Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karo kaina: kas žinoma apie Rusijos nuostolius Ukrainoje

Rusija slepia tikruosius žmonių, jos pusėje kovojančių prieš Ukrainą, nuostolius. Kokie jie gali būti, nuo karo pradžios, remdamiesi viešai prieinamais duomenimis, domisi BBC ir jai talkinančių žurnalistų bei savanorių komanda. Ji pastebi, kad per Ukrainos kontrpuolimą Rusijos pusė neteko daugiau nei 370 karininkų, tarp kurių – 2 generolai. Pažymima, kad pastarąjį kartą tokie dideli aukštųjų rusų karininkų nuostoliai buvo tik pirmaisiais invazijos į Ukrainą mėnesiais.
Rusijos karys
Rusijos karys / Imago / Scanpix nuotr.

Remdamasi atvirais šaltiniais, britų visuomeninis transliuotojo BBC naujienų rusų kalba tarnyba kartu su leidiniu „Mediazona“ (Rusijoje pripažinta „užsienio agentu“) ir savanorių komanda nustatė mažiausiai 3755 Rusijos karių, žuvusių atremiant Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą, pavardes.

Tarp jų – daugiau nei 370 karininkų, iš jų – 2 generolai ir 32 asmenys, turintys pulkininko leitenanto ar pulkininko laipsnį.

Minimaliausias nuostolių įvertinimas

BBC nustatytas karių, žuvusiųjų atremiant Ukrainos kontrpuolimą, skaičius – pats minimaliausias Rusijos nuostolių įvertinimas.

Į šį skaičių buvo įtraukti tik tie, kurių nekrologuose buvo nurodytos tam tikros mirties aplinkybės, arba tie, kurių mirties datos sutapo su kontrpuolimo datomis.

Faktinis nuostolių skaičius tikrai didesnis nei nustatyti skaičiai, pažymima BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainėje skelbiamoje publikacijoje.

Pavyzdžiui, nuo birželio iki spalio pabaigos komanda galėjo patvirtinti 6675 Rusijos kariškių žūtį; bet ne visų jų mirties data nurodyta tiksliai.

Tokiais atvejais laikytasi pozicijos domėn imti žinutės apie žūtį paskelbimo datą kaip anksčiausią žinomą momentą, kai asmuo tikrai buvo laikomas mirusiu.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Karas Ukrainoje

Iš viso nuo 2022 metų vasario pabaigos tyrėjams pavyko nustatyti 36 325 Rusijos kariškių, žuvusių per Rusijos invaziją į Ukrainą, vardus.

Kaip rašo BBC, dauguma karinių ekspertų sutinka, kad didžiausio masto Ukrainos kontrpuolimo dalis gali būti laikoma baigta.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veržimasis pagrindine puolimo kryptimi – Zaporižės srityje – praktiškai sustojo (išskyrus vietinius pasistūmėjimus keliuose fronto linijos taškuose).

Tyrėjų komanda pabandė išanalizuoti, kokius nuostolius Rusijos pusė patyrė atremdama šį ukrainiečių pasistūmėjimą.

Nurodoma, kad skelbiami tik tie duomenys, kuriuos pavyksta rasti ir patikrinti naudojantis atviraisiais šaltiniais: pareigūnų ir žiniasklaidos žinutėmis, artimų žuvusiųjų giminaičių publikacijomis socialiniuose tinkluose bei informacija iš kapinių.

Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijaus Zalužno, Ukraina sugebėjo 17 kilometrų pasistūmėti į anksčiau Rusijos pajėgų užimtas teritorijas.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas ir Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas ir Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas

Vadinasi, daugumoje sričių Maskvai pavyko išlaikyti praėjusiais metais užimtas pozicijas.

Viena svarbių Rusijos gynybinių veiksmų sėkmės priežasčių vadinamas pranašumas ore. Tačiau šis dominavimas nelengvas.

Kaip rašo BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainė, atremdama puolimą Rusijos pusė neteko mažiausiai 7 karo lakūnų, tarp kurių buvo pulkininkas Vitalijus Tabačnikovas, skraidęs sraigtasparniu Ka-52, ir majoras Grigorijus Azanovas.

Į šį skaičių neįeina dar 13 karo lakūnų, žuvusių per Rusijos armijos ir „Wagner“ konfrontaciją Rusijos teritorijoje birželio pabaigoje.

Ukrainos kariuomenės Generalinio štabo nuotr./Sunaikinta Rusijos karinė technika
Ukrainos kariuomenės Generalinio štabo nuotr./Sunaikinta Rusijos karinė technika

Iš viso nuo karo pradžios Rusija neteko mažiausiai 197 karo lakūnų.

Tai – specialistai, kurių kiekvieno apmokymas trunka mažiausiai 6 metų ir kainuoja daugiau nei 3 mln. JAV dolerių.

Neteko daugiau nei 370 karininkų

BBC naujienų rusų kalba tarnybos publikacijoje nurodoma, kad norėdami veiksmingai atremti Ukrainos kontrpuolimą, vyresnieji karininkai vėl dažniau atsidurdavo priešakinėse arba arti fronto linijos.

Nuo birželio iki spalio pabaigos Rusijos pusė neteko daugiau nei 370 karininkų. Iš jų – 2 generolai ir 32 žmonės, turintys pulkininko leitenanto ar aukštesnį laipsnį.

Pastarąjį kartą tokių didelių aukštųjų Rusijos karininkų nuostolių buvo tik pirmaisiais invazijos į Ukrainą mėnesiais.

Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai
Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai

Pažymėtina, kad Maskvai pavyko laimėti laiko, kurio prireikė rengiant naujus jaunesniuosius karininkus – tiek ką tik baigusius karinius universitetus, tiek mobilizuotus specialistus. Jie sugebėjo užtikrinti reikiamą nuoseklumą ir skirtingų padalinių sąveiką.

Sprendžiant iš skelbiamų nekrologų, didžiausius nuostolius per Ukrainos kontrpuolimą patyrė Rusijos kariuomenės mobilizuotųjų (939 patvirtinti žuvę) ir savanorių (668 žuvę) daliniai.

Be to, daugelis neseniai sutartis pasirašiusių vyrų – kaip ir pirmaisiais karo metais – kuo greičiau išsiunčiami į frontą, nurodo BBC.

Pavyzdžiui, Nikolajus Popovas iš Verch-Čumankos kaimo Altajaus krašte rugsėjį pasirašė sutartį, o jau spalio 12 dieną žuvo.

Sprendžiant iš liudijimų fronte, taip pat didelių nuostolių patyrė daliniai, sudaryti iš kalinių (dabar juos verbuoja Rusijos gynybos ministerija).

BBC, „Mediazonos“ ir savanorių komandai pavyko patvirtinti, kad fronte žuvo 6836 kaliniai, iš kurių mažiausiai 280 žmonių žuvo per Ukrainos kontrpuolimą. Tikrieji nuostoliai šioje kategorijoje yra daug kartų didesni.

Pastebima, kad būna sunku nustatyti kai kurių žuvusiųjų statusą, nes oficialiuose pranešimuose jie vadinami „savanoriais“ arba „eiliniais“, o duomenys taip pat ne visada prieinami atviruose šaltiniuose.

Ukrainos kariuomenės Generalinio štabo nuotr./Sulaikyti rusų kariai
Ukrainos kariuomenės Generalinio štabo nuotr./Sulaikyti rusų kariai

Vis dažniau pasigirsta pranešimų, kuriuose į karą išvykusių nuteistųjų artimieji praneša, kad negali pasiimti žuvusiųjų kūnų.

Nepaisant to, kad mirtį patvirtina keli kolegos, kol žuvusiojo palaikai negali būti išvežti iš mūšio lauko, formaliai žmonės mėnesiais laikomi dingusiais be žinios.

Auga elitinių dalinių nuostoliai

Iš viso BBC naujienų rusų kalba tarnybai, „Mediazonai“ ir savanoriams pavyko nustatyti 36 325 Rusijos karius, žuvusius per Rusijos invaziją į Ukrainą.

Pastaruoju metu padaugėjo profesionalių karių, t. y. tų, kurie tarnavo dar prieš prasidedant karui, nuostoliai.

Po didžiulių nuostolių pirmaisiais karo mėnesiais jų padaliniai pradėjo mažiau įsitraukti į puolimo operacijas, bandydami išlaikyti likusius specialistus.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Tačiau dabartinės karo sąlygos – būtent pozicinis priešinimasis naudojant papildomas technines priemones, būtinybė nuolat koordinuoti artilerijos smūgius, oro gynybos ir radioelektroninės kovos sistemas – reikalauja gerai parengtų specialistų, gebančių stresinėse situacijose greitai priimti sprendimus, dalyvavimo.

Kaip nurodo BBC, būtent todėl dabar mažėja dalinių, sudarytų iš kalinių, svarba. O tuo pačiu auga elitinių dalinių ir mobilizuotų būrių, kurių daugelis fronte praleido daugiau nei šešis mėnesius ir įgijo reikšmingos patirties, nuostoliai.

Nuostolių lygis savanorių kategorijoje išlieka stabilus (įskaitomi visi po 2022 metų vasario 24 dienos sudarę sutartis su kariuomene ir Rusijos nacionaline gvardija).

Dabar būtent pastoviai pritraukdama savanorius Rusijos valdžia stengiasi išlaikyti šalies pajėgų potencialą.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje

„Apskritai manome, kad mūsų sąraše gali būti bent du kartus mažiau žuvusiųjų, nei jų iš tikrųjų palaidota Rusijoje. Prie tokios išvados priėjome sistemingai per pastaruosius 18 mėnesių tyrę situaciją 70 Rusijos gyvenviečių kapinėse.

Todėl, konservatyviausiu vertinimu, iki lapkričio pradžios Rusija galėjo netekti 72 650 žmonių, kurie žuvo. Į šį skaičių neįtraukti tie, kurie kovojo prieš Ukrainą kaip pasiskelbusių Donecko ir Luhansko liaudies respublikų dalinių dalis“, – teigiama straipsnyje, kuris publikuojamas BBC naujienų tarnybos rusų kalba interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas