Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karybos ekspertas: rusai laukia didelio ukrainiečių smūgio Kryme

„Rusai šiąnakt ar artimiausiomis dienomis laukia didelio ukrainiečių smūgio prieš taikinius okupuotame Kryme, tiek raketomis, tiek oro ir vandens dronais. Greičiausiai ir sulauks, nes agresoriaus oro gynyba buvo labai intensyviai bandoma, ieškant joje silpnų taškų“, – kasdienėje savo apžvalgoje sako karybos ekspertas Egidijus Papečkys.
Sprogimai Kryme
Sprogimai Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Fronte ir toliau vyksta sunkūs mūšiai. Rusai jau antra savaitę „vysto puolimą“ Kupjansko, Avdijivkos ir Bachmuto rajonuose, tačiau rimtesnių pasiekimų čia nėra. Priešui pavyksta užimti kelias smulkias pozicijas, bet iš esmės proveržio nėra, sako jis.

Sunkiausia padėtis išlieka prie Avdijivkos, bet ir čia ukrainiečiai laikosi.

AFP/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
AFP/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

„Tai, kad Rusijos pajėgoms nesiseka taip, kaip norėtų, rodo labai sustiprėjusi jų propaganda, mėginanti įtikinti apie neva pasiektus laimėjimus, apie sugriuvusią ukrainiečių gynybą ir kritusį ūpą kautis. Tačiau taip nėra, Ukrainos pajėgos ir toliau kaunasi labai ryžtingai, nepaisant ne pačių palankiausių aplinkybių“, – pasakoja karybos ekspertas.

Anot jo, gerai yra tai, kad dėl orų vis mažiau galimybių veikti lieka Rusijos karo aviacijai, smūgių iš oro skaičius stipriai krito, dabar labiausiai koncentruojamasi į placdarmo kairiajame Dniepro krante atakavimą. Bet ir čia bombardavimų skaičius sumažėjo daugmaž perpus. Ukrainiečiams tai itin paranku.

Pasak analitiko, placdarmas ir toliau išlieka skaudžia rakštimi Rusijos karinei vadovybei, bet nieko su juo padaryti negali. Ukrainiečiai palaiko pajėgų kovingumą nuolat rotuodami pajėgas, o aprūpinimas stiprinamas ir plečiamas įrengiant perkėlas, ir rusai nepajėgia jo sutrikdyti. Pats placdarmas beveik neplečiamas, nes tada tektų išeiti į patogesnes rusų puolimui pozicijas, o ukrainiečių artilerija iš dešiniojo kranto nepajėgtų pridengti ugnimi.

JAV pasiuntė aiškią žinią ukrainiečiams – čia apsilankęs JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas atvyko su nauju karinės paramos projektu. Nesvarbu, kad jis mažesnis nei įprastai, svarbiausia, kad parama nenutrūksta, pastebi E.Papečkys.

„Rusiški šaltiniai dalinasi informacija, kad Armėnija sutarė perduoti Ukrainai keletą senų sovietinių raketų paleidimo įrenginių „Točka-U“ ir keliasdešimt raketų. Taip pat teigiama, kad bus perduotos ir senos sovietinės oro gynybos sistemos „Osa-AKM“ (tiesą sakant, nemodernizuotos ir mažai efektyvios šiandieniniame kare). Jeigu tai tiesa, tai padėtis labai pikantiška – Armėnija yra Rusijos kontroliuojamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos narė, jos teritorijoje esančioje Rusijos karinėje bazėje stovi brigados dydžio rusų pajėgų kontingentas, ir vis dar tebėra rusų „taikdariai“, – atkreipia dėmesį karo analitikas.

„Vakar buvo parodyta Rusijos Belgorodo srityje nukritusi raketa „Točka-U“ ir teigta, kad ji yra ukrainiečių. Kol kas sunku pasakyti, bet tai gali būti ir kažkoks Kremliaus žaidimas, susietas visų pirma su Armėnija – tai tik spėliojimas, nes nėra jokių kitų galimo spaudimo Armėnijai požymių. Šiaip Kremliaus santykiai su armėnais šiuo metu labai komplikuoti“, – sako E.Papečkys.

Jo nuomone, Ukrainos fronte išliks karšta. Bet dienos toliau trumpėja, rytinis rūkas jas dar patrumpina, žemė vis labiau tęžta ir didesnių prasiveržimų tikėtis nevertėtų. Bus kaunamasi mažomis grupėmis, kovojant už atskirus namus ir judant nuo tvoros iki tvoros. Mūšio lauke manevrą vėl pakeis artilerijos ugnis ir bepiločių atakos. Tokias kovas matysime ir žiemą, sako analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas