Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
08:00

Karo strategai pateikė prašymą Kremliui, bet Vladimiras Putinas jam abejingas

Rusijos kariuomenė kare su Ukraina patiria tokius didelius nuostolius, kad maždaug prieš pusmetį Rusijos kariuomenės vadovybė paprašė Vladimiro Putino paskelbti naują mobilizaciją. Nuo to laiko Kremliaus nuostoliai vis didėja – laikotarpis nuo šių metų gegužės mėnesio Rusijai pasirodė esąs kruviniausias nuo 2022 m. vasario mėnesio. prasidėjusios plataus masto invazijos į Ukrainą. Generolai toliau stengiasi įtikinti V.Putiną paskelbti naują mobilizaciją, tačiau Kremlius šios temos vis dar vengia.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Zuma press“/„Scanpix“

Šių metų kovą V.Putinas buvo perrinktas dar vienai prezidento kadencijai.

Maždaug tuo metu Kremliuje vyko susitikimas, kurio metu Gynybos ministerijos vadovybė primygtinai reikalavo, kad V.Putinas pasinaudotų gegužės mėnesį vyksiančia inauguracija ir paskelbtų naują masinę mobilizaciją.

JAV leidiniui „The Wall Street Journal“ apie tai pranešė šaltinis, informuotas apie tai, kas buvo aptarta minėtame susitikime.

Kaip pabrėžė informacijos šaltinis, V.Putinas atsisakė pakartotinės mobilizacijos, pareikšdamas, kad kare nori panaudoti tik tuos karius, kurie savanoriškai pasirašė sutartį su Gynybos ministerija.

Nuo to laiko padėtis fronte Rusijos gyvosios jėgos nuostolių požiūriu tik blogėjo.

Nuo gegužės mėnesio, kai Rusijos kariuomenė pradėjo puolimą Charkivo srityje, Rusijos kariuomenė mūšiuose praranda daugiau vyrų, nei gali įdarbinti.

Rugsėjo mėnesį Didžiosios Britanijos gynybos ministerija skelbė, kad Rusijos gyvosios jėgos nuostoliai Ukrainoje, įskaitant ir žuvusius, ir sužeistuosius, siekia apie 1 100 žmonių per dieną.

Rusijos ir Vakarų valdžios institucijų vertinimais, Rusijos kariuomenė gali pritraukti apie 1 000 naujų karių per dieną, anksčiau skelbė nepriklausomas Rusijos leidinys „The Moscow Times“.

Be to, nuo rugpjūčio pradžios Rusijai teko perdislokuoti beveik 40 tūkst. karių į Kursko sritį, kad sustabdyti ten vykstantį Ukrainos kariuomenės puolimą.

Rusijos kariuomenė neturi pakankamai žmonių, amunicijos ar įrangos naujam plataus masto puolimui Ukrainoje.

Į Kursko sritį buvo perkelti kariai iš kelių Ukrainos fronto dalinių.

Kaip aiškino „The Wall Street Journal“ šaltinis, Rusijos kariuomenė šiuo metu neturi pakankamai pajėgų, kad pasiektų pradinius karo tikslus, nugalėtų Ukrainos kariuomenę arba sunaikintų jos karinį potencialą ir apsaugotų Rusijos pasienio rajonus nuo ukrainiečių atakų.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai Kursko srityje
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai Kursko srityje

Kremlius vis dažniau kalba apie naujos mobilizacijos neišvengiamumą.

Pasak trijų apie vykstančias diskusijas informuotų šaltinių, Ukrainos kariuomenės veiksmai Kursko srityje dar labiau paaštrino nuolatinį Rusijos kariuomenės karių trūkumą ir privertė Rusijos gynybos ministeriją vėl aktyviai primygtinai reikalauti naujos mobilizacijos.

Panašiai Rusijos pajėgumus vertina ir Vakarų kariškiai, rašo „The Moscow Times“.

Rusijos kariuomenė neturi pakankamai žmonių, amunicijos ar įrangos naujam plataus masto puolimui Ukrainoje.

Jei Rusija nori pakeisti padėtį Ukrainoje, jai teks kompensuoti didžiulius nuostolius nauja mobilizacija ir papildomos ginkluotės įsigijimu kitose šalyse, gegužės pabaigoje pareiškė anonimu norėjęs likti NATO pareigūnas.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Nepakankamai sukomplektuotiems ir nepatyrusiems daliniams įsakoma žengti į priekį siekiant nerealių tikslų“, – sakė NATO pareigūnas, apibūdindamas Rusijos kariuomenės taktiką, naudojamą veržiantis į Ukrainą.

Rusijos valdžia stengiasi pritraukti daugiau žmonių į karą prieš Ukrainą.

Didinami ir federaliniai, ir regioniniai vienkartiniai priedai už karinės tarnybos sutarties pasirašymą su Kremliaus valdžia.

Rugsėjo viduryje V.Putinas pasirašė įsaką padidinti Rusijos kariuomenės dydį 180 tūkst. žmonių. Jei šis planas būtų įgyvendintas, Rusijos kariuomenė skaičiumi pranoktų JAV kariuomenę.

Tačiau naujų kontraktinių karių priėmimas į kariuomenę pastebimai atsilieka nuo planuotų tikslų.

Jei iki šiol pavykdavo didinti karių skaičių jiems žadant dosnias kompensacijas, tai dabar iškilo problemų.

Tuo metu Kremliaus lyderio V.Putino spaudos sekretorius, nesuskaičiuojamą daugybę kartų pagautas meluojant, neseniai, atsakydamas į klausimą apie galimą naują mobilizaciją, pareiškė, kad toks klausimas Kremliuje nesvarstomas.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Anksčiau skelbta, kad Rusijos regionams skiriamos lėšos savanorių karių verbavimui baigiasi. Atsižvelgdama į didžiulius nuostolius kare su Ukraina, Rusija gali paskelbti naują mobilizacijos bangą.

Kremlius stengiasi atidėti naują mobilizacijos bangą iki paskutinės akimirkos, nes toks sprendimas teoriškai gali sukelti neigiamų socialinių ir politinių padarinių.

Vokietijos leidinio BILD redaktorės Jeanne Plaumann ir karo analitiko Juliano Ropcke'o teigimu, atsižvelgiant į tarptautinius vertinimus, Rusija galėjo netekti nuo 110 iki 140 tūkst. karių. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų duomenimis, žuvo daugiau kaip 600 tūkst. rusų įsiveržėlių.

Pasak Ukrainos gynybos ministro pavaduotojo Ivano Havriliuko, Rusija padidino okupacinių pajėgų skaičių nuo 400 tūkst. iki 600 tūkst. ir iki metų pabaigos nori šį skaičių padidinti dar 200 tūkst.

Jei iki šiol pavykdavo didinti karių skaičių jiems žadant dosnias kompensacijas, tai dabar iškilo problemų.

Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai
Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai

Lėšos šioms išmokoms baigiasi, o pritraukti naujų savanorių taip pat nėra lengva.

Apžvalgininkai teigia, kad Kremliaus lyderis Vladimiras Putinas gali pasinaudoti Ukrainos pajėgų įsiveržimu į Kursko sritį kaip pretekstu pašaukti daugiau žmonių į kariuomenę, tačiau labai tikėtina, kad jokia oficiali mobilizacija nebus skelbiama.

Be to, Ukrainos žiniasklaida praneša, kad Rusijos socialinių tinklų erdvėje didėja nepasitenkinimas tuo, kad kariams nemokami žadėti pinigai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas