Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kartvelo areštas Berlyne: įtariama, kad nagus prikišo Maskva

Berlyne praėjusią savaitę buvo sulaikytas buvęs Sakartvelo armijos brigados generolas, pastaruoju metu dirbęs Ukrainoje, kuriam dabar gresia ekstradicija į Tbilisį. Kai kurie analitikai įtaria, kad Giorgijus Kalandadzės areštą suorganizavo Rusija, rašo „The Times“.
Giorgi Kalandadzė
Giorgi Kalandadzė / „Twitter“ nuotr.

G.Kalandadzė buvo suimtas Berlyno oro uoste, iš kurio jis ketino skristi į Ukrainą. Šioje šalyje jis dirba oficialiu Nacionalinės gvardijos vadovo patarėju, bet jau nuo 2015 metų yra ieškomas Sakartvele – čia jis kaltinamas įtariamojo teroristine veikla kankinimu.

Buvęs Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis vadina G.Kalandadzę „didvyriu“, kuris „drąsiai kovojo prieš rusus“ per 2008-ųjų rugpjūtį vykusį trumpą karą Pietų Osetijoje. Kalėjime šiuo metu laikomas M.Saakašvilis pabrėžia, kad generolo areštas naudingas tik Rusijai.

„Gėda, kad Sakartvelo vyriausybė kuria problema didžiausiems Rusijos priešams visame pasaulyje“, – pranešime teigė M.Saakašvilis.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Michailas Saakašvilis
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Michailas Saakašvilis

41-erių G.Kalandadzė vadovavo Sakartavelo armijos 4-ajai pėstininkų brigadai, kuri kovojo su Rusijos pajėgomis 2008 metais. Jis vėliau buvo paskirtas vienu šalies ginkluotųjų pajėgų vadų.

N.Vogelof: Kalandadzė garsiai prabilo apie Rusijos įsiskverbimą į Sakartvelo saugumo struktūras. Jo arešto siekė Sakartvelas, taip pat – Rusija. Staiga Sakartvelas sukurpia prašymą Vokietijai jį sulaikyti.

„Jo areštas – Rusijos karas teisinėmis priemonėmis, kuriuo siekiama pakenkti Ukrainos saugumui prieš galimą konfliktą“, – „The Times“ teigė saugumo politikos centro „Europos vertybės“ analitikė Nathalie Vogelof.

„Kalandadzė garsiai prabilo apie Rusijos įsiskverbimą į Sakartvelo saugumo struktūras. Jo arešto siekė Sakartvelas, taip pat – Rusija. Staiga Sakartvelas sukurpia prašymą Vokietijai jį sulaikyti. Tiesa, paprastai tokie politiniai prašymai ignoruojami“, – pridūrė N.Vogelof.

Pirmą kartą G.Kalandadzė buvo suimtas po to, kai 2012 metais į valdžią atėjo milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio globojama partija „Sakartvelo svajonė“. Jis kartu su keliais kolegomis buvo apkaltintas įtariamojo kankinimu, bet netrukus paleistas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sakartvelo svajonės“ lyderis oligarchas Bidzina Ivanišvilis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sakartvelo svajonės“ lyderis oligarchas Bidzina Ivanišvilis

Anuomet vienas buvęs aukšto rango vyriausybės pareigūnas G.Kalandadzės areštą pavadino „nevykusiu bandymu parodyti galią“ ir „Sakartvelo svajonės“ žingsniu siekiant sustabdyti Sakartvelo integraciją į NATO.

Kritikai ir opozicija kaltina valdančiąją partiją, esą ji nėra pakankamai kritiška Rusijos atžvilgiu.

G.Kalandadzė 2014 metais paliko šalį ir persikraustė į Ukrainą. Beje, per pirmuosius konflikto Donbase metus ukrainiečių pajėgoms padėjo daugiau nei šimtas 2008-ųjų karo Pietų Osetijoje veteranų.

2015 metais G.Kalandadzei buvo paskelbti nauji kaltinimai, nors tariama auka taip ir nebuvo apklausta bei netgi dingo.

O dabar opozicija stebisi, kodėl Vokietijos policija nusprendė suimti ir – greičiausiai – išduoti kariškį Tbilisiui.

Imago / Scanpix nuotr./Annalena Baerbock
Imago / Scanpix nuotr./Annalena Baerbock

Buvęs parlamentaras ir opozicinės partijos „Europietiškas Sakartvelas“ narys Giorgijus Kandelakis pažymėjo, kad naujoji Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock kaip tik pažadėjo aktyviai kovoti už žmogaus teises tokiose šalyse kaip Rusija.

„Maskva taip pat piktnaudžiauja Interpolo arešto orderiais, kad būtų sulaikomi buvę Sakartvelo kariai, o Tbilisis neprieštarauja. Valdant „Sakartvelo svajonei“, šalies saugumo politika dreifuoja Rusijos link“, – tvirtina G.Kandelakis.

Jei G.Kalandadzė būtų sugrąžintas į Sakartvelą, ten jam grėstų iki 17 metų kalėjimo. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jam 2019 metais suteikė Ukrainos pilietybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento