Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kartojasi Pasvalio istorija: gaisras Latvijoje paskatino ieškoti kaltųjų Rusijoje

Po neseno didžiulio gaisro dronų gamykloje Latvijoje internete ėmė sklandyti abejonės, ar tikrai šis įvykis buvo atsitiktinumas. Tokius svarstymus greičiausiai paskatino faktas, kad gamykla dronus tiekė Ukrainos kariuomenei. Tačiau jokie policijos ar žiniasklaidos pranešimai tokių nuogąstavimų nepatvirtina.
Gaisras Latvijos gamykloje „Edge Autonomy“
Gaisras Latvijos gamykloje „Edge Autonomy“ / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Susirūpino net Lietuvoje

Viena „Facebook“ vartotoja pasidalijo gaisro vaizdo įrašu ir keliomis nuotraukomis, kuriose matoma deganti gamykla. Ji iškėlė versiją, esą gaisras buvo sukeltas tyčia.

„Kas padegė Latvijoje dronų gamyklą? – retoriškai paklausė ji, o likusią komentaro dalį surašė rusiškai. – Latvijoje liepsnoja dronų NATO ir Ukrainai gamybos gamykla. Gaisras įsiplieskė JAV nepilotuojamų skraidančių aparatų „Edge Autonomy“ gamykloje Marupės krašte.

Vietoje dirba 50 ugniagesių, taip pat budi greitosios pagalbos automobiliai.“

Latvijoje veikiančioje amerikietiškų dronų gamykloje vasario 7 d. tikrai kilo gaisras. Ši gamykla, priklausanti JAV įmonei „Edge Autonomy“, gamino dronus ir Ukrainos kariuomenei, ir NATO sąjungininkams.

Gavus pranešimą apie gaisrą, atvyko dešimtys policijos automobilių, devynios ugniagesių mašinos ir penki greitosios pagalbos automobiliai. Per gaisrą buvo sužeisti trys žmonės ir sunaikinta apie 600 kv. m gamyklos ploto.

Ugniai suvaldyti ugniagesiams prireikė keturių valandų.

Įtarimais dalijosi ne vienas

Kadangi įmonė tiekė dronus Ukrainai, nenuostabu, jog kai kurie asmenys internete pradėjo kelti klausimus, ar gaisras tikrai kilo savaime.

Lietuvė nebuvo vienintelė, kuriai šis incidentas pasirodė keistas. Vienas „Twitter“ vartotojas pasidalijo nuotrauka iš įvykio vietos. Pagal laiko žymę galima spėti, kad ji buvo padaryta gaisro metu.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Latvijos gamykloje „Edge Autonomy“ įsiplieskus gaisrui, internete pasipylė svarstymai, esą jis galėjo būti sukeltas tyčia
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Latvijos gamykloje „Edge Autonomy“ įsiplieskus gaisrui, internete pasipylė svarstymai, esą jis galėjo būti sukeltas tyčia

Po šiuo įrašu keli asmenys taip pat ėmė svarstyti, kad gaisras buvo sukeltas tyčia.

Vienas internautas pakomentavo: „Keliantis įtarimą“, kitas spėliojo: „Kremliaus pirštas?“.

Dar vienas asmuo komentaruose stebėjosi: „Ar tai tikrai – tik sutapimas? Ar tai – tik atvejis, kai Latvijai svarbi gynybos infrastruktūra dega tokiu įtemptu metu?“

Panašios diskusijos – ir po sprogimo Pasvalyje

Tačiau jokiame policijos ar žiniasklaidos pranešime nebuvo patvirtinta, kad šis įvykis buvo padegimas.

Portalas bnn-news.com citavo policijos atstovę Madarą Šeršnovą, kad, pirminiais duomenimis, tai nebuvo padegimas. Nepaisant to, nuspręsta pradėti baudžiamąjį procesą, siekiant nustatyti tikslią gaisro priežastį.

Latvijos portalo LSM.lv žinutėje, kurioje rašoma ir apie vieną žuvusį žmogų, tikslios gaisro priežastys vis dar neaiškios. Toliau teigiama, kad padegimas nėra įtariamas, o pirminiai požymiai rodo, kad gaisras kilo dėl su gamybos procesu susijusių priežasčių.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Latvijos gamykloje „Edge Autonomy“ įsiplieskus gaisrui, internete pasipylė svarstymai, esą jis galėjo būti sukeltas tyčia
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Latvijos gamykloje „Edge Autonomy“ įsiplieskus gaisrui, internete pasipylė svarstymai, esą jis galėjo būti sukeltas tyčia

Kitame bnn-news.com pranešime cituojamas šalies policijos vadovas Armandis Rukis, jog gamykloje kilusį gaisrą galėjo sukelti darbo saugos reikalavimų nesilaikymas.

Šiame straipsnyje minima, kad teisėsaugininkai tarp visų įmanomų variantų svarsto ir padegimo galimybę, tačiau ji nėra patvirtinta.

Panašią kaltųjų „medžioklę“ kai kurie internautai buvo pradėję pradėję ir po sausį Pasvalio rajone įvykusio dujotiekio sprogimo.

Taip pat skaitykite: Internautai „rado“ dujotiekio sprogimo kaltininką dar iki policijos tyrimo

Jau tą patį vakarą socialiniuose tinkluose pasipylė versijos, kas galėjo nutikti. Prisimindami rudenį įvykusį sprogimą „Nord Stream“ dujotiekyje, internautai ėmė svarstyti, kad tai buvęs Rusijos įvykdytas sabotažas.

Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ iškart paskelbė, kad incidentą greičiausiai nulėmė techninės priežastys.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas