar vieną kaimą Rytų Ukrainoje

14:50

65-osios brigados artilerija sunaikina Rusijos okupantus Zaporizhzhioje. / Dmytro Smolienko/UKRINFOR/SIPA / Dmytro Smolienko/UKRINFOR/SIPA
65-osios brigados artilerija sunaikina Rusijos okupantus Zaporizhzhioje. / Dmytro Smolienko/UKRINFOR/SIPA / Dmytro Smolienko/UKRINFOR/SIPA

Rusija sekmadienį pranešė, kad jos pajėgos užėmė Novoselivkos Peršos kaimą rytinėje Donecko srityje, kur Maskvos kariai vykdo puolimą.

Gynybos ministerija pranešė, kad rusų pajėgos „išvadavo“ Novoselivkos Peršos kaimą Donecko srityje, esantį maždaug už 20 km į šiaurės vakarus nuo Avdijivkos, kurią Rusija užėmė vasarį.

Maskva pastarosiomis savaitėmis teigia užėmusi virtinę kaimų ir gyvenviečių, kur daugiausiai tėra tik kelios gatvės ir keletas apleistų pastatų.

Nė vienai pusei nepavyksta pasiekti lemiamo proveržio, o tiek Maskva, tiek Kyjivas kalba apie kitos pusės patiriamus didelius nuostolius.

Rusija teigia 2022-aisiais aneksavusi Donecko sritį, nepaisant to, kad neturi visiškos teritorijos kontrolės.

Rusija skelbia aneksavusi keturias sritis Ukrainos rytuose ir pietuose.

D.Trumpas pasveikino V.Putiną su Rusijos ir JAV apsikeitimu kaliniais

12:34

Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas
Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas

Rugpjūčio 3 d. Džordžijos valstijoje vykusiame mitinge Donaldas Trumpas pasveikino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną su JAV prezidento Joe Bideno surengtu istoriniu apsikeitimu kaliniais, kurio metu buvo išlaisvinta 16 Rusijoje neteisėtai įkalintų žmonių, įskaitant „Wall Street Journal“ žurnalistą Evaną Gerškovičių.

„Beje, norėčiau pasveikinti Vladimirą Putiną sudarius dar vieną puikų sandorį“, – sakė D.Trumpas. „Ar matėte sandorį, kurį sudarėme? Dabar žiūrėkite, mes norime, kad žmonės atvyktų. Turime 59 įkaitus – aš niekada nieko nemokėjau.“

„Jie paleido vienus didžiausių žudikų visame pasaulyje“, – pridūrė D.Trumpas. „Jie paleido vienus blogiausių žudikų. Ir mes susigrąžinome savo žmones, bet, vaikeli, sudarėme keletą siaubingų, siaubingų sandorių. Malonu sakyti, kad mes juos susigrąžinome, bet ar tai nėra blogas precedentas?“

Į istorinį paleidimą pateko 16 iš Rusijos išlaisvintų kalinių, įskaitant penkis vokiečius ir septynis Rusijos piliečius, kurie buvo laikomi kaip politiniai kaliniai. Prezidentas Joe Bidenas padėkojo Vokietijai, Lenkijai, Slovėnijai, Norvegijai ir Turkijai už pagalbą vykdant apsikeitimą kaliniais tarp kelių šalių. Savo pastabose J.Bidenas negyrė V.Putino.

 

Didžiulis Rusijos praradimas: analitikas įvertino povandeninio laivo Kryme sunaikinimo svarbą

10:46

„Krym Reali“/ „Telegram“/Rusų povandeninis laivas „Rostovas prie Dono“
„Krym Reali“/ „Telegram“/Rusų povandeninis laivas „Rostovas prie Dono“

Ukrainos kariuomenė pareiškė, kad Krymo uoste nuskandino Rusijos povandeninį laivą, o tai būtų dar viena didelė Maskvos nesėkmė okupuotame pusiasalyje, rašo CNN. 

Penktadienį Sevastopolio uoste nukentėjo povandeninis laivas „Rostovas prie Dono“, šeštadienį pareiškė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Laivas nuskendo vietoje“, – teigė Generalinis štabas, nepateikdamas daugiau įrodymų.

CNN kol kas nesugebėjo nepriklausomai patikrinti šio teiginio, o Rusijos gynybos ministerija atakos nekomentavo.

Jei tai pasitvirtintų, laivo nuskandinimas būtų naujausias Ukrainos smūgis Rusijos kariniam laivynui, kuris, Kyjivo teigimu, jau prarado trečdalį savo Juodosios jūros laivyno.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos karinis laivynas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos karinis laivynas

Tariamas „Rostovo prie Dono“ praradimas „dar kartą įrodo, kad Ukrainos teritoriniuose Juodosios jūros vandenyse Rusijos laivynui nėra saugios vietos“, – teigė Generalinis štabas.

Ukrainos gynybos ministerija pasveikino šį išpuolį ir socialinėje žiniasklaidoje paskelbė, kad „Rusijos povandeninis laivas nukrito į Juodosios jūros dugną“ po to, kai buvo užpultas Sevastopolio uoste.

„Dėl atakos povandeninis laivas nuskendo. Puikus darbas, kariai“, – rašoma pranešime. 

Rusija yra okupavusi Krymą nuo 2014 m., kai jos pajėgos aneksavo pusiasalį. Nuo karo Ukrainoje pradžios prieš daugiau nei dvejus metus jis buvo sporadiškai puolamas Kyjivo pajėgų.

Rusijos paskirtas Sevastopolio gubernatorius Michailas Razvožajevas sakė, kad šeštadienį vyko povandeninių laivų gynybos pratybos ir „mieste viskas ramu“.

Rusijos karinis tinklaraštininkas Borisas Rožinas šeštadienį rašė, kad Sevastopolyje esanti laivų remonto gamykla, kurioje buvo prisišvartavęs povandeninis laivas, atrodo, nukentėjo.

2014 m. pradėtas eksploatuoti „Rostovas prie Dono“ yra 73,8 m (242 pėdų) „Kilo II“ klasės povandeninis laivas, kuriame yra 52 narių įgula. Dyzeline elektra varomas laivas, kurio povandeninis tūris 3 100 tonų, gali nešti sparnuotąsias raketas „Kalibr“.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Sparnuotoji raketa „Kalibr“
„Wikimedia Commons“ nuotr./Sparnuotoji raketa „Kalibr“

„Kalibr“ raketomis ginkluotų Rusijos objektų sunaikinimas yra svarbi Kyjivo karinės strategijos dalis, nes Rusija naudojo „Kalibr“ ir panašias raketas gyvybiškai svarbiai Ukrainos infrastruktūrai, pavyzdžiui, elektrinėms, atakuoti, sakė CNN karinis analitikas Cedricas Leightonas.

„Pataikymas į šį povandeninį laivą yra didelis, didelis įvykis“, – sakė C.Leightonas.

Ukraina ir anksčiau taikėsi į „Rostovą prie Dono“.

Telegram/Sevastopolyje apgadintas rusų povandeninis laivas "Rostovas prie Dono"
Telegram/Sevastopolyje apgadintas rusų povandeninis laivas "Rostovas prie Dono"

Pasak Ukrainos generalinio štabo, 2023 m. rugsėjį per Ukrainos raketų ataką povandeninis laivas buvo „smarkiai apgadintas“. Po šios atakos iš atvirų žvalgybos šaltinių gautose nuotraukose, įskaitant tas, kurias citavo Didžiosios Britanijos gynybos ministerija, matyti, ministerijos teigimu, „katastrofiška žala“.

Tačiau Ukrainos generalinis štabas teigė, kad „Rostovas prie Dono“ buvo suremontuotas ir neseniai išbandytas Sevastopolio uosto vandenyse.

Kyjivo pajėgos nuolat sėkmingai taikosi į Rusijos Juodosios jūros laivyną, suduodamos raketų smūgius arba dronų atakas jūroje.

Šiuo metu daugiau kaip 20 Rusijos karinių jūrų pajėgų laivų, t. y. trečdalis viso laivyno, yra sugadinti arba sunaikinti. Nors Ukraina beveik neturi savo karinio jūrų laivyno, technologinės naujovės ir Rusijos nekompetencija suteikė jai pranašumą didžiojoje Juodosios jūros dalyje, pažymi CNN.

Didžiausias Rusijos karinio jūrų laivyno nuostolis buvo 2022 m. balandžio mėn. nuskendęs valdomų raketų kreiseris „Moskva“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“ paskyros OSINTtechnical/„Moskva“ prieš nuskendimą
Ekrano nuotr. iš „Twitter“ paskyros OSINTtechnical/„Moskva“ prieš nuskendimą

Praėjusių metų spalio mėn. palydovinės nuotraukos parodė, kad po kelių Ukrainos atakų Rusija perkėlė kai kuriuos savo karinius laivus nuo Sevastopolio.

Ukrainos pajėgos ne tik smogė povandeniniam laivui, bet ir penktadienį smarkiai apgadino keturias priešlėktuvinių raketų S-400 paleidimo baterijas, pranešė Ukrainos generalinis štabas.

C.Leightonas sakė, kad priešlėktuvinių baterijų sunaikinimas gali padėti atverti dangų virš Krymo, kad Ukrainos karo lėktuvai galėtų atakuoti daugiau Rusijos taikinių okupuotame pusiasalyje.

Ukrainos oro gynyba per naktį numušė penkis priešo bepiločius orlaivius

09:34

Imago / Scanpix nuotr./Rusijos karys su dronu
Imago / Scanpix nuotr./Rusijos karys su dronu

Ukrainos gynybos pajėgos numušė penkis priešo bepiločius orlaivius „Shahed-131/136“ Chersono, Dniepropetrovsko, Kirovohrado ir Zaporižios srityse, pranešė „Ukrinform“.

Ukrainos karinių oro pajėgų vadas, generolas leitenantas Mykola Oleščukas apie tai pranešė „Telegram“ žinutėje.

„2024 m. rugpjūčio 4 d. naktį priešas atakavo Charkivo sritį dviem priešlėktuvinėmis valdomomis raketomis S-300, Poltavos sritį dviem valdomomis raketomis Kh-59 iš Kursko srities oro erdvės ir paleido penkis kovinius bepiločius orlaivius „Shahed“ iš Rusijos Primorsko-Achtarsko“, – rašoma pranešime.

Ukrainos pajėgos paskelbė naujausius Rusijos praradimus

08:42

Rusijos kariuomenės koviniai nuostoliai Ukrainoje nuo 2022 m. vasario 24 d. iki 2024 m. rugpjūčio 4 d. siekia beveik 582 910 rusų kariškių, įskaitant dar 1 150 karių, kurie žuvo ar buvo sužeisti per pastarąją parą, paskelbė Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Ukrainos pajėgos per pastarąją parą taip pat sunaikino 5 rusų tankus, 17 šarvuotų kovos mašinų ir 59 artilerijos sistemas.

 

Rusijos pajėgos pasistūmėjo į priekį Časiv Jare

08:34

„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Rusijos pajėgos neatsisako bandymų žengti į Rytų Ukrainą. Ypač rusų kariai spaudžia gynybos pajėgas Donecko srityje.

Projekto „DeepState“ duomenimis, rusų pajėgos pasistūmėjo į priekį Časiv Jare, Donecko srityje. Kovos taip pat tęsiasi netoli Novoselivkos pervažos ir Zaliznės. Oficialių šios informacijos patvirtinimų kol kas nėra.

Dienraščio „Bild“ analitikas Julianas Röpke anksčiau teigė, kad Rusijos okupacinės pajėgos persikėlė per Časiv Jaro kanalą ir įžengė į pirmąjį vakarinį miesto rajoną. Be to, pasak jo, priešo kariuomenė pasistūmėjo į priekį Zaliznės ir užėmė apie 90 proc. gyvenvietės.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas