Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 22

Karas Ukrainoje leido Rusijos turtingiesiems praturtėti dar greičiau

2023 m. Rusijos turtingųjų pajamos augo sparčiau nei neturtingųjų, pranešė vyriausybei artimas Makroekonominės analizės ir trumpalaikių prognozių centras. Prie to reikšmingai prisidėjo karas Ukrainoje: dvigubai didesnes nei 100 tūkst. rublių (beveik 1 tūkst. eurų) pajamas gaunančių asmenų grupės padidėjimą lėmė išmokos karo dalyviams ir spartus darbo užmokesčio augimas pramonės šakose, kurios po 2022 m. susidūrė su darbuotojų trūkumu.
Rusijos šauktiniai
Rusijos šauktiniai / Imago / Scanpix nuotr.

Daugiau pinigų gauna nebūtinai protingesni

Formuojantis viduriniajai klasei, kurios pajamos nėra paremtos žiniomis ir įgūdžiais, visuomenėje didėja įtampa, rašo nepriklausomas portalas „Agentstvo“.

Centro tyrėjai pažymi, kad padėtis Rusijoje yra neįprasta: nelygybė didėja didėjant visų gyventojų sluoksnių pajamoms. Tačiau skirtingų socialinių ir ekonominių grupių gyvenimo lygis auga skirtingu tempu, o sparčiausiai turtėja dideles pajamas gaunantys žmonės. 2021 m. žmonių, kurių pajamos viršija 100 tūkst. rublių, buvo 5,7 proc. gyventojų, o 2023 m. pabaigoje jų jau buvo 10 proc.

Pajamų augimą lemia darbuotojų trūkumas ir didelė darbdavių konkurencija darbo rinkoje, o tai spartina darbo užmokesčio augimą. Be to, prasidėjęs karas Ukrainoje lėmė karo dalyvių pajamų augimą. Jų atlyginimai dabar daugiau nei du kartus viršija vidutinį darbo užmokestį šalyje.

Turtėja tie, kurie kažkaip susiję su karu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi