Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06:05 /07:55

Karas Ukrainoje. V.Zelenskis: mes esame arčiau karo pabaigos, nei manome

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „Zuma press“/„Scanpix“

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Rusija kalėti nuteisė pagrobimu apkaltintą JAV pilietį

08:12

Vida Press nuotr./Rusijos kalėjimas
Vida Press nuotr./Rusijos kalėjimas

Rusijoje pirmadienį šešerius metus kalėti buvo nuteistas JAV pilietis, apkaltintas bandymu nelegaliai išvežti iš šalies savo sūnų, Rusijos pilietį, pranešė pareigūnai.

Rusijoje pastaraisiais metais kalėti buvo nuteisti keli amerikiečiai, apkaltinti įvairiausiais dalykais, nuo šnipinėjimo ir policininkų užpuolimo iki vagystės ir šeiminių konfliktų.

Pirmadienį Kaliningrado srities teismas nusprendė, kad amerikietis, kurio pavardė neskelbiama, yra kaltas dėl pagrobimo. Kaltinimai susiję su jo bandymu 2023 metų liepą drauge su keturmečiu sūnumi pabėgti į Lenkiją.

„Negavęs motinos sutikimo jis (bandė) išvežti vaiką iš šalies“, – platformoje „Telegram“ paskelbė teismas.

Pranešime sakoma, kad įtariamasis drauge su berniuku važiavo Lenkijos sienos link, o paskui išlipo iš automobilio ir bandė „kirsti sieną per mišką ir pelkę“, bet ten jį sulaikė pasieniečiai.

„Bloomberg“: Rusija planuoja didinti karines išlaidas 2025 m.

07:48

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Rusija planuoja 2025 m. padidinti išlaidas gynybai iki 142 mlrd. dolerių, arba 6,2 proc. savo bendrojo vidaus produkto, pranešė „Bloomberg“, peržiūrėjusi Rusijos Federacijos trejų metų biudžeto projektą.

„Planuojama, kad 2025 m. išlaidos nacionalinei gynybai ir vidaus saugumui sudarys apie 40 proc. visų Rusijos biudžeto išlaidų, nes V.Putinas ir toliau perkelia ekonomiką į karo padėtį, o invazija į Ukrainą tęsiasi jau trečius metus

Tai daugiau nei visos bendros išlaidos švietimui, sveikatos apsaugai, socialinei politikai ir nacionalinei ekonomikai, teigiama biudžeto projekte, kuris tikriausiai netrukus bus pateiktas Rusijos parlamentui“, – rašo leidinys.

Remiantis šiuo dokumentu, Rusijos vyriausybė ketina padidinti išlaidas gynybai iki 13,2 trilijono rublių (142 mlrd. JAV dolerių) 2025 m. (2024 m. šiam punktui buvo numatyta skirti 10,4 trilijono rublių). 

 

G.Landsbergis: „Jei neleisime Ukrainai smogti atgal, visa mūsų suteikta parama gali virsti griuvėsiais“

07:05

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Rugsėjo 23 dieną Užsienio reikalų ministras G.Landsbergis dalyvavo G7+ formato užsienio reikalų ministrų susitikime, kurio metu aptarti paramos Ukrainos energetikos sektoriui klausimai.

JAV Valstybės sekretoriaus A.Blinkeno kvietimu surengtame renginyje buvo tariamasi dėl pagalbos Ukrainai, ruošiantis artėjančiam žiemos sezonui.

„Jei neleisime Ukrainai smogti atgal, visa mūsų suteikta parama gali virsti griuvėsiais,“ G7+ susitikimo metu sakė G.Landsbergis.

Renginio metu ministras G.Landsbergis susirinkusiems kolegoms pademonstravo nuolaužas iš sugriautos Dnipro hidroelektrinės.

Rusijai tęsiant atakas prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą, tarptautinės bendruomenės parama kritiškai svarbi.

„Lietuvos parama Ukrainos energetikos sektoriui siekia 63 mln. eurų, šiuo metu Lietuvoje baigiama išmontuoti ir Ukrainai bus perduota termofikacinė elektrinė“, sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Sybiha pasidalino ambicingais šalies planais – nuo perėjimo prie atsinaujinančių energetikos šaltinių, gamybos ir skirstymo tinklų decentralizacijos iki hidroelektrinės įrengimo po žeme.

Renginyje dalyvavo G7 branduolį sudarančių šalių – JAV, Japonijos, Jungtinės Karalystės, Kanados, Italijos, Prancūzijos ir Vokietijos, taip pat Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos ir kitų šalių užsienio reikalų ministrai.

Rusijoje paaugliai padegė karinį sraigtasparnį

06:46

Wikipedia.org nuotr./Rusijos sraigtasparnis Mi-8
Wikipedia.org nuotr./Rusijos sraigtasparnis Mi-8

Pasak „Telegram“ kanalo „Baza“, rugsėjo 21 d. Omske (Rusija) du paaugliai, panaudoję Molotovo kokteilį, padegė oro bazėje esantį sraigtasparnį Mi-8.

Vėliau šešiolikmečiai buvo sulaikyti ir teigė, kad per „Telegram“ jiems buvo pasiūlyta 20 000 JAV dolerių už išpuolio įvykdymą.

Kaip pranešė Rusijos žiniasklaida, sraigtasparnis patyrė didelę žalą.

Šis incidentas įvyko po panašaus išpuolio rugsėjo 11 d., kai du jaunesni berniukai padegė sraigtasparnį Mi-8 Tiumenės srities Nojabrsko oro uoste.

Be šių išpuolių, Rusijos regionuose įvyko įvairių sabotažo incidentų, įskaitant traukinių nuvažiavimus nuo bėgių. Ukrainos karinės žvalgybos agentūra (HUR) sausio mėn. teigė, kad kai kurie geležinkelio bėgiai Rusijoje tapo „nežinomų (Vladimiro) Putino režimo priešininkų“ taikiniu.

D.Trumpas mestelėjo kandų pareiškimą apie V.Zelenskį: „Geriausias pardavėjas istorijoje“

06:28

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas, reaguodamas į prezidento Volodymyro Zelenskio vizitą Niujorke, pavadino jį „geriausiu pardavėju istorijoje“, nes esą po kiekvieno vizito į JAV Ukrainos prezidentas grįžta „su 60 mlrd. dolerių“.

Apie tai praneša „RBC-Ukraina“, remdamasi „Bloomberg“ .

„Manau, kad V.Zelenskis yra didžiausias pardavėjas istorijoje: kiekvieną kartą, kai jis atvyksta į šalį, išvyksta su 60 mlrd. dolerių“, – sakė D.Trumpas pirmadienį Pensilvanijoje vykusiame mitinge.

Jis pareiškė, kad V.Zelenskis esą „labai“ norėjo, kad rinkimus laimėtų jo varžovė demokratė Kamala Harris. Buvęs prezidentas sakė, kad jei laimės rinkimus, bandys pastūmėti Ukrainą ir Rusiją prie derybų stalo.

„Jei laimėsiu šiuos rinkimus, pirmas dalykas, kurį padarysiu, tai paskambinsiu Zelenskiui ir prezidentui Putinui ir pasakysiu: „Jūs turite susitarti, tai beprotybė“, – sakė D.Trumpas.

V.Zelenskis: mes esame arčiau karo pabaigos, nei manome

06:04

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusijos karas prieš Ukrainą yra „arčiau pabaigos“, nei daugelis mano, ir paragino sąjungininkus stiprinti Ukrainos kariuomenę.

„Pergalės planas – stiprinti Ukrainą. Todėl mes prašome savo draugų, sąjungininkų sustiprinti mus. Tai labai svarbu“, – sakė V.Zelenskis.

„Manau, kad esame arčiau taikos, nei manome. Esame arčiau karo pabaigos“, – pridūrė jis.

V.Zelenskis ne kartą kreipėsi į Jungtines Valstijas ir Didžiąją Britaniją, prašydamas panaikinti apribojimus naudoti Ukrainai suteiktas ilgojo nuotolio raketas, skirtas smogti taikiniams Rusijos gilumoje.

Tuo pat metu Rusijos vadovas Vladimiras Putinas perspėjo, kad Vakarų ginklų panaudojimas smūgiams į Rusijos taikinius būtų vertinamas kaip rimtas karo eskalavimas ir tiesioginis NATO šalių iššūkis.

Zelenskio prašymas pateiktas vykstant įnirtingoms kovoms Rytų Ukrainoje ir praėjus kelioms savaitėms po Ukrainos operacijos Rusijos Kursko regione.

Duodamas interviu „ABC News“, V.Zelenskis sakė, kad V.Putinas „bijojo“ Kursko operacijos.

G.Nausėda sakys kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje, daugiausia dėmesio – Ukrainai

05:57

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį sakys kalbą Niujorke vykstančioje Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos 79-ojoje sesijoje.

Lietuvos vadovas joje didžiausią dėmesį ketina skirti geopolitiniams ir saugumo iššūkiams, globaliam ir kolektyviniam atsakui į tebesitęsiančią Rusijos agresiją Ukrainoje, informavo Prezidentūra.

Jis taip pat akcentuos, kad turi būti taikoma atsakomybė už karo ir agresijos nusikaltimus. Nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios 2022 metų vasarį Lietuva aktyviai remia idėją įsteigti Specialųjį tarptautinį tribunolą rusų nusikaltimams tirti.

JAV viešintis G.Nausėda jau dalyvavo JT ateities viršūnių susitikime. Kalbėdamas jame prezidentas pabrėžė būtinybę reformuoti Jungtines Tautas (JT) ir atkurti taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, dalis ekspertų ir politikų kritikavo Jungtines Tautas dėl nepakankamo atsako į Kremliaus agresiją bei ragino jas reformuoti.

Maskva, naudodamasi savo padėtimi, kaip vienos iš penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių, reguliariai blokuoja pastangas priversti Rusiją atsakyti už karinius veiksmus kaimyninėje šalyje.

Lietuvos vadovas taip pat kalbės JT Saugumo Tarybos posėdyje dėl Ukrainos ir atviruose JT Saugumo Tarybos aukšto lygio debatuose „Lyderystė taikai“, „Ukraine Compact” iniciatyvos susitikime.

Tradiciškai numatytas Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos prezidentų susitikimas bei Baltijos valstybių vadovų pokalbis su JT generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu.

G.Nausėda taip pat dalyvaus Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Joe Bideno rengiamame kasmetiniame valstybių vadovams skirtame priėmime.

Be to, numatyta dvišalių susitikimų, lietuvių bendruomenės lankymas.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas