Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Neturime galimybių atblokuoti savo karius“: ekspertas paaiškino, kas vyksta Vuhledare

Kiekvieną dieną iš Rytų Ukrainoje esančio Vuhledaro, nuo plataus masto invazijos pradžios tvirtove virtusio miesto – skamba prieštaringi pranešimai. Vienas iš analitinio projekto „DeepState“ įkūrėjų Ruslanas Mikula teigė, kad Vuhledaro praradimas yra kelių dienų ar savaičių klausimas.

Su šiuo teiginiu sutinka ir radijui „New Voice“ interviu davęs karybos ekspertas, buvęs Ukrainos pajėgų generalinio štabo atstovas spaudai Vladyslavas Selezniovas.

VIDEO: „DeepState“: rusai bando su žeme sulyginti Vuhledarą

Reali padėtis šiame mieste nėra aiški. Žinomi tik Vakarų karybos ekspertų vertinimai ir pavieniai 72-osios atskirosios mechanizuotosios brigados, kartu su kai kuriais Ukrainos teritorinės gynybos pajėgų daliniais dabar ginančios Vuhledarą, pranešimai.

Kas iš tikrųjų vyksta Vuhledare?

V.Selezniovas paaiškino, kad de facto pietrytinę miesto dalį jau kontroliuoja Rusijos kariuomenė, o vietovės pietinė dalis yra „pilkoji zona“, kurioje vis dažniau fiksuojami rusų kariai.

„Tačiau pagrindinė problema, su kuria susiduria Ukrainos gynybos pajėgos, yra rusų puskarininkių nagai, kurie vis labiau veržiasi atkirsti svarbiausius logistikos kelius, kuriais aprūpinamos Ukrainos gynybos pajėgos.

Dar vakar kalbėjome apie tai, kad yra du keliai, kuriais galėtume aprūpinti savo gynėjus ir gabenti sunkiai sužeistuosius iš Vuhledaro teritorijos. Šį rytą jau kalbame tik apie vieną tokį kelią. Įsivaizduokite, koks jis taps, jei ten prasidės smarkios liūtys. Tai bus pelkė.“

Jis taip pat pažymėjo, kad bet kokiu atveju teritorija tarp abiejų kelių yra pašaudoma rusų artilerijos, todėl tokiomis sąlygomis gabenti papildomus pajėgumus arba evakuoti sužeistuosius – itin sudėtinga misija.

Tiesiog fiziškai neturime galimybių rasti pakankamai pajėgumų ir priemonių, kad atblokuotume savo karinę įgulą Vuhledare.

„Mūsų karių evakuacijos iš Vuhledaro klausimas yra įtrauktas į darbotvarkę, nes, jei svarstysime, kas svarbiau – kvadratinis kilometras Ukrainos teritorijos ar mūsų karių gyvybė ir sveikata – atsakymas, mano nuomone, yra visiškai akivaizdus. Mūsų karių gyvybė yra didžiausia vertybė valstybei“, – kalbėjo ekspertas.

Tačiau tai – ne vienintelė problema, su kuria ties Vuhledaru susiduria Ukrainos gynėjai. Mieste ir aplink jį dominuoja Rusijos pajėgų aviacija ir artilerija.

„Valdomos aviacinės bombos ir artilerijos sviediniai tiesiogine to žodžio prasme į molekules ardo šios gyvenvietės teritorijoje esančius daugiaaukščius pastatus. Ir iš esmės mes neturime galimybių ir išteklių pasipriešinti šiam procesui. Kodėl? Todėl, kad neturime pakankamai oro gynybos sistemų, kad galėtume sulaikyti priešo lėktuvus – tų pačių valdomų bombų nešėjus. Neturime galimybių efektyviai panaudoti savo artileriją šiame fronto ruože kontrbaterijų karui ir artilerijos dvikovoms“, – aiškino V.Selezniovas.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys Vuhledare
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys Vuhledare

Anot jo, iššūkių netrūksta, o jiems įveikti rusus nėra jokių galimybių, nes jų pajėgų ir priemonių pranašumas šiame fronto ruože yra net aštuonis kartus didesnis.

„Tiesiog fiziškai neturime galimybių rasti pakankamai pajėgumų ir priemonių, kad atblokuotume savo karinę įgulą Vuhledare“, – pridūrė karybos ekspertas.

Aviacinės bombos, sveriančios 250-500 kilogramų ar net pusantros tonos, sunaikina viską ir bet ką.

Įvertinęs dabartinę padėtį, jis linksta prie „DeepState“ analitikų pozicijos, kad artimiausiu metu Ukraina praras Vuhledaro kontrolę.

„Ką daryti toliau? Šis klausimas iš tikrųjų yra labai svarbus, nes dabar, kai priešo valdomos aviacinės bombos nuolat atskrenda į Bogojavlenkos rajoną, tikėtina, kad priešas supranta, jog būtent iš čia pasitrauks mūsų gynėjai“, – teigė jis.

V.Selezniovas nesiėmė prognozuoti, kas bus paskui ir kas liks iš ukrainiečių mūšio lauko įtvirtinimų, jei pajėgos bus atitrauktos: „Aviacinės bombos, sveriančios 250-500 kilogramų ar net pusantros tonos, sunaikina viską ir bet ką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas