Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karas Ukrainoje turi tolimų atgarsių – ginkluojasi ir Japonija

Vasario pabaigoje, praėjus vos kelioms dienoms po Rusijos įsiveržimo, Ukraina paprašė Japonijos jai atsiųsti įvairiausios karinės įrangos – nuo ​​prieštankinių ginklų ir amunicijos iki elektroninių radarų ir neperšaunamų liemenių.
Japonija rūpinasi savo saugumu
Japonija rūpinasi savo saugumu / „The New York Times“/Doug Mills nuotr.

Iš pradžių atrodė, kad tas prašymas bus bevaisis. Japonija, kuri po Antrojo pasaulinio karo pabaigos nutarė nesivelti į ginkluotas kovas, daugiau nei 75 metus nebuvo siuntusi karinės įrangos į kitą šalį, kai ten vykdavo karas.

Tačiau per savaitę Japonijos vyriausybė pakeitė karinio eksporto taisykles. O kovo pradžioje šalies Savigynos pajėgos į Ukrainos mūšio laukus išsiuntė neperšaunamų liemenių ir šalmų pilną „Boeing KC-767“.

Nors jos ir negalima palyginti su JAV bei Europos siunčiamais ginklais, tokia karinė pagalba buvo lemiama akimirka Japonijos evoliucijoje iš pacifistinės tapatybės, kurią ji prisiėmė nuo tada, kai JAV paragino šalį į pokario konstituciją įtraukti atsisakymo kariauti sąlygą.

Japonija ne tik suskubo įvesti sankcijas Rusijai, beveik tuo pat metu, kaip ir JAV bei Europa, (priešingai nei tuomet, kai Maskva 2014 metais aneksavo Krymą), bet ir ėmė aktyviau diskutuoti platesniais saugumo klausimais, suvokdama augančią Kinijos ir Šiaurės Korėjos grėsmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas