Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Karybos ekspertas atskleidė, kodėl Ukraina neskuba naikinti Krymo tilto

Ukraina sėkmingai ir sistemingai smūgiuoja Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemoms okupuotame Kryme, tačiau, rodos, visai neskuba sunaikinti Rusijos autoritarinio prezidento Vladimiro Putino pasididžiavimu laikomo Krymo tilto. Karybos ekspertas atskleidė, kad taip daroma ne šiaip sau.
Krymo tilto ataka 2022 m. spalio 8 d.
Krymo tilto ataka 2022 m. spalio 8 d. / „AFP“/„Scanpix“

Karybos ekspertas, Jungtinių pajėgų operacijų veteranas Jevhenas Dykyi naujienų svetainei „Novyarnia“ paaiškino, kad tam yra priežastis.

„Tai kryptinga kampanija, kurioje dalyvauja visos mūsų ginkluotųjų pajėgų rūšys, koordinuojant Ukrainos karinei žvalgybai. Ši operacija strateginė. Praėjusiais metais supratome, kad rusai neturi daug oro gynybos priemonių. Jiems pakako oro gynybos, kad galėtų dengti Maskvą, fronto liniją, deja, labai glaudžiai, ir Krymo pusiasalį. Ir kad įvykdytų net šią užduotį, jie išvedė oro gynybą iš Arkties, pernai iš Kurilų salų išvežė paskutinę S-300 sistemą. Tai yra kažkas, kas sovietmečiu buvo neįsivaizduojama“, – kalbėjo karybos žinovas.

„AP“/„Scanpix“/Krymo tiltas
„AP“/„Scanpix“/Krymo tiltas

Anot jo, šiuo metu Ukrainos pajėgos turi retą galimybę sunaikinti Rusijos oro gynybos sistemą.

„Dabar vyksta tai, kad jie turi šventą objektą – Krymo tiltą. Jis tikrai strategiškai svarbus – nors mes jį apgadinome, jo pajėgumas yra daug mažesnis nei buvo, bet jis nėra nulinis. Jis taip pat yra labai svarbus politiškai – tai V.Putino Rusijos simbolis. Jie labai baiminasi, kad mes jį pribaigsime. Bet mes to nedarome, verčiau mes jį pavertėme masalu. O patį Krymą pavertėme didele Rusijos oro gynybos Černobajivka (ten ukrainiečiai sėkmingai atrėmė masinį rusų puolimą). Naikiname Krymo tiltą dengiančią priešlėktuvinę gynybą, bet į tiltą nesitaikome, laukiame, kol bus įvesta kita priešlėktuvinė gynyba“, – aiškino J.Dykyi.

Jis pridūrė, kad dėl to, jog rusai nuolat dislokuoja naujas oro gynybos sistemas Kryme, o Ukraina jas naikina, didelės strateginės Rusijos teritorijos šiuo metu susiduria su dengimo problemomis, kurias Ukraina tuo pat metu išnaudoja spąstams Kremliui spęsti.

„Mes naudojame Krymo tiltą kaip masalą ir jau dabar pramoniniu mastu naikiname jų priešlėktuvinę gynybą, žinodami, kad ji nėra begalinė. Tada jie atidengia savo aerodromus, į kuriuos skrieja mūsų pigūs dronai, o ten naikina strateginius orlaivius. Priminsiu, kad neseniai buvo sunaikinti du naikintuvai Su-57, o jų Rusijoje yra tik dešimt. Tai reiškia, kad mes juos atakuojame pigiais dronais, o aerodromų sargybiniai ataką atremia kalašnikovais“, – kalbėjo karybos ekspertas.

Anksčiau Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas pareiškė, kad Ukraina galėtų sunaikinti Krymo tiltą amerikietiškomis ATACMS raketomis. Vienintelis klausimas – kiek šių raketų Ukraina gali paleisti vienu metu.

Tuo tarpu rusai toliau atkakliai ruošiasi galimiems Ukrainos smūgiams į Krymo tiltą ir ten įrenginėja įtvirtinimus. Ukrainos karinė žvalgyba paaiškino, kad tai nėra nauja taktika.

Pasak karybos eksperto Denyso Popovičiaus, rusai turėjo „atsarginių planų“, jei Krymo tiltas būtų sunaikintas. Visų pirma Rusija planavo panaudoti baržas ir didelius desantinius laivus – tačiau Ukraina jau sunaikino pirmuosius ir smogė keliems antrųjų daliniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius