Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karas Ukrainoje – vienintelis dalykas, kuris palaiko Rusijos ekonomiką

Invazija į Ukrainą yra vienintelis dalykas, neleidžiantis Rusijai nugrimzti į recesiją. Tokią nuomonę išsakė „Business Insider“ apklausti ekonomistai.
Į karą Ukrainoje siunčiami kovotojai iš Grozno
Į karą Ukrainoje siunčiami kovotojai iš Grozno / R.Kadyrovo „Telegram“ nuotr.

Kaip paaiškino Bostono universiteto Questromo verslo mokyklos ekonomistas ir rinkų profesorius Jay Zagorsky, šiuo metu didžiulis Rusijos karinis biudžetas palaiko jos smunkančią ekonomiką. Tačiau tai yra laikinas būdas didėjančioms Rusijos ekonominėms problemoms, tarp kurių yra didėjanti infliacija, užsitęsusios valiutos ir biudžeto problemos, spręsti.

„Rusijos ekonomiką dabar palaiko didelės vyriausybės išlaidos, todėl nė viename ekonomikos sektoriuje, iš kurio Rusijos vyriausybė perka prekes, nebus jokio sulėtėjimo“, – sakė J.Zagorsky, atkreipdamas dėmesį į Kremliaus vykdomus karinių uniformų, batų, amunicijos ir maisto pirkimus vykdant karinius veiksmus prieš Ukrainą. „Taigi, jei nebūtų karo, o taip, manau, kad iš karto prasidėtų recesija.“

Pasak ekonomisto, Kalifornijos universiteto Berklyje profesoriaus Jurijaus Gorodničenkos, kol karas tęsiasi, Rusijos ekonomikos nuosmukio laikas lieka neaiškus. Kitais metais Rusija savo gynybos biudžetui skirs rekordinę 13,2 trilijono rublių sumą, kuri turėtų padėti paskatinti šalies ekonomiką. Tačiau tokios milžiniškos išlaidos negali tęstis amžinai, sako J.Gorodničenka.

„Valstybės pinigais jie gali išlaikyti ekonomiką virš vandens, tačiau tam tikru momentu vyriausybė pritrūks pinigų ir turės sustoti, prasidės nuosmukis“, – pridūrė jis.

Maskvos ekonominės problemos

Viena didžiausių problemų, pasak J.Zagorsky, yra infliacija. Rusijos oficialiosios statistikos tarnybos duomenimis, rugpjūtį, palyginti su ankstesniais metais, vartotojų kainos padidėjo 9 proc.

Tačiau J.Zagorsky išreiškė prielaidą, kad infliacija gali būti daug didesnė, remdamasis Sovietų Sąjungos praktika Šaltojo karo metais nurodyti mažesnį infliacijos lygį.

J.Gorodničenka kalba, kad Rusijos ekonomika taip pat kenčia nuo valiutos problemų, nurodydamas, kad dėl Vakarų sankcijų Rusija turi ribotą priėjimą prie dolerio. Tai riboja Maskvos galimybes prekiauti, ypač nafta ir neperdirbtais produktais, kurie sudaro didelę dalį visų jos pajamų.

Rusija ėmė naudoti alternatyvias valiutas, pavyzdžiui, Kinijos juanį. tačiau Kinijos įmonės vis labiau nesiryžta plėtoti verslo santykius su Rusija, nes baiminasi, kad joms gali būti taikomos JAV ir kitų Vakarų valstybių antrinės sankcijos.

Kartu nei J.Zagorsky, nei J.Gorodničenka negalėjo pasakyti, kada tiksliai Rusijoje gali prasidėti recesija. Galiausiai tai priklausys nuo to, kiek ilgai tęsis karas Ukrainoje ir atitinkamai jo išlaidos.

Rusijos ekonomika artėja prie žlugimo

Balandžio mėnesį „Business Insider“ prognozavo, kad Rusijos ekonomikos tvirtybė dar gali išsilaikyti pusantrų metų, kol ji pradės silpnėti.

Ekspertai teigia, kad trečiaisiais karo metais Rusija susiduria su politine „trilema“ – trimis didelėmis problemomis. Vladimirui Putinui šios problemos – tai Rusijos kariuomenės finansavimas, Rusijos piliečių pragyvenimo lygio palaikymas ir ekonomikos stabilumo išlaikymas. Šiuos tris tikslus pasiekti Rusijai darosi vis sunkiau.

Leidinyje „Bloomberg“ taip pat prognozuojama, kad Rusijos ekonomika, kenčianti dėl didžiulių karo su Ukraina išlaidų, gali smarkiai sulėtėti. Pagrindinė tokių pokyčių priežastis – sankcijos pagrindiniams sektoriams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas