Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
09:35 /10:38

Karas Ukrainoje. Analitikai: rusai nori iki žiemos išstumti ukrainiečius iš Kursko srities

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „Shutterstock“

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukrainos oro pajėgos numušė 24 rusų dronus

10:38

Ukrainos oro pajėgos šeštadienį paskelbė, kad praėjusią naktį numušė 24 rusų dronus.

Jų pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ sakoma, kad rusai atakavo Ukrainą 28 „Shahed“ tipo dronais, be to, paleido kažkiek nenustatyto tipo raketų.

24 dronai buvo numušti Sumų, Poltavos, Dnipropetrovsko, Mykolajivo ir Chersono srityse.

Nurodoma, kad dar du dronai nukrito nepasiekę taikinių.

Iki metų pabaigos Rusija gali nusiųsti tūkstančius karių iš Šiaurės Korėjos į frontą Ukrainoje

10:29

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos kariai

Remiantis Pietų Korėjos ir Ukrainos pareigūnų pranešimais, Šiaurės Korėjos kariai jau kariauja Ukrainoje, taip pat yra rengiami Rusijoje, kad ateityje galėtų būti dislokuoti kartu su Rusijos armija. ISW analitikai, remdamiesi Ukrainos žvalgybos pareigūnu, rašo, kad Šiaurės Korėjos karininkai stebi Rusijos pajėgas ir analizuoja mūšio lauką okupuotoje Ukrainos teritorijoje, tačiau kol kas nepastebėta, kad Ukrainoje veiktų Šiaurės Korėjos daliniai.

„Ukrainos pareigūnas pridūrė, kad „keli tūkstančiai“ Šiaurės Korėjos pėstininkų rengiami Rusijos teritorijoje ir kad Rusijos karinė vadovybė iki 2024 m. pabaigos gali nusiųsti juos į fronto liniją Ukrainoje arba į Rusijos pasienio regionus, kad atlaisvintų rezervus kovinėms operacijoms“, – sakoma pranešime.“

Pažymima, kad kol kas neaišku, kokio dydžio Šiaurės Korėjos karių grupę Rusija galėtų pasiųsti į frontą, tačiau tai suteiktų Rusijai galimybę pritraukti papildomų pajėgų prioritetinėms puolamosioms operacijoms Ukrainoje ir pratęsti savo vasaros puolimą.

Kartu, pasak analitikų, Šiaurės Korėjos pajėgų dislokavimas taip pat gali „sukurti galimybių Ukrainai pasinaudoti šia situacija“, priklausomai nuo pajėgų kokybės, pajėgų struktūros, vietos ir sąveikos.

Praėjusią savaitę tapo žinoma apie šešių Šiaurės Korėjos karininkų žūtį Donbase. Jie esą stebėjo Rusijos pėstininkų pratybas poligone, kai ten atskriejo ukrainiečių raketos.

Tuo pat metu, pasak „The Guardian“, „dešimtys“ Šiaurės Korėjos kariškių šiuo metu yra okupuotoje Ukrainos teritorijoje ir padeda rusams dirbti su šios šalies suteiktais raketų kompleksais.

Analitikai: rusai nori iki žiemos išstumti ukrainiečius iš Kursko srities

09:35

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

Spalio 10 d. rusai suintensyvino kontrpuolimą Kursko srityje, siekdami kuo labiau išstumti ukrainiečių karius iš šios teritorijos, kol rudenį ir žiemą pablogės oro sąlygos. Pasak JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikų, Rusijos pajėgos vienu metu suintensyvino kontrpuolimus Gluškovo rajone, kairiajame pagrindinio ukrainiečių išsikišimo flange Korenevo rajone ir dešiniajame pagrindinio ukrainiečių išsikišimo flange Sudžos rajone.  

Rusijos karo korespondentai teigia, kad Rusijos pajėgos apsupo iki dviejų ukrainiečių batalionų Korenevo rajone, tačiau ISW analitikai to nepatvirtina. Rusai taip pat teigia, kad spalio 10 ir 11 d. išstūmė Ukrainos pajėgas iš didžiosios dalies Gluškovo rajono, tačiau ISW dar nepastebėjo šių tariamų Rusijos puolimų vizualaus patvirtinimo.

Kaip pažymėjo analitikai, suintensyvėjusiomis Rusijos kontratakomis gali būti siekiama dviejų pagrindinių tikslų. Pirma, jomis greičiausiai siekiama išstumti Ukrainos pajėgas iš Kursko srities, kol prastos oro sąlygos rudenį ir žiemą ims trukdyti manevrams mūšio lauke. „Rusijos karo vadai gali būti susirūpinę, kad dėl prastų oro sąlygų 2024 m. rudenį ir 2024–2025 m. žiemos pradžioje kovos Kursko regione taps pozicinėmis ir tai suteiks Ukrainos pajėgoms daugiau laiko įsitvirtinti savo pagrindiniame iškyšulyje bei sustiprinti esamas pozicijas, o taip pat dar labiau apsunkins Rusijos pastangas išstumti Ukrainos pajėgas atgal per sieną“, – rašo analitikai.

Be to, ISW pažymėjo, kad Rusijos karinė vadovybė tikriausiai siekia kuo greičiau išstumti Ukrainos pajėgas iš Kursko srities, kad atlaisvintų kovines pajėgas prioritetiniam puolimui Donecko srityje.

„Rusijos karinė vadovybė tikriausiai tikisi, kad greitai likvidavusi Ukrainos įsiveržimą į Kursko sritį galės perkelti pajėgas iš Kursko srities į Donecko sritį ir pasiekti savo operatyvinius tikslus – užimti Pokrovską ir likviduoti platesnį Ukrainos iškyšulį Donecko srities vakaruose“, – teigia ISW.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis neseniai pareiškė, kad Rusija į Kursko sritį perkėlė apie 50 000 karių, taip susilpnindama savo pozicijas Ukrainos fronte.

Spalio 10 d. vakare „DeepState“ pranešė, kad Rusijos pajėgos prasiveržė pro kairįjį Ukrainos gynybos pajėgų Kursko grupuotės flangą. Tuo pat metu spalio 11 d. Ukrainos kovos su dezinformacija centras prie Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos pranešė, kad Ukrainos kariuomenė sužlugdė rusų planą Kursko srityje ir kad Rusijos armija prarado daug technikos.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas