Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karo ekspertas: dabar „Wagner“ yra kaip 90-tųjų banditų grupuotė, kontroliuojanti „Gariūnus“

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys ketvirtadienį vakare socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo įžvalgomis apie trečiadienį įvykusią aviakatastrofą, kurios metu, kaip manoma, žuvo privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas. Jo nuomone, lėktuvą numušė raketa, o dabar Rusijoje vyksta organizacijos turto dalybos.
Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas
Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ ir „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Jis pažymėjo, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasakyta kalba, kurioje jis pripažino jo padarytas klaidas bei pabrėžė nuopelnus „bendram reikalui“, yra labai gudrus ėjimas, siekiant minimalizuoti jo nužudymo padarinius.

Ketvirtadienį viešojoje erdvėje ypač įsiplieskė kalbos apie antrąjį galimą „Wagner“ pajėgų maištą prieš Kremliaus režimą. „Wagner“ palaikančių grupuočių pranešimai ir pareiškimai apie išmontuojamas stovyklas Baltarusijoje tik įpylė žibalo į ugnį.

„Lietuvoje nemažai kalbančių apie antrą „Wagner“ maištą prieš Kremliaus režimą. Vėlgi, nesutiksiu su dauguma. Rusijoje bet kada gali kilti gaivališkas katastrofiškas maištas. Netikėtas ir žiaurus. Jokia padori politinė valdžia tokiu atveju Kremliuje į sostą neatsisės, būtų daug neaiškumo ir nerimo, bet vis tiek daug geriau, nei dabartinė situacija“, – rašė ekspertas.

Jo įsitikinimu, jei toks maištas įvyktų, jo iniciatoriais nebus „Wagner“ kovotojai.

„Jie patriukšmavo, nes neramu. „Wagner“ nori saugumo garantijų iš Kremliaus: kad jie turės darbo ir kad niekas jų netampys už senas nuodėmes. Šiandien savo kalboje Putinas tą beveik atvirai ir pažadėjo“, – dėstė E.Papečkys.

Karybos ekspertas išsireiškė, jog „Wagner“ yra kaip pyragas, po kurio gabalą dabar nori atsikąsti ir įvairaus lygio vadukai, ir visokio plauko oligarchai, politikai: „Kremlius nori viso pyrago, bet kažkas po gabalėlį vis tiek atsilauš“.

„Rusija yra mafijinė struktūra, ir „Wagner“ dabar yra kaip 90-tųjų banditų grupuotė, kurios kontroliuojami „Gariūnai“, kioskai, gamyklos ir kontrabandą gabenančios firmos po boso mirties bus išsidalinamos kitų grupuočių, arba pasiglemžti vienos didelės grupuotės – Kremliaus režimo. J.Prigožinas paliko „ganyklas“ Afrikoje, pastatus, non-stop veikiančias juodąsias finansines schemas, ir visa tai yra dalybų grobis.“

Eksperto nuomone, šiuo metu su žmonėmis, kurie kontroliuoja „Wagner“, vyksta derybos. Galima tikėtis, jog pajėgų kovotojai dar kurį laiką patriukšmaus, bet iš esmės „visi pamėgins išsiderėti daugiau garantijų“.

„Tai yra samdiniai, jie neturi jokios ideologijos, jie neturi jokių politinių tikslų ir neturi nei kuo patraukti rusofašistinę visuomenę, nei ambicijų tą padaryti. J.Prigožinas turėjo.“

E.Papečkys įvertino, jog lėktuvą, kuriuo galimai skrido „Wagner“ vadas, numušė raketa, „galbūt net dvi“.

„Nesimatė vidinio sprogimo pėdsakų, nebuvo atviros liepsnos, labai panašu, kad lėktuvui buvo padaryta žala dideliu kiekiu priešlėktuvinės raketos skeveldrų, o nedidelio lėktuvo konstrukcija neatlaikė tokio smūgio ir „suplyšo“ į kelias dalis.“

„Techninės avarijos tikimybę atmesčiau, nes tokiame aukštyje joks gedimas nesukeltų tokių konstrukcinių pažeidimų“, – pridūrė jis.

VIDEO: Kas naujo fronte: pulkininkas G.Bagdonas – apie J.Prigožiną, kritiką kontrpuolimui ir Krymo operacijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito