Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 26 /2022 02 27

Kijeve – nepertraukiama komendanto valanda, Rusijos pajėgoms įsakyta išplėsti puolimą

Ukrainos pajėgos didvyriškai priešinasi ją užpuolusiai Rusijos kariuomenei, išlaikydamos sostinės Kijevo ir kitų didžiųjų miestų kontrolę. Rusijos kariuomenei šeštadienį duotas įsakymas plėsti puolimą, sekmadienio naktį Kijevas vėl apšaudomas – miestą sudrebino keli galingi sprogimai, netoli Kijevo užsidegė naftos saugykla. Maskvos agresija jau nusinešė kelių šimtų Ukrainos civilių gyvybes. Ukrainiečiai skelbia nukovę per 3 tūkst. Rusijos karių.
Kijevas
Kijevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

svarbiausios naujienos iš ukrainos

  • Rusijos kariuomenei duotas įsakymas išplėsti puolimą Ukrainoje „visomis kryptimis“
  • Kijevo merija šeštadienį pranešė iki pirmadienio ryto įvedanti nenutrūkstamą komendanto valandą
  • Ukrainos gynybos ministras skelbia, kad žuvusių Rusijos karių skaičius jau viršija 3 tūkst.
  • Vakarai atjungė kai kuriuos Rusijos bankus nuo SWIFT
  • Lietuva, Latvijai ir Estija paskelbė uždarančios oro erdvę Rusijos lėktuvams
  • Vokietija pranešė siunčianti Ukrainai prieštankinių ginklų ir „Stinger“ raketų

Rusijos kariai mėgino atakuoti Kijevą, Chersoną, Mykolajivą, Vasilkyvą ir kitus miestus, tačiau beveik visur buvo atstumti atgal arba sunaikinti.

JAV gynybos pareigūnų vertinimu, Rusijos invazija į Ukrainą prarado pagreitį.

Kijevo merija šeštadienį pranešė iki pirmadienio ryto įvedanti nenutrūkstamą komendanto valandą, į Ukrainos sostinę įžengus daliai įsiveržusių Rusijos pajėgų.

Svarbiausias penktadienio naujienas apie karą Ukrainoje rasite čia.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą skaitykite čia.

Naujausius šeštadienio įvykius skaitykite žemiau.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Už 40 kilometrų nuo Kijevo užsidegė naftos saugykla

01:58

Vasylkive, 40 km į pietus nuo Kijevo, užsidegė naftos saugykla, praneša „Kyiv Independent“.

Pasak Vasylkivo merės Natalios Balasynovych, miestas ir aerodromas buvo smarkiai apšaudyti balistinėmis raketomis. „Priešas nori sunaikinti viską aplinkui, bet jam nepavyks. Laikykitės!“, – teigė merė.

 

Britų žvalgybos vertinimas: Rusijai sekasi blogiau nei jie planavo

01:36

Britų gynybos ministerija paskelbė savo žvalgybos vertinimą, kad Rusijos kariuomenei vykdyti invaziją į Ukrainą sekasi blogiau nei ji planavo, o informaciją apie aukas Kremlius siekia nuslėpti nuo rusų.

„Rusijos pajėgos nepasiekia planuotos pažangos. Jos susiduria su logistiniais sunkumais ir stipriu ukrainiečių pasipriešinimu.

Rusijos pajėgos patiria nuostolių, o Ukrainos pajėgos paėmė į nelaisvę keletą Rusijos karių.

Pranešama, kad Rusijos vyriausybė apribojo prieigą prie daugelio socialinės žiniasklaidos platformų, taip tikriausiai bandydama nuo savo žmonių nuslėpti išsamią informaciją apie padėtį Ukrainoje“, – rašoma sekmadienio naktį viešai paskelbtame britų žvalgybos vertinime. 

 

Ministras: Kijevas kuria „IT armiją“

01:25

Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Mychailas Fiodorovas šeštadienį tviteryje parašė, kad Kijevas „kuria IT armiją“, kad „tęstų kovą kibernetiniame fronte“, Rusijos pajėgoms tęsiant puolimą prieš Ukrainą.

M.Fiodorovas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė nuorodą į susirašinėjimo programėlės „Telegram“ kanalą, kuris skatino įsilaužėlius surengti kibernetines atakas prieš pagrindines Rusijos energetikos ir finansų įmones. Į sąrašą įmonių, kurias siūloma atakuoti, įtrauktas gamtinių dujų milžinas „Gazprom“, didieji Rusijos bankai „Sberbank“ ir VTB. 

M.Fiodorovo reklamuojamas „Telegram“ kanalas buvo išverstas į anglų kalbą, kad patrauktų „visų IT specialistų iš kitų šalių“ dėmesį.

Kibernetinės atakos iki šiol turėjo pagalbinį vaidmenį Rusijos ir Ukrainos kare. Prieš Rusijos invaziją Ukrainos vyriausybės tinklalapius paveikė kibernetinė ataka. Baltieji rūmai dėl vieno iš tų įsilaužimų apkaltino Rusijos karinę agentūrą GRU. Maskva kaltinimus neigė.

Penktadienį Ukrainos pareigūnai apkaltino Baltarusijos gynybos ministeriją bandymu įsilaužti į privačias Ukrainos kariškių elektroninio pašto paskyras. Ministerija neatsakė į CNN prašymą pakomentuoti.

Kijeve pranešama apie du didelius sprogimus

01:08 Atnaujinta 01:15

Du dideli sprogimai sudrebino Kijevą prieš pat 1 val. nakties, pranešė „The New York Times“ žurnalistas Andrew E.Krameris.

Pasak jo, prieš tai šalies vidaus reikalų viceministras įspėjo apie artėjantį oro antskrydį.

CNN žurnalistas Kijeve Timas Listeris praneša, kad panašu, jog du didžiuliai sprogimai, nušvietę nakties dangų, įvyko maždaug už 30 km į pietus nuo Kijevo, Vasylkivo apylinkėse.

Vasylkive yra didelis karinis aerodromas ir daugybė degalų rezervuarų.

Pasak Ukrainos pareigūnų, penktadienio vakarą šioje vietovėje vyko smarkūs mūšiai.
 

 

Su nerimu laukiama mūšio dėl Kijevo

00:46

Vidurnaktį Ukrainoje skamba perspėjimai apie artėjantį puolimą prieš Kijevą.

Parlamento narė Lesia Vasylenko perspėjo, kad puldama Rusija gali smogti „viskuo, ką turi“.

BBC korespondentė Lyse Doucet rašo, kad gyvenimas mieste persikėlė po žeme į rūsius, slėptuves nuo bombų ir metro stotis, paverstas bunkeriais. Griežta komendanto valanda galioja iki pirmadienio 8 val. ryto.

Naktis į Kijevą atėjo po intensyvių mūšių gatvėse. Vakarų žvalgyba teigia, kad besipriešinantys ukrainiečiai sulėtino Rusijos invaziją. Agresorės Rusijos prioritetu išlieka Kijevo užėmimas.

Per raketų ataką nukentėjo raketų ir artilerijos ginklų sandėliai Balaklijoje

00:05

Per raketų ataką nukentėjo raketų ir artilerijos ginklų sandėliai Balaklijoje, į pietryčius nuo Charkovo, praneša UNIAN.

Apie tai pranešė vietos žiniasklaida.

 

Kijeve – oro pavojaus sirenos

23:25 Atnaujinta 00:03

Ukrainos sostinėje Kijeve šeštadienio vakarą įjungtos oro pavojaus sistemos, miestui ruošiantis dar vienam Rusijos puolimui.

BBC korespondentas Kijeve Paulas Adamsas pranešė, kad šį kartą perspėjimai buvo konkretūs: artimiausiomis minutėmis laukiama atskriejančių raketų.

 

Turtingiausias Ukrainos verslininkas Kijevui paaukojo 5 milijonus dolerių

23:22

Turtingiausias ukrainietis, oligarchas Rinatas Achmetovas Kijevui paaukojo 5 mln. JAV dolerių (150 mln. grivinų), „The Kyiv Independent“ cituoja R.Achmetovo įmonės SCM atstovę. 

Rusijos artilerijos ugnis smogė Kijevo vaikų onkologinei ligoninei

23:14

Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad Rusijos artilerijos ugnis smogė Kijevo vaikų onkologinei ligoninei, žuvo vienas vaikas, sužeisti du, taip pat sužeisti du suaugusieji. 

Tačiau „The New York  Times“ teigia, kad šis pranešimas buvo netikslus. Pasak leidinio, buvo pranešta apie apšaudymą netoli ligoninės, bet artilerijos sviedinys į ligoninę nepataikė. 

Yra vilties, kad visi Gyvatės salos gynėjai ukrainiečiai gali būti gyvi

23:10

Ukrainos Valstybės sienos tarnyba ir Ukrainos ginkluotosios pajėgos tikisi, kad Gyvatės salos gynėjai, apie kurių mirti buvo pranešta dieną anksčiau, yra gyvi. 

„Yra vilties, kad visi Gyvatės salos gynėjai ukrainiečiai gali būti gyvi“, – teigiama Ukrainos VST pranešime. 

Pasak jų, Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Gyvatės saloje buvę ukrainiečiai dabar yra išvežti į Sevastopolį, kurį yra okupavusi Rusija. 

Anksčiau buvo pranešta, kad saloje buvę pasieniečiai žuvo. 

„Darbas siekiant sužinoti Ukrainos gynėjų likimą tęsiamas visomis įmanomomis kryptimis.

Šiuo metu VST, gavusi informaciją apie tikėtiną jų buvimo vietą, kartu su kariuomene dirba identifikuojant mūsų karius“, – rašoma VST pranešime. 

 

Rusija teigia, kad „labai tikėtina“, jog JAV naudojo stebėjimo dronus, kad padėtų Ukrainos laivynui

22:59

Pentagonas atmetė Rusijos gynybos ministerijos teiginį, kuriuo teigta, kad „labai tikėtina“, jog Jungtinės Valstijos panaudojo kai kuriuos savo stebėjimo dronus, skridusius virš Juodosios jūros, kad padėtų Ukrainos kariniam jūrų laivynui atakuoti Rusijos laivus.

„Vasario 25 d. vakare, evakuojant 82 Ukrainos karius, kurie savanoriškai sudėjo ginklus, iš Gyvačių salos, 16 Ukrainos karinio jūrų laivyno katerių, taikydami „spiečiaus taktiką“, bandė atakuoti Juodosios jūros laivyno laivus“, – šeštadienį išplatintame pranešime sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

„Per Ukrainos laivų ataką virš provokacijos zonos skriejo JAV strateginiai nepilotuojami orlaiviai RQ-4 „Global Hawk“ ir MQ-9A „Reaper“. Labai tikėtina, kad būtent amerikiečių dronai nukreipė ukrainiečių laivus į Rusijos Juodosios jūros laivyno laivus“, – sakė I.Konašenkovas.

Pentagono spaudos atstovas Johnas Kirby paneigė teiginius:

„Rusijos teiginiai, kad Jungtinės Valstijos kaip nors buvo susijusios su Ukrainos karinio jūrų laivyno operacijomis netoli Gyvačių salos, yra klaidingi. Mes neteikėme žvalgybos duomenų ar jokios kitos paramos. Pridėkite tai prie kitų Rusijos gynybos ministerijos melų“, – CNN sakė jis.

I.Konašenkovas taip pat sakė, kad buvo sunaikinti šeši Ukrainos karinio jūrų laivyno kateriai, tačiau nė vienas iš 82 Ukrainos karių iš salos, dar vadinamos Gyvatės sala, nebuvo sužeistas.

Pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, per Rusijos bombardavimą saloje ketvirtadienį žuvo visi 13 Ukrainos gynėjų.

Ukrainoje pašauti du Danijos žurnalistai

22:26

Ukrainoje šeštadienį sužaloti du Danijos žurnalistai, kurių automobilį apšaudė nežinomas asmuo, pranešė jų darbdavys.

Reporteris Stefanas Weichertas ir fotografas Emilis Filtenborgas Mikkelsenas buvo „skubiai nugabenti į ligoninę ir iš pavojaus“, pranešė Danijos laikraštis „Ekstra Bladet“.

Pasak laikraščio, jiedu dirbo šiaurės rytiniame Achtyrkos mieste, esančiame 50 kilometrų nuo Rusijos sienos.

Žurnalistai sužaloti, nors dėvėjo neperšaunamas liemenes.

Laikraštis, kurio laisvi samdomi darbuotojai nukentėjo, teigia susisiekęs su Danijos užsienio reikalų ministerija ir privačia bendrove dėl jų evakuacijos.

Ukraina uždaro kontrolės punktus per valstybės sieną su Rusija ir Baltarusija

22:19

Ukrainos ministrų kabinetas nusprendė laikinai uždaryti kontrolės punktus per valstybės sieną su Rusija ir Baltarusija.

Pasak Ukrainos naujienų agentūros „Unian“  korespondento, tai per instruktažą pareiškė ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis.

„Vyriausybė nusprendė laikinai uždaryti kontrolės punktus per valstybės sieną su Rusija ir Baltarusija“, – sakė jis.

Anot jo, šiuo metu šiose šalyse esantys ir namo norintys grįžti Ukrainos piliečiai į tėvynę galės patekti be kliūčių.

Žemėlapis: rusų puolimas prieš Ukrainos sostinę Kijevą

22:01

Šeštadienį Ukrainos pajėgos didvyriškai gina sostinę Kijevą nuo rusų karių puolimo.

Mūšiai buvo pasiekę miesto centrą – pranešama apie susirėmimus vos už pusės kilometro nuo Maidano aikštės, netoli miesto geležinkelio stoties, palei Peremohy prospektą. Vaizdo įrašuose matyti, kaip Šuliavkos rajone, netoli Kijevo zoologijos sodo, gatvėje dega automobiliai.

Pietvakarių Kijeve šeštadienio rytą raketa pataikė į gyvenamąjį pastatą, buvo sužeisti keli žmonės. 

Šį žemėlapį 15min parengė remdamasis „The New York Times“ surinktais duomenimis. 

Kijevo žemėlapis
Kijevo žemėlapis

 

Rusijos kariai artėja prie Ukrainos atominės elektrinės Zaporožėje

21:36

Rusijos kariai artėja prie Ukrainos atominės elektrinės Zaporožėje bei nukreipė savo raketas į šią vietą, šeštadienį sakė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Vadymas Denysenko.

Didžiausia Europoje Zaporožės elektrinė yra pietryčių Ukrainoje. Rusija jau užėmė nebeveikiančią Černobylio elektrinę, esančią maždaug 100 km į šiaurę nuo Ukrainos sostinės Kijevo.

Pentagonas: užpuolikai iš Rusijos yra „suirzę“ dėl tvirto Ukrainos pasipriešinimo

20:50 Atnaujinta 21:54

Rusijos invazinės pajėgos yra sulėtėjusios ir suirzusios dėl netikėtai tvirto pasipriešinimo iš Ukrainos karių, laikančių juos atokiai nuo Kijevo, šeštadienį pareiškė aukštas Jungtinių Valstijų gynybos pareigūnas.

Jungtinės Valstijos su Vakarų sąjungininkais vis dar gali tiekti ginkluotę į Ukrainą, taip sustiprindami šalies kariuomenę. Pasak pareigūno, Vašingtonas planuoja artimiausiomis dienomis jos išsiųsti daugiau, siekiant padėti įveikti Rusijos tankus ir atakas iš oro.

Pentagono duomenimis, Ukrainos teritorijoje šiuo metu yra apie pusė Rusijos didžiulių invazinių pajėgų.

Vis dėlto šios pajėgos, įsiveržusios trimis frontais, dėl netikėtai tvirto pasipriešinimo pirmyn juda lėtai, teigė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Matome ženklų, kad rusai yra vis labiau suirzę dėl prarasto pagreičio per paskutines 24 valandas, ypač šiaurinėse Ukrainos dalyse“, – sakė pareigūnas.

Rusijos vadai vis labiau nusivilia dėl lėto judėjimo per Ukrainą ir ima susidurti su logistinėmis problemomis, sako aukštas JAV gynybos pareigūnas.

Atrodo, kad Maskva neaprūpino savo karių pakankamu degalų kiekiu, todėl vadai buvo priversti koreguoti savo planus, naujienų agentūrai „Reuters“ sakė pareigūnas.

Socialiniuose tinkluose šeštadienį pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose matyti Rusijos tankai, užstrigę tam tikrose Ukrainos dalyse.

Žemiau galite žiūrėti įrašą, kuris, anot BBC, nufilmuotas greitkelyje netoli Sumų Rytų Ukrainoje. Vaizdo įraše girdimas vyras, siūlantis iš pažiūros įstrigusius karius „pavilkti atgal į Rusiją“.

 

CNN komanda teigia netoli Ukrainos sienos pastebėjusi Rusijos termobarinį raketų paleidimo įrenginį

20:22

Amerikiečių televizijos CNN komanda teigia į pietus nuo Belgorodo Rusijoje netoli Ukrainos sienos ankstyvą šeštadienio popietę pastebėjusi Rusijos termobarinį daugialypį raketų paleidimo įrenginį.

Nėra įrodymų, kad konflikte Ukrainoje būtų buvę panaudoti termobariniai ginklai.

Šio tipo ginkluose įprastiniai šaudmenys nenaudojami. Vietoj to, jie užpildyti aukštos temperatūros ir aukšto slėgio sprogstamosiomis medžiagomis. Kartais jos vadinamos „vakuuminėmis bombomis“, nes jos siurbia deguonį iš aplinkinio oro, sukeldamos galingą sprogimą ir didelę slėgio bangą, galinčią turėti didžiulį destruktyvų poveikį.

 

V.Zelenskis: sužlugdėme planus okupuoti mūsų šalį

19:57

Šeštadienio vakarą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vėl kreipėsi į ukrainiečius. 

„Ukrainos ryžtas ginti savo valstybę, mūsų tarpusavio solidarumas ir drąsa sužlugdė mūsų šalies okupacijos planus. Pasaulis pamatė – ukrainiečiai yra stiprūs, drąsūs, yra savo žemėje ir niekada niekam jos neatiduos“, – kalbėjo V.Zelenskis. 

Pasak jo, nenuostabu, kad Ukraina turi stiprių draugų – stipresnių, nei jos priešai. 

Ukrainos prezidentas tikino kas valandą kalbėjęs su užsienio šalių lyderiais ir sulaukęs visų šalių palaikymo. Jis pagyrė Vakarų šalis, kad jos pritarė Rusijos pašalinimui iš tarptautinės bankinės sistemos SWIFT. 

„Mūsų diplomatai ištisas paras kovojo už tai, kad visos Europos valstybės pritartų Rusijos atjungimui nuo tarptautinės bankinės sistemos. Pasiekėme šią pergalę“, – teigė V.Zelenskis. 

Pasak jo, Rusijai tai reiškia milijardinius nuostolius. 

„Tai – konkreti kaina už niekšišką mūsų užpuolimą“, – tvirtino Ukrainos prezidentas. 

Vokietijos vyriausybė nutarė pasiųsti Ukrainai ginklų

19:17 Atnaujinta 21:41

Vokietija šeštadienį nutarė pasiųsti 400 prieštankinių raketų Ukrainai, kovojančiai su Rusijos karine invazija, pranešė vienas šaltinis vyriausybėje.

Šis žingsnis rodo, kad Berlynas atsisako ilgalaikės politikos netiekti ginkluotės konfliktų zonoms.

„Atsižvelgdama į Rusijos puolimą prieš Ukrainą, vyriausybė pasiruošusi pasiųsti labai reikalingų atsargų Ukrainos gynybai“, – sakė vyriausybės šaltinis.

Vėliau šeštadienį Vokietijos vyriausybė pranešė, kad Vokietijos kariuomenė perduos Ukrainai 1 tūkst. prieštankinės ginkluotės ir 500 „Stinger“ klasės žemė-oras raketų, padėsiančių šalies kovoje prieš Rusijos invaziją.

Pentagonas: Rusija į Ukrainą permetė pusę invazijai sutelktų pajėgų

18:56

Rusija lig šiol yra permetusi į Ukrainą mažiausiai pusę savo didžiulių invazijos pajėgų, tačiau jos lėtai daro pažangą mūšio lauke dėl netikėtai aršaus pasipriešinimo, šeštadienį pareiškė vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas.

„Mūsų vertinimu, daugiau kaip 50 proc. Rusijos pajėgų, kurias ponas Putinas parengė [puolimui] prieš Ukrainą, yra sutelktos Ukrainos viduje“, – žurnalistams sakė pareigūnas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas Rusijos šarvuotis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas Rusijos šarvuotis

„Matome ženklų, kad rusai yra vis labiau nusivylę pažangos stoka per pastarąją parą, ypač šiaurinėse Ukrainos dalyse“, – pridūrė šaltinis, pageidavęs likti anonimas.

Anot jo, anksti šeštadienį Vašingtono laiku Rusijos kariuomenė vis dar nekontroliavo nė vieno Ukrainos miesto ir neįgijo pranašumo šalies oro erdvėje.

Rusų pajėgos liko maždaug už 30 km nuo Kijevo, nurodė pareigūnas, bet pabrėžė, jog padėtis mūšio lauke labai permaininga.

Ukrainiečių pasipriešinimas lieka „gyvybingas“, o Vakarų sąjungininkai, nepaisant Rusijos puolimo, vis dar gali juos aprūpinti ginklais ir kitomis atsargomis.

Rusus „erzina... juos stabdantis labai ryžtingas pasipriešinimas“, – pažymėjo pareigūnas.

„Remiantis tuo, ką pastebėjome, šis pasipriešinimas yra didesnis, nei rusai tikėjosi“, – pridūrė jis.

V.Zelenskis padėkojo Estijos gyventojams už paramą

18:47

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tviteryje padėkojo estams, šeštadienį išėjusiems į gatves išreikšti solidarumą su Rusijos užpulta Ukraina. 

V.Zelenskis taip pat padėkojo Estijos prezidentui Alarui Kariui už palaikymą sunkią valandą. 

 

D.Kuleba: Rusijos spekuliacijos apie „nešvarią bombą“ – liguista dezinformacija

18:46

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba atrėmė kaltinimus, kad jo vyriausybė ketina Rusijos teritorijoje susprogdinti „nešvarią bombą“.

„Nešvarios bombos“ – tai įtaisai, kuriuose įprasti sprogmenys sujungiami su radioaktyviomis medžiagomis ir yra skirti nedelsiant nužudyti tūkstančius žmonių.

Rusijos valstybinė televizija pastarosiomis dienomis pranešinėjo šią „galimybę“, o penktadienio vakarą vykusiame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia delegatams pasakė: „Mes nenorime, kad Ukraina sukurtų „nešvarią bombą“.

Tviteryje D.Kuleba išjuokė šį pasisakymą sakydamas: „Rusijos propaganda nuvažiavo nuo bėgių“.

„Rusijos propaganda nuvažiavo nuo bėgių ir spekuliuoja, kad Ukraina gali ruoštis Rusijos teritorijoje numesti „nešvarią bombą“. Tai liguista dezinformacija. Ukraina neturi branduolinių ginklų, nevykdo jokių darbų, kad juos sukurtų/įsigytų. Esame atsakinga Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties narė“, – tviteryje rašė D.Kuleba.

Ukraina tebėra vienintelė šalis istorijoje, savo noru atsisakiusi savo branduolinių ginklų, skelbia BBC. 1994 m. mainais į Rusijos ir Vakarų saugumo garantijas ji atidavė apie 5000 raketų ir bombų arsenalą.

Nuo Rusijos invazijos pradžios iš Ukrainos į Lenkiją perėjo 115 tūkst. žmonių

18:05

Lenkijos vidaus reikalų viceministras Pawelas Szefernakeris sakė, kad nuo invazijos pradžios į Lenkiją iš Ukrainos atvyko 115 tūkst. žmonių.

„Šiuo metu nuo karo pradžios Ukrainos ir Lenkijos sieną kirto 115 tūkst. žmonių“, – sakė P.Szefernakeris.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainiečiai kerta Ukrainos ir Lenkijos sieną
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainiečiai kerta Ukrainos ir Lenkijos sieną

 

Jungtinė Karalystė: nakties susirėmimus Kijeve galėjo pradėti „iš anksto pasiruošę diversantai“.

18:01

Jungtinės Karalystės Gynybos ministerijos atnaujintame pranešime teigiama, esą manoma, kad pirmieji susirėmimai Ukrainos sostinėje per naktį „greičiausiai buvo susiję su ribotu skaičiumi iš anksto parengtų sabotažo grupių“.

Jame teigiama, kad Rusijos puolimas sulėtėjo, tikriausiai kilo problemų dėl logistikos.

Kijevas iki pirmadienio įsiveda nenutrūkstamą komendanto valandą

17:44

Kijevo merija šeštadienį pranešė iki pirmadienio ryto įvedanti nenutrūkstamą komendanto valandą, į Ukrainos sostinę įžengus daliai įsiveržusių Rusijos pajėgų.

„Komendanto valanda Kijeve prasidės šeštadienį 17 val. [vietos ir Lietuvos laiku] ir baigsis pirmadienį 8 val.“ – paskelbė sostinės valdžia platformoje „Telegram“.

Pranešime priduriama, kad „visi civiliai gyventojai, kurie komendanto valandos laikotarpiu bus gatvėse, bus laikomi priešo diversantų grupių nariais“.

Rusijos kariuomenei įsakyta išplėsti puolimą prieš Ukrainą

17:39

Rusijos kariuomenei duotas įsakymas išplėsti puolimą Ukrainoje „visomis kryptimis“, Kijevui atmetus pasiūlymą surengti derybas Baltarusijoje, šeštadienį pranešė Gynybos ministerija Maskvoje.

„Ukrainos pusei atmetus derybų procesą, šiandien visiems daliniams duotas įsakymas išplėsti puolimą visomis kryptimis pagal operacijos vykdymo planą“, – sakoma kariuomenės atstovo generolo majoro Igorio Konašenkovo pranešime.

Čečėnijos kariai jungiasi prie Rusijos puolimo Ukrainoje

17:37

Vienas pagrindinių Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas Ramzanas Kadyrovas vakar kalbėjosi su šalies kariniais daliniais. 

Rusijos Čečėnijos regiono lyderis sako pasiuntęs savo kovotojus į Ukrainą, kad galėtų dalyvauti mūšyje su Rusijos kariais.

„Scanpix“/AP nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“/AP nuotr./Ramzanas Kadyrovas

Internete paskelbtame vaizdo įraše R.Kadyrovas sakė, kad čečėnų pajėgos sėkmingai užėmė Ukrainos karinį objektą, nepatyrusios jokių aukų.

Teisindamas invaziją R.Kadyrovas sako, kad V.Putino sprendimas pulti Ukrainą neleis Maskvos priešams pasinaudoti šia šalimi atakai prieš Rusiją.

Rusija kaltina Ukrainą „ilginant“ konfliktą atsisakymu derėtis 

17:27 Atnaujinta 17:52

Kremlius šeštadienį apkaltino Ukrainą ilginant karinį konfliktą atsisakymu derėtis, Rusijai tęsiant invaziją į provakarietišką valstybę.

„Vakar [penktadienį] dėl lauktų derybų Rusijos prezidentas [Vladimiras Putinas] įsakė sustabdyti pagrindinių Rusijos pajėgų judėjimą“, – žurnalistams per konferencinį pokalbį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas

„Kadangi Ukrainos pusė iš esmės atsisakė derėtis, šiandien dieną pagrindinių Rusijos pajėgų judėjimas atsinaujino pagal operacijos vykdymo planą“, – pridūrė jis.

Ukrainos prezidento biuras tviteryje skelbia, kad šalis pasirengusi deryboms su Rusija „be nepriimtinų sąlygų ir ultimatumų“.

„Ukraina neatsisako derėtis su Rusijos Federacija, o yra pasirengusi tik visaverčiam derybų procesui be nepriimtinų sąlygų ir ultimatumų, sakė Prezidentūros vadovo patarėjas Mychailas Podoliakas“, – rašoma tviterio įraše.

Ukrainos pasieniečių vadas kreipėsi į baltarusius: „Būkite prakeikti, gyvuliai“

17:21

Ukrainos valstybinė pasienio apsaugos tarnyba kreipėsi į Baltarusijos pasieniečius oficialiu laišku. Jame teigiama, kad Baltarusija nepaisant gerų kaimyniškų santykių 2022 vasario 24-26 dienomis palaikė Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

„Rusijos karinių pajėgų daliniai Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje, padedant Baltarusijai bombarduoja Ukrainą, sunaikindami civilius objektus, žudydami taikius gyventojus, kėsindamiesi į Ukrainos teritorinį vientisumą“, – laiške rašo Ukrainos valstybinės pasienio apsaugos tarnybos vadas Sergejus Deineko.

Laišką baltarusiams jis pabaigė žodžiais: „Būkite prakeikti, gyvuliai. Mes laimėsime. Su panieka, Ukrainos valstybinės pasienio apsaugos tarnybos vadas, generolas majoras Sergejus Deineko“.

Ukrainos pasieniečių laiškas
Ukrainos pasieniečių laiškas

 

Lvovo meras: pradedame patruliuoti gatvėse

16:39

Lvovo meras Andrijus Sadovijus savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad miesto gyventojai raginami patruliuoti gatvėse. 

Prie įvažiavimų ir išvažiavimų į Lvovą jau įrengti patikros punktai. 

Patruliavimas vyks 24 valandas per parą, sakė A.Sadovijus. 

„Tie, kas turi ginklus, turi juos pasiruošti. Tie, kas jų neturi, gaminkite Molotovo kokteilius“, – sakė Lvovo meras. 

VIDEO: Lvivo meras kreipėsi į gyventojus

 

Ukrainos diplomatijos vadovas: pradedami pasiruošimai Rusijai atjungti nuo SWIFT

16:21

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba šeštadienį pranešė, kad Vakarų šalys pradėjo pasiruošimus Rusijos atjungimui nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymo SWIFT dėl Maskvos invazijos į provakarietišką kaimynę.

„Graužėme, graužėme ir išgraužėme. Dirbo visa Ukrainos diplomatija – nuo Ukrainos prezidento iki Ukrainos ambasados atašė“, – per „Facebook“ parašė D.Kuleba.

Ministras pabrėžė, kad oficialus sprendimas dar nėra priimtas, bet jau pradėti techniniai pasiruošimai šiam žingsniui.

„Taip pat noriu padėkoti tūkstančiams žmonių, įskaitant ukrainiečių diasporą, spaudusių savo vyriausybes palaikyti šį sprendimą, – rašo D.Kuleba. – Ši pergalė skiriama visiems Ukrainos gynėjams.

Ukrainos gynybos ministras: žuvo virš 3000 rusų karių

16:20

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas feisbuke paskelbė, kad iki šios dienos žuvusių Rusijos karių skaičius jau viršijo 3000, į nelaisvę pakliuvo iki 200 įsibrovėlių ir šis skaičius auga. 

„Buvo nukauta šimtai šarvuočių, įskaitant daugiau kaip šimtą rusiškų tankų. Ankstesnę dieną numušti 7 sraigtasparniai. Priešas bando keisti taktiką. Rusijos kariai apšaudo gyvenamuosius rajonus, ligonines ir švietimo įstaigas. 

Kadangi greitas puolimas didelėmis kolonomis nepavyko, aktyvesni tapo FDR ir amfibijų puolimai. Mūsų kariuomenė ir karinės gynybos pajėgos veiksmingai juos likviduoja. Tačiau gynybos pajėgoms reikia pagalbos, kad jos galėtų veikti fronto linijoje“, – rašė ministras ir įspėjo:

„Jei pastebėsite įtartinus asmenis, kurie stato švyturėlius, įrengia ženklus arba negali paaiškinti savo buvimo tam tikroje vietoje tikslo, sulaikykite juos patys arba informuokite karinę gynybą. Sulaikyti asmenys gali būti naudingas informacijos šaltinis. Ypač kreipiuosi į tuos, kurie sąmoningai bendradarbiauja su rusų okupantais arba gali būti apgauti jų pažadų „atsilyginti“. Per dvi dienas rusai nužudė daugiau kaip du šimtus civilių, tarp jų tris vaikus. Dar 33 vaikai buvo sužeisti. <...> Atsisakykite savo piktų kėslų, kol dar nevėlu.“ 

Rusija sunaikino savo lėktuvą

16:17

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinio jūrų laivyno spaudos tarnyba praneša, kad „Juodojoje jūroje Rusijos laivas „draugiška ugnimi“ sunaikino savo karinį lėktuvą“. 

V.Zelenskis kalbėjosi su Turkijos prezidentu

15:47 Atnaujinta 16:47

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis tviteryje pranešė kalbėjęsis su Turkijos vadovu R.T.Erdoganu. 

„Dėkoju savo draugui, ponui Prezidentui R.T.Erdoganui ir Turkijos žmonėms už tvirtą palaikymą. Draudimas Rusijos karo laivams plaukti į Juodąją jūrą ir reikšminga karinė bei humanitarinė parama Ukrainai šiandien yra nepaprastai svarbūs. Ukrainos žmonės to niekada nepamirš!“ – skelbė V.Zelenskis. 

Turkija apie sprendimą uždaryti Bosforo sąsiaurį Rusijos kariniams laivams nepranešė. Šalies prezidentūra paskelbė tik tai, jog R.T.Erdoganas deda visas pastangas, kad karo veiksmai būtų kuo greičiau nutraukti. 

Tuo metu Rusijos ambasada naujienų agentūrai „Interfax“ sakė negavusi jokių pranešimų, kad Bosforo ir Dardanelų sąsiauriai uždaromi Rusijos karo laivams.

„Jokių oficialių pranešimų iš Turkijos pusės dėl sąsiaurių uždarymo Rusijos kariniams laivams ambasada negavo“, – sakoma atstovybės pranešime.

Pagal 1936 metų Montrė konvenciją dėl sąsiaurių statuso, išėjimo į Juodąją jūrą neturinčios šalys privalo iš anksto pranešti apie jų laivų planus plaukti Bosforo ir Dardanelų sąsiauriais. Be to, jų laivai šiuose vandenyse gali būti tik ribotą laiką.

Kaip Juodosios jūros pakrantės valstybei, Rusijai ši konvencija leidžia siųsti per Bosforą savo karo laivus.

Konvencija taip pat garantuoja laisvą civilių laivų judėjimą šiais vandens keliais tiek taikos, tiek karo metu.

Prie Ukrainos krantų Japonijos krovininiam laivui smogė raketa

15:28

Penktadienį prie Ukrainos krantų Juodojoje jūroje į Japonijai priklausantį krovininį laivą pataikė raketa ir lengvai sužeidė vieną įgulos narį, šeštadienį pranešė Japonijos jūrų transporto įmonės pareigūnas. Kaip skelbia CNN, laive buvo 20 įgulos narių.

Remiantis šeštadienį Ukrainos gynybos ministerijos „Facebook“ puslapyje paskelbtu pareiškimu, preliminariais duomenimis, raketą paleido Rusijos pajėgos ir ji pataikė į krovininio laivo „Namura Queen“ laivagalį. 

„Į pagalbą atskubėjo vilkikas „P&O STAR“. Situacija kontroliuojama“, – sakoma pranešime. Jame priduriama, kad laivas plaukė su Panamos vėliava ir plaukė į Pivdennyj uostą. 

Japonijos visuomeninis transliuotojas NHK šeštadienį pranešė, kad visi „Namura Queen“ įgulos nariai yra sveiki. Laivų buvimo vietą stebinčios interneto svetainės duomenimis, šiuo metu laivas plaukia į Stambulą.

Ukrainos gynybos ministerija taip pat pranešė, kad penktadienį Rusijos karo laivas apšaudė kitą laivą. Laivas „Millenial Spirit“ plaukė su Moldovos vėliava ir, kai buvo apšaudytas, jame buvo 600 tonų mazuto ir dyzelino. Pasak ministerijos, dėl to buvo sunkiai sužeisti du įgulos nariai. 
 

D.Kuleba kreipėsi į Rusijos moteris: „Išgelbėkite savo artimuosius!“

14:22

„Rusų kareivių motinos, žmonos, dukterys! Pasiimkite savo vyrus namo. Jie atvyko į svetimą šalį žudyti nekaltų žmonių, griauti mūsų namų. Jūsų valdžios institucijos meluoja. Ukrainos žmonės juos pasitinka su ginklais, o ne su gėlėmis. Reikalaukite, kad valdžia sustabdytų įsiveržusį karą, išgelbėkite savo artimuosius!“, – tviteryje rašė jis. 

 

 

Ukrainos generalis štabas: okupacinės pajėgos kasdien praranda dešimtis tankų, šarvuočių ir tūkstančius karių

14:04

Naujausią informaciją apie situaciją Ukrainoje pateikė šalies generalinis štabas. Teigiama, kad Rusija tęsia puolimą skirtingomis kryptimis, pagrindinės pajėgos sutelktos Polisijos, Siverskio, Slobožanskio ir Tavrijaus operatyvinėse zonose. Nurodoma, kad pagrindinis okupantų operacijos tikslas – izoliuoti ir blokuoti Kijevą, priversti Ukrainos vadovybę pakeisti politinį kursą Rusijos primestomis sąlygomis.

Okupantų daliniai, teigiama toliau, praranda puolimo pagreitį, tikisi, kad į mūšį bus įvesti papildomi daliniai, bet yra priversti atsitraukti, kad papildytų atsargas.

„Borodjankos, Bučio ir Vyšgorodo rajonuose, esančiuose prie Polisijos linijos, buvo sulaikytos iki septynių bataliono dydžio priešo taktinės grupės“, – rašoma toliau. 

Kaip nurodo Ukrainos generalinis štabas, okupantai bandė išlaipinti oro desantą Tomylvkos apylinkėse ir Vasylkivo aerodrome, kuris buvo nukautas. 

„Ukrainos šiaurėje Rusijos užpuolikai, turintys iki 14 BTGr, tęsia puolimą siekdami blokuoti Kijevą iš vakarinės šalies dalies, tačiau juos sustabdė Ukrainos pajėgų daliniai Nižyno, Didžiosios Dorogos, Obihibos rajonuose, taip pat užpuolikai sustabdyti SUM, PRILUK ir KIJEVOS rajonuose.“

Toliau teigiama: „Operacijos metu šioje teritorijoje buvo dislokuota 17 BTGr, bet kariai neturėjo jokių atsargų. Slobožanščinos rajone BOGODUHOVO, DERGACHIVO, PECHENEGLIVO apylinkėse buvo sulaikyta iki 12 batalionų dydžio priešo 1-osios tankų ir 20-osios bendrosios armijos taktinių grupių.

Taurijos linijoje priešas tęsia puolamuosius veiksmus ir yra priverstas įvesti iki 3 BTGr iš Rytų karinės apygardos 58-osios armijos.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje

Generalinis štabas nurodo, kad okupacinės pajėgos kasdien praranda dešimtis tankų, šarvuočių ir tūkstančius karių.

„Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Slobožansko dalinys toliau vykdo gynybinę operaciją. Ji įveikė ir sulaikė Rusijos okupacines pajėgas.
Ukrainos karinių oro pajėgų dalinys atremia priešo oro smūgius. Tęsia sistemingas kovines operacijas. Per savaitę oro pajėgų karinės oro pajėgos surengė 34 lėktuvų ir (arba) inžinerinių bombonešių reidus prieš amuniciją ir įrangą prie geležinkelio stoties “Citynya„ Černigovo srityje ir kelio tilto netoli Chersono kaimo.“

Kijeve komendanto valanda prasidės nuo 17 valandos

14:01

Komendanto valanda Kijeve vasario 26–28 dienomis bus nuo 17:00 iki 08:00, pranešė Kijevo meras Vitalijus Klyčko.

„Siekiant efektyvesnės sostinės gynybos ir jos gyventojų saugumo nuo šiandien, 2022 m. vasario 26 d., komendanto valanda galios nuo 17:00 iki 08:00. Ši komendanto valanda įvedama iki vasario 28 d.“, – savo telegram paskyroje parašė meras. Komendanto valandos metu visi civiliai turi būti namuose.

V.Klyčko įspėjo, kad visi civiliai gatvėje komendanto valandos metu bus laikomi priešo sabotažo ir žvalgybos grupių nariais.

Iki šiol komendanto valanda Kijeve galiojo nuo 22:00 iki 7:00 val.

Tuo tarpu Ukrainos oro pajėgų vadovybė išplatino video, kuriame matyti, kai teritorinės gynybos pajėgos Kijeve sulaikė rusų diversantus. Teigiama, jog jie buvo aptikti gyvenamojo namo rūsyje. 

Nikolajevo miestas ruošiasi žiedinei gynybai – prasiveržė rusų tankai

13:57

Nikolajevo miestas ruošiasi žiedinei miesto gynybai – iš Kachovkos prasibrovė 12 priešo tankų, taip pat yra informacijos apie kitas Rusijos Federacijos pajėgas.

Tai pranešė Nikolajevo srities administracijos vadovas Vitalijus Kimas: „Gavome komandą ruoštis žiedinei miesto gynybai. Iš Kachovkos prasiveržė 12 tankų, yra ir kitų Rusijos pajėgų judėjimas. Dabar visas pajėgas mobilizuojame kariuomenei tame perimetre, kur dirba sunkioji artilerija“.

Jis kreipėsi į miestiečius, kurie turi jėgų ir noro, ir paprašė jų prisijungti prie teritorinės gynybos.

V.Kimas taip pat sakė, kad tikriausiai reikės statyti barikadas miesto gatvėse, kad priešas nepatektų į kai kurias sritis. Jis pažymėjo, kad miestas pasiruošimui turi 5 valandas.

Žemėlapis: Rusijos invazija į Ukrainą

13:19

Rusijos kariai surengė invaziją į Ukrainą palei pietines, rytines ir šiaurines šalies sienas. Rusų okupantai susidūrė su dideliu Ukrainos pajėgų pasipriešinimu dviejuose didžiausiuose šalies miestuose Kijeve ir Charkove.

Šį žemėlapį 15min parengė pagal „The New York Times“ surinktą informaciją.

Žemėlapis: Rusijos invazija į Ukrainą
Žemėlapis: Rusijos invazija į Ukrainą

 

V. Zelenskis: Ukraina „sulaužė“ Rusijos puolimo planą

13:16

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis šeštadienį pareiškė, kad jo šalies pajėgos atrėmė Kremliaus pastangas užimti Kijevą ir nuversti provakarietišką vyriausybę, taip pat paragino Rusijos žmones spausti savo lyderį V.Putiną sustabdyti invaziją.

„Mes sulaužėme jų užmojus. Jie neįgijo jokio pranašumo prieš mus“, – 44 metų lyderis sakė naujame vaizdo kreipimesi ir pabrėžė, kad Ukrainos kariuomenė kontroliuoja sostinę Kijevą ir kitus pagrindinius miestus aplink jį.

V.Zelenskis padėkojo prieš karą pasisakiusiems Rusijos žmonėms ir prašė jų toliau spausti Kremlių.

„Tiesiog sustabdykite tuos, kurie meluoja jums, meluoja mums, meluoja visam pasauliui“, – ragino jis.

Kreipdamasis į Vokietiją ir Vengriją V.Zelenskis ragino paremti planus atriboti Rusiją nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.

„ES šalyse yra jau beveik visiška parama [siūlymui] atjungti Rusiją nuo SWIFT. Tikiuosi, kad Vokietija ir Vengrija turės drąsos palaikyti šį sprendimą“, – sakė Ukrainos vadovas.

„Antikarinė koalicija veikia“, – pabrėžė jis.

V.Zelenskis taip pat sakė, kad esminiu Europos palaikymo Ukrainai ženklu galėtų tapti narystės Europos Sąjungoje suteikimas.

„Kalbu kuo atviriausiai: Ukrainos žmonės jau nusipelnė ir turi teisę gauti Europos Sąjungos narystę. Tai bus kertinis mūsų šalies palaikymo liudijimas, – sakė V.Zelenskis. – Atėjo lemiamas momentas kartą ir visiems laikams užbaigti daug metų trukusią strateginę diskusiją ir priimti sprendimą dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje.“

Ukrainos lyderis sakė šį klausimą aptaręs su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu, Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerija: per dvi dienas žuvo beveik 200 ukrainiečių, sužeista – 1 115

12:28

Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad šeštadienio duomenimis, trečią parą besitęsiančiame kare su Rusija nuo agresoriaus rankų jau žuvo 198 ukrainiečiai, tarp kurių – trys vaikai. 

Dar 1115 žmonių buvo sužeista. Tarp sužeistųjų yra ir 33 vaikai. 

Rusų pajėgos taip pat apšaudo ir greitosios medicinos pagalbos automobilius, pranešė ministerija, taip pažeisdamos tarptautinės humanitarinės teisės normas. 

„Tuo metu sveikatos apsaugos sistema tęsia darbą, o Sveikatos apsaugos ministerija daro geriausia, ką gali, kad užtikrintų, jog ligoninės būtų aprūpintos viskuo, ko joms reikia“, – rašoma pranešime. 

Sveikatos apsaugos ministras Viktoras Liaško pabrėžia savo pasididžiavimą medikais. 

„Jūs, kartu su kariuomene, saugumo pajėgomis ir gelbėtojais, laikotės ypatingai tvirtai! Nė viena ligoninė nėra uždaryta, visos veikia ir teikia pagalbą. Niekas neišsigando ir visi žiūri priešui tiesiai į akis. Mes esame savo žemėje, saugome savo šeimas!“, – cituojamas ministras. 

V.Liaško pažymėjo, kad daroma viskas, jog pagalbos sulauktų visi pacientai, nepriklausomai nuo to, dėl kokios priežasties jie atsidūrė ligoninėje – siekiant užtikrinti, kad intensyvios terapijos skyriuose gydomi COVID-19 pacientai sulauktų pagalbos, valstybė daro viską, ką gali, kad jie būtų aprūpinti deguonimi: derasi su tiekėjais ir teikia logistiką. 

 

Rusai užėmė Stanycą Luhanską

12:08

Ukrainą užpuolę Rusijos kariškiai užėmė Stanycą Luhanską, Krymską ir Markovką. Tai pranešė Luhansko srities valstybės administracijos pirmininkas Sergejus Gaidajus.

Anos Daukševič / 15min nuotr./ Ukrainos gyvenvietė Stanyca Luhanska.
Anos Daukševič / 15min nuotr./ Ukrainos gyvenvietė Stanyca Luhanska.

„Deja, Stanyca Luhanska, Krymskas, Markovka yra laikinai užimti rusų“, – sakė jis. S.Gaidajus pridūrė, kad vietos valdžios struktūros dirba.

Neseniai Stanyca Luhanska miestelyje, kuriame tuo metu vyko apšaudymai, lankėsi 15min žurnalistė Ana Daukševič. Jos straipsnį galite perskaityti čia: 15min žurnalistė Rytų Ukrainoje: išgąstis dėl artilerijos sviedinio ir vietinių maldos.

VIDEO: 15min reportažas iš Rytų Ukrainos po atakos prieš vaikų darželį

 

Greitkelyje Kijevas-Žytomiras susprogdintas tiltas, nukrito automobiliai, yra aukų

11:57

Vasario 26 dieną greitkelyje Kijevas-Žytomiras buvo susprogdintas tiltas prie Stojankos kaimo, praneša interneto portalas NV.

Eismas Žytomiro plentu uždarytas, tad dabar neįmanoma iš Kijevo važiuoti į Žytomirą. 

Valstybinė pagalbos tarnyba pranešė, kad nuo suniokoto tilto nugriuvo automobiliai, sužeisti 4 žmonės, vienas vaikas žuvo. Nuo susprogdinto tilto nukrito 5 automobiliai, iš kurių vienas visiškai sudegė. Gelbėtojai 2 vyrus, 2 moteris ir 1 vaiką perdavė greitosios medicinos pagalbos darbuotojams, kurie vėliau  buvo hospitalizuoti į Borodiansko centrinę rajono ligoninę.

Pranešama, kad žuvęs 8 metų vaikas aptiktas nuo tilto nukritusiame automobilyje.

Lvovo meras praneša apie Rusijos desantininkus, saugumo tarnyba neigia, kad jų buvo

11:51 Atnaujinta 11:59

Lvovo miesto meras Andrijus Sadovas šeštadienį ryte pranešė, jog 9 val. Rusijos desantininkai trimis sraigtasparniais nusileido Brodivo (miestas, esantis Lvovo srityje) rajone. 

„Apie 60 žmonių. Mūsų kariai juos nustūmė, dabar jie traukiasi link miško Leviatinos vietovėje. Oro pajėgos duoda gerą atkirtį okupantui! Padėtis kontroliuojama“, – pranešė meras.

Tuo tarpu Ukrainos saugumo tarnybos Lvovo srities  valdyba paneigė šį pranešimą apie rusų desantininkus.

„Šiuo metu skleidžiama informacija apie rusų desanto nusileidimą Brody gyvenvietės rajone – tai netiesa! Prašome gyventojų išlikti ramiems! Informuojame, kad veikė UKRAINOS aviacija“, – rašoma valdybos paskyroje feisbuke.

 

Ukrainos pajėgos: Kijeve rusai bando laipintis kairiajame Dnepro krante

11:30

Šeštadienį ryte Rusijos pajėgos nenustoja bandyti išsilaipinti kairiajame pro Kijevą tekančio Dnepro krante, skelbia Ukrainos kariuomenė.

„Ukrainos kariuomenės ir teisėsaugos pajėgos kontroliuoja visus tiltus, kurie jungia kairįjį ir dešinįjį krantus, ir atidengs ugnį į taikinius, kurie bandys pereiti tiltais į dešinįjį krantą“, – praneša 3030-asis dalinys. 

Kariuomenė tuo pačiu prašo Kijevo gyventojų likti saugiose zonose ir nebandyti pereiti į dešinįjį Dnepro krantą. 

 

Ukrainos vicepremjerė prašo Raudonojo kryžiaus padėti grąžinti Rusijai žuvusių jos karių kūnus

11:27

Ukrainos vicepremjerė, Laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministrė Iryna Vereščuk vaizdo įrašu kreipėsi į Tarptautinę raudonojo kryžiaus organizaciją ragindama šią prisidėti į Rusiją grąžinant kare žuvusių rusų karių kūnus. 

 

Cenzūra Rusijoje: žiniasklaidai draudžia karą vadinti karu

11:01

Rusijos žiniasklaidos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ išsiuntė pranešimus, reikalaudama apriboti prieigą prie „netikslios informacijos“, 10-čiai žiniasklaidos priemonių – „Echo Moskvy“, „InoSMI“, „Mediazona“, „The New Times“, „Dožd“, „Svobodnaja Pressa“, „Krym.Realii“, „Novaja gazeta“, „Žurnalist“, „Lenizdat“.

„Roskomnadzor“ mano, kad šiose publikacijose buvo paskelbta „netiksli visuomeniškai reikšminga ir tikrovės neatitinkanti informacija“ apie Rusijos karių įvykdytus Ukrainos miestų apšaudymus ir civilių žūtį Ukrainoje.

Taip pat kenksminga pripažinta „medžiaga, kurioje vykdoma operacija vadinama užpuolimu, įsiveržimu arba karo paskelbimu“.

Jei šios publikacijos nebus pašalintos, „Roskomnadzor“ grasina publikacijas blokuoti. Be to, žiniasklaidos priemonėms gali būti skirta bauda iki penkių milijonų rublių.

Kijevo oro gynybos sistemos numušė link užtvankos skridusią raketą

11:01

Kijevo oro gynybos pajėgos šeštadienį, apie ketvirtą valandą ryto, numušė rusišką raketą, skridusią Kijevo rezervuaro užtvankos, esančios šiaurinėje sostinės dalyje, kryptimi, pranešė Ukrainos Infrastruktūros ministerija. 

„Jeigu užtvanka būtų sunaikinta, potvyniai sukeltų katastrofiškas žūtis ir nuostolius, įskaitant ir Kijevo gyvenamųjų rajonų bei priemiesčių užtvindymą. Kijevo užtvankos sunaikinimas galėtų sukelti Kanivo, Kremenčugo ir kitų užtvankų griūtį ar net sukelti incidentą Zaporožijos atominėje elektrinėje“, – savo „Telegram“ kanale skelbia ministerija. 

 

Kijevas skelbia apie tūkstančius žuvusių rusų, o Maskva skaičiuoja sunaikintą ukrainiečių ginkluotę

10:49

Per karą Ukrainoje žuvo daugiau nei 3500 rusų karių, beveik 200 pateko į nelaisvę. Tai šeštadienio rytą pareiškė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas, praneša naujienų agentūra UNIAN. „Šį rytą turime daugiau nei 3,5 tūkst. mirusių rusų ir turime šiek tiek mažiau nei 200 belaisvių“, – televizijos kanalo „Rada“ eteryje sakė M.Podoliakas. Ukrainos pusės nuostolių jis nenurodė.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija nuo invazijos į Ukrainą pradžios niekada nepranešė apie aukas. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje

Šeštadienį oficialus Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas paskelbė, kad nuo karinės operacijos Ukrainoje pradžios Rusijos ginkluotosios pajėgos smogė 821 Ukrainos karinės infrastruktūros objektui, praneša televizijos kanalas „Zvezda“.

Tarp jų yra 14 karinių aerodromų, 19 vadaviečių ir ryšių centrų, 24 oro gynybos priešlėktuvinių raketų sistemos, 48 ​​radarų stotys. Be to, buvo numušti septyni koviniai lėktuvai, septyni sraigtasparniai, devyni nepilotuojami orlaiviai, sunaikinti aštuoni kariniai laivai.

Pasak I.Konašenkovo, Rusijos kariuomenė visiškai perėmė Ukrainos miesto Melitopolio kontrolę, užėmė Bachmutovkos ir Grečiškino gyvenvietes Luhansko srityje.

V.Zelenskis: atėjo laikas užbaigti ilgai užsitęsusias diskusijas dėl ES

10:35

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis teigia, atėjo svarbus momentas užbaigti ilgai užsitęsusias diskusijas dėl šalies perspektyvos prisijunti prie ES. 

Jis nurodė su EVT pirmininku Ch.Micheliu aptaręs tolesnės pagalbos už laisvą ateitį kovojančiai Ukrainai galimybes. 

 

10:31

D.Kuleba: padarykite galą Rusijos karo nusikaltėliams!

10:17

Ukrainos URM vadovas Dmytro Kuleba tviteryje patvirtino, kad viena iš paleistų Rusijos raketų pateikė į gyvenamajį namą Kijeve. 

„Kijevas – mūsų mielas, taikus miestas – išgyveno dar vieną naktį po Rusijos sausumos pajėgų ir raketų atakų. Vienas iš jų pataikė į gyvenamąjį namą Kijeve“, – rašė jis. 

„Raginu pasaulį visiškai izoliuoti Rusijos Federaciją. Išmeskite ambasadorių. Naftos embargas. Sunaikinkite Rusijos Federacijos ekonomiką. Padarykite galą Rusijos karo nusikaltėliams!“, – rašė jis. 

Kijevo meras: per mūšius buvo sužeisti 35 žmonės, iš jų 2 vaikai

09:54 Atnaujinta 10:29

Vasario 26-osios rytą Kijeve dėl priešo karo veiksmų buvo sužeisti 35 žmonės, iš jų 2 buvo vaikai, pranešė Kijevo meras Vitalijus Klyčko.

V.Klyčko pabrėžė, kad Kijeve nėra Rusijos kariuomenės, bet veikia priešo diversinės žvalgybinės grupės, praneša pravda.ua.

„Buvo keli susirėmimai, susišaudymai. 6 val. ryto duomenimis, buvo sužeisti 35 žmonės, iš jų 2 vaikai. Saugiausia yra likti priedangoje, nes priešas puls iš oro“, – sakė Kijevo meras.

Nuotr. iš Vitalijaus Klyčko „Facebook“ profilio/Vitalijus Klyčko
Nuotr. iš Vitalijaus Klyčko „Facebook“ profilio/Vitalijus Klyčko

V.Klykčko įspėjo, kad kariuomenė, policija ir teritorinė gynyba įrengs kontrolės punktus, todėl judėjimas mieste bus ribotas ir sudėtingas.

Tviteryje meras pranešė, kad šiuo metu metro uždarytas - transporto paslaugos nebus teikiamos. 

 

Energetikos ministras: Kijevo hidroelektrinė saugi, veikia įprastu režimu

09:47

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos per šiąnakt vykusius mūšius perėmė Kijevo hidroelektrinės kontrolę iš rusų okupantų“, – feisbuke šeštadienio rytą pranešė Ukrainos energetikos ministras Germanas Galuščenko. 

Šiuo metu stotis yra visiškai kontroliuojama ukrainiečių, techninis personalas paliko sandėlius ir atvyko į savo darbo vietas, teigė jis. 

„Nuo vasario 26 dienos, 8.30 val., Kijevo hidroelektrinė veikia įprastu režimu“, – sakė ministras. 

 

Černigovo meras: „Visi turime ruoštis gatvių mūšiams“

09:46

Černigovo meras Vladislavas Atrošenko ragina miestiečius ruoštis gatvių mūšiams su priešu.

„Gerbiami Černigovo piliečiai. Mes visi turime ruoštis gatvių kovoms. Kas žino ir supranta, kas gresia, ruoškite padegamuosius mišinius. Prašau neabejingų Černigovo piliečių atvykti į teritorinės gynybos dislokavimo vietą ir kreiptis į vadus, kad gautumėte ginklus ir apgintumėte mūsų miestą su ginklu rankose“, – vaizdo pranešime teigė meras..

Ukrainos kariai atsiėmė iš rusų Kijevo hidroelektrinę

09:40

Ukrainos energetikos ministras Germanas Galuščenka pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos iš Rusijos užpuolikų atkovojo Kijevo hidroelektrinę, ji vėl veikia.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos šią naktį per užsitęsusius mūšius iš Rusijos okupantų atkovojo Kijevo hidroelektrinę. Stotis visiškai kontroliuojama. Techniniai darbuotojai paliko slėptuves ir pradėjo dirbti. 2022 m. vasario 26 d. 8.30 val. Kijevo HE dirba įprastai“, – savo paskyroje feisbuke pranešė G.Galuščenka.

Anksčiau šeštadienio rytą Energetikos ministerija pranešė, kad Kijevo hidroelektrinė yra kontroliuojama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, tačiau neveikia, nes darbuotojai yra slėptuvėse. Dėl karo veiksmų buvo apgadinta daugybė oro linijų ir pastočių, o apie šimtas gyvenviečių visoje Ukrainoje buvo atjungtos nuo elektros tinklo.

Rusai į Rusiją grįžta demoralizuoti ir be technikos

09:36

Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas sakė, kad 17 Rusijos 150-osios motorizuotųjų šaulių divizijos karių grįžo iš Ukrainos į Rusijos Federaciją „demoralizuoti ir be karinės technikos“, praneša pravda.ua.

„Vasario 25 d. į Milerovą, Rostovo sritį, atvyko 17 karių iš vieno junginio, vykdančio karines operacijas Ukrainos teritorijoje.

Kariai iš Ukrainos teritorijos į Rusijos Federacijos teritoriją grįžo demoralizuoti ir be karinės technikos. Be to, apklausus vieną iš karių pažymima, kad jų junginys per puolimo operaciją patyrė didelių tiek gyvosios jėgos, tiek karinės technikos nuostolių“, – sakė O.Danilovas.

Lvove skelbiamas oro pavojus, ruošiamasi galimiems smūgiams

09:33

Šeštadienio rytą Ukrainos Vakaruose esančiame Lvovo mieste skelbiamas oro pavojus, praneša 15min žurnalistas Vidmantas Balkūnas. 

VIDEO: Lvove skelbiamas oro pavojus

Jo užfiksuotuose vaizduose matoma kaip maždaug už 70 kilometrų nuo Lenkijos sienos su Ukraina esančiame mieste ruošiami smėlio maišai, kuriais saugojamasi nuo galimų smūgių. 

15min nuotr./Lvove ruošiama smėlio maišų apsauga
15min nuotr./Lvove ruošiama smėlio maišų apsauga

 

Pranešama apie link Kijevo judančią šarvuočių koloną

09:15

Maždaug 100 rusų šarvuočių kolona juda į sostinę per Kijevo srities Vyšgorodskio rajoną. Kaip praneša UNIAN korespondentas, ant įrangos šonų yra balta raidė V, o ant įsibrovėlių rankovių – balta juosta. 

Kolona pasiekė Kozarovičių kaimą ir sustojo. Iš ten yra dvi kryptys: arba į šiaurę, arba į Kijevą.

Prezidento kanceliarijos vadovas: situaciją kontroliuojame

08:51

Padėtį šalyje šeštadienį ryte vykusioje spaudos konferencijoje aptarė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Michailas Podoliakas. 

„Žinojome, kad naktis bus sunki, nes priešas sutelkė savo rezervą, kad smogtų mums maksimaliai stipriai, kalbėjo jis ir pabrėžė, tačiau taip nenutiko. Ukrainos karinės pajėgos kartu su policija kontroliuoja visą situaciją ir visą teritoriją“, – sakė jis.

M.Podoliakas nurodė, kad būtent į Kijevą buvo nukreipta didžiausia priešo puolamoji galia – technika ir kariai, tačiau užtikrintai teigė, kad tiek sostinė, tiek ir situacija šalia jos yra kontroliuojama. 

Jis tvirtino, kad Rusijos kariai patyrė labai didelių nuostolių – vasario 26-osios rytą žuvo daugiau nei 3,5 tūkst. rusų, beveik 200 buvo paimti į nelaisvę.

 

 

 

Rytas Kijeve: apšaudyti daugiabučiai ir sulaikyti diversantai

08:50 Atnaujinta 10:13

Rusijos pajėgų šturmą atlaikęs Kijevas rytą pasitinka apšaudytas, bet pasiruošęs ir toliau kovoti. 

Kaip skelbiama, daugiabučiai buvo apšaudyti gyvenamajame Žuljanų rajone, kuriame taip pat yra įsikūręs ir tarptautinis Žuljanų oro uostas. Į vieną daugiabutį pataikė raketa. Preliminariais duomenimis, nukentėjusiųjų nėra.

Paskelbtose nuotraukose matyti daugiabutis, kurio mažiausiai penki aukštai viename šone buvo išsprogdinti, o gatvėje riogsojo nuolaužos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas

Šeštadienio rytą Kijeve apšaudymus patyrė didelė dalis miesto, atlaikyti ir rusų technikos bei pėstininkų puolimai pagrindinėse miesto arterijose. 

Pranešama, kad pagrindinė miesto Raudonoji metro linija šeštadienį neveiks dėl Pergalės prospekte vykstančių kovų. 

Skelbiamoje vaizdo medžiagoje taip pat matyti Kijevo gatvėse sulaikomi diversantai bei aplink Ukrainos sostinę vis dar aktyviai veikiančios raketinės gynybos sistemos. 

V.Zelenskis: „Antikarinė koalicija veikia!“

08:23

Šeštadienį ryte Ukainos prezidentas V.Zelenskis tviteryje paskelbė, kad į Ukrainą atkeliauja Vakarų partnerių parama. 

„Nauja diena diplomatinėje fronto linijoje prasidėjo pokalbiu su E.Macronu. Į Ukrainą keliauja mūsų partnerių ginklai ir įranga. Antikarinė koalicija veikia!“, – rašė V.Zelenskis.
 

 

V.Zelenskis ragina netikėti gandais, kad jis išvyko iš Kijevo: „Aš esu čia“

08:10

Kijeve po sudėtingos nakties pasirodęs Ukrainos prezidentas V.Zelenskis ragina netikėti gandais, esą jis paliko miestą. 

Trumpu vaizdo įrašu šalies lyderis siunčia žinią, kad neketina palikti už laisvę kovojančių ukrainiečių. 

„Esu čia. Mes jokių ginklų nesudėsime. Ginsime savo valstybę, nes mūsų ginklai yra mūsų tiesa“, – paskelbė jis.

Chaki spalvos kariško stiliaus drabužius vilkėjęs V.Zelenskis, kuris atrodė pavargęs, bet ryžtingai nusiteikęs, paskelbė: „Mūsų ties ta, kad tai mūsų žemė, mūsų šalis, mūsų vaikai ir mes visa tai ginsime.“

„Štai ką norėjau jums pasakyti. Šlovė Ukrainai!“ – pridūrė jis.

Šiam vaizdo įrašui pasirodžius socialinės žiniasklaidos platformose, visame Kijeve toliau aidėjo sprogimai ir oro pavojaus sirenos. Rusijos kariškiai paskelbė iš lėktuvų ir laivų paleidę sparnuotųjų raketų į ukrainiečių karinius taikinius.

Ukrainos Generalinis štabas: sunaikinta jau daugiau nei 100 rusų tankų, kova tęsiasi

08:02

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naują pranešimą, kuris apibendrina iki šeštos valandos ryto nutikusius įvykius. 

Pasak ukrainiečių, Rusijos pajėgos pradėjo perkelti prie sienos esančius rezervinius dalinius ir toliau aviacijos smūgiais atakuoja oro uostus Rytų ir Šiaurės Ukrainoje, apie aviacijos smūgius pranešama ir Sumuose, Poltavoje bei Mariupolyje. 

Iš Juodojoje jūroje esančių laivų ir toliau atakuojama sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“, šie smūgiai siekia visą Ukrainos teritoriją. 

„Priešas nuolat naudojo operacinę taktinę aviaciją Pietiniuose rajonuose ir aplink Odesą, Ozerno oro uoste, prieš civilinės infrastruktūros taikinius Kijevo regione“, – skelbia Generalinis štabas. 

Slobodžiansko kryptimi ukrainiečiams pavyko sulaikyti rusų ataką, kovos tebesitęsia aplink Charkovą, Ochtirkoje kova persikėlė į miesto gatves. 

Daug Rusijos pajėgų technikos ir gyvosios jėgos pareikalauja mūšiai prie Kijevo, Chersono ir Černychovo. 

Kaip skelbia štabas, iš viso Rusijos pajėgų nuostoliai yra: 14 lėktuvų, aštuoni sraigtasparniai, 102 tankai, 536 šarvuotos technikos vienetai, 15 artilerijos vienetų ir vienas raketinės gynybos kompleksas BUK. 

Vidaus reikalų ministerija skelbia, kad Rusija neteko 3000 karių. 200 paimta į nelaisvę.

Po įnirtingų kovų Kijevo srities Vasylkivo miestą kontroliuoja Ukraina

07:58

Remdamasis Vasylkivo merės Natalijos Balasinovič pranešimu, portalas pravda.com.ua nurodo, kad po įnirtingų kovų Kijevo srities Vasylkivo miestą kontroliuoja Ukraina. 

„Kova baigiasi. Galime sakyti, kad Vasylkive jau ramu ir kad mūsų baisioji naktis baigėsi“, – kalbėji ji. 

„Po trijų ilgų mūšių, kuriuose sužeista ir nužudyta daugybė žmonių, laimei, viskas baigėsi“, – tęsė merė. Anot jos, Ukrainos karinių dalinių raketinis apšaudymas ir Vasylkivo aerodromo apšaudymas prasidėjo penktadienį vakare, naktį į netoli Vasylkivo esančius laukus rusų pajėgos nusileido ir parašiutais. Kalbėdama apie šios nakties įvykius N.Balasinovič sakė: „Baisiausia buvo mūsų centrinėje Dekabristų gatvėje, ten vyko įnirtingi mūšiai.“

Pasak jos, teritorinė gynyba, kartu su 40-osios brigados kariais, atkovojo miestą. Iš Kijevo į pagalbą Vasylkivui buvo skubiai išsiųsta daug transporto priemonių.

Kijevo valdžia įspėjo apie vykstančias kovas, paragino ieškoti saugaus prieglobsčio

07:12

Kijevo valdžia įspėjo gyventojus, kad gatvėse vyksta susirėmimai su Rusijos pajėgomis, ir paragino ieškoti saugaus prieglobsčio. 

Šeštadienį paskelbtame įspėjime gyventojams patariama likti slėptuvėse, nesiartinti prie langų ar balkonų bei saugotis skeveldrų ir kulkų, praneša naujienų agentūra „Associated Press“. 

Kiek anksčiau skelbta, kad besipriešinančiame Kijeve pasilikęs Ukrainos prezidentas V.Zelenskis atsisakė amerikiečių pagalbos evakuotis sakydamas: „Kova vyksta čia“. 

06:46

Ukrainos gynybos ministerija feisbuke pranešė, kad dienos pradžioje Ukrainos sausumos pajėgų raketų sistema žemė–oras S-300, numušė du priešo taikinius – sraigtasparnį ir Rusijos okupacinėms pajėgoms priklausantį atakos lėktuvą Su-25. 

„Be to, Ukrainos karinių oro pajėgų naikintuvas Su-27 sėkmingai atakavo Rusijos okupacinių pajėgų karinį transporto lėktuvą Il-76 MD ir numušė priešą. Kitą rusų naikintuvą Su-25, skridusį link Vinicos, numušė ukrainiečių Su-27 naikintuvas“, – rašo ministerija. Informacija apie numuštą karinę oro techniką skelbta ir anksčiau naktį. 

Ministerijos feisbuko paskyroje teigiama, kad šiuo metu vyksta svarbūs mūšiai Kijevo srities Vasylkivo mieste, kur okupantai bando iš oro išlaipinti karius. Pranešama apie Kijevo gatvėse vykstančias kovas. 

„Visų pirma, netoli Bereysteyska metro buvo nukauti 2 automobiliai, 2 aprūpinimo sunkvežimiai ir tankas“, – rašoma toliau. 
 

CNN: pastaruoju metu Kijeve ramu

06:33

Nors penktadienį vakare ir nemažą nakties iš penktadienio į šeštadienio dalį Kijeve aidėjo sprogimai, paryčiais situacija bent trumpam aprimo.

CNN reporteriai, esantys Kijeve, apie 5 val. ryto Lietuvos (ir Kijevo) laiku pranešė, kad pastarąsias 45 minutes sprogimų mieste nei matė, nei girdėjo.

Netrukus po šio pranešimo CNN informavo, kad mieste, panašu pietryčiuose, vėl nuaidėjo keli pavieniai šūviai.

Į pietus nuo Kijevo esančio miesto merė pranešė apie intensyvius mūšius gatvėse

06:33

Vasylkivo miesto, esančio maždaug už 35 km į pietus nuo Ukrainos sostinės Kijevo, merė teigė, kad šiuo metu mieste vyksta įnirtingi mūšiai.

„Jis visiškai užvaldytas kovų“, – sakė merė Natalija Balasinovič, anksti šeštadienį kalbėdama per Ukrainos parlamento kanalą.

Ji pridūrė, kad ukrainiečių pusėje yra nuostolių – „daug sužeistųjų, deja, jų yra apie 200“.

CNN negalėjo nepriklausomai patikrinti pranešimų.

06:29

Keli svarbiausi šios nakties įvykiai Ukrainoje:

  • Ukrainos kariuomenė paskelbė, kad atrėmė rusų puolimą Pergalės prospekte Kijeve. „Rusijos karo nusikaltėliai užpuolė vieną iš karinių dalinių Kijeve Pergalės prospekte. Puolimas atremtas“, – „Facebook“ tinkle kelios minutės po 4 val. Lietuvos laiku paskelbė Ukrainos kariuomenės sausumos pajėgos.
  • Vakare Ukrainos aviacija atakavo Rusijos šarvuotosios technikos sankaupą Chersone ir privertė agresorius atsitraukti. Strategiškai svarbaus miesto kontrolė sugrįžo į Ukrainos karių rankas. Dieną buvo pasklidę pranešimų, kad miestą rusai užėmė, tačiau netrukus situacija pasikeitė, praneša pravda.com.ua.
  • Apie 150 transportinių sraigtasparnių ir kitokios karinės technikos stovi pasirengę maždaug už 32 kilometrų nuo Ukrainos sienos Baltarusijoje, skelbia „Reuters“.
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainiečių kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainiečių kariai
  • Vidaus reikalų ministro patarėjas Viktoras Andrusivas feisbuke pranešė, kad penktadienį Kijeve nukauta 60 diversantų, sulaikyta dešimtys asmenų, įtariamų pagalba okupantams, specialiais ženklais žymint judėjimo maršrutus.
  • Aukščiausioji Rada pranešė, kad pietiniame Mykolajivo mieste įsivyravo tyla po to, kai Ukrainos ginkluotosios pajėgos sužlugdė Rusijos desantininkų mėginimą užimti placdarmą.
  • Kaip pranešė UNIAN, naktį dešiniajame Kijevo krante buvo girdimos sprogimų ir šūvių iš automatinių ginklų serijos. Leidinys „Telegraf“ informuoja apie gatvių kautynes metro stoties Beresteiskaja rajone.
  • Ukrainos prezidentas V.Zelenskis telefonu pasikalbėjo su Lenkijos prezidentu A.Duda. Apie tai Ukrainos lyderis pranešė savo tviterio paskyroje.
  • Paaiškėjo daugiau detalių apie tai, kas dedasi Vasylkive už 25 kilometrų į pietryčius nuo Kijevo. Kaip skelbia pravda.com.ua, Rusijos diversantai, persirengę Ukrainos policininkų uniforma ir naudodami Ukrainos policijos automobilį, privažiavo prie oro uosto sargybos posto ir sušaudė ukrainiečius sargybinius. „Tiesiog dabar dėl oro uosto vyksta atkaklus mūšis“, – informavo neįvardintas šaltinis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybėje.
  • Kijevo srityje buvo numuštas Rusijos transportinis lėktuvas Il-76 su desantininkais, šeštadienio naktį feisbuke pranešė Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas. Ukrainos naikintuvai prie Kalinovkos Vinicos srityje numušė Rusijos naikintuvą Su-25, savo feisbuko paskyroje pranešė Vinicos karinės administracijos vadovas Serhijus Borzovas.
  • Naktį iš penktadienio į šeštadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vėl kreipėsi į ukrainiečius. Jis tvirtino, kad šiąnakt priešas stengsis panaudoti visas jėgas, kad palaužtų ukrainiečių pasipriešinimą.„Ši naktis bus sunkiausia... Mes privalome atsilaikyti. Ukrainos likimas sprendžiamas šiuo metu. Naktis bus labai sunki, bet ateis saulėtekis“, – jis sakė savo pranešime, kurį paskelbė pravda.ua.
Paskutinis atnaujinimas 2022-02-26 06:29

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas