Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Išgelbėti iš pragaro“: iš okupuotos Chersono dalies evakuota per 100 žmonių, apšaudžius rusams trys žmonės žuvo

Sekmadienio apžvalgoje Karo tyrimų institutas (ISW) teigia, kad Ukraina pasiekė taktinės sėkmės Zaporižios regione, kur vykdomas pradinis Ukrainos kontrpuolimo etapas. Pati Ukraina pranešė, iš rusų išvadavusi tris gyvenvietes Donecko srityje.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Ukrainos gynėjų pastangomis iš Rusijos užpuolikų išvaduotos trys Donecko srities gyvenvietės.
  • Rusijai susprogdinus Kachovkos hidroelektrinę, Krymo pusiasalis ilgam liks be gėlo vandens ir bus nutraukta jo plėtra.
  • Karo tyrimų institutas (ISW) savo kasdienėje karo apžvalgoje tikina, kad Ukrainos kariuomenė žengia į priekį iš karto keturiuose sektoriuose – skirtingose fronto linijos dalyse.
  • Odesos regione pareigūnai fiksuoja Kachovkos užtvankos susprogdinimo pasekmes – jūra „virsta šiukšlynu ir gyvūnų kapinėmis“
  • „New York Times“: jei Ukrainos kontrpuolimas bus pakankamai sėkmingas, Kremlius gali paskelbti naują mobilizacijos bangą Rusijoje.

Šeštadienio naujienas apie karą Ukrainoje rasite čia.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukrainos pareigūnai teigia, kad sugriuvus Kachovkos užtvankai žuvo mažiausiai 14 žmonių

23:45

Sugriuvus Naujosios Kachovkos užtvankai žuvo mažiausiai 14 žmonių, o daugiau kaip 2 700 buvo evakuoti iš užtvindytų teritorijų pietų Ukrainoje, sekmadienį pranešė Ukrainos pareigūnai. 

Tarp evakuotų asmenų yra šimtas devyniasdešimt vaikų, sakė Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenko.

Ukrainos kontroliuojamose užtvindytose teritorijose Chersono srityje I.Klymenko sakė, kad žuvo penki žmonės, o 35 žmonės, įskaitant septynis vaikus, laikomi dingusiais be žinios. Jis taip pat sakė, kad vienas žmogus žuvo Mykolajivo srityje.

Rytinėje Dniepropetrovsko srityje, esančioje aukščiau sugriuvusios užtvankos, be vandens liko beveik 162 000 žmonių, pridūrė jis. 

Rusijos okupuotoje užtvindytoje teritorijoje Oleškio mieste žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, sekmadienį Ukrainos žiniasklaidai sakė Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas.

O.Prokudinas apkaltino Rusijos įvestą valdžią, kad ji trukdo evakuotis iš rytinio upės kranto, „įrengdama kontrolės postus ir neišleisdama žmonių“. Jis sakė, kad praleidžiami tik tie žmonės, kurie pasikeitė rusiškus pasus.

Pasak Chersono regiono karinės administracijos, Rusijos pajėgos taip pat tęsia apšaudymą, nepaisant pastangų evakuotis.  

„Per pastarąją parą priešas surengė 41 ataką, paleisdamas 247 sviedinius iš minosvaidžių, artilerijos, “Grad MLRS„, nepilotuojamų lėktuvų ir orlaivių“, – sekmadienį „Telegram“ žinutėje teigė administracija.  

Svarbiausios aplinkybės: Ukraina kontroliuoja vakarinį Dniepro upės krantą ir Chersono miestą po praėjusių metų kontrpuolimo, o Rusijos pajėgos lieka rytiniame krante didesniame Chersono regione.

Tiek Rusija, tiek Ukraina kaltino viena kitą apšaudymu stengiantis evakuoti civilius gyventojus iš jų kontroliuojamų teritorijų.

Kyjivas ir Maskva taip pat kaltino viena kitą dėl to, kad užtvanka apskritai buvo pažeista, nors neaišku, ar užtvanka buvo tyčia užpulta, ar sugriuvo dėl konstrukcijos gedimo.

Ukrainos kontrpuolimas jau vyksta: ko iš jo tikėtis?

23:01

Ukrainos pajėgos pradėjo ilgai lauktą kontrpuolimą, kuriuo siekiama susigrąžinti Rusijos pajėgų užimtas teritorijas.

Žvilgsnis į pietus

Skirtingai nei pirmaisiais konflikto mėnesiais, kai Rusija bandė užimti Ukrainos sostinę Kyjivą ir kitus didžiuosius miestus, dabar fronto linija Ukrainoje nusistovėjo pietuose ir rytuose.

VIDEO: Ukraina pradėjo kontrpuolimą: kaip viskas vyksta

Patys Ukrainos pareigūnai pripažįsta, kad ilgai lauktas kontrpuolimas neturės netikėtumo elemento, kaip pernai rugsėjį.

Atgavus Charkivą ir Chersoną, pagrindinis Ukrainos kariuomenės dėmesys tikriausiai bus sutelktas į pietinį Zaporižios regioną. Šį mėnesį ji ten aktyvina veiklą.

Ukrainos pajėgų laimėjimai Zaporižioje galėtų suduoti didelį smūgį Rusijai. Manoma, kad pagrindinis Ukrainos tikslas yra nutraukti Rusijos sausumos koridorių iš okupuoto Donbaso į 2014 m. neteisėtai aneksuotą Krymą.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Kalbėdamas apie savo tikslus, Kyjivas nuosekliai teigia, kad nori susigrąžinti visą Rusijos kontroliuojamą teritoriją. Šių metų pradžioje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo kalboje sakė, kad tai apima ir Krymą.

„Tai nėra ketinimas, tai mūsų žemė. Krymas yra mūsų jūra ir mūsų kalnai“, – sakė V.Zelenskis.

Ar šis tikslas yra pasiekiamas, lieka didžiulis atviras klausimas.

Visą tekstą skaitykite čia.

M.Podoliakas: bet kokios derybos su dabartiniu Maskvos režimu neįmanomos

21:58

Bet kokios derybos su dabartiniu Maskvos režimu neįmanomos, sekmadienį pareiškė Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas.

Pasak jo, tai „beprasmiška, pavojinga ir žudikiška – Ukrainai, Europai ir tarptautinei teisei“.

„Tam nėra jokių „trapių rusiškų“, indonezietiškų, braziliškų ar afrikietiškų pamatų. Agresorius turi pasitraukti iš svetimos teritorijos, galutinai praradęs savo kariuomenę ir šalies, kurios reikia bijoti, reputaciją“, – parašė M.Podoliakas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Išgelbėti iš pragaro": sekmadienį iš okupuotos Chersono dalies evakuota per 100 žmonių, apšaudžius rusams trys žmonės žuvo

20:48

Iš okupuoto kairiojo kranto Chersono srityje, nepaisant okupantų apšaudymo, evakuota 112 žmonių, teletilto eteryje sakė Chersono karinės administracijos vadovas Aleksandras Prokudinas.

„Šiandien iš pragaro, kurį okupantai įrengė kairiajame krante, buvo išgelbėti du vyrai. Gelbėdamiesi nuo potvynio, jie įlipo į medį, kur buvo surasti ir evakuoti į dešinįjį krantą. Dabar jie yra ligoninėje, jiems diagnozuota hipotermija ... Sekmadienį iš kairiojo kranto pavyko ištraukti 112 žmonių, iš jų 54 moteris ir 7 vaikus“, – sakė jis.

Pasak A.Prokudino, padėtis Chersono srityje yra labai sudėtinga, nes okupantai nori sužlugdyti gelbėjimo operaciją regione ir negailestingai apšaudyti teritoriją, kurioje tęsiasi evakuacija.

„Šiandien teroristai apšaudė tris laivus, kurie gelbėjo 21 žmogų iš užlieto kairiojo kranto. Beveik visi jie buvo pagyvenę ir riboto judumo žmonės. Trys žmonės žuvo , dar 10 buvo sužeisti, du iš jų – teisėsaugos pareigūnai“, – sakė A.Prokudinas vadovas.

Pasak jo, užliejimo plotas sumažėjo perpus – dabar jis siekia 77 kvadratinius kilometrus. Dabar vidutinis vandens lygis yra 3,93 m, ir šis skaičius toliau mažėja. Lieka užlietos 46 gyvenvietės: Iš jų 32 dešiniajame krante ir 14 kairiajame krante.

Kryme vėl susprogdinti geležinkelio bėgiai: sustabdytas visas traukinių eismas

19:43

Okupuotame Kryme vėl buvo sugadintas geležinkelis. Anksčiau tokį patį atvejį žurnalistai užfiksavo gegužės 18 d.

Kaip savo socialiniuose tinkluose pažymėjo Rusijos politikas Sergejus Aksionovas, geležinkelio bėgius pusiasalio Kirovskio rajone sugadino nežinomi asmenys. Bėgiai apgadinti atkarpoje Džankoj-Kerč.

Kirovskio rajonas yra į šiaurę nuo Koktebelio ir Feodosijos.

Nenurodant šaltinio, „Baza“ praneša, kad sprogimas ant geležinkelio bėgių įvyko prieš pat traukinį, mašinistas spėjo skubiai stabdyti.

Apie žalos dydį S.Aksionovas nutyli, tačiau jo pranešime minimas traukinių eismo sustabdymas. „Numatomas problemų šalinimo laikas – nuo 3 iki 4 valandų. Įvykio vietoje dirba visos specializuotos tarnybos“, – rašė S.Aksionovas.

Aksionovas nenurodė, dėl ko buvo sugadinti geležinkelio bėgiai.

Prorusiškas tinklaraštininkas Aleksandras Talipovas pareiškė, kad geležinkelio bėgiai Kirovo srityje buvo susprogdinti sprogstamuoju įtaisu. Jis tai pavadino „sabotažu“. Įvykio vietoje dirba Rusijos „teisėsaugos“ institucijos.

Gegužės 18 d. buvo pranešta, kad Simferopolio regione nuo bėgių nuvažiavo penki vagonai. Vasario 23 d. Rusijos institucijos Kryme pranešė apie geležinkelio pažeidimus Bachčisarajaus regione.

Ukraina ir Rusija apsikeitė karo belaisviais

19:39

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas sekmadienį pranešė, kad Kyjivas su Maskva surengė dar vieną apsikeitimą karo belaisviais.

Pasak pareigūno, namo į Ukrainą grįžta 95 žmonės.

Tarp jų – Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, Nacionalinės gvardijos kariai ir pasieniečiai. Namo grįžta 93 eiliniai ir seržantai bei du karininkai. 

Namo, be kita ko, grįžta belaisviai iš Mariupolio, Černobylio, Gyvačių salos, Bachmuto ir „Azovstal“ gynėjai, nurodė A. Jermakas.

Jis sakė, kad daug išlaisvintų žmonių buvo sužeisti.

Pasak Rusijos gynybos ministerijos, Maskva susigrąžino 94 karo belaisvius.

Kyjivas ir Maskva periodiškai keičiasi belaisviais nuo tada, kai Rusija daugiau nei prieš metus įsiveržė į Ukrainą.

Rusams apšaudžius valtį su civiliais Chersono srityje, žuvo 3 žmonės

18:38 Atnaujinta 18:57

Rusijos kariuomenei apšaudžius valtį su civiliais, kurie bandė evakuotis iš kairiojo Dniepro kranto Chersono srityje, žuvo trys žmonės, pranešė regiono karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas.

Jis sakė, kad dar 10 žmonių, įskaitant du teisėsaugos pareigūnus, patyrė sužalojimų.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas kiek anksčiau platformoje „Telegram“ sakė, kad rusai atidengė ugnį į civilių gyventojų nugaras.

„Rusai yra bailūs teroristai“, – pridūrė jis.

Birželio 6-ąją buvo sugriauta Rusijos kontroliuojama Kachovkos užtvanka, esanti palei fronto liniją Chersono regione. Tai sukėlė baimę dėl humanitarinės ir ekologinės katastrofos, o tūkstančiai žmonių buvo priversti bėgti.

Šį potvynį prokurorai pavadino didžiausia ekologine katastrofa po Černobylio.

Ukraina kaltina Rusiją susprogdinus užtvanką Dniepro upėje, o Maskva teigia, kad objektą apšaudė Kyjivas.

„Wagner“ vadovas sako, kad nepasirašys sutarties su Rusijos gynybos ministerija 

18:31

„Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas sekmadienį pareiškė, kad nepasirašys jokių sutarčių su Rusijos gynybos ministerija po to, kai ministerija šeštadienį paskelbė, kad „savanorių daliniai“ ir privačios karinės grupės, tokios kaip „Wagner“, iki liepos 1 d. privalės pasirašyti sutartis su ministerija, „siekiant padidinti jų panaudojimo efektyvumą“.

„Įsakymai ir potvarkiai, kuriuos išleido (gynybos ministras Sergejus) Šoigu, taikomi Gynybos ministerijos darbuotojams ir kariams. PMC “Wagner„ nepasirašys jokių sutarčių su Šoigu“, – „Telegram“ žinutėje teigė J.Prigožinas.

Tačiau „Wagner“ „absoliučiai“ sieks „Rusijos Federacijos ir vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado interesų“, sakė J.Prigožinas.

Rusijos gynybos ministerija šeštadienį paskelbtame pareiškime, cituodama S.Šoigu pasirašytą įsaką, teigė, kad tokios sutartys „suteiktų savanoriškoms grupėms reikiamą teisinį statusą“ ir sukurtų „vieningą požiūrį“ į jų darbą ir „užduočių vykdymą“.

Dėl kilusių potvynių po Kachovkos užtvankos sprogimo iš viso žuvo šeši žmonės, 35 dingę

16:02 Atnaujinta 17:07

Chersono srityje susprogdinus Kachovkos hidroelektrinę jau žuvo šeši žmonės. Dabar lieka užlietos 46 gyvenvietės. Dingusiais laikomi 35 žmonės, įskaitant septynis vaikus

„Deja, turime 10 sužeistųjų, tarp jų – trys Nacionalinės policijos ir du Valstybinės avarinės tarnybos darbuotojai. Taip pat šešis žuvusius dėl šios nelaimės“, – sakė Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos Civilinės saugos renginių organizavimo departamento direktorius Viktoras Vitoveckis.

Birželio 6-ąją buvo sugriauta Rusijos kontroliuojama Kachovkos užtvanka, esanti palei fronto liniją Chersono regione. Tai sukėlė baimę dėl humanitarinės ir ekologinės katastrofos, o tūkstančiai žmonių buvo priversti bėgti.

Šį potvynį prokurorai pavadino didžiausia ekologine katastrofa po Černobylio.

Ukraina kaltina Rusiją susprogdinus užtvanką Dniepro upėje, o Maskva teigia, kad objektą apšaudė Kyjivas.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka sakė, kad pietinėse Chersono ir Mykolajivo srityse buvo užtvindyti 77 miestai ir kaimai.

I. Klymenka sakė, kad Chersono srityje dingo 35 žmonės, tarp jų septyni vaikai.

Dėl potvynio Chersono srityje žuvo penki žmonės, o Mykolajivo srityje – vienas žmogus.

Iš viso iš namų abiejose srityse buvo evakuota 3 700 žmonių, priduriama ministro pranešime.

Teritoriją taip pat aplankė Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas ir Tarptautinio baudžiamojo teismo atstovai, pranešė jo biuras.

„Tai didžiausia ekologinė katastrofa nuo Černobylio laikų, todėl mes tiriame ne tik karo nusikaltimą, bet ir ekologinį nusikaltimą“, – pareiškime sakė A. Kostinas.

„Padėtis labai sudėtinga“, – pridūrė jis.

Jis pažymėjo, kad buvo užlieta daug pavojingų objektų, įskaitant mažiausiai trejas kapines, naftos saugojimo terminalus ir sąvartynus.

Iš viso į Dniepro ir Juodosios jūros vandenis išsiliejo 450 tonų turbininės alyvos, sakė A. Kostinas.

Daugiau nei 170 prokurorų tiria užtvankos pralaužimą.

„Su mumis taip pat dirba kolegos iš Tarptautinio baudžiamojo teismo“, – sakė Ukrainos generalinis prokuroras.

Rusija teigia atrėmusi Ukrainos ataką prieš karinį laivą Juodojoje jūroje

15:23 Atnaujinta 15:51

Maskva sekmadienį pranešė, kad jos pajėgos atrėmė ukrainiečių puolimą prieš rusų karinį laivą, saugantį dujotiekius Juodojoje jūroje.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos nesėkmingai bandė atakuoti Juodosios jūros laivyno laivą „Priazovje“, – pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Maskvos teigimu, Kyjivas vykdydamas šią ataką panaudojo šešis laivus. 

„Visos valtys buvo sunaikintos“, – nurodoma išplatintame ministerijos pranešime. 

„Nukentėjusiųjų nėra“, – teigė ministerija. 

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad kovinis laivas „Priazovje“, saugantis dujotiekius „TurkStream“ ir „Blue Stream“, toliau atlieka savo funkcijas. 

Maskva teigė, kad atakos metu Juodojoje jūroje žvalgybą vykdė nuotoliniu būdu valdomas JAV karinis orlaivis „RQ-4 Global Hawk“.

Ukrainos pareigūnė įvardijo pagrindinį motyvą, kodėl Rusija susprogdino Kachovkos užtvanką: mums tai akivaizdu

14:16

Rusijos vadovybė pradėjo perkelti karius iš kairiojo Dniepro kranto ties Chersonu į kitas kryptis. Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Anna Malyar sakė, kad tai tik įrodo, jog pagrindinis Rusijos tikslas ir buvo pakenkti Kachovkos hidroelektrinei.

„Remiantis turima informacija, tapo žinoma, kad priešas iš Chersono krypties perkelia savo labiausiai kovai parengtus dalinius, tai visų pirma jūrų pėstininkų, oro desanto kariuomenės ir 49-osios armijos daliniai“, – sakė ji.

Pasak pareigūnės, priešas perkelia išlaisvintus karinius rezervus į Bachmuto ir Zaporižios kryptis, kur šiuo metu okupantai patiria didelių nuostolių. 

„Todėl rusų tikslas pakenkti Kachovkos hidroelektrinei tampa akivaizdus. Atsižvelgdama į savo pačių nuostolius ir ribotus rezervus, suprasdama, kad nesugebės sulaikyti Ukrainos puolimo įvairiomis kryptimis, Rusijos okupacinių pajėgų vadovybė nusprendė “susiaurinti„ galimą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų aktyvių veiksmų geografiją“, – A.Malyar.

Pasak jos, Kachovkos hidroelektrinės susprogdinimas akivaizdžiai buvo vykdomas siekiant užkirsti kelią Ukrainos gynybos pajėgoms vykdyti puolimą Chersono kryptimi.

Be to, viceministrė mano, kad sunaikindama Kachovkos hidroelektrinę Rusijos vadovybė bando nukreipti dalį Ukrainos pajėgų ir išteklių į nelaimės likvidavimą, taip padarydama neįmanomą kairiojo kranto Chersono srities dalies išlaisvinimą.

Kaip jau pranešėme, birželio 6 d. naktį Rusijos okupantai susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką. Tuo pat metu Kremlius tai neigia ir bando apkaltinti tuo Kyjivą.

Ukrainos žvalgyba renka įrodymus, kad užtvanką sugriovė Rusijos okupantai. Ukrainos vyriausioji žvalgybos valdyba jau pranešė, kad rusai užtvanką susprogdino nuotoliniu būdu, ir yra tai patvirtinančių įrodymų. JAV ir Vakarai taip pat įtaria Rusiją susprogdinus hidroelektrinę.

Naktį rusai atakavo du Ukrainos regionus dronais „Shahed": šeši dronai numušti

13:36

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių oro pajėgų duomenimis, okupantai ir toliau atakuoja Ukrainą Irano gamybos smogiamaisiais bepiločiais orlaiviais „Shahed-136/131“. Sekmadienio naktį buvo atakuojamos fronto zonos Charkivo ir Sumų srityse.

„Preliminariais duomenimis, oro pajėgų vadavietės “Skhid„ atsakomybės zonoje buvo sunaikinti šeši Irano smogiamieji dronai“, – sakoma pranešime.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino Blahodatnės gyvenvietę Donecko srityje

13:32

Ukrainos gynėjų pastangomis iš Rusijos užpuolikų išvaduota Donecko srities Blahodatnės gyvenvietė. 

Apie tai pranešė 68-oji atskiroji Olekos Dovbušo vardo junkerių brigada, pažymėdama, kad gyvenvietės išlaisvinimas vyko glaudžiai bendradarbiaujant su Ukrainos gynybos pajėgų daliniais. Iš paimtų į nelaisvę rusų okupantų gauta informacija padės toliau deokupuoti Ukrainos žemę.

„Šlovingieji 68-osios atskirosios Olekos Dovbušo vardo brigados kariai, bendradarbiaudami su kaimyniniais Ukrainos gynybos pajėgų daliniais, išvadavo Blahodatnės gyvenvietę. Užpuolikai priešinosi iki paskutinių jėgų, tačiau neatlaikė.“

Pateikė liūdnas prognozes Krymui: ilgam liks be vandens

11:43

Rusijai susprogdinus Kachovkos hidroelektrinę, pusiasalis ilgam liks be gėlo vandens ir bus nutraukta jo plėtra.

Tai interviu žurnalistui Andriejui Caplienkai pareiškė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas, pažymėjęs, kad atnaujinti vandens tiekimą į pusiasalį bus galima tik pusiasaliui grįžus į Ukrainos kontrolę, rašo UNIAN.

„Dar praėjusių metų gruodį-lapkritį rašėme, kad rusams Krymas visai nereikalingas, ir anksčiau ar vėliau jie nuspręs susprogdinti šią užtvanką, o tada Krymas artimiausiu metu liks be vandens“, – sakė O.Danilovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad Krymas nesivystys, kol nebus pastatyta nauja užtvanka.

„Per trumpą laiką ten nebus pakankamai geriamojo vandens, tai bus didžiulė problema Krymo plėtrai. Dėl to Krymo plėtra artimiausius 3-5-7 metus bus sustabdyta, kol nebus pastatyta nauja užtvanka, kuri visa tai atstatys. Bet tai tikrai bus mūsų gimtasis ukrainietiškas Krymas“, – sakė O.Danilovas.

Užtvankos operatorė „Ukrhydroenergo“: nuo Kachovkos susprogdinimo vandens lygis nukrito daugiau nei 7 metrus

11:01

Vandens lygis pietų Ukrainos dalyse, užtvindytose susprogdinus Rusijos valdomą užtvanką ir toliau krenta, sekmadienį pranešė užtvankos operatorė „Ukrhydroenergo“.

Pasak „Ukrhydroenergo“, per dieną vandens lygis nukrenta daugiau nei vieną metrą, o nuo tada, kai buvo susproginta Kachovkos užtvanka, – daugiau nei 7 metrus. 

„Vidutinis atoslūgis yra 4–5 centimetrai per valandą. Tai vyksta dėl sumažėjusio vandens rezervuaro slėgio. Tačiau šią situaciją sunku prognozuoti, todėl ją būtina toliau stebėti“, – pareiškė „Ukrhydroenergo“.

Pranešama, kad šiuo metu specialistai intensyviai dirba, kad atkurtų energetikos sistemos pusiausvyrą ir užtikrintų vandens tiekimą vietos gyventojams.

Pasak „Ukrhydroenergo“, po to, kai buvo susprogdinta Kachovkos užtvanka Dnipro upės dalyje, kuri maitina Severo-Krymskio kanalą, pastebimi seklėjimo požymiai. 

Rusijos Kalugos regione nukrito du bepiločiai orlaiviai

10:20

Rusijos Kalugos srityje nukrito du dronai, pranešė srities gubernatorius Vladislavas Šapša.

Iš pradžių jis pranešė apie vieno bepiločio orlaivio kritimą Žukovskio rajone netoli Strelkovkos kaimo. Jis pažymėjo, kad buvo apgadinti du sodo nameliai - išdaužti jų langai.

Vėliau V.Šapša pranešė, kad naktį Kalugos srities Medynsko rajone miške buvo rasta dar vieno bepiločio orlaivio kritimo vieta.

Pasak jo, aukų ir žalos nebuvo. Bepiločio orlaivio kritimo vietose dirba avarinės operatyvinės tarnybos.

 

Vanduo slūgsta: per naktį Chersono regione potvynis sumažėjo 26 centimetrais

10:14

Dešiniajame Chersono srities krante, vanduo, kuris po Kachovkos hidroelektrinės užtvankos sugriovimo užtvindė dešimtis gyvenviečių, toliau slūgsta. Per naktį vandens lygis nukrito 26 cm.

Pasak Chersono srities karinės administracijos vadovo Aleksandro Prokudino, dešiniajame krante tebėra užlietos 32 gyvenvietės – 3784 namai.

„Vanduo pamažu atsitraukia. Ryte jo lygis 4 m 19 cm, per naktį jis nukrito 26 cm“, – sakė jis.

Pasak A.Prokudino, į dešinįjį krantą evakuota 2 716 žmonių.

„Kairiajame krante tokios teigiamos dinamikos neturime. Vandens kritimo dinamika sumažėjo. Evakuacija nepavyko, užpuolikai atima iš žmonių valtis ir patys plaukia aplink užtvindytus namus, pasiimdami išlikusį turtą“, – pridūrė OVA vadovas.

Jis patikslino, kad šiuo metu specialistai stebi vandens būklę gyvenvietėse, neturinčiose centralizuoto tiekimo, ir prireikus organizuoja vandens tiekimą buteliuose. 

„Dabar situacija dėl sergamumo regione yra stabili. Užkrečiamųjų ligų atvejų nėra“, – sakė A.Prokudinas.

„New York Times“: jei Ukrainos kontrpuolimas bus sėkmingas, V.Putinas gali pradėti didelio masto mobilizaciją

09:33

Jei Ukrainos kontrpuolimas bus pakankamai sėkmingas, Kremlius gali paskelbti naują mobilizacijos bangą Rusijoje. Šį kartą gali būti pašaukta dar daugiau naujokų nei praėjusį rudenį. Tokią nuomonę laikraščiui „The New York Times“ išreiškė keli Vakarų politikai su anonimiškumo sąlyga.

JAV žvalgybos agentūros teigia, kad visiškas pralaimėjimas Ukrainoje arba Krymo praradimas yra du scenarijai, pagal kuriuos V.Putinas potencialiai gali įsakyti panaudoti branduolinį ginklą.

Amerikiečių ir Europos pareigūnai pripažįsta, kad vargu ar per dabartinį kontrpuolimą pavyks išstumti visus Rusijos karius iš okupuotos Ukrainos teritorijos.

Tačiau išryškėja dvi aiškios „sėkmės“ idėjos: Ukrainos kariuomenė atkovoja ir išlaiko svarbiausias anksčiau rusų užimtas teritorijas ir Kyjivas suduoda silpną smūgį Rusijos kariuomenei, kuris verčia Kremlių abejoti tolesnio karo prieš Ukrainą perspektyvomis.

JAV žvalgybos agentūrų vertinimu, labiausiai tikėtini scenarijai yra nedidelės Ukrainos pergalės ankstyvuosiuose karo veiksmų etapuose, pavyzdžiui, Donbaso dalies susigrąžinimas arba Rusijos išstūmimas iš žemės ūkio ir kalnakasybos teritorijų pietryčių Ukrainoje.

„Zaporižios atominės elektrinės užėmimas būtų ir simbolinė, ir strateginė pergalė, grąžinanti į Ukrainos rankas vieną didžiausių pasaulyje atominių elektrinių ir svarbų elektros energijos šaltinį“, – rašo laikraštis.

VIDEO: Ukraina pradėjo kontrpuolimą: kaip viskas vyksta

JAV ir Europos pareigūnai sako, kad Ukrainai svarbu nutraukti arba bent jau sumažinti vadinamąjį sausumos tiltą į Krymą, kuris palengvina karinę logistiką rusams. Tai leis kelti grėsmę Rusijos kariniams objektams pusiasalyje ir sutrikdyti karių aprūpinimą jame.

JAV ir Europos pareigūnai sako, kad esminis kontrpuolimo tikslas turėtų būti dar labiau susilpninti Rusijos kariuomenę. Šiais metais Rusijos kariai jau patyrė didžiulių nuostolių mūšiuose dėl Bachmuto. 

Tuo pat metu kai kurie sąjungininkų pareigūnai, priešingai, baiminasi, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas gali būti „pernelyg sėkmingas“. Didžiuliai karių nuostoliai gali priversti Vladimirą Putiną paskelbti didesnę mobilizaciją.

Ukrainos pajėgos per parą sudavė apie dvi dešimtis smūgių rusų susitelkimo vietoms

09:25

Per pastarąją parą Ukrainos kariuomenė sudavė apie dvi dešimtis smūgių rusų užpuolikų ir jų technikos susitelkimo vietoms. Taip pat buvo smogta priešo priešlėktuvinėms raketų sistemoms ir kitiems „svarbiems objektams“, rašo UNIAN.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo sekmadienio ryto pranešime teigiama, kad gynybos pajėgų aviacija per praėjusią parą sudavė 16 smūgių į personalo koncentracijos rajonus ir du – į priešo priešlėktuvines raketų sistemas. 

Be to, Ukrainos gynėjai sunaikino keturis įvairaus tipo priešo žvalgybinius dronus.

Tuo pat metu raketinės pajėgos ir artilerija per dieną smogė dviem vadavietėms, penkioms gyvosios jėgos, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietoms, vienam artilerijos daliniui ugnies pozicijoje ir dar keturiems svarbiems priešo taikiniams.

Karo tyrimų institutas įvertino Ukrainos kontrpuolimą pietuose: čia tenka itin sunki užduotis

08:23 Atnaujinta 08:34

Karo tyrimų institutas (ISW) savo kasdienėje karo apžvalgoje tikina, kad Ukrainos kariuomenė žengia į priekį iš karto keturiuose sektoriuose – skirtingose fronto linijos dalyse.

Visų pirma Ukrainos ginkluotosios pajėgos veikė Luhansko srityje Belogorovkos rajone; netoli Bachmuto Ukrainos pajėgos pasistūmėjo 1400 m (pagal Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pirmininko pareiškimą); Donecko ir Zaporižios sričių pasienyje (Bolšaja Novoselka vietovė); netoli Orechovo Zaporižioje.

Pietų Ukrainos žemėlapis
Pietų Ukrainos žemėlapis

Anot analitikų, Ukraina pasiekė taktinės sėkmės Zaporižios regione, kur vykdomas pradinis Ukrainos kontrpuolimo etapas.

„Birželio 10 d. paskelbta geolokuota filmuota medžiaga toliau rodo, kad Ukrainos pajėgos vakarinėje Zaporožės srities dalyje per kontratakas į pietvakarius ir pietryčius nuo Orechovo pasiekė vietinių laimėjimų“, – pranešė ISW.

Stebėtojai pastebi, kad patvirtintų ukrainiečių laimėjimų fone Rusijos „kariniai korespondentai“ ir toliau tvirtina, kad Rusijos pajėgos regione sėkmingai ginasi nuo ukrainiečių puolimo bandymų.

Itin sudėtinga operacija

Zaporižios regione Ukrainos kariuomenė bando vykdyti itin sudėtingą taktinę operaciją, todėl pradiniame kontrpuolimo etape neišvengiama didelių nuostolių.

Analitikai pažymi, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms tenka itin sudėtinga užduotis – vykdyti frontalinį puolimą į parengtas gynybines pozicijas, neturint jokio pranašumo ore.

„Nenuostabu, kad Ukrainos pajėgos patiria nuostolių per pirmines atakas prieš kai kurias geriausiai parengtas Rusijos pajėgas Ukrainoje“, – savo apžvalgoje nurodo ISW.

Ekspertai įspėja, kad negalima daryti toli siekiančių išvadų apie kontrpuolimo veiksmingumą remiantis pirmųjų atakų rezultatais.

„Pirmosios atakos – ir ypač atrinkta filmuota medžiaga [su nukauta ukrainiečių technika], kurią sąmoningai platina ir dengia Rusijos šaltiniai, – neatspindi visų Ukrainos operacijų“, – teigė ISW.

Stebėtojai perspėja, kad Ukrainos kariuomenės iš tiesų laukia sunkus mūšis, tačiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas puolimui dar nepaskyrė didžiosios dalies savo rezervų.

Taip pat reikėtų nepamiršti, kad Rusijos gynyba nėra vienodai stipri visuose fronto linijos sektoriuose.

Paskutinis atnaujinimas 2023-06-11 08:23

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas