Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 18 /18:22

„The Washington Post“ atskleidė, kaip rusai ruošėsi Ukrainos kontrpuolimui

Naujienų agentūra „Reuters“ praneša, kad Ukrainos pajėgos perėmė Piatichatkos gyvenvietės Zaporižios fronte kontrolę, tačiau Rusijos gynybos ministerija šią informaciją neigia. Ukrainos pajėgos taip pat sunaikino „labai svarbų“ Rusijos šaudmenų sandėlį netoli okupuoto Heničesko uostamiesčio pietinėje Chersono srityje.
Ukrainos pajėgos
Ukrainos pajėgų kontrpuolimas Taurijos sektoriuje / Ukrainos kariuomenės Sausumos pajėgos/ „Telegram“

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • „The New York Times“: rusai keičia taktiką mūšio lauke: jie ėmė dažniau naudoti bepiločius orlaivius ir vykdyti žvalgybines atakas.
  • Britų žvalgyba: rusų nuostoliai kontrpuolimo metu prilygsta praradimams prie Bachmuto.
  • Ukrainos pajėgos sunaikino šaudmenų sandėlį Rykove.
  • Tarp Rusijos dalinių Chersono srityje ir Kryme siaučia cholera, draudžiama maudytis Juodojoje jūroje.
  • Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Vilniuje liepą NATO patvirtins pagalbos paketą Ukrainai, kuriuo siekiama per kelerius metus priartinti Ukrainą prie NATO standartų.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis: nė viena „Patriot“ sistema nebuvo sugadinta, visos veikia puikiai

00:09

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad Rusijos užpuolikams nepavyko sunaikinti nė vienos „Patriot“ sistemos.

V.Zelenskis tai pareiškė vakariniame vaizdo pranešime, tikriausiai komentuodamas neseniai paskelbtą Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimą apie tariamą priešlėktuvinių raketų sistemų „Patriot“ sunaikinimą Kyjivo regione.

„Nesvarbu, kas Rusijoje pasakoja, kad mūsų „Patriot“ neva buvo sunaikintos, jos yra ir veikia, vis numuša rusiškas raketas. Ir numuša kuo efektyviau. Nė viena „Patriot“ raketinė sistema nebuvo sunaikinta“, – pabrėžė jis.

„Cover Images“/„Scanpix“/Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis Chersone
„Cover Images“/„Scanpix“/Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis Chersone

Pasak prezidento, vienintelis dalykas, dėl kurio dabar turėtų nerimauti Rusija, tai „visuomenės pasirengimas tam, kad rusai praras viską, dėl ko naikina savo valstybės ateitį“.

„Rusija praras okupuotas teritorijas. Alternatyvos mūsų deokupacijos žingsniams nėra ir nebus. Mūsų kariuomenė juda: pozicija po pozicijos, žingsnis po žingsnio judame į priekį“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Valstybės vadovas taip pat priminė, kad šią savaitę įvyko eilinis Ramšteino susitikimas.

„O svarbiausia – tiekimo greitis. Kitą savaitę bus naujų svarbių ryšių su partneriais – būtent dėl mūsų judėjimo, būtent dėl ginklų, būtent dėl to, kad mūsų kariai turėtų viską, ko jiems reikia“, – pridūrė valstybės vadovas.

Prezidentas tradiciškai padėkojo Ukrainos gynėjams, kurie gina Ukrainą.

Gubernatorius: dėl apšaudymo Rusijos Kurske du žmonės sužeisti

21:25

Dėl Ukrainos apšaudymo Kursko regione, vakarų Rusijoje, buvo sužeisti du žmonės, apgadinti pastatai, įskaitant cukraus fabriką, sekmadienį pranešė regiono gubernatorius Romanas Starovojus, rašo CNN.

Pasak gubernatoriaus, apšaudymo taikiniu tapo trys gyvenvietės pasienio Gluškovskio rajone, jis apskaičiavo, kad Ukraina sudavė daugiau kaip dvi dešimtis smūgių įvairiose vietovėse.

Du Gluškovo kaimo gyventojai buvo sužeisti, sakė R.Starovojus. Be cukraus fabriko, smūgiai apgadino kelis namus, parduotuves ir elektros linijas. Dalis tikslinių bendruomenių neteko elektros, o remonto brigados dirba, kad ją atkurtų, pridūrė gubernatorius.

Maskvos invazija į Ukrainą vis labiau atsiliepia Rusijos žmonėms, nes pastarosiomis savaitėmis per sieną įvykdoma vis daugiau išpuolių.

Rusijos pareigūnų teigimu, per išpuolius tokiose vietovėse kaip Kurskas ir kaimyninė Belgorodo sritis buvo suduoti Ukrainos kariuomenės smūgiai. Tačiau išpuolius pradėjo ir su Kyjivu susiję rusų kovotojai, kurie puola per sieną tikėdamiesi pasėti sumaištį ir pyktį Maskvoje.

Dažnai Ukraina atsisako prisiimti atsakomybę už išpuolius, kurie įvykdomi per sieną į Rusiją.

CNN negali nepriklausomai patikrinti pranešimų iš mūšio lauko.

Rusijos gynybos ministerija neigia, kad Ukraina atsiėmė Piatychatkų kaimą

21:20

Sekmadienį Rusijos vyriausybė paneigė savo pačios okupuotoje pietų Ukrainoje dislokuoto vadovo pranešimą, paneigdama jo teiginį, kad Kyjivo pajėgos atsiėmė kaimą netoli Zaporižios fronto.

„Piatychatkos puolimas buvo atremtas. Sunaikinta keliolika tankų, šarvuočių ir (Ukrainos ginkluotųjų pajėgų) gyvosios jėgos“, – rašoma bataliono spaudos centro pranešime Rusijos gynybos ministerijos „Telegram“ puslapyje.  

Anksčiau sekmadienį naujienų agentūra „Reuters“ pasidalino Rusijos paskirto pareigūno pranešimu, kad Ukrainos pajėgos perėmė Piatychatkų gyvenvietės Zaporižios fronte kontrolę.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Ukraina: per parą rusai patyrė didelių nuostolių

19:56

Sekmadienį Ukrainos kariuomenė smogė Rusijos vadavietėms, priešo karinėms koncentracijos vietoms, priešo priešlėktuvinių raketų sistemoms ir jo amunicijos sandėliams.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, Ukrainos aviacija per dieną sudavė septynis smūgius į priešo personalo koncentracijos rajonus ir sunaikino vieną priešo priešlėktuvinę raketinę sistemą. 

Be to, buvo sunaikintas priešo sraigtasparnis Ka-52, trys Irano „Shahed“ tipo atakos bepiločiai lėktuvai ir penki žvalgybiniai bepiločiai orlaiviai.

Taip pat raketinių pajėgų daliniai ir artilerija per dieną smogė dviem vadavietėms, keturioms priešlėktuvinių raketų sistemoms, dviem Rusijos kariškių ir jų įrangos susitelkimo vietoms, taip pat dviem priešo amunicijos sandėliams.

Tuo pat metu Rusijos užpuolikai toliau terorizuoja ir žudo Ukrainos civilius gyventojus, smogdami tiek kariniams, tiek civiliniams taikiniams.

Šią dieną rusai surengė daugiau kaip 40 oro smūgių ir atliko 60 atakų iš daugkartinio paleidimo raketinių sistemų į Ukrainos karių pozicijas ir gyvenvietes. 

„Deja, yra žuvusių ir sužeistų civilių gyventojų, įskaitant vaikus, pažeisti svarbūs infrastruktūros objektai, sugriauta ir apgadinta daugiau kaip 20 gyvenamųjų namų, mokykla ir kita civilinė infrastruktūra“, – teigė Generalinis štabas.

Europos Komisija: ES paspartins ginklų tiekimą, kad paremtų Ukrainos kontrpuolimą

18:21

Europos Sąjunga spartina ginklų tiekimą Ukrainai, kad paremtų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą, leidiniui „Voice of America“ teigė Europos Komisijos narys Thierry Bretonas.

„Ketiname suintensyvinti pastangas tiekti ginklus ir šaudmenis – tai didelio intensyvumo karas, kuriame jie atlieka lemiamą vaidmenį“, – teigė T.Bretonas.

Kovo 20 d. ES šalys susitarė dėl plano, pagal kurį per metus Ukrainai bus perduota 1 mln. šaudmenų.

ES Taryba patvirtino pinigų skyrimą šaudmenims Ukrainai. Tačiau ES šalys ilgai negalėjo susitarti dėl bendro šaudmenų pirkimo Ukrainai.

Vis dėlto gegužės pradžioje ES Taryba patvirtino sprendimą skirti 1 mlrd. eurų paramą Ukrainai bendriems šaudmenų ir raketų pirkimams.

Anksčiau Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba kritikavo ES nesugebėjimą greitai įgyvendinti sprendimo dėl šaudmenų pirkimo Ukrainai. Jis pabrėžė, kad toks delsimas matuojamas žmonių gyvybėmis.

Ukrainos kariuomenės vadas: šalies gynėjai tiksliai smogia rusų pajėgoms

18:19

Ukrainos kariškiai jau daugiau nei metus profesionaliai kovoja su Rusijos pajėgomis. Jų tikslūs smūgiai priartina Ukrainos pergalę, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė Ukrainos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis ir pasidalino vaizdo įrašu, kuriame užfiksuoti ukrainiečių kovotojų kariniai veiksmai.

„28-oji atskiroji mechanizuotoji brigada, pavadinta Žiemos kampanijos riterių vardu, dirba. Profesionalus Kurto grupės priešo naikinimas“, – pridūrė generolas.

Oleksandras Syrskis/ „Telegram“/Ukrainos gynėjai kovoja prieš Rusijos pajėgas
Oleksandras Syrskis/ „Telegram“/Ukrainos gynėjai kovoja prieš Rusijos pajėgas

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip ukrainiečių gynėjai dirba savo pozicijose ir tiksliai smogia Rusijos pajėgoms. Kariai neatskleidžia, kur jie kovoja ir kada buvo nufilmuotas vaizdo įrašas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pranešė, kad šeštadienį rusai sutelkė pastangas Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marijinkos kryptimis. Iš viso įvyko 26 koviniai susirėmimai.

Tuo pat metu Ukrainos aviacija 14 kartų atakavo Rusijos personalą. Be to, Ukrainos gynėjai sunaikino dvi priešo priešlėktuvinės gynybos sistemas.

Nuo 2022 m. vasario 24 d. bendri Rusijos Federacijos kariuomenės koviniai nuostoliai siekia mažiausiai 219 820 žmonių.

Paskelbtą įrašą galite pasižiūrėti ČIA.

„The Washington Post“ atskleidė, kaip rusai ruošėsi Ukrainos kontrpuolimui

17:40

Kol Ukraina kaupė ginklus kontrpuolimui, Rusija jam ruošėsi mažiausiai septynis mėnesius: telkė rezervus, artileriją ir oro paramą, kaupė šaudmenis ir degalus, pirko papildomų atsargų ir dronų, pažymėjo leidinys „The Washington Post“.

Anot ekspertų ir atviruose šaltiniuose prieinamos geolokacinės medžiagos, rusai iškasė eiles tranšėjų ir pastatė įtvirtinimus palei visą beveik 1,5 tūkst. km ilgio fronto liniją nuo Zaporižios iki Belgorodo srities Rusijoje.

Karinių analitikų teigimu, Rusijos gynybos tinklas turi silpnų vietų, jis jau dabar lėtina ukrainiečių puolimą.

„Jie turėjo kelis mėnesius gynybos planui parengti, jie įsitvirtino ir naudojosi vietove, pusmetį sėdėjo ten, kur įrenginėjo mažus spąstus ir minas... Jie jaučiasi užtikrinti, kad pažįsta savo gynybinę liniją“, – „The Washington Post“ sakė Tarptautinės politikos analitinių tyrimų centro „RAND“ Rusijos karybos ekspertė Dara Massicotte.

Ukrainos kariuomenės Sausumos pajėgos/ „Telegram“/Ukrainos pajėgų kontrpuolimas Taurijos sektoriuje
Ukrainos kariuomenės Sausumos pajėgos/ „Telegram“/Ukrainos pajėgų kontrpuolimas Taurijos sektoriuje

Tačiau žinovai pabrėžia, jog Rusija pastatė tiek daug įtvirtinimų, kad net neturi pakankamai gyvosios jėgos išteklių, kuriuos galėtų dislokuoti visose savo gynybinėse linijose.

Zaporižios regione nusidriekęs tranšėjų ir užtvarų labirintas, sustiprintas cementinėmis prieštankinėmis piramidėmis, vadinamomis „drakono dantimis“. Tuo tarpu Pietryčių Ukrainoje – išsibarsčiusi sausumos minų jūra.

„Priešais pozicijas ir už daugybės kilometrų, keliuose, laukuose, yra tiek daug minų laukų, kad tikrai sunku... Ir daliai ukrainiečių proveržio jau užkirstas kelias, nes kažkiek įrangos jau sunaikinta, todėl prasiveržti pro visas šias minas yra tikras iššūkis. Tai pirmoji gynybos linija“, – aiškino D.Massicotte.

„The Washington Post“ atkreipė dėmesį, kad, prasidėjus Ukrainos kontrpuolimui, rusai atakoms pradėjo aktyviau naudoti savo sukauptus dronus ir lėktuvus.

Tuo tarpu Vakarų karybos ekspertai šią savaitę pažymėjo, kad Ukrainos kontrpuolimas tik įsibėgėja. Pasak Vašingtone įsikūrusio Karo studijų instituto analitikų, Ukrainos gynėjai toliau žengia į priekį mažiausiai keturiuose fronto ruožuose.

Iki šiol Ukraina paskelbė išlaisvinusi šiek tiek daugiau nei 64,3 kv.km teritorijos. Tačiau šiuo metu Rusijos kontrolėje tebėra daugiau nei 800 kartų didesnė teritorija - maždaug 53 tūkst. kv. km. Maždaug pusė šios teritorijos buvo užimta prieš 2022 m. vasario mėn. Rusijos invaziją į Ukrainą, įskaitant Krymą ir dalį Donecko bei Luhansko sritis.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos žengia į priekį netoli Avdijivkos

16:52

Ukrainos kariuomenė žengia į priekį netoli Avdijivkos vietovės Donecko srityje, šalies gynėjai taip pat daro pažangą Zaporižios srityje – remdamiesi atnaujintu interaktyviu žemėlapiu atskleidė vidaus ir tarptautinės politikos projekto „Deepstate“ ekspertai.

Remiantis žemėlapiu, pilkoji zona Avdijivkos srityje padidėjo. Tai reiškia, kad ten vyksta aktyvūs karo veiksmai, o Ukrainos kariuomenė padarė tam tikrą pažangą netoli Veselio.

Informaciją apie Ukrainos karių žengimą į priekį teletilto metu patvirtino ir Avdijivkos miesto karinės administracijos vadovas Vitalijus Barabašas.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Avdijivkos
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Avdijivkos

„Jie nepraleidžia nė menkiausio šanso, išnaudoja visas galimybes. Tiesą sakant, interaktyviame „Deepstate“ žemėlapyje to dar nematyti, bet per pastarąsias dvi savaites ukrainiečių kariai pasistūmėjo kiek daugiau nei kilometrą“, – sakė V.Barabašas.

Ukrainos gynėjai taip pat žengia į priekį Zaporižios sektoriuje, labiausiai – į pietus nuo Mažosios Tokmačkos.

Pažymėtina, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos tęsia puolimą į vakarus nuo Orichivo miesto, kur buvo išlaisvintas Lobkovės kaimas. Deepstate analitikai taip pat pažymi, kad bendras karo veiksmų intensyvumas šiek tiek sumažėjo.

Tuo pat metu britų žvalgyba pažymi, kad šiuo metu okupacinės pajėgos patiria didžiausius nuostolius nuo mūšio dėl Bachmuto įkarščio šių metų kovo mėnesį.

Žiniasklaida: Ukrainos gynėjai sunaikino rusų brigados vadavietę

16:36

Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino Rusijos pajėgų 80-osios brigados vadavietę, pranešė naujienų agentūra „Unian“, remdamasi vienu prorusišku susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalus.

Paskelbtame vaizdo įraše matomas dūmų stulpas viduryje stepės su želdiniais.

„Priešas smogė 80-osios brigados kontrolės punktui. Reiškiame užuojautą“, – rašoma viename iš kanalų.

Pasak savanorio ir aktyvisto Serhijaus Sternenkos, Rusijos ginkluotųjų pajėgų 80-oji brigada šiuo metu yra pietų kryptimi. Vėliau jis patikslino, kad šioje srityje rusų laukia „daug blogų naujienų“.

„Rusams yra daug blogų naujienų, ypač pietuose. Prisiminkite kainą. Ji labai didelė“, – sakė Sternenko.

Rusijoje, Brianske užsidegė karo ligoninė

15:45

Rusijoje pranešama apie didelį gaisrą. Brianske užsidegė statomos karinės ligoninės pastatas.

Socialinių tinklų nuotr./Brianske užsidegė karo ligoninė
Socialinių tinklų nuotr./Brianske užsidegė karo ligoninė

Vietos visuomenininkų teigimu, gaisras yra didelio masto, nes tirštas juodų dūmų stulpas matomas iš visų Briansko rajonų.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Žuvusiųjų skaičius po Kachovkos užtvankos griūties išaugo iki 45

15:44

Abiejų pusių valdžios institucijoms pateikus naujausią informaciją, Rusijos okupuotoje Ukrainoje sugriuvus Kachovkos užtvankai, žuvo mažiausiai 45 žmonės, praneša CNN.

Ukrainos vidaus reikalų ministerija šeštadienį pranešė, kad per potvynį žuvo mažiausiai 16 žmonių ir 31 dingo be žinios, o tą pačią dieną Rusijos remiamas Chersono pareigūnas Andrejus Alekseenka „Telegram“ parašė, kad aukų skaičius padidėjo iki 29 žmonių.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

D.Kuleba: V.Putinas net ir pralaimėjimą kare parduos rusams kaip pergalę

15:06

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pakomentavo Kremliaus atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo pareiškimus apie Ukrainos „demilitarizaciją“.

„Kituose epizoduose: iš tikrųjų visos SVO užduotys įvykdytos. Ukraina, kaip ES ir NATO narė, nebegalės būti užpulta Rusijos, Krymas nebėra našta Rusijos biudžetui, naciai yra tik Rusijoje, o Rusijos karių ir technikos nuostoliai Ukrainoje, apie kuriuos niekam nesakysime, padėjo mums ištaisyti savo klaidas ir sustiprinti Rusiją. Rusija yra stipresnė nei bet kada anksčiau“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pašaipiai rašė D.Kuleba.

„Štai kodėl esame teisūs sakydami savo partneriams, kad V.Putinas sugebės parduoti rusams tiek Krymo, tiek visos Ukrainos praradimą“, – pridūrė jis ir paragino sąjungininkus nebijoti globalių pokyčių bei nenustoti remti Ukrainos.

Rusijos prezidento atstovas spaudai D.Peskovas sakė, kad Rusija esą įvykdė vadinamosios „specialiosios operacijos“ tikslus, t.y. „demilitarizavo“ Ukrainą.

Mėgindamas paaiškinti savo teiginį, jis tvirtino, kad Ukraina vis mažiau naudoja savo ginklus ir vis labiau pasikliauja Vakarų šalių tiekiamais ginklais.

Tėvo dienos proga V.Zelenskis padėkojo drąsiai kovojantiems kariams

14:28

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį, per Tėvo dieną, padėkojo visiems stipriems ir drąsiems kariams, kovojantiems su Rusijos invazija, ir išreiškė viltį, kad visi tėčiai galiausiai grįš iš fronto.

„Ačiū kiekvienam ukrainiečių tėvui, kiekvienai ukrainiečių šeimai už mūsų stiprius ir drąsius karius, kurie gina Ukrainos nepriklausomybę ir kovoja už Ukrainos išlikimą!“ – V.Zelenskis pareiškė socialinėje žiniasklaidoje.

Jis paskelbė vyriausybės iniciatyvos „United24“, kuria siekiama surinkti aukų, vaizdo įrašą, kuriame matyti namo grįžtantys Ukrainos kariai, apkabinantys vaikus.

„Linkiu mūsų tėvams gyventi ilgai ir būti sveikiems. Ir kad kiekvienas fronto linijoje esantis tėvas grįžtų namo“, – sakė V.Zelenskis.

2022 metų vasario 24 dieną Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Vakarų skaičiavimais, abiejose pusėse žuvo ir buvo sužeista apie 150 000 žmonių.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą žuvo 489 vaikai

14:15

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą jau žuvo 489 vaikai, o dar 1026 buvo sužeisti, socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Ukrainos generalinė prokuratūra.

„Nuo 2023 m. birželio 18 d. ryto Ukrainoje dėl Rusijos visiškos ginkluotos agresijos buvo sužeista daugiau kaip 1515 vaikų. Remiantis oficialia nepilnamečių prokurorų informacija, 489 vaikai žuvo, o daugiau kaip 1026 patyrė įvairaus sunkumo sužeidimus“, – sakoma pranešime.

Kaip pažymima, skaičiai nėra galutiniai, dirbama toliau, kad jie būtų nustatyti karo veiksmų zonose, laikinai okupuotose ir išlaisvintose teritorijose.

„SIPA“/„Scanpix“/Per Rusijos išpuolius sužalotas vaikas
„SIPA“/„Scanpix“/Per Rusijos išpuolius sužalotas vaikas

Daugiausia vaikų buvo sužeista Donecko srityje – 465, Charkivo – 284, Kyjivo – 129, Chersono – 113, Zaporožės – 91.

Primenama, kad šeštadienį kelyje iš Oleškių į Sagų kaimą Chersono srityje Rusijos pajėgos apšaudė civilinį automobilį, kuriame buvo tėvas ir 15 metų sūnus. Jie žuvo.

Tą pačią dieną Chersono srityje apšaudžius Kozatskės kaimą buvo sužeistas 17-metis vaikinas. Vėliau apšaudytoje Konstiantinyvkoje sužeista 9 metų mergaitė. Dėl pastarojo išpuolio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Der Spiegel“: nuo „Leopard 2“ tankų rusų raketinių granatsvaidžių sviediniai atšoka lyg akmenukai

13:57

Vokiečių leidinio „Der Spiegel“ žurnalistai kalbėjosi su Saša, Miša ir Hudziku, kurie laikomi vienais labiausiai patyrusių Ukrainos kariuomenės tankų įgulų narių, jie specializuojasi šioje srityje nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą. Vyrai žurnalistams pasakojo apie tankų „Leopard“ ypatumus karo lauke ir Ukrainos kontrpuolimo eigą.

Vienas iš jų – Miša, 25 metų kulkosvaidininkas – tvirtino, kad iki šiol jam visada sekėsi: „Nuo karo pradžios buvo sunaikinti du mano tankai, bet aš vis dar gyvas“.

Ukraina pradėjo kontrpuolimą, kuris, tikėtina, nulems šio karo ateitį. Puolimas vykdomas plačiu frontu: šiaurės rytuose Luhansko srities link, prie Bachmuto ir Donbaso pietuose.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys

 

Estijos žvalgyba: artimiausią savaitę aktyvaus Ukrainos kontrpuolimo nesulauksime

13:19

Ukrainos ginkluotosios pajėgos tęsia pirmąjį puolimo etapą, t.y. vykdo žvalgybą, kad rastų silpnąsias vietas Rusijos pajėgų gynybinėse pozicijose, Estijos gynybos pajėgų žvalgybos centro vadovės pulkininkės Margot Grosberg įžvalgas paskelbė  praneša Estijos nacionalinis transliuotojas.

„Akivaizdu, kad dabar iniciatyva yra Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rankose, o tai reiškia, kad jos pačios pasirenka laiką, vietą ir priemones, kuriomis atakuos priešo dalinius“, – tvirtino ji.

PAsak M.Grosberg, savo ruožtu Rusija stengsis kuo labiau sunaikinti Ukrainos puolamuosius pajėgumus, naudodama artileriją, minų laukus ir oro smūgius.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karys
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karys

Estijos žvalgybos vadovė pabrėžė, kad Rusija pastaruosius devynis mėnesius praleido stiprindama savo gynybą okupuotose teritorijose, todėl Ukraina neskuba pradėti aktyvaus kontrpuolimo.

„Dėl šios priežasties ir siekdami išvengti nereikalingos rizikos, ukrainiečiai į savo operaciją žvelgia metodiškiau, atsargiau ir tyliau, nes tiek žmogiškieji, tiek techniniai ištekliai iš esmės yra aukso vertės“, – tęsė kariškė.

M.Grosberg taip pat pažymėjo, kad kitą savaitę bus toliau ieškoma silpnų vietų rusų gynybos linijose ir, tikėtina, visoje fronto linijoje.

„Per artimiausias septynias dienas aktyvaus puolimo nematysime“, – reziumavo ji.

Anksčiau Čekijos prezidentas Petras Pavelas sakė, kad Ukraina dar nepradėjo plataus masto kontrpuolimo, tačiau pirmosios gynybos pajėgų operacijos keliuose rajonuose yra jo „nuosaiki pradžia“.

Tuo tarpu NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas mano, kad dar per anksti daryti išvadas, ar Ukrainos kontrpuolimas taps lūžio tašku kare.

Meras: rusai perkelia įrangą į Zaporižią per Melitopolį

13:13

Melitopolio civiliai gyventojai fiksuoja Rusijos pajėgų karinės technikos ir personalo judėjimą per miestą į Zaporižios sritį, pareiškė Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas.

„Kalbant apie sunkiosios ginkluotės ir personalo judėjimą, mūsų gyventojai jį mato, ypač iš Naujosios Kachovkos ir Kachovkos krypčių. Iš ten priešo pajėgos buvo perkeltos į Zaporižios fronto liniją“, – situaciją komentavo tremtyje esantis Melitopolio meras.

Jis pažymėjo, kad Berdianske rusai dislokavo dvi dešimtis sraigtasparnių, o Tokmake – daugiau Rusijos kariuomenės personalo nei civilių gyventojų.

Imago / Scanpix nuotr./Ivanas Fiodorovas
Imago / Scanpix nuotr./Ivanas Fiodorovas

Tuo tarpu, pasak I.Fiodorovo, civiliai gyventojai ir toliau padeda partizanams.

„Gyventojų pranešimų dėka vienas iš rašistinių konvojų nepasiekė fronto ir liko metalo laužu stepėje“, – pridūrė Melitopolio meras.

Melitopolyje, kurį Rusijos kariuomenė užėmė prasidėjus plataus masto invazijai, partizaninis judėjimas ir toliau aktyviai plėtojamas. Mieste, kuriame rusai įrengė savo bazes ir sandėlius, nuolat nugriaudėja sprogimai.

Pasak I.Fiodorovo, pastaruoju metu rusai padidino spaudimą miesto civiliams gyventojams: įrengė kontrolės postus, dislokavo dešimtis patrulių, vykdo kratas ir kitus veiksmus.

NATO vadovas: Aljanso viršūnių susitikime bus paskelbta apie ilgalaikės pagalbos Ukrainai paketą

12:58

Vasaros aukščiausiojo lygio susitikime Vilniuje NATO paskelbs ilgalaikės pagalbos Ukrainai paketą, juo siekiama, kad Ukraina atitiktų Aljanso standartus ir taip būtų paspartintas šalies prisijungimas prie Šiaurės Atalanto karinės organizacijos, vokiečių leidiniui „Welt“ sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Pasak jo, NATO patvirtins pagalbos paketą, kuriuo siekiama per kelerius metus priartinti Ukrainą prie NATO standartų. 

„Ukrainos ateitis yra NATO, tačiau dabar prioritetas Ukrainai yra įsitvirtinti kaip suvereniai ir nepriklausomai valstybei – priešingu atveju nėra prasmės diskutuoti apie narystę“, – aiškino J.Stoltenbergas.

„AP“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas
„AP“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas

NATO vadovas pridūrė, kad pasibaigus karui turėtų būti sudaryti susitarimai dėl Ukrainos saugumo, kad laikui bėgant Rusija negalėtų vėl apsiginkluoti ir pulti.

Tuo tarpu Ukrainos vadovybė ne kartą pabrėžė, kad Ukraina tikisi, jog NATO imsis ryžtingų žingsnių dėl narystės. Prezidentas Volodymyras Zelenskis visų pirma tvirtino, kad Ukrainai reikia aiškių saugumo garantijų iš Vakarų, kurios būtų išdėstytos juodu ant balto popieriuje.

Aljanso generalinis sekretorius J.Stoltenbergas pabrėžė, kad per Vilniuje vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą Ukraina negaus kvietimo prisijungti prie NATO.

Jis dar kartą pareiškė, kad šiuo metu prioritetas yra laimėti karą.

Ukrainos parlamentarė: nesvarbu, kur gyvenate Ukrainoje, visą laiką priešinatės Rusijos agresijai

12:50

Ukrainos parlamento narė Lesia Vasylenko prieš trečiadienį Londone prasidėsiančią Ukrainos atkūrimo konferenciją interviu metu su „Sky News“ kalbėjo apie kontrpuolimo poveikį ir pastangas atkurti karo suniokotą Ukrainą.

Jos teigimu, kasdieniai bei naktiniai apšaudymai ir toliau kelia chaosą ir „masiškai naikina svarbiausią šalies veiklai reikalingą infrastruktūrą“.

L.Vasylenko sakė, kad kelių atstatymas yra „didžiausias iššūkis“, ir pridūrė, kad šiuo metu reikia atstatyti apie 25 tūkst. km kelių, „kad bendruomenės galėtų toliau tinkamai funkcionuoti“.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos parlamento narė Lesia Vasylenko
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos parlamento narė Lesia Vasylenko

Parlamento narė taip pat priminė žiūrovams apie Ukrainos vaikų, kurie Tėvo dieną praleidžia atskirti nuo tėvų, padėtį.

„Kai Jungtinė Karalystė ir pasaulis švenčia Tėvo dieną, Ukrainoje milijonai vaikų yra atskirti nuo savo tėvų, kurie arba kovoja fronte, arba patys ukrainiečių vaikai yra toli nuo artimųjų tokiose šalyse kaip Jungtinė Karalystė, ieškodami prieglobsčio, o jų tėvai lieka pasiruošę kovai Ukrainoje“, – dėstė ji.

Moteris tvirtino, kad kontrpuolimas paveikė visus šalies gyventojus, net ir esančius toli nuo fronto linijos.

„Tai intensyvu. Kiekvieną kartą, kai Ukraina įgyja pranašumą karo zonoje... [Rusija] paleidžia raketas ir bepiločius lėktuvus į taikius Vakarų Ukrainos miestus ir ypač į sostinę Kyjivą. Taigi visa šalis šiuo metu yra labai įtemptoje situacijoje, nes nesvarbu, ar kovojate ir gyvenate kovos zonose, ar gyvenate Kyjive, ar Vakarų Ukrainoje, vis tiek priešinatės Rusijos agresijai.“

Ukrainos pajėgos galimai perėmė Piatichatkos kontrolę

12:43 Atnaujinta 13:04

Naujienų agentūra „Reuters“ pasidalino pranešimu, kad Ukrainos pajėgos perėmė Piatichatkos gyvenvietės Zaporižios fronte kontrolę. 

Rusijos paskirtas pareigūnas sekmadienį pripažino, kad Ukraina atkovojo kaimą pietinėje Zaporižios srityje.

Vladimiras Rogovas tvirtino, kad Ukrainos pajėgos užėmė Piatichatkos gyvenvietę ir ten įsitvirtino, o jas apšaudo Rusijos artilerija.

„Priešo „bangos“ pobūdžio puolimas davė rezultatų, nepaisant didžiulių nuostolių“, – susirašinėjimo platforfmoje „Telegram“ raše V.Rogovas.

Jo teigimu, rajone tebesitęsia smarkūs mūšiai.

Tuo tarpu leidinio „Guardian“ žurnalistas Danas Sabbaghas atkreipė dėmesį, kad Rusijos karinis tinklaraštininkas „War Gonzo“ taip pat pranešė, kad Rusijos kariai „paliko“ Piatichatkos kaimą Zaporižios fronte.

Pasak žurnalisto, tinklaraštininkas daro prielaidą, kad Ukraina šiame rajone sutelkė didelius rezervus, daugiausia pėstininkų, taip pat „sunkiosios šarvuotosios technikos“.

Jei informacija apie išlaisvintą gyvenvietę pasitvirtintų, tai būtų pirmasis Ukrainos laimėjimas šioje srityje per beveik savaitę ir akivaizdus puolimo eskalavimas tiesiausiu keliu į Krymą, nors manoma, kad būtent šiame rajone Rusijos gynyba yra stipriausia.

Kol kas Ukrainos psuė šių teiginių nekomentavo, o naujienų agentūra „Reuters“ ir leidinys „Guardian“ negalėjo nepriklausomai patvirtinti informacijos patikimumo.

Per naktį Tauridės sektoriuje sunaikintos daugiau kaip keturios rusų kuopos

11:47

Per praėjusią parą Ukrainos gynėjai surengė 1 829 šaudymo misijas Tauridės sektoriuje. Rusijos pajėgų nuostoliai žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičiumi siekia daugiau nei keturias kuopas, pranešė Tauridės operatyvinės ir strateginės kariuomenės grupės vadas Oleksandras Tarnavskis.

„Kiekviena diena rusams virsta pragaru. Mūsų kariai sumaniai naikina priešą“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė O.Tarnavskis.

Pasak Tauridės operatyvinės ir strateginės kariuomenės grupės vado, ukrainiečių kovotojai sunaikino ir sugadino 77 priešo karinės technikos vienetus, tarp kurių yra sraigtasparnis Ka-52, 24 tankai, 12 pėstininkų kovos mašinų; 7 šarvuočiai, 3 MT-LB sovietinės kovos mašinos, 2 bepiločiai orlaiviai „Orlan-10“, bepilotis orlaivis „Zala“, prieštankinių raketų sistema „Sturm-S“.

Negana to, sunaikinta 12 rusiškos amunicijos sandėlių.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

 

Žiniasklaida: tarp Rusijos dalinių Chersono srityje ir Kryme siaučia cholera

10:44

Ukrainiečių žiniasklaida pranešė, kad po galimai Rusijos įvykdyto Kachovkos hidroelektrinės susprogdinimo tarp Rusijos karių Chersono srityje ir Kryme plinta choleros epidemija.

Sekmadienį pirmieji šia informacija susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pasidalino partizaninio judėjimo „Ateš“ nariai.

Teigiama, kad keli rusų kariai jau mirė nuo choleros. Negana to, pranešama, jog į karines ligonines kasdien atvyksta vis daugiau kovotojų, kuriems įtariama cholera.

„Tiksliniai daliniai Chersono kryptimi, išsidėstę palei Šiaurės Krymo kanalą, praranda operacinį pajėgumą ir yra evakuojami į užnugarį gydymui“, – rašoma pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.

Choleros epidemija greičiausiai kilo dėl to, kad rusai naudojo vandenį iš atvirai prieinamų šaltinių. Pažymima, kad jie susiduria su sunkumais, norėdami gauti išgryninto vandens ar vandens buteliuose.

„Natūralu, kad Kachovkos užtvankos griovimas padarė milžinišką žalą aplinkai, dėl to kilo daugybė ligų, apie kurias dar negirdėjome“, – teigiama partizaninio judėjimo pranešime.

„Raginame Chersono srities ir Krymo gyventojus ypač atsargiai elgtis su vartojamu vandeniu“, – pridūrė „Ateš“ nariai.

Ukrainos sveikatos apsaugos viceministras ir vyriausiasis sanitarijos gydytojas Ihoris Kuzinas anksčiau pareiškė, kad po to, kai Rusijos okupantai sabotavo Kachovkos užtvanką, gali kilti choleros protrūkis.

Be to, teršalai, patekę į Dniepro upę gali sukelti ūmias virškinamojo trakto infekcijas, virusinį hepatitą ir botulizmą.

Kachovkos užtvankos susprogdinimo padariniai: uždrausta maudytis Odesos paplūdimiuose

10:36

Odesos paplūdimiai paskelbti netinkamais maudytis dėl labai pablogėjusios vandens būklės, todėl maudytis draudžiama, sekmadienį pranešė Odesos miesto taryba.

Pasak mero tarnybos, maudymasis yra pavojingas miesto gyventojų sveikatai.

Toks sprendimas priimtas birželio 17 d. vykusiame neeiliniame Technogeninės ir aplinkos saugos bei ekstremalių situacijų komisijos posėdyje.

Anksčiau Ukrainos sveikatos apsaugos ministras Viktoras Liaško interviu „BBC News Ukraine“ pareiškė, kad visa akvatorija žemiau rusų susprogdintos Kachovkos užtvankos yra „netinkama naudoti“.

„Todėl draudžiama maudytis, žvejoti, negalima gerti šio vandens, girdyti gyvulių. Kai žmogus maudosi tokiame vandenyje, potencialiai gali susirgti cholera, hepatitu. Nuotekų valymo įrenginiai perėjo prie avarinio dezinfekavimo režimo. Sustiprinta vandens kokybės stebėsena vandentiekio tinkle, kad nebūtų praleistas protrūkis“, – sakė V.Liaško.

Ukrainos pajėgos sunaikino šaudmenų sandėlį Rykove

10:30 Atnaujinta 14:47

Odesos srities karinės administracijos atstovas Serhijus Bratčiukas sekmadienį pareiškė, kad Ukrainos pajėgos sunaikino „labai svarbų“ šaudmenų sandėlį netoli Rusijos okupuoto Heničesko uostamiesčio pietinėje Chersono srityje.

Anot Chersono srities karinės administracijos atstovo spaudai Oleksandro Tolokonikovo, Rusijos pajėgų sandėlyje laikomi sviediniai ir toliau sproginėja, jie skrieja iki kilometro atstumu.

„Tikriausiai šiame sandėlyje buvo daug šovinių. Tai galingas smūgis kairiajame Chersono srities krante esantiems okupantams ir jų ginklams“, – teigė O.Tolokonikovas.

Jis taip pat tvirtino, kad Rykovui padaryta didelė žala, o žmonės evakuojami į netoliese esantį Heničeską.

„Mūsų ginkluotosios pajėgos ryte sudavė gerą smūgį – ir labai stiprų – Rykovės kaime, Heničesko rajone, laikinai okupuotoje Chersono srities teritorijoje“, – sekmadienį rytiniame vaizdo pranešime sakė S.Bratčiukas.

„Ten buvo labai didelis šaudmenų sandėlis. Jis buvo sunaikintas“, – pridūrė jis.

Ukrainos žiniasklaida paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose matyti toli horizonte kylantis didžiulis dūmų pliūpsnis, girdėti sprogimų garsai ir į dangų skriejantys degantys sviediniai.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas nacionalinio teletilto eteryje patvirtino, kad Ukrainos aviacija pataikė į Rusijos pajėgų amunicijos sandėlį netoli Heničesko.

„Jūs matėte degančius šaudmenų sandėlius. Vadas jau padėkojo vaikinams už gerą darbą. Mažiau amunicijos reiškia daugiau ugnies“, – sakė J.Ihnatas.

Rykovas yra prie geležinkelio linijos, maždaug už 20 km nuo Heničesko – uostamiesčio prie Azovo jūros pietų Ukrainoje, kurį Kremliaus pajėgos okupavo pirmosiomis Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 m. vasario mėn. dienomis.

Analitikai: J.Prigožinas paves „Wagner“ gynybos ministerijai mainais už politinę galią

10:25

Privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas ir toliau atvirai demonstruoja nesuinteresuotumą oficialiai pavesti savo privačią karinę bendrovę Rusijos gynybos ministerijai.

Šeštadienį J.Prigožinas sarkastiškai sukritikavo ministerijos pastangas įforminti nepriklausomus kovotojų dalinius nors prieš pareiškė, kad bandė pateikti sutartį, kuria būtų įformintas „Wagner“ pavaldumas Gynybos ministerijai, pažymėjo Karo studijų instituto (ISW) analitikai. 

Paskelbus apie tokį Rusijos karinės vadovybės sprendimą, iš pradžių J.Prigožinas aktyviai priešinosi ir aiškino, kad „Wagner“ pajėgos nesiruošia to daryti.

Komentuodamas formalizacijos procesą, J.Prigožinas užsiminė, kad Rusijos gynybos ministerija konfiskuos ginklus, kuriuos savanorių padaliniai įsigijo ne pagal ministerijos ginkluotės tiekimus, ir pažymėjo, kad nepatyrę rusų vadai su aukštuoju kariniu išsilavinimu pakeis, jo teigimu, kovingesnius savanorių vadus.

„Reuters“/„Scanpix“/J.Prigožinas, Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/J.Prigožinas, Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

J.Prigožino nuomone, formalizavimas sunaikins hierarchiją savanorių formuočių viduje ir privers savanorius tarnauti kariuomenėje, Rusijos karinei vadovybei nesilaikant karinių sutarčių terminų. Jis taip pat pažymėjo, kad Rusijos gynybos ministerija nesuteiks savanoriams pakankamai atsargų ar ginklų ir netinkamai elgsis su nereguliariomis pajėgomis.

Šeštadienį paskelbtame pareiškime J.Prigožinas neaptarė savo deklaruojamo formalizavimo sutarties su Gynybos ministerija turinio, tačiau su „Wagner“ pajėgomis susijęs karinis tinklaraštininkas užsiminė, kad bendrovės vadas iš Rusijos karinės vadovybės reikalavo įvairių įgaliojimų ir nuolaidų.

Karo studijų instituto analitikai atkreipė dėmesį, kad toks J.Prigožino elgesys rodo, kad jis greičiausiai nėra nusiteikęs pavesti „Wagner“ pajėgų Rusijos gynybos ministerijai, nebent toks žingsnis suteiktų jam daugiau politinės galios Rusijoje.

JAV analitikai: V.Putinas apsimeta norintis taikos derybų, kad pasiektų asmeninių tikslų

10:09

Šeštadienį septynioms Afrikos valstybėms atstovaujanti delegacija Sankt Peterburge susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kad pasiūlytų bendrą taikos planą, prieš tai penktadienį pristatytą Ukrainos lyderiui Volodymyrui Zelenskiui, kuriuo siekiama atnaujinti tarptautinę prekybą.

Vizito metu Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa pristatė dešimties punktų apibendrintą taikos planą, kuriame raginama nutraukti karo veiksmus ir derybų keliu pasiekti taikos susitarimą, kuriame būtų gerbiamas Ukrainos ir Rusijos suverenitetas ir nustatytos saugumo garantijos. Pasiūlyme taip pat raginama užtikrinti grūdų ir trąšų judėjimą iš Ukrainos ir Rusijos ir glaudžiau bendradarbiauti su Afrikos valstybėmis, pastarųjų dienų įvykius apžvelgė Vašingtone įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) ekspertai.

V.Zelenskis Afrikos lyderiams pakartojo tą patį, ką sako visuomet – kad derybos įmanomos tik visiškai išvedus Rusijos pajėgas iš Ukrainos ir kad Ukraina nesieks Minsko susitarimus primenančių derybų.

Susitikime su delegacija V. Putinas pareiškė, kad Kremlius palankiai vertina Afrikos valstybių „subalansuotą“ požiūrį į karo Ukrainoje sprendimą.

Pažymėtina, kad Komorų salų prezidentas ir dabartinis Afrikos Sąjungos pirmininkas Azali Asoumani susitikimo su V.Putinu metu apie karą Ukrainoje kalbėjo panašiai kaip Kremlius, teigdami, kad stabilumas Rytų Europoje, Afrikoje ir pasaulyje priklauso nuo broliškų santykių tarp kaimyninių slaviškų „draugiškų tautų“.

A.Asoumani taip pat pabrėžė, kad taika Ukrainoje yra svarbi sprendžiant tarptautinio maisto ir energetikos saugumo klausimus.Afrikos Sąjungos pirmininko komentarai ir taikos plane numatytos grūdų gabenimo garantijos leidžia manyti, kad pasiūlyme dalyvaujančios valstybės svarbiausiu savo rūpesčiu laiko karo Ukrainoje ekonominių padarinių sprendimą.

„Tikėtina, kad delegacija siekia subalansuoti Ukrainos ir Rusijos santykius, kad būtų išlaikyti ilgalaikiai dvišaliai santykiai su Rusija, visiškai diplomatiškai neprisirišant prie Kremliaus karo“, – rašoma ISW ataskaitoje.

Realu, kad Kremlius pasinaudos šiuo pasiūlymu, kad paskatintų Rusijos informacines operacijas, kuriomis siekiama sulėtinti Vakarų saugumo pagalbą Ukrainai.

Negana to, V.Putinas neparodė jokio ketinimo prasmingai dalyvauti bet kokiame taikos procese. ISW jau anksčiau įvertino, kad Kremlius nuolat signalizuoja apie netikrą norą derėtis dėl karo sureguliavimo, kad paskatintų Vakarų nuolaidas ir atgrasytų Vakarų pareigūnus nuo tolesnės paramos Ukrainai siuntimo.

2023 m. žiemą ir pavasarį Kremlius anksčiau suintensyvino šias pastangas, siekdamas sudaryti sąlygas savo žiemos-pavasario puolimui, ir tikriausiai vėl sustiprins šią informacinę operaciją, siekdamas susilpninti Vakarų paramą Ukrainai per kontrpuolimo operacijas.

Kiti analitikų pastebėjimai:

  • Ukrainos pajėgos tęsė kontrpuolimą mažiausiai keturiuose fronto sektoriuose.
  • „Wagner Group“ vadovas Jevgenijus Prigožinas ir toliau demonstravo nesuinteresuotumą oficialiai pavesti privačią karinę bendrovę „Wagner“ Rusijos gynybos ministerijai.
  • Laikraštis „The New York Times“ (NYT) paskelbė ataskaitą, kurioje patvirtino ISW ankstesnį vertinimą, kad Rusijos pajėgos greičiausiai sunaikino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas linijoje Kupjanskas-Svatovė-Kremina, o Ukrainos pajėgos, kaip pranešama, surengė lokalizuotas antžemines atakas į vakarus ir pietus nuo Kreminnos.
  • Rusijos pajėgos ir Ukrainos pajėgos tęsė ribotas atakas Bachmuto rajone ir Avdijivkos-Donecko miesto linijoje.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas netoli Vuhledaro, greičiausiai reaguodamos į birželio 16 d. Ukrainos teritorinius laimėjimus šiame rajone.
  • Ukrainos pajėgos tęsė kontrpuolimo operacijas prie administracinės sienos tarp vakarinės Donecko ir rytinės Zaporižios sričių.
  • Rusijos šaltiniai teigė, kad Ukrainos pajėgos suintensyvino puolimą vakarinėje Zaporižios srityje.
  • Kremlius toliau deda pastangas palaipsniui mobilizuoti Rusijos gynybos pramonės bazę.
  • Rusijos pareigūnai planuoja keletą infrastruktūros projektų, jungiančių okupuotą Zaporižios sritį su okupuotu Krymu, kuriais greičiausiai bus siekiama užtikrinti naujas antžemines ryšio linijas Rusijos grupuotei pietų Ukrainoje.

Britų žvalgyba: rusų nuostoliai kontrpuolimo metu prilygsta praradimams prie Bachmuto

09:56

Įprastoje karo eigos apžvalgoje Jungtinės Karalystės gynybos ministerija pažymėjo, kad pastarosiomis dienomis tebesitęsė intensyūs mūšiai – ypač Zaporižios srityje, vakarinėje Donecko srities dalyje ir Bachmuto apylinkėse.

Britų žvalgyba kaip ir Ukrainos vadovybė pranešė, kad visose šiose vietovėse Ukraina toliau vykdo puolamąsias operacijas ir pasiekė nedidelių laimėjimų.

Pietuose Rusijos pajėgos dažnai vykdo gana veiksmingas gynybines operacijas.

Nors abi pusės patiria daug nuostolių, atkreipė dėmesį Gynybos ministerija, Rusijos nuostoliai greičiausiai yra didžiausi nuo kovo mėn. vykusio mūšio dėl Bachmuto įkarščio.

Ukrainos Generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

09:52

Ukrainos kariuomenės Generalinis štabas tradiciniame rusų nuostolių mūšio lauke vertinime paskelbė, kad per pastarąją parą buvo likviduota 650 kovotojų. Nuo neišprovokuotos invazijos pradžios Rusija patyrė beveik 220 tūkst. gyvosios jėgos nuostolių.

Pasak Generalinio štabo, taip pat sunaikinti 7 tankai, 23 šarvuotosios kovos mašinos, 13 artilerijos sistemų, viena daugkartinio paleidimo raketų sistema.

Ukrainos gynėjai numušė 7 bepiločius orlaivius ir 2 sraigtasparnius.

Kyjivas: po užtvankos griūties kilusio potvynio žuvo 16 žmonių, 31 dingo be žinios

09:47

Ukrainos pareigūnai šeštadienį pranešė, kad per potvynius, kilusius dėl užtvankos Naujojoje Kachovkoje griūties, žuvo 16, o 31 žmogus vis dar yra dingęs be žinios.

Dėl Dnipro upės užtvankos susprogdinimo Kyjivas kaltina Rusiją, o pastaroji kaltina Ukrainą.

„Žuvo šešiolika žmonių: 14 – Chersono srityje ir du – Mykolajivo srityje. Trisdešimt vienas žmogus tebėra dingęs be žinios“, – sakė Ukrainos vidaus reikalų ministerija, Rusijai paskelbus apie 29 žuvusiuosius jos kontroliuojamose teritorijose.

„Deja, žuvusiųjų skaičius išaugo iki 29“, – sakė Rusijos okupuotos Chersono srities administracijos vadovas Andrejus Aleksejenka. Anksčiau Rusija teigė, kad po Dnipro užtvankos griūties žuvo 17 žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“/Chersono gyventojų evakuacija
„Reuters“/„Scanpix“/Chersono gyventojų evakuacija

 

R.Sunakas paragins investuotojus remti Ukrainos atstatymą

09:20

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas kitą savaitę Londone vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime paragins investuotojus ir verslininkus paremti Ukrainos drąsą mūšio lauke, kad šalis galėtų vėl atsistoti ant kojų.

R.Sunakas kalbės tarptautinėje Ukrainos atstatymo konferencijoje, kad paragintų privatųjį sektorių padaryti karo nuniokotą šalį finansiškai stipresnę ir technologiškai pažangią, pranešė premjero biuras.

Trečiadienį prie R.Sunako Londone prisijungs daugiau kaip 1 000 aukšto rango užsienio svečių iš 61 valstybės, taip pat įvairių verslų vadovai ir pasauliniai investuotojai.

„Zuma press“/„Scanpix“/Didžiosios Britanijos premjeras Rishi Sunakas
„Zuma press“/„Scanpix“/Didžiosios Britanijos premjeras Rishi Sunakas

Dviejų dienų aukščiausiojo lygio susitikime, kurį kartu rengia Jungtinė Karalystė ir Ukraina, siekiama atskleisti privataus sektoriaus potencialą ir padėti atkurti Ukrainą.

Paskutinis tokio pobūdžio metinis aukščiausiojo lygio susitikimas buvo surengtas pernai liepą Lugane, Šveicarijoje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dalyvaus virtualiai, taip pat tikimasi, kad atidarymo sesijoje kalbės Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Tikimasi, kad R.Sunakas pasisakys už didesnes inovacijas šalyje, kuri prieš Rusijos invaziją buvo tapusi svarbia pasaulinės informacinių technologijų pramonės dalyve.

Manoma, kad jis pasakys, jog „Ukrainos drąsą mūšio lauke turi papildyti privataus sektoriaus vizija, padedanti šaliai atsistatyti ir atsigauti. Ukraina ne kartą įrodė, kad sugeba greitai panaudoti inovacijas ir kūrybiškumą, ir žinau, kad jos atsigavimas nebus kitoks.“

„Neteisėta invazija į Ukrainą sugriovė verslą ir pragyvenimo šaltinius visoje šalyje, tačiau nesunaikino Ukrainos žmonių išradingumo ir ryžto“, – sakė jis.

„Finansiškai stipresnė ir technologiškai pažangi Ukraina sustiprins savo gebėjimą išstumti Rusiją už jos sienų ir sukurti šviesesnę suverenios ir modernios ateities Ukrainos ateitį“, – pridūrė jis.

„New York Times": rusai mokosi iš klaidų ir keičia taktiką mūšio lauke

08:36

Rusų okupacinės pajėgos, mokydamosi iš savo klaidų, ėmė keisti kariavimo taktiką. Jie nebesitraukia didelėmis kolonomis į vietas, kur būtų galima greitai apgadinti ar sunaikinti jų techniką. 

Kaip rašo „The New York Times“ , Rusijos kariai ėmė dažniau naudoti bepiločius orlaivius ir vykdyti žvalgybines atakas. Kartais jie tiesiog šaukia, kad prieš šturmuodami surastų ukrainiečių apkasus. 

Pradėdama ilgai lauktą kontrpuolimą, Ukraina yra puikiai apsiginklavusi, turinti patobulintų ryšių technologijų, amerikietiškų ir europietiškų ginklų. Tačiau Rusijos pajėgos pagerino savo gynybą, artilerijos veiksmų koordinavimą ir paramą iš oro, tobulindamos taktiką, kuri gali labai skirtis nuo pirmųjų karo dienų. Dėl šių patobulinimų, kaip teigia Vakarų pareigūnai, Rusija gali tapti dar sunkesniu priešininku, ypač kai ji yra gynyboje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje

Ukrainos dronų padalinio vadas, su šaukiniu „Grafas“, pažymėjo, kad priešas stengiasi „surasti kuopų, brigadų užnugario vadavietes ir sunaikinti jas iš didelio atstumo, kad maksimaliai sutrikdytų ryšį tarp dalinių“.

Tuo tarpu JAV pareigūnai teigia, kad nors Rusija ir pritaikė savo taktiką, jos kariai vis dėlto netampa išradingesni.

„Labiausiai patyrę rusų kariai žuvo karo pradžioje. Tie, kurie kovoja šiandien, įskaitant mažiau apmokytas, naujai mobilizuotas pajėgas, sunkiai vykdo puolamąsias operacijas ir koordinuoja didelių karinių dalinių judėjimą. O rusų tankai, patyrę didelių nuostolių 2022 m., dabar dažnai laikomi atokiau nuo fronto linijos ir naudojami kaip savotiška artilerija“, – rašoma publikacijoje..

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas