Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karybos ekspertas: Kremlius atidžiai stebi Lietuvą ir tai, ką mato – jo nedžiugina

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys trečiadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtoje apžvalgoje atkreipė dėmesį į tą dieną nuskambėjusius pranešimus, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ruošia informacinę dirvą eskalacijai prieš Baltijos šalis ir yra nusiteikęs karui su NATO bloku: „Lietuvos reakcija Kremliaus nedžiugina“.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AFP“/„Scanpix“

„Kremlių nuvylė tai, kad bandomas skelbti naratyvas apie „Rusijos karą prieš NATO“ pas mus buvo ramiai paneigtas ir nekilo masinis nepagrįstas nerimas“, – įvertino ekspertas.

Jo nuomone, V.Putinas griebiasi taktikos, kurią žino geriausiai: jis tiesiogiai atkartoja nacistinę retoriką, paremtą menamu savo tautiečių gynimu kitose valstybėse, nors realiai niekas tų mažumų neskriaudžia.

„Rusijoje labai atidžiai seka ir mūsų pasirengimus, ir paramą Ukrainai, ir tai jų nedžiugina. Tikriausiai jau pastebėjote, kad agresoriaus propaganda pradėjo mums skirti šiek tiek daugiau dėmesio. Tai reiškia, kad dabar kaip niekada nereikėtų baisėtis patiems ir dalintis su kitais nepatikrinta informacija, kokia viliojanti ji beatrodytų“, – įžvalgomis dalijosi E.Papečkys.

Kalbėdamas apie situaciją fronte, karybos žinovas nurodė, jog ir toliau vyksta įprasti mūšiai, o didžiausias jų intensyvumas fiksuojamas Kupjansko, Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos regionuose. Tačiau nedideli puolimai tęsiami ir Pietuose, ir prie Krynkų placdarmo, kurį ukrainiečiai toliau sėkmingai išlaiko.

„Jeigu turės atliekamų pajėgų, pašalus rusai placdarmą mėgins likviduoti. Šioks toks aktyvumo padidėjimas yra jau dabar, bet žemė čia vis dar patižusi, o ukrainiečių artilerija iš dešiniojo kranto išlaiko turimą pranašumą ir neleidžia rusams skverbtis pirmyn net mažomis grupėmis.“

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai

E.Papečkį sudomino trečiadienį V.Putino surengta konferencija vaizdo ryšiu su vyriausybės nariais, kurios metu buvo aptarti įvairūs šalies rodikliai. Ekspertas jų vertinti nesiėmė, pažymėjęs, kad „skaičiai Rusijoje turi kitas išraiškas – kiek tuo metu reikia, tiek kilogramas ir sveria“.

Pasak jo, konferencijos metu buvo įvardinta, kad Rusijoje šiuo metu užfiksuotas itin žemas nedarbo lygis, kuris yra rekordinis ir siekia 2,9 proc.

„Šitas skaičius skamba jau antri metai, todėl gali būti ir išgalvotas. Bet kad nedarbas mažas yra faktas, kitaip būti ir negali, kai karines uniformas apsirengia pusė milijono savanorių ir trys šimtai tūkstančių pačių darbingiausių vyrų mobilizuojami“, – nurodė karybos ekspertas.

„Šiaip darbo rinkoje padėtis prasta – visi juodadarbiai išėjo į karą, nes ten moka svaiginančiai daugiau“, – pridūrė E.Papečkys.

Tačiau, anot jo, dar neaišku, kiek atitarnavusių fronte po pusmetį pagal kontraktą, grįžę nenori dirbti ir pastebėjo, kad toks reiškinys tampa masiniu.

Vida Press nuotr./Maskva
Vida Press nuotr./Maskva

„Buvo paminėta ir nemaža infliacija, siekianti 7,4 proc. Tik tam, kad pasigirti 7,7 proc. išaugusiais atlyginimais. Kodėl jie išaugo – jau aptariau. Gyventojų rankose karo metu staigiai atsirado didelė masė pinigų (dideli atlyginimai kariams, vienkartinės ir periodinės išmokos, kompensacijos, padidėjusios pensijos ir t.t. ir t.t). Dėl to auga ir kainos, infliacija gali būti ir didesnė, nei skelbiama, bet kol kas rusai iš esmės patenkinti – pinigų gavo visi sluoksniai. Karui tęsiantis problemos turėtų pradėti kilti į viršų.“

E.Papečkys spėjo, kad iki rinkimų, kurių metu „Rusijoje bus renkamas ne prezidentas, o prezidentas V.Putinas" girdėsime daug gražių kalbų apie augančią ekonomiką, o gyventojai sulauks iš valdžios įvairių (kad pasiektų daugiau visuomenės sluoksnių) piniginių dovanų.

„Vėliau jų kiek sumažės“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas