Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karinės pratybos Rygos centre: ar jos tikrai taip stipriai išgąsdino civilius?

Socialinių tinklų vartotojams užkliuvo vaizdo įrašas iš Rygoje surengtų karinių pratybų, kurios esą išgąsdino civilius gyventojus. Vienas internautas paviešino klipą su verkiančiu kūdikiu ir imitacinių šūvių išsigandusia jo mama. Tačiau kiti praeiviai karių taip nepabūgo, mat apie pratybas buvo perspėta iš anksto ir jos apskritai vyko ne dabar, o prieš trejus metus.
Kariniai mokymai „Namejs 2021“ Rygos centre/stopkadras iš „TikTok“
Kariniai mokymai „Namejs 2021“ Rygos centre/stopkadras iš „TikTok“

Karius išvadino idiotais

Vienas „Facebook“ vartotojas pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame tariamai matomos Rygos centre vykusios karinės pratybos.

„Idiotai surengė karines pratybas Rygos centre ir gąsdina vaikus“, – teigė jis.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Jis paviešino klipą, kuriame matomas karys, besislepiantis už sienos, ir pro šalį einanti moteris su kūdikiu. Šis išsigąsta šaudymo garsų ir pradeda garsiai verkti. Mama taip pat atrodo įsitempusi.

Išsirinko vieną kadrą

Pasinaudojus atvirkštine vaizdo paieška, 15min išsiaiškino, kad šios karinės pratybos pavadinimu „Namejs 2021“ iš tiesų vyko Latvijos sostinėje. Tačiau ne pastaruoju metu, o 2021-aisiais.

Minėtas įrašas kartu su kitais vaizdais iš pratybų „TikTok“ platformoje buvo paskelbtas dar 2021 m. rugsėjį. Lietuvio paskelbtas vaizdo įrašas atkeliavo iš tos pačios „TikTok“ paskyros. Tai patvirtina vandens ženklas klipo viršuje.

Vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo internautas, praeinanti moteris su kūdikiu iš tiesų išsigąsta imitacinių šūvių.

Bet visuose kituose kadruose, kurie matomi pilname vaizdo įraše, civiliai gyventojai neatrodo sunerimę, dauguma jų filmuoja arba ramiai stebi pratybas. Viename net matyti, kaip vyras su elektriniu paspirtuku pravažiuoja šaligatviu tarp kelių karių.

Tikėtina, jog šis klipas pasirinktas specialiai, siekiant įrodyti, neva pratybos išgąsdino gyventojus, nors apie jas buvo pranešta iš anksto ir kiti žmonės neatrodo išsigandę.

Po to, kai vaizdo klipas sulaukė nemažai dėmesio, Latvijos ginkluotosios pajėgos „Twitter“ paskelbė, kad moteris buvo įspėta prieš kirsdama gatvę, kurioje vyko pratybos, bet vis tiek nusprendė ja eiti.

„Išsiaiškinome „Namejs 2021“ pratybų Rygoje aplinkybes. Pratybų vietoje buvo karių, kurie informavo praeivius, kad šie rinktųsi kitus maršrutus. Prie vaizdo įraše matomos moters su vaiku taip pat buvo prieita ir ji atsisakė šio kvietimo“, – teigiama pranešime.

Pranešė iš anksto

Apie pratybas iš anksto pranešė Rygos miesto tarybos Komunikacijos departamentas ir Latvijos Gynybos ministerija.

Pranešime buvo įspėta, kad rugsėjo 6-12 d. Rygos 1-osios brigados atsakomybės zonoje – Rygos, Jūrmalos, Olainės, Marupės, Kėkavos, Baldonės, Bauskės ir Ropažu apskrityje – vyks Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų karinės pratybos „Namejs 2021“.

Mokymų tikslas – patikrinti ir patobulinti karinių vienetų pasirengimą dislokuoti ir vykdyti krašto gynybos užduotis. Nurodyta, jog prasidėjus aktyviajai karinių mokymų fazei kariai bus perkelti už karinių objektų ribų, kad mokymo užduotys kuo labiau priartėtų prie realios situacijos.

Vėliau Latvijos žiniasklaidoje buvo transliuotas reportažas apie vykusias pratybas.

Galiausiai atsiprašė

Internete sparčiai išplitus šiam vaizdo įrašui, Latvijos Gynybos ministerija atsiprašė.

Ministerijos atstovas Kasparas Galkinas portalui delfi.lv teigė, kad, siekiant geriau paruošti karius ir krašto apsaugos sistemos darbuotojus, taip pat kuo labiau priartinti mokymų scenarijų prie realybės, pratybos nuolat vyksta ne kariniuose objektuose – miestuose ar iš anksto suderintose teritorijose.

„Visos Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų pratybos organizuojamos maksimaliai laikantis saugumo taisyklių, o visuomenė visada informuojama apie būsimas pratybas ir galimą triukšmą jų metu, kaip buvo padaryta ir šį kartą“, – portalui nurodė jis.

K.Galkinas pripažino, kad mokymų metu gali kilti nenumatytų situacijų, tačiau kariai esą jokiu būdu nesiekė išgąsdinti civilių. Jis teigė, kad ministerija ragina visuomenę į vykstančias pratybas žiūrėti supratingai.

Tuometė Rygos vicemerė Linda Ozola teigė, kad miesto taryba pateikė kiek įmanoma daugiau informacijos apie planuojamus mokymus ir žiniasklaidai, ir savo informacijos kanaluose.

„Bet kuriuo atveju vietos valdžia taip pat atsiprašo tų gyventojų, kuriuos savaitgalį išgąsdino minėtos pratybos, tačiau kartu kviečiu į jas žiūrėti supratingai, nes jos rengiamos visų Latvijos gyventojų saugumo labui“, – sakė politikė.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Kariniai mokymai iš tiesų vyko Rygos miesto centre, tačiau tai buvo 2021 m. Apie juos vietos valdžia iš anksto plačiai informavo visuomenę. Vaizdo įraše matomai išsigandusiai moteriai su kūdikiu buvo pasiūlyta rinktis kitą maršrutą, bet ji atsisakė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas