Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 06 /09 07 00:40

Karas Ukrainoje. „The Wall Street Journal“: Iranas jau pristatė Rusijai balistinių raketų

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Irano balistinės raketos „Fateh-110“
Irano balistinės raketos „Fateh-110“ / Wikipedia.org nuotr.

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Dešimt pamokų Rusijai: jų išmokė Kyjivo pajėgų puolimas Kursko srityje

17:38

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys Sudžoje
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys Sudžoje

Po netikėto Ukrainos ginkluotųjų pajėgų įsiveržimo į Kursko sritį praėjo lygiai mėnuo. Kyjivo kariuomenė vis dar didelės tarptautiniu mastu pripažintos Rusijos dalies teritorijos kontrolę. Nepaisant visų Kremliaus bandymų sumenkinti operaciją į Kurską, ji jau padarė didelę įtaką karo eigai.

Naujienų svetainės „The Insider“ žurnalistai išskyrė 10 pagrindinių pamokų, kurias galima išmokti iš Ukrainos pajėgų kampanijos Kurske.

Karas užtikrintai įžengė į Rusiją

Viename iš reportažų iš Ukrainos kariuomenės užimtų Kursko srities teritorijų vietos gyventojai užtikrintai atsako į klausimą, kada prasidėjo karas – 2024 m. rugpjūčio 6 d., atkreipė dėmesį „The Insider“.

Nors prieš tai karo veiksmai jau buvo peržengę Ukrainos ribas – Rusijos laisvės legiono, Rusijos savanorių korpuso ir kitų Ukrainos pusėje kovojančių nominaliai „rusiškų“ formuočių daliniai vykdė diversinius reidus, tačiau visi jie buvo veikiau propagandiniai ėjimai žiniasklaidos tikslais, ribojami laiko ir išteklių.

Į Kursko sritį įsiveržė didelė kariuomenės grupė – iki 10 tūkst. kovotojų. Kovose dalyvauja sunkioji šarvuotoji technika, statinė ir raketinė artilerija bei aviacija.

Naujausiais Ukrainos duomenimis, jos pajėgos kontroliuoja 100 gyvenviečių 1294 kv. km plote. Nėra patikimai žinoma, kiek Rusijos piliečių liko šioje teritorijoje, bet, matyt, kalbama apie tūkstančius. Taip pat įkurta Ukrainos karinė komendantūra, kuri turi užtikrinti teisėtvarką ir tvarką bei gyventojų poreikius okupuotose teritorijose.

„Scanpix“/AP nuotr./Kurskas po raketos smūgio
„Scanpix“/AP nuotr./Kurskas po raketos smūgio

„Viena vertus, tokie akivaizdūs Kremliaus, nesugebančio apginti savo teritorijos nuo išorės agresijos, karinės nesėkmės įrodymai objektyviai pakerta tikėjimą iki šiol pasirinktos strategijos, kurią sudaro Ukrainą ir jos Vakarų sąjungininkus alinantis „išsekimo karas“, veiksmingumu“, – rašoma straipsnyje.

Ignoravimas – geriausia taktika?

Visą tą laiką, kol Ukrainos kariai tęsė puolimą Kursko srityje, prezidentas Vladimiras Putinas savo asmeniniu pavyzdžiu aiškiai demonstravo, kad tokio masto ir reikšmės įvykius galima tiesiog ignoruoti.

Pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo užsienio kariuomenė užėmė didelę Rusijos teritorijos dalį. Nuo Antrojo Čečėnijos karo laikų tiek daug žmonių nebuvo palikę savo namų dėl kovų, o tokio masto organizuotos evakuacijos tikriausiai nebuvo nuo 1941 m.

Kyjvas užėmė Sudžos dujų matavimo stotį – svarbų infrastruktūros objektą paskutiniame veikiančiame sausumos dujų tranzito į Europą kelyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

„Taigi, ką padarė Vladimiras Putinas? Po invazijos jis apsilankė Baku, apžiūrėjo kriaušių sodus Kabardoje-Balkarijoje, likus dviem savaitėms iki teroro akto 20-ųjų metinių apsilankė Beslane, Čečėnijoje stebėjo, kaip šaudo Ramzano Kadyrovo sūnus Adamas, pravedė pamoką Tyvoje ir lankėsi Mongolijoje. Prezidento darbotvarkėje vis dar nėra vietos kelionei į Kurską“, – ironizavo straipsnio autoriai.

Tuo pat metu projekto „OpenMinds“ tyrimas parodė, kad po 2024 m. rugpjūčio 6 d. pagrindinė diskusijų tema Rusijos interneto segmente buvo įsiveržimas į Kursko sritį.

Projektas „FilterLabs AI“, analizuojantis komentarus socialiniuose tinkluose, užfiksavo smarkiai išaugusį neigiamų V.Putino veiklos vertinimų skaičių. Net paprastai lojalios socialinės tarnybos – FOM, Levada-Centre ir VTsIOM – pastebėjo padidėjusį rusų nerimą ir sumažėjusį pasitikėjimo Rusijos prezidentu reitingą.

Nepaisant to, V.Putinas tai, kas vyksta Kursko srityje, nuolat vadino „provokacija“ (rugpjūčio 7 d.), „aplinkybėmis“ (rugpjūčio 8 d.), „antiteroristine situacija“ (rugpjūčio 12 d.) ir tiesiog „situacija“ (rugpjūčio 22 d.).

Rugsėjo 2 d. per atvirą pamoką vienoje Kyzylio mokykloje V.Putinas mokiniams pasakojo apie „banditus, kurie pateko į Kursko sritį“.

Pažymėtina, kad įsiveržimo į Rusijos teritoriją Kremlius neišnaudojo patriotinei mobilizacijai, atvirkščiai, stengėsi kuo labiau sumažinti informaciniame lauke vykstančių įvykių svarbą.

Šauktiniai vietoje specialiųjų pajėgų ir strateginių rezervų

Kaip paaiškėjo, pasienį Kursko srityje turėjusi saugoti karių grupuotė, sudaryta iš šauktinių, pasieniečių ir „Rosgvardijos“ kovotojų, nebuvo pajėgi pasipriešinti reguliariosios kariuomenės daliniams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos šauktiniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos šauktiniai

Tačiau apie tai daugiau ar mažiau visi žinojo iš anksto, įskaitant V.Putiną, kuris 2024 m. kovą nurodė pakeisti pasienyje esančius šauktinius specialiosiomis pajėgomis.

Taip pat paaiškėjo, kad Rusijos vadovybė neturi jokių reikšmingų rezervų – ne tik strateginių, bet ir operatyvinių – tokiems atvejams. Iki šiol į Kursko sritį buvo perkeliami daliniai iš fronto, nors dažnai egzotiški, ir iš antrinių dalinių.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ pastebėjo, kad iš Donbaso apskritai neplanuojama atitraukti reikšmingų pajėgų, todėl Rusija pradėjo rengti dirvą ir formuoti viešąją nuomonę masiniam šauktinių dalyvavimui kovinėse operacijose tarptautiniu mastu pripažintoje Rusijos teritorijoje.

Šauktinių siuntimas į fronto liniją taip pat yra antrosios mobilizacijos bangos alternatyva.

„Kitaip tariant, tai, kad AFU vis dar yra Kursko srityje, reiškia, kad Rusijos vadovybė neturi laisvos karinės jėgos ne tik netikėtoms krizėms spręsti, bet tikriausiai ir dabartiniam puolimui Ukrainoje paremti“, – atkreipė dėmesį „The Insider“.

Pozicinis karas vyksta ne visur

Po nesėkmingo Ukrainos kontrpuolimo 2023 m. vasarą ir perėjimo prie visaverčio pozicinio karo beveik visame fronto ilgio ruože staiga įsitvirtino nuomonė, kad didelio masto manevrinių puolamųjų operacijų vykdyti negalima.

„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Įsiveržimu į Kursko sritį Kyjivas įrodė, kad slaptas pajėgų kaupimas, operatyvinis netikėtumas ir greitas proveržis yra įmanomi, o pozicinė aklavietė ir visiškas mūšio lauko skaidrumas vyrauja ne visur.

Kartu operacija Kursko srityje patvirtina, kad jie neturi pakankamai išteklių visaverčiam puolimui prieš parengtą gynybą. Ribota kovos zona liudija kritinę Ukrainos grupuotės priklausomybę nuo kariuomenės logistikos galimybių.

Nepatikimi ir viską stabdantys „kadyrovcai“

Kai kuriais duomenimis, po pirmųjų Ukrainos pajėgų smūgių Kursko srityje dislokuoti „kadyrovcai“ išsisklaidė. Ukrainos kanalai skelbė legendinius čečėnų „tiksinčių karių“ vaizdo įrašus su pašaipiais komentarais apie „Achmat“ kovotojų požiūrį į regiono gynybą.

„Achmat“ specialiųjų pajėgų vadas Apti Alaudinovas pirmiausia pareiškė, kad sieną Kursko srityje gynę čečėnų daliniai nesugebėjo atremti puolimo, nes paprasčiausiai „praleido“ Ukrainos kariuomenę.

Pasak jo, jie praėjo pro čečėnų įtvirtinimus nesiveldami į mūšį. Vėliau A.Alaudinovas nurodė, kad šauktiniai ir jų tėvai, kurie nenori ginti savo tėvynės, turėtų savęs paklausti, kam jie reikalingi šiai šaliai.

Imago / Scanpix nuotr./Apti Alaudinovas
Imago / Scanpix nuotr./Apti Alaudinovas

Likus mėnesiui iki Ukrainos puolimo Kurske „kariniam korespondentui“ Vladimirui Romanovui teko atsiprašyti „achmatoviečių“ vien už tai, kad pasakė, jog pasienyje stovi šauktiniai, o už jų – čečėnų kariai.

Nuo pat pirmosios įsiveržimo į Kursko sritį dienos A.Alaudinovas ėjo kone pagrindinio Rusijos kariuomenės viešojo atstovo spaudai pareigas, beveik kasdien pranešdamas apie sėkmę kovoje.

Jis tvirtino, kad  „Aš esu ištikimas šauktiniams, kurie yra ištikimi savo šaliai. Kitomis dienomis pasipylė jo pasisakymų lavina.

Rugpjūčio 6 d. – „pasiimkime popkornų ir ramiai žiūrėkime, kaip mūsiškiai naikina priešą“;
Rugpjūčio 8 d. – „padėtis nėra kritinė“;
Rugpjūčio 10 d. – „mes kontroliuojame padėtį, kiek tai įmanoma“;
Rugpjūčio 11 d. – „padėtis pamažu stabilizuojasi“;
Rugpjūčio 13 d. – „padėtis kontroliuojama“;
Rugpjūčio 14 d. – „baigėme blokuoti priešą“;
Rugpjūčio 18 d. – „priešas sustabdytas“;
Rugpjūčio 21 d. – „mes juos sustabdėme ir pradėjome stumti atgal“.

Visą šį laiką Ukrainos pajėgos vis užiminėjo naujas gyvenvietes Rusijos teritorijoje.

Ukraina nėra Vakarų marionetė

Viena mėgstamiausių Rusijos propagandos temų – visiškas „Kyjivo režimo“ nepriklausomybės nebuvimas. Prezidentas Volodymyras Zelenskis rusams pristatomas kaip Vašingtono ir Briuselio marionetė, Ukrainos politinis elitas – kaip paklusnus „kolektyvinių Vakarų“ valios vykdytojas, o pati Kyjivo karinė vadovybė vadovybė – kaip NATO ir JAV kariuomenei pavaldi struktūra.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Operacijos Kursko srityje atveju paaiškėjo, kad Amerika nieko nežinojo apie pasirengimą invazijai, o ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Oleksandras Syrskis turėjo slėpti savo planus ir rengti operaciją griežčiausioje paslaptyje, kad Vakarų sąjungininkai jos nesutrukdytų.

Vakarai nebebijo eskalacijos

Įsiveržimas tiesiai į Rusijos teritoriją buvo ryškiausias Rusijos ir Ukrainos karo eskalavimas.

Pasak amerikiečių leidinio „The Washington Post“, šiuo metu JAV rimtai svarsto galimybę panaudoti vakarietiškus tolimojo nuotolio ginklus prieš Rusiją, nes Kremliaus reakcija buvo tokia santūri.

Bet kokiu atveju per Kursko sritį linksmai keliaujančios užsienio sąjungininkų perduotos pėstininkų kovos mašinos ir tankų kolonos jokių rimtesnių pasekmių nesukėlė.

Kai kurie komentatoriai masinius raketų smūgius Ukrainai bando vaizduoti kaip reakciją į invaziją, tačiau tai tik dar vienas kelis mėnesius trukusios kampanijos prieš šalies energetikos infrastruktūrą etapas.

„AFP“/„Scanpix“/ATACMS raketų sistema
„AFP“/„Scanpix“/ATACMS raketų sistema

Apie tai, kad raudonųjų linijų sąvoka buvo sumenkinta, rašo ir karo ekspertai Michaelas Kofmanas ir Robas Lee savo straipsnyje žurnale „Foreign Affairs“.

Ukrainos invazija taip pat verčia abejoti branduolinio atgrasymo koncepcija, nes mūsų atveju nebranduolinė galia įvykdė ginkluotą agresiją prieš branduolinę galią, užėmė jos teritoriją ir nesulaukė neišvengiamo atsakomojo smūgio.

Taika ne bet kokia kaina

Paaiškėjo, kad daugelis ekspertų ir politikų, propagavusių taikos dabartinėje kontakto linijoje idėją, nėra pasirengę palikti užmarštyje Rusijos kontroliuojamų Ukrainos teritorijų. Prezidentas V.Zelenskis interviu NBC pareiškė, kad ketina pasilikti Rusijos teritorijas tol, kol V.Putinas sės prie derybų stalo.

Rusijos prezidentas iš pradžių teigė, kad dėl invazijos Kursko srityje taikos derybos yra neįmanomos.

„Matyt, priešas siekia pagerinti savo derybines pozicijas ateityje. Tačiau apie kokias derybas galime apskritai kalbėti su žmonėmis, kurie beatodairiškai smogia civiliams gyventojams, civilinei infrastruktūrai arba bando kelti grėsmę branduolinės energetikos objektams? Apie ką mes apskritai galime su jais kalbėtis?“

Rusijos nuolatinio atstovo Jungtinėse Tautose pareigas einantis Dmitrijus Polianskis įvykius Kursko srityje vertino kaip neigiamą Kyjivo atsaką į „dosnų pasiūlymą“ vesti taikos derybas.

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Anksčiau paskelbtą V.Putino „dosnų pasiūlymą“ sudarė reikalavimas išvesti Ukrainos kariuomenę iš Chersono, Zaporižios, Donecko ir Luhansko sričių, įpareigoti Ukrainą nestoti į NATO ir išlaikyti neutralų statusą, taip pat panaikinti visas sankcijas Rusijai.

Tačiau vėliau V.Putinas iš esmės pripažino, kad „nepavykusią provokaciją“ Kursko srityje jis laiko būtina taikos proceso sąlyga.

„Pradėti derybas, atsižvelgiant į dabartinius Ukrainos pasiekimus Kursko srityje, yra vienas iš suprantamiausių būdų taktinę karinę sėkmę paversti politiniu rezultatu“, – pastebėjo straipsnio autoriai.

Gyventojų gelbėjimas yra pačių civilių reikalas

Pirmosiomis operacijos Kursko srityje dienomis vietos valdžia ir saugumo pajėgos griežtai neigė, kad siena apskritai buvo pažeista. Rusijos gynybos ministerija sugebėjo pranešti apie ukrainiečių „pralaimėjimą“, jų atsitraukimą atgal į Ukrainą, o vėliau pakartotinai pareiškė, kad priešas „nustojo žengti į priekį“.

Civilių evakuacija iš Charkovo / Svet Jacqueline / ZUMAPRESS.com
Civilių evakuacija iš Charkovo / Svet Jacqueline / ZUMAPRESS.com

Iš viso Kursko srities pasienio rajonus paliko 130 tūkst. žmonių. Tačiau valdžia ne tik neevakavo pabėgėlių, bet ir didžiąją dalį pagalbos perkėlė savanoriams ir labdaros nevyriausybinėms organizacijoms. Savanoriai taip pat daugiausia atsakingi už medicininės pagalbos teikimą nuo kovų nukentėjusiems civiliams gyventojams ir kariškiams.

„Teritorinis neapibrėžtumas“ nėra kliūtis rinkimams

Ukrainos pajėgoms įsiveržus į Kursko sritį ir praradus maždaug 1,3 tūkst. kv. km regiono teritorijos kontrolę, Rusijos biurokratinė mašina pagimdė netikėtą neologizmą šiai situacijai apibūdinti – „teritorinis neapibrėžtumas“.

Panašiai kaip vietoj žodžio „sprogimas“ vartojamas žodis „klaustukas“, vietoj žodžio „gaisras“ – „dūmai“, vietoj žodžio „kritimas“ – „neigiamas augimas“, taip ir pasiūlytasis žodžių junginys leidžia išvengti tokių žodžių kaip „ukrainiečių okupacija“.

Nepaisant „teritorinio neapibrėžtumo“, Kursko sritis neatšaukė gubernatoriaus rinkimų, nors keliuose rajonuose atidėjo balsavimą savivaldybių lygmeniu.

Naujausios žinios apie karą Ukrainoje

08:22

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

„The Wall Street Journal“: Iranas jau pristatė Rusijai balistinių raketų

00:40

Wikipedia.org nuotr./Irano balistinės raketos „Fateh-110“
Wikipedia.org nuotr./Irano balistinės raketos „Fateh-110“

Iranas į Rusiją pristatė „kelis šimtus“ trumpojo nuotolio balistinių raketų. Apie tai pranešė „The Wall Street Journal“, remdamasis aukštais Amerikos ir Europos pareigūnais.

Vienas iš šaltinių patikslino, kad ginklai jau atvyko į Rusiją. Be to, pasak jo, Teheranas ketina ir toliau tiekti raketas Maskvai.

„Iranas išsiuntė Rusijai trumpojo nuotolio balistinių raketų, kurios suteiks Maskvai dar vieną galingą karinę priemonę, kurią ji galės panaudoti kare su Ukraina. Šis žingsnis žengtas po griežtų Vakarų perspėjimų netiekti šių ginklų Maskvai“, – sakoma straipsnyje.

Irano raketų perdavimas sutapo su suintensyvėjusiu Rusijos armijos vykdomu Ukrainos civilinės infrastruktūros apšaudymu. Nuo rugpjūčio pabaigos per šias atakas žuvo dešimtys civilių gyventojų. Vakarai jau anksčiau įspėjo Iraną, kad jam bus įvestos papildomos sankcijos, jei jis tieks raketas Rusijai.

Europos pareigūnai leidiniui teigė, kad šiuo metu kartu su JAV kolegomis rengia  naujas sankcijas. Kadangi Vakarai žinojo, kad Iranas ketina tiekti balistines raketas Rusijai, dar vasarą buvo pradėtas parengiamasis darbas dėl ribojamųjų priemonių.

Tikimasi, kad sankcijos paveiks Irano bendroves ir asmenis, dalyvaujančius ginklų perdavime Maskvai, įskaitant transporto bendroves. Be to, pagal naujus apribojimus Irano nacionaliniam oro vežėjui „Iran Air“ bus uždrausta skraidyti į Europos oro uostus. 

V.Zelenskis: „Minskas“ yra blogiausia, kas gali būti, prie jo negalima grįžti

00:28

„Minskas“ yra spąstai ir „blogiausia, kas gali būti“, prie jo grįžti negalima. Tai pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, dalyvaudamas 50-ojo tarptautinio forumo „Ambrosetti“ sesijoje Italijoje.

Atsakydamas į klausimą apie Minsko susitarimus ir stabilios taikos pasiekimą, jis pažymėjo, kad Ukraina yra būsimos pasaulio, pirmiausia – Europos, saugumo infrastruktūros dalis.

„Minską“ jis pavadino spąstais.

„Minskas“ yra blogiausia, kas gali būti, prie jo niekada nereikėtų grįžti. Įšaldytas konfliktas yra pats sunkiausias dalykas. Tai yra pauzė, kuri suteikia Rusijai, kaip agresorei, galimybę pasirengti. Ką Rusija ir padarė“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Kalbėdamas apie Rusiją, Ukrainos vadovas pažymėjo, kad ten kuriama militarizuota visuomenė, esanti informaciniame vakuume ir „pradedanti tiesiog palaikyti Hitlerio kelio pakartojimą“.

Taigi, pabrėžė V.Zelenskis, „Minsko“ negalima lyginti su realiomis saugumo garantijomis, nes „Minskas“ yra įšaldytas konfliktas, todėl jį sunku įvykdyti, nes „niekas nenori to daryti“.

„Aš stengiausi daryti tai, ką privalėjau daryti kaip prezidentas. Atvykau į Normandijos formatą. Surengėme susitikimą. Vokietija, Prancūzija, Rusija, Ukraina. Ir aš su juo kalbėjau. Ir mes su juo sutarėme, kad bus ceasefire (paliaubos – red.)... Po tam tikro laiko jie pradėjo mus žudyti ant kontaktinės linijos. Aš jam perskambinau ir pasakiau: „Mes juk susitarėme dėl ceasefire.“ Jis pasakė: „Tai mes tuoj sutvarkysime.“ Praėjo šiek tiek laiko ir jie vėl pradėjo mus žudyti. Jie ruošėsi. Todėl nėra jokio įšaldyto konflikto“, – pabrėžė V.Zelenskis.

V.Zelenskis apie smūgius į Kremlių: „Gaila, kad negalime to padaryti“

23:29

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė apgailestaujantis, kad neįmanoma smogti Kremliui. Jis tai pasakė dalyvaudamas 50-ojo tarptautinio forumo „Ambrosetti“ sesijoje Italijoje.

Jis pažymėjo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ieško pasaulyje daugiau raketų, kad „galėtų toliau žudyti ukrainiečių vaikus“, tuo pat metu Ukraina stengiasi rasti oro gynybos sistemų, kad galėtų apsisaugoti.

V.Zelenskis pažymėjo, kad Ukraina sukūrė savo dronus ir raketas, ir „mes pamažu perkeliame šį karą atgal į Rusiją, kad V.Putinas galiausiai pajustų spaudimą“.

„Spaudimas. Siekiant tik vieno dalyko – taikos“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie tolimojo nuotolio ginklus, Ukrainos prezidentas sakė esąs dėkingas savo partneriams už pagalbą.

„Tačiau yra tam tikrų klaidų. Kai kalbame apie tai, kad, pavyzdžiui, Italija ar kas nors kitas bijo, jog mes smogsime Kremliui – man gaila, kad mes negalime to padaryti... Nes šie tolimojo nuotolio ginklai, kuriuos turite jūs arba jūsų partneriai, tai maždaug 200 kilometrų. Taigi, tai mažesni nuotoliai nei tie, apie kuriuos kalbėjo Tajani (red. – Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani). Bet jūsų gamintojai turi pasistengti. Turėtumėte suprasti, kad aš juokauju“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Kartu jis pabrėžė, kad šis klausimas iš tikrųjų yra rimtas, nes Rusija kiekvieną mėnesį Ukrainos teritorijoje panaudoja daugiau kaip 4 tūkst. aviacinių bombų.

„Kaip jie jas naudoja? Iš lėktuvų. Lėktuvai stovi kariniuose aerodromuose, nutolusiuose nuo mūsų sienų 100, 150, 300 kilometrų atstumu. Ko mes norime, kaip panaudoti šias tolimojo nuotolio priemones? Prieš karinius aerodromus“, – sakė V.Zelenskis ir pridūrė, kad Ukraina nesitaiko į civilinius objektus.

Prancūzija finansuos pagalbą Ukrainai pajamomis iš įšaldyto Rusijos turto

21:10

Prancūzija panaudos dalį 1,4 mlrd. eurų pajamų iš įšaldyto Rusijos turto Ukrainai skirtos karinės įrangos įsigijimui finansuoti, penktadienį pranešė šalies gynybos ministerija.

„Kartu su kitomis (Europos Sąjungos (ES)) valstybėmis narėmis ministerija... dalyvaus įgyvendinant naują paramos Ukrainai priemonę iš Europos taikos priemonės“, – sakoma ministerijos paskelbtame pareiškime.

Europos Komisija pritarė „skubiam prioritetinių medžiagų“, įskaitant šaudmenis, artileriją ir priešlėktuvinę gynybą, „įsigijimui iš Prancūzijos pramonės", pridūrė ministerija.

Nuo 2022 metų, kai Rusija įsiveržė į savo kaimynę Ukrainą, visoje Europos Sąjungoje buvo įšaldyta apie 200 mlrd. eurų Rusijos turto.

Apie 90 proc. ES įšaldytų lėšų yra Belgijoje įsikūrusioje tarptautinėje indėlių organizacijoje „Euroclear“.

ES valstybės narės gegužę susitarė panaudoti milijardus eurų pelno iš įšaldyto Rusijos centrinio banko turto siekiant padėti apginkluoti Ukrainą ir finansuoti šalies atstatymą po karo.

Pirmoji 1,5 mlrd. eurų išmoka buvo patvirtinta liepą.

Skaičiuojama, kad palūkanų pajamos iš įšaldyto Rusijos turto sudarys nuo 2,5 iki 3 mlrd. eurų per metus.

Rusija pasmerkė šį ES sprendimą ir pavadino jį neteisėtu.

V.Zelenskis atvyko į Italiją dalyvauti ekonomikos forume

20:14

„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Giorgia Meloni
„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Giorgia Meloni

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienio vakarą atvyko į Černobijaus miestą šiaurės Italijoje, kur dalyvaus ekonomikos forume, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Po ankstesnio vizito į Vokietiją, kur jis kreipėsi į šalies rėmėjus prašydamas daugiau ginklų tuo metu, kai Ukraina susiduria su besiveržiančiomis Rusijos pajėgomis, V.Zelenskis šeštadienį susitiks su italų ministre pirmininke Giorgia Meloni.

Ukrainos lyderis anksčiau penktadienį pareiškė, kad po viešnagės Vokietijoje apsilankys Italijoje, kur surengs derybas su ministre pirmininke G.Meloni ir dalyvaus ekonomikos forume.

„Po to bus Italija. Ambrosetti tarptautinis ekonomikos forumas, susitikimai su Italijos verslo atstovais. Derybos su Italijos ministre pirmininke Giorgia Meloni“, – platformoje „Telegram“ parašė V.Zelenskis, lankydamasis Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje, kur vyko Ukrainos karinių rėmėjų susitikimas.

Lietuva skirs Kyjivui 10 mln. eurų ukrainietiškai tolimojo nuotolio ginkluotei įsigyti

20:12

Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Lietuva skirs 10 mln. eurų Ukrainai, jog ši iš savo gamintojų įsigytų tolimojo nuotolio ginkluotės.

„Pirmiausia, raginame sąjungininkus nuimti apribojimus tolimojo smūgio galimybėms, – penktadienį po Ramšteino formato susitikimo BNS sakė Lietuvos gynybos ministras Laurynas Kasčiūnas. – Taip pat raginame suteikti daugiau tokių ginklų. Jei to valstybė negali ar nenori, ji gali rinktis trečią opciją – investuoti į Ukrainos gynybos pramonę.“

Pasak jo, būtent trečiąjį variantą ir renkasi Lietuva.

„Mes galvojame apie 10 mln. eurų investicijas į tolimojo smūgio galimybes“, – sakė L.Kasčiūnas.

Gynybos ministro teigimu, šią alternatyvą pasirinkusios šalys iš Ukrainos gamintojų gali arba tokią ginkluotę įsigyti pačios ir ją perduoti Kyjivui, arba prisidėti prie Ukrainos vykdomų įsigijimų.

Be kita ko, L.Kasčiūnas ragino sąjungininkes burtis į koaliciją, tokiu būdu finansuojant Ukrainos gynybos pramonę.

Prieš Rusijos agresiją kovojanti šalis ne kartą ragino savo sąjungininkes panaikinti apribojimus, tačiau tam priešinasi Berlynas ir Vašingtonas, baimindamiesi konfrontacijos su Maskva.

Kaip skelbia Krašto apsaugos ministerija, iki rugsėjo pabaigos Lietuva Ukrainai perduos M113 šarvuočių, trumpo nuotolio oro gynybos sistemų su raketomis, antidronų sistemų, visureigių su atsarginėmis detalėmis, logistinių priemonių, ginkluotės, kompiuterių.

Reaguodama į Ukrainos prašymus, Lietuva šiemet jau pristatė 155 mm amunicijos, šarvuočių M577, šarvuočių M113, antidronų sistemas, žiemos sezonui reikalingą įrangą ir šiltų rūbų komplektų, prieštankinio granatsvaidžio „Carl Gustaf“ šaudmenų, nuotolinio detonavimo sistemų RISE-1, generatorius, dalimis išardytą lengvąjį atakos lėktuvą L-39ZA „Albatros“, krautuvus, priekabas, sulankstomas lovytes ir kitą paramą.

Lietuva Ukrainai nuo karo pradžios suteikė karinės paramos už daugiau nei 647 mln. eurų. Bendra Lietuvos parama Ukrainai perkopė milijardą eurų.

Pokrovsko puolimas: kai kuriose vietose rusai jau ruošiasi gynybai

18:39

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Pokrovske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Pokrovske

Ukrainos gynybos pajėgoms pavyko sustabdyti rusų karius Pokrovsko–Kurachovės fronto kryptyje, o kai kuriuose rajonuose okupantai jau pradėjo kasti apkasus gynybai, Ukrainos telemaratono eteryje pareiškė 59-osios atskirosios motorizuotosios pėstininkų brigados karininkas Serhijus Cechockis.

Jis sakė, kad masinio puolimo metu rusai sumažino apšaudymo kiekį, nes nežinojo, kur savi, o kur svetimi ir kur šaudyti.

„Kas žino, kuo baigsis Pokrovsko operacija. Kažkodėl visi ruošiasi tam, kad Pokrovskas bus atiduotas, kad tai bus antrasis Bachmutas. Nenorėčiau taip galvoti ir manau, kad rezultatas gali būti visiškai priešingas. Dabar vyksta kova, mūsų užduotis – išsekinti priešą, sunaikinti jį“, – pabrėžė S.Cechockis.

Karininkas sakė, kad Rusijos kariai aktyviai apšaudo Pokrovską, ten jau viskas dega, bet miestas laikosi.

Pasak jo, kai rusai mato kalnus lavonų ir daugybę sužeistųjų, tai neigiamai veikia jų emocinę būseną: „Bet dabar jie vis tiek yra toksiški, labai pavojingi, nes rankose turi ginklus. Jiems duodama daug amunicijos. Artilerija vėl ėmė leisti tokį kiekį sviedinių, koks buvo anksčiau, o danguje skraido daug priešo bepiločių orlaivių.“

Dešimt pamokų Rusijai: jų išmokė Kyjivo pajėgų puolimas Kursko srityje

17:38

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys Sudžoje
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys Sudžoje

Po netikėto Ukrainos ginkluotųjų pajėgų įsiveržimo į Kursko sritį praėjo lygiai mėnuo. Kyjivo kariuomenė vis dar didelės tarptautiniu mastu pripažintos Rusijos dalies teritorijos kontrolę. Nepaisant visų Kremliaus bandymų sumenkinti operaciją į Kurską, ji jau padarė didelę įtaką karo eigai.

Naujienų svetainės „The Insider“ žurnalistai išskyrė 10 pagrindinių pamokų, kurias galima išmokti iš Ukrainos pajėgų kampanijos Kurske.

Karas užtikrintai įžengė į Rusiją

Viename iš reportažų iš Ukrainos kariuomenės užimtų Kursko srities teritorijų vietos gyventojai užtikrintai atsako į klausimą, kada prasidėjo karas – 2024 m. rugpjūčio 6 d., atkreipė dėmesį „The Insider“.

Nors prieš tai karo veiksmai jau buvo peržengę Ukrainos ribas – Rusijos laisvės legiono, Rusijos savanorių korpuso ir kitų Ukrainos pusėje kovojančių nominaliai „rusiškų“ formuočių daliniai vykdė diversinius reidus, tačiau visi jie buvo veikiau propagandiniai ėjimai žiniasklaidos tikslais, ribojami laiko ir išteklių.

Į Kursko sritį įsiveržė didelė kariuomenės grupė – iki 10 tūkst. kovotojų. Kovose dalyvauja sunkioji šarvuotoji technika, statinė ir raketinė artilerija bei aviacija.

Naujausiais Ukrainos duomenimis, jos pajėgos kontroliuoja 100 gyvenviečių 1294 kv. km plote. Nėra patikimai žinoma, kiek Rusijos piliečių liko šioje teritorijoje, bet, matyt, kalbama apie tūkstančius. Taip pat įkurta Ukrainos karinė komendantūra, kuri turi užtikrinti teisėtvarką ir tvarką bei gyventojų poreikius okupuotose teritorijose.

„Scanpix“/AP nuotr./Kurskas po raketos smūgio
„Scanpix“/AP nuotr./Kurskas po raketos smūgio

„Viena vertus, tokie akivaizdūs Kremliaus, nesugebančio apginti savo teritorijos nuo išorės agresijos, karinės nesėkmės įrodymai objektyviai pakerta tikėjimą iki šiol pasirinktos strategijos, kurią sudaro Ukrainą ir jos Vakarų sąjungininkus alinantis „išsekimo karas“, veiksmingumu“, – rašoma straipsnyje.

Ignoravimas – geriausia taktika?

Visą tą laiką, kol Ukrainos kariai tęsė puolimą Kursko srityje, prezidentas Vladimiras Putinas savo asmeniniu pavyzdžiu aiškiai demonstravo, kad tokio masto ir reikšmės įvykius galima tiesiog ignoruoti.

Pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo užsienio kariuomenė užėmė didelę Rusijos teritorijos dalį. Nuo Antrojo Čečėnijos karo laikų tiek daug žmonių nebuvo palikę savo namų dėl kovų, o tokio masto organizuotos evakuacijos tikriausiai nebuvo nuo 1941 m.

Kyjvas užėmė Sudžos dujų matavimo stotį – svarbų infrastruktūros objektą paskutiniame veikiančiame sausumos dujų tranzito į Europą kelyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

„Taigi, ką padarė Vladimiras Putinas? Po invazijos jis apsilankė Baku, apžiūrėjo kriaušių sodus Kabardoje-Balkarijoje, likus dviem savaitėms iki teroro akto 20-ųjų metinių apsilankė Beslane, Čečėnijoje stebėjo, kaip šaudo Ramzano Kadyrovo sūnus Adamas, pravedė pamoką Tyvoje ir lankėsi Mongolijoje. Prezidento darbotvarkėje vis dar nėra vietos kelionei į Kurską“, – ironizavo straipsnio autoriai.

Tuo pat metu projekto „OpenMinds“ tyrimas parodė, kad po 2024 m. rugpjūčio 6 d. pagrindinė diskusijų tema Rusijos interneto segmente buvo įsiveržimas į Kursko sritį.

Projektas „FilterLabs AI“, analizuojantis komentarus socialiniuose tinkluose, užfiksavo smarkiai išaugusį neigiamų V.Putino veiklos vertinimų skaičių. Net paprastai lojalios socialinės tarnybos – FOM, Levada-Centre ir VTsIOM – pastebėjo padidėjusį rusų nerimą ir sumažėjusį pasitikėjimo Rusijos prezidentu reitingą.

Nepaisant to, V.Putinas tai, kas vyksta Kursko srityje, nuolat vadino „provokacija“ (rugpjūčio 7 d.), „aplinkybėmis“ (rugpjūčio 8 d.), „antiteroristine situacija“ (rugpjūčio 12 d.) ir tiesiog „situacija“ (rugpjūčio 22 d.).

Rugsėjo 2 d. per atvirą pamoką vienoje Kyzylio mokykloje V.Putinas mokiniams pasakojo apie „banditus, kurie pateko į Kursko sritį“.

Pažymėtina, kad įsiveržimo į Rusijos teritoriją Kremlius neišnaudojo patriotinei mobilizacijai, atvirkščiai, stengėsi kuo labiau sumažinti informaciniame lauke vykstančių įvykių svarbą.

Šauktiniai vietoje specialiųjų pajėgų ir strateginių rezervų

Kaip paaiškėjo, pasienį Kursko srityje turėjusi saugoti karių grupuotė, sudaryta iš šauktinių, pasieniečių ir „Rosgvardijos“ kovotojų, nebuvo pajėgi pasipriešinti reguliariosios kariuomenės daliniams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos šauktiniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos šauktiniai

Tačiau apie tai daugiau ar mažiau visi žinojo iš anksto, įskaitant V.Putiną, kuris 2024 m. kovą nurodė pakeisti pasienyje esančius šauktinius specialiosiomis pajėgomis.

Taip pat paaiškėjo, kad Rusijos vadovybė neturi jokių reikšmingų rezervų – ne tik strateginių, bet ir operatyvinių – tokiems atvejams. Iki šiol į Kursko sritį buvo perkeliami daliniai iš fronto, nors dažnai egzotiški, ir iš antrinių dalinių.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ pastebėjo, kad iš Donbaso apskritai neplanuojama atitraukti reikšmingų pajėgų, todėl Rusija pradėjo rengti dirvą ir formuoti viešąją nuomonę masiniam šauktinių dalyvavimui kovinėse operacijose tarptautiniu mastu pripažintoje Rusijos teritorijoje.

Šauktinių siuntimas į fronto liniją taip pat yra antrosios mobilizacijos bangos alternatyva.

„Kitaip tariant, tai, kad AFU vis dar yra Kursko srityje, reiškia, kad Rusijos vadovybė neturi laisvos karinės jėgos ne tik netikėtoms krizėms spręsti, bet tikriausiai ir dabartiniam puolimui Ukrainoje paremti“, – atkreipė dėmesį „The Insider“.

Pozicinis karas vyksta ne visur

Po nesėkmingo Ukrainos kontrpuolimo 2023 m. vasarą ir perėjimo prie visaverčio pozicinio karo beveik visame fronto ilgio ruože staiga įsitvirtino nuomonė, kad didelio masto manevrinių puolamųjų operacijų vykdyti negalima.

„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Įsiveržimu į Kursko sritį Kyjivas įrodė, kad slaptas pajėgų kaupimas, operatyvinis netikėtumas ir greitas proveržis yra įmanomi, o pozicinė aklavietė ir visiškas mūšio lauko skaidrumas vyrauja ne visur.

Kartu operacija Kursko srityje patvirtina, kad jie neturi pakankamai išteklių visaverčiam puolimui prieš parengtą gynybą. Ribota kovos zona liudija kritinę Ukrainos grupuotės priklausomybę nuo kariuomenės logistikos galimybių.

Nepatikimi ir viską stabdantys „kadyrovcai“

Kai kuriais duomenimis, po pirmųjų Ukrainos pajėgų smūgių Kursko srityje dislokuoti „kadyrovcai“ išsisklaidė. Ukrainos kanalai skelbė legendinius čečėnų „tiksinčių karių“ vaizdo įrašus su pašaipiais komentarais apie „Achmat“ kovotojų požiūrį į regiono gynybą.

„Achmat“ specialiųjų pajėgų vadas Apti Alaudinovas pirmiausia pareiškė, kad sieną Kursko srityje gynę čečėnų daliniai nesugebėjo atremti puolimo, nes paprasčiausiai „praleido“ Ukrainos kariuomenę.

Pasak jo, jie praėjo pro čečėnų įtvirtinimus nesiveldami į mūšį. Vėliau A.Alaudinovas nurodė, kad šauktiniai ir jų tėvai, kurie nenori ginti savo tėvynės, turėtų savęs paklausti, kam jie reikalingi šiai šaliai.

Imago / Scanpix nuotr./Apti Alaudinovas
Imago / Scanpix nuotr./Apti Alaudinovas

Likus mėnesiui iki Ukrainos puolimo Kurske „kariniam korespondentui“ Vladimirui Romanovui teko atsiprašyti „achmatoviečių“ vien už tai, kad pasakė, jog pasienyje stovi šauktiniai, o už jų – čečėnų kariai.

Nuo pat pirmosios įsiveržimo į Kursko sritį dienos A.Alaudinovas ėjo kone pagrindinio Rusijos kariuomenės viešojo atstovo spaudai pareigas, beveik kasdien pranešdamas apie sėkmę kovoje.

Jis tvirtino, kad  „Aš esu ištikimas šauktiniams, kurie yra ištikimi savo šaliai. Kitomis dienomis pasipylė jo pasisakymų lavina.

Rugpjūčio 6 d. – „pasiimkime popkornų ir ramiai žiūrėkime, kaip mūsiškiai naikina priešą“;
Rugpjūčio 8 d. – „padėtis nėra kritinė“;
Rugpjūčio 10 d. – „mes kontroliuojame padėtį, kiek tai įmanoma“;
Rugpjūčio 11 d. – „padėtis pamažu stabilizuojasi“;
Rugpjūčio 13 d. – „padėtis kontroliuojama“;
Rugpjūčio 14 d. – „baigėme blokuoti priešą“;
Rugpjūčio 18 d. – „priešas sustabdytas“;
Rugpjūčio 21 d. – „mes juos sustabdėme ir pradėjome stumti atgal“.

Visą šį laiką Ukrainos pajėgos vis užiminėjo naujas gyvenvietes Rusijos teritorijoje.

Ukraina nėra Vakarų marionetė

Viena mėgstamiausių Rusijos propagandos temų – visiškas „Kyjivo režimo“ nepriklausomybės nebuvimas. Prezidentas Volodymyras Zelenskis rusams pristatomas kaip Vašingtono ir Briuselio marionetė, Ukrainos politinis elitas – kaip paklusnus „kolektyvinių Vakarų“ valios vykdytojas, o pati Kyjivo karinė vadovybė vadovybė – kaip NATO ir JAV kariuomenei pavaldi struktūra.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Operacijos Kursko srityje atveju paaiškėjo, kad Amerika nieko nežinojo apie pasirengimą invazijai, o ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Oleksandras Syrskis turėjo slėpti savo planus ir rengti operaciją griežčiausioje paslaptyje, kad Vakarų sąjungininkai jos nesutrukdytų.

Vakarai nebebijo eskalacijos

Įsiveržimas tiesiai į Rusijos teritoriją buvo ryškiausias Rusijos ir Ukrainos karo eskalavimas.

Pasak amerikiečių leidinio „The Washington Post“, šiuo metu JAV rimtai svarsto galimybę panaudoti vakarietiškus tolimojo nuotolio ginklus prieš Rusiją, nes Kremliaus reakcija buvo tokia santūri.

Bet kokiu atveju per Kursko sritį linksmai keliaujančios užsienio sąjungininkų perduotos pėstininkų kovos mašinos ir tankų kolonos jokių rimtesnių pasekmių nesukėlė.

Kai kurie komentatoriai masinius raketų smūgius Ukrainai bando vaizduoti kaip reakciją į invaziją, tačiau tai tik dar vienas kelis mėnesius trukusios kampanijos prieš šalies energetikos infrastruktūrą etapas.

„AFP“/„Scanpix“/ATACMS raketų sistema
„AFP“/„Scanpix“/ATACMS raketų sistema

Apie tai, kad raudonųjų linijų sąvoka buvo sumenkinta, rašo ir karo ekspertai Michaelas Kofmanas ir Robas Lee savo straipsnyje žurnale „Foreign Affairs“.

Ukrainos invazija taip pat verčia abejoti branduolinio atgrasymo koncepcija, nes mūsų atveju nebranduolinė galia įvykdė ginkluotą agresiją prieš branduolinę galią, užėmė jos teritoriją ir nesulaukė neišvengiamo atsakomojo smūgio.

Taika ne bet kokia kaina

Paaiškėjo, kad daugelis ekspertų ir politikų, propagavusių taikos dabartinėje kontakto linijoje idėją, nėra pasirengę palikti užmarštyje Rusijos kontroliuojamų Ukrainos teritorijų. Prezidentas V.Zelenskis interviu NBC pareiškė, kad ketina pasilikti Rusijos teritorijas tol, kol V.Putinas sės prie derybų stalo.

Rusijos prezidentas iš pradžių teigė, kad dėl invazijos Kursko srityje taikos derybos yra neįmanomos.

„Matyt, priešas siekia pagerinti savo derybines pozicijas ateityje. Tačiau apie kokias derybas galime apskritai kalbėti su žmonėmis, kurie beatodairiškai smogia civiliams gyventojams, civilinei infrastruktūrai arba bando kelti grėsmę branduolinės energetikos objektams? Apie ką mes apskritai galime su jais kalbėtis?“

Rusijos nuolatinio atstovo Jungtinėse Tautose pareigas einantis Dmitrijus Polianskis įvykius Kursko srityje vertino kaip neigiamą Kyjivo atsaką į „dosnų pasiūlymą“ vesti taikos derybas.

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Anksčiau paskelbtą V.Putino „dosnų pasiūlymą“ sudarė reikalavimas išvesti Ukrainos kariuomenę iš Chersono, Zaporižios, Donecko ir Luhansko sričių, įpareigoti Ukrainą nestoti į NATO ir išlaikyti neutralų statusą, taip pat panaikinti visas sankcijas Rusijai.

Tačiau vėliau V.Putinas iš esmės pripažino, kad „nepavykusią provokaciją“ Kursko srityje jis laiko būtina taikos proceso sąlyga.

„Pradėti derybas, atsižvelgiant į dabartinius Ukrainos pasiekimus Kursko srityje, yra vienas iš suprantamiausių būdų taktinę karinę sėkmę paversti politiniu rezultatu“, – pastebėjo straipsnio autoriai.

Gyventojų gelbėjimas yra pačių civilių reikalas

Pirmosiomis operacijos Kursko srityje dienomis vietos valdžia ir saugumo pajėgos griežtai neigė, kad siena apskritai buvo pažeista. Rusijos gynybos ministerija sugebėjo pranešti apie ukrainiečių „pralaimėjimą“, jų atsitraukimą atgal į Ukrainą, o vėliau pakartotinai pareiškė, kad priešas „nustojo žengti į priekį“.

Civilių evakuacija iš Charkovo / Svet Jacqueline / ZUMAPRESS.com
Civilių evakuacija iš Charkovo / Svet Jacqueline / ZUMAPRESS.com

Iš viso Kursko srities pasienio rajonus paliko 130 tūkst. žmonių. Tačiau valdžia ne tik neevakavo pabėgėlių, bet ir didžiąją dalį pagalbos perkėlė savanoriams ir labdaros nevyriausybinėms organizacijoms. Savanoriai taip pat daugiausia atsakingi už medicininės pagalbos teikimą nuo kovų nukentėjusiems civiliams gyventojams ir kariškiams.

„Teritorinis neapibrėžtumas“ nėra kliūtis rinkimams

Ukrainos pajėgoms įsiveržus į Kursko sritį ir praradus maždaug 1,3 tūkst. kv. km regiono teritorijos kontrolę, Rusijos biurokratinė mašina pagimdė netikėtą neologizmą šiai situacijai apibūdinti – „teritorinis neapibrėžtumas“.

Panašiai kaip vietoj žodžio „sprogimas“ vartojamas žodis „klaustukas“, vietoj žodžio „gaisras“ – „dūmai“, vietoj žodžio „kritimas“ – „neigiamas augimas“, taip ir pasiūlytasis žodžių junginys leidžia išvengti tokių žodžių kaip „ukrainiečių okupacija“.

Nepaisant „teritorinio neapibrėžtumo“, Kursko sritis neatšaukė gubernatoriaus rinkimų, nors keliuose rajonuose atidėjo balsavimą savivaldybių lygmeniu.

Taip gali tik Kremlius: prie kariuomenės prisijungti kviečiantys „tikri vyrai“ realybėje nėra tokie „kieti“

16:15

Vida Press nuotr./Mobilizacija Rusijoje
Vida Press nuotr./Mobilizacija Rusijoje

Kremlius visais įmanomai būdais stengiasi padidinti savo karių skaičių. Gynybos ministerija dabar paskelbė specialų klipą, skirtą verbuoti naujiems kariams. Šiame klipe kalbantys tariami kariai paaiškina, kas yra „tikri vyrai“ – tačiau paaiškėjo, kad šie kariai iš tiesų net nėra kariai.

Naujas vaizdo įrašas, kuriame Rusijos piliečiai kviečiami pasirašyti karinės tarnybos sutartį, pasirodė tuo metu, kai realiai norinčių eiti į karą žmonių skaičius mažėja.

Naujų karių trūkumą rodo ir tai, kad Rusijos regionai vis didina vienkartinę kompensaciją už prisijungimą prie kariuomenės, o kai kurie šalies agresorės regionai premijas žada net ir tiems asmenims, kurie gali padėti surasti potencialius karius.

Liepos mėnesį V.Putinas taip pat padvigubino federalinę vienkartinę išmoką piliečiams, kurie pasirašo sutartį ir eina kariauti prieš Ukrainą.

Naujausio Rusijos gynybos ministerijos pritraukti naujų karių pastangų vaisius – propagandinis vaizdo įrašas, kuriame netrūksta ne tik sarkastiškų užuominų rusų vyrams, bet ir melo.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukraina gaus didelę „Leopard 1A5“ tankų partiją

15:56

„Shutterstock“/Tankas „Leopard 1A5“
„Shutterstock“/Tankas „Leopard 1A5“

Vokietija, bendradarbiaudama su Danija ir Nyderlandais, ruošiasi perduoti Ukrainos kariuomenei 77 pagrindinius kovos tankus „Leopard 1A5 „, skelbia vokiečių leidinys „Der Spiegel“ su nuoroda į Vokietijos gynybos ministrą Borisą Pistorių.

Ministras apie perdavimą pranešė per Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimą „Ramstein“ formatu, Teigiama, kad perdavimą norima įvykti kuo greičiau.

Be tankų, Kyjivas papildomai gaus 12 haubicų „Panzerhaubitze 2000“, kurių vertė 150 mln. eurų. Šešios transporto priemonės Ukrainai bus išsiųstos šiais metais, o dar šešios – kitais metais.

Tankas „Leopard 1A5“ yra viena iš senojo „Leopard 1“, pradėto kurti šeštajame dešimtmetyje, versijų. Kuriant tanką jo šarvuotės klausimas buvo nustumtas į paskutinę vietą, nes manyta, kad nėra realios apsaugos nuo kasetinių šaudmenų.

Kartu „Leopard 1“ gavo stiprią ugnies galią ir priimtiną mobilumą. Taigi, nors dabar tankas yra pasenęs, kai kuriose situacijose jis vis dar gali būti efektyviai naudojamas.

Liepos mėnesį Ukraina iš Vokietijos ir Danijos gavo „Leopard 1A5“ tankų partiją – aštuonis karinės technikos vienetus.

Taip bendras iš Vokietijos gautų šio tipo tankų skaičius išaugo iki daugiau kaip 50 vienetų. Iš viso nuo gegužės mėnesio Vakarų šalys Kyjivui pristatė iki 100 tankų „Leopard 1“.

Rusijos žiniasklaida: nacionalistas I.Girkinas bus paleistas iš kalėjimo ir išsiųstas į karą

15:29

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas

Nacionalistas, vienas iš Malaizijos lėktuvo MH370 katastrofos kaltininkų Igoris Strelkovas-Girkinas paleidžiamas iš kalėjimo ir bus išsiųstas į karą Ukrainoje, pranešė susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „SHOT“.

„Igorio Girkino advokatams pavyko gauti atitinkamus visų atitinkamų tarnybų leidimus. Dėl to jo įkalinimas buvo pakeistas tarnyba specialiųjų operacijų zonoje“, – sakoma pranešime.

Pažymima, kad faktiškai šis klausimas jau išspręstas, liko tik „keletas formalumų“.

Tuo pat metu I.Girkino žmona Myroslava Reginska paneigė šią informaciją.

„Informacija, kad Igoris Strelkovas palieka koloniją ir vyksta į „specialiąją karinę operaciją" neatitinka tikrovės ir yra klastotė. Igorio Ivanovičiaus gynyba ir jo šeima tokios informacijos neturi“, – rašė ji ir pridūrė, kad IGirkinas tikrai norėtų eiti į karą, o ne likti kalėjime.

Pasak jos, šiuo metu nėra jokios informacijos apie galimybę jį išsiųsti į frontą, o jo straipsnyje tokia galimybė nenumatyta.

I.Strelkovas-Girkinas buvo nuteistas kalėti 4 metus bendrojo režimo kolonijoje. Rusijos teroristui buvo pateikti kaltinimai pagal Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 280 straipsnio 2 dalį – „vieši raginimai ekstremizmui naudojant internetą“.

To priežastis – dvi buvusio FSB karininko publikacijos: pirmoji apie Krymo grąžinimą Ukrainai, o antroji – apie atlyginimų nemokėjimą Rusijos kariškiams. Viena iš šių publikacijų buvo pripažinta ekstremistine ir jam buvo pateikti kaltinimai.

Balandžio mėnesį I.Girkinas esą paprašė leisti, kad jį iš kalėjimo išsiųstų kariauti į Ukrainą. Jo žmona Miroslava Reginska sakė, kad vienas iš karinių dalinių, dislokuotų vadinamosios Donecko liaudies respublikos teritorijoje, esą norėjo pasirašyti sutartį su I.Girkinu ir paskirti jį būrio vadu.

Rugpjūčio pabaigoje I.Strelkovas buvo pripažintas pavojingu planupabėgti, tačiau šis statusas jam buvo panaikintas vos po poros dienų, įsikišus jo advokatams.

CNN paviešino vaizdo įrašą: rusai be gailesčio sušaudė pasidavusius ukrainiečius

15:16

„Novaya Gazeta“/Rusijos kariai
„Novaya Gazeta“/Rusijos kariai

Pasirodę kariai suklumpa į dulkėto kelio viduryje, tada atsiklaupia ant kelių, rankas užsideda ant galvų. Po kelių sekundžių, kaip rodo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dronu užfiksuota medžiaga, jie jau guli veidais žemyn, nejudėdami, o netoliese slenka dulkių debesis.

Vaizdo įraše, kurį gavo CNN redakcija, nufilmuotas brutalus Rusijos karių aktas per rugpjūčio pabaigoje vykusias kovas netoli Pokrovsko miesto rytų Ukrainoje, kurio užėmimui Maskva sutelkė visus pajėgumus.

Rusijos kariai akivaizdžiai įvykdė egzekuciją trims pasidavusiems ukrainiečiams po to, kai buvo užgrobta jų tranšėja.

Incidentas, kurį aprašė Ukrainos pareigūnas, prašęs neskelbti kai kurių detalių, kad būtų apsaugota padalinio tapatybė, yra tik vienas iš egzekucijų serijos, kurias šiais metais vykdo Rusijos kariškiai.

Ukrainos karinės žvalgybos šaltiniai CNN pateikė sąrašą, kuriame yra 15 nuo lapkričio mėn. įvykusių panašų atvejų. Jų daugumą patvirtina bepiločių orlaivių užfiksuoti vaizdo ar garso įrašai. Matyti tendencija, kad Rusijos kariai pasiduodančius ukrainiečius nužudydavo fronto linijoje, o ne paimdavo į nelaisvę.

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas CNN žurnalistams teigė, kad jo biuras tiria 28 tokius incidentus nuo karo pradžios, per kuriuos iš viso žuvo 62 Ukrainos kariai.

Filmuota medžiaga iš Pokrovsko srities atspindi negailestingai žiaurią Rusijos kariuomenės taktiką, kai ji toliau žengia į Ukrainos rytus.

Ukrainos prokurorų nuomone, įtariamos žudynės yra karo nusikaltimai ir Kremliaus organizuotos politikos dalis.

„Jei karo belaisviai pasiduoda, jei jie parodo, kad pasiduoda, jei jų rankose nėra ginklų, tuomet skubi egzekucija yra karo nusikaltimas“, – CNN pabrėžė Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas.

Pasak jo, tokie nusikaltimai buvo įvykdyti įvairiose Ukrainos vietovėse, juos vykdė įvairūs daliniai, todėl Kyjivui „atsirado galimybė teigti, kad tokia politika gali būti klasifikuojama kaip nusikaltimai žmoniškumui“.

„Šią politiką organizuoja Kremlius. Tai konkrečių vadų įsakymas“, – pareiškė A.Kostinas.

Pasirodžius vaizdo įrašams, kuriuose matyti, šiemet ypač dažnai pasikartojanti Rusijos taktika, Ukrainos vadams iškilo dilema, nes jiems tenka nepavydėtina užduotis įspėti savo karius ir pasaulį apie Rusijos žiaurumą, rizikuojant susilpninti ir taip jau išsekusią ukrainiečių kovinę dvasią.

Ukrainos pareigūnas, pateikęs dronų prie Pokrovsko filmuotą medžiagą, sakė, kad jų dalinys žino apie daug panašių atvejų fronto linijose, kurie nebuvo paviešinti ar ištirti.

Neseniaipaaiškėjo dar keli tokie atvejai. Antradienį vienas dalinys Torecko kryptimi susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė, kad turi dronu padarytą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti trys ukrainiečių kariai, išlindę iš rūsio, iškėlę rankas pasiduoti, o paskui nušauti Rusijos karių.

Donecko srities prokurorai pareiškė pradėję tyrimą dėl „karo įstatymų ir papročių pažeidimo kartu su tyčiniu nužudymu“.

Keletas Rusijos kariškių buvo teisiami dėl tokių nužudymų, įskaitant vieną Ukrainos pietinėje Zaporižios srityje. Ukrainos prokurorai teigia, kad rusas jau buvo teistas, lapkričio mėn. atleistas nuo bausmės už vagystę, kad galėtų tarnauti Rusijos kariuomenės 127-ojoje motorizuotųjų šaulių divizijoje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys

Prokurorai paviešino dronu nufilmuotą medžiagą, patvirtinančią jų teiginį, kad rusas sausio mėn. nušovė ukrainiečių kareivį, kai šis iškėlęs rankas išėjo iš savo tranšėjos netoli Prijutnės ir atsiklaupė.

Anksčiau paskelbtas dar vienas dronu darytas vaizdo įrašas iš Zaporižios regiono, kuriame matyti, kaip šių metų gegužės mėn. netoli Robotynės kaimo rusų kariai liepė trims ukrainiečių kariams atsigulti veidais žemyn po to, kai buvo užpulta jų tranšėja.

Ukrainos karinė žvalgyba pateikė CNN perimtų garso įrašų, kuriuose, anot tarnybos, girdėti rusų vado, žinomo kaip „Turkas“, įsakymas savo pavaldiniui slapyvardžiu „Malojus“ nužudyti belaisvius.

Kol Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui Tarptautinis baudžiamasis teismas yra išdavęs arešto orderį dėl jo vaidmens įtariamoje prievartinio ukrainiečių vaikų deportavimo į Rusiją schemoje, Kyjivas agresyviai kelia Maskvai kaltinimus genocidu. Generalinis prokuroras A.Kostinas užsiminė, kad šių įtariamų egzekucijų mūšio lauke sistemingumas reiškia, kad jos gali tapti platesnės genocido bylos dalimi.

Kyjivo kvietimu gegužės mėn. Ukrainoje lankėsi JT specialusis pranešėjas neteisminių, skubių ar savavališkų egzekucijų klausimais Morisas Tidbalas-Binzas, iš dalies siekdamas išnagrinėti pranešimus apie neteismines egzekucijas mūšio metu.

JT tyrimo šaltinis CNN sakė, kad kai kurios akivaizdžios Ukrainos karių egzekucijos buvo ištirtos.

Generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje
Generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje

„Jų yra daug. Yra tam tikras modelis. Tai leidžia manyti, kad tai yra patiklumas, jei ne įsakymas nesuteikti jokio pasigailėjimo, – tvirtino šaltinis, turėdamas omenyje praktiką nerodyti pasigailėjimo. – Žudymai atskirai yra karo nusikaltimai“, – sakė šaltinis, – Kartu jie gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui“.

Sureagavo Kyjivas

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Georgijus Tychijus paskelbė pareiškimą šio vaizdo įrašo fone.

„Šis karo nusikaltimas yra dalis Rusijos nuolat vykdomų šiurkščių tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų. Rusijos barbarizmas yra žmonijos gėda. Raginame visas valstybes ir tarptautines organizacijas griežtai pasmerkti sistemingą Rusijos vykdomą ukrainiečių karo belaisvių žudymą ir kankinimą“, – pabrėžė jis.

G.Tychijus paragino konsoliduoti visas pastangas ir įgyvendinti prezidento Volodymyro Zelenskio Taikos formulės nuostatas, pagal kurias reikalaujama grąžinti visus neteisėtai sulaikytus asmenis.

Kremlius: Rusija įves apribojimus JAV žiniasklaidai

14:43

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos televizijos kanalas RT
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos televizijos kanalas RT

Rusija, atsakydama į Vašingtono sankcijas valstybės finansuojamam naujienų kanalui RT, nustatys vidaus apribojimus JAV žiniasklaidos priemonėms, penktadienį pranešė Kremlius.

Jungtinės Valstijos trečiadienį pateikė kaltinimus dviem Rusijos propagandinio kanalo RT darbuotojams ir įvedė sankcijas kanalo redaktorėms, kaltindamos juos siekiu daryti įtaką 2024 metų JAV prezidento rinkimams.

„Simetriškas atsakas neįmanomas. JAV nėra nei valstybinės naujienų agentūros, nei valstybinio televizijos kanalo“, – valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Tačiau neabejotinai bus imtasi priemonių, kurios apribos jų žiniasklaidos skleidžiamą informaciją“, – pažymėjo jis.

D.Peskovas taip pat pateisino precedento neturinčią cenzūrą, įvestą Rusijoje nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios, taip pripažindamas, kad Maskva griežtai kontroliuoja informaciją.

„Esant karo padėčiai, apribojimai yra pateisinami, o cenzūra taip pat pateisinama“, – naujienų agentūrai TASS teigė jis. 

D.Peskovas nepasakė, kokius apribojimus Rusija taikys JAV žiniasklaidai.

Dauguma JAV žiniasklaidos priemonių sumažino savo darbuotojų skaičių arba pasitraukė iš Rusijos, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą ir priėmė įstatymus, kuriais siekiama užkirsti kelią nepriklausomiems pranešimams apie karą. 

Tarp 10 asmenų ir dviejų subjektų, kuriems Iždo departamentas paskelbė sankcijas, yra valstybės finansuojamos RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonjan ir jos pavaduotoja Jelizaveta Brodskaja.

JAV pareigūnai ne kartą įspėjo apie užsienio jėgų pastangas kištis į artėjančius JAV rinkimus, o Vašingtonas Maskvą siekiu daryti įtaką JAV rinkimams kaltina nuo pat 2016-ųjų, kai vyko D.Trumpo ir demokratės Hillary Clinton kova.

V.Zelenskis: jei V.Putinui nepavyks ten, jam nepavyks niekur kitur

14:26

V. Zelenskis Stokholme / FREDRIK SANDBERG / AFP
V. Zelenskis Stokholme / FREDRIK SANDBERG / AFP

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad iš visų tik Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nenori taikos, nes Ukraina nori nutraukti karą.

„Tuo pat metu, kai mes žengiame į priekį Kursko srityje, Rusijos kariuomenė tęsia puolimą Ukrainoje. Labiausiai kovai parengti Rusijos kariuomenės daliniai dalyvauja plečiant mūsų teritorijos okupacijos zoną Donecko srityje. Tai aiškus Maskvos pasirinkimas.

V.Putinas labiau nori okupuoti Ukrainą nei užtikrinti Rusijos saugumą. Jam nerūpi Rusijos žemė ir žmonės – jis tiesiog nori užgrobti kuo daugiau mūsų žemės ir mūsų miestų“, – pareiškė jis, pradėdamas Ukrainos gynybos kontaktinės grupės „Ramstein" susitikimą.

Pasak Ukrainos vadovo, V.Putinas jau praliejo tiek kraujo, kad Rusijos bandymai nubrėžti „raudonąsias linijas“ paprasčiausiai neveikia.

„Vietoje to turime išlaikyti aukštą moralę, kad pasaulį valdytų mūsų bendros vertybės, o ne krauju aplaistytos „raudonos linijos“. Turime išlaikyti savo dvasią ir ištvermę, kad pasaulis gyventų pagal taisykles, vadovautųsi įstatymais ir garantuotų saugumą mums visiems, visoms tautoms. Ir kiekviena prie to prisidedanti operacija nusipelno visiškos jūsų paramos“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Prezidentas pridūrė, kad ukrainiečiai nori išgelbėti savo šalį, o V.Putinas yra apsėstas teritorinių užkariavimų.

„Jam reikia mūsų miestų arba griuvėsių, kurie iš jų liks. Ir todėl mums reikia jėgos. Turime priversti Rusiją siekti taikos. Turime priversti Rusijos miestus ir net Rusijos karius susimąstyti, ko jiems reikia – taikos ar Vladimiro Putino. Ir visai įmanoma pastūmėti juos pasirinkti taiką“, – kalbėjo lyderis.

Kaip priminė prezidentas, Ukraina kovoja turėdama minimalų ginklų kiekį: „Taip, mes esame dėkingi už kiekvieną paramos paketą, kurį jūs, jūsų šalys, teikiate Ukrainai. Tačiau mums reikia daugiau ginklų, kad išstumtume Rusijos kariuomenę iš mūsų žemės, ypač iš Donecko srities“.

Svarbu, kad kiekvienas pažadėtos pagalbos paketas į mūšio lauką patektų be jokių vėlavimų, nes nuo to priklauso karo veiksmų Donecko srityje eiga.

„Jei Vladimirui Putinui nepavyks ten, jam nepavyks niekur ir niekuo“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Ukrainos prezidentas taip pat padėkojo partneriams už tai, kad NATO viršūnių susitikime Vašingtone buvo priimti sprendimai dėl oro gynybos sistemų Ukrainai.

„Dabar atvirai nekalbėsiu apie sistemų, kurias gavome, skaičių. Dar kartą labai ačiū. Tačiau oro gynybos sistemų, kurios dar nepristatytos, skaičius yra didelis. Tai yra tai, dėl ko buvo susitarta ir kas nebuvo iki galo įgyvendinta. Pasaulyje yra pakankamai priešlėktuvinės gynybos sistemų, kad Rusijos teroras neturėtų jokių rezultatų. Raginu Jus aktyviau dalyvauti šiame mūsų darbe oro gynybos srityje. Ir mes jau pradėjome eksploatuoti F-16“, – sakė V.Zelenskis.

Be to, jis pakartotinai ragino partnerius suteikti Ukrainai leidimą smogti tolimojo nuotolio smūgius giliai į Rusijos teritoriją,

„Noriu tai pasakyti atvirai, kad nebūtų jokių spekuliacijų... Dabar girdime, kad jūsų tolimojo nuotolio politika nepasikeitė, tačiau matome pokyčius ATACMS, „Storm Shadow“ ir SCALP raketų srityje – raketų trūkumą ir bendradarbiavimą. Ir tai galioja net mūsų teritorijai, kurią okupavo Rusija, įskaitant Krymą. Manome, kad tokie žingsniai yra neteisingi. Mums reikia, kad šis tolimojo nuotolio potencialas būtų skirtas ne tik okupuotai Ukrainos teritorijai, bet ir Rusijos teritorijai, kad Rusija būtų motyvuota siekti taikos“, – pabrėžė jis.

JAV apkaltino penkis rusų karininkus dėl kibernetinių atakų Ukrainoje

14:15

„Shutterstock“/Šnipinėjimas
„Shutterstock“/Šnipinėjimas

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį apkaltino penkis rusų karininkus dėl kibernetinių atakų prieš civilinę infrastruktūrą Ukrainoje prieš prasidedant Rusijos didelio masto invazijai. 

Generalinio prokuroro pavaduotojas Matthew Olsenas sakė, kad šie Merilande apkaltinti Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU nariai vykdė prieš Ukrainą nukreiptą kibernetinę kampaniją „WhisperGate“.

„Kampanija „WhisperGate“ apėmė taikymąsi į civilinę infrastruktūrą ir ukrainiečių kompiuterių sistemas, visiškai nesusijusias su kariuomene ar šalies gynyba“, – spaudos konferencijoje Baltimorėje sakė M.Olsenas.

FTB specialusis agentas Williamas DelBagno sakė, kad „WhisperGate“ kenkėjiškos programinės įrangos ataka 2022-ųjų sausį „gali būti laikoma pirmuoju karo šūviu“.

Ja siekta paralyžiuoti Ukrainos vyriausybę ir ypatingos svarbos infrastruktūrą taikantis į finansines sistemas, žemės ūkio sektorių, gelbėjimo tarnybas, sveikatos apsaugos ir švietimo sistemas, sakė W.DelBagno.

Plačiau skaitykite ČIA.

Kas yra rusiška branduolinė raketa 9M730 „Burevestnik“ ir kuo ji keista?

13:30

„Scanpix“/AP nuotr./ „9M730 Burevestnik“
„Scanpix“/AP nuotr./ „9M730 Burevestnik“

Buvo skelbta, kad du JAV mokslininkai teigia nustatę tikėtiną „9M730 Burevestnik“ – naujos Rusijos branduoliniu ginklu apginkluotos sparnuotosios raketos, kurią Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas reklamuoja kaip „nenugalimą“, dislokavimo vietą Rusijoje. V.Putinas yra teigęs, kad šis ginklas turi beveik neribotą nuotolį ir gali išvengti amerikietiškos priešraketinės gynybos“, rašoma „Reuters“ publikacijoje.

Anot leidinio „Defense Express“, pranešama, kad rusai šias „9M730 Burevestnik“ paleidimo pozicijas įrengia netoli branduolinių ginklų saugyklos „Vologda-20“, esančios už 475 km į šiaurę nuo Maskvos.

Google Maps/Vologda
Google Maps/Vologda

Tyrimų ir analizės organizacijos (CNA) analitikas Deckeris Evelethas rado palydovines nuotraukas ir nustatė, kad, jo vertinimu, statomos devynios paleidimo aikštelės. Jos išdėstytos trimis grupėmis aukštų pylimų viduje, kad būtų apsaugotos nuo atakų arba kad atsitiktinis sprogimas vienoje iš jų nesprogdintų raketų kitose, sakė jis.

„Tikėtinos raketos paleidimo aikštelės nustatymas rodo, kad Rusija tęsia raketos dislokavimą po pastaraisiais metais atliktų bandymų, kuriuos aptemdė problemos“, – nurodė D.Evelethas ir antrasis tyrėjas Jeffery Lewisas iš Middlebury tarptautinių studijų instituto Monterėjuje.

Pasak J.Lewiso ir D.Eveletho, dislokavus „Burevestnik“ Vologdoje, Rusijos kariuomenė galėtų saugoti branduolines raketas savo bunkeriuose ir greitai pasirengti jų paleidimui.

Plačiau skaitykite ČIA.

Per rusų išpuolį Pavlohrade žuvo žmogus, sužeista kelios dešimtys

13:14

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba/Karas Ukrainoje
Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba/Karas Ukrainoje

Per Rusijos ataką Pavlohrade Dnipropetrovsko srityje penktadienį žuvo mažiausiai vienas žmogus ir 30 buvo sužeisti, įskaitant tris vaikus, pranešė regiono administracijos vadovas Serhijus Lysakas.

Pranešama, kad tarp nukentėjusiųjų yra ketverių ir 11 metų berniukai ir devynerių metų mergaitė. Platformoje „Telegram“ S.Lysakas teigė, kad dviejų iš hospitalizuotų gyventojų būklė yra sunki.

Mieste buvo užfiksuoti keli smūgiai, o viename daugiaaukščiame name užsidegė butas.

Google Maps/Pavlohradas
Google Maps/Pavlohradas

Gelbėjimo tarnybos jau užgesino gaisrą ir išgelbėjo penkis žmones, sakė Dnipropetrovsko srities administracijos vadovas.

Pavlohradas, kuriame iki karo gyveno daugiau nei 100 tūkst. gyventojų, yra maždaug už 70 km į rytus nuo regioninio centro Dnipro ir už 110 km į vakarus nuo fronto linijos.

Dnipropetrovsko sritis yra nuolatinis Rusijos raketų, dronų ir artilerijos smūgių taikinys.

V.Zelenskio šūkis „Man reikia amunicijos, o ne taksi“ išseko: kas toliau

12:59

AP/„Scanpix“/Rusijos kariai
AP/„Scanpix“/Rusijos kariai

Ukrainai pastaraisiais metais trūko lengvai suprantamo plano. Praėjus dviems su pusė metų nuo plataus masto invazijos pradžios, Kyjivui reikalingas karinis siužetas, šūkis, kuris paaiškintų, kaip jis planuoja laimėti karą, atsižvelgiant į jo užsitęsimą, rašo žurnalo „Foreign Policy“ analitikai.

„Visi karai turi paprastus strateginius siužetus. JAV pilietiniame kare buvo Sąjungos planas „Anakonda“, kuriuo siekta nuslopinti Konfederaciją, o vėliau – žygis prie jūros, kuriuo norėta padalyti tai, kas liko, į dvi dalis.

Antrajame pasauliniame kare JAV strategija buvo orientuota į „pirmiausia Europa“, taip pat į Vokietijos ir Japonijos besąlygiškos kapituliacijos principą. Vietnamo karo metu pagrindinė JAV mantra buvo „surask ir naikink“. Irake buvo vadovaujamasi fraze „valyti, išlaikyti, sukurti“, – rašoma straipsnyje.

Rafaelis S. Cohenas, JAV gynybos ministerijos RAND tyrimų centro Strategijos ir doktrinų programos direktorius pažymėjo, kad ir Ukraina dabar turi progą paskelbti savo šūkį.

„Pirmaisiais karo metais Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis buvo mažai tikėtinas didvyris, tačiau Rusijai ją užpuolus, jis tapo karo lyderiu. Kai Jungtinės Valstijos pasiūlė evakuoti jį iš Kyjivo, jo garsusis atsakymas – „Man reikia amunicijos, o ne taksi“ – negalėjo būti geresnis, net jei jį būtų parašęs Holivudo scenaristas. Tačiau ne mažiau svarbu, kad Ukraina turėjo aiškią, tačiau paprastą teoriją, kaip laimėti karą.

Pirma, ji sustabdė Rusijos puolimą prieš Kyjivą. Tada ji nugalėjo Rusijos kariuomenę aplink Charkivą ir susigrąžino Chersoną“, – pažymėjo autorius.

„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Paskui į Ukrainą plūstelėjo Vakarų šalių ginklai. Tikėtasi, kad 2023 m. pavasarį kontrpuolimas bent jau priartins Rusiją prie jos pačios sienų, jei ne visiškai užbaigs karą. Tačiau šis paskutinis žingsnis taip ir buvo nežengtas, pirmiausia dėl to,, kad kelis mėnesius trukęs Vakarų delsimas tiekti svarbiausius ginklus, pavyzdžiui, tankus ir lėktuvus, suteikė Rusijai laiko, kurio jai reikėjo užbaigti didelio masto įtvirtinimams palei fronto liniją.

„Kai 2023 m. kontrpuolimas žlugo, Kyjivas neteko ne tik karių ir įrangos. Jis taip pat neteko įtikinamų argumentų, kaip ketina laimėti. Įtikinamo pasakojimo nebuvimas buvo ne tik viešųjų ryšių iššūkis Kyjivui, bet ir kėlė pavojų Vakarų karinės pagalbos tęsimui.

Stebėtojai Vakaruose dažnai regėjo Ukrainą kaip įsitraukusią į užsitęsusį išsekimo karą su didesne ir galingesne Rusija – tai taip pat tapo nauju Kremliaus siužetu po to, kai pirmasis siužetas (greitas Kyjivo žlugimas ir Rusijos kontrolės įtvirtinimas) pasirodė esąs iliuzija“, – tęsė R.S.Cohenas.

Po to Vakarai manė, kad tai buvo karas, kurį Ukraina vargu ar galėtų laimėti. Šis pasakojimas savo ruožtu skatino vis didesnį skepticizmą Vašingtone ir kitose Vakarų sostinėse dėl to, ar karinė pagalba Ukrainai vis dar yra gera investicija.

Galbūt kaltinimas, kad Rusijos ir Ukrainos karas pasiekė aklavietę, niekada nebuvo visiškai tikslus, pažymėjo analitikas.

Nors Vakarų žiniasklaida daug dėmesio skyrė sąstingiui fronto linijoje, Ukraina šventė daugybę mažiau matomų, bet tikriausiai ne mažiau svarbių pasiekimų, įskaitant kadaise Rusijos pasididžiavimu buvusio Juodosios jūros laivyno išstūmimą iš Krymo uostų ir vakarinės Juodosios jūros dalies. Neabjotina, kad šaliai, neturinčiai karinio jūrų laivyno, tai reikšmingas pasiekimas.

Be to, Ukrainos karinės pažangos trūkumą bent jau iš dalies lėmė kelis mėnesius sustabdyta JAV ir Europos pagalba, taip pat griežtos raudonos linijos, ribojančios bet kokio Vakarų ginklo panaudojimą atakuojant Rusijos teritorijoje esančius aerodromus, bazes ir kitus karinius objektus.

„Tokie delsimai, kurių dalis tęsiasi ir šiandien, reiškė, kad Ukraina rizikuoja įklimpti į savotišką strateginį liūną. Norėdama gauti daugiau karinės pagalbos, ji turėjo įrodyti, kad turi galimybę laimėti, pademonstruodama reikšmingus rezultatus mūšio lauke, tačiau tai turėjo padaryti nepažeisdama griežtų JAV ir kitų Vakarų ginklų naudojimo apribojimų.

Tuo pat metu reikšmingoms pergalėms mūšio lauke, ypač prieš besitreniruojančią ir ginkluotą Rusijos kariuomenę, reikėjo dar didesnės Vakarų karinės pagalbos ir dar įžūlesnės taktikos“, – rašo autorius.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Tačiau Ukraina pradėjo operaciją Kursko srityje. Nors šis kontrpuolimas daugeliui, įskaitant JAV gynybos departamento pareigūnus, buvo netikėtas, iš tiesų jis buvo visiškai logiškas.

„Galiausiai Ukrainai reikėjo padaryti kažką didelio. Jai reikėjo parodyti, kad nors Rusijos kariuomenė gali būti milžiniška, ji vis dar susiskaldžiusi ir kai kur trapi. Ukraina taip pat įrodė, kad, nepaisant Vakarų ir ypač JAV skėsčiojimo rankomis dėl grasinimų branduoline eskalacija, kurie nuo pat pradžių buvo būdingi Kremliaus karo pranešimams, Vladimiras Putinas dėl daugelio priežasčių ne taip jau veržiasi panaudoti savo branduolinį arsenalą, kaip rodo šie pranešimai. Todėl šie grasinimai neturėtų būti priežastis Jungtinėms Valstijoms nustatyti griežtus apribojimus Ukrainos įprastinėms karinėms operacijoms. Kitaip tariant, Ukrainai reikėjo kažką garsiai padaryti ir parodyti – dar kartą – kad ji gali laimėti“, – aiškino R.S.Cohenas.

Ukrainai reikėjo ir geros žinios savo žmonėms po daugelį mėnesių trukusio naikinimo ir kraujo praliejimo.

„Kursko puolimas suteikia ukrainiečiams tai, ko jiems reikėjo – strateginį perkrovimą“, – pažymima straipsnyje.

Nors Kursko puolimas yra pirmasis žingsnis, Ukraina turės pasiūlyti daugiau, jei norės išlaikyti dabartinį pagreitį. Turbūt svarbiausia, kad ji turi rasti naują strateginę elgsenos liniją, mano ekspertas.

„Ukrainos lyderiai turi įtikinti ir savo rinkėjus namuose, ir rėmėjus užsienyje, kad jie turi planą, kaip laimėti karą. Sprendžiant iš Ukrainos veiksmų, panašu, kad naują, dar nesuformuluotą šalies strateginį šūkį sudaro trys gana aiškiai apibrėžtos dalys: išgyventi, smogti ir užkariauti.

Pirmojoje – išlikti – daugiausia dėmesio skiriama atremti Rusijos baudžiamąsias atakas prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą ir sustabdyti lėtai besitęsiantį Rusijos puolimą Donbase.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Antrasis – smogti kariniams ir pramoniniams taikiniams Rusijos gilumoje, siekiant ne tik susilpninti Rusijos karinius pajėgumus, bet ir padidinti ekonominius ir politinius karo kaštus V.Putino režimui. Trečioji ir paskutinė dalis yra „užgrobimo“ dalis, į kurią įeina Kurskas. Šioje operacijoje akcentuojamas Rusijos teritorijos užgrobimas pasienyje, tikėtina, ir kaip buferis, kuris apsaugotų Ukrainos teritoriją nuo Rusijos agresijos, ir kaip potencialus derybinis koziris ateityje“, – dėstė jis.

Galiausiai visi trys elementai yra būtini, bet greičiausiai nepakankami, kad būtų galima sukurti naują Ukrainos pergalės teoriją, atkreipė dėmesį ekspertas.

Pasak jo, tai padidins spaudimą Maskvai, tačiau vien šie elementai greičiausiai neleis Ukrainai susigrąžinti prarastų teritorijų, nes Rusija ir toliau žengia į priekį Rytų Ukrainoje, nepaisant ukrainiečių puolimo prie Kursko.

Būsimi smūgiai ir priešo teritorijų užėmimas taip pat smarkiai nepadidins vidaus spaudimo V.Putinui tiek, kad jis nutrauktų karą.

„Dauguma Ukrainos analitikų, su kuriais kalbėjausi, pripažino, kad dideliai daliai rusų, ypač tiems, kurie turi įtakos Vladimiro Putino savivaldoje, paprasčiausiai nerūpi Kurskas tiek, kad priverstų prezidentą atsisakyti savo karinių tikslų.

Todėl lieka klausimas, koks galėtų būti kitas ir paskutinis Ukrainos pergalės teorijos elementas, jei toks apskritai yra. Iš esmės Ukraina turi dvi pagrindines galimybes: pasiduoti arba susitaikyti. Pirmuoju atveju ji gali tikėtis, kad didėjantis spaudimas Vladimiro Putino režimui galiausiai prives prie jo žlugimo po savo paties svoriu“, – rašo „Foreign Policy“.

Tačiau statymas dėl V.Putino žlugimo anaiptol nėra garantuotas, ir net tokiu atveju nebūtinai tas, kas ateis po Kremliaus diktatoriaus, užbaigs karą.

Ukraina taip pat gali siekti konflikto sureguliavimo. Padidindama V.Putino režimo skausmą dėl Kursko puolimo ir toliau smarkiai smūgiuodama Rusijos infrastruktūrai, Ukraina galėtų daryti spaudimą V.Putinui, kad šis pakeistų savo kaštų ir naudos skaičiavimą ir atsisakytų savo maksimalistinių reikalavimų. Tuomet Kyjivas galėtų iškeisti Rusijos kontroliuojamą teritoriją į Rusijos užimtą Ukrainos teritoriją.

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

„Kai kuriais atžvilgiais šis metodas atrodo paprastesnis. Ukraina jau padarė didelę žalą Rusijai ir beveik neabejotinai galės ją padidinti, ypač jei Vakarai panaikins savo ginklų naudojimo apribojimus ir kitas raudonąsias linijas. Kurskas taip pat parodė, kad Ukraina gali užgrobti Rusijos teritoriją. Kyla klausimas, ar ji gali užimti pakankamai teritorijos ir, kas ne mažiau svarbu, ją išlaikyti, kad įgytų pakankamai įtakos ir galėtų atsiimti visą Rusijos okupuotą Ukrainą“, – pridūrė R.S.Cohenas.

Galiausiai Ukrainai teks pasirinkti, ar jos karas bus susijęs su išlikimu-pergale-spaudimu, ar su išlikimu-pergale-išsilaisvinimu.

„O gal tai bus visai kas kita. Juk būtent ukrainiečiams tenka didžiausia šio karo našta. Ir tada Ukrainos rėmėjai JAV ir visame pasaulyje turės suteikti jai išteklių ir politinės erdvės, kad šis naratyvas taptų realybe.

Gera žinia ta, kad pagrindinė istorijos idėja – šiuolaikinis Dovydas, kovojantis su Galijotu liberalių demokratijų ir vieningo revanšistinių autokratijų bloko mūšyje – išlieka tokia pat įtikinama kaip ir anksčiau“, – tęsė autorius.

Tačiau artėjant JAV prezidento rinkimams visame pasaulyje kyla vis daugiau iššūkių. Ir Ukrainos vadovybė turi pasakyti savo partneriams ir sąjungininkams – taip pat savo visuomenei – kaip ji laimės.

„Jei ne dėl Vakarų, tai tikrai dėl pačių ukrainiečių“, – reziumavo R.S.Cohenas.

JAV įvedė naujas sankcijas Rusijos SGD sektoriui

12:51

JAV įvedė naujas sankcijas Rusijos SGD sektoriui / POOL New / REUTERS
JAV įvedė naujas sankcijas Rusijos SGD sektoriui / POOL New / REUTERS

Jungtinės Valstijos išplėtė sankcijas Rusijos energetikos pramonei, Maskvai tęsiant plataus masto karą Ukrainoje.

Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris ketvirtadienio pranešime teigė, kad JAV naujomis sankcijomis taikosi į subjektus ir laivus, susijusius su bandymais eksportuoti suskystintas gamtines dujas (SGD) iš JAV sankcionuoto projekto „Arctic LNG 2“.

Sankcijos nustatytos bendrovėms „Gotik“ ir „Plio Energy“, kurios, atitinkamai, yra registruotos SGD laivo „New Energy“ savininkė ir komercinė valdytoja. Anot Valstybės departamento, laivas vykdė nesąžiningą laivybos praktiką.

Vašingtonas taip pat sankcijas pritaikė „Plio Energy“ valdomam ir eksploatuojamam laivui „LNG/C Mulan“.

„JAV vyriausybė ir toliau greitai reaguos į bandymus vykdyti sankcionuotą „Arctic LNG 2“ projektą ar kitaip plėsti Rusijos energetinius pajėgumus, – teigė M. Milleris pranešime. – Kartu su G-7 (Didžiojo septyneto) partneriais ir kitais sąjungininkais mes ir toliau tvirtai priešinsimės tam, kad Rusija išnaudotų savo energijos išteklius dėl politinės naudos.“

„Arctic LNG 2“ – Rusijai vienas svarbiausių projektų, kuriais ji siekia atverti Aziją ir Europą jungiantį šiaurinį jūrų kelią, o tai tapo įmanoma dėl visuotinio atšilimo ir tirpstančių ledynų.

JK tieks Ukrainai šimtus naujų raketų sistemų

12:35

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Healey
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Healey

Jungtinė Karalystė atsiųs Ukrainai 650 naujų raketų sistemų, kad sustiprintų jos oro gynybą, penktadienį pranešė Londonas, praėjus kelioms savaitėms po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sukritikavo ginklų tiekimo tempą.

Pirmoji Prancūzijos gynybos grupės „Thales“ pagamintų lengvų daugiafunkcinių raketų LMM sistemų partija turėtų būti išsiųsta iki metų pabaigos, teigė britų vyriausybė, siekianti, kaip nurodė, paspartinti pagalbos tiekimą.

Apie 162 mln. svarų sterlingų (192 mln. eurų) paketą JK gynybos sekretorius Johnas Healey oficialiai paskelbs penktadienį Vokietijoje vykstančiame Ramšteino formato susitikime, kur renkasi Ukrainos sąjungininkių iš Vakarų atstovai.

„Šis naujas įsipareigojimas labai sustiprins Ukrainos oro gynybą ir parodys mūsų naujosios vyriausybės įsipareigojimą didinti paramą Ukrainai“, – sakoma jo pareiškime.

„Pastarosiomis dienomis matėme tragišką Rusijos beatodairiškų smūgių Poltavai ir Lvivui kainą. Šios naujos JK pagamintos raketos padės Ukrainai ginti savo žmones, infrastruktūrą ir teritoriją“, – priduriama jame.

J.Healy pradėjo eiti šias pareigas liepos pradžioje, kai leiboristai po 14 metų opozicijos pakeitė konservatorius JK valdžioje.

Naujasis raketų užsakymas buvo pateiktas praėjus kelioms dienoms po to, kai per derybas Londone J. Healy pareiškė Ukrainos kolegai Rustemui Umerovui, kad per ateinančius mėnesius Londonas padidins paramą Kyjivui.

Britų gynybos ministerijos teigimu, jis patvirtino, kad per kelis mėnesius į Ukrainą taip pat bus pristatyta 300 mln. svarų sterlingų (355,7 mln. eurų) vertės artilerijos amunicijos.

Ministerija teigė, kad naujausias raketų paketas yra dalis pastangų padidinti JK ir Europos gynybos produktų gamybą.

Bendrovė „Thales“, kuri sistemas gamina savo gamykloje Belfaste, Šiaurės Airijoje, savo interneto svetainėje LMM apibūdina kaip „lengvą, tikslaus smūgio daugiafunkcinę raketą“.

Ginkluotės gamintojos teigimu, ji „skirta šaudyti iš įvairių taktinių platformų sausumoje, jūroje ir ore prieš įvairias įprastines ir asimetrines grėsmes“.

Ministerija pažymėjo, kad Jungtinė Karalystė jau suteikė Ukrainai šimtus LMM, skirtų oro gynybai, ir pridūrė, kad jos buvo naudojamos naikinant Rusijos dronus ir kitas oro grėsmes.

Britanija yra viena iš didžiausių Kyjivo rėmėjų kovoje su plataus masto Rusijos invazija – ji parūpino ilgojo nuotolio sparnuotųjų raketų „Storm Shadow“ ir praėjusių metų pradžioje atsiuntė 14 tankų „Challenger 2“ eskadroną.

Praėjusį mėnesį paskelbtame įraše „X“ V. Zelenskis gyrė Londono teikiamą karinę pagalbą, pažymėdamas, kad ji išgelbėjo tūkstančius gyvybių, tačiau pridūrė, kad „deja, pastaruoju metu padėtis sulėtėjo“.

Londonas nedelsdamas pareiškė, kad jo parama išlieka „absoliučiai tvirta“.

Akibrokštas Venecijos kino festivalyje: rodė filmą, šlovinantį rusų karius

12:29

AFP/„Scanpix“ nuotr./Anastasija Trofimova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Anastasija Trofimova

Ketvirtadienį naujienų agentūra „Reuters“ paskelbė naujieną apie Venecijos kino festivalyje rodytą Anastasijos Trofimovos filmą „Russians at War“, šlovinantį rusų okupantų karius.

Socialiniuose tinkluose plinta pasipiktinimas dėl Rusijos ir Kanados režisierės A.Trafimovos citatos apie jos požiūrį į rusų karius: „Rusijoje jie yra didvyriai, kurie niekada nemiršta. Vakaruose jie dažniausiai yra karo nusikaltėliai.“

„Didžiausias šokas man buvo pamatyti, kokie jie paprasti. Visiškai paprasti vaikinai, turintys šeimas, humoro jausmą, savaip suprantantys, kas vyksta šiame kare“, – tęsė ji.

Filmuodama filmą A.Trafimova praleido laiką rusų, kariaujančių Rytų Ukrainoje, batalione. Pasak „Reuters“, ji ten dirbo „be leidimo“, tad su Rusijos valdžia jos buvimas neva derintas nebuvo.

Venecijos kino festivalio „X“ paskyroje pasirodė dar viena A.Trafimovos citata: „Nuo karo pradžios tarp Rusijos ir Vakarų buvo sugriauta daugybė tiltų, dėl kurių buvo neįmanoma susitikti. Galbūt šis filmas negali atstatyti šių tiltų, bet tikiuosi, kad jis gali pasitarnauti kaip virvė, kurią galiu mesti, kad vėl sujungtų vieni kitus. Rusijos kareivių požiūrio paprastai negirdime, todėl manau, kad labai svarbu prasklaidyti karo miglą: pamatyti, kokia tragedija yra karas, ir pamatyti žmones, nesusijusius su politikų juodai baltais samprotavimais ir karo propaganda.“

Tiesa, filmą peržiūrėjo ukrainiečių režisierė Darya Bassel: „Kadangi mūsų filmai rodomi toje pačioje programoje, negaliu tylėti."

Ji pateikė argumentus, kodėl šis filmas yra propagandinis ir gali sudaryti neteisingą požiūrį.

Plačiau skaitykite ČIA.

V.Zelenskis paaiškino, kodėl puolė Kurską – rusai ruošėsi naujam puolimui

12:22

V.Zelenskio X paskyra/Volodymyras Zelenskis
V.Zelenskio X paskyra/Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusija per mėnesį trukusią Ukrainos operaciją Kursko srityje neteko 6 000 karių – tiek buvo sužeista arba žuvo. Tai jis sakė per Ukrainos gynybos kontaktinės grupės posėdį Vokietijoje, skelbia portalas NV.

Jis taip pat pridūrė, kad kitose kovos zonose Rusija neteko dar dešimčių tūkstančių karių.

Pasak Ukrainos prezidento, dėl šių veiksmų nekyla grėsmė, kad Rusija pradės puolimą Sumų srityje, kaip buvo gegužės mėnesį, kai Rusija užpuolė Charkivo sritį.

Rusai ruošė puolimą prieš Sumus

V.Zelenskis teigia, kad rusai rengėsi pradėti naują puolimą prieš Sumus, tačiau „mes pakeitėme situaciją ir savo kontrpuolimu persikeliame į Rusiją“.

Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad mato pokyčius bendroje karinėje situacijoje. „Visų pirma, dėl mūsų veiksmų Vladimiras Putinas atskleidė savo tikruosius interesus, ir tai turėtų būti akivaizdu net tiems, kurie vis dar mano, kad V.Putinas kariauja siekdamas apsaugoti dalį savo žmonių ar tam tikrus saugumo interesus“, – pridūrė jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

JAV gynybos vadovas paskelbė apie 250 mln. dolerių naują karinę pagalbą Ukrainai

12:21

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rustemas Umerovas ir Lloydas Austinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rustemas Umerovas ir Lloydas Austinas

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas penktadienį pareiškė, kad Vašingtonas suteiks 250 mln. dolerių (225 mln. eurų) vertės naują karinę pagalbą Ukrainai.

Apie tai paskelbta Kyjivui susiduriant su Rusijos pajėgų spaudimu rytuose ir niokojančiais Maskvos smūgiais.

„Džiaugiuosi galėdamas pasakyti, kad prezidentas (Joe) Bidenas šiandien paskelbs apie papildomą 250 mln. dolerių vertės saugumo pagalbos paketą Ukrainai. Jis leis padidinti pajėgumus, kad būtų patenkinti besikeičiantys Ukrainos poreikiai“, – sakė L.Austinas Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje vykstančiame Ukrainos tarptautinių rėmėjų susitikime.

V.Zelenskis: Ukrainai reikia daugiau ginklų

12:19

Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Karas Ukrainoje
Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Karas Ukrainoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį Vokietijoje vykstančiame Kyjivo rėmėjų susitikime paragino sąjungininkus tiekti „daugiau ginklų, kad Rusijos pajėgos būtų išstumtos iš mūsų teritorijos“.

V.Zelenskis taip pat prašė leisti Ukrainai naudoti Vakarų valstybių tiekiamas ilgojo nuotolio raketas smogti taikiniams Rusijoje.

„Mums reikia turėti šį tolimojo nuotolio pajėgumą ne tik okupuotoje Ukrainos teritorijoje, bet ir Rusijos teritorijoje“, – sakė V.Zelenskis susitikimo JAV Ramšteino oro pajėgų bazėje pradžioje.

„Su Kursku susitvarkys vėliau“: paaiškino, kodėl V.Putinas taip elgiasi

11:15

Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas
Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas

Praėjus mėnesiui po Ukrainos įsiveržimo į Rusijos teritoriją, aišku viena – Kremlius pasirengęs tęsti sekinimo karą, kurį Vladimiras Putinas vis dar tiki galįs laimėti. Viltys, kad konfliktą galima greitai užbaigti kokiu nors kariniu ar ekonominiu būdu, kol kas žlugo.

Dabar tai, kas prasidėjo kaip V.Putino karas, vis labiau tampa Rusijos karu, o tai didina Kremliaus gebėjimą ignoruoti išlaidas, sako Carnegie Rusijos ir Eurazijos centro Berlyne direktorius Aleksandras Gabujevas savo komentare laikraštyje „Financial Times“.

Branduolinę valstybę užpuolė ne branduolinė valstybė

„Savaime suprantama, kad Kursko nesėkmė yra gėdinga V.Putinui: juk tai pirmas kartas nuo Antrojo pasaulinio karo, kai branduolinius ginklus turinčią Rusiją užpuolė ne branduolinė valstybė. Tačiau mažai tikėtina, kad šis pažeminimas sukels V.Putinui politinių problemų namuose, kaip teigė aukšti Ukrainos ir Vakarų pareigūnai“, – pastebi analitikas.

Pasak jo, gilios socialinės inercijos, apatijos ir priverstinės Rusijos visuomenės atomizacijos atsargos buvo V.Putino galios šaltiniai dar gerokai prieš 2022 m. įvykdytą plataus masto invaziją į Ukrainą. Ir nuo to laiko Kremlius kruopščiai puoselėja šiuos režimo ramsčius – tuo pat metu stiprindamas represijų aparatą ir apipildamas gyventojus pinigais.

Be to, regionuose palei sieną, kuriuose buvo vykdomi Ukrainos atsakomieji veiksmai, parama Rusijos karo veiksmams yra 10-15 proc. didesnė nei šalies vidurkis – maždaug 60 proc. Tai tie patys regionai, kuriuose prieš karą tūkstančiai žmonių lankė savo ukrainiečių giminaičius ir draugus už sienos. Dėl išaugusių karinių nuotaikų nebūtinai padaugėja kariuomenės naujokų, tačiau tai palengvina vyriausybės darbą įtikinant Rusijos žmones toleruoti atvirą kovą su kaimynais.

„Štai kodėl V.Putinas neskuba bet kokia kaina atstumti įsiveržėlę. Jo karinis dėmesys šiais metais buvo sutelktas į Rytų Ukrainą, kur Rusijos kariai skinasi kelią per Ukrainos gynybą. Kol kas Kremliui užtenka užtaisyti Kursko srities plyšį, atsitiktinai iš visos Rusijos siunčiant karinius dalinius, o Donbase ir toliau įdarbinant labiausiai kovai pasirengusius kovotojus. Rusijos prezidentas mano, kad iki žiemos pradžios jam reikia žengti kuo toliau, o su Kursku gali sau leisti susitvarkyti vėliau“, – sako komentaro autorius.

Kodėl Kremlius nenaudoja galingiausių priemonių

Plačiau skaitykite ČIA.

„Padėtis buvo katastrofiška“: iš apsupties išgelbėti kariai prie Niujorko – padirbėjo specialiosios pajėgos „Azov“

10:26 Atnaujinta 11:34

Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Ukrainos karys
Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Ukrainos karys

12-osios specialiųjų pajėgų brigados „Azov“ kariai susigrąžino dalį Niujorko gyvenvietės Donecko srityje ir atblokavo apsuptus Ukrainos karius, sakoma penktadienį, rugsėjo 6 d., paskelbtame „Azov“ pranešime.

Pažymima, kad brigada dalyvavo gynybiniuose ir puolamuosiuose veiksmuose Torecko kryptimi, siekdama pagerinti gynybos pajėgų taktinę padėtį. „Azov“ kariai tiesiogiai veikia Niujorko gyvenvietėje ir jos apylinkėse.

Google Maps/Niujorkas Ukrainoje
Google Maps/Niujorkas Ukrainoje

„Tuo metu, kai brigada dalyvavo kovos veiksmuose, padėtis ties sąlyčio linija buvo katastrofiška. Tačiau dėl aukštos kovinės dvasios, drąsos ir profesionalumo brigados kovotojams „Azov“ pavyko stabilizuoti padėtį, atgauti dalies Niujorko kontrolę ir atblokuoti gynybos pajėgas, kurios buvo priešo apsuptyje“, – sakoma pranešime.

Padėtis Niujorko rajone išlieka įtempta. Rusai kasdien surengia iki 15 puolimų, tačiau „Azov“ laikosi gynybos ir sėkmingai kontratakuoja, sakoma pranešime.

„Azov“ pabrėžė, kad rusų pareiškimai apie visišką Niujorko užėmimą yra manipuliacija. Ukrainos gynybos pajėgos dabar kontroliuoja dalį gyvenvietės.

Ką skelbė rusai

Rusijos pajėgos rugpjūčio 20-ąją pranešė užėmusios šį svarbų miestelį.

Jame iki plataus masto karo pradžios gyveno apie 10 tūkst. gyventojų.

Maskva teigia, kad, stumdamasi į priekį rytinėje Donecko srityje, užėmė virtinę mažesnių gyvenviečių – kai kuriose jų yra vos viena gatvė ir saujelė sugriautų pastatų.

Doneckas – vienas iš keturių Ukrainos regionų, kuriuos Maskva teigė aneksavusi 2022 metais, nors nė vieno iš jų niekada visiškai nekontroliavo.

Šiame regione vyksta intensyviausi mūšiai per dvejus su puse metų trunkantį plataus masto karą.

Kyjivui ten sunkiai sekasi išlaikyti fronto liniją, nes per ištisus mėnesius besitęsiančias atkaklias kovas jis susiduria su karių ir amunicijos trūkumu.

Ukraina rugpjūčio pradžioje pradėjo įsiveržimą į Rusijos vakarinį Kursko regioną ir tikėjosi, kad šis žingsnis gali sumažinti spaudimą kitose mūšio lauko vietose.

Tačiau Rusijos veržimasis į Donecko regioną tęsiasi.

Niujorkas pirmą kartą atsidūrė fronto linijoje 2014 metais, kai Rytų Ukrainoje kilo karas su Maskvos remiamais separatistais.

Miestelio pavadinimo kilmė tebėra gaubiama paslapčių, o teorijos apima galimus jo įkūrėjų ryšius su Amerika.

Sovietų valdžia 1951 metais dėl ideologinių priežasčių jį pervadino „Novgorodskoje“ – Naujuoju miestu. Ukrainos įstatymų leidėjai nubalsavo už pavadinimo sugrąžinimą 2021 metais.

Ukrainos oro pajėgos skelbia numušusios 27 dronus

09:51

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Ukrainos oro pajėgos penktadienį pranešė, kad praėjusią naktį numušė 27 rusų atakos dronus.

Jų pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ sakoma, kad rusai atakavo Ukrainą aviacine raketa Ch-59 ir antiradiolokacine raketa Ch-31P, paleistomis iš Ukrainos Luhansko ir Rusijos Briansko sričių oro erdvės, ir 44 „Shahed“ tipo atakos dronais, paleistais iš okupuoto Krymo ir Rusijos Kursko srities bei Krasnodaro krašto.

Numušti 27 dronai. Aštuoni dronai, tikriausiai paveikti radioelektroninėmis priemonėmis, nukrito Ukrainos teritorijoje, dar vienas nuskrido okupuotos Donecko srities dalies link. 

Oro gynyba veikė Kyjivo, Kirovohrado, Vinycios, Dnipropetrovsko, Mykolajivo, Chersono, Poltavos, Černihivo, Charkivo, Lvivo, Donecko, Zaporižios ir Sumų srityse.

Ukrainos kariuomenės vadas atskleidė, kodėl Kyjivas privalėjo įsiveržti į Kursko sritį

09:45

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis

Prieš netikėtą Kyjivo įsiveržimą per sieną į Rusijos teritoriją Maskva planavo pradėti naują puolimą prieš Ukrainą iš Kursko srities, ketvirtadienį išskirtiniame interviu CNN pareiškė Ukrainos vyriausiasis vadas generolas Oleksandras Syrskis.

Savo pirmajame interviu televizijai nuo vasario mėnesio, kai tapo kariuomenės vadu, generolas sakė manantis, kad Kursko operacija buvo sėkminga.

„Ji sumažino priešo puolimo grėsmę. Mes neleidome jiems veikti. Perkėlėme kovas į priešo teritoriją, kad [priešas] pajustų tai, ką mes jaučiame kiekvieną dieną“, – pabrėžė O.Syrskis.

Kalbėdamas apie įsiveržimo priežastis, generolas nurodė pagrindinius operacijos tikslus: neleisti Rusijai panaudoti Kursko kaip naujo puolimo atspirties taško, atitraukti Maskvos pajėgas nuo kitų teritorijų, sukurti saugumo zoną ir užkirsti kelią tarpvalstybiniam civilių objektų apšaudymui, paimti karo belaisvių ir pakelti Ukrainos karių ir visos tautos karinę dvasią.

Pasak jo, Rusija į Kurską perkėlė dešimtis tūkstančių karių, įskaitant kai kuriuos geriausius savo oro desantininkus.

Pripažindamas, kad Ukraina patyrė didžiulį spaudimą Pokrovsko apylinkėse, strateginiame mieste, kuris jau kelias savaites yra karo Rytų Ukrainoje epicentras, O.Syrskis atskleidė, kad Ukrainos kariams pavyko pristabdyti ten vykstantį Rusijos puolimą.

„Per pastarąsias šešias dienas priešas nepajudėjo nė metro Pokrovsko kryptimi. Kitaip tariant, mūsų strategija veikia“, – sakė jis.

„Mes atėmėme iš jų galimybę manevruoti ir dislokuoti savo pastiprinimo pajėgas iš kitų krypčių... ir šis susilpnėjimas neabejotinai jaučiamas kitose vietovėse. Pastebime, kad sumažėjo artilerijos apšaudymų kiekis, taip pat puolimo intensyvumas.“

Kariuomenės vadas pripažino, jog Rusija turi daugiau ginklų nei Ukraina ir pranašumą ten, kur Kyjivas jo stokoja.

„Priešas turi pranašumą aviacijoje, raketose, artilerijoje, naudojamų šaudmenų kiekyje, žinoma, personale, tankuose, pėstininkų kovos mašinose“, – vardijo O. Syrskis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ukrainos karys Sudžoje
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ukrainos karys Sudžoje

Tačiau, anot jo, materialinis pajėgumų pranašumas privertė Ukrainą tapti išmintingesne ir veiksmingesne kovoje.

„Mes negalime kariauti taip pat, kaip jie, todėl turime naudoti, visų pirma, efektyviausią metodą, naudoti savo pajėgas ir priemones, maksimaliai išnaudojant vietovės ypatumus, inžinerinius statinius, taip pat, naudoti techninį pranašumą“, – aiškino jis, pabrėždamas pažangią Ukrainos dronų programą ir kitą savos gamybos aukštųjų technologijų ginkluotę.

O.Syrskis ginkluotųjų pajėgų vado pareigas perėmė sudėtingu metu, nes kelis mėnesius vėlavo JAV karinė pagalba, o Ukrainai reikėjo plėsti savo karines pajėgas.

Generolo teigimu, prioritetas – įdarbinti daugiau karių. Pavasarį Ukrainos vyriausybė priėmė prieštaringai vertinamą mobilizacijos įstatymą, kuriuo reikalaujama, kad visi 18-60 metų vyrai užsiregistruotų Ukrainos kariuomenėje ir nuolat su savimi nešiotųsi registracijos dokumentus – taip siekiama, kad verbavimo procesas būtų skaidresnis ir sąžiningesnis.

Praėjus mėnesiams, naujokai atvyksta į fronto linijas. Tačiau keli karo vadai anksčiau CNN sakė, kad ne visi naujieji kariai yra pasirengę kovoti ir nuolat palieka savo pozicijas.

O.Syrskis pripažino, kad jo kariai vyksta į mūšio lauką prasčiau apmokyti, nei jis norėtų.

„Žinoma, visi nori, kad mokymo lygis būtų geriausias, todėl rengiame aukštos kvalifikacijos profesionalius karius, – sakė jis. – Tuo pat metu dinamika fronte reikalauja, kad pašauktus karius kuo greičiau išleistume į tarnybą“.

Naujokai, prieš išsiunčiami į kovą, vieną mėnesį dalyvauja baziniuose kariniuose mokymuose, o po to nuo pusmečio iki viso mėnesio – labiau specializuotuose mokymuose.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

O.Syrskis teigė, kad dažnai vyksta į fronto liniją ir stengiasi praleisti daugiau laiko su savo kariais.

„Mes kalbame ta pačia kalba... mes suprantame vieni kitus, nesvarbu, su kuo aš kalbu – ar tai būtų eilinis karys, pavyzdžiui, šaulys, ar brigados vadas, ar bataliono vadas.“

„Šiame kare esu nuo 2014 m., – sakė jis, turėdamas omenyje Rusijos įsiveržimą į Donbasą prieš 10 metų. – Kitaip tariant, fronto linija yra mano gyvenimas. Mes suprantame vieni kitus, žinau visas problemas, kurias patiria mūsų kariai, kareiviai ir karininkai.“

Ukrainos pajėgos įsiveržė į Kursko sritį rugpjūčio 6 d. ir sugebėjo užimti apie 1 300 kv.km teritorijos, taip pat apie 100 gyvenviečių. Savo ruožtu Rusijos kariuomenė, ukrainiečių projekto „DeepState“ duomenimis, paspartino savo žygį Donbase: jei birželį ir liepą ji užimdavo po 5-10 kv. km per dieną, tai rugpjūčio viduryje jau užimdavo 15-20 kv. km.

Tuo pat metu Rusijos kariuomenė priartėjo prie Pokrovsko – pagrindinio logistikos punkto, per kurį aprūpinama Ukrainos grupuotė Donecko srityje.

„Visam frontui centriniame Donecko srities sektoriuje dabar gresia žlugimas“, – anksčiau pažymėjo „Bild" karo korespondentas Julianas Repke. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat pavadino padėtį prie Pokrovsko „itin sudėtinga“. Prieš tai Ukrainos valdžia paskelbė apie gyventojų evakuaciją iš 20 tūkst. gyventojų turinčio miesto ir aplinkinių kaimų.

Kaip Ukraina neteko F-16 kampanijos veido: paskutinis legendinio piloto Oleksijaus Mesio mūšis danguje

08:46

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Generalinis štabas/Oleksijus Mesis
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Generalinis štabas/Oleksijus Mesis

Rugpjūčio 26 d. per Rusijos vykdomą plataus masto raketų ir dronų ataką Ukrainoje sudužo JAV pagamintas naikintuvas F-16. Per incidentą žuvo aukšto rango Ukrainos pilotas Oleksijus Mesis, žinomas šaukiniu „Moonfish“. Leidinys TVNET išsamiau pasakoja, kuo šis pilotas buvo išskirtinis ir ką apie jį žinome. Be to, po mirties jam suteiktas pulkininko laipsnis.

O.Mesis žuvo gindamas savo žemę nuo okupantų paleistų raketų ir dronų. Jis buvo vienas iš nedaugelio Ukrainos pilotų, išmokytų skraidyti naikintuvais F-16.

Ukrainos leidinys „Ukrayinska Pravda“ rašo, kad O.Mesis per ataką, kurios metu žuvo, sunaikino tris Rusijos sparnuotąsias raketas ir atakos droną.

„Ukrainos karinių oro pajėgų pilotas Oleksijus Mesis žuvo gindamas mūsų šalį. Jis didvyriškai kovėsi paskutinėje kovoje danguje.

Plačiau skaitykite ČIA.

Stiprina oro gynybą: britai perduos Ukrainai didelį raketų paketą

08:43

„Wikipedia“/Raketos „LMM Martlet“
„Wikipedia“/Raketos „LMM Martlet“

Jungtinė Karalystė perduos Ukrainai 650 lengvų universalių raketų „LMM Martlet“, kad sustiprintų jos priešlėktuvinę gynybą. Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos duomenimis, jų vertė – 162 mln. svarų sterlingų (daugiau kaip 179,94 mln. eurų).

Pažymima, kad Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Johnas Healey apie oro gynybos paketą paskelbs penktadienį per Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimą JAV karinių oro pajėgų Ramšteino bazėje.

Pirmąją LMM raketų partiją planuojama pradėti tiekti iki šių metų pabaigos.

Ginklų paketas finansuojamas iš Jungtinės Karalystės 3 mlrd. svarų sterlingų per metus Ukrainai skirto finansinio paketo, taip pat Norvegijos įnašo per Tarptautinį fondą Ukrainai (IFU).

„Pastarosiomis dienomis matėme tragiškus Rusijos beatodairiškų atakų prieš Poltavą ir Lvivą padarinius. Šios naujos Didžiojoje Britanijoje pagamintos raketos padės Ukrainai apginti savo žmones, infrastruktūrą ir teritoriją nuo žiaurių Vladimiro Putino atakų.

Šiandien kartu su savo tarptautiniais partneriais parodysime, kad vieningai remiame Ukrainą. Ir aptarsime, kaip galėtume geriau bendradarbiauti, kad mūsų parama būtų geresnė. Nes Jungtinės Karalystės ir Europos saugumas prasideda Ukrainoje“, – sakė ministras J.Healey..

Pranešime pažymima, kad „Thales“ raketos yra „labai universalios ir gali būti paleidžiamos iš įvairių platformų sausumoje, jūroje ir ore“. Jų greitis siekia 1,5 macho (apie 2 500 km/h), o nuotolis – daugiau kaip 6 km.

„Juokinga manyti, kad V.Putinas remia K.Harris“: ekspertas atskleidė jo planą JAV prezidento rinkimams

08:32

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Ketvirtadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas galimai su dalele ironijos išreiškė palaikymą JAV demokratų partijos kandidatei į prezidento postą Kamalai Harris. Dieną prieš tai JAV apkaltino rusų žiniasklaidą kišimusi į rinkimus, remiant Donaldą Trumpą, ir paskelbė sankcijas dviems svarbiausioms Kremliaus propagandininkėms. Profesorius Gintautas Mažeikis paaiškino, kad V.Putinas žaidžia dvigubą žaidimą.

Kurį laiką JAV vykstančios rinkimų dėl prezidento posto kampanijos nekomentavęs Rusijos vadovas pareiškė, kad remia demokratų kandidatę K.Harris, nes „ji taip užkrečiamai juokiasi, kad tai rodo, jog su ja viskas gerai.“

„(Buvęs JAV prezidentas Donaldas) Trumpas įvedė tiek sankcijų Rusijai, kiek dar nė vienas prezidentas nebuvo įvedęs, ir jei poniai Harris viskas gerai, galbūt ji susilaikys nuo tokių veiksmų“, – kalbėjo rusų lyderis.

Be to, jis nurodė, kad prezidentas Joe Bidenas, pasitraukęs iš rinkimų kampanijos, nurodė rinkėjams palaikyti K.Harris, todėl „mes ją palaikysime“.

Dar vasario mėn. V.Putinas pareiškė, kad J.Bideno ir D.Trumpo dvikovos į prezidento postą atveju rinktųsi dabartinį prezidentą, nes jis labiau nuspėjamas.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, propagandos teorijos ekspertas Gintautas Mažeikis 15min tokius Rusijos vadovo žodžius įvertino kaip sąmoningai klaidinantį viešą poelgį prieš būsimus debatus.

Plačiau skaitykite ČIA.

Po masinės pertvarkos vyriausybėje V.Zelenskis reikalauja greitų rezultatų

08:03 Atnaujinta 10:01

Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / ZUMAPRESS.com
Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / ZUMAPRESS.com

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis po didžiausio vyriausybės pertvarkymo nuo Rusijos invazijos pradžios pareikalavo greitų rezultatų iš naujosios komandos.

V.Zelenskis pakeitė virtinę ministrų, o šaltiniai sako, kad tai yra jo biuro bandymas labiau kontroliuoti su karu susijusius klausimus, Kyjivui susiduriant su dideliais iššūkiais mūšio lauke Rytų Ukrainoje.

„Nepaprastai svarbu, kad vyriausybės institucijos dabar veiktų kuo aktyviau – aktyviau nei iki šiol – visais lygiais“, – sakė V.Zelenskis vakaro kreipimesi, paskelbtame socialiniuose tinkluose.

Jis paragino savo naująją komandą daugiau investuoti į Ukrainos ginklų sektorių, pasistūmėti į priekį derybose dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje, stengtis užtikrinti Ukrainos finansinį stabilumą ir teikti „daugiau paramos fronto linijai“.

„Yra dešimtys tokių labai specifinių užduočių ir visi (...) privalo rudenį pasiekti apčiuopiamų rezultatų“, – pridūrė V.Zelenskis.

Plačiau skaitykite ČIA.

Penktadienį V.Zelenskis susitiks su O.Scholzu

07:55

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Olafas Scholzas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Olafas Scholzas

Penktadienį Vokietijos kancleris Olafas Scholzas susitiks su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu jo vizito į Vokietiją metu, tai patvirtino Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai.

Susitikimas įvyks Frankfurte prie Maino. Kol kas daugiau informacijos nepateikta.

Iš pradžių dvejojęs partneris, Berlynas tapo antruoju po JAV didžiausiu Ukrainos karinės paramos teikėju.

Rugsėjo 4 d. O.Scholzas sakė, kad Vokietija užsakė Ukrainai papildomai 17 oro gynybos sistemų IRIS-T. Iki 2026 m. Ukraina iš Vokietijos turėtų gauti 24 IRIS-T sistemas – 12 vidutinio nuotolio ir 12 trumpojo nuotolio versijų.

Tikimasi, kad viešėdamas Vokietijoje V.Zelenskis apsilankys netoliese esančioje Ramšteino karinėje bazėje, kur asmeniškai kreipsis į Ukrainos gynybos kontaktinę grupę, prašydamas papildomos ginkluotės, įskaitant tolimojo nuotolio raketas ir oro gynybos sistemas.

JAV vadovaujama grupė, kurią sudaro daugiau kaip 50 šalių, įskaitant visas 31 NATO narę, susirinko Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje. Tai bus 24-asis grupės susitikimas nuo jos įkūrimo 2022 m. balandžio mėn.

Po Rusijos dronų atakos prieš Lvivą užsiliepsnojo sandėliai

07:49

Valstybinė nepaprastosios padėties tarnyba/ „Telegram“/Rusijos apšaudymo padariniai
Valstybinė nepaprastosios padėties tarnyba/ „Telegram“/Rusijos apšaudymo padariniai

Penktadienio naktį Rusija atakavo Ukrainos vakarinį Lvivo miestą bepiločiais orlaiviais „Shahed“ ir sukėlė gaisrus pramonės įmonėse, pranešė miesto meras Andrijus Sadovas.

Nukritusių bepiločių lėktuvų nuolaužos sukėlė gaisrą Lvivo šiauriniame pakraštyje esančiuose sandėliuose, sakė meras. Šiuo metu gelbėtojai vis dar gesina gaisrą.

Informacijos apie nukentėjusiuosius nėra. Karinės oro pajėgos rugsėjo 5 d. apie 22.45 val. vietos laiku paskelbė oro pavojaus signalą Lvivo srityje. Netrukus po to karinės oro pajėgos perspėjo, kad miesto kryptimi skrenda dronai „Shahed“.

Analitikai: Rusijos pajėgos smarkiai suintensyvino puolimą viena kryptimi ir jų tempas greitai nesulėtės

06:54

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Rusijos pajėgos gerokai suintensyvino puolamąsias operacijas Vuhledaro vietovėje ir iki šiol pasiekė nedidelių taktinių laimėjimų, rašo Karo tyrimų institutas (ISW).

Taip rusai nori padidinti spaudimą Ukrainos kariuomenei ir sudaryti sąlygas tolesnei sėkmei Pokrovsko kryptimi.

Kariniai analitikai mano, kad Rusijos kariuomenės pastangomis siekiama panaikinti platų Ukrainos išsikišimą į vakarus ir pietvakarius nuo Donecko ir pasistūmėti link greitkelio H-15 (Doneckas-Zaporižia) ir palei jį.

Ekspertai pažymėjo, kad akivaizdžiai koordinuotomis Rusijos puolamosiomis operacijomis iš pietinio sparno Pokrovsko kryptimi į vakarinį Ukrainos gynybos flangą aplink Vuhledarą greičiausiai siekiama padidinti spaudimą Ukrainos pajėgoms, besiginančioms vakarinėje Donecko srityje, ir sudaryti sąlygas tolesnei sėkmei Pokrovsko kryptimi.

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Karas Ukrainoje
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Karas Ukrainoje

Rusijos puolamųjų operacijų suintensyvėjimas prie Vuhledaro greičiausiai nereiškia, kad artimiausiu metu sumažės Rusijos puolamųjų operacijų tempas kitose Vakarų Donecko srities vietose.

Rugsėjo 4 d. į pietvakarius nuo Donecko veikianti Ukrainos oro desanto brigada paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip Ukrainos pajėgos atremia sustiprintą Rusijos mechanizuotą puolimą, kurį sudaro keturi tankai ir 17 šarvuotų kovos mašinų, netoli Kostiantynivkos.

Rusijos pajėgos suintensyvino puolamąsias operacijas netoli Vuhledaro netrukus po to, kai pradėjo plėsti pietinį Pokrovsko salyno flangą, o tai leidžia daryti prielaidą, kad Rusijos pajėgos ketina vykdyti viena kitą papildančias puolamąsias operacijas pietiniame Pokrovsko krypties flange, iškart į vakarus nuo Donecko miesto, palei greitkelį 0-0532 ir netoli Vuhledaro. 

Rusijos pajėgų vadovybė tikriausiai siekia užimti Kurachovę ir Vuhledarą, kad Rusijos pajėgos galėtų greičiau įgyti taktinį pranašumą į H-15 greitkelį ir palei jį, nors Rusijos pajėgos tikriausiai susidurs su sunkumais.

Rusijos karinė vadovybė ir toliau teikia pirmenybę puolimo veiksmams Pokrovske, o puolimo vakarinėje Donecko srityje intensyvinimą greičiausiai laikys antraeile užduotimi.

Rusai greičiausiai ketina panaudoti šias antrines pastangas, neatsižvelgdami į jų sėkmę, kad konsoliduotų Ukrainos pajėgas vakarinėje Donecko srityje ir užkirstų kelią Ukrainos pajėgų perkėlimui siekiant sustiprinti Pokrovsko gynybą.

Rusijos pajėgos negalės ilgesnį laiką išlaikyti iniciatyvos visoje Rytų Ukrainoje, o dėl kelis kartus suintensyvėjusių puolamųjų veiksmų Donecko srityje, be nuolatinio operatyvinio spaudimo, kurį sukėlė Ukrainos įsiveržimas į Kursko sritį, Rusijos puolamosios operacijos greičiausiai baigsis anksčiau, nei planavo Rusijos karinė vadovybė.

Ukrainos pajėgos atkovojo pozicijas keliose vietovėse rytuose

06:30

Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Ukrainos karys
Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Ukrainos karys

Ukrainos gynybos pajėgoms pavyko atkurti pozicijas keliose vietovėse rytuose. Apie tai ketvirtadienį vakare paskelbė stebėsenos projektas „DeepState“.

Pažymima, kad Ukrainos kariai atkūrė pozicijas Niujorke, Nelipivkoje Donecko srityje ir prie Lipcų Charkivo srityje.

Tuo tarpu rusų pajėgos žengė į priekį keliuose fronto sektoriuose.

„Priešas žengė į priekį ties Piščane, Stelmachivka, Hirnyku, Kalynivka, Lysivka ir Halycynivka. Kalbant apie geras naujienas, oficialios informacijos laukite rytoj“, – sakoma pranešime.

„DeepState“/Karo veiksmų žemėlapis
„DeepState“/Karo veiksmų žemėlapis

 

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi