Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 18 /22:20

„Rusijos oro gynybos košmaras“: ekspertas paaiškino, kodėl rusai negalės numušti raketų ATACMS

Svarbiausios žinios

  • Jungtinės Karalystės gynybos ministerija kasdienėje karo apžvalgoje pažymėjo, kad prieš Avdijivkos miestą, kuris nuo 2014 m. yra fronto linijoje, rengiamas jungtinės ginkluotės puolimas.
  • Rusijos bepilotis atakos orlaivis bandė smogti buriavimo mokyklai Odesoje.
  • Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas padarė aštrų pareiškimą, kad Vladimiras Putinas „negali turėti jokių konkurentų Rusijoje“.
  • Gynybos pajėgos antradienio vakarą panaudojo tolimojo nuotolio raketas ATACMS ir smogė dviem aerodromams Rusijos okupuotame Luhanske ir Berdianske.

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Kaimas Ukrainoje tapo spąstais Rusijos pajėgoms: prarado daugybę technikos ir karių

16:49

Netoli Krasnohorivkos kaimo Avdijivkos sektoriuje Rusijos pajėgos neteko mažiausiai 63 vienetų karinės technikos, skelbia atviro kodo žvalgybos svetainė „DeepState“, pateikdama palydovines nuotraukas.

„Išanalizavus pokyčius palydovinėse nuotraukose, užfiksuota, kad prarasta daugiau kaip šešios dešimtys technikos vienetų. Beveik visa įranga buvo sunaikinta Krasnohorivkos rajone ir prie įvažiavimo į gyvenvietę“.

Pasak „DeepState“ analitikų, sunku įvertinti priešo nuostolius gyvosios jėgos skaičiumi, tačiau vien šioje vietovėje, jų duomenimis, žuvusių rusų skaičius „matuojamas šimtais“.

„Šis puolimas yra dar vienas šarvuoto kumščio taktikos, kai viena pusė sutelkia savo techniką ir bando pasiekti sėkmę mūšio lauke naudodamasi savo pranašumu, neveiksmingumo įrodymas.“

Naujausios žinios

06:56

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

„Rusijos oro gynybos košmaras“: ekspertas paaiškino, kodėl rusai negalės numušti raketų ATACMS

22:20

Karo ekspertas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas Romanas Svitanas paaiškino, kuo ypatingos Ukrainai perduotos amerikietiškos tolimojo nuotolio raketos ATACMS ir ar Rusijos oro erdvės gynybos sistema bus pajėgi su jomis kovoti.

„Rusai bandė numušti šias ATACMS raketas, tačiau jų nenumušė. Taip yra todėl, kad raketa juda ne gryna balistine trajektorija, o vadinamąja kvazibalistine trajektorija: ji straksi po trajektoriją, ji gali „nukirtinėti kampus“. Iš esmės ji atlieka priešraketinį manevrą, nes bet kuri oro gynybos raketinė sistema, bandanti numušti balistinę raketą, siunčia savo raketas į susitikimo tašką, kurį apskaičiuoja taikymosi sistema. O kai balistinė trajektorija nuolat kinta, šio susitikimo taško neįmanoma apskaičiuoti, todėl oro gynybos sistemos raketos tiesiog tuščiai išskrenda į orą: vadinasi, susitikimo taške, kurį apskaičiavo mašina, šios raketos nebėra, ir reikia dar vienos antiraketos ir dar vienos“, – ekspertą cituoja UNIAN.

„AFP“/„Scanpix“/Iššaunama ATACMS raketa
„AFP“/„Scanpix“/Iššaunama ATACMS raketa

Ekspertas įsitikinęs, kad rusai vargu ar numuš ATACMS raketas.

„Raketa, kuri mums buvo perduota, nesmūgiuoja tiesiai į taikinį, tai yra ji sprogsta daugiau nei kilometro aukštyje virš taikinio. Tokiu atveju jos negali paveikta radioelektroninės kovos priemonės, joks slopintuvas neturi tiek galios, kad galėtų numušti šią raketą, be to, ji sprogdama smogs ir slopintuvui. Priartėjusi prie taikinio, ji sukuria tokį „skėtį“, kuris uždengia didelę teritoriją. Net ir numušta raketa, net jei kas nors ją numuša, nesvarbu kokiu būdu, taip pat sprogsta ir vėl išbarsto tuos užtaisus, kurie nukrenta ant priešo. Taigi yra beveik toks šimtaprocentinis pataikymas, bent jau šimtaprocentinis šių raketų panaudojimas. Manau, kad būtent dėl to jos ir buvo perduotos mums: šių raketų negali paveikti Rusijos radioelektroninės kovos priemonės, nes jos sprogsta aukštai, o su oro gynybos raketų sistemomis jų neįmanoma numušti“, – apibendrino R.Svitanas.

Antradienį rusai pasiskundė galingais ukrainiečių smūgiais į Berdiansko ir Luhansko aerodromus, tvirtindami, kad Ukrainos pusė panaudojo JAV perduotas ATACMS raketas. Vakarų žiniasklaida rašė, kad tokie ginklai buvo slapta perduoti Ukrainai.

JAV patvirtino, kad perdavė Ukrainai ATACMS raketas. Raketų kiekis ribotas – apie 20 vienetų. Laikraštis „The New York Times“ paskelbė, kad viena iš ukrainiečiams keliamų sąlygų buvo ta, jog ATACMS raketos negali būti naudojamos atakoms Rusijos teritorijoje.

E.Macronas: krizių gausėjimas nesusilpnins Prancūzijos ir Europos paramos Ukrainai

20:31

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį patikino savo kolegą iš Ukrainos Volodymyrą Zelenskį, kad Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karas neatitrauks Paryžiaus ir Europos dėmesio nuo įsipareigojimų Kyjivui.

„SIPA“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis
„SIPA“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis

„Krizių daugėjimas jokiu būdu nesusilpnins Prancūzijos ir Europos paramos Ukrainai, kuri išliks tiek, kiek reikės“, – sakė Prancūzijos prezidentas, kalbėdamas telefonu su V.Zelenskiu.

Rusija teigia numušusi dvi ukrainiečių raketas, nukreiptas į okupuotą Krymą

19:41

Rusija trečiadienį pranešė, kad jos oro gynybos sistema numušė dvi ukrainiečių raketas, nukreiptas į Maskvos aneksuotą Krymą, ir pridūrė, kad per ataką aukų ir nuostolių nepadaryta.

„Rusijos oro gynybos pajėgos ore perėmė dvi Ukrainos raketas“, – socialiniuose tinkluose pranešė Maskvos gynybos ministerija, kaltindama Kyjivą „bandymu įvykdyti teroristinį išpuolį“.

2014 metais Rusijos aneksuotas Krymas Kyjivo taikiniu buvo viso karo metu, tačiau pastaraisiais mėnesiais atakos tapo intensyvesnės ir dažnesnės.

Liepą per Ukrainos dronų atakas Kryme buvo susprogdintas šaudmenų sandėlis ir apgadintas strateginę bei simbolinę reikšmes turintis tiltas, jungiantis Rusiją su pusiasaliu.

Kyjivas ne kartą yra sakęs, kad planuoja Krymą susigrąžinti.

V.Putinas priėmė kvietimus aplankyti Tailandą ir Vietnamą

19:39

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas priėmė kvietimus aplankyti Tailandą ir Vietnamą, sakoma šių Pietryčių Azijos valstybių vyriausybių paskelbtuose pranešimuose.

Rusijos įsiveržimas į Ukrainą įstūmė V.Putiną į tarptautinę izoliaciją ir paliko jam nedaug sąjungininkų. Kai kovą Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) išdavė jo arešto orderį dėl įtariamo tūkstančių Ukrainos vaikų deportavimo į Rusiją, Rusijos lyderio galimybės rengti vizitus dar labiau sumažėjo.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Pritarta milijardinei ES paramai Ukrainai atstatyti – Lietuvos europarlamentarai sako, kad tai tik pradžia, vėliau reikės konfiskuoti rusišką turtą

19:39

Europos Parlamentas (EP) milžiniška balsų persvara patvirtino daugiau nei 50 mlrd. eurų siekiantį paramos Ukrainai paketą. Jo nepatvirtinus, dabartinė Europos Sąjungos (ES) parama Ukrainai išsektų šių metų pabaigoje.

Už vadinamąjį Ukrainos atstatymo fondą, skirtą ne karinei paramai, o šalies atsigavimui, atstatymui ir modernizacijai, balsavime pasisakė 512 europarlamentarų, prieš balsavo 45, o 63 susilaikė.

Pasak Lietuvos europarlamentaro Juozo Oleko, naujuoju paramos Ukrainai paketu galima pasidžiaugti, nes jis užtikrins ilgalaikę pagalbą šaliai, kovojančiai su Rusijos plataus masto karine agresija. Vis dėlto jis taip pat išreiškė apgailestavimą, kad nors iš pirmo žvilgsnio 50 mlrd. eurų atrodo ir didelė suma, iš tiesų ji nėra pakankama.

„Mano supratimu, ji yra mažoka, nes išskaidžius ją per 4 metus lieka per metus kiek daugiau nei 12 mlrd., o tai yra mažiau, nei gaunama dabar“, – tvirtino J. Olekas.

Savo ruožtu EP narys Petras Auštrevičius pabrėžė būtinybę Europoje užšaldytą rusišką turtą panaudoti Ukrainai atstatyti.

„Reikia nacionalizuoti Rusijos turtą ir baigti tą žaidimą. Ukrainai atstatyti prireiks labai daug pinigų ir tai yra neišvengiamas šaltinis“, – akcentavo europarlamentaras iš Lietuvos.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudytas daugiabutis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudytas daugiabutis

 

Rusija rengiasi atšaukti Visuotinio branduolinių bandymų draudimo ratifikavimą

19:24

Rusijos įstatymų leidėjai trečiadienį dar kartą nubalsavo už tai, kad Maskva atšauktų Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties ratifikavimą ir taip dar labiau priartėjo prie šio svarbaus susitarimo atsisakymo.

1996 metais pasirašyta sutartimi draudžiami bet kokie branduolinių ginklų bandymai, tačiau ji taip ir neįsigaliojo, nes kai kurios valstybės, įskaitant JAV ir Kiniją, jos neratifikavo.

Trečiadienį per pagreitintą svarstymą Valstybės Dūmoje įstatymų leidėjai per bendrą antrąjį ir trečiąjį įstatymo projekto svarstymą vienbalsiai nubalsavo už tai, kad Rusija atšauktų sutarties ratifikavimą.

Dėl šios iniciatyvos vėliau balsuos Rusijos aukštieji parlamento rūmai – Federacijos Taryba, – o po to ji bus nusiųsta pasirašyti prezidentui Vladimirui Putinui.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Sevastopolyje įvyko stiprus sprogimas

18:48

Trečiadienio vakare Rusijos laikinai okupuotame Sevastopolyje, Kryme, nugriaudėjo galingas sprogimas. Mieste buvo paskelbtas oro pavojus.

„Telegram“ kanaluose skelbiami vaizdo įrašai iš sprogimo vietos. Preliminariai pranešama, kad tai įvyko Sacharnaja Balkos kaimo teritorijoje.

Rusijos paskirtas Sevastopolio gubernatorius Michailas Razvožajevas pareiškė, kad Rusijos pajėgos atmušinėja oro ataką netoli Sacharnaja Balkos.

Viešai minima, kad šiame rajone yra Rusijos Juodosios jūros laivyno 758-ojo centro raketinės ir minosvaidžių ginkluotės bazės.

VIDEO: Sevastopolyje įvyko stiprus sprogimas

 

Nufilmuotas V.Putinas, lydimas pareigūnų su rusišku branduoliniu lagaminėliu

18:05

Trečiadienį buvo parodyta reta filmuota medžiaga, kurioje užfiksuotas Pekine viešintis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, lydimas pareigūnų su vadinamuoju branduoliniu lagaminėliu, kuriuo galima įsakyti smogti branduolinį smūgį.

Po susitikimo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu Pekine V.Putinas buvo nufilmuotas einantis į kitą susitikimą apsuptas apsaugos, o paskui jį ėjo du uniformuoti Rusijos karinių jūrų pajėgų karininkai, kiekvienas nešinas lagaminėliu. Kamera priartina vieną iš lagaminų.

Rusijos branduolinį lagaminėlį tradiciškai nešiojasi karinio jūrų laivyno karininkas, sako naujienų agentūra „Reuters“. Žinomas kaip "Čegetas" (pagal Čegeto kalno Kaukazo kalnuose pavadinimą), šis lagaminėlis visada būna su prezidentu, bet retai nufilmuojamas.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: Nekasdienis vaizdas: V.Putinas užfiksuotas su rusišku branduoliniu lagaminu

 

Užfiksuotas raketos smūgio į daugiabutį Zaporižioje momentas: žuvo keturi žmonės

17:19

Žuvusiųjų po Rusijos smūgio į namą Zaporižioje skaičius išaugo iki keturių.

Gelbėtojai po griuvėsiais rado dar du kūnus. Paieškos ir gelbėjimo operacijos tęsiamos.

Vaizdo kamera užfiksuotas raketos smūgio į daugiabutį gyvenamąjį namą momentas.

VIDEO: Užfiksuotas raketos smūgio į daugiabutį Zaporižioje momentas

 

Nufilmuota, kaip paleidžiamos šešios ATACMS raketos

17:06

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų sprendimas Ukrainai tiekti ilgojo nuotolio raketas ATACMS yra klaida, kuri nepakeis padėties fronte.

„Svarbiausia, kad tai iš esmės visiškai negali pakeisti situacijos kontaktinėje linijoje, tai neįmanoma“, – sakė V.Putinas spaudos konferencijoje Kinijoje.

Pažiūrėkite, kaip paleidžiamos ATACMS raketos.

VIDEO: Nufilmuota, kaip paleidžiamos šešios ATACMS raketos
Stopkadras/Nufilmuota, kaip paleidžiamos šešios ATACMS raketos
Stopkadras/Nufilmuota, kaip paleidžiamos šešios ATACMS raketos

 

Karinės oro pajėgos: V.Putinas siekia darsyk pagrasinti NATO

16:54

Nauji Rusijos prezidento Vladimiro Putino grasinimai dėl MiG-31K orlaivių, ginkluotų „Kinžal“ raketomis, patruliavimo Juodojoje jūroje gali būti skirti įtampai didinti, tačiau jie nieko iš esmės nekeičia Ukrainos gynybos pajėgoms, naujienų portalui „Ukrainska pravda“ sakė Karinių oro pajėgų atstovas spaudai pulkininkas Jurijus Ihnatas.

„Ukrainai naujas agresoriaus pareiškimas nieko nekeičia, nes Rusija kasdien grasina mūsų šaliai įvairiais ginklais. Tegul pasiutusio diktatoriaus pareiškimą pakomentuoja jo spaudos sekretorius.

„AP“/„Scanpix“/Rusų naikintuvas MiG-31K, gabenantis hipergarsinę raketą
„AP“/„Scanpix“/Rusų naikintuvas MiG-31K, gabenantis hipergarsinę raketą

Kalbant apie techninę pusę, raketos „X-47 Kinzhal“ „oras-žemė“ charakteristikos leidžia Rusijai ją paleisti į Ukrainą tiek iš šiaurės, tiek iš rytų krypčių, o Juodoji jūra yra tik dar viena kryptis. Tuo pat metu Rusijos aviacija jau dabar kasdien patruliuoja ten esančioje oro erdvėje, įskaitant naikintuvus ir žvalgybos lėktuvus.“

Pasak J.Ihnato, V.Putino grasinimai gali būti labiau nukreipti į NATO šalis, kurios potencialiai gali patekti į orlaivių veikimo zoną.. Raketa X-47 taip pat gali nešti taktinę branduolinę kovinę galvutę, kaip ir Rusijos laivuose Juodojoje ir Azovo jūrose esančios sparnuotosios raketos „Kalibr“, priminė karinių oro pajėgų atstovas.

Be to, šalys partnerės tikriausiai dislokuos savo naikintuvus, kad perimtų Rusijos MiG'us neutralioje oro erdvėje virš Juodosios jūros.

Kaimas Ukrainoje tapo spąstais Rusijos pajėgoms: prarado daugybę technikos ir karių

16:49

Netoli Krasnohorivkos kaimo Avdijivkos sektoriuje Rusijos pajėgos neteko mažiausiai 63 vienetų karinės technikos, skelbia atviro kodo žvalgybos svetainė „DeepState“, pateikdama palydovines nuotraukas.

„Išanalizavus pokyčius palydovinėse nuotraukose, užfiksuota, kad prarasta daugiau kaip šešios dešimtys technikos vienetų. Beveik visa įranga buvo sunaikinta Krasnohorivkos rajone ir prie įvažiavimo į gyvenvietę“.

Pasak „DeepState“ analitikų, sunku įvertinti priešo nuostolius gyvosios jėgos skaičiumi, tačiau vien šioje vietovėje, jų duomenimis, žuvusių rusų skaičius „matuojamas šimtais“.

„Šis puolimas yra dar vienas šarvuoto kumščio taktikos, kai viena pusė sutelkia savo techniką ir bando pasiekti sėkmę mūšio lauke naudodamasi savo pranašumu, neveiksmingumo įrodymas.“

Partizanai: dėl nuostolių prie Avdijivkos Rusija tempia karinę techniką į Krymą

14:39

Rusija į laikinai okupuotą Krymo pusiasalį masiškai gabena įvairios modifikacijos karinę techniką – šarvuočių ir haubicų kolonos pastebėtos Jevatorijoje ir Simferopolyje, skelbia Krymo partizanų judėjimas „Atesh“. 

Jie technikos perkėlimo pradžią sieja su situacija Zaporižios srityje ir prie Avdijivkos. Jų teigimu, tokiu būdu Rusija gali bandyti atgauti savo nuostolius.

„Mūsų agentai užfiksavo BMP-3 ir BTR-82AM judėjimą Simferopolyje“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė „Atesh“ atstovai. 

Taip pat pranešta, kad Rusija pradėjo perdislokuoti sovietines savaeiges artilerijos sistemas 2C1 „Gvozdika“ – jų judėjimas pastebėtas Jevatorijoje. 

Partizanų teigimu, filmuota medžiaga rodo, jog Rusija vėl tikisi kariauti fronte su Ukraina su „šlamštu“. 

„Jie siunčia savo karius su technika, kuri gali sugesti pačiu kritiškiausiu momentu“, – pabrėžia ATES.

Trečiadienį Avdijivkos miesto karinės administracijos vadovas Vitalijus Barabašas pareiškė, kad artimiausiomis dienomis Rusija gali pradėti naujus puolimus. Pasak jo, rusai jau tris naktis iš eilės pergrupuoja savo techniką, todėl santykinė kovų „ramybė“ netrukus gali būti nutraukta.

V.Barabašo nuomone, Avdijivkos puolimai, kuriuos rusai suintensyvino spalio 10 d., yra bene didžiausias Rusijos kariuomenės puolimas per visą plataus masto karą su Ukraina.

V.Putinas: JAV sprendimas Ukrainai tiekti raketas ATACMS nepakeis padėties fronte

14:32

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų sprendimas Ukrainai tiekti ilgojo nuotolio raketas ATACMS yra klaida, kuri nepakeis padėties fronte.

„Svarbiausia, kad tai iš esmės visiškai negali pakeisti situacijos kontaktinėje linijoje, tai neįmanoma“, – sakė V.Putinas spaudos konferencijoje Kinijoje.

Taip jis kalbėjo po to, kai Ukraina antradienį paskelbė, kad jos ginkluotosios pajėgos pirmą kartą panaudojo JAV tiekiamas ATACMS.

V.Putinas taip pat teigė, kad didėjantis konfliktų ir grėsmių skaičius pasaulyje stiprina Maskvos ir Pekino ryšius.

„Visi šie išoriniai veiksniai yra bendros grėsmės ir stiprina Rusijos ir Kinijos bendradarbiavimą“, – sakė V. Putinas retoje spaudos konferencijoje Pekine ir pridūrė, kad optimistiškai žvelgia į santykių ateitį.

AFP-Scanpix nuotr./ Paleidžiamos ATACMS raketos
AFP-Scanpix nuotr./ Paleidžiamos ATACMS raketos

 

ATACMS raketos: Ukraina pirmoji istorijoje jas panaudojo smūgiams prieš aerodromus

14:29

Žiniasklaidos teigimu, Ukrainos ginkluotosios pajėgos pirmą kartą istorijoje panaudojo amerikietiškas ATACMS taktines raketas savo priešo aerodromams smogti.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos tapo tik antruoju ATACMS operatoriumi istorijoje, panaudojusiu šias raketas realiose kovinėse operacijose. Pirmoji buvo JAV kariuomenė, naudojusi šias raketas 1991 m. operacijos „Audra dykumoje“ ir 2003 m. operacijos „Irako laisvė“ metu.

VIDEO: Pamatykite: Ukrainos pajėgos iš JAV sulaukė tolimojo nuotolio raketų ATACMS

Tačiau tada JAV kariuomenė jas naudojo smogti aiškiai segmentuotiems taikiniams – priešo priešlėktuvinės gynybos pozicijoms ir jų vadavietėms. Ukrainos kariuomenė buvo tiesiog pirmoji istorijoje, panaudojusi ATACMS smūgiams į priešo aerodromus“, – rašo naujienų portalas „Defence Express“.

Ekspertai taip pat išanalizavo pirmąją po Ukrainos kariuomenės smūgio laikinai okupuotame Berdianske esančio aerodromo su Rusijos lėktuvais palydovinę nuotrauką.

„Vaizdų aiškumas palieka daug vilčių, tačiau vis dėlto galima atpažinti elementus, kurie atrodo kaip sraigtasparnių ar kitos technikos pėdsakai stovėjimo aikštelėse. O jei taip yra, tuomet galime įžvelgti ir raketų su kasetinėmis kovinėmis galvutėmis naudojimo privalumus, siekiant smogti dideliems priešo taikiniams. Pasirodo, viena raketa vienu metu gali pataikyti į kelis didelėje teritorijoje esančius priešo įrangos elementus.“

Anksčiau pranešta, kad, pasak leidinio „The New York Times“, Jungtinės Valstijos Ukrainai suteikė ribotą kiekį ATACMS raketų – tik apie 20. Viena iš sąlygų yra ta, kad šie ginklai negali būti naudojami atakoms Rusijos teritorijoje.

Pranešama, kad Ukrainai siunčiamos ATACMS raketos yra kasetiniai šaudmenys. Kiekviena raketa išmeta 950 mažų bombų, galinčių padaryti žalos dideliame plote.

Antradienio naktį Ukrainos ginkluotosios pajėgos ATACMS raketomis atakavo du aerodromus su Rusijos lėktuvais ir amunicija okupuotame Berdianske ir Luhanske.

Didžiulis gaisras Rostove: juodi dūmai matomi iš tolo

13:51

Trečiadienį Rusijos Rostovo prie Dono mieste kilo didelis gaisras. Teigiama, kad jame degė sandėlis, skelbia vietos kanalai susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

Preliminariais duomenimis, Rostove užsidegė polimerinės plėvelės sandėlis.

Liudininkai internete dalijasi įvykio nuotraukomis ir vaizdo įrašais. Iš paskelbtos filmuotos medžiagos matyti, kad gaisras gana rimtas, o juodi dūmai matomi iš tolo.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė, kad gaisras apėmė 500 kv.m plotą. Tačiau vietiniai „Telegram“ kanalai pranešė, kad ugniagesių automobiliams trūko vandens atsargų, todėl gaisro nepavyko užgesinti.

Pastaraisiais mėnesiais Rusijoje kilo daug gaisrų, kurie dažnai kyla Maskvoje ir kituose regionuose. Ypač padažnėjo gaisrai uostuose, kariniuose objektuose, gamyklose.

Rusai iš laužyno ištraukė ir į kovą metė 50 metų senumo šarvuočius, ukrainiečiai juos jau naikina

13:47

Ukrainos ginkluotosios pajėgos netoli Avdijivkos sunaikino rusų vikšrinį vikšrinį šarvuotąjį transporterį BTR-50. Tai pirmas oficialiai patvirtintas rusų patirtas tokios karinės technikos praradimas.

Analitikų grupė „Ukraine Weapons Tracker“ svetainėje „X“ (anksčiau „Twitter“) paskelbė sunaikinto BTR-50 nuotrauką, kurioje matoma šalia šarvuočio stovintis apgadintas tankas T-64BV.

Plačiau skaitykite ČIA.

TVNET paskelbta nuotr./Sunaikintas šarvuotis
TVNET paskelbta nuotr./Sunaikintas šarvuotis

 

V.Putinas nurodė „Kinžal“ raketas nešantiems lėktuvams patruliuoti virš Juodosios jūros

13:33

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė, kad oro erdvėje virš Juodosios jūros pradėtų patruliuoti raketas „Kinžal“ nešantys lėktuvai.

„Mano nurodymu Rusijos oro ir kosmoso pajėgos pradeda reguliarų patruliavimą neutralioje oro erdvės zonoje virš Juodosios jūros“, – sakė jis.

Pasak Rusijos vadovo, lėktuvai „MiG-31“ turėtų būti apginkluoti sistemomis „Kinzhal“, kurių veikimo nuotolis viršija 1 000 km.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Tokį jo sprendimą galėjo iššaukti pasikartojantys Ukrainos ginkluotųjų pajėgų smūgiai kariniams Rusijos taikiniams laikinai okupuotame Kryme.

Visų pirma buvo sunaikintas didelis rusų desantinis laivas „Minskas“ ir povandeninis laivas „Rostovas prie Dono“, iš dalies sunaikinta Rusijos Juodosios jūros laivyno vadavietė Sevastopolyje.

Tokiomis aplinkybėmis rusai pradėjo išvesti savo laivus iš laikinai okupuoto Sevastopolio įlankos.

Be to, Ukrainos žvalgyba buvo informuota, kad Rusijos karinis jūrų laivynas turi mažiau pajėgumų po to, kai pradėjo perkelti savo laivus iš Krymo į Novorosijską.

S.Lavrovas atvyko į Šiaurės Korėją

12:50

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį atvyko į Šiaurės Korėją dviejų dienų vizito, pranešė rusų naujienų agentūros.

S.Lavrovo vizitas į Šiaurės Korėją yra naujausias Maskvos ir Pchenjano santykių stiprėjimo ženklas.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas rugsėjį aplankė Rusijos Tolimuosius Rytus ir susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu, sukeldamas Kyjivo sąjungininkų susirūpinimą dėl galimo ginklų sandorio.

AP-Scanpix nuotr./ Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
AP-Scanpix nuotr./ Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas

Penktadienį Baltieji rūmai pranešė, kad Šiaurės Korėja pastarosiomis savaitėmis į Rusiją pristatė daugiau kaip 1 tūkst. konteinerių su karine įranga ir šaudmenimis, kurie bus naudojami Ukrainoje.

„Mes smerkiame (Šiaurės Korėją) už tai, kad ji tiekia Rusijai šią karinę įrangą, kuri bus naudojama atakuoti Ukrainos miestams, žudyti ukrainiečiams civiliams ir toliau tęsti neteisėtam Rusijos karui“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby.

„Mes ir toliau stebėsime, ar į Rusiją neatvyksta papildomų (Šiaurės Korėjos) ginklų siuntų“, – pridūrė jis. 

Anot J.Kirby, mainais už paramą „Pchenjanas siekia Rusijos karinės pagalbos, įskaitant naikintuvus, raketas „žemė-oras“, šarvuočius, balistinių raketų gamybos įrangą ar kitas medžiagas ir kitas pažangias technologijas“.

Kremlius antradienį pareiškė, kad „nėra jokių įrodymų“, jog Šiaurės Korėja siunčia ginklus į Rusiją, Vašingtonui paskelbus nuotraukas, kuriose užfiksuoti galimi ginklų siuntiniai iš Pchenjano.

Nors Rusija teigė, kad Kim Jong Uno vizito metu nebuvo pasirašyta jokių susitarimų, V.Putinas teigė matantis karinio bendradarbiavimo galimybių.

Rusijai ir Šiaurės Korėjai, istorinėms sąjungininkėms, taikoma daugybė tarptautinių sankcijų: Maskvai už invaziją į Ukrainą, o Pchenjanui – už branduolinio ginklo bandymus.

Charkive nugriaudėjo sprogimai, rusai apšaudo miestą

12:11

Trečiadienį Charkive nugriaudėjo sprogimai. Rusijos kariuomenė šiuo metu apšaudo miestą, kyla problemų su elektra.

„Dėmesio! Mieste girdimi sprogimai. Laikykitės saugumo taisyklių. Pasislėpkite. Apie visus smūgius į miesto infrastruktūrą ir sužeidimus praneškite specialiuoju telefonu 102“, – rašoma Charkivo srities policijos pranešime.

Pasak Charkivo srities karinės administracijos vadovo Oleho Synjehubovo, rusai smogė Charkivo miestui ir regionui. Jis nurodė gyventojams likti slėptuvėse.

Tuo tarpu Charkivo meras Ihoris Terechovas patvirtino, kad vyksta apšaudymas.

„Yra tam tikrų problemų su elektra, tačiau tarnybos iš karto po „atvykimo“ pradėjo įtampos stabilizavimo darbus“, – sakė jis.

Ukraina atakavo karinę bazę netoli Chalino aerodromo Kursko srityje

11:51

Ukrainos saugumo tarnyba sudavė smūgį rusų karinei bazei netoli Chalino aerodromo Kursko srityje. Užfiksuota mažiausiai 18 bepiločių lėktuvų smūgių, naujienų agentūrai „RBC-Ukraine“ sakė šaltiniai Ukrainos saugumo tarnyboje.

Pasak jų, Ukrainos saugumas praėjusią naktį atakavo rusų lauko bazę netoli Postoli Dvory kaimo. Ten, netoli Chalino karinio aerodromo, buvo dislokuota iki 3 000 Rusijos karių ir apie 80 vienetų karinės technikos.

Saugumo tarnyba pabrėžė, kad tikslus rusų aukų skaičius tikslinamas. Tačiau žala buvo didelė, nes užfiksuota mažiausiai 18 bepiločių lėktuvų smūgių.

„Visą naktį aplinkinių kaimų rusai socialiniuose tinkluose aptarinėjo sprogimų garsus. Nors labai keista, kaip jie galėjo juos išgirsti, nes Rusijos valdžia pranešė, kad oro gynybos sistema „numušė visus dronus“ ir kad daugiau dronų nėra“, – ironizavo šaltiniai.

Partizanai: dėl didelių nuostolių rusai perkelia savo įrangą Simferopolyje

11:44

Rusų pajėgos dėl didelių nuostolių fronte perkelia įrangą laikinai okupuotame Simferopolyje, skelbia partizanų kanalas „Atesh“ susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

„Mūsų agentai užfiksavo BMP-3 ir BTR-82AM judėjimą Simferopolyje. Dėl didelių nuostolių Zaporižios srityje ir prie Avdijivkos okupantai išnaudoja visas savo galimybes, kad papildytų nuostolius“, – sakoma pranešime.

Pažymima, kad šie duomenys jau perduoti Ukrainos gynybos pajėgoms, kad šios toliau disponuotų įranga.

Anksčiau pranešta, kad Rusijos pajėgos įrengė šaudymo pozicijas prie pat Jevpatorijos paplūdimių laikinai okupuotame Kryme.

Negana to, užfiksuota, kad rusai į fronto liniją gabena retų tipų daugkartinio paleidimo raketų sistemas.

Neseniai „Atesh“ partizanai taip pat užfiksavo, kad daug Rusijos išteklių yra gabenama į Džankojų.

„The New York Times“ įvardijo, kiek ATACMS raketų JAV perdavė Ukrainai

11:07

Ukraina iš Jungtinių Amerikos Valstijų gavo apie 20 ilgojo nuotolio ATACMS raketų, skelbia leidinys „The New York Times“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gautos raketos, kurių, pasak Vakarų pareigūnų, buvo nedaug, yra kasetinė amunicija, išmetanti 950 nedidelių bombų. Jos gali padaryti žalos didelėje teritorijoje.

Tokio tipo ginklai yra uždrausti tarptautine sutartimi, kurios Jungtinės Valstijos nėra pasirašiusios.

„AFP“/„Scanpix“/Paleista ATACMS raketa
„AFP“/„Scanpix“/Paleista ATACMS raketa

Antradienį Ukrainos kariuomenė patvirtino, kad buvo smogta Rusijos aerodromams laikinai okupuotuose Luhansko ir Berdiansko rajonuose.

Vėliau leidinys „The Washington Post“ pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos šiai atakai panaudojo ilgojo nuotolio ATACMS raketas.

Tuo pačiu metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo vakaro kalboje patvirtino ATACMS naudojimą Ukrainoje. Baltieji rūmai taip pat oficialiai patvirtino raketų perdavimą.

Anksčiau žiniasklaida pranešė, kad Ukraina iš JAV gavo mažiau nei tuziną (12) ilgojo nuotolio ATACMS raketų.

Meras: Rusija paleido raketas į Dniprą, yra žuvusiųjų

10:58 Atnaujinta 11:53

Rusija pradėjo Dnipro miesto privataus sektoriaus apšaudymą raketomis. Per ataką žuvo ir buvo sužeisti žmonės, trečiadienio rytą paskelbė miesto meras Borisas Filatovas.

Atitinkamą žinutę jis paskelbė susirašinėjimo platformoje „Telegram“ 10.31 val.

„Vėl, vėl, vėl... jie apšaudo raketomis privatų sektorių Dnipro mieste. Yra žuvusiųjų ir sužeistųjų“, – rašė jis.

Dnipropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Lysakas įvardijo šiuo metu žinomus nuostolius.

„Priešas smogė į privačius namus Dniprovskio rajone. Preliminariai žuvo žmogus. Trys žmonės buvo sužeisti“, – pažymėjo jis.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio administracijos vadovas Andrijus Jermakas sakė, kad apšaudymas įvyko Obuchivkos kaime. 

Jo teigimu, žuvo 31-erių moteris.

Pasak S.Lysako, vis dar stengiamasi išsiaiškinti išpuolio pasekmes.

„Jau žinome apie 6 apgadintus namus. Daugiau informacijos vėliau“, – pridūrė S.Lysakas.

Karinės administracijos vadovas: rusų puolimas Avdijivkoje dar nesibaigė

10:56

Spalio mėn. Rusijos pajėgos pradėjo didžiausią Avdijivkos puolimą nuo pat karo pradžios 2014 m., tačiau tai dar ne pabaiga „istorijos“, kurią Rusijos kariuomenė pradėjo spalio 10 d., nacionalinio teletilto eteryje sakė Avdijivkos miesto karinės administracijos vadovas Vitalijus Barabašas.

Pasak jo, šiuo metu fronte vyrauja santykinė „ramybė“, tačiau rusai persigrupuoja ir artimiausiomis dienomis gali pradėti naujus puolimus.

„Reuters“/„Scanpix“/Daugiabutis Avdijivkoje
„Reuters“/„Scanpix“/Daugiabutis Avdijivkoje

„Ketvirtą parą bendruomenėje šiek tiek ramiau, mažiau apšaudymų ir raketų atakų, mažiau šturmo veiksmų, tačiau pozicijos vis dar apšaudomos ir visą parą vyksta mūšiai su šaulių ginklais. Taigi, padėtis vis dar labai karšta“, – sakė Avdijivkos karinės administracijos vadovas.

Pasak jo, šis vadinamasis sąstingis rodo, kad rusai šiuo metu yra „pavargę“.

V.Barabašas pažymi, kad rusai jau tris naktis iš eilės perkelia savo techniką. Artimiausiomis dienomis Avdijivkoje gali suintensyvėti kovos veiksmai.

„Dar ne pabaiga, priešas persigrupuoja, jau tris naktis iš eilės jie traukia savo techniką į užnugarį, kad ją pataisytų. Artimiausiomis dienomis tikimės eskalacijos mūsų sektoriuje“, – pabrėžė jis.

Anksčiau naujienų agentūra „Unian“ pranešė, kad, pasak V.Barabašo, pastarosiomis dienomis Avdijivkos sektoriuje „sumažėjo įtampos laipsnis“. Administracijos vadovas teigė, kad tai rodo sumažėjęs puolimo operacijų skaičius. Jo nuomone, tai greičiausiai įvyko dėl tilto, kurį Ukrainos kariai „sugriovė“ tarp Jasinuvatos ir Horlivkos. Dėl to rusai galimai susiduria su problemomis dėl logistikos.

Rusai į Mariupolį atgabeno 5 tūkst. karių: baiminamasi prarasti logistikos kelius

09:59

Rusai į laikinai okupuotą Mariupolį atvežė apie 5 000 papildomų karių. Jie dalyvaus kuriant alternatyvią logistinę „giją“ – iš Rostovo prie Dono per okupuotą Mariupolį, Berdianską ir Melitopolį į Krymą, rašoma naujienų agentūros „RBC-Ukraine“ straipsnyje“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos majoras, karinis ekspertas Oleksijus Hetmanas tvirtino, kad Rusija tikrai ketina tiesti kelią palei Azovo jūros pakrantę, kad sukurtų logistikos arteriją.

„Jeigu mes nukirsime ir geležinkelį, ir Kerčės tiltą, jie paprasčiausiai negalės gabenti to, ko jiems reikia. O tai, ką jie turi savo operatyviniuose sandėliuose, baigsis po mėnesio ar dviejų“, – teigė jis.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos karys
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos karys

Kaip pranešta anksčiau, rusai mato grėsmę, kad gali prarasti savo logistikos kelius, todėl nori nutiesti naują geležinkelio liniją iš Rostovo prie Dono per laikinai okupuotus Ukrainos miestus Mariupolį, Berdianską ir Melitopolį prie Azovo jūros pakrantės į Krymą.

Tuo pat metu Rusija į laikinai okupuotą Mariupolį ir regioną dislokavo apie 5 000 naujų atsargos karių. Pagrindinis jų skirtumas – du šautuvai ant jų antpečių. Kaip pažymėjo Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka, paskutinis toks naujų rezervistų dislokavimas Mariupolyje buvo užfiksuotas 2023 m. balandį.

Naujai tiesiamas geležinkelis Mariupolyje yra alternatyva maršrutui, kuris eina per Volnovachą-Tokmaką-Džankojų ir toliau veda į Rusijos Federaciją. Kaip pažymima straipsnyje, rusams tai svarbi logistikos grandinė – ja jie aprūpina savo kariuomenę technika ir žmogiškaisiais ištekliais. Dėl tos pačios priežasties pastarosiomis dienomis Rusijos pajėgos sustiprino savo veiksmus į pietus nuo Marjinkos – siekdami išstumti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas kuo toliau nuo Volnovachos.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos kontroliuoja geležinkelį ugnimi, tačiau net jei jos sunaikins geležinkelį vienoje iš sankryžų, strateginiu požiūriu Ukrainos kariuomenė pasieks tik nedidelį tiekimo vėlavimą, nes Rusijos inžinerinės pajėgos gali greitai jį atstatyti. Todėl svarbu perimti faktinę kelio kontrolę.

Britų žvalgyba: rusai bando sukurti buferinę zoną aplink Luhansko sritį

09:46

Per pastarąsias dvi savaites smarkiai suintensyvėjo Rusijos puolamoji veikla Kupjansko-Lymano ašyje, kasdienėje karo apžvalgoje atkreipė dėmesį Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Pasak britų žvalgybos, rusų apšaudymas suintensyvėjo, o Rusijos 6-osios ir 25-osios jungtinės kariuomenės bei 1-osios gvardijos tankų armijos daliniai surengė puolimus, tačiau jie nebuvo sėkmingi.

„Labai tikėtina, kad ši veikla yra dalis tebevykstančio Rusijos puolimo, vykdomo keliose Rytų Ukrainos ašyse“, – rašoma apžvalgoje.

Tikėtina, kad Rusijos sausumos pajėgų tikslas Kupjansko-Lymano ašyje yra pasistūmėti į vakarus iki Oskilo upės ir sukurti buferinę zoną aplink Luhansko sritį.

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos sausumos pajėgos padidino kovinius pajėgumus Kupjansko-Lymano kryptimi. Vis dėlto Ukrainos pajėgos šioje ašyje išlaiko dideles gynybines pozicijas, todėl mažai tikėtina, kad rusams pavyks pasiekti didelį operatyvinį proveržį, įvertino Gynybos ministerija.

Xi Jinpingas per derybas su V.Putinu pasidžiaugė stiprėjančiu kinų ir rusų pasitikėjimu

09:19

Kinų prezidentas Xi Jinpingas per derybas su rusų prezidentu Vladimiru Putinu pasidžiaugė nuolat stiprėjančiu Kinijos ir Rusijos tarpusavio pasitikėjimu, pranešė Pekino valstybinė žiniasklaida.

Jis taip pat paragino Kiniją ir Rusiją bendromis pastangomis ginti tarptautinį sąžiningumą ir teisingumą, pasidžiaugė abiejų šalių glaudžiu ir veiksmingu strateginiu koordinavimu, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos vadovas XI Jinpingas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos vadovas XI Jinpingas

„Dvišalės prekybos apimtis pasiekė istoriškai aukštą lygį ir artėja prie abiejų šalių užsibrėžto 200 mlrd. JAV dolerių (189 mlrd. eurų) tikslo“, – pridūrė Xi Jinpingas.

Kinijos vadovas taip pat pažymėjo, kad per pastaruosius 10 metų su V.Putinu susitiko 42 kartus ir užmezgė gerus darbinius santykius bei nuoširdžią draugystę.

Šią savaitę Pekine vyksta 130 šalių atstovų forumas, skirtas Xi Jinpingo svarbiam projektui – „Juostos ir kelio iniciatyvai“.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

09:06

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas paskelbė, kad per praėjusią parą buvo likviduota 620 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios Rusijos pusė patyrė 290 tūkst. gyvosios jėgos nuostolį.

Pasak Generalinio štabo, sunaikinti 2 tankai, 15 šarvuotųjų kovos mašinų, 8 artilerijos sistemos, 10 automobilių įrangos, autocisternų ir degalų talpų vienetų.

Ukrainos gynėjai taip pat numušė vieną lėktuvą, 6 sraigtasparnius, 10 bepiločių orlaivių ir vieną sparnuotąją raketą.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos karys
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos karys

 

Rusų pasiuntinys JAV: sprendimas tiekti Ukrainai raketas ATACMS yra klaida

08:52

Vašingtono sprendimas tiekti Ukrainai ilgojo nuotolio raketas ATACMS yra rimta klaida, trečiadienį pareiškė Rusijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Anatolijus Antonovas.

„Baltųjų rūmų sprendimas siųsti ilgojo nuotolio raketas ukrainiečiams yra rimta klaida. Šio žingsnio, kuris specialiai buvo slepiamas nuo visuomenės, pasekmės bus rimčiausio pobūdžio“, – sakoma jo pareiškime.

AFP-Scanpix nuotr./ ATACAMS raketų paleidimas
AFP-Scanpix nuotr./ ATACAMS raketų paleidimas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį paskelbė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos pirmą kartą panaudojo JAV tiekiamas ATACMS.

Tai įvyko praėjus beveik mėnesiui po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo Kyjivui šių raketų.

Ukraina seniai ragino JAV suteikti jai taktinę raketų sistemą ATACMS. Tačiau Vašingtonas kelis mėnesius delsė, nerimaudamas, kad Kyjivas gali panaudoti šiuos ginklus smūgiams toli Rusijos teritorijoje, taip įsiutinti Maskvą ir eskaluoti konfliktą.

Praėjusį mėnesį J.Bidenas galiausiai pritarė jų tiekimui ir per susitikimą Baltuosiuose rūmuose V.Zelenskiui pasakė, kad JAV pagaliau suteiks Ukrainai ATACMS.

Tačiau Vašingtonas atsisakė pateikti išsamesnės informacijos apie terminus ar nurodyti, kiek raketų bus pristatyta, nors pareigūnai užsiminė, kad planuota atsiųsti tik maždaug dvi dešimtis raketų.

Rusų gubernatorius: virš Belgorodo srities numušti 6 dronai

08:50

Virš Rusijos Belgorodo srities, esančios prie Ukrainos sienos, praėjusią naktį buvo numušti šeši dronai, pranešė vietos gubernatorius, kurį cituoja ukrainiečių interneto laikraštis „The Kyiv Independent“.

Pasak Viačeslavo Gladkovo, dronai buvo numušti maždaug 4 val. srities Belgorodo ir Jakovlevo rajonuose.

Rusijos Belgorodo sritis ribojasi su Ukrainos Sumų, Charkivo ir Luhansko sritimis. Rusų pajėgos iš Balgorodo regiono dažnai apšaudo Ukrainos teritoriją.

REUTERS-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.

 

Naktinė ataka Zaporižioje: du žmonės žuvo, yra sužeistų ir dingusių be žinios

07:59 Atnaujinta 09:16

Zaporižia nuo 1 val. 30 min. iki 1 val. 48 min. vietos (ir Lietuvos) laiku buvo atakuojama mažiausiai šešis kartus, sakė gubernatorius.

Remiantis nuotraukomis, kurias paskelbė miesto pareigūnai, Zaporižios centrinėje dalyje esantis penkiaaukštis buvo iš dalies sugriautas. Buvo apgadinti mažiausiai aštuoni butai. Pranešama, kad pastato gyventojai buvo evakuoti.

Dėl Rusijos okupantų naktinio raketinio smūgio Zaporižioje spalio 18-osios naktį jau žuvo du žmonės.

Kaip savo „Telegram“ pranešė Zaporižios miesto tarybos sekretorius Anatolijus Kurtevas, 4 žmonės buvo sužeisti. Dar trys ukrainiečiai laikomi dingusiais be žinios.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Rusijos atakos padariniai Zaporižioje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Rusijos atakos padariniai Zaporižioje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo ruožtu socialiniame tinkle „Telegram“ pasidalijo apgriauto daugiabučio nuotrauka ir parašė: „Zaporižia. Teroristų raketų atakos prieš miestą, infrastruktūrą, gyvenamąjį namą – paprastą penkiaaukštį.“

Pasak jo, po griuvėsiais gali būti žmonių.

„Blogio valstybė tęsia savo karo prieš civilius gyventojus ir teroro taktiką. Dėkoju visiems, kurie nelieka abejingi ir padeda mums tai įveikti. Padarysime viską, kad teroristinė valstybė būtų patraukta teisingon atsakomybėn. Rusijos teroras turi pralaimėti“, – pabrėžė V. Zelenskis.

„Dvi pastato laiptinės buvo iš dalies sugriautos“, – pridūrė A.Kurtevas.

Dabar gyventojams toliau teikiama pagalba viešuosiuose autobusuose, miesto tarybos palapinėje ir artimiausiame punkte.

Išpuolio vietoje tęsiami gelbėjimo darbai.

„Turės didelės įtakos karo eigai“: analitikai įvertino pokyčius mūšio lauke dėl ATACMS

06:43

Tolimojo nuotolio amerikietiškos raketos ATACMS Ukrainoje gali gerokai paveikti padėtį mūšio lauke. Dabar rusai turės pritaikyti aviacijos ir sandėlių naudojimo principus, atsižvelgdami į konfrontaciją su naujais ginklais Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rankose.

JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai savo pranešime teigė, kad Ukrainos smūgiai į aerodromus okupuotose teritorijose privers Rusijos vadovybę išsklaidyti oro pajėgas ir atitraukti kai kuriuos orlaivius toliau nuo fronto linijos.

Rusijos kariniai tinklaraštininkai jau palygino naujų raketų perdavimą su HIMARS MLRS pristatymu. Tuomet tai leido sunaikinti priešo lėktuvų sankaupą Černobajivkoje, o priešas turėjo prisitaikyti prie naujų sąlygų. Po HIMARS smūgių rusų sandėliai buvo paslėpti toliau į užnugarį ir išsklaidyti.

Panaši situacija jų laukia ir dabar.

„Tikėtinas Rusijos orlaivių išsklaidymas okupuotos Ukrainos teritorijos aerodromuose ir oro pajėgų perdislokavimas toliau nuo fronto linijos greičiausiai sutrikdys Rusijos oro paramą gynybinėms pastangoms ir vietinėms puolamosioms operacijoms“, – aiškina ISW.

Tai būtų ypač svarbu Rusijos sraigtasparniams, kurie ilgą laiką veikė palyginti nedidelėse fronto linijos teritorijose. Jie padėjo sulaikyti besiveržiančias mechanizuotas Ukrainos pajėgas 2023 m. birželio ir liepos mėn. prasidėjus kontrpuolimui.

„ATACMS greičiausiai kels panašų iššūkį Rusijos pajėgoms, o Rusijos pajėgos galėtų sutelkti dėmesį į esamų atsargų stiprinimą arba sukurti dar labiau išsklaidytą ir dėl to perteklinę šaudmenų logistikos sistemą“, – daro išvadą analitikai.

Panaudojo ATACMS raketas

Per pastarąją parą rusai skundėsi galingu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimu prieš okupuotų Berdiansko ir Luhansko aerodromus. Jie teigė, kad Ukraina naudojo ATACMS raketas.

Po pietų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų operacijų pajėgos pranešė, kad įvykdė operaciją „DRAGONFLY“ , per kurią sunaikino devynis sraigtasparnius, specialiąją įrangą, priešlėktuvinės gynybos paleidimo įrenginį ir priešo šaudmenų sandėlį.

Vakare paskelbtame vaizdo pranešime prezidentas Volodymyras Zelenskis patvirtino, kad pirmą kartą panaudotos tolimojo nuotolio raketos ATACMS. 

Vėliau vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Valerijus Zalužnyj pademonstravo pirmuosius amerikietiškų tolimojo nuotolio raketų ATACMS paleidimus Ukrainoje. 

Rusija ATACMS raketų perkėlimą į Ukrainą pavadino „šiurkščia klaida“, grasindami „rimčiausiomis“ pasekmėmis.

Kitos svarbios analitikų įžvalgos: 

  • Spalio 17 d. Ukraina pirmą kartą panaudojo JAV suteiktas ilgojo nuotolio raketas ATACMS, kad smogtų Rusijos taikiniams okupuotoje Ukrainoje.
  • Ukrainos ATACMS smūgiai operaciniu požiūriu svarbiems Rusijos aerodromams Ukrainoje tikriausiai paskatins Rusijos vadovybę išsklaidyti aviacijos priemones ir atitraukti kai kuriuos orlaivius į toliau nuo fronto linijos esančius aerodromus.
  • Rusijos kariuomenė nuolat įrodinėjo, kad gali prisitaikyti prie naujų Ukrainos smogiamųjų pajėgumų - bet tik po to, kai patiria pradinius ir ryškius nuostolius dėl Ukrainos pajėgumų, kuriems Rusijos vadai realiai turėjo pasirengti.
  • Tolimojo nuotolio raketų ATACMS pasirodymas taip pat kelia didelę grėsmę Rusijos amunicijos sandėliams užnugario zonose ir tikriausiai privers Rusijos vadovybę rinktis, ar stiprinti esamus sandėlius, ar dar labiau išsklaidyti sandėlius visoje okupuotoje Ukrainoje.
  • Rusijos informacinėje erdvėje išreikšta plačiai paplitusi baimė dėl ATACMS naudojimo, o Rusijos susirūpinimas dėl būsimų smūgių galimybės tikriausiai turės įtakos Rusijos sprendimų priėmimui ne tik dėl dabartinio Ukrainos gebėjimo palaikyti reguliarius ATACMS smūgius.
  • Ukrainos pajėgos tęsė kontrpuolimo operacijas ir pasistūmėjo į priekį netoli Bachmuto ir vakarinėje Zaporižios srityje.
  • Pranešama, kad spalio 16 d. Rusijos vidaus reikalų ministerija (MVD) neoficialiai įspėjo žinomą Rusijos karinio tinklaraščio autorių, kuris dažnai kritikuoja Gynybos ministerijos karo veiksmų eigą, dėl Rusijos kariuomenės diskreditavimo.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas palei liniją Kupjanskas-Svatovė-Kreminna, prie Bachmuto, prie Avdijivkos, į pietvakarius nuo Donecko miesto, Donecko-Zaporižios srities pasienio zonoje ir vakarinėje Zaporižios srityje, taip pat pažengė į priekį kai kuriose fronto vietose.
  • Rusija toliau imasi veiksmų, kad kodifikuotų savanorių formuočių įtraukimą į "Rosgvardijos" sudėtį.
  • Rusijos stačiatikių bažnyčia (RPC) toliau stengiasi įtvirtinti stačiatikių vyskupijos kontrolę okupuotose Ukrainos teritorijose.
  • Spalio 17 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Pekine surengė dvišales derybas su Vengrijos prezidentu Viktoru Orbanu ir Mongolijos prezidentu Ukhnaagiinu Khurelsuchu.
Paskutinis atnaujinimas 2023-10-18 06:43

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito