Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karybos ekspertas: tokios taktikos prieš Vakarų valstybes Rusija nebuvo taikiusi

Kremlius didina įtampą aplinkui, mėgindamas taip sumažinti dėmesį Ukrainai. Taip pat pradėta spaudimo kampanija prieš Prancūziją, kurią iššaukė Emmanuelio Macrono pažadėtos perduoti Ukrainai raketos ir kita ginkluotė.
Rusija atakavo viešbutį Charkive
Rusija atakavo viešbutį Charkive

„Tokios taktikos prieš Vakarų valstybes Rusija kol kas netaikė. Tikslas aiškus – įnešti sumaištį ir duoti į rankas lazdą opozicijai, visų pirma Marine Le Pen pakraipos prorusiškiems politikieriams“, – sako karybos ekspertas Egidijus Papečkys savo kasdienėje karo apžvalgoje.

AFP/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
AFP/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

Pasak jo, nustebino tai, kad tuo pačiu pradėta eskaluoti istorija apie neva Charkivo viešbutyje po raketos pataikymo žuvusius Prancūzijos užsienio legiono karius, kuriuos Maskva pavadino „samdiniais“. Be to, dėl šių neva žuvusių karių Rusijos Dūma ketina kreiptis į Prancūzijos parlamentą.

Pasak analitiko, Rusijos propagandos dėmesio vis dažniau sulaukia ir Baltijos šalys. Siekiama kiek galima labiau išbalansuoti visuomenę, įnešti nerimo ir „nubausti“ už stiprų Ukrainos palaikymą. „Nubausti, nes priversti nutraukti paramą ukrainiečiams net nesitiki“, – sako jis.

Nedideli Rusijos taktiniai pasiekimai

Fronte vyksta įprasti mūšiai, Rusijos pajėgos ir toliau išlaiko didesnį spaudimą Bachmuto rajone, Časiv Jaro link. Rusija puldinėja ir kituose fronto ruožuose, turi nedidelių taktinių pasiekimų.

„Turi ir didesnių – „net“ iki 300 metrų. Nors prie Avdijivkos ir toliau vyksta mūšiai, bet padėtis čia nepablogėjo (deja, bet ir nepagerėjo)“, – pastebi E.Papečkys.

„Kaip ir tikėjausi, pašalus rusai rimčiau ėmėsi ukrainiečių placdarmo kairiajame Dniepro krante, bet kol kas ir toliau yra sulaikyti artilerijos ugnies iš kito upės kranto. Visgi savo sumanymo iškrapštyti šią rakštį agresorius neatsisakys, spaudimas placdarmui stiprės. Placdarmas toks nedidelis, kad jeigu rusai čia permes daugiau pajėgų ir sutvirtėjusi žemė leis jiems judėti per iki šiol nepraeinamas vietas, ukrainiečiams gali tekti pasitraukti į dešinį krantą“, – įspėja analitikas.

Ukrainiečių bepiločiai toliau atakuoja taikinius Rusijoje. Vis dažniau jiems pasiseka prasiveržti iki taikinio, penktadienį degė naftos produktų bazė Briansko srityje.

Pasak eksperto, rusai kol kas taupo raketas ir bepiločius didesnio masto atakoms, netrukus turėtų ją įvykdyti. Tuo labiau tikėtina, kad penktadienį susirinko Jungtinių Tautų Saugumo Taryba.

Pagrindinė tema Tarybos posėdyje buvo Šiaurės Korėja.

Anot karybos eksperto V.Putinas aptarė ką tik įvykusio korėjiečių vizito tikslą ir pasiektus rezultatus. Tuo pačiu Šiaurės Korėja pradėjo griežtinti savo retoriką Pietų Korėjos atžvilgiu. Rusai taip siekia užkirsti kelią šaudmenų tiekimui Ukrainai iš Pietų, teigia, kad pietiečiai jau patikino, jog tiesiogiai ukrainiečiams šaudmenų neperduos.

„Šiaurės Korėja už artilerijos sviedinius ir raketas iš Rusijos gaus technologijų ir trūkstamų resursų, todėl pradės elgtis įžūliau ir pavojingiau. Priminsiu, kad tokių rusų ir korėjiečių susitarimų be Kinijos sutikimo nebūtų įvykę“, – akcentuoja E.Papečkys.

Anot jo, patys kinai tyli taip, kad net spengia, nepasisako praktiškai jokiais klausimais ir nesiveržia į priekį su jokiomis iniciatyvomis.

Rusija pradeda informacinę kampaniją ir prieš Kazachstaną. Vis didėja srautas žinučių apie šioje valstybėje išstumiamą rusų kalbą ir skriaudžiamus rusus, apie suartėjimą su Vakarais. Taip Kremlius tiesiog didina įtampą aplinkui, mėgindama taip sumažinti dėmesį Ukrainai, sako analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas