Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karybos ekspertas: ukrainiečių placdarmas prie Dniepro it žuvies kaulas gerklėje rusams

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys pirmadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ publikuotoje karo apžvalgoje įvertino kovų padėtį Ukrainoje. Jis pažymėjo, kad mūšiai nė truputėlio nerimsta, abi pusės labai aktyvios ir dėl to susiduria su nemažais nuostoliais.
Ukrainos kariai prie Dniepro
Ukrainos kariai prie Dniepro / „AFP“/„Scanpix“

Kovos nesiliauja prie Bachmuto, o ypač sunki situacija prie Avdijivkos, kur rusai toliau mėgina atkirsti miestą, o permetami vis nauji Ukrainos rezervai neleidžia to padaryti.

Ekspertas atkreipė dėmesį į pirmadienį įvykusią informacinę suirutę, kai Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Tass“ paskelbė, kad Rusijos pajėgos persigrupuoja, t.y. atsitraukia iš kairiojo Dniepro kranto, o vėliau tą informaciją atšaukė.

„Šiandien rusai pralaimėjo mūšį prie ukrainiečių placdarmo kairiajame Dniepro krante. Tačiau šis pralaimėjimas buvo patirtas ne fronte, o informaciniame kare. Rusams sukelti daug džiaugsmo Ukrainoje ir nemažą sumaištį Rusijoje“, – pažymėjo E.Papečkys.

Jis paaiškino, jog ukrainiečiai praplėtė savo placdarmą prie Dniepro, permetę papildomų pajėgų iš 3 jūrų pėstininkų brigadų, tačiau nurodė, kad kol kas tai nėra kažkoks didelis laimėjimas.

„Kaip jau ne kartą išsakiau savo nuomonę, Ukrainos pajėgos Dnieprą galėjo forsuoti jau seniau, ir mėginti iš čia išvystyti puolimą, bet tai buvo neracionalu nepasiekus proveržio Zaporižios kryptyje“, – vertino ekspertas.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

Kaip karybos žinovas E.Papečkys atkreipė dėmesį, kad po truputį plečiamas placdarmas bus labai naudingas kitos puolamosios operacijos metu. Net jeigu puolimas iš ten ir nebus vykdomas, jis privers rusus prie placdarmo laikyti nemažas pajėgas.

„Be abejo, sukurtas karštas taškas ir dabar laiko sukaustęs dalį agresoriaus pajėgų, ir leidžia ukrainiečiams visiškai neprarasti iniciatyvos, kurią rusai perima beveik visame fronte“, – teigė E.Papečkys.

„Placdarmas labai erzina rusus. Kaip žuvies kaulas gerklėje – nuo jo nepaspringsi, bet duria ir nemalonu. Ukrainiečių padėtis čia nevienareikšmiška – iš vienos pusės, gerai, iš kitos – išplėsti didesnį placdarmą pavojinga, nes bus sunku išlaikyti – artilerijos parama nebepasieks besiginančių pajėgų“, – pridūrė jis.

Ekspertas taip pat tvirtino, kad placdarmas visada yra grėsmė, nes tokiu būdu priešas nuolat siekia jį sunaikinti, o šiuo atveju ukrainiečių pajėgos rizikuoja patekti rusams į nagus arba bent jau palikti visą sunkesnę techniką traukiantis per upę plaukte.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

„Aprūpinti placdarmą sudėtinga ir pavojinga“, – pabrėžė E.Papečkys.

Tačiau, jo nuomone, kol kas ukrainiečių racionali rizika pasiteisina.

Vertindamas tolesnę mūšių eigą, karybos ekspertas nurodė, kad karo lauke jau jaučiama orų kaita. Pasak jo, nors žemė dar nepavirto dumblu, diena jau trumpėja, o ją dar labiau trumpina rūkas ir kiti veiksniai, taip mūšiams palikdami dar mažiau valandų dienoje.

„Ukrainiečiai jau pradėjo įprastus puolimus naktį, kurių rusai tradiciškai vengia. Kovos vis dar bus labai intensyvios, bet vis dažniau bus pereinama prie apsišaudymo artilerijos ugnimi, t.y. daugės pozicinių mūšių. Daugės smūgių užnugario infrastruktūrai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas