Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kariuomenė: Izraelio oro smūgis pataikė į „Hamas“ kompleksą Gazoje

Izraelis pirmadienį smogė Gazos Ruožui iš oro, atsakydamas į savaitgalį iš šio palestiniečių anklavo paleistą raketą, pranešė kariuomenė, okupuotame Vakarų Krante tebesitęsiant neramumams.
Izraelio smūgis Gazai
Izraelio smūgis Gazai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Palestinos Raudonasis Pusmėnulis pranešė, kad per Izraelio kariuomenės reidą prieš aušrą Nabluso mieste Vakarų Kranto šiaurėje, kur per pastaruosius metus vyko beveik nesiliaujantis smurtas, žuvo vienas žmogus.

Kariuomenė iš karto nekomentavo Nabluso reido.

Tačiau ji teigė, kad Gazos Ruože smogė „požeminiam kompleksui, kuriame yra teroristinei organizacijai „Hamas“ priklausančių raketų gamybai naudojamų žaliavų“.

Šie smūgiai buvo surengti „atsakant į šeštadienį iš Gazos Ruožo į Izraelį paleistas raketas“, priduriama kariuomenės pareiškime.

Po Izraelio smūgių netoli Gazos Ruožo sienos esančiose bendruomenėse pasigirdo oro pavojaus sirenos, pranešė kariai.

Po naujausio raketų apšaudymo nei Gazoje, nei Izraelyje apie aukas nepranešta.

Tačiau Izraelio ir palestiniečių konflikte smurtas smarkiai išaugo.

Nuo metų pradžios konfliktas nusinešė 47 suaugusių palestiniečių ir vaikų, įskaitant kovotojus ir civilius gyventojus, gyvybes.

Per tą patį laikotarpį žuvo devyni Izraelio civiliai, įskaitant tris vaikus, ir vienas ukrainiečių civilis, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi oficialiais abiejų pusių šaltiniais.

Vėlų šeštadienį Izraelio saugumo kabinetas, reaguodamas į mirtinus palestiniečių išpuolius aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, paskelbė, kad įteisins devynias Vakarų kranto žydų nausėdijas.

Saugumo kabineto pareiškime teigiama, kad daugelis naujai patvirtintų bendruomenių egzistavo daugelį metų, o kitos – dešimtmečius, tačiau Izraelio vyriausybė jų anksčiau nebuvo pripažinusi teisėtomis.

Izraelis yra okupavęs Vakarų Krantą nuo 1967 metų Šešių dienų karo.

Šiuo metu Palestiniečių teritorijoje bendruomenėse, kurios pagal tarptautinę teisę laikomos neteisėtomis, gyvena apie 475 000 žydų naujakurių.

Dauguma šių gyventojų gyvena nausėdijose, kurias Izraelis vienašališkai leido statyti, tačiau kai kurie gyvena bendruomenėse, kurioms vyriausybė leidimo nesuteikė.

Saugumo kabinetas taip pat pareiškė, kad ketina paskelbti naują gyvenviečių statybų Vakarų krante etapą – šis žingsnis gali sulaukti plataus tarptautinio pasmerkimo.

Praėjusį mėnesį Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas kelionėje į regioną pasisakė prieš nausėdijų plėtrą.

Ministro pirmininko Benjamino Netanyahu griežtosios linijos vyriausybė taip pat paskelbė sustiprinusi saugumą Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, kurioje neseniai buvo įvykdyti du mirtini išpuoliai prieš civilius gyventojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas