Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karybos ekspertai: atsargus optimizmas dėl ukrainiečių kontratakos prie Kyjivo

Antradienį Ukrainos pajėgų įvykdyta kontrataka Kyjivo priemiestyje Bučioje išstūmė ten buvusius okupantų karius, tačiau ar tai yra tik trumpalaikė taktinė sėkmė, ar puolimas, potencialiai galintis pakeisti eigą šioje puolimo ašyje, parodys artimiausios dienos, sako Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ analitikai.
Ukraina
Ukraina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kontrataka Bučioje

Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius trečiadienį pranešė, kad ukrainiečiai pradėjo sėkmingą kontrpuolimą prie Kyjivo, o rusų pajėgos ten patyrė strateginį pralaimėjimą.

„Locked N’ Loaded“ ekspertų teigimu, Rusijos kariai visuose Ukrainos sostinės sektoriuose nesijaučia tvirtai, o antradienį jie buvo ir visai išstumti iš Bučios – miestelio, dėl kurio kontrolės kone nuo pat karo pradžios vyko intensyvūs mūšiai.

„Viešoje erdvėje matėme daug euforijos (net iš aukštų Ukrainos pareigūnų), esą tai kontrpuolimas, perlaušiantis karo eigą. Šiuo metu trūksta duomenų pasakyti, kad ši kontrataka turėjo operacinį efektą“, – pažymėjo jie.

Rusija apsupa Kijevą
Rusija apsupa Kijevą

Anot analitikų, trečiadienio rytą matoma Bučioje Rusijos pajėgų palikta maždaug kuopa desantininkų kovos mašinų (BMD), tačiau ar šis ukrainiečių laimėjimas tikrai yra kontrpuolimo pradžia, ar vis dėlto – tik vietinė kontrataka, parodys artimiausios dienos.

„Jei agresorius bus galutinai išstumtas iš Hostomelio ir ukrainiečiai per dieną-dvi įsitvirtins Borodiankoje, Nove Zalisijoje ir kartu su Makarivu suformuos tvarią gynybos liniją, tuomet tai tikrai bus svarbus žingsnis į priekį“, – pabrėžė jie.

Net jei ukrainiečiai ir neužimtų minėtų teritorijų, o tiesiog ženkliai pakenktų Rusijos pajėgoms bei priverstų jas bent šiek tiek atsitraukti nuo Bučios, tai irgi būtų galima laikyti laimėjimu.

Rusijos pastangos apsupti Donbaso frontą

Nepaisant didelio dėmesio Kyjivo frontui, kone svarbiausia Rusijos pajėgų puolimo kryptis šiuo metu yra rytuose – ten, kur ukrainiečių pajėgos laiko per aštuonerius metus nusistovėjusį frontą Donbase ir jo flangus.

„Locked N’ Loaded“ ekspertų vertinimu, Rusijos pajėgos pastarąją parą ir toliau nesėkmingai bandė blokuoti Iziumą bei užimti Rubižnę, Severodonecką ir Lysičianską.

„Tačiau nesibaigiančios atakos šiame sektoriuje ir priešo veiksmai pietvakarinėje sektoriaus pusėje – Lysičianske – ir toliau kelia klausimą dėl sektoriaus likimo. Padėtį dar labiau komplikuoja tai, kad ukrainiečiams nepavyksta agresoriaus išmušti iš Popasnos“, – rašė analitikai.

Tokiais veiksmais Rusijos pajėgos bando apriboti Severodonecką ginančių ukrainiečių galimybę sulaukti pastiprinimo ar atsitraukti į vakarus. Tokiam atsitraukimui šiuo metu belikęs tik maždaug 20 kilometrų pločio koridorius, kurį agresoriaus pajėgos jau dengia arba artimiausiu metu galės dengti ir artilerijos ugnimi.

Analitikų nuomone, greičiausiai Rusijos pajėgos tikėjosi smūgiais iš šiaurės, rytų ir pietryčių sukaustyti Severodonecke ir Slovjanske veikiančias ukrainiečių pajėgas bei per Iziumą ir Balakliją patekti į viso Donbaso fronto užnugarį.

Vis dėlto, nors Rusijos kariams ir pavyko užimti Balakliją bei dalį Iziumo, tačiau jų bandymai izoliuoti Charkivą ir ten patirtas pralaimėjimas neleidžia laikytis pirminio plano ir tenka siekti mažesnio tikslo – Severodonecko apsupimo.

„Tai įrodo didžiulis agresoriaus aktyvumas Lysičiansko prieigose. Tai pietvakarinis Severodonecko priemiestis, tad čia orkų pajėgos atjuda būtent iš šiaurės vakarų, t.y. nuo Iziumo–Kupjansko pusės. Tiesa, šiandien šis puolimas atmuštas, tačiau tendencija aiški. Tuo labiau, 20-osios armijos vienetai jau pasiekė Rubežnojės vakarinę pusę ir siekia ten įsitvirtinti. Šis miestelis yra šiaurinis Severodonecko priemiestis, kurio rytinėje pusėje jau prieš kurį laiką 8-osios armijos vienetai bandė įsitvirtinti“, – rašo „Locked N’ Loaded“.

„Agresorius planavo kelis kartus didesnio dydžio apsupimą, o dabar turės tenkintis tik lokalia sėkme. Atkirtus Severodonecką ukrainiečiai netektų dalies šiaurinio Donbaso flango, tačiau palyginus su viso flango apėjimu ir visos grupuotės apsupimu, tai sąlyginai nėra didelė netektis“, – pažymėjo jie.

Sunaikinti sraigtasparniai Chersone

Likusiose atakos kryptyse kol kas didelių pakitimų analitikai nepastebi, tačiau džiaugiasi ukrainiečių įvykdyta kontrataka Chersono oro uoste, kur, skirtingais duomenimis, sunaikinti 7-8 Rusijos atakos sraigtasparniai.

„Džiugina ne tik rezultatas, bet ir pats šios operacijos faktas. Nepaisant to, kad agresorius sistemingai tvirtina savo pozicijas, negailestingai spaudžia Mykolajivo miesto gynėjus, ukrainiečiai randa pajėgų ir landų, kaip agresoriui padaryti tokią žalą“, – rašo „Locked N’ Loaded“.

Gynybos analitikas dr. Egidijus Papečkys taip pat atkreipia dėmesį, kad didesniuose miestuose, tarp jų – ir Chersone, ukrainiečiai ir toliau aktyviai vykdo pilietinį pasipriešinimą.

„Rusai jau porą dienų šaudo į orą, retais atvejais – į žmones. Bet greičiausiai taip yra todėl, kad okupuotų miestų gatvėse rusų karių labai mažai – kaip jau ne kartą kalbėjome, rusai Ukrainos puolimui nesutelkė pakankamai pajėgų, ir šis trūkumas dar paaštrėjo dėl patirtų didelių nuostolių“, – teigė jis.

„Tačiau vis daugėja pranešimų apie rusų karių daromus karo nusikaltimus, maisto ir brangių daiktų grobstymą bei plėšikaujant nužudytus civilius. Vienas po kito pradėjo dingti lojalūs savo valstybei Ukrainos savivaldos vadovai ir politikai, yra realu manyti, kad dalis jų buvo suimti, o dalis – galimai nužudyti“, – feisbuke rašė E.Papečkys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas