Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karybos ekspertas: „Hamas“ tiesiog taps taikiniu šaudykloje

Antradienio rytą Izraelio pajėgų atstovas nurodė, kad saugumo pajėgos daugmaž atkūrė Pietų Izraelio ir sienos su Gazos Ruožu kontrolę.Pasak jo, nuo praėjusio vakaro į Izraelio teritoriją nepateko jokie „Hamas“ kovotojai, tačiau infiltracijos vis tiek dar įmanomos. Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame įraše įvertino, kad į teritoriją teroristai dar gali patekti tuneliais, kurių „įnirtingai ieško Izraelio pajėgos“.
Izraelio kariai Gazos Ruožo pasienyje
Izraelio kariai Gazos Ruožo pasienyje / „AP“/„Scanpix“

Pasak eksperto, Izraelis artimiausiu metu tikrai ruošiasi įsiveržti į Gazos Ruožą sausumos pajėgomis: baigiamos sustyguoti mobilizuotos pajėgos, vežami šaudmenys ir kuras, artilerijos ugnimi ir aviacija naikinami galimo pasipriešinimo taškai.

„Vargu, ar „Hamas“ to ir tikėjosi. Kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, kad jie nesitikėjo tokio savo pasisekimo pirmąją puolimo dieną, ir dabar turi priimti pasekmes. Kiek pašokinėjusios iš džiaugsmo ir pašaudžiusios į orą, kitos teroristinės grupuotės nesiryžta veltis į atvirą karą su Izraeliu“, – vertino E.Papečkys.

Labiausiai džiūgavo Turkijos gatvėse, pažymėjo jis ir išskyrė, kad šiuo metu šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ėmėsi iniciatyvos susodinti prie derybų stalo palestiniečius ir Izraelį.

„Palestiniečiai – tai Palestinos savivalda, bet ne „Hamas“. Su teroristais Izraelis nesitars, kol iš širdies neatkeršys. Todėl R.T.Erdogano iniciatyva labiau skirta ateičiai.“

Tačiau, E.Papečkio nuomone, tiesioginis Turkijos vadovo įsikišimas gali greičiau palengvinti labai sunkią Gazos Ruožo sektoriuje gyvenančių civilių dalią.

„Problema negali būti išspręsta karine jėga, bet po „Hamas" puolimo neliko net miražo, kad taikus sprendimas gali būti priimtas artimiausioje ateityje“, – pridūrė ekspertas.

Padėtis Izraelyje stabilizuota, siena kontroliuojama ugnimi, patekti iš Gazos Ruožo į Izraelį ir atgal galima tik keliais tuneliais, „kurių Izraelio gynybos pajėgos įnirtingai ieško, o patikę akimirksniu naikina. Nespėję pasprukti teroristai speičiami į kampą ir žudomi“.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad pačiame puolime dalyvavo gana nedidelė grupė gerai parengtų teroristų ir minia prie jų akimirksniu prisijungusių Gazos gyventojų. Didelė jų dalis buvo visiškai neginkluoti, ir „video įrašuose matome, kad kai kuriuos Izraelio civilius į nelaisvę Gazoje nusitempė visiškai neginkluotų civilių grupės“.

Kai kurios vietinės Izraelio bendruomenės, ne tik atskiri kibucai, sugebėjo pasipriešinti ir apsigynė, atkreipė dėmesį E.Papečkys. Kaip pavyzdį jis pateikė vieną nedidelę kelių namų bendruomenę, kurią gynę 4 izraeliečiai buvo akimirksniu sužeisti, bet lengvai ginkluoti užpuolikai nesiryžo toliau pulti ir nuskubėjo ieškoti lengvesnio grobio.

„Tos geriau parengtos teroristų grupės turėjo rimtesnius taikinius, ir civiliai kaimeliai nebuvo jų prioritetų sąraše. Taip kad apsiginti nuo mažų grupių užpuolikų vietinės savigynos pajėgomis buvo įmanoma, tik ne visi galėjo ar išdrįso pasinaudoti šia galimybe“, – aiškino karybos ekspertas.

Pasak jo, labai trokštamais taikiniais tapo policijos patruliai, ugniagesiai, medikai, kitų pagalbos tarnybų pareigūnai ir darbuotojai.

E.Papečkys taip pat įvertino galimą Vašingtono įsitraukimą į veiksmus Izraelyje.

VIDEO: Gazos Ruože naktį smogta daugiau kaip 200 taikinių

„Amerikiečiai tiesiogiai nesikiš, o paramą ginkluote Izraeliui jau suteikė. Panašu, kad kariauti neketina nė viena trečia šalis. Padėtis gali pasikeisti, jeigu Izraelis suduos smūgį Iranui. Kol kas, atrodo, to nebus.“

„Šiandien vakare ryžčiausi teigti tą patį, ką ir sakiau jau pirmą dieną – „Hamas" liks vieni mūšio lauke, ir netrukus taps tiesiog taikiniu šaudykloje. Gali būti, kad po atsakomojo Izraelio smūgio ilgai nebeatsigaus“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito