Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2022 02 27 /2022 02 28

Karas Ukrainoje: rusai užėmė Berdiansko administracinius pastatus, iš Krymo uostų pajudėjo 11 desantininkų laivų

Puolimą prieš Ukrainą tęsianti Rusija sekmadienio naktį bombardavo gyvenamuosius rajonus ir civilinę infrastruktūrą, pranešė prezidentas Volodymyras Zelenskis. Po rusų apšaudymo netoli Kijevo užsidegė naftos saugykla. Ukrainos ir Rusijos delegacijos susitiko ant Ukrainos ir Baltarusijos sienos bei sutarė artimiausiu metu pradėti derybas. Rusija pirmąkart pripažino patyrusi Ukrainoje aukų, bet nenurodė skaičiaus. Didžiųjų miestų kontrolę išlaikantys ukrainiečiai skelbia nukovę per 4 tūkst. Rusijos karių. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė savo šalies branduolinių pajėgų kovinę parengtį, NATO tai pavadino pavojingu ir ir neatsakingu žingsniu.
Sčastje ir Luhansko Stanica gyvenvietės
Sčastje ir Luhansko Stanica gyvenvietės / Sergijaus Gaidajaus feisbuko nuotr.

Svarbiausios naujienos iš ukrainos:

  • Puolimą tęsianti Rusija atakavo Ukrainos gyvenamuosius rajonus
  • Nors Volodymyras Zelenskis sakė, kad su rusais nesiderės Baltarusijoje, šalių delegacijos susitiko ant Ukrainos ir Baltarusijos sienos ir sutarė artimiausiu metu pradėti derybas
  • Sekmadienio naktį po rusų atakos Vasilkyve 40 kilometrų nuo Kijevo užsidegė naftos saugykla
  • Kijeve iki pirmadienio ryto įvesta nenutrūkstama komendanto valanda, meras V.Klyčko paskelbė, kad sostinė apsupta, jai gresia humanitarinė katastrofa
  • Rusija pirmą kartą pripažino, kad per karą Ukrainoje patyrė aukų, bet nenurodė skaičiaus, Ukraina skelbia, kad žuvo jau virš 4000 rusų karių
  • Europos Sąjunga uždarė savo oro erdvę Rusijos oro vežėjams
  • Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė savo šalies branduolinių pajėgų kovinę parengtį, NATO tai pavadino pavojingu ir ir neatsakingu žingsniu
  • Ukrainos galimybe atremti Rusiją tiki 70 proc., prezidentu pasitiki 91 proc. ukrainiečių
  • ES Užsienio politikos vadovas J.Borrellis sakė, ES šalys siųs į Ukrainą naikintuvų, skirs 450 mln. eurų Ukrainai įsigyti ginklams

Svarbiausias šeštadienio naujienas apie karą Ukrainoje rasite čia.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą skaitykite čia.

Apie naujausius sekmadienio įvykius skaitykite žemiau.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

03:11

Pirmadienio įvykius apie karo Ukrainoje situaciją sekite čia.

Ukrainos ministras rusams: Putinui pinigai tai nesibaigs, jam viskas bus gerai, o jums?

01:37

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba instagrame kreipėsi į rusus. 

„Pažiūrėkite, į ką jūsų šalį, jūsų didelę šalį pavertė Vladimiras Putinas. Jis paskelbė grobuonišką karą Ukrainai, jis pasiuntė čia jūsų sūnus, vyrus, kad jie žudytų ukrainiečius, grobtų mūsų žemes, griautų mūsų miestus.

Bet ukrainiečiai nenorėjo šito karo, bet jie kovos dėl savo žemės, savo namų. Pas mus prasidėjo tikras karas, kiekvienas ima ginklus ir gina savo šalį. Putinas įtraukė jus į karą, o mokėsite už jį jūs“, – kalbėjo D.Kuleba.

Toliau jis dėstė, kad visas pasaulis susivienijo siekdamas padėti Ukrainai, taiko dar negirdėtas sankcijas, dėl kurių kentės būtent paprasti rusai.

„Putinui pinigai nesibaigs, jam viskas bus gerai. O rublio kursas keityklose krenta į bedugnę. Rusijos bankus atjungia nuo tarptautinių finansavimo sistemų ir jūs net negalėsite savo kortelėmis sumokėti.

Dangus Europoje uždarytas, jūs negalėsite sėsti į lėktuvą ir skristi atostogų pamatyti pasaulio. Ir tai tik pradžia, toliau bus blogiau. Rusijos ekonomika smuks žemyn, kainos ims augti, infliacija. Žinoma, valdžia jus ramina dabar, sako, kad viskas kontroliuojama, valiutos rezervai tvirti, bet tai melas, jums meluoja, jus nori paslėpti nuo realybės“, – vaizdo įraše, kurį paskelbė instagrame, kalba Ukrainos ministras.

Realybė, jo teigimu, tokia, kad vyksta karas, kuris atneš kančių ir rusams – jau nekalbant apie žuvusius rusus, kurie iš Ukrainos grįš maišuose.

Tačiau Rusijos piliečiai, anot D.Kulebos, turi galimybių visa tai pabaigti: „Gelbėkite savo šalį, reikalaukite iš Putino sustabdyti karą.“

Sekmadienį į Kijevą paleistos trys raketos

01:14

Oleksijus Arestovičius brifinge pasakojo, kad sekmadienį Kijevo kryptimi buvo paleistos trys raketos, rašo UNIAN.

„Tai buvo oro antskrydis. Raketiniai smūgiai buvo suduoti Ukrainos teritorijai, Kijevui trys raketos: viena neaišku kur, vieną numušė, o viena pataikė į Sofijos Borščagivką. Duomenis aiškinamės“, – kalbėjo prezidento biuro vadovo patarėjas.

Taip pat jis paminėjo oro smūgius į Žytomyro aerodromą.

„Zaporožę, sako, dabar. Oro pavojaus sirenos skamba daugelyje miestų. Bet reikia suprasti, kad oro pavojus ne visada reiškia, jog raketos ar lėktuvai skrenda konkrečiai į jūsų miestą. Tiesiog pagal pakilimo faktą, kaip mes matome, jis skelbiamas visur, nes nėra aišku, kur skrenda raketos, o žmonėms reikia pasislėpti“, – aiškino patarėjas.

Prezidentūros atstovas: iš Krymo uostų pajudėjo 11 rusų desantininkų laivų

00:42

Prezidento biuro vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius pareiškė, kad iš okupuoto Krymo uostų išplaukė 11 desantinių laivų, kad įplauktų į Odesą, tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasiruošusios juos atremti.

Apie tai jis pasakė trumpojoje spaudos konferencijoje.

„Turimais duomenimis, 11 Rusijos didelių desantininkų laivų, kurių kiekvienas plukdo tiek, kiek daugmaž yra batalionas, išplaukė į jūrą ir ieško nuotykių kažkur ten, galimai Odesos rajone, tarkime.

Jie gali pamėginti desantą išlaipinti, bet pamatysime, kas yra Rusijos karių vykdoma desantininkų operacija ir kas yra vykdoma Ukrainos kariškių gynybinė nuo desantininkų operacija. Aš manau, kad mūsiškiai viską įvykdys kaip įprastai geriau“, – kalbėjo O.Arestovičius.

Jis patvirtino, kad Rusijos kariai sugebėjo užimti Berdianską, nes ten nebuvo kariuomenės padalinių. Be to, Chersono kryptimi daugėja judančių nedidelių rezervinių grupelių iš Rusijos kariuomenės Kryme.

Rusijos kariai užėmė visus Berdiansko administracinius pastatus

00:30 Atnaujinta 00:43

Kaip praneša Berdiansko mero pareigas einantis Oleksandras Svidlo, Rusijos kariai užėmė visus miesto administracinius pastatus.

„Į Vykdomojo komiteto pastatą užėjo kariškiai, prisistatė Rusijos kariais ir informavo, kad visi mūsų miesto administraciniai pastatai yra jų kontroliuojami ir jie paima į savo rankas ir šitą.

Mums buvo pasiūlyta tęsti savo darbą, tačiau prižiūrimiems ginkluotų žmonių. Vertinu tai kaip nepriimtiną pasiūlymą“, – teigė meras.

O.Svidlo teigimu, miesto vadovai paliko savivaldybės pastatą ir dabar tęs darbą nuotoliniu būdu.

Anot Berdianske dirbančios žurnalistės, Rusijos kariškiai į miestą vasario 27 dieną atėjo iš dviejų pusių. Jos teigimu, miesto gyventojai jaučiasi nesaugūs. Okupantai esą jau atjungė televiziją mieste.

Kaip teigia hromadske.ua, vietos valdžios atstovai pastaruoju metu oficialių pranešimų neskelbė. 

Teigiama, kad užimtas ir vietinis televizijos kanalas „TV Berdianskas“, priklausantis įtakingam miesto verslininkui Olesandrui Ponomariovui. Prezidento administracijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius pripažino, kad Rusijos pajėgos be pasipriešinimo užėmė vieną didžiausių Ukrainos uostų, nes jame nebebuvo Ukrainos pajėgų. Nuo Berdiansko netoli ir strategiškai svarbus Mariupolio uostas. Berdianske pastaruoju metu dirbo Lietuvos politologas Alvydas Medalinskas.

Buvęs Rusijos viceministras: V.Putino planas – pergalė iki kovo 2-osios

23:58

Buvęs Rusijos užsienio reikalų viceministras Andrejus Fiodorovas televizijai „Al Jazeera“ sakė, kad kelios ateinančios dienos yra lemiamos Rusijos invazijos į Ukrainą planuose, nes prezidento Vladimiro Putino pirminis įsakymas buvo „baigti karinę operaciją pergale iki kovo 2 dienos“.

Maskvai tęsiant kaimynės puolimą, A.Fiorodovas teigė, kad yra viltingai nusiteikęs dėl derybų tarp Ukrainos ir Rusijos.

„Derybos turėtų vykti be išankstinių sąlygų. Žinau savo draugų Kijeve ir Ukrainos lyderių poziciją. Jie pasirengę sėsti ir kalbėtis, bet be išankstinių sąlygų“, – „Al Jazeera“ portale cituojamas buvęs Rusijos viceministras. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kijevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kijevas

A.Fiodorovas sakė, kad Ukrainos pasipriešinimas ir Vakarų sankcijos buvo stipresnės nei Rusija manė.

„Kaip vienąsyk sakiau... Pažįstu Ukrainą, niekas Rusijos karių nesutiks su gėlėmis. Tokia realybė“, – kalbėjo jis.

Pasak buvusio viceministro, Rusija nemanė, kad Vakarai įves tokias sankcijas, kokios suplanuotos dabar. 

„Jie visada galvoja, kad gerai – esame didelė šalis, esame didi šalis. Aprūpiname jus dujomis ir nafta. Jūs niekada neįvesite sankcijų – tokių sankcijų – vėl. Tokia šiandienos realybė ir tai dabar sukėlė daug problemų čia“, – aiškino jis.

 

„Iskander“ paleistos raketos sugriovė istorinį pastatą Ukrainos Černihive

23:57

„Taip pastatas atrodė ryte ir taip dabar“, – tokį įrašą apie jaunimo HUB'ą Černihive parašė socialiniuose tinkluose buvę jo lankytojai.

Černihivo srities administracijos atstovai ir vietiniai gyventojai sako, kad pastatą sugriovė iš Baltarusijos teritorijos „Iskander“ paleista raketa.

Šis pastatas, kaip teigiama, istorinis – buvęs kinoteatras, duris atidaręs 1939 metais. Antrojo pasaulinio karo metu jis buvo beveik visiškai sugriautas, tik fasadas išliko. Po karo pastatą atstatė ir tai buvo vienas iš nedaugelio ketvirtojo XX a. dešimtmečio statinių, kurie liko Černihive, architektūros paminklas.

Prieš metus jį restauravo ir pavertė HUB'u – socialinių partnerysčių klubu, kuriame vyko mokymai, treniruotės, konsultacijos, susitikimai ir pan.

„Maždaug 17.40 val., 2022 m. vasario 27 d., šitą miesto įžymybę subombardavo antrą kartą. Tai padarė XXI a. naciai – Rusijos grobikiška kariuomenė“, – teigiama srities administracijos pranešime.

Į Ukrainą važiuoja medikai iš Izraelio

23:43

Izraelio medikų grupė vyksta į pagalbą Ukrainos gyventojams ir karinių pajėgų kariams. Apie tai, remdamiesi savanorės Sašos įrašu feisbuke, skelbia agentūra UNIAN.

Į nelaisvę pasidavę diversantai sako nieko nežinoję apie būsimą karą

23:35

Mykolajivo srityje keturi diversantai, kaip skelbia pravda.com.ua, pasidavę į nelaisvę vietiniams po mūšio ir papasakojo savo dalyvavimo veiksmuose Rusijai užpuolus Ukrainą istoriją.

Apie tai praneša Nacionalinės policijos spaudos tarnyba.

Keturių karių amžius nuo 18 iki 29 metų. Visi jie tvirtina esantys iš Volgogrado, tarnauja 33-ajame pulke.

Diversantai, kaip teigia Ukrainos žiniasklaida, patyrė pralaimėjimą mūšyje ties administracine Mykolajivo ir Chersono sričių siena.

Patekę į nelaisvę visi keturi tvirtino, kad esą važiavo tik dalyvauti kariniuose mokymuose ir nieko nežinojo apie būsimus karinius veiksmus prieš Ukrainą.

Visi keturi tvirtina į ukrainiečius nešaudę.

VIDEO: Mikolajivo srityje sulaikytų diversantų pasakojimai

Rusijos karių kolona juda link Kijevo

23:35

Kaip rašo „The Guardian“, naujos paskelbtos iš palydovų darytos nuotraukos rodo, kad link Kijevo juda Rusijos karių kolona.

Skelbiama, kad kolonoje yra šarvuočiai, konvojus su degalais.

Kolona yra per 60 km nuo Kijevo.

Ukraina skelbia apie kibernetinę ataką prieš Rusiją: paskelbė duomenis

23:29

Ukrainos ateities instituto direktorius Viktoras Andrusivas feisbuke paskelbė, kad kibernetinės atakos prieš Rusiją metų pavyko įsilaužti į Kremliaus vidines sistemas.

„Ketvirtąją didvyrišką karo dieną užbaigiame dar viena pergale. Ukrainos kibernetinės pajėgos įsilaužė į Kremlių“, – feisbuke skelbė jis.

Programišiams pavyko „nugvelbti“ Rusijos pareigūnų asmeninius duomenis – elektroninių pašto adresus ir telefono numerius.

„Skambinkite ir rašykite šiems niekšams, ką apie juos galvojate“, – teigiama feisbuke.

Kupiansko miestas pasidavė, meras žada derėtis su rusais

23:05

Kupiansko meras Genadijus Macegora feisbuke paskelbtame vaizdo įraše teigia, kad miestą jau kontroliuoja rusų okupantai.

Jo teigimu, skambučio iš Rusijos kariuomenės bataliono vado jis sulaukė po to, kai buvo sunaikintas regioninis skyrius.

„Atėjo skambutis su pasiūlymu derėtis, kitaip miestas bus šturmuojamas su visomis pasekmėmis. Aš priėmiau sprendimą dalyvauti derybose, kad išvengtume žmogiškųjų aukų ir miesto sugriovimų“, – merą cituoja Unian.com.

Rusijos kariškiai jam pareiškė, kad ateis į miestą neva „užtikrinti tvarką ir nuraminti gyventojus“.

„Prieš keturias dienas miestą paliko visi: Saugumo tarnyba, prokuratūra, Ėmimo į kariuomenę tarnyba, teritorinės gynybos padalinys. Mes likome vieni. Aš su savo pavaldiniais ir regioninis policijos skyrius, kuris iki paskutinio momento buvo ir yra su manimi“, – aiškino G.Macegora.

Meras tvirtino, kad jau nuo pirmadienio ligoninė, mokykla ir vaikų darželiai dirbs įprastu režimu.

„Nebijome provokacijų, į kurias, kariškių teigimu, jie reaguos griežtai. Nes visos tos provokacijos paveiks mus, miesto gyventojus. Todėl reikia susivienyti ir normalizuoti gyvenimą“, – kalbėjo meras, patikindamas, kad dabar miestiečių gyvenimas priklausys nuo „mūsų pačių, mūsų veiksmų, kaip mes dabar užsirekomenduosime“.

G.Nausėda su V.Zelenskiu aptarė Vakarų skiriamą pagalbą ir sankcijas Rusijai

22:58

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu sekmadienį aptarė Vakarų skiriamą pagalbą Ukrainai ir sankcijas ją užpuolusiai Rusijai.

Kaip pranešė Prezidentūra, šalies vadovas taip pat aptarė planuojamą Kijevo ir Maskvos atstovų susitikimą, siekiant nutraukti karinius veiksmus Ukrainoje.

„Per kelias dienas mums pavyko suburti Vakarų pasaulį, kuris ėmėsi griežčiausių sankcijų prieš agresorių, kartu suteikė už laisvę kovojančiai Ukrainai finansinę ir karinę pagalbą. Šiandien turime žengti dar vieną žingsnį į priekį ir suteikti Ukrainai kandidatės į Europos Sąjungą statusą. Tam šiuo metu ir skiriu didžiausias pastangas, kalbėdamas su ES valstybių vadovais“, – sakė G.Nausėda.

Prezidentūros teigimu, V.Zelenskis padėkojo Lietuvai už diplomatinę, finansinę ir karinę pagalbą, kuri padeda kautis už valstybę ir laisvę.

Po pokalbio su G.Nausėda savo paskyroje „Twitteryje“ Ukrainos vadovas pabrėžė palaikantis „nuolatinį kontaktą su lojaliais draugais“.

„Kalbėjausi su G.Nausėda apie dabartinę karinę situaciją, tarptautines pastangas priversti agresorių taikai ir apie Ukrainos narystę ES. Ačiū, Gitanai, už jūsų nenutrūkstamą palaikymą!“, – rašo V.Zelenskis.

Kremlius ketvirtadienį įsakęs įsiveržti pajėgoms į Ukrainą, pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje.

Rusijos sausumos pajėgos veržiasi į Ukrainą iš šiaurės – per Baltarusiją, taip pat rytų ir pietų, bet sulaukia įnirtingo ukrainiečių pajėgų pasipriešinimo.

Ukraina: Žytomyro srityje sunaikintas Rusijos zenitinių raketų kompleksas „Buk“

22:46

Ukrainos kariuomenės Generalinis štabas paskelbė, kad Žytomyro srityje buvo sunaikintas Rusijos zenitinių raketų kompleksas „Buk“, praneša ukrainiečių naujienų agentūra „Unian“.

Generalinis štabas pažymėjo, kad Ukrainos pajėgos juvelyriškai atakuoja priešo kariuomenės kolonas.

Apie rusiško komplekso „Buk“ sunaikinimą Žytomyro srities Malyno rajone paskelbė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas generolas leitenantas Valerijus Zalužnas.

Apie tai skelbiama jo „Facebook“ paskyroje.

„Naudojami „Bayraktar“. Mūsų operatoriai juvelyriškai atakuoja priešo kariuomenės kolonas. Žytomyro srities Malyno rajone buvo sunaikintas rusų „Buk“, – parašė V.Zalužnas.

„Bijokite, priešai! Neturėsite ramybės mūsų žemėje“, – pridūrė V.Zalužnas.

Naujienų agentūra „Unian“ priminė, kad Černigovo srityje Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino rusų tankų kuopą.

Dvi gyvenvietės Luhansko srityje beveik sulygintos su žeme

22:45

„Sčastjės ir Stanyca Luhanska gyvenvietės okupuotos ir beveik sunaikintos, okupantai iš Rusijos beveik sulygino jas su žeme“, – tokia žinia dalijasi Luhansko apskrities valstybinės administracijos vadovas Serhijus Gaidajus. 

Jos teigimu, Rusijos kariuomenės apšaudymų metu masiškai nukentėjo individualūs ir daugiabučiai namai, taip pat kita infrastruktūra.

„Žmonės nuolat slepiasi rūsiuose. Mes negalime imtis evakuacijos arba bent nuvežti žmonėms duonos ir vandens. Nėra susisiekimo ir galimybės jį atkurti“, – sakė jis.

S.Gaidajus kreipėsi į tarptautines humanitarines organizacijas ir Ukrainos Raudonąjį kryžių prašydamas pagalbos.

Sergijaus Gaidajaus feisbuko nuotr./Sčastje ir Luhansko Stanica gyvenvietės
Sergijaus Gaidajaus feisbuko nuotr./Sčastje ir Luhansko Stanica gyvenvietės

„Rusijos kariuomenė turi nustoti šaudyti ir leisti teisėtai Ukrainos valdžiai suteikti pagalbą gyventojams, taip užkertant kelią humanitarinei krizei“, – pabrėžė jis.

Pirmadienio rytą Kijeve baigsis sustiprinta komendanto valanda

22:37

Kaip rašo naujienų portalas Unian.net, nuo pirmadienio komendanto valanda Kijeve bus nuo 22 iki 7 valandos.

Apie tai pranešė Kijevo meras Vitalijus Klyčko.

„Tuo metu judėjimas asmeninėmis transporto priemonėmis, išskyrus turinčias specialius leidimus, draudžiamas. Ir tie žmonės, kurie tuo metu bus gatvėse, bus laikomi diversantų grupių nariais. Miestas gyvena karo padėties sąlygomis“, – priminė V.Klyčko.

Nuotr. iš Vitalijaus Klyčko „Facebook“ profilio/Vitalijus Klyčko
Nuotr. iš Vitalijaus Klyčko „Facebook“ profilio/Vitalijus Klyčko

Kaip rašo Unian.net, Kijevo meras sakė, kad mieste tęsiamas diversantų nukenksminimas. Kai kuriuose Ukrainos sostinės rajonuose vyksta susišaudymai.

„Netgi leidžiamomis valandomis išeikite į miestą tik esant neišvengiamai būtinybei. Į parduotuvę, vaistinę. Palaikykite senyvus ir vienišus žmones, kuriems reikalinga pagalba“, – pažymėjo jis.

 

V.Klyčko: informacija, kad Kijevas yra apsuptas, yra melas

22:30

Kijevo meras Vitalijus Klyčko nesakė, kad Ukrainos sostinė yra apsupta, sako jo atstovė spaudai Oksana Zinovjeva, rašo naujienų agentūra UNIAN.

Anksčiau buvo išplatintas V.Klyčko interviu, kuria jis sakė, kad Kijevas yra apsuptas ir miestas yra ant humanitarinės katastrofos ribos, o civiliai gyventojai negali evakuotis. Tai buvo ištrauka iš Kijevo mero interviu AP naujienų agentūrai.

Kaip sako O.Zinovjeva, Kijevo meras sekmadienį išties davė interviu agentūrai AP, tačiau kalbėdamas neturėjo omenyje, kad Ukrainos sostinė yra apsupta.

„Jis šiek tiek suklydo. Tai nėra teisinga istorija. Melas ir manipuliacija“, – kalbėjo mero atstovė.

Keturios dienos – 16 žuvusių vaikų

20:51

Pravda.com.ua rašo, kad Ukrainos sveikatos apsaugos ministras Viktoras Liaško pranešė apie 16 vaikų žūtį Rusijai pradėjus karą vasario 24 dieną.

Apie tai ministras kalbėjo televizijos kanalo „Rada“ eteryje sekmadienį.

„Ketvirta para... Visą parą operuodami sužeistuosius mes gelbėjame gyvybes. Operuojame vaikus. Deja, 16 vaikų išgelbėti nepavyko.

Taip nutiko, nes Rusijos kariuomenė, kuriuos net kariuomene vadinti negalima, kadangi į medikus, į vaikus, į mokyklas, į vaikų darželius šaudo ne kariuomenė, šaudo teroristai. Ir aš dar kartą pareiškiu: tai ne kariuomenė – tai teroristai“, – kalbėjo ministras.

Žemėlapiai: rusų puolimas trimis kryptimis

20:41

Rusija Ukrainą puola trimis kryptimis: iš šiaurės puolamas Kijevas, iš šiaurės rytų atakuojamas Charkovas, o pietuose tęsiasi invazija iš Krymo.

15min šiuos žemėlapius parengė pagal „The New York Times“ surinktą informaciją.

Kijevo puolimo žemėlapis
Kijevo puolimo žemėlapis
Charkovo puolimo žemėlapis
Charkovo puolimo žemėlapis
Puolimo iš Krymo žemėlapis
Puolimo iš Krymo žemėlapis

 

Į Ukrainos oro uostą pataikė iš Baltarusijos teritorijos „Iskander“ iššautos raketos

20:31

Pravda.com.ua skelbia, kad sekmadienio vakarą iš Baltarusijos paleistos raketos smogė Žytomyro oro uostui.

Apie tai „Telegram“ pranešė vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka. Jo teigimu, dabar jau aišku, kur nukrito apie 17 val. „Iskander“ paleistos raketos.

Taip pat patarėjas teigia, kad pavojus yra kilęs Volynės, Žytomyro ir Rovensko sritims. Tad reikia ruoštis ir čia, kadangi šioms vietovėms pavojų kelia „ne tik rusų, bet ir baltarusių okupantai“.

Ukrainos galimybe atremti Rusiją tiki 70 proc., prezidentu pasitiki 91 proc. ukrainiečių

20:21 Atnaujinta 20:51

Ukrainos galimybe atremti Rusijos invaziją tiki 70 proc., o Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio veiksmams pritaria daugiau kaip 90 proc. respondentų, rodo „Reitingų sociologinės grupės“  (Rating) atlikta apklausa.

Apklausos duomenimis cituojantis UNIAN rašo, kad  91 proc. ukrainiečių pritaria  V.Zelenskio veiksmams, iš jų 59 proc. juos palaiko visiškai, 32 proc. – „greičiau, kad taip“. Nepalaiko – 6 proc., „sunkiai tam pritaria“ atsakė – 3 proc.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Pažymima, kad nuo 2021 m. gruodžio mėnesio parama Ukrainos prezidento veiksmams išaugo tris kartus.

„Rating“ pažymi, jog pesimistinės gyventojų nuotaikos dėl galimybės atremti Rusijos agresiją neužfiksuotos nė viename Ukrainos regione.

47 proc. respondentų teigė dėl to esantys visiškai tikri, o 23 proc. – gana tikri. Priešingą nuomonę išsakiusiųjų dalis – 16 procentų.

Apklausa atlikta vasario 26-27 d. visuose šalies regionuose, išskyrus laikinai okupuotas Krymo ir Donbaso teritorijas, buvo apklausta 2 000 respondentų nuo 18 metų.

Rusija pripažino – Ukrainoje žuvo jos kariai

20:17

Rusija pripažino, kad Ukrainoje žuvo jos kariai. Kaip rašo agentūra TASS, oficialus Gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas paskelbė, kad esą „Rusijos karinių pajėgų netektys daug kartų mažesnės, nei sunaikintų nacionalistų skaičius“.

Tai pirmas kartas, kai oficialus Rusijos Gynybos ministerijos atstovas prabilo apie rusų aukas kare su Ukraina, nors ir šįkart nepaminėti jokie žuvusių karių skaičiai. Tik kelis kartus pakartota, kad jie kur kas mažesni, nei žuvo ukrainiečių.

Ukrainos pusė skelbia, kad šiame kare jau žuvo 4312 Rusijos karių, į nelaisvę paimti 768.

Rusijos Gynybos ministerijos atstovas pareiškė, kad jo šalies kariuomenė jau sunaikino 1 067 Ukrainos karinės infrastruktūros objektų.

Kijeve apgaudinėja, kad prasidėjo evakuacija

20:13

Kijevo miesto administracija įspėjo, kad nežinomi asmenys agituoja Kijevo gyventojus palikti slėptuves neva dėl „evakuacijos“, rašo UNIAN.

Administracija pažymėjo, kad komendanto valanda tęsiasi ir mieste nevykdomos jokios evakuacijos priemonės.

Gaisro naftos saugykloje žala, anot ministro, – 810 mlrd. grivinų

20:07

Ukrainos aplinkos apsaugos ir gamtinių resursų ministras Ruslanas Strilecas feisbuke parašė, kad Ukraina ruošia ieškinį Tarptautiniam Teisingumo Teismui prie Jungtinių Tautų dėl visiškos aplinkai padarytos žalos atlyginimo.

„Preliminariais skaičiavimais, precedento neturinti ekologinė žala dėl gaisro naftos saugykloje Vasilkove Kijevo srityje siekia 810 mlrd. grivinų (24 mlrd. eurų)“, – feisbuke rašė ministras.

Šiuo metu, anot ministro, skaičiuojamos tikrosios žalos apimtys, tad suma esą „be abejo, didės“.

Tuo pačiu jis tikino, kad ekologinė situacija kontroliuojama, žmonių gyvybei ir sveikatai pavojaus nėra.

Kaip jau skelbta sekmadienio rytą, naktį po rusų apšaudymo netoli Kijevo esančiame Vasilkove užsidegė naftos saugykla.

V.Klyčko: Kijevas apsuptas, gresia humanitarinė katastrofa

20:07

Kijevo meras Vitalijus Klyčko, kalbėdamas apie situaciją Kijeve, sako, kad miestas yra „apsuptas“. Be to, pasak jo, civilių evakuacija iš miesto yra neįmanoma, nes „visi keliai užblokuoti“.

„Esame ties humanitarinės katastrofos riba“, – sakė jis naujienų agentūrai AP, kurią cituoja „The Guardian“.

Pasak Kijevo mero, miestas šiuo metu turi elektrą, vandens tiekimą ir šildymą. Tačiau infrastruktūra, skirta tiekti maistą ir vaistus, yra sunaikinta.

„Žinia visiems tokia – palaikykime Ukrainą. Mes esame stiprūs. Kiekvienas ukrainietis didžiuojasi, kad yra laisvas, didžiuojasi, kad yra ukrainietis, ir mes didžiuojamės, kad turime savo šalį “, – kalbėjo jis.

„Kijevo vaiduoklis“

19:57

Ukrainos saugumo tarnyba sako, kad šioje publikuojamoje nuotraukoje yra legendinis ukrainiečių pilotas, pramintas „Kijevo vaiduokliu“.

Jis vienas pats jau spėjo numušti 10 Ukrainą puolusių Rusijos lėktuvų.

Ukrainos saugumo tarnybų paskelbta nuotr./„Kijevo vaiduoklis“
Ukrainos saugumo tarnybų paskelbta nuotr./„Kijevo vaiduoklis“

 

Kijeve skelbiamas oro pavojus

19:48

Leidinys „Kyiv Independent“ tviteryje paskelbė, kad Kijeve skelbiamas oro pavojus.

Žmonės įspėjami kuo greičiau slėpti dėl galimų atakų.

Apie suintensyvėjusius sprogimus ir šaudymą praneša ir Charkovo gyventojai.

Derybos gali prasidėti per kelias artimiausias valandas

19:38

Deputatas Fiodoras Venislavis sako, kad derybos tarp Rusijos ir Ukrainos atstovų gali prasidėti per kelias artimiausias valandas, skelbia UNIAN. Jis taip pat pažymi, kad derybos turėtų vykti Pripetėje.

F.Venislavis pasakoja, kad vykstant į derybas Ukrainos delegacija renkasi tokį maršrutą, kad būtų užtikrintas maksimalus ukrainiečių delegacijos narių saugumas.

Ukrainos prezidentas skeptiškas: nelabai tikiu tomis derybomis

19:08

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad nelabai tikiu derybomis pasienyje su Baltarusija, kurios planuojamos, tačiau esą pabandyti reikia, kad paskui niekas neabejotų jo noru sustabdyti karą.

Taip jis kalbėjo socialiniuose tinkluose išplatintame vaizdo įraše.

„Aš kalbėjau su A.Lukašenka telefonu. Mes su juo nekalbėjome dvejus metus, o šiandien kalbėjome su juo ilgai, labai išsamiai. Aš jam paaiškinau, kad nenoriu, jog raketos, lėktuvai, sraigtasparniai iš Baltarusijos skristų į Ukrainą, aš nenoriu, kad eitų kariuomenė iš Baltarusijos į Ukrainą ir jis mane tuo patikino.

Pasakysiu atvirai, kaip įprastai: aš nelabai tikiu šio susitikimo rezultatais, bet tegu pabando. Kad paskui nei vienas Ukrainos pilietis neturėtų abejonių, kad aš kaip prezidentas nebandžiau sustabdyti karą, kai buvo nors ir mažytis, bet šansas“, – sakė V.Zelenskis.

„Scanpix“/AP nuotr./Charkovas
„Scanpix“/AP nuotr./Charkovas

Jis pabrėžė, kad kol „mūsų vaikinai“ derybose, jis pats, premjeras, kiti valstybės vadovai ir kariuomenė čia, Ukrainoje. Ir visi jie gins savo valstybę, nes jų tikslas – teritorinis vientisumas.

V.Zelenskis pridūrė, kad visas pasaulis palaiko jų pozicijas 100 procentų.

V.Zelenskis: mokėsime kariams po 100 tūkst. grivinų

18:43

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo ukrainiečių kariams mokėti po 100 tūkst. grivinų (apie 3 tūkst. eurų) per mėnesį atlygį.

Taip jis pasakė dar viename savo įraše, kuris skelbiamas jo feisbuko puslapyje.

„Žinoma, mūsų kariuomenė kovoja ne dėl pinigų, o už šiandieną, už rytojų. Ir griežtai atsako už tai, kas vyko vakar.

Bet turime suprasti, kad šiandien pagrindinė užduotis yra būti kariu, ginti savo šalį. Ir todėl noriu, kad valstybė tinkamai mokėtų už šį darbą. Mokėsime savo kariams, laikantiems ginklą rankose, po 100 tūkst. grivinų per mėnesį.

Ne todėl, kad mums dėkotų, bet kad jie suprastų, jog šalis jiems dėkinga. Ir taip bus, kol šis karas nepasibaigs“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Baltarusijos armijoje paskelbta ypatingoji parengtis

18:38

Baltarusijos kariuomenės daliniuose paskelbta ypatingoji parengtis, pranešė Ukrainos  prezidento Volodymyro Zelenskio administracijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius, skelbia ukrainiečių naujienų agentūra „Unian“.

Per trumpą spaudos konferenciją jis sakė, jog atmestina tikimybė, kad netrukus Baltarusijos armija Aliaksandro Lukašenkos nurodymu prisijungs prie Rusijos invazijos į Ukrainą.

O.Arestovyčius pažymėjo, kad Baltarusijos karines pajėgas sudaro 145 tūkst. žmonių, tačiau iš jų tik 17 tūkst. „sugeba daugiau ar mažiau kokybiškai atlikti užduotis".

„Tai lašas jūroje, net jei jie čia atvyktų“, – sakė jis.

Kartu O.Arestovyčius išreiškė viltį, kad baltarusiai padarys viską, kad nevykdytų nusikalstamų Rusijos vadovybės įsakymų.

V.Putinas panaudojo du trečdalius pajėgų

18:22

CNN skelbia, kad, neįvardijamo aukštas pareigas einančio JAV pareigūno teigimu, V.Putinas iki dabar invazijai panaudojo du trečdalius pajėgų, sukauptų prie Ukrainos sienos.

„Tai vis dar reiškia, kad jis turi trečdalį pajėgų už Ukrainos ribų, o tai nėra „nereikšminga“, – CNN cituoja JAV pareigūną.

 

Ukrainos ministras ragina Vakarus „neprekiauti ukrainiečių krauju“

18:22

Spaudos konferencijos užsienio žurnalistams Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paragino Vakarų šalis „neprekiauti ukrainiečių krauju“ ir dar labiau griežtinti sankcijas Rusijai, taip pat ir atjungti ją nuo SWIFT.

Anot ministro, „galutinis tarptautinės antiputiniškos koalicijos tikslas – visiškas Rusijos pajėgų išvedimas iš Ukrainos ir Ukrainos teritorijos deokupacija“.

„Deja, nėra ženklų, kad Rusija pasiruošusi tai padaryti ir sustabdyti karą“, – kalbėjo D.Kuleba.

Ukrainos lėktuvas nukrito ant gyvenamojo namo

18:16

Kaip praneša pravda.com.ua, remdamasi liudininko pasakojimu, Berezivkos kaime Kijevo srityje Ukrainos karinis lėktuvas trenkėsi į gyvenamąjį namą ir sukėlė gaisrą.

Anot liudininko, karinis lėktuvas skrido itin žemai Kijevo kryptimi, darė lanką ir sprogo bei nukrito ant gyvenamojo namo.

Buvo pažeistas namo stogas, kilo gaisras. Taip pat užsidegė dar keli namai. Apie aukas kol kas nėra pranešama. Tik girdimi nuolatiniai amunicijos sprogimai.

Ukraina ieško sunkvežimių vairuotojų humanitarinei pagalbai gabenti

18:12

Lvovo srities valstybinė administracija ieško sunkvežimių vairuotojų, kurie nuolat važinėtų maršrutu tarp Lenkijos ir Ukrainos ir gabentų humanitarinę pagalbą.

 

D.Kuleba: Ukraina per derybas su Rusija „nekapituliuos“

18:04

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sekmadienį pareiškė, kad Kijevas per derybas su Rusija dėl invazijos nenusileis.

Jis taip pat pareiškė, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia didinti spaudimą, nurodydamas padidinti branduolinio „atgrasymo pajėgų“ parengties lygį reaguojant į esą agresyvius NATO pareiškimus Rusijos Federacijos atžvilgiu.

„Mes nepasiduosime, nes nekapituliuosime, nes neatiduosime nė vieno mūsų teritorijos centimetro“, – per nuotolinę spaudos konferencija pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras.

„Bitės“ tinklas laikinai keičia pavadinimą, tampa „SlavaUkrain“ 

18:02

„Bitė“ laikinai keičia tinklo pavadinimą. Vietoje įprasto pavadinimo „Bitė“, savo telefonų ekranuose visi „Bitės“ ir „Labas“ klientai netrukus matys „SlavaUkrain“ (liet. Šlovė Ukrainai). Tinklo pavadinimas yra dar vienas būdas išreikšti palaikymą Ukrainos žmonėms, praneša bendrovė.

„Bitė“ nuotr. /„SlavaUkrain“ 
„Bitė“ nuotr. /„SlavaUkrain“ 

„Ekrane kasdien matomas tekstas – palaikymo žodžiai Ukrainos žmonėms. Kartu tai priminimas visiems verslams, visiems Lietuvos žmonėms pagal savo galimybes padėti karą išgyvenantiems ukrainiečiams“, – sako Pranas Kuisys, „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius. 

Šiandien „Bitės“ ir išankstinio apmokėjimo paslaugos „Labas“ klientams palaipsniui pradėtas diegti atnaujinimas, po kurio jų telefono ekranuose mobiliojo operatoriaus pavadinimas bus kuriam laikui pakeistas į  „SlavaUkrain“. Trumpinys pasirinktas dėl techninių ribojimų, tekstą apribojančių iki 11 skaitmenų. Pokytis palies „Android“ operacinės sistemos vartotojus, „Apple“ įrenginių šis pakeitimas nepasieks dėl techninių gamintojo reikalavimų. 

Ukrainoje esantiems savo klientams bei dėl artimųjų šioje šalyje nerimaujantiems žmonėms „Bitė“ suteikė nemokamų ryšio paslaugų, finansiškai parėmė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus organizaciją, taip pat nemokamai teikia paramos rinkimą trumpaisiais numeriais įvairioms nevyriausybinėms organizacijoms. Į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams bendrovė nemokamai suteiks 30 tūkstančių SIM kortelių bei nemokamą ryšį jų naudotojams. 

Rusija grasina apšaudyti automobilius, kurie iš Vakarų veža ginklus Ukrainai

17:54

Rusija pagrasino smogti automobiliams, kurie gabena iš Vakarų šalių ginklus Ukrainai, rašo UNIAN.

„Asmenys, kurie Ukrainos teritorijoje ketina gabenti Vakarų šalių ginklus į Kijevą, gali tapti mūsų taikiniais. Kol transporto priemonė su kariniu kroviniu keliauja per trečiosios šalies teritoriją, tai yra kitas reikalas. Tačiau kai tik įvažiuoja į Ukrainos teritoriją, mes atliekame demilitarizaciją“, – rusų propagandiniam kanalui „RIA Novosti“ sakė Tarybos komisijos dėl valstybės suvereniteto apsaugos vadovas Andrejus Klimovas.

Grasinimai dėl Černobylio

17:37

Ukrainos valstybinė valstybinė atskirties zonos valdymo agentūra praneša, kad esą Rusijos kariškiai pateikė ultimatumą, grasindama užminuoti ir susprogdinti atskirus Černobylio atominės elektrinės infrastruktūros objektus.

„Rusų kariškiai bando perprasti mūsų darbo ypatumus ir kuria melagienas apie „bendrą apsaugą“, – rašoma agentūros pranešime.

Ukraina, kaip skelbia agentūra, jau prieš dvi dienas prarado šios elektrinės automatinės radiacinio fono kontrolės sistemos kontrolę. Paskutiniai jų gauti duomenys rodė, kad septynis kartus viršytos nustatytų dozių normos jutikliuose šalia radioaktyvių atliekų saugyklų „Vektor“, „Podlesnyj“, „Tretja očered“ ir „Buriakovka“.

„Tai liudija apie netinkamą naudojimąsi saugumo sistemomis ir neturėjimą būtinų ekspertizių saugant branduolinius objektus. Norėdama išvengti sankcijų, Rusija pateikia pranešimus apie tai, kad viskas kontroliuojama ir saugu“, – agentūros atstovus cituoja Unian.com.

Rusų kariuomenė užėmė Černobylio atominės elektrinės teritoriją vasario 24 dieną.

17:35

Ukrainoje sukurtas tinklalapis rusams rasti informacijos apie žuvusius karius

17:18

Sekmadienį Ukrainoje pradėjo veikti specialus tinklalapis, kuriame šeimos Rusijoje gali rasti informacijos apie žuvusius ar nelaisvėn per kovas Ukrainoje paimtus rusų karius.

Tinklalapyje „200rf.com“ publikuojamos nuo Vladimiro Putino pradėtos invazijos pradžios Ukrainoje žuvusių rusų karių palaikų ir dokumentų nuotraukos. Taip pat čia galima rasti ir vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti, kaip teigia Ukraina, nelaisvėn paimti rusų kariai.

„Kreipiuosi į jus rusiškai, nes šis tinklalapis buvo sukurtas jums, – tinklalapyje paskelbtame vaizdo įraše sakė vidaus reikalų ministro patarėjas Viktoras Andrusivas. – Žinau, kad daugelis rusų nerimauja, kur yra jų vaikai, sūnūs, vyrai ir kas jiems nutiko. Todėl nusprendėme visa tai įkelti į internetą, kad kiekvienas galėtų surasti savo artimąjį, kurį V.Putinas nusiuntė kariauti Ukrainoje.“

V.Andrusivas sakė, kad per pastarąsias tris dienas Ukrainos pajėgos nelaisvės paėmė beveik 200 rusų karių, o žuvo daugiau nei 3 tūkst. rusų karių.

„Turime visų šių žmonių dokumentus, nuotraukas ir vaizdo įrašus“, – pridūrė jis.

Minėto tinklalapio pavadinimas primena apie žymę „Gruz 200“ (Krovinys 200), kuria buvo įvardijami praėjusio amžiaus 9-ame dešimtmetyje iš karo Afganistane skraidinti žuvusių sovietų karių palaikai.

Rusijos gynybos ministerija kol kas nėra paskelbusi, kiek rusų karių žuvo Ukrainoje nuo V.Putino „specialiosios operacijos“ pradžios.

Dagestano vadovas Sergejus Melikovas šeštadienį tapo pirmuoju pareigūnu, kuris pranešė apie rusų kario žūtį Ukrainoje. Savo oficialioje instagramo paskyroje jis paskelbė žinutę, kurioje reiškiama užuojauta dėl kario, kuris esą žuvo per „specialią operaciją ginant Donbasą“.

Kremlius vykdo didelio masto propagandos kampaniją, kad kontroliuotų viską, kas skelbiama apie karą Ukrainoje, ir yra nurodęs žiniasklaidai remtis tik oficialia Rusijos skelbiama įvykių versija.

Maskva jau ilgą laiką yra kaltinama slepianti, kiek žuvo jos karių, kovojančių prorusiškų separatistų Ukrainoje pusėje, o taip pat kiek šalies karių žuvo kovose Sirijoje.

Garus liberalių pažiūrų politikas Levas Šlosbergas teigia, kad Rusijos kariuomenė naudoja mobilius krematoriumus, kad sunaikintų visus įrodymus apie kovojusius Ukrainoje.

„Nėra karo. Nėra žuvusių. Nėra kapų. Žmonių tiesiog nebebus. Amžiams“, – savo tinklaraštyje rašė jis.

Prašo blokuoti rusus feisbuke ir kituose socialiniuose tinkluose

17:16

Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Michailo Fedorovas paprašė Marko Zuckerbergo, kad blokuotų rusus socialiniuose tinkluose.

„Markai Zuckerbergai, kol jūs kuriate Meta visatą, Rusija naikina realų Ukrainos gyvenimą. Mes prašome blokuoti naudotojams Rusijoje prieigą prie feisbuko ir instagramo, kol jų tankai griauna mūsų vaikų darželius ir ligonines“, – rašoma ministro tviteryje.

Ukrainos ir Rusijos derybos vyks pirmadienį

17:12

Ukrainos vidaus reikalų ministro pavaduotojas Jevgenijus Jeninas sako, kad Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybos įvyks pirmadienio rytą vietos laiku, rašo CNN.

Ukrainos prezidento V.Zelenskio biuras pranešė, kad Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka anksčiau sekmadienį paskambino Ukrainos prezidentui.

Baltieji rūmai: tai surežisuoti Kremliaus grasinimai

17:07 Atnaujinta 17:45

Jungtinės Valstijos sekmadienį apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną „išgalvojant grėsmes“, Kremliaus vadovui liepus padidinti Maskvos branduolinio atgrasymo pajėgų parengties lygį, tęsiantis karui Ukrainoje.

„Toks yra prezidento Putino elgesys, kurį stebėjome per šį konfliktą – išgalvojamos neegzistuojančios grėsmės, siekiant pateisinti tolesnę agresiją“, – televizijos ABC eteryje sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki, komentuodama Kremliaus žingsnį.

„Pasaulio bendruomenė ir Amerikos žmonės turėtų tai vertinti per šią prizmę. Matėme, kad jis tai daro vėl ir vėl“, – pridūrė ji.

„Scanpix“/AP nuotr./Jen Psaki
„Scanpix“/AP nuotr./Jen Psaki

J.Psaki pabrėžė, kad Rusijai nebuvo iškilusi grėsmė nei iš NATO, nei iš Ukrainos.

„Visa tai yra V. Putino elgesys, kuriam mes priešinsimės... Turime galimybę apsiginti, bet taip pat turime netylėti dėl stebimų įvykių“, – kalbėjo Baltųjų rūmų atstovė.

Kelios dienos iki Rusijos invazijos V.Putinas pagrasino griežtai atsakyti visoms valstybėms, kurios tiesiogiai įsikištų į konfliktą Ukrainoje. Jis taip pat priminė apie savo šalies, kaip branduolinės galybės, statusą.

Į Maskvos žingsnį sekmadienį sureagavo ir JAV ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield.

„Prezidentas Putinas toliau eskaluoja šį karą visiškai nepriimtinu būdu, – nurodė ambasadorė. – Turime ir toliau griežčiausiai smerkti jo veiksmus.“

Lieka neaišku, kokia bus praktinė V.Putino įsakymo reikšmė. Rusijos ir JAV strateginių branduolinių pajėgų sausumos ir povandeninis segmentai paprastai nuolat yra pasirengę kovos veiksmams, kitaip nei branduolinius užtaisus galintys nešti bombonešiai ir kiti orlaiviai.

Jei V. Putinas lieps apginkluoti rusų bombonešius ar kitaip padidinti jų kovinę branduolinę parengtį – arba jeigu jis įsakys jūroje dislokuoti daugiau balistinėmis raketomis ginkluotų povandeninių laivų – Vašingtonas galėtų jaustis priverstas atsakyti tuo pačiu, perspėjo Amerikos mokslininkų federacijos branduolinių klausimų analitikas Hansas Kristensenas.

Pasak eksperto, toks scenarijus reikštų nerimą keliantį padėties eskalaciją ir potencialią geopolitinę krizę.

Rusijos prokurorai grasina kalėjimu saviškiams

16:57

Rusijos generalinė prokuratūra grasina – pagalba kitai šaliai gali būti laikoma tėvynės išdavyste. Apie tokį prokuratūros pareiškimą rašo svoboda.org.

Pareiškime įspėjama dėl atsakomybės „už pagalbą kitai šaliai“ tuo metu, kai „Rusijos Federacija vykdo specialią operaciją gindama „Donecko liaudies respubliką“ ir „Luhansko liaudies respubliką“ – taip Rusijos valdžia oficialiai vadina karinę operaciją prieš Ukrainą.

Generalinės prokuratūros teigimu, finansinės, materialinės-techninės, konsultacinės ar kitokios pagalbos užsienio valstybei, tarptautinei ar kitos šalies organizacijai ar jų atstovams veikloje, „nukreiptoje prieš Rusijos Federacijos saugumą“, gali būti baudžiami pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl tėvynės išdavystės – bausmė gali būti iki 20 metų nelaisvės.

Prokuratūra pažadėjo įvertinti teisiškai „kiekvieną finansinės ar kitokios pagalbos atvejį kitai šaliai veikloje, kuri nukreipta prieš Rusijos Federacijos saugumą“.

Apie kokią užsienio šalį eina kalba, nenurodoma, rašo svoboda.org. Tačiau esą niekam ne paslaptis, kad turima omeny būtent rusų pagalba Ukrainai ir pirmiausia jos kariškiams.

NATO: V.Putino branduolinė retorika yra pavojinga

16:53 Atnaujinta 17:33

Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas paskelbti savo šalies branduolinių pajėgų kovinę parengtį yra pavojingas ir neatsakingas žingsnis, sekmadienį sakė NATO vadovas.

„Tokia retorika pavojinga. Toks elgesys – neatsakingas“, – televizijai CNN sakė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, tvyrant didžiulei įtampai dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas

„Ir, be abejo, jeigu tokia retorika derinama su tuo, kas daroma Ukrainos – vykdomas karas prieš nepriklausomą suverenią valstybę, vykdoma didelio masto invazija į Ukrainą – tai prideda šiai situacijai rimtumo“, – pridūrė J.Stoltenbergas.

Anksčiau sekmadienį V.Putinas sekmadienį nurodė padidinti branduolinio „atgrasymo pajėgų“ parengties lygį reaguojant į esą agresyvius NATO pareiškimus Rusijos Federacijos atžvilgiu.

Rusai užgrobė civilių laivus

16:17

Rusai Juodojoje jūroje užgrobė du Ukrainos civilinius laivus, pranešė Ukrainos valstybinės pasienio tarnybos Odesos regioninio skyriaus spaudos tarnyba.

Kaip rašo UNIAN, šeštadienį Juodosios jūros šiaurės vakarinėje dalyje laivai buvo užimti teigiant, kad vykdoma „antiteroristinė operacija“.

Teigiama, kad, kad taip Rusijos karo laivai dar kartą įžūliai pažeidė tarptautinės jūrų teisės normas ir, prisidengdami savotiška antiteroristine operacija, piratiškai užgrobė du su Ukrainos vėliava plaukiojančius laivus su beveik 50 įgulos narių.

Pastebėti raketų kompeksai „BUK“

16:14

Unian.com praneša, kad Berdianske Zaporožės srityje pastebėti raketų kompleksai „BUK“. 

Apie tai „Telegram“ informavo žurnalistas Andrejus Caplienko. Jis, pasidalinęs turima nuotrauka, atkreipė dėmesį ir į tai, kad būtent tokiais 2014 metais buvo numuštas virš Ukrainos skridęs Malaizijos oro linijų lėktuvas „Boeing“ Donecko srityje.

Tada žuvo visi 298 juo skridę žmonės.

V.Klyčko: Kijeve rusų kariuomenės nėra, bet gaudomi diversantai

16:04

Kijevo meras Vitalijus Klyčko savo vaizdo kreipimesi paskelbė, kad Ukrainos sostinė toliau ginasi. Anot mero, Kijeve nėra Rusijos kariuomenės, bet vyksta kova su diversantų grupėmis:

„Draugai! Mieli Kijevo gyventojai! Kijevas ir toliau ginasi. Sostinėje nėra Rusijos kariuomenės. Tačiau mūsų kariuomenė, teisėsauga ir teritorinė gynyba ir toliau identifikuoja ir neutralizuoja diversantus“.

Pasak V.Klyčko, naktį Kijeve vyko susidūrimai ir susišaudymai. Sunaikinta keletas didelių diversinių grupių.

Jo teigimu, Kijeve nuo invazijos pradžios žuvo 9 civiliai gyventojai, tarp jų ir vienas vaikas. 4 neatpažinti asmenys ir 18 karių bei teritorinės gynybos savanorių. Sužeisti 106 žmonės, iš jų 47 civiliai, tarp jų trys vaikai. 

V.Klyčko pranešė, kad ryte Lavruchino gatvėje, 16 aukštų namo kieme nugriaudėjo sprogimas. Užsidegė 7 asmeniniai automobiliai. Sprogimas apgadino langus ir balkonus nuo 1 iki 15 aukšto. Žmonių aukų išvengta, tačiau dalį gyventojų teko evakuoti.

V.Klyčko tvirtino, kad situacija mieste kontroliuojama, veikia visi kritinės infrastruktūros objektai. Tačiau viešasis transportas nevažiuoja, metro taip pat. Požeminės metro stotys veikia kaip žmonių slėptuvės nuo oro smūgių.

Sostinės ligoninės veikia kariniu režimuu. Priima tiek tuos, kurie patys kreipiasi skubios pagalbos, tiek tuos, kuriuos atveža greitosios pagalbos automobilis. 

Kijevo meras sakė, kad ligoninėse ima trūkti kraujo, Jis pakvietė visus,  kas gali, prisijungti ir tapti donorais.

Kijevo meras priminė, kad šeštadienį įvesta komendanto valanda tęsis iki pirmadienio ryto. „Negalima išeiti į gatvę. Tik suveikus oro pavojaus  sirenai, kai einate į slėptuvę“, – įspėjo meras.

Ukrainoje iš namų arešto pabėgo prorusiškas politikas V.Medvedčukas

15:45

Ukrainos žiniasklaidos priemonė ZN.ua skelbia, kad iš namų arešto pabėgo prorusiškas šalies politikas, artimu Kremliui laikomas Viktoras Medvedčukas. Nepatvirtintais duomenimis, jį galėjo išlaisvinti Rusijos specialiosios pajėgos.

V.Medvedčuko, laikomo V.Putino žmogumi Ukrainoje, žmona šią šalį paliko dar vasario 18-ąją. Ji, lydima apsaugininkų, išvažiavo į Baltarusiją.

Partijos „Opozicijos platforma – už gyvybę“ frakcijos narys V.Medvedčukas įtariamas valstybės išdavimu.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Medvedčukas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Medvedčukas

V.Medvedčukas yra vienas turtingiausių žmonių Ukrainoje: žurnalas „Forbes“ jo turtą vertina 620 mln. JAV dolerių. Parlamentaras yra sakęs, kad V.Putinas yra jo jauniausios dukters Darjos krikštatėvis.

Generalinė prokurorė gegužės mėnesį sakė, kad V.Medvedčukas 2015 metais planavo pradėti išgauti gamtos išteklius prie Juodosios jūros pakrantės, priklausančios Ukrainai ir po Krymo aneksijos monopolizuotos Rusijos.

Jis taip pat įtariamas 2020 metais perdavęs Rusijai informacijos apie slaptą Ukrainos karinį dalinį.

V.Putinas įsakė padidinti branduolinių pajėgų parengties lygį

15:24

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per susitikimą Kremliuje su gynybos ministru Sergejumi Šoigu ir Generalinio štabo vadovu Valerijumi Gerasimovu įsakė padidinti branduolinio atgrasymo pajėgų parengties lygį reaguojant į esą agresyvius NATO pareiškimus Rusijos atžvilgiu.

„Vakarų šalys ne tik žengia nedraugiškus ekonominius žingsnius prieš mūsų šalį. Svarbių NATO narių lyderiai skelbia agresyvius pareiškimus apie mūsų šalį. Todėl įsakau Rusijos atgrasymo pajėgoms pereiti į specialųjį režimą“, – pareiškė V.Putinas.

Apie geopolitinę didžiųjų valstybių priešpriešą rašantis JAV tyrimų centro „Brookings Institution“ analitikas Tomas Wrightas tviteryje pastebėjo: „Šis pranešimas skirtas šokiravimui, bet iš tiesų neturėtų stebinti.“

Strateginės atgrasymo pajėgos turi 10 branduolinių povandeninių laivų su balistinėmis raketomis, 340 tarpžemyninių balistinių raketų, 76 bombonešius, 106 palydovus, 13 radarų sistemų, 290 antžeminės gynybos sistemų.

Ukraina sutiko derėtis su Rusija, delegacijos susitiks Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje

15:04 Atnaujinta 15:49

Baltarusijos nacionalinis spaudos centras sekmadienį pranešė, kad Ukrainos vyriausybė vis dėlto sutiko atvykti derybų į Baltarusiją. Galiausiai tai oficialiai patvirtino ir Kijevas, paskelbęs bendrą pareiškimą su Baltarusija.

Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos spaudos tarnyba pranešė, kad jis paskambino Volodymyrui Zelenskiui. Politikai susitarė, kad Ukrainos delegacija be išankstinių sąlygų susitiks su Rusijos delegacija Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje prie Pripetės upės.

A.Lukašenka esą prisiėmė atsakomybę už tai, kad visi Baltarusijos teritorijoje dislokuoti lėktuvai, sraigtasparniai ir raketos liktų ant žemės Ukrainos delegacijos kelionės, derybų ir sugrįžimo metu.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad Ukrainos delegacijai vadovaus šalies užsienio reikalų viceministras Mykola Točickis.

Rusijos delegacijos, kuri, kaip skelbė Maskva, anksčiau sekmadienį atvyko į Gomelį, vadovu paskirtas buvęs kultūros ministras Vladimiras Medinskis „RIA-Novosti“ pareiškė: „Jau ketinome išvykti, bet sulaukėme informacijos iš Ukrainos pusės apie derybų patvirtinimą.“

Kad derybos neva vyks, patvirtino ir Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Beje, Kremlius sekmadienį skelbė ir tai, kad tarpininkauti Rusijos ir Ukrainos deryboms siūlėsi Izraelio premjeras Naftali Bennettas, telefonu kalbėjęsis su V.Putinu.

Pranešime teigiama, esą V.Putinas pasakė N.Bennettui, kad Rusijos delegacija yra atvykusi į Gomelį ir pasiruošusi derėtis su Kijevu – bet Ukraina neva „nepasinaudojo proga“.

Ukraina tokius kaltinimus atmeta. Prezidentas V.Zelenskis anksčiau teigė esantis atviras deryboms, bet ne Baltarusijoje, kuri padeda Rusijai vykdyti karo veiksmus prieš Ukrainą.

Rusų oligarchas M.Fridmanas pasisakė prieš karą Ukrainoje

14:19

Vienas turtingiausių Rusijos žmonių, oligarchas Michailas Fridmanas tapo pirmąja kregžde tarp stambiųjų šalies verslininkų – jis pareiškė, kad karas Ukrainoje yra tragedija, ir paragino nutraukti kraujo liejimą.

Laiške, kurį gavo visi jo kompanijos „LetterOne“, įsikūrusios Londone, darbuotojai, milijardierius rašė esąs įsitikinęs, kad „karas niekada negali būti atsakymas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Fridmanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Fridmanas

„Aš gimiau Vakarų Ukrainoje ir ten gyvenau iki 17 metų. Mano tėvai – Ukrainos piliečiai, jie gyvena mano mėgstamiausiame mieste Lvove.

Bet aš taip pat daug laiko esu Rusijos pilietis, ten sukūriau ir plėtojau verslus. Jaučiu artumą su Ukrainos ir Rusijos žmonėmis, dabartinį konfliktą laikau tragedija abiem tautoms“, – pareiškė M.Fridmanas, nors apdairiai pridūrė, kad šis jo pareiškimas nėra politinis.

M.Fridmanas, su partneriais valdantis didžiausią privatų Rusijos banką „Alfa-Bank“, laiką leidžia tiek Maskvoje, tiek Londone. Dienraštis „The Sunday Times“ pernai skelbė, kad šis oligarchas yra 11-as pagal turtingumą Jungtinės Karalystės gyventojas.

Verslininkas, kaip ir daugelis garsių Rusijos žmonių, nedrįsta tiesiogiai kritikuoti Vladimiro Putino ar kaltinti Rusiją dėl invazijos. Jie aptakiau ragina nutraukti karinius veiksmus.

Ukrainos kariuomenės vadas parodė, kaip dronas „Bayraktar“ sunaikina rusų technikos koloną

14:15

Vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas parodė, kaip dronas „Bayraktar“ Chersono srityje atakavo ir susprogdino Rusijos karinės technikos koloną.

„Ką išdarinėja gyvybingasis Bayraktaras! Černobajevkos kaimas, Chersono sritis. Sveiki atvykę į pragarą!“, – savo paskyroje feisbuke parašė V.Zalužnas.

Oficialiai kariaus ir Baltarusijos pajėgos?

14:03

Ukrainos naujienų portalo UNIAN šaltinių duomenimis, artimiausiomis sekmadienio valandomis karo Ukrainoje dalyve Rusijos pusėje oficialiai gali tapti ir Baltarusija.

Teigiama, esą baltarusių specialiųjų operacijų pajėgos jau sėda į lėktuvus ir bus išskraidintos į Ukrainos šiaurę – desantininkus planuojama išmesti aplink Kijevą ir 130 km į šiaurės vakarus nuo sostinės esantį Žytomyrą.

Kad Baltarusija netrukus paskelbs karą Ukrainai, „The Guardian“ pareiškė ir buvęs Ukrainos gynybos ministras Andrijus Zahorodniukas.

Skambant tokiems pranešimams, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis telefonu pasikalbėjo su Baltarusijos autoritariniu lyderiu Aliaksandru Lukašenka.

Ką pastarasis pasakė apie galimą Baltarusijos karių prisijungimą prie Rusijos pajėgų, neskelbiama. Tiesa, Rusijos naujienų agentūra „RIA-Novosti“ praneša, kad A.Lukašenka paragino Kijevą derėtis su Maskva – esą priešingu atveju Ukraina praras valstybingumą.

Rusija prieš invaziją sutelkė tūkstančius karių Baltarusijoje, iš kur jie pajudėjo į Ukrainą. Iš Baltarusijos teritorijos, kaip skelbia Kijevas, sekmadienį Ukrainos sostinės link buvo paleista sparnuotoji raketa. Ji buvo numušta.

Ukraina skelbia išlaikiusi Charkovo kontrolę

13:37 Atnaujinta 16:10

Ukrainos Charkovo regiono gubernatorius Olehas Synehubovas pranešė, kad šalies pajėgos išlaikė Charkovo kontrolę po to, kai sekmadienio rytą į miestą įžengė Rusijos karinė technika ir specialiosios pajėgos.

„Charkovo kontrolė mūsų! Ginkluotosios pajėgos, policija ir gynybos daliniai dirba, miestas valomas nuo priešų“, – pareiškė O.Synehubovas.

Mieste dirbantis britų dienraščio „The Daily Telegraph“ korespondentas Rolandas Oliphantas sekmadienį po vidurdienio pasivažinėjo po Charkovą ir situaciją įvertino taip: „Gatvės tuščios. Kažkokie susirėmimai ar operacija vis dar vyksta ties Ševčenkos prospektu. Miestą kontroliuoja ukrainiečiai.“

Vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka „Telegram“ parašė, esą Rusijos kariams „buvo sukurta iliuzija“, kad Ukrainos pajėgos nebesipriešina – jiems buvo leista lengvąja technika pasiekti patį Charkovo centrą, kad būtų galima lengvai neutralizuoti priešą.

Ir A.Heraščenka, ir vietoje dirbantys žurnalistai taip pat skelbia, kad Charkove Rusijos kariškiai pasidavinėja į nelaisvę. 

Naujienų agentūros AFP žurnalistas mieste girdėjo kulkosvaidžių tratėjimą ir sprogimus.

O.Synehubovas pareiškė, kad Rusijos pajėgos yra „absoliučiai demoralizuotos“.

Anot jo, Rusijos kariai palieka savo transporto priemones „vidury kelio“ ir grupėmis po penkis žmones pasiduoda ukrainiečių kariuomenei.

„Kai tik pamato bent vieną ginkluotųjų pajėgų atstovą, jie pasiduoda“, – pareiškė srities administracijos vadovas.

Jo teigimu, jau pasidavė „dešimtys“ Rusijos karių.

„Į nelaisvę paimti Rusijos kovotojai kalba apie visišką išsekimą ir demoralizaciją, jie neturi ryšio su centrine vadaviete, jie nesupranta ir nežino, ką daryti toliau“, – pareiškė O.Synehubovas.

„Nuo pat Ukrainos puolimo pradžios jie nėra gavę maisto ir vandens, – pridūrė jis. – Palikdami pozicijas, Rusijos kovotojai bando pasislėpti tarp civilių gyventojų, prašo žmonių drabužių ir maisto.“

Ukraina pateikė ieškinį Tarptautiniam Teisingumo Teismui dėl karą pradėjusios Rusijos

13:35

Ukraina pateikė ieškinį Tarptautiniam Teisingumo Teismui dėl karą pradėjusios Rusijos. Ukraina reikalauja, kad Rusijai būtų nedelsiant nurodyta tuoj pat nutraukti karo veiksmus bei surengti klausymus jau kitą savaitę.

Apie tai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė savo „Twitter“ paskyroje.

„Ukraina oficialiai pateikė ieškinį Rusijai JT Tarptautiniame Teisingumo Teisme Hagoje. Reikalaujame patraukti Rusiją atsakomybėn dėl genocido sampratos iškraipymo, kad pateisintų agresiją. Prašome teismo nedelsiant įpareigoti Rusiją nutraukti karo veiksmus ir paskirti klausymus jau kitą savaitę“, – rašo V.Zelenskis.

Apie tai, kokios galimybės patraukti Rusiją atsakomybėn, daugiau skaitykite čia: Lina Strupinskienė: Putino karas Ukrainoje – kokios yra teisinės galimybės patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn?

Nyderlandų sostinėje Hagoje įsikūręs TTT neturi įgaliojimų pareikšti baudžiamųjų kaltinimų atskiriems Rusijos lyderiams, atsakingiems už prieš keturias dienas pradėtą invaziją.

Tačiau tai yra pasaulio aukščiausiosios instancijos teismas, kuriame sprendžiami valstybių teisiniai ginčai dėl galimų tarptautinės teisės pažeidimų, ir Jungtinių Tautų aukščiausioji teisminė institucija.

Savo operaciją, kuria siekiama „demilitarizuoti ir denacifikuoti“ Ukrainą, Kremlius yra mėginęs teisinti kaip bandymą užkirsti kelią tariamam šalies rusakalbės mažumos persekiojimui.

Tačiau tarptautinė bendruomenė invaziją griežtai pasmerkė kaip akivaizdų tarptautinės teisės pažeidimą, o daugelis ukrainiečių civilių savo noru stojo ginti savo šalį.

A.Lukašenka patvirtino, kad Rusija Ukrainą atakavo ir iš Baltarusijos teritorijos

13:20

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, iki šiol neigęs, kad jo vadovaujama šalis dalyvauja Rusijos pradėtoje karinėje invazijoje į Ukrainą, sekmadienį pripažino, kad Ukrainos pozicijos buvo apšaudytos ir iš Baltarusijos teritorijos.

A.Lukašenka patvirtino, kad raketos buvo paleistos iš Baltarusijos teritorijos į pozicijas Ukrainoje, tačiau tai buvo būtinas žingsnis, nes „Ukrainos pusėje už kelių kilometrų nuo sienos su Baltarusija buvo dislokuotos raketų divizijos, pasiruošusios per kelias minutes smogti Rusijos pozicijoms“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

„Aš neįsakiau jiems paleisti raketų. Aš pasakiau: „Taip, vaikinai, mes tai matome“. Ir tada rusai į šias pozicijas paleido dvi ar tris raketas. Po to pozicijų nebeliko. Bet kas kaltas? Kodėl jūs pradėjote šį karą?“ – žėrė kaltinimus Ukrainai A.Lukašenka ir pareiškė, kad iš Baltarusijos teritorijos joks karo pavojus nekyla.

„Ukrainoje nėra nė vieno baltarusių kario ar šovinio, – aiškino A.Lukašenka ir patikino, kad „Rusijai to nereikia“. Jis taip pat pripažino, kad Baltarusija teikia pagalbą sužeistiems Rusijos kariams: „Jei gydomi dėl rimtų sužalojimų, mes juos gydome. Ir kas čia negerai?“

A.Lukašenka anksčiau siūlėsi Baltarusijoje surengti Rusijos ir Ukrainos taikos derybas. Maskva teigė, kad jai priimtina vieta, ir atsiuntė savo delegaciją į Baltarusijos Gomelio miestą. Tačiau Ukraina atsisakė su Rusija derėtis jai padedančios šalies, o ne neutralioje teritorijoje. 

Link Kijevo judėjusi pavojinga rusų kolona aptikta ir sunaikinta

12:55 Atnaujinta 15:29

Ukrainos kariuomenė viešai skelbė ieškanti rusų mašinų kolonos, pažymėtos raide V. Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų spaudos tarnybos, tai ypač pavojingi teroristai, atvykę į Ukrainą su specialia misija. Technika judėjo Kijevo link.

„Tai labai svarbu. Kreipiamės į visus Kijevo srities ir Kijevo piliečius! Visi, kurie matė, užfiksavo, žino šios kolonos vietą, skubiai suteikite duomenis Ukrainos gynėjams arba, jei įmanoma, neleiskite jiems toliau judėti. Tai labai svarbu!“ – sakoma kariuomenės pranešime. 

Popiet pravda.ua pranešė, kad ginkluotosios pajėgos ir teritorinės gynybos kovotojai sustabdė pavojingų koloną, kurios techniką žymėjo raidė 

Pravda.ua šaltinis kariuomenėje pranešė, kad pavojingi teroristai buvo neutralizuoti. Vietos gyventojo nufilmuotame vaizdo įraše matyti miestelio gatvėje stovinti suniokota karinės technikos kolona, vietovę apžiūrinėjantys Ukrainos kariai. Vienas iš kariškių praneša, kad šią koloną sudarė iš Čečėnijos atvykę kariai, vadinami „kadyrovcais“.

Ukrainos kariuomenė apgynė nuo rusų Irpenio miestą netoli Kijevo

12:49

Sekmadienį Rusijos tankai iš Bučos pusės įsiveržė į netoli sostinės Kijevo esančio Irpenio miesto teritoriją. Tačiau Ukrainos pajėgoms pavyko išvyti okupantus iš miesto. Tai pareiškė Irpenio meras Aleksandras Markušinas.

„Mes laikome Irpenį! Šiandien Irpenis yra 100 procentų kontroliuojamas“, – feisbuke pabrėžė meras. Jis prašė žmonių likti namuose, nes vyksta nuolatiniai apšaudymai. Pasak mero, miestą ginantys kariškiai sulaukė pastiprinimo.

Ukrainos kariuomenė telegram pasidalijo filmuotais vaizdais iš Irpenio. Jame matyti degantys namai, nuolaužomis nusėtos gatvės, sudaužyta karinė technika bei žuvę Rusijos kariai.

VIDEO: Бій в Ірпені: розстріляли колону російських військових

 

Ukrainiečiai paskelbė naujus Rusijos nuostolių skaičius

12:24

Ukrainos valstybinė specialiųjų ryšių ir informacijos apsaugos tarnyba paskelbė naujausius suminius Rusijos armijos nuostolius kovose su Ukraina.

Pasak tarnybos, per vasario 24, 25 ir 26 dienas agresorius neteko 27 lėktuvų, 26 sraigtasparnių, 146 tankų, 706 šarvuotųjų kovos mašinų, 49 artilerijos pabūklų, vienos raketų sistemos BUK-1, keturių salvinės artilerijos sistemų „Gradb“, 30 kitokių autotransporto priemonių, 60 cisternų, dviejų nepilotuojamų orlaivių, dviejų laivų. Taip pat tvirtinama, kad per mūšius buvo nukauta apie 4300 Rusijos karių, bet pažymima, kad skaičius dar tikslinamas.

Taip pat Ukrainos kariuomenė nuolat viešina į nelaisvę suimtų rusų karių apklausas. Vieni į nelaisvę patekę rusų kariai tvirtina, kad jiems buvo sakoma, jog Ukraina užpuolė Rusiją, todėl reikia kariauti, kiti tikina nežinoję, kad važiuoja kariauti į Ukrainą ir manę, kad vyksta į mokymus.

 

Žemėlapis: Rusijos invazija į Ukrainą

12:13

Rusija puolimą prieš Ukrainą vykdo trimis kryptimis: iš šiaurės puola sostinę Kijevą, iš šiaurės rytų – Charkovą, ir bando užimti naujas teritorijas per invaziją, pradėtą iš Krymo pietuose. Ukraina taip pat tęsia kovas su Rusijos remiamais separatistais rytuose.

Šį žemėlapį 15min parengė pagal „The New York Times“ surinktą informaciją.

Rusijos invazija į Ukrainą
Rusijos invazija į Ukrainą


 

Rusijos kariai plėšia parduotuves

12:08

Ukrainos valstybinė specialiųjų ryšių ir informacijos apsaugos tarnyba savo feisbuko paskyroje paviešino vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip karių uniformomis apsirengę žmonės plėšia parduotuvę.

Vaizdo įrašas palydėtas ironišku aprašymu: „Trostiancuose (Sumų sritis) „galingiausia“ pasaulyje Rusijos armija plėšia parduotuvę: okupantai net neturi ko valgyti, juos tiesiog numetė likimo valiai. Ar rusės mamos norėjo tokio likimo savo vaikams?“

Ukrainos žmonės stoja prieš Rusijos tankus

11:18

Socialiniuose tinkluose mirga vaizdai iš Ukrainos, kuriuose matyti, kaip nedidelių miestelių ir kaimų gyventojai stoja prieš riedančius Rusijos tankus ir juos stabdo. Keliais atvejais okupantų pajėgos buvo priverstos apsisukti.

VIDEO: Как на самом деле в Украине встречают российских солдат

Dešimtys žmonių suformavo gyvąjį skydą Koriukovkos miestelyje Ukrainos šiaurės rytuose. Rusijos tankai turėjo atsitraukti.

Panašus įrašas – iš Bachmašo miestelio, taip pat Ukrainos šiaurės rytuose.

V.Zelenskio atstovas: derybų galimybę sugriovė rusų ultimatumas sudėti ginklus

11:06

Ukrainos prezidento atstovas spaudai Sergejus Nikiforovas paskelbė, kad Kijevo atstovai į Gomelį nevyks derybų ir dėl to, jog sulaukė rusų ultimatumo – pirma sudėti ginklus, o po to derėtis.

„Apie šį formatą tikrai buvo kalbama. Tačiau paskutinę akimirką Rusijos derybininkai pareikalavo, kad pirmiausia Ukrainos kariuomenė sudėtų ginklus. Į tai iš karto gavo pasiūlymą eiti paskui „Rusijos karo laivą“. Todėl dabartiniai jų pareiškimai ir sprendimas, nepaisant visko, demonstratyviai važiuoti į Gomelį – tai tik informacinis spaudimas ir bandymas perkelti atsakomybę už nesėkmę Ukrainai“, – savo paskyroje feisbuke rašo S.Nikiforovas.

Anot S.Nikiforovo, Ukraina yra pasirengusi deryboms, bet nepasirengusi išklausyti jokių išankstinių sąlygų. Tai taip pat taikoma ir susitikimo vietai. „Negalime vykti į Baltarusiją, iš kurios lėktuvai ir raketos siunčiami į mūsų miestus. Taip pat saugumo klausimais turėtume pasikliauti priimančiosios šalies garantijomis. Atsižvelgiant į ankstesnius įvykius, tokių garantijų vertė labai maža“, – pridūrė jis. 

V.Zelenskis: daug miestų dabar tiesiog bando išgyventi

10:57 Atnaujinta 11:43

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, sekmadienio rytą kreipęsis į ukrainiečius,  sakė, kad praėjusi naktis buvo žiauri. Visoje Ukrainoje vėl vyko apšaudymai, buvo apgadinti namai.

„Šiandien šalyje nėra nė vieno objekto, kurio okupantai nelaikytų priimtinu tikslu. Jie kovoja su visais. Kovoja su visa, kas gyva – prieš darželius, prieš namus ir net prieš greitosios pagalbos automobilius. Naudoja reaktyvinę artileriją, raketas prieš miestų rajonus, kuriuose nėra ir niekada nebuvo jokios karinės infrastruktūros“, – sakė Ukrainos prezidentas.

V.Zelenskio teigimu, daugelis šalies miestų dabar tiesiog bando išgyventi.

„Vasylkivas, Kijevas, Černigovas, Sumai, Charkovas ir daugelis kitų Ukrainos miestų gyvena sąlygomis, kokių mūsų žemėje nebuvo nuo  Antrojo pasaulinio karo“, – sakė V.Zelenskis.

Pabėgėlių gali būti milijonai

09:50

Į Lenkiją, Moldovą ir kitas kaimynines šalis jau pabėgo per 150 tūkst. ukrainiečių, skelbia AFP. Jungtinės Tautos yra įspėjusios, kad pabėgėlių skaičius gali padidėti iki 4 mln., jeigu mūšiai suintensyvėtų.

Kremlius: Rusija atsiuntė derybininkus į Gomelį, V.Zelenskis nenori kalbėtis Baltarusijoje

09:31 Atnaujinta 11:15

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas paskelbė, kad Rusijos delegacija atvyko į Baltarusijos miestą Gomelį – derybų su ukrainiečiais.

Anot D.Peskovo, Rusijos delegacijoje – prezidento administracijos, Gynybos ir Užsienio ministerijų atstovai.

„Rusija jau pasiruošusi pokalbiams Gomelyje. Dabar Maskva laukia ukrainiečių“, – pareiškė D.Peskovas.

Kijevas, nors šią savaitę kelis kartus pabrėžė neatsisakantis derėtis – priešingai nei teigia Maskva, nesutinka su derybų vieta, Gomeliu.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis netrukus pareiškė, kad Ukraina nori taikos, bet negali derėtis Baltarusijoje, kurios teritorija Rusija naudojasi puldama Ukrainą.

„Varšuva, Bratislava, Budapeštas, Stambulas, Baku – siūlėme Rusijai surengti derybas šiuose miestuose ar bet kuriame mieste, iš kurio raketos netaiko į Ukrainą“, – teigė V.Zelenskis.

„The Washington Post“ žurnalistė Marija Iljušina iškart pastebėjo, kad į Rusijos delegaciją buvo įtrauktas buvęs šalies kultūros ministras Vladimiras Medinskis, pasižymintis revizionistiniais pasisakymais Ukrainos atžvilgiu.

Praėjusiais metais V.Medinskis, kuris yra parašęs istorijos vadovėlį, naudojamą Rusijos mokyklose, pareiškė, kad „didžios Rusijos žemės dabar yra Ukrainos, Kazachstano ir net Baltarusijos teritorijos“.

 

Numušė iš Baltarusijos paleistą raketą

09:20

Ukrainos ginkluotosios pajėgos paskelbė, kad sėkmingai numušė sparnuotąją raketą, Kijevo link paleistą iš Baltarusijos teritorijos. Priduriama, kad raketą paleido strateginis bombonešis „Tupolev T-22“.

„Tai dar vienas Baltarusijos Respublikos ir Rusijos Federacijos nusikaltimas“, – skelbiama pranešime.

Rusija skelbia apsupusi du didelius miestus Ukrainos pietuose ir pietryčiuose

09:10

Rusijos kariuomenei tęsiant puolimą Ukrainoje, Maskva sekmadienį paskelbė, kad jos kariai apsupo Chersono miestą Ukrainos pietuose ir Berdiansko miestą provakarietiškos šalies pietryčiuose.

„Rusijos ginkluotosios pajėgos per pastarąsias 24 valandas visiškai blokavo Chersono ir Berdiansko miestus“, – nurodė kariuomenės atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas pranešime, kurį išplatino Rusijos naujienų agentūros. 

Ukrainos institucijos šių duomenų kol kas nepatvirtino.

Ukraina: apie Rusijos pajėgų nuostolius

08:53

Ukrainos gynybos ministerija paskelbė atnaujintus duomenis apie Rusijos pajėgų nuostolius šioje karinėje kampanijoje.

Pranešama, kad Rusija prarado daugiau nei 540 pėstininkų kovos mašinų, 16 karo lėktuvų, 18 sraigtasparnių, 102 tankus, 504 šarvuotus transporterius, vieną raketų sistemą „Buk-1“, daugiau nei 20 šarvuotų automobilių. Daugiau nei 3000 Rusijos karių esą žuvo, 200 buvo paimti į nelaisvę.

Rusijos pajėgos prasibrovė į Charkovą

08:15

Rusijos karinė technika ir specialiosios pajėgos įžengė į rytinį Charkovo miestą, patvirtino regiono administracijos vadovas Olehas Synehubovas. Jo teigimu, miesto centre pasirodė Rusijos lengvoji karinė technika.

Anot buvusio Ukrainos gynybos ministro pavaduotojo Antono Heraščenkos, Charkove prasidėjo gatvių mūšiai. Iš šio miesto kilęs A.Heraščenka paragino gyventojus likti namuose ir į okupantus šaudyti pro langus, mėtyti į juos Molotovo kokteilius.

Charkovas jau ne pirmą naktį iš eilės buvo smarkiai bombarduojamas.

O.Synehubovas netrukus pranešė, kad Charkovo centre vyksta smarkūs susirėmimai. Gyventojai pro langus užfiksavo mieste pasirodžiusius Rusijos karius.

Kijevo valdžia: mieste ramu

07:32

Nors šeštadienio vakarą baimintasi, kad Kijevo naktį laukia itin sunkus išbandymas, išaušus sekmadienio rytui miesto administracijos vadovo pavaduotojas Mykola Povoroznykas pareiškė, kad sostinėje padėtis valdoma.

„Situacija Kijeve rami, sostinę visiškai kontroliuoja Ukrainos armija. Naktį vyko keli susidūrimai su diversantų grupėmis“, – paskelbė M.Povoroznykas.

Kijevas pripažįsta: Rusijos karo laivą pasiuntę Ukrainos pasieniečiai gali būti gyvi

07:25

Ukrainos pasieniečiai, šią savaitę Gyvatės saloje „pasiuntę“ Rusijos karo laivą pokalbyje, kuris vėliau buvo paviešintas, gali būti gyvi – nors šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau paskelbė 13 pareigūnų didvyriais po mirties. Sienos apsaugos tarnyba feisbuke paskelbė, kad pasieniečiai gali būti gyvi – tiesa, remiamasi Rusijos žiniasklaida.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Gynybos analitikas M.Kofmanas: blogiausia tik prasideda

06:27

Rusijos pajėgoms Ukrainoje suintensyvinus bombardavimus, JAV organizacijos CNA Rusijos studijų vadovas Michaelas Kofmanas, daug mėnesių pagrįstai skelbęs pavojų dėl rusų pajėgų telkimo aplink Ukrainą, teigia įžvelgiantis, kad Rusijos pajėgų elgesys keičiasi – į blogąją pusę.

„Manau, kad šiandien matėme pokyčius – Rusija taikosi į kritiškai svarbią civilinę infrastruktūrą, dažniau naudoja MLRS (daugiavamzdes raketų paleidimo sistemas, – red.), artileriją gyvenamosiose vietovėse.

Deja, pradeda pildytis mano nuogąstavimai, kad situacija ims sparčiai blogėti, ypač civiliams. Būtų paprasta teigti, kad Rusijos pajėgos taip elgiasi dėl desperacijos.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje
„Scanpix“/AP nuotr./Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje

Bet taip pat nemanau, kad mes teisingai ir labai tiksliai vertiname pirmąsias kovų dienas. Po 72 valandų manau, kad blogiausia – dar ateityje“, – teigė M.Kofmanas po sekmadienio nakties mūšių Ukrainoje.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad Maskva invaziją į Ukrainą bando nuslėpti nuo Rusijos visuomenės: „Rusija ne tik siekė greitos ir lengvos pergalės, bet ir tikėjosi užgniaužti naujienas apie kovas, visuomenei nerodydama karinių operacijų visoje Ukrainoje vaizdų.“

Anot M.Kofmano, būtent dėl vidaus nuotaikų Kremlius iš pradžių tikėjosi greitai užbaigti karinę operaciją, bet tvarkaraštis buvo nerealistiškas: „Įtariu, kad tai buvo noras paslėpti karą, kuris būtų labai nepopuliarus.“

Nepriklausomi analitikai: Ukrainos pasipriešinimas lieka efektyvus

05:22

JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto analitikai sekmadienį pateikė naujausią Rusijos karinių veiksmų vertinimą.

  • Rusijai nepavyko apsupti ir izoliuoti Kijevo kaip ji planavo. Dabar Rusijos pajėgos bando veržtis į Kijevą siauru frontu vakariniame Dniepro upės krante ir plačiu frontu į šiaurės rytus.
  • Rusijos pajėgos laikinai atsisakė pastangų užimti Černigovą ir Charkovą ir aplenkia šiuos miestus, kad galėtų tęsti veržimąsi į Kijevą. Nesėkmingos Rusijos atakos prieš abu miestus buvo prastai suplanuotos ir įvykdytos, jos susidūrė su ryžtingesniu ir veiksmingesniu pasipriešinimu, nei Rusija tikriausiai tikėjosi.
  • Rusijos pasiekimai Pietų Ukrainoje yra pavojingiausi ir kelia grėsmę, kad ji gali sužlugdyti sėkmingą Ukrainos gynybą šiaurėje ir šiaurės rytuose.
  • Rusijos kariai susiduria su problemomis dėl moralės ir logistikos.

 

 

 

Apšaudyta radioaktyvių atliekų laidojimo aikštelė

05:16

Sekmadienį, apie 21 val. 20 min. Rusijos kariuomenės raketos pataikė į valstybinės įstaigos „Radonas“ radioaktyviųjų atliekų laidojimo aikštelę Kijeve, informuoja Ukrainos valstybinė branduolinio reguliavimo inspekcija.

„Dėl masinio susišaudymo, kuris vis dar vyksta, šiuo metu neįmanoma įvertinti žalos masto. Sugedo automatinė radiacijos stebėjimo sistema. Tačiau stebėjimo kameros užfiksavo krentančias raketas. Radiacinės situacijos vertinimas bus atliekamas nešiojamaisiais prietaisais pasibaigus šaudymui“, – skelbia inspekcija.

Išankstiniu jos vertinimu, radioaktyviosios apsaugos grėsmės žmonėms, esantiems už šios radioaktyviųjų atliekų laidojimo aikštelės sanitarinės apsaugos zonos, nėra.

 

Vasylkive tęsiasi kova dėl aerodromo

05:00

Vasylkive, kur užsidegė naftos saugykla, tęsiasi kova dėl aerodromo. 

„Kova nesibaigia, todėl ugniagesiai negali pradėti gesinti. Šiuo metu pavyko sustabdyti dujų tiekimą“, – feisbuke rašo Kijevo regiono administracijos pirmininkas Oleksijus Kuleba.

Jis įspėja, kad dėl pažeistos naftos saugyklos gresia ekologinė katastrofa.

 

Charkove sviedinys pataikė į devynaukštį daugiabutį, mirė moteris

04:53

Rusijos pajėgos atakuoja gyvenamuosius rajonus – sviedinys pataikė į devynių aukštų pastatą Charkove, feisbuke informavo Ukrainos ekstremaliųjų situacijų tarnyba.

Šeštadienį  21 val. 20 min. gautas pranešimas, kad artilerijos sviedinys pataikė į devynių aukštų gyvenamąjį namą Charkove. Buvo sugriautos atraminės sienos ir  laiptai tarp 2–7 aukštų, pažeistos 4, 5 ir 6 aukštų pastato konstrukcijos.

Pareigūnai iš sugriauto pastato evakavo apie 20 žmonių. Deja, griaunant pastato konstrukcinius elementus, žuvo jauna moteris.

Beveik 60 žmonių nuo apšaudymo slėpėsi pastato rūsyje. Nė vienas iš jų nebuvo sužeistas.

Ketvirtoji invazijos diena nuotraukose: gyventojai slepiasi požeminėje aikštelėje

04:39

Kijevo merija šeštadienį pranešė iki pirmadienio ryto įvedanti nenutrūkstamą komendanto valandą. 

„Visi civiliai gyventojai, kurie komendanto valandos laikotarpiu bus gatvėse, bus laikomi priešo diversantų grupių nariais“, – pranešė merija.

Šeštadienį Kijevo gyventojai įspėti, kad laukia sunki naktis. Nuo galimų antskrydžių kijeviečiai slepiasi po žeme – metro stotyse, požeminėse stovėjimo aikštelėse.

Sunki Kijevo sekmadienio naktis – nuotraukose:

 

Kijeve per susirėmimus žuvo šešerių metų berniukas, dar keli civiliai sužeisti

04:26

Ukrainos sostinės Kijevo vakariniame rajone šeštadienio vakarą per smarkų susišaudymą žuvo šešerių metų berniukas, sužeisti keli žmonės, pranešė vietos ligoninė.

Kijevo Okhmatdyt ligoninės gydytojas Serhijus Černysiukas sakė, kad tarp sužeistųjų yra du paaugliai ir trys suaugusieji, informuoja CNN.

JT: nukentėjo mažiausiai 240 civilių

04:20

Jungtinių Tautų (JT) Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras praneša, kad iki šiol Ukrainoje karo metu nukentėjo mažiausiai 240 civilių, mažiausiai 64 žuvo.

Biuras pridūrė, kad dėl žalos namams ir svarbiai infrastruktūrai šimtai žmonių liko be vandens ir elektros, skelbia BBC.

JT taip pat nurodė, kad daugiau nei 160 tūkst. ukrainiečių paliko savo namus ir bando kirsti sienas.

Ukrainos vyriausybė skaičiuoja, kad dėl Rusijos invazijos šalį gali palikti net penki milijonai pabėgėlių.

Įtempta naktis Kijeve

03:52

Kijeve naktį padėtis išlieka įtempta. Apie vidurnaktį gyventojai buvo įspėti, kad gali tikėtis rusų bombardavimo. 

Kol kas didžiausia ataka užfiksuota prieš naftos terminalą Vasylkive, maždaug 40 kilometrų už Kijevo. Apie didesnius sprogimus pačiame mieste iki 3 valandos nebuvo pranešta.

„Atrodo, kad Rusijos sausumos pajėgų žygis į Kijevą sustojo miesto pakraščiuose, susidūręs su Ukrainos pasipriešinimu. Tačiau daugelis tikisi oro atakos. Žmonės slepiasi požeminiuose bunkeriuose“, – rašo BBC.

„Scanpix“/AP nuotr./Kijevas
„Scanpix“/AP nuotr./Kijevas

 

Pranešama apie dujotiekio susprogdinimą Charkove

03:26

Pastarosiomis valandomis pasirodė pranešimų, kad Ukrainos šiaurės rytuose Charkove nuo sprogimo nukentėjo dujotiekis, bet tarptautinė žiniasklaida ar valdžios atstovai šios informacijos kol kas nepatvirtino.

Socialinėje žiniasklaidoje gausu komentarų, kad Rusija, iš pradžių atakavusi Ukrainos karines bazes, dabar gali taikytis į dujų ir naftos infrastruktūrą.

 

Vakarų žvalgyba: Rusija nesitikėjo tokio stipraus Ukrainos pasipriešinimo

03:18

Ukrainą užpuolusi Rusija nesitikėjo tokio stipraus Ukrainos karių pasipriešinimo, kuris kol kas užkirto kelią okupantams užimti sostinę Kijevą – tokį vertinimą šeštadienio vakarą ir sekmadienio naktį pateikė Vakarų žvalgybos pareigūnai.

Vakarai vis dar turi galimybių tiekti ginklus Ukrainos kariuomenei, artimiausiu metu ukrainiečiams numatoma perduoti daugiau ginkluotės kovoti su rusų šarvuočiais ir orlaiviais.

Britų gynybos ministerija teigia, kad Rusijos kariuomenei vykdyti invaziją į Ukrainą sekasi blogiau nei ji planavo.

„Rusijos pajėgos nepasiekia planuotos pažangos. Jos susiduria su logistiniais sunkumais ir stipriu ukrainiečių pasipriešinimu. Rusijos pajėgos patiria nuostolių, o Ukrainos pajėgos paėmė į nelaisvę Rusijos karių“, – rašoma sekmadienio naktį viešai paskelbtame britų žvalgybos vertinime.

Pentagonas taip pat turi duomenų, kad rusai nepasiekė to, ko tikėjosi.

„Turime požymių, kad per pastarąją parą rusai vis labiau nusivylę dėl nepakankamo postūmio, ypač šiaurinėse Ukrainos dalyse“, – žurnalistams sakė Pentagono pareigūnas, kalbėjęs anonimiškai.

„Remiantis tuo, ką pastebėjome, ukrainiečių pasipriešinimas yra didesnis, nei tikėjosi rusai“, – sakė JAV pareigūnas.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainiečių kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainiečių kariai

 

Užsidegė 40 km nuo Kijevo esanti naftos saugykla

03:13

Prieš 1 valandą nakties Kijevą sudrebino du sprogimai. Vėliau paaiškėjo, kad Vasylkive, 40 km į pietus nuo Kijevo, užsidegė naftos saugykla, praneša žiniasklaida.

Po sprogimų Vasylkivo miesto merė Natalija Balasynovič socialiniame tinkle „Facebook“ kreipėsi į gyventojus:

„Matote, kas vyksta, matote ugnį – deja, čia dega naftos saugykla Kriačkų kaime. Priešas nori sunaikinti viską aplinkui, bet jam nepasiseks. Matėte, kad dienos metu buvo smarkiai šaudoma iš balistinių raketų. Mūsų aerodromas taip pat buvo apšaudytas, bet jis mūsų rankose, jį kontroliuoja Ukraina“, – vaizdo įraše sako merė.

„Naktis čia bus sunki, kaip ir Kijeve, bet mes atsilaikysime ir laimėsime, nes Dievas yra su mumis“, – sakė N.Balasynovič.

Kijevo gyventojai perspėti gerai užsidaryti langus, kad į jų būstus nepatektų nuodingi dūmai. 

 

Paskutinis atnaujinimas 2022-02-27 03:13

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius